Spar 27.000 kr. på installation af jordvarme med tilskud
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar 27.000 kr. på installation
Spar 27.000 kr. på installation

Få tilskud fra Varmepumpepuljen

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 28. maj 2024

Jordvarmeanlæg pris: Hvad koster jordvarme i 2024?

jordvarme priser, funktion og tilbud
 • Jordvarme koster mellem 150.000 kr. og 200.000 kr.
 • Tilbagebetalingstiden er mellem 5-8 år.
 • Spar op til 70 % ved at skifte til jordvarme.

Jordvarme er en miljøvenlig og stabil opvarmningsløsning. Den udnytter den eksisterende varme, der er i jorden og omdanner den til varme, du kan bruge til at opvarme din bolig og dit brugsvand.

Din endelige pris på jordvarme afhænger af størrelsen på dit varmebehov, kvaliteten af din boligs isolering og nedgravningen af jordvarmeslange. Det kan du læse meget mere om i denne artikel.

Søg tilskud til varmepumpe

Varmepumpepuljen åbner 27. maj 2024. Bliv klar til at søge om tilskud til varmepumpe ved at læse vores artikel.

Hent dine tilbud i dag, så du er klar til at søge når puljen åbner!

 

Du kan også få tilskud til isolering via Energirenoveringspuljen, der også er åben lige nu.

Jordvarme er en stor investering, og derfor er det en rigtig god idé at indhente og sammenligne flere tilbud.

Lad os forbinde dig med danske autoriserede installatører, så du nemt kan modtage flere tilbud uden selv at skulle gøre arbejdet. Vi gør processen kort, hurtig og problemfri. Start den ved at klikke på knappen.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Hvad er jordvarme og hvordan fungerer et jordvarmeanlæg?

Jordvarme udnytter naturens energi i jorden. Jordvarmeanlægget opsamler energi fra jordlagene og omdanner den til varmeenergi, der kan opvarme både luft og brugsvand i din bolig.

Et jordvarmeanlæg består af en jordslange, der nedgraves enten horisontalt eller vertikalt i haven. Derudover består anlægget af en varmepumpe, der tilkobles dit hus.

Sådan virker jordvarme
1 2 3 4 5 6 7 8

Når solen skinner på jorden over jordvarmeslangerne, skabes der mest energi, men anlægget virker også, selvom det er overskyet eller minusgrader, eftersom energien i jorden oplagres ved almindeligt dagslys.
Et jordvarmeanlæg virker derfor året rundt og fungerer også i frostvejr, fordi jordslangerne er gravet ned i 1-2 meters dybde, hvilket sikrer et frostfrit miljø.

Varmepumpedelen af et jordvarmeanlæg består af fire grundlæggende elementer:

 1. En fordamper: Optager varmen.
 2. En kondensator: Afgiver varmen.
 3. En kompressor: Får temperaturen til at stige.
 4. En drøvleventil: Regulerer frostvæsken.

I grafikken herunder kan du se, hvordan den tekniske proces i et jordvarmeanlæg fungerer. Det er selvkørende, og processen starter hele tiden forfra, så længe du har tændt for varmen i huset. Du får dermed et 100 % selvkørende anlæg og undgår at skulle påfylde brændsel som f.eks. ved et pillefyr eller stokerfyr.

Det eneste du skal være opmærksom på, er, at du ca. én gang om året skal rengøre et filter i varmepumpen. Det sker ved det årlige jordvarme lovpligtige eftersyn, som skal foretages af en VE-certificeret installatør.

Sådan fungerer jordvarme

Frostvæsken i jordslangen bliver opvarmet til en temperatur på ca. 5 grader, hvorefter jordvarmevæsken løber gennem jordslangen og op til huset.

Væsken løber derefter gennem varmepumpen, som opvarmer både luft og vand i hjemmet. En jordslange er som regel mellem 200 og 600 meter lang. Jo dybere jordslangen bliver nedgravet, desto større effektivitet har den.

Pris på et komplet jordvarmeanlæg

Et komplet jordvarmeanlæg med jordvarmeboring og montering af varmepumpe koster fra 180.000 kr. – 200.000+ kr. Det er et stort prisspænd, og der er selvfølgelig flere faktorer, der spiller ind, når et tilbud bliver beregnet til din bolig.

Jordvarme pris*
HusarealKomplet jordvarmeanlæg pris inkl. montering
140 m2185.000 – 205.000 kr.
200 m2195.000 – 215.000 kr.
250 m2215.000 – 235.000 kr.
300 m2225.000 – 245.000 kr.

*Tallene er vejledende gennemsnitspriser fra vores leverandører. Det er muligt, at du vil få andre priser tilbudt. For at få en præcis pris bør du tage kontakt til en installatør. Vær opmærksom på, at den endelige pris først fastsættes, når leverandøren kender til dine behov og dit hus.

Prisen kommer helt an på forholdene omkring din bolig, hvor stor din bolig er, og hvor stort et forbrug du har.

Sammenlignet med andre varmepumper er jordvarme en mere omkostningstung investering. Det skyldes først og fremmest, at der er en del arbejde i forbindelse med anlægningen af jordvarme.

Jordvarme er samtidig den mest effektive og stabile opvarmningsform, så du kan se frem til store besparelser på din varmeregning hver måned.

Vil du sammenligne jordvarmepumpe pris med andre grønne opvarmningsløsninger, kan du læse vores artikler om pris på luft til luft varmepumpe og luft til vand varmepumpe pris.

Vil du gerne have en præcis varmepumpe pris, bør du indhente flere skræddersyede tilbud som tager højde for dit specifikke hjem. Ved at bruge vores service kommer du nemt i kontakt med installatører, så du hurtigt kan komme i gang med at få grøn og billig varme.

Få nemt tilbud fra erfarne installatører ved at klikke på knappen herunder.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Få tilskud via Varmepumpepuljen

Hvis du har planer om at udskifte elvarme, olie-, gasfyr eller en biokedel (pillefyr, brændeovn eller kakkelovn) med et jordvarmeanlæg, kan du søge om at få statens tilskud til varmepumpe. Det gælder både for jordvarme og luft til vand varmepumpen.

Tilskudssats

Du kan få tilskud til jordvarme27.000 kr. Er du kunde ved Totalkredit, kan du yderligere få et tilskud på 10.000 kr. Du kan læse mere her: Totalkredits tilskud til udskiftning af oliefyr.

Bemærk, at du kun kan få tilskud til helårsboliger i områder uden eksisterende og planlagt fjernvarme, og at du ikke kan få tilskud til anlægning af jordvarme ved nybyggeri.

For at få jordvarme tilskud, skal du søge, inden du påbegynder installationen af din jordvarmepumpe. Når først monteringen er begyndt, kan du ikke søge om tilskud.

Hvad koster et jordvarmeanlæg med tilskud?
HusarealPris uden tilskudPris med tilskud
140 m2185.000 – 205.000 kr.158.000 - 178.000 kr.
200 m2195.000 – 215.000 kr.168.000 - 188.000 kr.
250 m2215.000 – 235.000 kr.188.000 - 208.000 kr.
300 m2225.000 – 245.000 kr.198.000 - 218.000 kr.

Du får tilskuddet via Varmepumpepuljen fra Energistyrelsen, som er åben fra d. 27. maj 2024 og indtil 30. november 2024 eller indtil alle midler er fordelt.

Hvad påvirker din pris på jordvarmeanlægget?

Du kan herunder læse mere om, hvordan forskellige faktorer påvirker din jordvarmeanlæg pris. Tryk på emnerne for at folde svaret ud og læse mere.

I vores artikel: Skal jeg vælge jordvarme eller luft til vand varmepumpe? diskuterer vi, hvornår det giver bedst mening at vælge jordvarme, og hvornår det kan betale sig at vælge luft til vand varmepumpe.

Hvad koster jordvarme i drift om året?

Svaret på spørgsmålet; hvor meget strøm bruger jordvarme, og dermed hvad det koster i drift, afhænger i høj grad af dit forbrug. Generelt set er driftsomkostningerne til jordvarme ret lave.

Selvom et jordvarmeanlæg har lave driftsomkostninger, er det ikke gratis. Anlægget kører på el, så du har stadig en udgift til anlæggets elforbrug.

Èn ting er dog helt sikker:

Selv med svingende elpriser får du med et jordvarmeanlæg en langt større besparelse sammenlignet med elvarme, olie- eller naturgasfyr.

Anlægget har derudover et filter, som du skal skifte én gang om året, det sker ved et årligt servicetjek. Det koster typisk 2.500 kr.

På trods af disse to udgifter vil du med et jordvarmeanlæg få besparelser fra dag ét.

I grafen kan du se den årlige udgift for opvarmning med olie, gas og jordvarme.

Driftsomkostninger for jordvarme

Også i sammenligningen jordvarme vs fjernvarme, kan jordvarme give dig en besparelse. Hvor stor besparelsen vil være, afhænger af dit fjernvarmeselskab.

Hvor meget kan jeg spare med et jordvarmeanlæg?

Hvor meget du kan spare med et jordvarmeanlæg, og hvor lang tid det vil tage at betale udgiften til anlægget tilbage, afhænger naturligvis af din specifikke situation. For at give dig en idé om, hvordan tilbagebetalingstiden kan se ud, har vi udarbejdet nedenstående eksempler.

Besparelse ved jordvarme (årlig udgift: 8.073 kr.)
TræpillefyrGasfyrOliefyr
Årlig omkostning med henholdsvis træpille-, gas- eller oliefyr17.448 kr.14.988 kr.27.818 kr.
Årlig besparelse ved at skifte til jordvarme9.375 kr.6.915 kr.19.745 kr.
Tilbagebetalingstid ved skifte til jordvarme19,7 år26,7 år9,3 år
Tal for årlige omkostninger er fra bolius.dk

I eksemplerne har vi taget udgangspunkt i et jordvarmeanlæg, der koster 185.000 kr. inkl. Installation. I vores udregning har vi ikke medregnet reduceret elafgift; den vil dog give dig lavere årlige omkostninger på op til 5.000 kr.

Start processen allerede i dag, så kan du snart nyde billig og grøn varme i din bolig. Med vores service kan du modtage flere tilbud fra danske autoriseret installatører, med flere tilbud er du sikker på, at du ikke betaler overpris. Du skal kun svare på enkelte spørgsmål, så vil du modtage op til 4 tilbud, 100 % gratis og uforpligtende.

Klik på knappen og kom i gang.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Jordvarmeboring

Jordvarmeboring: Installation af jordvarme

Vil du gerne have jordvarme, skal du være forberedt på, at din have skal graves op, da der skal nedgraves slanger, der kan optage varmen. Vi giver det her svaret på: Hvordan graver man jordvarme ned?

Jordslangen nedgraves enten vertikalt eller horisontalt, afhængigt af den type jordvarme, du vælger. Prisen på jordvarmeboringen afhænger også af jordvarmetypen, da den vertikale kræver specielt boreudstyr.

Ved en horisontal jordvarmeboring graves slangen ned i 1-2 meters dybde, hvorimod den lodrette skal graves ned i mere end 100 meters dybde. Det betyder også, at der kræves et særligt geo drilling-bor, som er dyrt i drift.

Det kræver et forholdsvis stort areal at få anlagt horisontal jordvarme. Du skal regne med ca. 1,5-2 meter slange pr. m2, du ønsker at opvarme. Derudover skal der være mellem 1–1,5 meters afstand mellem slangerne.

En bolig på 140 m2 vil derfor kræve mellem 210 – 280 meter jordslange. Slangerne lægges med en maks. længde på 150 meter. Det betyder, at hvis du skal have 280 meter jordslange nedgravet, skal du have to løb.

Uanset hvilken type, du vælger, vil boringen som regel ikke tage mere end 1 – 2 dages tid. Vælger du den vertikale, slipper du for at få gravet hele haven op.

Vertikal eller horisontal jordvarme?

Der findes to typer af jordvarme: horisontal og vertikal jordvarme. Den store forskel på de to typer er, hvor dybt jordslangerne bliver begravet.

Horisontal jordvarme

For horisontal jordvarme, den mest udbredte og almindelige type af jordvarme, bliver jordslangerne gravet ned i ca. 1 meters dybde i et stort areal. Ved denne type siger man typisk at der skal graves i et areal, der svarer til dobbelt så meget, som der skal opvarmes.

Vertikal jordvarme

Ved vertikal jordvarme, eller lodret jordvarme, som er mindre udbredt, er der tale om én dyb boring (op til 250 meter per boring). Ved denne type kan man nøjes med et mindre haveareal, det betyder at du ikke behøver at grave hele din have op for derefter at reetablere den igen.

Den vertikale type fungerer efter samme princip som den horisontale type. Den eneste praktiske forskel er, at boringen foretages lodret i stedet for vandret.

Ved lodret jordvarme skal der ofte også bruges en lodret jordvarme tilladelse, da man ved så dyb en nedgravning kan risikere at ramme grundvandet.

Forskellen på almindelig og lodret jordvarme
FaktorHorisontalVertikal
PrisFra. 185.000 kr.Fra 250.000 kr.
HavearealMindst 300 m2Kun få m2
Jordvarme dybde1 m100 m

Passer din bolig til jordvarme?

Nedenfor finder du en tjekliste, der gennemgår, om jordvarme er en god løsning for dig og din bolig.

Hvis du overvejer at investere i et anlæg, er det vigtigt, at du først undersøger følgende:

✔ Er dit hus velisoleret?
✔ Hvad er jordtypen i din have?
✔ Kan du få godkendelse af kommunen?
✔ Hvor stor er din have i forhold til din bolig?

Isolering

jordvarme og isolering

For at du skal få en betydelig besparelse med et jordvarmeanlæg, er det vigtigt, at dit hus er godt isoleret. Ellers vil varmen fra jordvarmepumpen bare sive ud, og du opnår ingen større besparelse.

Hvis du er usikker på, om dit hus er godt nok isoleret, anbefaler vi derfor, at du får det tjekket. Som udgangspunkt skal dit loft være isoleret med minimum 250 mm for at du får det optimale udbytte.

Jordtype

Jordvarme jordtype

Jordtypen i din have spiller en rolle i forhold til, hvor godt dit jordvarmeanlæg virker. Anlægget fungerer nemlig bedre med lerholdig jord end med sandet jord. Dette skyldes, at fugt er bedre til at afgive varme.

En installatør vil ved et konsulentbesøg hjælpe dig med at vurdere jorden i din have.

Godkendelse

Tilladelse til jordvarme

Hvis du ønsker at anlægge jordvarme, kræver det i de fleste tilfælde en godkendelse fra din kommune efter jordvarmebekendtgørelsen og Miljøbeskyttelseslovens §19.

I alle tilfælde skal du anmelde jordvarmeanlægget til kommunen.

Du kan finde mere information og læse om, hvordan du ansøger om etablering af jordvarme på Miljøstyrelsens hjemmeside: Miljøstyrelsen jordvarme og på din kommunes borgerservice hjemmeside.

Haveareal

jordvarme haveareal

Vi har allerede været inde på, at det kræver et vist haveareal for at være i stand til at kunne få anlagt jordvarme. Hvis din have ikke er stor nok, eller du ikke ønsker at grave et stort areal op, kan du overveje om jordvarme lodret vil være en god løsning for dig.

Eller om du skal kigge på luft til vand varmepumpe og gå med den løsning.

Jordvarme fordele og ulemper

Selvom der er mange fordele ved jordvarme, er der, som ved alt andet, også nogle ulemper. I skemaet finder du de vigtigste fordele og ulemper:

FordeleUlemper
🌱 En af de mest effektive opvarmningsløsninger.❌ Dyr investering (en luft til vand varmepumpe er billigere)
🌱 Minimal vedligeholdelse og lave driftsudgifter.❌ Ikke alle jordtyper er lige velegnede.
🌱 Meget mindre støjgener sammenlignet med en luft til vand varmepumpe.❌ Kræver et stort haveareal.
🌱 Miljøvenlig løsning.
🌱 Lang levetid 15-20 år (40 år for jordslangen)
🌱 Reduceret elafgift jordvarme

Bemærk, at et jordvarmeanlæg er særligt profitabelt, hvis du skifter fra et olie-, pille- eller gasfyr, som hele tiden skal vedligeholdes og fyldes med brændstof.

I forhold til denne type opvarmning kræver jordvarme næsten ingen betjening. Selvom anlægget har klare fordele, bør du selvfølgelig også overveje ulemperne, inden du tager den endelige beslutning. Vi har samlet en liste over de bedste varmepumper, så du kan vælge den helt rigtige varmepumpe.

Skal jeg vælge jordvarme til min private bolig?

Sådan får du den bedste pris på jordvarme

Et jordvarmeanlæg kommer med et hav af fordele, og hvis dit budget tillader det, er det en af de helt rigtige løsninger for grøn og billig varme. Vi ved at et komplet jordvarmeanlæg er en stor investering, derfor vil vi hjælpe dig med at finde den helt rette installatør, der kan give dig en skræddersyet løsning, der dækker dine behov.

Via vores store netværk af autoriserede danske installatører kan vi sætte dig i kontakt med pålidelige montører, der kan hjælpe dig med den rette løsning. Med vores service undgår du selv at bruge flere timer på at finde og kontakte installatører.

Vi sparer dig dermed for både tid og penge! Klik på knappen for at komme i gang.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål om jordvarme

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?