Nysgerrig på Hvor Meget du kan Spare med en Luft til Vand Varmepumpe?
Få op til 4 tilbud her
Bestil tilbud
1/4
Omtale og anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius
Sidst opdateret: 5. januar 2023

Hvad koster en luft til vand varmepumpe?

Se luft til vand varmepumpe priser inkl montering

Overvejer du, om du skal investere i en luft til vand varmepumpe, har du sandsynligvis stillet dig selv spørgsmålet: “Hvad koster luft til vand varmepumpe?”.

Priserne på en luft til vand varmepumpe går fra 100.000 kr. for et hus på mellem 80 – 140 m2.

Jo større hus og forbrug du har, jo større varmepumpe har du brug for, og det vil prisen også afspejle, som du kan se i tabellen herunder.

Du kan se vejledende priser på luft til vand varmepumper herunder.

Priser på luft til vand varmepumper*
HusarealPris inkl. montage
80 – 140 m2100.000 – 110.000 kr.
140 – 200 m2110.000 – 120.000 kr.
200 – 300 m2120.000 – 150.000 kr.

*Tallene er vejledende gennemsnitspriser fra vores leverandører. Det er muligt, at du vil få andre priser tilbudt. For at få en præcis pris bør du tage kontakt til en installatør. Vær opmærksom på, at den endelige pris først fastsættes, når leverandøren kender til dine behov og dit hus.

Installationspris på luft til vand varmepumpe

Da en luft til vand varmepumpe er et komplet anlæg, som både opvarmer din bolig og dit brugsvand, er installationen inkluderet i prisen.

Det er ikke muligt at få en pris eksklusiv montering. Årsagen er, at du skal have en autoriseret installatør til at foretage installationen. Du må ikke selv opsætte en luft til vand varmepumpe.

Monteringsomkostningerne er derfor altid med i prisen. Ønsker du mere information, kan du med fordel læse vores artikel: Installation af luft til vand-varmepumpe, hvor vi gennemgår, hvad du skal overveje før, under og efter installationen af pumpen.

Hvis du ikke har brug for en komplet varmeløsning, kan du også overveje, om du i stedet skal investere i en luft til luft varmepumpe. Her kan du se vores side om luft til luft varmepumpe pris og samtidig bestille tilbud.

Montering af luft til vand varmepumpe pris

De priser, du ser her på GreenMatch.dk, er altid inkl. installation af en autoriseret montør.

Hvad har indvirkning på prisen på en luft til vand varmepumpe?

Prisen på en luft til vand varmepumpe afhænger blandt andet af, hvilken effekt den skal levere til din husstand, din boligstørrelse, omfanget af installationen og andre forhold såsom om du har gulvvarme eller radiatorer, hvor godt dit hus er isoleret samt levetid på varmepumpen.

Ydeevnen er den vigtigste faktor i forhold til pris.

Et stort hus og varmeforbrug kræver, at varmepumpen har en høj ydeevne på, hvilket prisen dermed også vil afspejle – jo højere ydeevne, desto højere pris. En varmepumpeleverandør vil hjælpe dig med at beregne, hvor stor en ydeevne varmepumpen skal have for at kunne forsyne dit hus optimalt.

OBS: Når du kigger markedet igennem, skal du være opmærksom på, at varmepumpe priser kan være både eksklusive og inklusive moms.

Derudover afhænger prisen af, om montering af varmepumpen er med i købet. En luft til vand varmepumpe pris inkluderer altid montering.

Vil du være sikker på, at du får den bedste pris, bør du altid sammenligne flere tilbud og indhente flere priser på varmepumper.

Sammenlign priser på luft til vand varmepumper her!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Kvalitet og pris går hånd i hånd

Skal du investere i en luft til vand varmepumpe, skal du være opmærksom på, at kvalitet og pris går hånd i hånd.

Når du går i gang med at indhente priser på luft til vand varmepumper, vil du opleve, at priserne svinger. Kvalitet og pris afhænger blandt andet af:

  • Pumpens energimærkning: A+++ eller A++
  • Pumpens støjniveau: 50 dB – 70 dB
  • Pumpens levetid: 15-20 år.

Derudover kan kvaliteten af varmepumpen have en indflydelse på, hvor meget vedligeholdelse og reparation der er nødvendigt. Jo bedre kvalitet, desto mindre vedligeholdelse og jo længere er levetiden også.

Hos nogle varmepumpeleverandører får du service med. Det kan eksempelvis være en 10 års garanti- og serviceordning, som er inkluderet i prisen.

Tre grunde til at du skal investere i en luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe er en langsigtet og miljøvenlig investering, som kan spare dig for 15.000 kr. om året (sparenergi.dk).

Det er også en stor investering, så det er en god idé at indhente flere varmepumpe tilbud og undersøge installationsomkostningerne, inden du går i gang med projektet.

Selvom det er en stor investering, kan du til gengæld få glæde af en varmepumpe af høj kvalitet. Men en luft til vand varmepumpe får du:

  1. En vedvarende energikilde, som giver dig klimavenlig varme
  2. En forøgelse af din boligs værdi, som gør det mere attraktivt på markedet
  3. En lavere varmeudgift, som giver dig en betydelig besparelse hver måned.

Hvornår er køb af luft til vand varmepumpe en god løsning?

Herunder gennemgår vi tre tilfælde, hvor det giver rigtig god mening at investere i en luft til vand og én situation, hvor det ikke er en lige så god idé.

Udskiftning af gammelt olie eller gasfyr

 

Udskiftning af gammelt olie- eller gasfyr

Det er især fordelagtigt at købe en luft til vand varmepumpe, hvis du har et gammelt olie- eller gasfyr, der alligevel skal udskiftes.

Et luft til vand varmeanlæg er et komplet system, som både laver rumopvarmning og varmt brugsvand. Du kan derfor udskifte dit gamle olie- eller gasfyr med en luft til vand varmepumpe, som derefter vil fungere som din primære varmekilde.

Vandbåren gulvvarme

Har du vandbåren gulvvarme, er det især fordelagtigt at købe luft til vand varmepumpe. En varmepumpe har en lav fremløbstemperatur, og det fungerer godt med gulvvarme.

Gulvvarme en optimal måde at få fordelt varmen i din bolig. Du behøver desuden ikke skrue særlig meget op for varmen for at kunne mærke en betydelig temperaturændring. En varmepumpe fungerer også fint i sammenspil med radiatorer, men det er især med gulvvarme, at du får et godt udbytte.

Vandbåren gulvvarme
Isolering

Velisoleret bolig

I forbindelse med den lave fremløbstemperatur er det også vigtigt, at pointere, at din bolig skal være godt isoleret for at få en effektiv opvarmning.

Er dit hus allerede velisoleret, vil du med en luft til vand varmepumpe få en rigtig fin besparelse på din varmeregning.

Fjernvarme

En luft til vand varmepumpe kan højst sandsynligt ikke betale sig, hvis du har fjernvarme.

For det første så er fjernvarme ofte en ret billig varmeløsning. Prisen varierer fra fjernvarmeanlæg til fjernvarmeanlæg, fordi de forskellige anlæg bruger forskellige typer af brændsel.

For det andet vil der typisk være tilslutningpsligt til fjernvarme. Det betyder, at du stadig ville skulle betale for at være tilsluttet fjernvarmen. Det gælder også, selvom du køber en luft til vand varmepumpe og ikke vil benytte dig af fjernvarmen.

Skal du udskifte et gammel olie- eller gasfyr, har du vandbåren gulvvarme og en velisoleret bolig? Så vil du få rigtig meget ud af at investere i en luft til vand varmepumpe.

Du kan også overveje at investere i jordvarme, men det er dog en noget dyrere og kompleks løsning.

Jord til vand varmepumpe pris

Når vi skriver “jord til vand varmepumpe”, mener vi et jordvarmeanlæg. Sammenligner vi det med en luft til vand varmepumpe, er der tale om en noget mere kompleks løsning.

Jordvarme indebærer nemlig, at du får gravet flere hundrede meter jordslanger ned i din have. Jordens energi vil så opvarme din bolig.

Du vil få en lidt større besparelse på din varmeregning ved at vælge jordvarme fremfor luft til vand varmepumpe, men prisen er også tilsvarende større.

Da det er et omfattende projekter, er det derfor også en noget dyrere løsning i forhold til en luft til vand varmepumpe.

Pris luft til vand varmepumpe vs. jordvarme
Luft til vand varmepumpe prisJordvarme pris
80.000 – 120.000 kr.110.000 – 160.000 kr.

Besparelse ved en luft til vand varmepumpe

Du vil ifølge Bolius typisk kunne spare mindst 5.000 – 10.000 kr. om året på varmeregningen, hvis du skifter et olie- eller naturgasfyr ud med en ny varmepumpe.

Som vi allerede har været inde på, så varierer prisen på en luft til vand varmepumpe alt efter, hvor stor en løsning du har brug for. Generelt ligger prisen mellem 80.000 – 120.000 kr.

Hvornår denne investering er tjent ind, vil variere alt efter, hvor stort et varmeforbrug du har. Et eksempel, som er opstillet af Klima- og Energiministeriet, viser følgende scenarie:

Besparelse ved valg af varmepumpe
EnergitypeForbrugForbrug i pris
Oliefyr1.900 liter olie årligt á 10 kr. plus 2.000 kr. i service21.000 kr
Luft til vand varmepumpe5.995 kW el á 2,00 kr. plus 1.500 kr. i service13.440 kr.
Årlig besparelse7.560 kr.

Luft til vand varmepumpen i eksemplet koster 65.000 kr. mere end et nyt oliefyr. Den merudgift er tjent hjem igen efter 8,6 år. Herefter kan du nyde den årlige besparelse.

Når du indhenter tilbud på varmepumpe via GreenMatch.dk, vejleder vores partnere dig om, hvor stor en besparelse du kan forvente i dit specifikke tilfælde.

Sådan får du mest ud af dit køb af varmepumpe

Der er tre faktorer i din bolig, der spiller ind, for at du kan få det optimale udbytte ud af en luft til vand varmepumpe:

  1. Et velisoleret hus – for at en varmepumpe skal have den optimale effekt, kræver den, at dit hus er velisoleret med den rette isolering, da varmepumpen ellers vil komme på overarbejde og bruge alt for meget strøm.
  2. Gulvvarme – da gulvvarme kræver lav fremløbstemperatur, fungerer en varmepumpe mest effektivt med gulvvarme.
  3. Effektive radiatorer – har du store og effektive radiatorer, vil de kunne varme huset op ved lav fremløbstemperatur.
Sammenlign priser på luft til vand varmepumper her!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Værd at vide inden køb af luft til vand varmepumpe

Inden du køber en luft til vand varmepumpe, skal du kende til tre faktorer: SCOP-værdi, effekt ved udendørstemperatur og behovsstyret varmepumpe. Disse tre faktorer vil, hvis pumpen er dimensioneret rigtigt, være med at sikre dig et optimalt varmeforbrug.

SCOP-værdi

Når du vil sammenligne forskellige modellers SCOP-værdi, kan du med fordel kigge på Energistyrelsens liste over energimærkede varmepumper. Her finder du en række varmepumpers SCOP-værdi både angivet i forhold til radiatorvarme og gulvvarme.

SCOP (Seasonal Coefficient Of Performance) beskriver den gennemsnitlige årseffektivitet for varmepumpen. Det er et udtryk for, hvor effektiv en varmepumpe er. Jo højere SCOP, jo mere effektiv er pumpen. I december 2021 ligger en høj SCOP-værdi på omkring 5-6.

Effekt ved udendørstemperatur

Udover SCOP-værdi skal du også være opmærksom på, varmepumpens effekt ved en lav udendørstemperatur.

I Danmark skal en varmepumpe kunne klare en udendørstemperatur på mellem –15 til -30 grader.

Behovsstyring

For at være sikker på at opnå en optimal besparelse skal du have en varmepumpe, som kan tilpasse sin kapacitet efter dit forbrug. Om vinteren har du brug for mere opvarmning, end du har om sommeren.

Med en varmepumpe med behovsstyring regulerer den selv kapaciteten til at passe til dit varierende forbrug. På den måde undgår du, at varmepumpen starter og stopper unødvendigt. Det betyder, at varmepumpen er konstant i drift, hvilket minimerer forbruget.

Hvor kan jeg finde mere information?

Når du investerer i en luft til vand varmepumpe, så kan du være sikker på, at du køber et produkt, som holder, hvad det lover, hvilket understreges i flere undersøgelser foretaget af Teknologisk Institut.

På deres hjemmeside kan du finde flere artikler, som går i dybden med varmepumpers ydeevne og teknologien bag.

Vil du undersøge mere, inden du investerer i en varmepumpe, kan du kigge på Energistyrelsens liste over varmepumper. Her finder du god information om varmepumper samt VE-godkendte installatører.

Køb luft til vand varmepumpe til dit hjem

Vil du gerne spare 50% på din varmepumpe, kan du her på GreenMatch.dk modtage op til 4 uforpligtende prisoverslag. Husk, varmepumpe luft til vand priser er inkl. montering.

Udfyld formularen øverst, og modtag op til 4 skræddersyede varmepumpeløsninger. Vi har mere end 5 års erfaring og hjælper dig gerne med at formidle kontakten til den rigtige leverandør.

Sammenlign priser på luft til vand varmepumper her!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Skribent

Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. “Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget” er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?