SPAR hundredevis af kroner om året på din varmeregning ved at installere jordvarme
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 6777 kr. om året
Spar op til 6777 kr. om året

Sænk din varmeregning ved at installere en varmepumpe

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 12. april 2024

Jordvarme krav: 6-trins tjekliste

jordvarme krav

6 krav til jordvarme du skal kende

Hvis du har overvejet: Hvad kræver jordvarme?

Giver vi dig de vigtigste svar her:

Vi har 6 overskuelige trin, så du nemt kan se, hvilke jordvarme krav og regler der er relevante for dig.

Jordvarme giver dig den største besparelse på din varmeregning sammenlignet med andre typer af varmepumper. Som minimum skærer du halvdelen af din varmeregning, og der er tilfælde, hvor du når en besparelse på 75 %.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Etablering af jordvarme er dog en omstændig proces, hvis du sammenligner med luft til luft varmepumper og luft til vand varmepumper. Der er flere jordvarme krav og regler, du skal kende til, inden du påbegynder etablering af jordvarme. Læs videre for at få det fulde overblik.

Jordvarme krav Isolering
jordvarme krav investering
jordvarme krav tilslutningspligt
jordvarme krav haveareal
jordvarme krav gulvvarme
jordvarme krav tilladelse

#1 Dit hus skal være velisoleret

jordvarme krav isolering

Især loftisolering, gulvisolering og hulmursisolering, kan gøre en stor forskel for dig.

Er din bolig godt isoleret, vil du få stor gavn af et jordvarmeanlæg, da du dermed kan udnytte jordvarmens effektivitet fuldt ud. Pumpen behøver ikke være på overarbejde for at holde en god temperatur, og du vil få en langt større besparelse på din varmeregning.

Få tilskud til isolering

Energirenoveringspuljen åbner d. 10. april kl. 10.00. Her kan du søge om tilskud til isolering, hvis dit hus har energimærke E, F eller G.

Hvis din bolig ikke er godt isoleret, vil en stor del af den varme, som jordvarmepumpen producerer, være spildt, fordi det vil sive lige ud af boligen. Dermed skal jordvarmeanlægget producere meget mere varme for at opretholde en fornuftig temperatur, og du vil derfor ikke få en særlig høj besparelse.

#2 Dit haveareal skal være 2x så stort som dit hus

jordvarme krav haveareal

Jordvarme kræver meget plads. Som tommelfingerregel skal du bruge mindst dobbelt så meget udendørsareal som husareal.

Har du et hus på 140 m2, skal du derfor regne med, at du skal bruge et haveareal på mindst 280 m2, hvis du ønsker at anlægge jordvarme.

Da jordvarmeanlægget består af flere jordvarmeslanger der skal graves ned, skal arealet til jordvarme være stort. Jordvarmeslanger ligger typisk i en dybde på 1 meter og ligger med en afstand på 1 meter til hinanden.

Længden på jordvarmeslangerne afhænger af, hvor stort dit hus og dit varmebehov er. Som minimum plejer jordslangerne at være 200 meter lange.

Er din have ikke stor nok til, at opfylde jordvarme arealbehovet, kan du som et alternativ til den horisontale løsning få vertikal jordvarme. Denne form for jordvarme kræver langt mindre plads. Ved denne løsning bliver jordslangen gravet lodret ned i jorden, og det vil derfor kun tage plads der svarer til omtrent 4 havefliser. Denne løsning er dog markant dyrere end horisontal jordvarme.

#3 Du skal have budget til det

Jordvarme er for de fleste en stor investering. Til gengæld giver jordvarme dig også de største besparelser på din varmeregning. På længere sigt vil den store investering kunne betale sig, men du skal være opmærksom på de prisomkostninger der er ved etablering af jordvarme.

Jordvarme priser starter ved omkring 150.000 kr. for horisontal jordvarme. Pris på nedgravning af jordvarmeslanger er inkluderet i denne pris.

jordvarme krav investering

Vertikal jordvarme er den dyreste form for jordvarme. Ved denne type jordvarme starter priserne fra 200.000 – 300.000 kr.

Sammenlignet med luft til luft varmepumpe pris eller pris på luft til vand varmepumpe, har jordvarme den dyreste førstegangsinvestering. I længden vil du dog spare flest penge med jordvarme.

Jo større hus og varmeforbrug du har, jo større skal jordvarmeanlægget være og dermed bliver det også dyrere. Driftsomkostningerne til jordvarme vil være lave, når du har fået installeret løsningen. Det kan du læse mere om i artiklen: Hvad koster jordvarme i drift?

Normalt siger vi, at har du et hus på 140 m2, skal du regne med at betale mellem 150.000 – 180.000 kr. for jordvarme, men det er mange faktorer der spiller en rolle for, hvor meget det ender med at koste.

Skifter du fra olie-, gasfyr eller elvarme, kan du få tilskud til at få anlagt jordvarme. Du skal søge tilskud via Varmepumpepuljen.

Vil du have en præcis pris, skal du tale med en installatør. For det bedste tilbud bør du modtage flere tilbud. Det kan du gøre, ved at bruge timer på at finde installatører nær dig og kontakte hver og en for et tilbud. Du kan også modtage op til 4 tilbud fra installatører i dit område med vores hjælp. Til at starte med, er alt du skal gøre at trykke på knappen.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

#4 Du skal tilslutte til gulvvarme eller store radiatorer

jordvarme krav gulvvarme

Som med en luft til vand varmepumpe er fremløbstemperaturen ved jordvarme også lav. Det betyder, at jordvarme fungerer bedst, hvis du har gulvvarme eller store radiatorer, der kan opvarme ved lav fremløbstemperatur.

Med gulvvarme bliver varmen fra dit jordvarmeanlæg specielt godt fordelt i hele din bolig. Har du kun mindre radiatorer, bør du overveje enten at skifte til gulvvarme, eller skifte de små radiatorer ud med nogle større. Små radiatorer har typisk en høj fremløbstemperatur. Det betyder, at dit jordvarmeanlæg skal arbejde ekstra for at opvarme disse typer af radiatorer.

Hvis du har store og velfungerende radiatorer, kan du teste, hvor godt de vil fungere med jordvarme og lav fremløbstemperatur. Du kan teste det på en kold dag. Du skruer fremløbstemperaturen ned til 45 grader. Du kan justere din fremløbstemperatur på dit fyr. Samtidig skruer du helt op på radiatorernes termostater. Hvis du kan få og holde en god temperatur på denne måde, vil dine radiatorer også fungere godt med jordvarme.

#5 Tjek om du har tilslutningspligt

jordvarme krav tilslutningspligt

Giver du dig i kast med etablering af jordvarme, skal du være opmærksom på om du bor i et område, hvor der er tilslutningspligt til fjernvarme. Bor du i et sådan område, bør du overveje, om det er værd at investere i jordvarme.

Tilslutningspligten betyder, at du er forpligtet til at betale en årlig effektbetaling. Effektbetalingen afspejler den effekt der skal bruges til at opvarme din ejendom. Dette årlige beløb skal du betale, hvis dit område har tilslutningspligt, også selvom du ikke bruger fjernvarme til opvarmning. Det er derfor værd at overveje om jordvarme er nødvendigt, hvis du alligevel skal betale til fjernvarmenettet.

Fjernvarme er ligesom med jordvarme en billig opvarmningskilde. Energipriserne varierer dog fra fjernvarmeværk til fjernvarmeværk. Din udgift afhænger nemlig af prisen på det brændstof, som fjernvarmeværket i dit område bruger. Fjernvarme vil dog stadig være billigere end olie og gas, uafhængigt af det bestemte værk.

Det kan derfor typisk ikke betale sig at starte på etablering af jordvarme, hvis du har tilslutningspligt. Omkostningerne er store sammenlignet med den lille forskel der er på prisen af jordvarme og fjernvarme.

Bor du i et område med fjernvarme, kan du desuden ikke søge tilskud til jordvarme fra Bygningspuljen.

#6 Du skal søge om tilladelse hos din kommune

Før du begynder at overveje jordvarme alt for alvorligt, skal du først undersøge, om du kan få en jordvarme tilladelse fra din kommune. Din kommune kan også give dig en lodret jordvarme tilladelse, hvis det er den type jordvarmeanlæg du ønsker.

Kommunen skal vurdere, om der er forhold, der gør, at du ikke må grave i din have. Eksempelvis må du ikke grave en jordslange ned, hvis den ligger indenfor 50 meter fra en drikkevandsboring, ved lodret jordvarme er det 300 meter. Du kan læse alt om din kommunes regler for en jordvarme tilladelse på deres hjemmeside.

jordvarme krav tilladelse fra kommune

Du kan læse mere og selv ansøge om tilladelse på Borger.dk, din lokale Borgerservice eller via Miljøstyrelsens ansøgningsskemaer til jordvarme.

Din jordvarme installatør kan typisk hjælpe dig med ansøgningen, så du er sikker på, at den bliver udfyldt korrekt. Ansøgningen skal typisk indeholde oplysninger om:

 • Din grund
 • Installationen
 • Selve anlægget

Vil du have den rette installatør, der kan hjælpe dig med installation og ansøgning? Fremfor at bruge timer på at opsøge installatører nær dig, så lad os sætte dig i kontakt med autoriserede, danske installatører i dit område. De vil give dig deres bedste tilbud på jordvarme installation, så kan du vælge det mest fordelagtige tilbud. Helt gratis og uforpligtende.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Nikita Gravesen
Skrevet af Nikita Gravesen, Skribent

Nikita har siden sommeren 2022 skrevet for Greenmatch.dk. Her skriver hun artikler om grønne løsninger til danskere, der gerne vil leve lidt grønnere. Hun sætter en dyd i at gøre kompleks information konkret. Selvom vejen til den grønne omstilling kan være besværlig og kompleks, mener hun, at alle skal have muligheden for at være med.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?