Sammenlign priser på vedvarende energi
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Grøn energi - Få op til 4 gratis tilbud på grønne energiløsninger
Det tager kun 2 minutter.
Det tager kun 2 minutter.
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 01 marts 2021

Hvad er fjernvarme, og hvordan virker det?

Hvad er fjernvarme?

Fjernvarme er et enten regionalt eller lokalt varmedistributionssystem, der kan distribuere varme over større afstande - heraf navnet “fjern”. I Danmark produceres varmen ofte sammen med elproduktionen eller ved afbrænding af fossile brændstoffer, halm eller affald, fra industrien. Fjernvarme er en stabil opvarmningskilde med få til ingen udsving i driften. Mangler du et alternativ til fjernvarme, er en varmepumpe et godt bud.

Mere end 60% af alle danske husstande er tilknyttet fjernvarme, hvoraf en stor del er lejligheder. Det er mere end 1,5 millioner husstande, hvoraf størstedelen har tilslutningspligt. Ændringer i fjernvarmepriserne påvirker derfor store dele af befolkningen, hvorfor det kan være en fordel at holde øje med priserne, når du skal vælge varmekilde.

Fjernvarme er derudover en miljøvenlig energikilde sammenlignet med f.eks. olie- eller gasvarme til private. Årsagen er, at der på kraftvarmeværket kun skal fyres én gang til mange husstande. Fjernvarmeværkerne løbende på at minimere CO2-udslippet, dog er udfordring, at de forkerte ting smides i brændbart affald, og der derfor forekommer et større CO2-udslip end nødvendigt.

Hvordan virker fjernvarme?

Opvarmningen foregår med vand, der distribueres via et nøje anlagt og nedgravet lukket rørsystem. Rørsystemet er tilknyttet et lokalt eller regionalt kraftvarmeværk, der producerer den varme, der sendes ud til forbrugerne.

Hos forbrugerne opvarmes enten varmtvandsbeholdere eller varmevekslere, som videresender vandet i den korrekte temperatur ind i boligen, hvilken du kan se herunder. Herefter sendes det afkølede vand tilbage til kraftværket, og processen starter forfra.

Du kan herunder se, hvordan vandet videresendes fra fjernvarmeværket til boligejerne.

sådan virker jordvarme

Når vandet sendes ud fra fjernvarmeværket i fremløb, er det opvarmet til maksimalt 70 grader. Når vandet har cirkuleret i boligen, tilbagesendes det, væsentligt koldere, på returløb uden varmeenergien. Varmen udtrækkes af vandet, da den udnyttes i processen til at opvarme brugsvand til f.eks. radiatorer og brusebade.

Fjernvarme er statsreguleret, og det betyder, at du som regel tilknyttes dit nærmeste fjernvarmeværk, hvis du har tilslutningspligt. Fjernvarme er derfor ikke nødvendigvis altid den bedste løsning, hvis du ikke har tilslutningspligt eller bor nær et fjernvarmeværk.

Hvorfor stiger fjernvarmepriserne i 2019?

Kraftværkerne har indtil januar 2019 modtaget et grundbeløb, som er en støtteordning, der har sikret, at kraftværkerne har produceret tilstrækkeligt energi og derved støttet elproduktionen.

Den halvårlige opgørelse fra Forsyningstilsynet viser, at fjernvarmepriserne fra januar 2019 er steget yderligere grundet fjernelsen af grundbeløbet. Enkelte steder med helt op til 11,81%.

Grundbeløbet er et økonomisk tilskud, som de naturgasbaserede varmeværker har fået siden 2004-2005. Det betyder, at en stor del af de mere end 60% danske husejere, der opvarmer deres bolig med fjernvarme, kan forvente en enten lille eller større stigning i fjernvarmepriserne. En stor del af landkommunerne oplever især stigninger på varmeregningen, enkelte steder helt op til 63%.

Her rammer prisstigningerne - og her er der store besparelser at hente

Vil du gerne tjekke, om din varmeregning er ændret, kan du nemt se, hvordan priserne ser ud. Den største prisstigning findes i fjernvarmeforeningen Toftlund Fjernvarme, hvor den årlige samlede prisstigning er på hele 8.694 kr. Bor du derimod i tilknytning til Hashøj Kraftvarmeforsyning, kan du trække hele 2.489 kr. fra din årlige varmeregning.

Du kan herunder se de forskellige prisstigninger og prisfald fra de forskellige fjernvarmeværker (kilde:danskfjernvarme.dk).

Her er besparelserne størst
Værk Pris i dag Prisændring siden dec. 2017
Hashøj Kraftvarmeforsyning 14.735 kr. -2.489 kr.
Billund Varmeværk 10.414 kr. -1.448 kr.
Solrød Fjernvarmeværk 15.396 kr. -1.079 kr.
Brønderslev Varme 13.146 kr. -1.041 kr.
Helsingør Forsyning 15.764 kr. -725 kr.
Bogense Forsyningsselskab 9.421 kr. -679 kr.
Skagen Varmeværk 10.599 kr. -679 kr.
Skjern Fjernvarmecentral 11.059 kr. -641 kr.
Aars Fjernvarmeforsyning 8.846 kr. -389 kr.
Augustenborg Fjernvarme 12.803 kr. -106 kr.
Her bliver varmeregningen dyrest
Værk Pris i dag Prisændring siden dec. 2017
Toftlund Fjernvarme 18.016 kr. +8.694 kr.
Gram Fjernvarme 20.784 kr. +8.259 kr.
Taars Varmeværk 20.643 kr. +8.003 kr.
Engesvang-Moselund Kraftvarmeværk 14.500 kr. +7.919 kr.
Vrå Varmeværk 16.089 kr. +7.127 kr.
Tørring Kraftvarmeværk 17.113 kr. +6.963 kr.
Faaborg FFV Varme A/S 15.834 kr. +5.883 kr.
Aulum Fjernvarme 15.375 kr. +5.500 kr.
Tim Krafvarmeværk 16.619 kr. +5.204 kr.
Bramming Fjernvarme 13.956 kr. +5.201 kr.

Derfor bør du holde øje med fjernvarmepriserne

Opvarmer du din bolig med fjernvarme, kan du med fordel holde godt øje med fjernvarmepriserne fra dit lokale fjernvarmeværk. Priserne er fra december 2017 til januar 2019, jf. Forsyningstilsynet, i gennemsnit steget med 3,6%.

Da fjernvarme er statsreguleret, og mange boliger i Danmark har tilslutningspligt, er det ikke altid muligt at undsige sig at opvarme med fjernvarme. F.eks. har langt de fleste boliger i København tilslutningspligt. Prisstigninger kan derfor, for mange boligejere, betyde, at de oplever at være nødsaget til at skrue væsentligt ned for varmeforbruget.

I sammenfald med frafaldet af grundbeløbet har regeringen vedtaget, at der i stedet er blevet oprettet en tilskudspulje til eldrevne varmepumper. Det betyder, at det er muligt at få tilskud til installation af varmepumpe.

Er du på GreenMatch.dk, fordi du er interesseret i en alternativ varmekilde til din bolig? Vi hjælper dig godt i gang. Udfyld formularen øverst, og vælg din ønskede varmekilde. Du vil derefter modtage op til 4 skræddersyede tilbud - helt gratis!

Få skræddersyede tilbud på energiløsninger

Det tager kun 2 minutter