Ifølge beregninger fra Energistyrelsen.
Du er sikret den bedste pris, når du sammenligner tilbud.
Bliv en af de 79.000 danskere, som vi allerede har hjulpet med en grøn energiløsning.
Hvis du kan svare ja til følgende 3 spørgsmål, så er jordvarme noget for dig:
Der findes to typer anlæg: horisontal jordvarme og vertikal jordvarme. Det er især fordelagtigt, hvis du overvejer at skifte dit gamle olie- eller gasfyr ud med en grønnere varmekilde.
En jordvarmepumpe giver store besparelser på varmeregningen, da du, i stedet for at hente al din energi hos elværket, henter den gratis i jorden i din have. Jorden har en konstant temperatur i en meters dybde på 3-15 grader året rundt, så det er en stabil opvarmningskilde.
Ifølge Bolius reducerer du boligens CO2-udslip med 50-75% ved at installere et jordvarmeanlæg i forhold til gasfyr, oliefyr eller elvarme eksempelvis.
Jordvarme udnytter naturens vedvarende energi i jorden. Anlægget opsamler energi fra jordlagene og omdanner den til varmeenergi, der kan opvarme både luft og brugsvand i din bolig.
Et jordvarmeanlæg består af en jordvarmeslange, der nedgraves enten horisontalt eller vertikalt i haven. Derudover består anlægget af en varmepumpe der tilkobles dit hus.
Et jordvarmeanlæg består af to hoveddele, der omdanner energien i jorden til varmt brugsvand og vand, der cirkulerer i dine radiatorer eller din gulvvarme:
I jordvarmeslangen cirkulerer en frostvæske, som optager energien fra jorden. Frostvæsken føres op til varmepumpen, som genererer varmen og fører den ind i huset.
Jordvarme kan bruges til at opvarme dit hus og kan samtidig også generere varmt brugsvand til din bolig.
Når solen skinner på jorden over jordvarmeslangerne, skabes der mest energi, men anlægget virker også, selvom det er overskyet eller minusgrader, eftersom energien oplagres ved almindeligt dagslys.
Det virker derfor året rundt og fungerer også selv i frostvejr, fordi jordslangerne er gravet ned i 1-2 meters dybde, hvilket sikrer et frostfrit miljø.
Selve varmepumpedelen af et jordvarmeanlæg er den samme type som den, der anvendes i et luft-til-vand-varmepumpesystem. Varmepumpen består af fire grundlæggende elementer:
Du kan herunder se, hvordan den tekniske proces i et jordvarmeanlæg fungerer. Det er selvkørende, og processen starter hele tiden forfra, så længe du har tændt for varmen i huset. Du skal derfor ikke påfylde brændsel som f.eks. ved et pillefyr eller stokerfyr. Det eneste du skal være opmærksom på, er, at du ca. én gang om året skal rengøre et filter i varmepumpen.
De forskellige komponenter styrer anlægget i følgende rækkefølge: |
---|
1. Den opvarmede frostvæske fra jordslangen bliver i første omgang ført videre til fordamperen, der, som navnet antyder, omdanner frostvæsken til damp. Her udvindes jordens energi, og den sendes videre til kondensatoren. |
2. Kondensatoren opsamler varmen i den udvundne energi, og sender den videre til kompressoren, der via forøgelse af trykket får temperaturen til at stige. |
3. Herefter sendes varmen ind i centralvarmeanlægget enten via radiatorer eller som gulvvarme. |
4. Den energi, der ikke udnyttes, omdannes igen til frostvæske og løber, via den mængderegulerende drøvleventil, tilbage til slangen ude i jorden. |
5. Processen gentager sig selv. |
Jordslangen, som graves ned i ca. 1 meters dybde, er fyldt med en flydende frostvæske (brine), som optager jordens varme. Frostvæsken i jordslangen opvarmes til en temperatur på ca. 5 grader, hvorefter jordvarmevæsken løber gennem jordslangen og op til huset.
Væsken løber derefter gennem varmepumpen, som opvarmer både luft og vand i hjemmet. En jordslange er som regel mellem 200 – 600 meter lang. Jo dybere jordslangen bliver nedgravet, jo større effektivitet har den.
Jordslangen nedgraves enten vertikalt eller horisontalt, afhængigt af den type jordvarme, du vælger. Prisen på jordvarmeboringen afhænger også af jordvarmetypen, da den vertikale kræver specielt boreudstyr.
Ved en horisontal jordvarmeboring graves slangen ned i 1-2 meters dybde, hvorimod den lodrette skal graves ned i mere end 100 meters dybde. Det betyder også, at der kræves et særligt geo drilling-bor, som er dyrt i drift.
Det kræver et forholdsvis stort areal at få anlagt horisontal jordvarme. Du skal regne med ca. 1,5 – 2 meter slange pr. m2, du ønsker at opvarme. Derudover skal der være mellem 1 – 1,5 meters afstand mellem slangerne.
En bolig på 140 m2 vil derfor kræve mellem 210 – 280 meter jordslange. Slangerne lægges ofte med en max længde på 150 meter. Det betyder, at hvis du skal 280 meter jordslange nedgravet, skal du have to løb.
Uanset hvilken type, du vælger, vil boringen som regel ikke tage mere end 1 – 2 dages tid. Vælger du den vertikale, slipper du for at få gravet hele haven op. Dette kan være rart, hvis du ikke ønsker, at din have med planter, buske mm. skal gå til i processen.
Et komplet jordvarmeanlæg med jordvarmeboring og installation koster fra 150.000 – 200.000+ kr. Det er et stort prisspænd, og der er selvfølgelig flere faktorer der spiller ind, når prisen fastsættes for din unikke bolig. Bemærk, at prisen for vertikal jordvarme er højere end for horisontal.
Husareal | Pris inkl. montering |
---|---|
140 m2 | 150.000 – 180.000 kr. |
200 m2 | 170.000 – 190.000 kr. |
250 m2 | 180.000 – 200.000 kr. |
300 m2 | 190.000 – 210.000 kr. |
*Tallene er vejledende gennemsnitspriser fra vores leverandører. Det er muligt, at du vil få andre priser tilbudt. For at få en præcis pris bør du tage kontakt til en installatør. Vær opmærksom på, at den endelige pris først fastsættes, når leverandøren kender til dine behov og dit hus.
Jordvarme koster fra ca. 150.000 kr., men prisen kommer helt an på forholdene omkring din bolig, hvor stor din bolig er, og hvor stort et forbrug du har. Vil du gerne have en præcis pris, skal du indhente skræddersyede tilbud som tager forbehold for dit specifikke hjem. Få nemt tilbud fra erfarne installatører ved at klikke på knappen herunder.
Udfyld formularen på bare 1 minut
Sammenlignet med andre varmepumpe er jordvarme et omkostningstungt valg. Det skyldes først og fremmest, at der er en del arbejde i forbindelse med anlægningsarbejdet.
Jordvarme er samtidig den mest effektive og stabile opvarmningsform, så du kan se frem til store besparelser på din varmeregning hver måned.
Du kan herunder læse mere om, hvordan forskellige faktorer påvirker på din jordvarmeanlæg pris. Tryk på emnerne for at folde svaret ud og læse mere.
Hvor meget du kan spare med et jordvarmeanlæg, og hvor lang tid du derfor vil være om at betale udgiften til anlægget tilbage, afhænger naturligvis af din specifikke situation. For at give dig en idé om, hvordan tilbagebetalingstiden kunne se ud, har vi udarbejdet nedenstående eksempel.
Vi tager udgangspunkt i, at du udskifter et gammelt oliefyr og investerer i et jordvarmeanlæg til 120.000 kr.
Dine årlige varmeudgifter til oliefyret ligger på 28.000 kr.
Med et skift fra oliefyr til et jordvarmeanlæg vil du i mange tilfælde opnå besparelser på mere end 50%, men i dette tilfælde holder vi besparelsen på 50%.
Det giver dig en besparelse på 14.000 kr. om året. Det vil sige, at det vil tage dig 8,57 år at betale udgifterne til jordvarmeanlægget tilbage (120.000 kr./14.000 kr. = 8,57).
Jordvarmeanlægget har altså tjent sig selv hjem indenfor 9 år. Herefter vil de følgende år være ren gevinst.
Er du interesseret i at modtage jordvarmeanlæg tilbud og få op til 4 tilbud fra forskellige leverandører, kan du udfylde vores formular. Vi samarbejder med både lokale og nationale leverandører.
Udfyld formularen på bare 1 minut
Selvom et jordvarmeanlæg har lave driftsomkostninger, er det ikke gratis. Anlægget kører på el, så du har stadig en udgift til anlæggets elforbrug. Du skal regne med en udgift på 6.000 – 9.000 kr. om året på el til anlægget.
Denne udgift varierer selvfølgelig i forhold elpriserne, som kan være ustabile.
Èn ting er dog helt sikker:
Selv med svingende elpriser har du med et jordvarmeanlæg stadig en langt større besparelse sammenlignet med elvarme, olie- eller naturgasfyr.
Anlægget har derudover et filter, som du skal skifte én gang om året.
På trods af disse to udgifter vil du med et jordvarmeanlæg få besparelser fra dag ét.
Jordvarme er dyrere end luft til vand varmepumpen og luft til luft varmepumpen, fordi der skal lægges mange flere kræfter og timer i selve anlægningsarbejdet. Derudover skal installatøren bruge et specielt jordvarmebor for at kunne grave slangerne ned.
Du kan nok forestille dig, hvor stort et arbejde det er at grave 300 m2 have op, nedlægge slanger og derefter genetablere haven.
Der kan derfor også være penge at spare, hvis du skal anlægge jordvarme til nybyggeri fremfor en etableret bolig, fordi det netop derfor kan være nemmere at komme til i forhold til nedgravningen af slangerne.
Hvis du har planer om at udskifte elvarme, olie-, gasfyr eller en biokedel (pillefyr, brændeovn eller kakkelovn) med et jordvarmeanlæg, kan du ansøge om at få et tilskud.
Bemærk, at du kun kan få tilskud til helårsboliger i områder uden eksisterende og planlagt fjernvarme, og at du ikke kan få tilskud til anlægning af jordvarme ved nybyggeri.
For at få jordvarme tilskud, skal du søge, inden du påbegynder installationen af din jordvarmepumpe. Når først monteringen er begyndt, kan du ikke søge om tilskud.
Derudover er det værd at nævne, at størrelsen på dit tilskud afhænger af to faktorer:
På Energiministeriets hjemmeside Sparenergi.dk, kan du både slå din adresse op og få et overslag på, hvad du kan få tilskud til, samt hvor meget du kan få i tilskud samlet set.
Det er også her, du finder linket til ansøgningsportalen, hvor du, når Bygningspuljen er åben, kan logge ind og sende din ansøgning afsted.
Du kan få tilskud til jordvarme på op til 30.000 kr. Er du kunde ved Totalkredit, kan du yderligere få et tilskud på 10.000 kr. Du kan læse mere her: Totalkredits tilskud til udskiftning af oliefyr.
Ønsker du at modtage skræddersyede tilbud på en grøn energiløsning til din bolig, kan du her på GreenMatch.dk nemt og uforpligtende bestille op til 4 gratis tilbud. Udfyld formularen øverst, og få de bedste priser fra vores samarbejdspartnere.
Udfyld formularen på bare 1 minut
Som vi allerede har været inde på, så er jordvarme en større investering, og derfor ligger der selvfølgelig også mange overvejelser bag beslutningen om, hvorvidt du skal lægge dine penge i et jordvarmeanlæg.
I nedenstående afsnit vil vi komme ind på, nogle af de ting der er værd at overveje, og hvad du i hvert fald skal huske på, inden du kaster ud i projekt jordvarmeanlæg.
Nedenfor finder du en tjekliste, du kan gå igennem, hvis du ønsker at finde ud af, om jordvarme er god løsning for dig og din bolig.
Hvis du overvejer at investere i et anlæg, er det vigtigt, at du først undersøger følgende:
✔ Er dit hus velisoleret?
✔ Hvad er jordtypen i din have?
✔ Kan du få godkendelse af kommunen?
✔ Hvor stor er din have i forhold til din bolig?
Hvis du er interesseret i et jordvarmeanlæg, skyldes det højst sandsynligt, at du er interesseret i at spare penge på dine varmeudgifter på en miljøvenlig måde.
For at du skal kunne få en betydelig besparelse, er det vigtigt, at dit hus er godt isoleret. Ellers vil varmen fra jordvarmepumpen bare sive ud, og så er du jo lige vidt.
Hvis du er usikker på, om dit hus er godt nok isoleret, anbefaler vi derfor, at du får det tjekket. Som udgangspunkt skal dit loft være isoleret med minimum 250 mm for at få det optimale udbytte.
Jordtypen i din have spiller en rolle i forhold til, hvor godt dit jordvarmeanlæg virker. Anlægget fungerer nemlig bedre med lerholdig jord end med sandet jord. Dette skyldes, at fugt er bedre til at afgive varme.
Du kan derfor også overveje at få tjekket, hvor godt egnet jorden i din have er til at afgive varme til jordslangerne. Dette vil en installatør også hjælpe dig med at vurdere ved et eventuelt konsulentbesøg.
Hvis du ønsker at anlægge jordvarme, så kræver det i de fleste tilfælde en godkendelse fra din kommune efter jordvarmebekendtgørelsen og Miljøbeskyttelseslovens §19.
I alle tilfælde skal du anmelde jordvarmeanlægget til kommunen.
Du kan finde mere information og læse mere om, hvordan du ansøger som etablering af jordvarme på Miljøstyrelsens hjemmeside: Miljøstyrelsen jordvarme og på din kommunes borgerservice hjemmeside.
Vi har allerede været inde på, at det kræver et vist haveareal for at være i stand til at kunne få anlagt jordvarme. Hvis din ikke have er stor nok, eller du ikke ønsker at grave et stort areal op, kan du overveje om vertikal jordvarme vil være en god løsning for dig.
I det næste afsnit vil vi beskrive, hvad forskellene er på horisontal jordvarme (jordvarmeslanger) og et vertikal anlæg (boring).
Der findes to typer af jordvarme: horisontal og vertikal jordvarme.
Ved horisontal jordvarme, den mest udbredte og almindelige type, bliver jordslangerne gravet ned i ca. 1 meters dybde i et stort areal.
Ved vertikal jordvarme, mindre udbredt, er der i stedet tale om én dyb boring (op til 250 meter per boring).
Den vertikale type fungerer efter samme princip som den horisontale type. Den eneste praktiske forskel er, at boringen foretages lodret i stedet for vandret.
Det betyder, at du kan nøjes med et væsentligt mindre haveareal, og du undgår dermed at skulle reetablere et stort areal af din have.
Faktor | Horisontal | Vertikal |
---|---|---|
Pris | Fra. 100.000 kr. | Fra 230.000 kr. |
Haveareal | Mindst 300 m2 | Kun få m2 |
Jordvarme dybde | 1 m | 100 m |
Har du overvejet at skifte til det bedste jordvarme anlæg? Få den bedste pris jordvarme hos GreenMatch.dk. Du kan nemt sammenligne tilbud fra op til 4 forskellige leverandører – gratis og uforpligtende.
Udfyld formularen på bare 1 minut
Når jordvarme kombineres med en anden varmekilde, som f.eks. solceller, kaldes det et hybridanlæg. Det betyder, at du udover jordvarmeanlægget har en ekstern energikilde, der producerer strøm, som dækker jordvarmeanlæggets elforbrug.
Ønsker du at kombinere jordvarme med en ekstern varmekilde, er der krav til, hvordan dit hus og have er placeret.
Jordvarmeanlægget kræver, at du har et stort haveareal, hvor der kan graves ud til jordslangerne.
Solcellerne har størst virkningsgrad, hvis dit tag er sydvendt og har en hældning på omkring 35 grader. Det vil derfor være de ideelle forhold for et hybridanlæg bestående af jordvarme og solceller.
Fordelen er, at du får dækket udgifterne til den elektriske jordvarmepumpe. På den måde bliver du 100% selvforsynende med energi.
Prøv engang at lukke øjnene og forestil dig:
Du sidder i din yndlingsstol i din stue. Dejlig varme fordeler sig i rummet fra gulvvarmen under dine fødder. Og det bedste – det er en billig, helt stille, miljøvenlig varmekilde.
Selvom der er mange fordele ved jordvarme, er der, som ved alt andet også, også nogle ulemper. Dem vil vi beskrive for dig i dette afsnit.
Bemærk, at anlægget er særligt profitabelt, hvis du skifter fra et olie-, pille- eller gasfyr, som hele tiden skal vedligeholdes og fyldes med brændstof.
I forhold til denne type opvarmning kræver jordvarme næsten ingen betjening. Selvom anlægget har klare fordele, bør du selvfølgelig også overveje ulemperne, inden du tager den endelige beslutning.
Når du skal sammenligne varmepumpernes effektivitet, kan det være nærliggende at kigge nærmere på Sparenergi’s Varmepumpeliste. For at få mest ud af listen bør du kende til de tre forskellige værdier, der angiver, hvor effektive pumperne er.
Vi gennemgår herunder, hvordan du kender forskel på de tre begreber.
Flere producenter og installatører tilbyder forskellige modeller af jordvarme til opvarmning af dit hus. Vil du vide mere om de bedste jordvarmepumper, kan du læse vores indlæg: varmepumpetest.
Der kan være stor forskel på både jordvarme pris og kvalitet. Derfor har vi samlet en liste over de bedste leverandører og installatører for at give dig et hurtigt overblik.
Klik på virksomhederne nedenfor for at læse mere.
Nedenfor finder du en liste over de spørgsmål, som vi får oftest i forhold til at få installeret et anlæg som privat boligejer. Klik på et spørgsmål for at læse vores svar.
Har du besluttet dig for at få jordvarme som din primære varmekilde, og skal du ud og finde et anlæg, finder du her gode råd til, hvad du bør huske:
Vi kan hjælpe dig ved at formidle kontakten til installatører i dit område. Når du udfylder vores formular i toppen af siden, vil vi gennemgå dine oplysninger og herefter ringe dig op for at matche dig med de bedste installatører.
Når du er blevet matchet med op til 4 installatører, vil de kontakte dig for at kunne aftale et konsulentbesøg i dit hjem. Det er nødvendigt for at installatørerne kan udarbejde et realistisk tilbud til dig som tager højde for dimensionering og eventuelle begrænsninger.
Ved konsulentbesøgene har du også mulighed for at stille installatørerne alle de spørgsmål, du måtte have om jordvarme. Afslutningsvis får du tilbud på projektet, og du kan nu vurdere, hvilket tilbud du ønsker at takke ja til.
Du kan på GreenMatch.dk nemt sammenligne pris, kvalitet og vilkår på grønne energikilder. Udfyld formularen øverst på siden, og du vil modtage tilbud fra op til 4 leverandører, der hver især giver dig deres bedste jordvarme priser. Vores service er gratis, og du binder dig ikke, når du søger om tilbud.
Udfyld formularen på bare 1 minut
Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. “Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget” er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.