Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud
Sænk din varmeregning ved at installere en varmepumpe
Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk
En jordvarmepumpe bruges i hjemmet til at generere varme, varmt brugsvand eller begge dele, alt efter husstandens behov og ønsker. En jordvarmepumpe er en rigtig økonomisk og fornuftig varmeløsning, og hvis du skifter fra et olie- eller naturgasfyr, kan der være store besparelser på varmeregningen – helt op til 50%.
Det tager kun 30 sekunder
Selvom jordvarmepumpen behøver el for at kunne fungere, er den stadig en miljøvenlig energiløsning, idet jordvarmepumpen genererer ca. tre gange så meget energi, som den selv forbruger.
Mange skelner ikke mellem betegnelserne ‘jordvarmeanlæg’ og ‘jordvarmepumpe’, og det er ikke helt forkert at gøre. En jordvarmepumpe er nemlig en vigtig del af selve jordvarmeanlægget og udover jordvarmepumpen, består jordvarmeanlægget også af en lang jordslange, der graves ned i haven, hvor den indsamler jordens varme.
Jordvarmepumpen er den del af jordvarmeanlægget, som opvarmer den energi, der kommer ude fra jordslangerne i haven. Herefter sendes varmeenergien videre ind til husets varmtvandsbeholder, hvor varmen anvendes til rumopvarmning eller opvarmning af brugsvand til eksempelvis bad.
Hvad koster jordvarmepumpe? Som minimum koster et jordvarmeanlæg med jordvarmepumpe og -slange ca. 150.000 kroner, men den nøjagtige pris afhænger af dit behov for varme, og hvor stort dit hus er.
En tommelfingerregel er, at et samlet jordvarmeanlæg til et hus på 130 m2, hvor husstanden har et normalt forbrug, koster 130.000 – 175.000 kr. Hvis du allerede har jordslangen, og derfor kun behøver jordvarmepumpen, bliver det naturligvis noget billigere.
Jordvarmepumpen er en stor investering, men med den økonomiske fordel som jordvarmepumpen giver, er investeringen hurtigt tjent hjem igen. Dette gør, sammen med din boligs øgede værdi, at bankerne plejer at være åbne for at udlåne penge til dette formål.
Husareal | Pris inkl. montering |
---|---|
140 m2 | 150.000 – 180.000 kr. |
200 m2 | 170.000 – 190.000 kr. |
250 m2 | 180.000 – 200.000 kr. |
300 m2 | 190.000 – 210.000 kr. |
*Tallene er vejledende gennemsnitspriser fra vores leverandører. Det er muligt, at du vil få andre priser tilbudt. For at få en præcis pris bør du tage kontakt til en installatør. Vær opmærksom på, at den endelige pris først fastsættes, når leverandøren kender til dine behov og dit hus.
Vil du gerne have en mere præcis pris, er du nødt til at få konkrete og skrædder syede tilbud fra autoriserede installatører. Det kan vi heldigvis hjælpe dig med. Klik på knappen herunder og bestil tilbud fra flere installatører, så du kan finde den bedste jordvarmepumpe til dit hjem.
Det tager kun 30 sekunder
Der findes flere klare fordele ved at investere i en jordvarmepumpe.
En jordvarmepumpe:
For mange er det besparelsen på varmeregningen, der får dem til at investere i en jordvarmepumpe. Hvor meget du kan spare, varierer alt efter hvor stort dit energiforbrug er, hvordan dit hus er isoleret og kvaliteten af selve jordvarmepumpen. Skifter du fra et ældre oliefyr, er der især store besparelser at hente. Som minimum kan du reducere din varmeregning med 50%, men i mange tilfælde er tallet endnu højere.
Sammenlignet med et oliefyr eller et naturgasfyr er en jordvarmepumpe en særdeles miljørigtig energiløsning. Du vil, sammenlignet med oliefyret, kunne reducere dit CO2-udslip med 50-75 %. Du skærer altså ikke bare en stor del af din varmeregning, du skærer også meget af dit gasudslip
En jordvarmepumpe er næsten 100% vedligeholdelsesfri, hvilket vil sige, at når du har installeret jordvarmepumpen, behøver du ikke at røre en finger. Det eneste du skal gøre er, at rense et filter i pumpen en gang om året. Mange vælger dog at få en installatør af jordvarmepumper til at komme og tilse jordvarmepumpen en gang imellem, også foruden det årlige obligatoriske tjek. Installerer du en jordvarmepumpe, er du også fri for støj, da det er en relativt støjfri varmekilde.
Mange ser jordvarmepumpen som en investering, både som følge af at varmeudgifterne reduceres, men også i form af boligens øgede værdi. Årsagen til at boligens værdi stiger med en jordvarmepumpe er, at boligen i fremtiden bliver mindre sårbar overfor stigninger i energipriserne. Selvom du ikke bliver fuldstændig uafhængig af elselskabet, bruger du ikke nær så meget af deres energi, som du ville have gjort med en anden opvarmning.
Hvis du går med overvejelser om at investere i en jordvarmepumpe og det dertilhørende jordvarmeanlæg, er der flere faktorer du skal overveje:
En forudsætning for, at en jordvarmepumpe vil være en fornuftig investering for dig, er, hvorvidt dit hus er velisoleret. Har dit hus dårlig isolering, vil det betyde, at huset ikke kan holde på varmen, hvilket gør, at jordvarmepumpen skal producere mere varme, end der bør være nødvendigt.
Er dette tilfældet, kan det ikke betale sig for dig at vælge en jordvarmepumpe, da det i længden bliver en for dyr investering. Sørg derfor for først at isolere dit hus, hvis du ønsker at gøre brug af jordvarme.
En anden forudsætning for at kunne få en jordvarmepumpe er, at du har en stor have. Dette skyldes, at jordslangerne der skal graves ned i haven, kræver meget plads. Normalt kræves det, for at man kan installere en jordvarmepumpe, at haven er ca. tre gange så stor som huset, og at den som minimum er ca. 300-400 m2 stor.
Hvis du har gulvvarme i dit hjem, så er en jordvarmepumpe en rigtig god løsning, da det er på denne måde, at du bedst udnytter jordvarmepumpens potentiale. Årsagen til dette er, at jordvarmepumpen kører med en lav fremløbstemperatur, hvilket kræver, at varmeafgiverne til huset er store. Har du ikke gulvvarme, kan det også lade sig gøre, hvis du har store radiatorer. Hvis ikke dit hus lever op til et af disse krav, bør du overveje at få dem installeret, så du får så meget ud af jordvarmepumpen som muligt.
Jordtypen spiller også en rolle for, hvor godt dit jordvarmeanlæg virker. Eksempelvis fungerer jordslangerne bedre med lerholdigt jord, end sammenlignet med en jord, der er meget sandet. Dette skyldes at fugten i jorden er med til at afgive varmen. Hvis du er i tvivl om hvilken type jord du har, kan du bede en autoriseret installatør om at tjekke det for dig.
Det er vigtigt at forstå, at jordvarmeanlægget består af to dele:
Du kan altså ikke nøjes med bare et jordvarmepumpe, da denne er afhængig af en jordslange, for at kunne generere jordvarmen.
Jordslangen graves ned i haven med en dybde på cirka en meter. Her optager jordslangen varmeenergien i jorden via en frostvæske, som løber inde i slangen. Frostvæsken bliver via jordens varme opvarmet til temperatur på cirka 5 grader, hvilket gør væsken ekstra flydende. Herefter løber frostvæsken videre til jordvarmepumpen, der sidder på siden af huset. Vælger du vertikal jordvarme, nedgraves slangen vertikalt i ca. 100 meters dybde.
Jordvarmepumpen minder meget om en luft til vand varmepumpe, både i deres udseende og
i deres funktion. Jordvarmepumpen hæver, via en kompressor, temperaturen på frostvæsken, hvorefter den varme frostvæske sendes videre til husets varmtvandsbeholder. Den del af frostvæsken, der ikke er blevet udvundet varme af løber tilbage til jordslangen, hvor processen gentager sig. Du skal med andre ord ikke selv holde jordvarmepumpen kørende, idet hele processen foregår i et lukket system.
At købe og installere en jordvarmepumpe er en stor investering, som kræver særdeles grundige overvejelser. Det er således vigtigt, at du undersøger priser og tilbud hos flere leverandører, så du kan få flere bud på, hvordan dine behov bedst muligt dækkes. Dette gælder både i forhold til prisen, samt dit behov for varme og brugsvand.
På denne side kan vi hjælpe dig med at indhente tilbud fra flere leverandører af jordvarmepumper. For at indhente tilbuddene, skal du blot udfylde vores kontaktformular, hvori du udfylder dine personlige ønsker. Vi matcher dine ønsker med potentielle leverandører, der kontakter dig med henblik på et tilbud. Det er gratis og uforpligtende.
Det tager kun 30 sekunder