Nysgerrig på Hvordan du kan Spare Penge ved at Skifte til Jordvarme?
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Få op til 4 tilbud her
Med 3 nemme trin
Med 3 nemme trin
<span class="d-md-none">✔️ Nedsæt din varmeregning med op til 19.000 kr.</span><span class="d-none d-md-block">Nedsæt din varmeregning med op til 19.000 kr.</span>
✔️ Nedsæt din varmeregning med op til 19.000 kr.Nedsæt din varmeregning med op til 19.000 kr.
Ifølge beregninger fra Energistyrelsen.
<span class="d-md-none">✔️ Sammenlign op til 4 skræddersyet tilbud</span><span class="d-none d-md-block">Sammenlign op til 4 skræddersyet tilbud</span>
✔️ Sammenlign op til 4 skræddersyet tilbudSammenlign op til 4 skræddersyet tilbud
Du er sikret den bedste pris, når du sammenligner tilbud.
<span class="d-md-none">✔️ Sænk dit CO2-aftryk med op til 5 ton om året</span><span class="d-none d-md-block">Sænk dit CO2-aftryk med op til 5 ton om året</span>
✔️ Sænk dit CO2-aftryk med op til 5 ton om åretSænk dit CO2-aftryk med op til 5 ton om året
Bliv en af de 79.000 danskere, som vi allerede har hjulpet med en grøn energiløsning.
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 09 september 2021

Geotermisk varme

Hvad er geotermisk varme?

Først og fremmest er det ikke muligt for private, at benytte sig af geotermisk varme. Det er dog muligt, at udvinde den energi der er lagret i jorden via et jordvarmeanlæg. Søger du et jordvarmeanlæg, som i høj grad minder om geotermisk varme kan du benytte dig af kontaktformularen til højre og modtage op til fire gratis og uforpligtende tilbud på jordvarme.

Når man undersøger markedet for grøn energi støder man tit på mange nye udtryk, et af dem er geotermisk varme. Denne side vil forklare hvad geotermisk varme er og hvordan det fungere.

Læs mere om jordvarme på vores side: Jordvarme

Geotermisk varme, hvor kommer det fra?

Geotermisk _varme _jordens _kerne

For at forstå hvad geotermisk varme er, så er det først og fremmest nødvendigt at vide hvordan planeten, jorden, er opbygget. De indereste kerner af jorden er lavet af metal, som er delvist flydende og delvist solidt. Dette metal har en temperatur på mellem 3.3300 og 4.000 grader.

I Danmark, stiger temperaturen med 25-30 grader pr. kilometer man går ned i jorden, i gennemsnit. Der findes dog andre steder i verdenen, hvor varmen fra jordens kerne ligger meget tættere på overfladen, dette kan være områder hvor der er mange gejsere og varme kilder/floder.

Geotermisk varme, hvordan?

For at kunne udnytte den varme som findes i jorden bliver der boret rør ned i jorden, hvor man henter enten varmt vand eller damp, som findes i visse lag af jorden. I Danmark går man ned til dybder mellem 800 og 2.500 meter for at hente vand og damp. For at komme derned kræves et maskineri, som er lidt større end hvad typisk anbefales til privatpersoner, både prismæssigt og rent fysisk størrelsesmæssigt. Privatpersoner bruger i stedet alternativet som er et jordvarmeanlæg.

Alternativer til geotermisk varme

Et jordvarmeanlæg minder utroligt meget om de anlæg, som anvendes til at udvinde den geotermiske varme i jorden, men de adskiller sig alligevel fra hinanden. Den store forskel mellem de to grønne energiformer, er hvor den varme de indsamler kommer fra. Et jordvarmeanlæg har jordvarmerør liggende i ca. en meters dybde, hvor frostvæske cirkulere rundt og indsamler den solvarme som er lagret i jorden. Væsken når ind til en varmepumpe hvor den bliver fordampet og kondenseret og derefter afgiver varme til ens bolig.

Et geotermisk jordvarmeanlæg henter som allerede beskrevet vand eller damp fra klodens kerne. Vandet er enten varmt eller fordampet, grundet varmen fra jordens kerne. Hvis det er fordampet bliver det ført op i en turbine og videre igennem en generator som producere elektricitet. Hvis vandet stadigvæk er flydende bliver det pumpet op i en tank, hvor det fordamper, derefter føres det igennem en turbine og igen videre til en generator, som producerer elektricitet.

Elektricitet eller varme?

En anden forskel udover anskaffelsespris og størrelse på anlægget, er altså også at et anlæg som udnytter geotermisk varme fokusere på at omdanne varmen til elektricitet hvor et jordvarmeanlæg fokusere på at videreføre varmen til boligen.

Hvis du er interesseret i grønt og bæredygtigt elektricitet kan du læse meget mere om dette på vores side om solenergi.

Typiske spørgsmål om geotermisk varme

Geotermisk varme er stadigvæk, for den brede befolkning, et relativt nyt emne og der er mange som har spørgsmål om hvad det er også hvordan det fungere, her har vi prøvet at simplificere nogle af de hyppigste spørgsmål.

Findes der geotermisk varme i Danmark?

Ja, der findes i Danmark flere geotermiske varmeanlæg og undergrunden i Danmark er også egnet til at bruges geotermisk varme. Dog ikke i samme grad som fx Island, der med sine mange vulkaner og gejsere har varmen meget tættere på overfladen og derfor mere tilgængelig.

Hvor kommer varmen fra?

Varmen kommer fra jordens kerne, som varmer beholdninger af vand op. I Danmark pumper vi vand og damp op fra mellem 800 og 2.500 meters dybde.

Producerer geotermisk varme elektricitet eller varme?

Man henter varmt vand eller damp op fra undergrunden, som ved at blive kørt igennem en generator, producerer elektricitet. Hvis man er interesseret i varme, er jordvarmeanlæg et godt alternativ.

Jordvarme _jordvarmerør

Kan jeg få geotermisk varme?

I Danmark kan du som privatkunde ikke umiddelbart få et geotermisk varmeanlæg etableret. Dog kan du få et jordvarmeanlæg som i princippet gør det samme, henter varme fra jorden. Jordvarmeanlægget bruges dog til at producere varme, ikke elektricitet.  

Jordvarmeanlæg - Hvordan?

Hvis det private alternativ til geotermisk varme, jordvarmeanlæg, lyder tillokkende kan du naturligvis også læse meget mere om dette her på siden. Du har også mulighed for at indhente tilbud fra op til fire forskellige autoriserede jordvarmeanlægs-udbydere, som kan tilbydde en løsning passende til dig og dit hjem. Vores kontaktformular er lige her til højre.