Jordvarme

Spar op til 50% på din varmeregning ved at skifte til jordvarme

Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Jordvarme - Få op til 4 gratis tilbud på jordvarme
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!

Find den bedste jordvarme til din bolig

Jordvarme

Overvejer du at energirenovere din bolig? Ønsker du at investere i en miljøvenlig og besparende varmekilde? Og har du et stort haveareal? Kan du svare ja til alle tre, er jordvarme være noget for dig, og du kan tilmed spare penge. Du finder en udførlig guide til at opvarme din bolig med varmepumpe fra jorden her på siden.

GreenMatch.dk har mere end 5 års erfaring med formidling af jordvarme. Vil du sammenligne pris og kvalitet på jordvarmeanlæg, kan du her på siden bestille op til 4 skræddersyede tilbud - gratis og uforpligtende.

Jordvarme er især en god løsning, hvis du overvejer at skifte dit gamle olie- eller gasfyr ud med en grønnere varmekilde. En jordvarmepumpe giver store besparelser på varmeregningen, da du i stedet for at hente al din energi hos elværket henter den gratis i jorden i din have.

Selvom jordvarmeanlægget er eldrevet, er det stadig en vedvarende energiform, idet det producerer tre gange så meget energi, som det bruger. Udover mærkbare besparelser på varmeregningen er jordvarme og vertikal jordvarme også en god løsning i forhold til dit CO2-udslip, da det reducerer udslippet med minimum 50%.

Læs mere om jordvarme her:

 

Hvad er jordvarme?

Jordvarme er en opvarmningsform, der udnytter naturens vedvarende energi i jordden. Anlægget opsamler energi fra jordlagene og omdanner den til varmeenergi, der kan opvarme både luft og brugsvand i din bolig.

Et varmeanlæg består af en jordvarmeslange, der nedgraves enten horisontalt eller vertikalt i haven. Du skal derfor have et forholdsvist stort haveareal på omkring 300 m2, før at den horisontale energiform kan betale sig. Derudover består anlægget af en ekstern jordvarmepumpe, en type luft til vand varmepumpe, der tilkobles dit hus med en udedel og en indedel.

Det er en af de dyreste varmekilder opgjort i installationspris, men på længere sigt vil det spare dig mest, hvis du har det krævede haveareal - både på varmeregningen og CO2-udslippet.

Sådan indsamler et jordvarmeanlæg energi

Et jordvarmeanlæg består af to hoveddele, der omdanner energien til elektricitet:

 • En jordslange (nedgravet)
 • En varmepumpe (placeret på huset)

Jordvarmeslangen nedgraves i jorden, hvor den optager energien. Varmepumpen genererer varmen og fører den ind i huset. Jordvarme kan bruges til at opvarme dit hus og kan samtidig også generere varmt brugsvand til din bolig. Varmetypen virker året rundt og fungerer også i frostvejr, hvilket andre grønne varmekilder kan have svært ved.

Jordvarme både udvinder og opsamler energien i jorden, der efterfølgende omdannes til opvarmning. Ved energi forstås den varme, som kommer fra solen. Skinner solen, skabes der mest energi, men anlægget virker også, selvom det er overskyet eller minusgrader, eftersom energien oplagres ved almindeligt dagslys.

Bestil tilbud på jordvarme her! Det tager kun 2 minutter

Du kan også bestille tilbud på søvarme

Bor du nær en sø, og er du på udkig efter søvarme? Du kan også bestille tilbud på søvarme på GreenMatch.dk. Bestil tilbud ved at skrive "ønsker søvarme" i feltet "yderligere information".

Sådan bestiller du tilbud på søvarme

Hvad koster jordvarme? Se jordvarme priser her

Sammenlignet med andre opvarmningsformer er jordvarme den dyreste at installere. Prisen varierer efter dit varmeforbrug, dit boligareal og pumpens effektivitet - varmeforbruget er den vigtigste faktor. Tommelfingerreglen er, at installationen koster minimum 110.000 kroner for de billigste løsninger, men hvis du monterer anlægget i forbindelse med nybyggeri, kan det i enkelte tilfælde gøres billigere. 

Priser på jordvarme*
Husareal Pris inkl. montering
140 m2 110.000 - 130.000 kr.
200 m2 120.000 - 140.000 kr.
250 m2 130.000 - 150.000 kr.
300 m2 140.000 - 160.000 kr.

*Tallene er vejledende gennemsnitspriser fra vores leverandører. Det er muligt, at du vil få andre priser tilbudt. For at få en præcis pris bør du tage kontakt til en installatør. Vær opmærksom på, at den endelige pris først fastsættes, når leverandøren kender til dine behov og dit hus.

Bestil tilbud på jordvarme her! Det tager kun 2 minutter

Køber du anlægget til en eksisterende bolig, skal du påregne højere udgifter end til nybyggeri. Ønsker du at opvarme en fritidsbolig, kolonihavehus eller et sommerhus, anbefaler vi i stedet, at du kigger på muligheden for at installere en luft til luft varmepumpe, da denne egner sig bedst til mindre fritidshuse uden fjernvarme. 

Hvad afgør prisen på jordvarme?

Prisen er generelt højere på jordvarme end på andre varmekilder. Varmeregningens besparelse varierer naturligvis efter dit behov og din husstands varmeforbrug. Jo større forbrug, jo større besparelser. En tommelfingerregel er, at du sparer minimum halvdelen af din varmeregning sammenlignet med en anden varmekilde.

Du kan herunder læse mere om, hvordan de forskellige faktorer påvirker på din jordvarmeanlæg pris. Tryk på emnerne for at folde svaret ud og læse mere.

Dit forbrug bestemmer, hvor stor en ydeevne anlægget skal have. Hvis du f.eks. har behov for, at der kan produceres 15.000 kWh (kilowatt-timer), er prisen højere end på et tilsvarende anlæg, som kun kan producere 10.000 kWh. Inden du får en jordvarme pris, er det derfor vigtigt, at du ved, hvad dit kWh-behov er.

Du finder ud af, hvad dit kWh-forbrug ligger på ved at aflæse din varmemåler. Hvis du i stedet skal installere anlægget i forbindelse med nybyggeri, kan du få hjælp af en fagmand til at klarlægge dit forbrug. Dit forbrug afhænger typisk af to faktorer: Dit boligareal og antallet af personer i husstanden.

En tommelfingerregel er, at en bolig på 100 m2 med et normalt varmeforbrug har behov for cirka 10.000 kWh om året.

Jo længere jordslangen er, jo mere varme optager den, og jo flere kWh kan anlægget producere. Prisen på anlægget bliver højere, jo længere slangen er. Det skyldes, at der skal købes en større mængde jordslange, og at der er mere arbejde i forbindelse med installationen.

Normalt bør slangen være min. 200-300 meter lang. Derudover kræves det, at din have er stor nok, så slangen i stedet ikke ligger på et lille område. Din have bør være mindst 300-400 m2. Slangen lægges ned i en meters dybde for at kunne give det mest optimale resultat. Har du en lille have, bør du i stedet kigge på lodret jordvarme.

Kvaliteten på anlægget bestemmer prisen og påvirker derudover følgende to faktorer: Effektivitet og levetid. Det kan være fornuftigt at investere i et anlæg med en lang levetid, da der vil gå længere tid, før du skal foretage en ny investering.

Effektiviteten måles i SCOP-værdi (Seasonal Coefficient of Performance). Værdien viser, hvor mange kWh varme jordvarmeanlægget producerer for hver kWh el, det selv forbruger. Producerer anlægget for eksempel 3 kWh varme for hver kWh el, det forbruger, så ligger SCOP-faktoren på 3.

Jo højere SCOP-faktor, jo højere pris. Bemærk dog, at anlæggets SCOP-værdi er forbundet med husets radiatorer og/eller gulvvarmeanlæg. Hvis du ikke har gulvvarme, eller du har meget små radiatorer, kan husets kredsløb have svært ved at udnytte varmen optimalt.

Når du undersøger priserne, skal du være opmærksom på, at leverandørerne oplyser disse forskelligt. Oplyser leverandøren prisen ekskl. moms, skal du huske, at din pris er ca. 25% højere end den oplyste. Selve installationen koster også penge, hvilket betyder, at du skal være opmærksom på, hvorvidt leverandørens pris er inklusiv montering eller ej.

Flere leverandører tilbyder service- og garantiordninger. Indgår dette i prisen, vil denne være højere. I længden kan det som regel betale sig, da du i fremtiden bliver fri for at skulle betale for reparationer, reservedele mv.

Hvad består et jordvarmeanlæg af?

Varmepumpen er den samme type som den, der anvendes i et luft-til-vand-varmepumpesystem. Varmepumpen består af fire grundlæggende elementer:

 • En fordamper: Optager varmen
 • En kondensator: Afgiver varmen
 • En kompressor: Får temperaturen til at stige
 • En drøvleventil: Regulerer frostvæsken

Du kan herunder se, hvordan den tekniske proces i et jordvarmeanlæg fungerer. Det er selvkørende, og processen starter hele tiden forfra, så længe du har tændt for varmen i huset. Derfor kræves det ikke, at du påfylder brændsel som f.eks. ved et pillefyr eller stokerfyr. Det eneste du skal være opmærksom på, er, at du ca. én gang om året skal rengøre et filter i varmepumpen.

Hvordan fungerer jordvarme?
De forskellige komponenter styrer anlægget i følgende rækkefølge:
1. Den opvarmede frostvæske fra jordslangen bliver i første omgang ført videre til fordamperen, der, som navnet antyder, omdanner frostvæsken til damp. Her udvindes jordens energi, og den sendes videre til kondensatoren.
2. Kondensatoren opsamler varmen i den udvundne energi, og sender den videre til kompressoren, der via forøgelse af trykket får temperaturen til at stige.
3. Herefter sendes varmen ind i centralvarmeanlægget enten via radiatorer eller som gulvvarme.
4. Den energi, der ikke udnyttes, omdannes igen til frostvæske og løber, via den mængderegulerende drøvleventil, tilbage til slangen ude i jorden.
5. Processen gentager sig selv.

Sådan virker en jordslange

Jordslangen, som graves ned i ca. 1 meters jordvarme dybde, er fyldt med en flydende frostvæske (brine), som indsamler jordens varme. Frostvæsken i jordslangen opvarmes til en temperatur på ca. 5 grader, hvorefter jordvarme væske løber gennem jordslangen og hen til huset.

Væsken løber derefter gennem varmepumpen, som opvarmer både luft og vand i hjemmet. En jordslange er som regel mellem 200-600 meter lang. Jo dybere jordslangen bliver nedgravet, jo større effektivitet har den.

Sådan foregår en jordvarmeboring

Jordslangen nedgraves enten vertikalt eller horisontalt, afhængigt af den type jordvarme, du vælger. Prisen på jordvarmeboringen afhænger også af jordvarmetypen, da den vertikale kræver specielt boreudstyr.

Ved en horisontal jordvarmeboring graves slangen ned i få meters dybde, hvorimod den graved lodret ned i mere end 100 meters dybde ved den horistontale. Det betyder også, at der kræves et særligt geo drilling-bor, som er dyrt i drift.

Uanset hvilken type, du vælger, vil boringen som regel ikke tage mere end 1-2 dages tid. Vælger du den vertikale, slipper du tilmed for at få gravet haven op. Dette kan være rart, hvis du ikke ønsker at planter, buske mm. skal gå til i processen.

sådan virker jordvarme

Ønsker du at modtage skræddersyede tilbud på en grøn energiløsning til din bolig, kan du her på GreenMatch.dk nemt og uforpligtende bestille op til 4 gratis tilbud. Udfyld formularen øverst, og få de bedste priser fra vores samarbejdspartnere.

Bestil tilbud her! Det tager kun 2 minutter

Producentoversigt: Jordvarme

Flere producenter tilbyder forskellige jordpumper til opvarmning af dit hus. Der kan være stor forskel på både jordvarme pris og kvalitet. Derfor har vi samlet en liste over de bedste leverandører for at give dig et hurtigt overblik. Klik på producentens navn for at læse mere om det specifikke mærke.

Jordvarme fordele og ulemper

Går du med tanker om at skifte til en grønnere energiløsning, er der faktorer, du bør overveje. Vi har herunder samlet de mest almindelige fordele og ulemper ved anskaffelse af et jordvarmeanlæg.

Fordele ved jordvarme

  Billig varmekilde, når anlægget først er installeret
 • Kræver minimal vedligeholdelse
 • Miljørigtig løsning
 • Forhøjer værdien på din bolig
 • Minimale støjgener

Bemærk, at anlægget er især profitabelt, hvis du skifter fra et olie-, pille- eller gasfyr, som hele tiden skal vedligeholdes og fyldes med brændstof. I forhold til denne type opvarmning kræver jordvarme næsten ingen betjening. Selvom anlægget har klare fordele, bør du overveje følgende, inden du tager den endelige beslutning.

Værd at overveje før anskaffelse

 • Kræver et velisoleret hus
 • Kan være en dyr investering
 • Kræver et stort haveareal

Du kan her på GreenMatch.dk modtage skræddersyede tilbud på jordvarmeanlæg pris fra vores samarbejdspartnere. Vi har mere end 5 års erfaring med formidling af miljøvenlige energikilder. Udfyld formularen øverst, og vi kontakter dig med op til 4 tilbud.

Bestil tilbud her! Det tager kun 2 minutter

Passer jordvarme til min bolig?

Vi gennemgår herunder, hvordan du tjekker, om du kan få jordvarme. Hvis du overvejer at investere i et anlæg, er det vigtigt, du først undersøger følgende:

 • Om dit hus er velisoleret
 • Hvor stor din have er i forhold til din bolig
 • Jordtypen i din have
 • Om du kan få godkendelse af kommunen

Jordtypen kan spille en rolle i forhold til, hvor godt dit jordvarmeanlæg virker. Anlægget fungerer bedre med lerholdig jord end med sandet jord. Dette skyldes, at fugten i jorden afgiver varme. Desuden skal anlægget installeres minimum 50 meter fra vandboringer, der har med drikkevand at gøre.

For at spare mest muligt på din varmeregning er det nødvendigt, at dit hus er velisoleret. Vi anbefaler, at du tjekker din isolering, inden du takker ja til et tilbud. Dit loft skal som udgangspunkt være isoleret med minimum 25 mm for at få det optimale udbytte.

Vil du vide mere om de bedste jordvarmepumper, kan du læse vores varmepumpetest 2018.

Forskellen på almindelig og lodret jordvarme

Når du skal finde ud af, om dit hus egner sig, skal du først undersøge størrelsen på dit haveareal. Har du mindre end 300 m2 haveareal, bør du i stedet overveje at anskaffe vertikal jordvarme.

Vertikal varme i jorden fungerer efter samme princip som horisontal (almindelig) jordvarme. Den eneste forskel er, at boringen foretages lodret i stedet for vandret. Det betyder, at du skal have et væsentligt mindre haveareal, hvis du ønsker denne løsning.

Forskellen på almindelig og lodret jordvarme
Faktor Horisontal Vertikal
Pris* Fra. 100.000 kr. Mindst 230.000 kr.
Haveareal Mindst 300 m2 Kun få m2
Jordvarme dybde 1 m Ca. 100 m

*Tallene er vejledende gennemsnitspriser fra vores leverandører. Det er muligt, at du vil få andre priser tilbudt.

Har du overvejet at skifte til det bedste jordvarmeanlæg? Få den bedste pris jordvarme hos GreenMatch.dk. Du kan nemt sammenligne tilbud fra op til 4 forskellige leverandører - gratis og uforpligtende.

Bestil tilbud her! Det tager kun 2 minutter

Hvordan kan jordvarme og solceller kombineres?

Når jordvarme kombineres med en anden varmekilde, som f.eks. solceller, kaldes det et hybridanlæg. Det betyder, at du udover jordvarmeanlægget har en ekstern energikilde, der producerer strøm, som dækker udgifterne til jordvarmen.

Ønsker du at kombinere jordvarme med en ekstern varmekilde, er der krav til, hvordan dit hus og have er placeret. Ud over at din have skal være stor, har solcellerne den største virkningsgrad, hvis dit tag er sydvendt og har en hældning på omkring 35 grader. Ideelle forhold for et anlæg bestående af jordvarme og solceller.

Fordelen ved et hybridanlæg er, at du får dækket udgifterne til den elektriske jordvarmepumpe. På den måde får du et anlæg, der er 100% selvforsynende med energi.

Hvad er COP-, SCOP- og SEER-værdi?

Når du skal sammenligne jordpumpernes effektivitet, kan det være nærliggende at bruge en jordvarme beregner som f.eks. Varmepumpelisten. For at få mest ud af listen bør du kende til de tre forskellige værdier, der angiver, hvor effektive pumperne til anlæggene er.

Vi gennemgår herunder, hvordan du kender forskel på de tre begreber.

COP står for Coefficient of Performance. Værdien angiver, hvor meget strøm der produceres vs. hvor meget anlægget forbruger. Jo højere COP-værdi, jo bedre. COP-værdien er kun målt ud fra én temperatur og er derfor ikke 100% nøjagtig. Bemærk derfor, at SCOP-værdien er mere retvisende, når der er tale om jordvarme.

SCOP står for Seasonal Coefficient of Performance. SCOP-værdien angiver, som COP-værdien, effektiviteten. Forskellen på COP- og SCOP-værdien er, at gennemsnitstemperaturerne ved SCOP-værdien er målt over flere årstider frem for én. Når du skal sammenligne effektiviteten, vil SCOP-værdien derfor give et mere retvisende billede.

SEER står for Seasonal Energy Efficiency Ratio. Værdien er, som SCOP-værdien, også angivet ud fra en række gennemsnitstemperaturer - dog altid med den samme temperatur, hvilket giver et mere realistisk billede af jordpumpens effektivitet. SEER-værdien er ikke altid angivet, men hvis det er tilfældet, anbefaler vi, at du tjekker pumpens effektivitet ud fra denne.

Sådan får du energitilskud til jordvarme

Når du udskifter din eksisterende energikilde med en grønnere og mere miljøvenlig version, kan du ansøge om at få et tilskud til dit skift. Bemærk, at det kun gælder, hvis du udskifter en ikke-miljøvenlig kilde og ikke gælder ved nybyggede huse.

For at få et jordvarme tilskud, skal du søge, inden du påbegynder installationen af din jordvarme pumpe. Når først monteringen er begyndt, kan du ikke søge om tilskud. Derudover er det værd at nævne, at størrelsen på dit tilskud afhænger af flere faktorer, som f.eks.:

  1. Hvor mange penge, du sparer
  2. Den pumpe, du vælger
  3. Valg af energiselskab

Du søger om energitilskud ved at kontakte den leverandør, du vælger. Alternativt kan du kontakte dit lokale energiselskab for at høre, om de kan hjælpe dig med at igangsætte processen. Vil du læse mere om, hvordan du får energitilskud, finder du reglerne her.

Ofte stillede spørgsmål om jordenergi

Nedenfor finder du en liste over de mest almindelige spørgsmål og svar i forhold til at installere et anlæg som privat boligejer. Klik på et spørgsmål for at folde svaret ud.

Måske tænker du: “Kan jeg få en jordvarme pris gør det selv?”, men du skal hyre en autoriseret kølemontør, der er godkendt til at arbejde med varmepumper. Du må ikke selv installere dit anlæg. Du kan se, hvem der er godkendt til at installere hos dig hos Varmepumpeordningen.

Det vil typisk tage omkring 2-3 dage at få monteret og installeret det hele, da det er et relativt omfattende stykke arbejde. Først skal slangerne graves ned i jorden, derefter skal de føres hen til huset og monteres på varmepumpen. Du bør desuden påregne 1-2 dage uden vand og varme, da dette midlertidigt vil blive nedlagt under installationen.

Du skal ikke være nervøs for, om dine planter og andet i haven kan vokse. De vokser uden om jordslangerne. Det eneste, du skal være opmærksom på, er, at du skal så nyt græs de steder, hvor der er gravet - ligesom ved enhver anden type havearbejde.

Du skal dog være opmærksom på aldrig at grave så dybt, at du graver hul i slangen, når du eventuelt planter træer, blomster eller sætter hegn op.

Selvom risikoen for at jordslangen lækker er lille, skal du vide, at den findes. Sker dette, er der dog ingen kemiske stoffer i frostvæsken, som kan forurene din have og gøre dit hus usælgeligt.

Ja. Men selvom anlægget skal have elektricitet for at virke, er det stadig energibesparende, idet anlægget for hver enkelt kWh genererer 3 kWh. Med andre ord får du tre gange så meget varme, som du betaler for.

Du kan overveje et hybridanlæg med solceller, hvis du vil have dækket samtlige udgifter til elektricitet.

En af fordelene er, at anlægget kan generere varme, selvom det er frostvejr udenfor. Jo højere temperatur i jorden, jo mindre el bruger anlægget til opvarmning.

Der har været sager, hvor folk har været utilfredse med deres jordvarme anlæg, fordi de mente, at det ikke gav dem nok varme. I disse tilfælde er der dog tale om dårligt isolerede huse, hvor varmen, trods stor produktivitet, siver ud af vægge og vinduer. Det er derfor vigtigt, at dit hus er velisoleret.

Svaret afhænger af, om der er tale om varmepumpen eller selve slangerne. Varmepumpen har en levetid på minimum 20 år, mens slangerne har en levetid på minimum det dobbelte (ca. 40 år). Når du investerer i et jordvarmeanlæg, er du derfor garanteret jordvarme i lang tid fremover.

Ja, det er vigtigt, at dit anlæg jævnligt tilses. På den måde sikrer du dig, at det altid fungerer optimalt. Især varmepumpen kan have behov for service. Der kan i flere tilfælde tilkøbes en serviceordning, når du køber dit anlæg.

Få de bedste jordvarme tilbud på GreenMatch.dk

Har du besluttet dig for at få jordvarme som din primære varmekilde, og skal du ud og finde et anlæg, finder du her gode råd til, hvad du bør huske:

Sådan finder du den bedste jordvarme pris

 • Få råd og vejledning af fagmænd, når du skal definere dine behov
 • Søg altid om flere tilbud, og sammenlign dem
 • Søg om energitilskud, og spar penge

Da et anlæg er en stor investering med en omfattende installation, vil du efter ansøgning blive kontaktet telefonisk af leverandører, der kan give dig gode tilbud. Inden du takker ja, vil du altid modtage et konsulentbesøg med en professionel gennemgang af din bolig og din nuværende varmekilde. På den måde sikrer du dig, at du har mulighed for at få udført installationen.

sådan bestiller du tilbud

Du kan på GreenMatch.dk nemt sammenligne pris, kvalitet og vilkår på grønne energikilder. Udfyld formularen øverst på siden, og du vil modtage tilbud fra op til 4 leverandører, der hver især giver dig deres bedste jordvarme priser. Vores service er gratis, og du binder dig ikke, når du søger om tilbud.

Bestil tilbud her! Det tager kun 2 minutter