Sammenlign priser på jordvarme - Søg tilskud d. 28/9 og spar 20%
Energitilskud søges ved Bygningspuljen som åbner i d. 28. september
Få op til 4 tilbud her Få op til 4 tilbud her
Med 3 nemme trin
Med 3 nemme trin
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 18 juni 2021

Lodret jordvarme: Priser, info og tilbud

Sådan reducerer du omkostningerne på din grønne investering

Der kan være mange penge at spare, når du vil energirenovere din bolig. I 2021 er håndværkerfradraget fordoblet, ligesom du til udvalgte grønne investeringer kan søge energitilskud og få dækket op til 20% af totalprisen.

Læs mere her:

Dette skal du vide om vertikal jordvarme

Ønsker du at få jordvarme som grøn energikilde i din bolig, men har du ikke det krævede haveareal? Så er vertikal jordvarme en ideel løsning. Med vertikal jordvarme får du samme effektive udbytte som ved almindelig jordvarme.

Et vertikalt jordvarmeanlæg kan producere samme mængde energi som et horisontalt, og du skal ikke have gravet haven op i samme omfang. Det betyder, at du med vertikal jordvarme får en både plads- og pengebesparende energiløsning. Et lodret jordvarmeanlæg kan kombineres med enten en varmepumpe eller solceller, hvis du ønsker en total energiløsning.

Ønsker du at udskifte din nuværende energikilde og spare penge på varmeregningen, er vertikal jordvarme løsningen. Her på siden gennemgår vi, hvad du skal være opmærksom på, før du vælger vertikal jordvarme som din primære varmekilde.

Hvorfor er vertikal jordvarme en god løsning?

Hvad er vertikal jordvarme, og hvordan virker det?

Vertikal jordvarme kendes også under navnene lodret jordvarme, jordvarmepumpe eller dybdeboring og kendetegnes ved, at jordvarmeanlæggets jordslanger graves vertikalt ned frem for horisontalt. Derudover fungerer vertikal jordvarme på samme måde som normal jordvarme.

Ved jordvarme udnyttes jordens egen varme, som omdannes til energi. Varmeslangerne optager energien fra jorden, som derefter pumpes ud i husets luft og vand med en ekstern luft til vand varmepumpe.

Der er især to grunde til, at husejere vælger at få vertikal jordvarme:

 1. De har en lille have rent kvadratmetermæssigt.
 2. De ønsker ikke at grave et stort areal af haven op.

Et jordvarmeanlæg genererer varme ved hjælp af jordslanger, der er gravet ned i boligens græsplæne i ca. en meters dybde. Jordslangen er som regel 300-600 meter lang. Ved klassisk, vandret jordvarme lægges slangerne ned over et område på flere hundrede kvadratmeter.

Ved vertikal jordvarme fylder jordslangerne ikke nær så meget i overfladen som den klassiske metodes slanger. Det betyder, at du på færre kvadratmeter får den samme ydeevne som et normalt, vandret jordvarmeanlæg. Vil du se de bedste jordvarmepumper, kan du læse vores varmepumpetest her.

1 1: En blanding af vand og antifrostvæske pumpes igennem rør, der er gravet lodret ned i jorden. Her opvarmes antifrostblandingen af grundvandets konstante temperatur i undergrunden. Rørene er gravet 100 - 150 meter ned. 2 2: Den let opvarmede antifrostblanding overføres til en varmeveksler, hvor varmen overføres til et kølemiddel. Disse to væsker, den opvarmede antifrostblanding og kølemidlet, bliver ikke blandet, men varmen fra den opvarmede antifrostblanding overføres gennem tynde varmevekslerplader til kølemidlet. 3 3: Kølemidlet bliver varmet op af antifrostblandingen og bliver omdannet til en gasform. Herefter opvarmer en kompressor gassen yderligere. 4 4: Den nu opvarmede gas overføres til en kondensator, som overfører varmen fra gassen til en vandtank igennem endnu et sæt af varmevekslerplader. 5 5: Det varme vand fra tanken bliver cirkuleret ud til dit centralvarmesystem. 6 6: Det afkølede vand transporteres tilbage til vandtanken. 7 7: Det kolde vand sænker temperaturen på kølemidlet i kondensatoren. Derefter passerer kølemidlet igennem en ekspansionsventil, som nedkøler det yderligere, hvorefter det igen omdannes til dens flydende form. 8 8: Herefter nedkøler det afkølede kølemiddel antifrostblandingen i varmeveksleren, og antifrostblandingen kan fortsætte turen ud igennem rørene under jorden for at blive varmet op igen.
Vertikal jordvarme
Nyt om energitilskud fra Bygningspuljen - Åben for ansøgninger 28/9

Energistyrelsen har meldt ud at Bygningspuljen åbner d. 28. september kl. 10.00. Runde 2 og 3 er slået sammen til én ansøgningsrunde med en tilskudspulje på 340 mio. kr. Dette bliver derfor den sidste mulighed for at søge energitilskud i 2021.

Vil du ansøge om energitilskud, når Bygningspuljen åbner, bør du hurtigst muligt finde ud af, hvilken energiforbedring du ønsker at søge tilskud til.

Forbered allerede nu din ansøgning ved at indhente tilbud på dit ønskede projekt. Du kan læse mere i vores indlæg her: Tilskud til energibesparelser eller du kan klikke dig videre til Sparenergi.dk.

Husk, at du også stadig har mulighed for at få det forhøjede håndværkerfradrag, hvis du ikke ønsker at søge tilskud.

Pris på vertikal jordvarme til boligen

Som udgangspunkt er der kun én ulempe ved lodret jordvarme frem for den almindelige: prisen. Jordvarme er i forvejen den dyreste løsning som primær varmekilde til din bolig, som dog tjener sig selv hjem igen. Du vil på længere sigt opnå store besparelser på din varmeregning. Til gengæld er prisniveauet meget fast, da der til vertikal jordvarme kræves en ekspert i geodrilling, der kan foretage boringen. 

Ved lodret jordvarme skal du regne med at skulle betale en del mere end ved almindelig jordvarme, da boringsarbejdet er væsentligt dyrere. Det betyder, at et lodret jordvarmeanlæg normalt koster mellem 200.000 - 250.000 kr. 

Disse tal er dog vejledende. Dit hus, din jordbund og dine behov afgør, hvad den præcise pris på jordvarme vil være.

sådan bestiller du tilbud

Hvorfor vælge vertikal jordvarme som energiløsning?

Selvom jordvarme er den billigste opvarmningsform i Danmark, når prisen måles i øre pr. kWh varme (kilowatt pr. time), kan installationen af vertikal jordvarme være dyr. Prisen virker måske ved første øjekast dyr. Store udgifter til borearbejde og materialer gør, at prisen typisk vil være omkring 200-250.000 kr.

Du bør dog huske på, at vertikal jordvarme er en langsigtet investering. Når du først har fået anlagt jordvarme, vil anlægget tjene sig selv ind i løbet af de kommende år. Derudover vil din bolig stige i værdi, da anlægget nedsætter de samlede energiudgifter.

Facts: Værd at vide om vertikal jordvarme

Før du vælger at installere og foretage en lodret varmeboring, er der informationer, der kan være værd at kende til. Jo bedre informeret du er, før du køber, jo mere vil du få ud af din installation.

Vi nævner her et par vigtige fakta, du kan tage med i overvejelserne, inden du bestiller.

Fakta om lodret jordvarme
Begreb Definition
Minimal udgravning I modsætning til horisontal jordvarme betyder havearealet ikke noget for lodret jordvarme. Det eneste, der skal udføres, er en lodret nedboring, som fylder ganske lidt i haven. Dermed undgår du at skulle foretage store udgravninger og skade evt. udført havearbejde.
Lille overflade Overfladen på nedboringen vil ikke fylde mere end 2-4 almindelige havefliser. Det giver mindre huse mulighed for at få jordvarme.
Hurtig installation Udover at fylde lidt i haven kan installationen udføres på kort tid. Et almindeligt parcelhus, som skal have en boring på 120-180 meter, vil typisk kunne forvente en installationstid på blot et par arbejdsdage.
Boligen stiger i værdi Den lodrette jordvarme vil betyde, at dit hus stiger i værdi. Med et jordvarmeanlæg, der er vedligeholdelsesfrit og uafhængigt af stigende energipriser, vil dit hus fremstå mere attraktivt for potentielle, fremtidige købere.
Fungerer med en høj fremløbstemperatur Den lodrette jordvarme henter sin varmeenergi i jorden, dybere nede end den horisontale jordvarme. Temperaturerne dybt nede er højere. Det betyder, at jordvarmeanlægget virker bedre ved højere fremløbstemperaturer.
Lang levetid Eftersom jordens temperaturer er konstante, vil jordvarmeanlægget fungere året rundt. Det betyder, at anlægget ikke bliver påvirket af vind og vejr og vil fungere adskillige år ud i fremtiden. Du får derfor en løsning mere end 25 år ud i fremtiden.

Ønsker du at modtage skræddersyede tilbud på vertikal jordvarme, kan du på GreenMatch.dk nemt bestille op til 4 uforpligtende tilbud. Udfyld formularen øverst, og vi kontakter dig med gode tilbud på jordvarme til din bolig.

Sammenlign priser på vertikal jordvarme

Udfyld formularen på bare 1 minut

Hvordan får jeg vertikal jordvarme til min bolig?

Jordvarme anlægges altid i jorden. Når du vælger en jordvarmepumpe, afgør dit haveareal, hvilken slags, der vil passe til dig. Start derfor med at tjekke dit samlede haveareal. Når du har tjekket, om dit hus har mulighed for jordvarme, er næste skridt at kontakte en leverandør.

Når du sættes i kontakt med leverandøren, kan firmaet hjælpe dig med at undersøge, om din jordtype, dit præcise haveareal og dit beboerområde passer til vertikal jordvarme. Derefter lægger I sammen en plan for, hvordan installationen skal foregå.

Ved at vælge vertikal jordvarme frem for horisontal jordvarme slipper du for at grave hele din have op, idet jordslangen i stedet lægges i en dyb brønd, også kaldet geodrilling. Brønden graves ved hjælp af et bor, som sørger for, at hullet bliver både dybt og afgrænset, så resten af haven ikke tager skade.

Få mest ud af din lodrette jordvarme
 • Tjek arealet på dit hus.
 • Tjek din jordtype.
 • Tjek, om beboerområdet tillader jordvarme.
 • Vælg en installatør, der forstår dine behov.

Sådan får du det optimale udbytte af din vertikale jordvarme

For at få det meste ud af din vertikale jordvarme, skal installatøren sørge for, at jordslangen ligger i et jordlag, som har en god varmeledningsevne. Det betyder, at brønden skal gå igennem flere grundvandsspejle, da de vandledende sand- og gruslag findes her.

Det er vigtigt, at installatørerne undersøger jordbundsforholdene grundigt, før de begynder at bore. Det kan de gøre ved at se på de geologiske data og oplysninger fra lignende boringer i nærheden. Hvis ikke din vertikale jordvarme lægges et sted med varmeledende jordlag, risikerer du, at jordvarmeanlægget ikke fungerer optimalt, eller at anlæggets fremløbstemperatur falder i løbet af de kommende år. Sørg derfor altid for at sikre dig, at installatørerne kender forholdene.

Ved at bestille tilbud hos GreenMatch.dk sikrer du dig, at du sættes kontakt med kvalificerede, danske installatører. Vi har mere end 5 års erfaring med formidling af jordvarme til private - udfyld formularen øverst, og modtag skræddersyede tilbud på lodret jordvarme.

Sammenlign priser på vertikal jordvarme

Udfyld formularen på bare 1 minut

Hvad er forskellen på vertikal jordvarme og horisontal jordvarme?

Ligheden mellem horisontal jordvarme og lodret jordvarme er, at begge typer i princippet fungerer på samme måde: En væske, der løber igennem en jordslange i haven, bliver transporteret til en varmepumpe koblet til huset. Her varmes væsken op og bliver sendt ind i husets varmtvandsbeholder.

Forskellen ligger i jordvarmeslangen: Ved almindelig jordvarme graves jordslangen ned til én meters dybde og ligger vandret i haven, mens den ved lodret jordvarme bores lodret ned i jorden med en dybde på minimum 100 meter.

Højere effektivitet med lodret jordvarme

Lodret jordvarme har som udgangspunkt en bedre virkningsgrad end almindelig jordvarme. Det skal retfærdigvis nævnes, at mange faktorer afgør, hvor god virkningsgraden på et jordvarmeanlæg er - men som udgangspunkt er virkningsgraden højere, fordi væskens temperatur er højere pga. dybden.

Jo dybere der bores ned i jorden, jo højere bliver temperaturen. Den gode virkningsgrad opnås, fordi energitilførslen i jorden er konstant. Ønsker du at se en liste over de forskellige jordvarmepumper og deres effektivitet, kan du kigge på Energistyrelsens varmepumpeliste.

vertikal jordvarme forskelle

Hvad består et vertikalt jordvarmeanlæg af?

Et vertikalt jordvarmeanlæg består af to dele: En luft til vand varmepumpe og en jordvarmeslange.

Varmepumpen placeres oftest i boligens bryggers, og jordslangen graves ned i haven ved at foretage en jordvarmeboring. Jordslangerne indsamler varmeenergien fra jorden, og varmepumpen sørger for at bruge varmeenergien til at opvarme huset og levere varmt brugsvand.

I jordslangen løber en frostsikker væske, som optager varmeenergi fra jorden. Væsken fører varmen til varmepumpen, som sørger for at hæve temperaturen i væsken yderligere, så den passer med indstillingerne på husets varmekilder. Det kan f.eks. være:

 • Radiatorer
 • Gulvvarmeanlæg
 • Vandhaner
 • Brusere.

Varmepumpen kræver ingen vedligeholdelse og skal tjekkes én gang årligt. For at grundvandet ikke risikerer overfladeforurening, sørger man for at installere propper af bentonit i hele brøndens dybde. De gør, at intet udefrakommende kan bevæge sig op og ned i brønden. Propperne installeres for mindst hver femte meter, og i mange kommuner kræves det, at rummet mellem brøndens vægge og jordslangen er helt dækket af bentonit.

Husk, når du bestiller jordvarme
 • Om du ønsker service på din jordvarme.
 • Hvilke varmekilder din jordvarme skal opvarme.
 • Hvor du har plads til at placere den eksterne varmepumpe.

Overvejelser før køb

Før du tager beslutningen om at investere i lodret jordvarme, bør du sætte dig godt ind i omstændighederne. Vi opsummerer her, hvad du bør overveje på forhånd. Er du i tvivl, anbefaler vi, at du forhører dig hos en leverandør.

Jorden er varmere, jo dybere der bores: I overfladen, hvor den horisontale jordvarmes jordslange befinder sig, er jorden konstant 6-8 grader varm. For hver 100 meter, der graves ned i jorden, stiger temperaturen med 1-3 grader, hvilket gør den vertikale jordvarme mere effektiv.

Langsigtet varmeløsning: Jordvarme er en af de dyreste varmeløsninger i forhold til købsprisen. Til gengæld koster den vertikale jordvarme intet, når først jordvarmeanlægget er installeret. Varmepumpen holder desuden i mindst 15-25 år. Jordslangen holder endnu længere.

Upåvirket af omgivelserne: Vertikal jordvarme bliver hverken påvirket af vind, vejr eller årstiden, men leverer det samme høje niveau af varme, ligegyldigt hvordan vejret arter sig.

Anlægget er så godt som usynligt: Du vil ikke kunne se nogen fysiske tegn på din vertikale jordvarme - ikke andet end selve varmepumpen, der er gemt væk. Varmepumpen er desuden kun på størrelse med et lille køleskab og larmer heller ikke. Din vertikale jordvarme generer hverken øjne eller ører.

Egner sig bedst til helårsboliger: Da installationen af vertikal jordvarme er en omfattende proces, anbefaler vi, at du anvender det til din helårsbolig. Ønsker du at opvarme en fritids- eller sommerbolig, bør du kigge på en luft til luft varmepumpe.

Kompliceret, hvis uheldet er ude: Denne form for jordvarme kan være kompliceret at vedligeholde og reparere, hvis uheldet er ude, og den nedgravede jordslange bliver beskadiget.

Før du installerer lodret jordvarme

Vi gennemgår her de to vigtigste ting, du bør vide, før du begynder at installere dit kommende jordvarmeanlæg.

1. Søg om tilladelse hos kommunen

Før du køber og installerer vertikal jordvarme, er det vigtigt, at du søger om tilladelse hos din bopælskommune. Dette gør du enten ved at spørge din kommune direkte eller ved hjælp af et ansøgningsskema fra et borefirma. Husk, at godkendelsesproceduren kan tage op til 1-3 måneder, så ansøg i god tid, før du begynder installationen.

2. Tjek husets isolering

Før du installerer vertikal jordvarme, bør du undersøge din isolering og dit varmeforbrug. Hvis dit hus er dårligt isoleret, har du et højere varmeforbrug, end du burde, hvilket betyder, at du potentielt smider penge ud af vinduet. Få derfor en fagmand på besøg, som kan vurdere, om dit hus skal efterisoleres. Du kan se priser på isolering her.

Få tilbud på din nye, grønne energikilde

Er du interesseret i at modtage uforpligtende tilbud på horisontal jordvarme, kan vi hjælpe dig videre. Vi har mere end 5 års erfaring med formidling af jordvarme til private. Har du spørgsmål, sidder vores kundeservice klar ved telefonen på 38 41 03 72.

Udfyld formularen øverst på siden, og angiv, hvilke behov du har. Efter en kort telefonsamtale vil du blive sat i kontakt med op til fire leverandører, som vil give dig deres bedste tilbud på vertikal jordvarme. Det er helt gratis - og uden binding.

Sammenlign priser på vertikal jordvarme

Udfyld formularen på bare 1 minut

Rasmus Hultquist Nielsen
Skrevet af Rasmus Hultquist Nielsen, Indholdsansvarlig

Rasmus har arbejdet som indholdsansvarlig på GreenMatch.dk siden 2016. Han er ansvarlig for at give brugeren relevante informationer om grønne energiløsninger, både til private og erhvervsdrivende. Han formidler viden om energi på en spændende og forståelig måde og sørger for at følge med udviklingen på markedet. Han har derudover fået sit arbejde publiceret i bl.a. Ekstra Bladet, Berlingske og TV2.