Sammenlign priser på jordvarme
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Få op til 4 tilbud her
Med 3 nemme trin
Med 3 nemme trin
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 26 november 2021

6-trins tjekliste: Kan du få jordvarme?

6 krav til jordvarme, du ikke må overse, når du vil have jordvarmepumpe

Der er mange fordele ved at vælge jordvarme som din primære energikilde.

Først og fremmest giver jordvarme dig den største besparelse på din varmeregning sammenlignet med de to andre varmepumper. Som minimum skærer du halvdelen af din varmeregning, og der er tilfælde, hvor besparelsen når op på omkring 75 %.

Ulempen ved jordvarme er dog, at det er en dyr og en kompleks løsning at få installeret, hvis du sammenligner med luft til luft varmepumper og luft til vand varmepumper. Derudover er der en række krav og regler, som din bolig skal overholde, før det overhovedet er muligt at få et jordvarmeanlæg.

Ønsker du at få svar på: Hvad kræver jordvarme?

Så får du svar i dette indlæg, hvor vi uddyber de seks vigtigste krav, som din bolig skal leve op til for at kunne få jordvarme. Husk, bestiller du tilbud på jordvarme via vores formular, vil du komme i kontakt med autoriserede installatører, som rådgiver dig om, hvorvidt din bolig lever op til alle krav for at kunne få jordvarme.

Jordvarme krav og regler

1: Er dit hus isoleret?

Det er vigtigt at kortlægge, om din bolig er godt nok isoleret, fordi det har en stor betydning for, hvor meget varme fiser ud.

Hvis din bolig ikke er særlig godt isoleret, vil en stor del af varmen, som jordvarmepumpen producerer, være spildt, fordi det ville sive lige ud af boligen. Dermed skal jordvarmeanlægget producere meget mere varme for at opretholde en fornuftig temperatur, og du vil derfor ikke få en særlig høj besparelse. Det er især loftisolering, gulvisolering og hulmursisolering, der kan gøre en stor forskel for dig.

Er din bolig til gengæld godt isoleret, vil du få stor gavn af et jordvarmeanlæg, da varmen bliver inde i huset. Pumpen behøver derfor ikke være på overarbejde for at holde en god temperatur, og du vil få en langt større besparelse på din varmeregning.

2: Er dit haveareal stort nok?

Jordvarme kræver meget plads. Som tommelfingerregel skal du bruge mindst dobbelt så meget udendørsareal som husareal.

Har du et hus på 140 m2, skal du derfor regne med, at du skal bruge et haveareal på mindst 280 m2, når du ønsker at anlægge jordvarme.

Du har brug for meget plads for at kunne få jordvarme, fordi du skal have gravet en lang jordslange ned i haven. Længden på slangerne afhænger af, hvor stort dit hus og dit varmebehov er. Som minimum plejer jordslangerne at være 200 meter lange. De skal graves ned i en meters dybde og ligge med en afstand på en meter til hinanden.

Som et alternativ til den horisontale løsning kan du få vertikal jordvarme, som kræver langt mindre plads. Ved denne løsning bliver jordslangen gravet lodret ned i jorden, og det vil derfor kun tage plads der svarer til omtrent 4 havefliser. Denne løsning er dog markant dyrere end horisontal jordvarme.

3: Har du gulvvarme eller store radiatorer?

Et jordvarmeanlæg har en lav driftstemperatur. Det betyder, at jordvarme fungerer bedst, hvis du har gulvvarme eller store radiatorer.

Gulvvarme eller store radiatorer kan fordele varmen godt i hele din bolig. Hvis du kun har små radiatorer, vil varmen fra jordvarmeanlægget ikke fordele sig lige så godt.

Hvis du har store og velfungerende radiatorer, kan du teste, hvor godt de vil kunne fungere med en jordvarmepumpe. Det gør du ved at skrue fremløbstemperaturen ned til 45 grader på en kold dag. Samtidig skruer du helt op på radiatorernes termostater. Hvis du kan få og holde en god temperatur på denne måde, vil dine radiatorer også fungere godt med jordvarme.

4: Kan du få tilladelse hos din kommune?

Før du begynder at overveje jordvarme alt for alvorligt, skal du først undersøge, om du kan få en godkendelse i din kommune.

Kommunen skal vurdere, om der er forhold, der gør, at du ikke må grave i din have. Eksempelvis må du ikke grave en jordslange ned, hvis den ligger under 50 meter fra en drikkevandsboring.

For at få godkendt et jordvarmeanlæg skal du lave en ansøgning til din kommune. Ansøgningen skal indeholde oplysninger om installationen og anlægget. En varmepumpeinstallatør hjælper dig med ansøgningen, så du er sikker på, at den bliver udfyldt korrekt.

Du kan læse mere og selv ansøge om tilladelse på Borger.dk, din lokale Borgerservice eller via Miljøstyrelsens ansøgningsskemaer til jordvarme.

5: Har du plads i dit budget?

Jordvarme er en stor investering indenfor grøn energi. Til gengæld giver jordvarme giver dig også de største besparelser på din varmeregning.

Vertikal jordvarme er den dyreste form for jordvarme. Her starter priserne fra 200.000 - 250.00 kr.

Priserne på horisontal jordvarme starter fra 100.000 kr.

Jo større hus og varmeforbrug du har, jo større skal jordvarmeanlægget være og dermed bliver det også dyrere. Normalt siger vi, at har du et hus på 130 m2, skal du regne med at betale 125.000 kr. for jordvarme, men det er mange faktorer der spiller ind.

Ønsker du at få en konkret pris, anbefaler vi, at du udfylder vores formular i toppen af siden. Således kan du modtage op til 4 konkrete tilbud på jordvarme.

Skifter du fra olie-, gasfyr eller elvarme, kan du få tilskud til at få anlagt jordvarme. Du skal søge tilskud i Bygningspuljen, som åbner flere gange om året.

6: Bor du i et område med tilslutningspligt?

Hvis du bor i et område, hvor der er tilslutningspligt til fjernvarme, er det ikke værd at investere i jordvarme. Der er hovedsageligt to årsager.

For det første betyder tilslutningspligten, at du ikke kan skifte opvarmningskilde. Det vil sige, at du som regel er tvunget til at fortsætte med at have fjernvarme.

For det andet er fjernvarme en billig opvarmningskilde. Energipriserne skifter fra anlæg til anlæg. Din udkift afhænger nemlig af prisen på det brændstof, som fjernevarmeanlægget bruger.

Bor du i et område med fjernvarme, kan du desuden ikke søge tilskud til jordvarme fra Bygningspuljen.

Ønsker du at modtage tilbud på jordvarme?

Har du læst alle krav igennem, er du måske klar til at tage skridtet videre.

Det gør du ved at få kontakt med nogle jordvarmeinstallatører, få vejledning til dimensionering af varmepumpen og modtage konkrete tilbud på løsningen.

Du kan nemt få op til 4 tilbud fra autoriserede installatører ved at udfylde vores formular i toppen af siden. Efter du har skrevet dine informationer ind, vil du blive kontaktet af vores kundeserviceteam som sikrer, at du får kontakt til installatører, der matcher dine behov. Det er gratis og uforpligtende og en nem måde at komme i gang, hvis du er interesseret i at anlægge jordvarme.

Bestil tilbud nu

Udfyld formularen på bare 1 minut

Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Skribent

Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. "Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget" er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.