SPAR hundredevis af kroner om året på din elregning ved at installere solceller
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 4600 kr. om året
Spar op til 4600 kr. om året

Sænk din elregning ved at installere solceller

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 30. april 2024

Salg af strøm fra solceller: Sådan får du penge for din overskudsel

Solceller salg af strøm
 • Årligt afkast på 7-18 %
 • Tjen 1.000 kr. - 4.000 kr. årligt - skattefrit
 • Liste over produktionselleverandører og deres gebyrer

Bruger du ikke al den strøm, som dine solceller producerer, kan du få betaling for den. Prisen afhænger af den aktuelle elpris. Ifølge Energistyrelsen kan du tjene 1.000 - 4.000 kr. om året.

Det afhænger af dit forbrug og størrelsen på dit solcelleanlæg, hvor meget overskudsstrøm du ender med at sælge. For at få et solcelleanlæg der er dimensioneret perfekt til dit behov, bør du altid rådføre dig med en professionel installatør.

Udfylder du vores korte formular, så kan vi sætte dig i kontakt med op til 4 danske installatører, som vil give dig tilbud på installation af solceller. Så slipper du selv for at bruge timer på at finde og kontakte installatører.

Få tilbud i dag!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Sælg strøm fra solceller

Strømmen fra dine solceller, som du ikke selv bruger med det samme, bliver overført til det offentlige elnet.

Har du et komplet solcelleanlæg med batteri, så bliver strømmen først lagret i batteriet. Er der noget strøm tilbage, efter batteriet er opladt og du ikke bruger mere strøm, bliver det overført til det offentlige elnet.

For solcelleanlæg installeret efter 1. januar 2024 bliver den strøm, du sælger, afregnet efter afregningsgruppe 3, også kaldet øjebliksafregning. Med denne type afregning skal du bruge strømmen fra dine solceller med det samme, ellers bliver strømmen overført til det offentlige elnet.

Du kan sælge strøm fra alle typer af solceller også tagplader med solceller.

Salg af strøm fra solceller
Det skal du vide om køb og salg af el

Når du sælger strøm, bliver du betalt i den aktuelle spotpris. Du vil typisk sælge mest strøm midt på dagen, da det er her solcellerne producerer mest strøm.

Skal du købe strøm vil det typisk være, når solcellerne ikke producerer strøm. Det vil være om aftenen, hvor prisen for strøm ofte er højest.

Hvor meget kan jeg få for min overskudsstrøm?

Når du sælger din strøm, bliver du betalt den aktuelle spotpris pr. kWh. Den aktuelle spotpris bliver derudover fratrukket tariffer og gebyrer. Følgende bliver trukket fra spotprisen:

 • Energinets indfødningspris: afhænger af adressen for solcelleanlægget. I et forbrugsdomineret område: 0,375 øre/kWh inkl. moms. i et produktionsoverskudsområde: 1,125 øre/kWh inkl. moms. Se hvilket område din bolig ligger i her: Aktuelle tariffer fra Energinet.
 • Netselskabets indfødningstarif: Afhænger af netselskabet og adressen for solcelleanlægget. I eksemplet bruges tariffen for Netselskabet N1.
 • Balance afgift: Fastsættes af produktionselleverandøren. I eksemplet bruges balance afgift for Vindstød.
Eksempel på salg af el fra solceller
Type af beløbSolceller pris pr. kWh
Spotpris (ex moms)68 øre
Energinets indfødningspris-0,375 øre
Energinets balancetarif-0,30 øre
Netselskabets indfødningstarif (N1)-1,91 øre
Balance afgift (produktionselleverandør bestemt)-1 øre
Udbetalt pris64,41 øre

Årlig indtjening på at sælge overskudsstrøm fra solceller

Hvor meget du kan tjene årligt på at sælge din overskudsstrøm afhænger af dit eget forbrug. Du bør ikke vælge et solcelleanlæg for at sælge strøm, men et solcelleanlæg der passer til dit behov.

Vi har taget udgangspunkt i et 6 kW solcelleanlæg for at beregne et eksempel på en årlig indtjening ved at sælge overskudsstrøm. Denne størrelse dækker et typisk forbrug for en dansk familie på 4 personer.

Læs mere om et 6 kW solcelleanlæg er den rette størrelse for dig i vores artikel: Hvad koster et 6 kw solcelleanlæg med batteri?

Vi bruger den udbetalte pris på 64,41 øre/kWh og går ud fra, at du selv bruger 75 % af anlæggets produktion.

Årligt salg af solcellestrøm
UdregningÅrlig udbetaling
(6000 - 75 %) x 0,64 kr.960 kr.

I vores eksempel ender du med en årlig udbetaling på 960 kr. Disse penge går direkte i din lomme, da du har et bundfradrag på 7.000 kr. for indtjening ved salg af strøm fra dine solceller.

Du bør ikke vælge at større solcelleanlæg for at sælge strøm. Vælger du solceller med en høj virkningsgrad, får du mere strøm ud af solenergien og derfor mere strøm. Solceller med høj virkningsgrad kan du se i vores test af solceller.

Har du solceller og elbil, vil mængden af overskudsstrøm være lavere, men du vil til gengæld oplade din bil gratis med solens energi.

Udvikling af elprisen

Det er elprisen, der er afgørende for, hvor meget du får for din overskudsstrøm. I Danmark ændrer prisen sig fra time til time. Din pris vil derfor varierer afhængig af, hvornår på dagen din strøm bliver overført til det offentlige elnet.

I grafen kan du se spotprisen for en dag i marts.

salg af solcellestrøm

De sidste par år har vi oplevet, at prisen på el kan svinge meget. Når du har solceller, bliver du i højere grad uafhængig af elnettet og kan på den måde undgå de høje elpriser.

Elprisen er en af de afgørende faktor for økonomien ved solceller. Jo højere elprisen er, når du har solceller, jo højere vil din besparelse også være.

Priser på strøm

Typisk har solceller en tilbagebetalingstid på 8-11 år. Er prisen på el ekstra høj, vil tilbagebetalingstiden blive meget lavere, og du vil samtidig tjene flere penge på dine solceller. Læs mere om besparelser og tilbagebetalingstid i vores artikel: Hvad koster solceller?

Hvem køber overskudsstrøm?

For at sælge din strøm fra solceller skal du være tilmeldt en produktionselleverandør. Din produktionselleverandør kan i mange tilfælde også være dit elselskab. Er dit elselskab og produktionselleverandør den samme, kan du typisk spare på dit abonnement.

Du skal også tilmelde dig et netselskab. Hvilket netselskab, du kan vælge, afhænger af din adresse.

Når du får installeret solceller, så kan din installatør rådgive dig i forhold til salg af overskudsstrøm. Ved brug af vores service, kan du komme i kontakt med op til 4 forskellige installatører, der kan hjælpe dig med den rette løsning. Alt du skal gøre er at udfylde vores korte formular, så vil du blive kontaktet. Det er nemt og bekvemt og sparer dig fra at bruge timer på selv at finde og kontakte installatører.

Få tilbud på solcelle installation.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Hvilke elselskaber køber strøm fra solceller?

Der er flere elselskaber der også er produktionselleverandører. Du skal typisk betale en balanceafgift og en abonnementspris til din leverandør. Prisen på abonnementet kan bortfalde, hvis du har en aktiv el-aftale hos det samme selskab.

Vi har samlet en oversigt over de nuværende produktionsleverandører, som du kan vælge mellem i Danmark, samt den pris du skal betale.

Produktionselleverandører i Danmark*
ProduktionselselskabAbonnementsprisBalance afgift
Vindstød0 kr.1 øre pr. kWh
Nettopower19 kr./md**4 øre pr. kWh
Jysk Energi15 kr./md**2,5 øre pr. kWh
Modstrøm Danmark10 kr./md**5 øre pr. kWh**
Energy Nordic***8 kr./md3 øre pr. kWh
Andel Energi18 kr./md3,75 øre pr. kWh
Energi Fyn15 kr./md3,75 øre pr. kWh

*Priser indhentet marts 2024
**Prisen bortfalder, hvis du også er elkunde hos selskabet
*** Kræver en aktiv el-aftale med forbrug ved Energy Nordic

Regler for salg af strøm

Der er enkelte solceller regler, når det kommer til salg af strøm fra solceller. Den vigtigste regel er, at du skal tilmeldes et netselskab og en produktionselleverandør.

Salg af strøm fra solceller er skattepligtigt. Det betyder, at hvis du sælger strøm for mere end 7.000 kr. om året, skal du betale skat af 60 % af beløbet der overstiger de 7.000 kr.

Er I et par der ejer solcelleanlægget, har I hver et bundfradrag på 7.000 kr., så her skal I sælge strøm for mere end 14.000 kr. årligt, før I skal betale skat.

Har du som virksomhed et solcelleanlæg, så er der også et bundfradrag på 7.000 kr., før der skal betales skat af overskudsstrøm. Vil du læse mere om regler for erhverv, har vi denne artikel: Solcelleanlæg regler for erhverv.

Vil du gerne tjene penge på solceller?

Du bliver ikke rig af at sælge strøm fra solceller, men det er penge, du tjener uden at gøre noget som helst. Det er en ekstra fordel ved solceller, der gør at solceller bliver mere og mere attraktive, specielt når vi ser på, hvordan elpriserne kan stige drastisk meget pludseligt.

Vil du have fordelene af gratis strøm og muligheden for at tjene penge på din overskudsstrøm, så kan vi hjælpe dig. Udfylder du vores korte formular, bliver du kontaktet af op til 4 danske installatører, der kan give dig tilbud på installation af solceller, der dækker dit behov. Du slipper dermed for at bruge timer på at finde og kontakte installatører.

De tilbud, du modtager vi GreenMatch er 100 % gratis og uforpligtende.

Få tilbud på solceller.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål om salg af overskudsstrøm

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?