Bestil tilbud på en grøn energiløsning her
Udfyld formularen, og modtag op til 4 tilbud på en grøn energiløsning
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører.

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører.

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser.

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Grøn energi - Få op til 4 gratis tilbud på grønne energiløsninger
Det tager kun 2 minutter.
Det tager kun 2 minutter.
Sidst opdateret: 20. august 2020

Guide til energitilskud i Danmark

Hvad er energitilskud?

Energitilskud er, som ordet indikerer, et tilskud, du kan få, når du handler energivenligt eller udskifter en ældre varmekilde med en ny og energibesparende. Energitilskud udspringer af, at Energispareordningen tilbage i 2009 trådte til med en lov, der handler om at motivere de private boligejere til at reducere deres CO2 forbrug.

Denne lov gjorde det muligt for den enkelte borger at få et økonomisk tilskud til køb af energibesparende energikilder som f.eks. varmepumpe eller jordvarme . Dette er relevant, da du ikke blot reducerer dit CO2-udslip ved køb af bæredygtig energi, men fordi du samtidig sparer penge i processen.

Der findes to forskellige slags tilskud:

 • Tilskud fra energiselskaberne
 • Håndværkerfradrag/servicefradrag

Ønsker du at energirenovere din bolig, er det derfor muligt at få et økonomisk tilskud til den ønskede varmekilde. Størrelsen på tilskuddet varierer dog. Desuden skal du være opmærksom på, at tilskuddet kun er muligt før påbegyndt arbejde. Er du derfor halvvejs eller helt færdig med et projekt, kan du ikke få energitilskud.

Hvad kan jeg få energitilskud til?

Som nævnt ovenfor, kan du få energitilskud til flere produkter, og i nedenstående tabel har vi dannet et overblik over, hvad du har af muligheder for at søge økonomisk tilskud. Nedenstående tilskud omfatter både energitilskud fra energiselskaberne og håndværkerfradag(servicefradrag).

Du kan få energitilskud eller fradrag til:
Produkt Dette kan du få tilskud til Dette kan du ikke få tilskud til
Varmepumpe
 • Udskiftning af gammelt oliefyr til mere miljøvenlig varmeform
 • Udskiftning eller renovation af fjernvarmeunits
Ved nybyggeri eller andet arbejde, hvor der ikke renoveres eller erstattes en ældre varmekilde.
Jordvarme
 • Installation af jordvarmepumpe
 • Luft til luft varmepumper med og uden kølefunktion
 • Jordvarme inkl. jordslange
Dette fradrag omfatter ikke kloakinspektion.
Solceller
 • Arbejde på eller renovering af solfangere
 • Installation, reparation eller eller udskiftning af solceller (ikke gældende, hvis reglerne for erhvervsmæssig virksomhed anvendes)
Fradraget gælder ikke arbejde på solcelleanlæg, hvis der samtidig modtages tilskud i form af offentlig driftsstøtte til disse anlæg.
Isolering
 • Isolering af ydervægge (f.eks. hulmursisolering)
 • Efterisolering af ydervægge og tag
 • Udskiftning af vinduer
Fradraget omfatter ikke genetablering af konstruktionen.
Gasfyr Reparation eller udskiftning af gasfyrskedler Fradraget omfatter ikke udskiftning eller reparation af oliefyr, biokedelanlæg, pillefyr, biomassefyr og fastbrændselskedler.

Data indsamlet fra skat.dk.

Bemærk - intet tilskud til pillefyr

Det er ikke muligt at modtage tilskud til pillefyr i Danmark.

Sådan søger du økonomisk tilskud

Nedenfor kan du se, hvordan processen med ansøgning til energitilskud forløber. Den er, som tidligere nævnt, delt op i to forskellige slags tilskud. Derfor har vi valgt at illustrere forskellighederne ved de to typer ansøgninger.

Søger du tilskud fra energiselskaberne, skal du selv kontakte energiselskaber og spørge om tilskud til dit projekt. Disse behøver ikke nødvendigvis være dit eget energiselskab. Ud fra disse selskaber finder du det bedste tilskud, og herfra skal dit projekt godkendes før opstart.

Tilskud energiselskaber

Søger du derimod tilskud til håndværkerfradrag, bør du tage kontakt til en relevant håndværker. Denne håndværker skal være momsregistreret samt have et gyldigt CVR-nummer, før du kan benytte dennes service til dit projekt. Herefter er det vigtigt, at du gemmer fakturaer og kvitteringer, så du kan indberette fradraget på SKATs hjemmeside.

Håndværkerfradrag

Typiske fejl ved tilskudssøgning

Når man søger energitilskud eller håndværkerfradrag, er det vigtigt at følge de ovennævnte steps for, hvordan man søger. Dette er grundet de ting, der afgør, om du kan søge tilskuddet eller ej. Nedenstående faktorer kan være afgørende for, om du kan få tilskud eller ej:

 • Arbejdet er allerede startet
 • Materialer er købt ind på forkant
 • Dokumentation bliver ikke indsendt

Energitilskud til varmepumpe

Ved køb af ny energivenlig varmepumpe til din bolig har du mulighed for at søge om tilskud til dit projekt. Som nævnt ovenfor, skal dette være før du starter projektet, ellers er der ikke noget at hente. En luft til vand varmepumpe er et godt alternativ til jordvarme, hvis din have ikke har arealet til det.

Varmepumper kan spare dig for op til 50% af din varmeregning, hvis du udskifter dit ældre olie- eller gasfyr, og med tilskud til varmepumpe vil du kunne få projektet i hus endnu billigere. Tilbuddene, du kan få på GreenMatch.dk, er desuden uforpligtende og gratis, og mens du afventer tilbuddene, kan du søge tilskud fra forskellige energiselskaber og håndværkere til projektet.

Størrelsen på energitilskud kan variere og fås ved først at kontakte dit energiselskab og derefter en håndværker, som vil kunne hjælpe dig med tilskuddet til projektet. Som nævnt ovenfor, skal disse formaliteter være i hus, før du påbegynder projektet. De forskellige faktorer, der kan påvirke beløbet på dit tilskud, er følgende:

 • Du får en udskiftning eller reparation af varmekilde.
 • Du får en fuld renovering og i hvilket omfang.
 • Antal arbejdstimer, din håndværker bruger.
 • Om du før har fået tilskud.

Luft til vand varmepumpe

Luft -til -vand -varmepumpe

Luft til vand

Luft til luft varmepumpe

Luft -til -luft -varmepumpe

Luft til Luft

Jordvarmepumpe

Jordvarme<br/>

Jord til vand

Energitilskud til jordvarme

Jordvarme er et rigtig godt alternativ til et ældre oliefyr- eller gasfyr og er også mere miljøvenligt end et pillefyr, fordi disse varmekilder hele tiden skal holdes i gang ved hjælp af påfyldning m.m.

Overvejer du derfor at udskifte din eksisterende energikilde til en mere miljøvenlig slags, kan du søge økonomisk tilskud til f.eks. jordvarme.

Jordvarme udnyttes dog bedst, hvis dit hus er isoleret, så varmen ikke suser ud gennem loftet. Dit loft skal som minimum være isoleret med 3-400 mm for det optimale udbytte.

Energitilskud til solceller

Tilskud til solceller og solcelleanlæg vil ifølge skat.dk kunne give dig op til 12.500 kr. i tilskud pr. person, der bor i din bolig i 2020. Siden dette er håndværkerfradrag, skal det understreges, at det kun er håndværkerens arbejde i forbindelse med montering, der er fradragsberettiget. Du kan derfor ikke trække materialerne til solcellerne fra i skat.

Du skal dog være opmærksom på at kunne hente mere i tilskud fra nogle energiselskaber, hvis du vælger at anvende deres elnet. Dette kan afgøre, om du sparer lidt eller meget på dit nye projekt.

Det skal dog nævnes, at den offentlige solcellepulje er lukket, og at der fra 2020 træder en ny ordning i kraft for alle boligejere. Du vil altså blive afregnet hver time i stedet for hvert år.

Flexafregningen træder i kraft i januar 2020 - læs mere på Energinet.dk

Energitilskud til isolering

Der findes flere forskellige måder, du kan isolere din bolig på. Følgende vil give dig et overblik over nogle af produkterne, der findes på markedet. Ved isolering kan du frit vælge et energiselskab, som kan give dig økonomisk tilskud. Vil du se priser på isolering, kan de findes her.

Hulmursisolering

hulmur

Find isolering her

Loftisolering

loftisolering

Find isolering her

Gulvisolering

gulvisolering

Find isolering her

Isolering af hulmur

Denne form for isolering passer til alle former for varmekilder og er specielt god at bruge før man installerer en varmepumpe. Der findes flere former for isoleringsmuligheder du kan søge tilskud til inden for hulmursisolering. Disse er:

 • Glasuldsisolering
 • Stenuldsisolering
 • Papirisolering (papiruld)
 • Flamingoisolering (polystyrenkugler).

Isolering af loft

Har du planer om at investere i en ny varmekilde, skal du sikre dig at din bolig er isoleret. Loftet er en rigtig god idé at starte med og du kan tilmed søge tilskud til dette. Loftisolering holder på varmen i din bolig, fordi varme stiger til vejrs. Da den ikke kan slippe ud gennem dit loft, vil du automatisk få et varmere indeklima.

Isolering af gulv

Ved gulvisolering får du udnyttet dine muligheder for bedre indeklima, hvor du samtidig ikke får kolde fødder på en kold novemberdag. Denne form for isolering passer til dig, der gerne vil spare penge på elregningen - og du kan tilmed søge om økonomisk tilskud til isolering af terrændæk og krybekælder op mod gulv.

Isolering af vinduer

En anden mulighed for isolation af din bolig kunne være vinduer. Isolering af vinduer er der også mulighed for at søge tilskud til. Står du og skal til at starte et projekt vedrørende ny varmekilde i din bolig, kan det være en god idé at starte ud med vinduerne.

Gør du dette, får du nemlig mulighed for at søge tilskud til varmekilden også, efter vinduesprojektet er i hus. Havde du startet med varmekilden, ville du ikke være sikker på at kunne få tilskud i forhold til gammel varmekilde.

Energitilskud til naturgasfyr

Naturgasfyr er også en god mulighed for at skifte fra eksempelvis oliefyr til en mere energivenlig varmekilde. Naturgasfyr er billigst, hvis du i forvejen har et naturgasfyr installeret og bare skal opdatere til en nyere model, men det kan blive et dyrere projekt, hvis du skal udskifte helt.

Dette kommer af, at dit gamle oliefyr har brugt olie til opvarmningskilde og de rør, der har været involveret, skal tørres ud for olierester, så du fremover kan opvarme ved hjælp af naturgas. Vil du derimod have energitilskud til gasfyr, er dette også muligt, hvis dit gamle gasfyr er en kondenserende model.

Stort set alle modeller, der er over 10 år gamle, vil være kondenserende modeller.

Hvor kan du få de bedste energitilskud?

De bedste energitilskud fås ikke ved at vælge det billigste produkt, men ved at vælge det produkt, der passer bedst som løsning til dit specifikke ønske. Du skal derfor gøre dig nogle overvejelser, inden du springer ud i et større projekt om energirenovering. Det kan i realiteten være den dyrere løsning, der resulterer i den bedste langsigtede energibesparelse.

Energiselskabernes tilskud og håndværkerfradrag
Produkt Tilskud fra energiselskaber Håndværkerfradrag
Energitilskud til varmepumpe ✔️ ✔️
Energitilskud til jordvarme ✔️ ✔️
Energitilskud til solceller ✔️ ✔️
Energitilskud til isolering ✔️ ✔️
Energitilskud til pillefyr
Energitilskud til naturgasfyr ✔️ ✔️

Ofte stillede spørgsmål

Nedenfor har vi samlet et par ofte stillede spørgsmål, som har med energitilskud at gøre. Disse samler op på de ting vi lige har genenmgået, men mangler du stadig svar på nogle spørgsmål, er du mere end velkommen til at kontakte os på email: info@greenmatch.dk

Det du får i tilskud, afhænger af projektet og dets størrelse. Du kan få op til 12.500 kr. i håndværkerfradrag. Udover dette kan du få tilskud fra energiselskaberne, og det varierer som sagt efter projektets omfang.

Vi har på GreenMatch.dk udarbejdet en oversigt over, hvad du kan få tilskud til, samt hvilke slags tilskud, der findes. Læs mere her.

 • Varmepumpe
 • Jordvarme
 • Solceller
 • Isolering
 • Naturgasfyr

Før projektet starter, skal du have godkendt tilskuddet.

Nej, du skal søge om tilskuddet, før projektet starter. Du kan ikke få energitilskud efter påbegyndt renoveringsprojekt.

Er det håndværkerfradrag, skal du vedhæfte faktura og kvitteringer for projektet. Det er derfor vigtigt, at du gemmer alle disse. Du skal huske på at ansøge om tilskuddet før start på projektet, så det kan blive godkendt. Først herefter skal du indberette til skat.

Du kan sagtens søge om tilskud, hvis du selv klarer din renovering. Du skal søge før påbegyndt projekt og indberette til skat efter renoveringen.

Skrevet af Signe Kirk Andersen Indhold og marketing Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. "Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget" er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.
Kontakt mig: