Sammenlign priser på jordvarme
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Få op til 4 tilbud her
Med 3 nemme trin
Med 3 nemme trin
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 13 december 2021

Lodret jordvarme: Priser, info og tilbud

Sådan reducerer du omkostningerne på din grønne investering

I Bygningspuljen kan du søge tilskud til blandt andet luft til vand varmepumpe, jordvarme og isolering. Tilskuddet dækker op til 20% af totalprisen.

Hvorfor vertikal jordvarme er en super løsning

Ønsker du at få jordvarme som grøn energikilde i din bolig, men har du ikke et stort haveareal?

Så er vertikal jordvarme en ideel løsning. Med vertikal jordvarme får du samme effektive udbytte som ved horisontal jordvarme, og du behøver kun et areal, der svarer til 4 havefliser. 

Et vertikalt jordvarmeanlæg producerer samme mængde energi som et horisontalt, og du skal ikke have gravet hele haven op. Vertikal jordvarme er derfor både en plads- og pengebesparende energiløsning.

Et lodret jordvarmeanlæg består af en jordslange og en varmepumpe. Systemet forsyner dit hjem med varme og varmt brugsvand. Du kan også kombinere anlægget med solceller, hvis du vil have en total energiløsning. 

Ønsker du at udskifte din nuværende energikilde og spare penge på varmeregningen, er vertikal jordvarme et godt bud på løsningen. Her på siden gennemgår vi, hvad du skal være opmærksom på, før du vælger vertikal jordvarme som din primære varmekilde.

Hvorfor er vertikal jordvarme en god løsning?

Hvad er vertikal jordvarme, og hvordan virker det?

Vertikal jordvarme kaldes også for lodret jordvarme, en jordvarmepumpe og en dybdeboring. Denne løsning kendetegnes ved, at jordvarmeanlæggets jordslanger graves vertikalt ned frem for horisontalt. Derudover fungerer vertikal jordvarme på samme måde som normal jordvarme.

Et jordvarmeanlæg udnytter jordens egen varme til at producere varme og varmt vand til din bolig. Anlægget består af en luft til vand varmepumpe, som er koblet sammen med en jordslange, der er gravet vertikalt ned i jorden. Varmeslangerne optager energien fra jorden og fører energien op til husets centralvarmesystem.

Ved klassisk, vandret jordvarme lægges slangerne ned i en meters dybde over et område på flere hundrede kvadratmeter. Dette undgår du med vertikal jordvarme, hvor jordslangen i stedet graves 120-180 meter ned i jorden.

Med denne løsning fylder jordslangerne derfor ikke nær så meget i overfladen som den klassiske metodes slanger. Det betyder, at du på langt færre kvadratmeter får den samme ydeevne som et normalt, vandret jordvarmeanlæg. Vil du se de bedste jordvarmepumper, kan du læse vores varmepumpetest her.

1 1: En blanding af vand og antifrostvæske pumpes igennem rør, der er gravet lodret ned i jorden. Her opvarmes antifrostblandingen af grundvandets konstante temperatur i undergrunden. Rørene er gravet 100 - 150 meter ned. 2 2: Den let opvarmede antifrostblanding overføres til en varmeveksler, hvor varmen overføres til et kølemiddel. Disse to væsker, den opvarmede antifrostblanding og kølemidlet, bliver ikke blandet, men varmen fra den opvarmede antifrostblanding overføres gennem tynde varmevekslerplader til kølemidlet. 3 3: Kølemidlet bliver varmet op af antifrostblandingen og bliver omdannet til en gasform. Herefter opvarmer en kompressor gassen yderligere. 4 4: Den nu opvarmede gas overføres til en kondensator, som overfører varmen fra gassen til en vandtank igennem endnu et sæt af varmevekslerplader. 5 5: Det varme vand fra tanken bliver cirkuleret ud til dit centralvarmesystem. 6 6: Det afkølede vand transporteres tilbage til vandtanken. 7 7: Det kolde vand sænker temperaturen på kølemidlet i kondensatoren. Derefter passerer kølemidlet igennem en ekspansionsventil, som nedkøler det yderligere, hvorefter det igen omdannes til dens flydende form. 8 8: Herefter nedkøler det afkølede kølemiddel antifrostblandingen i varmeveksleren, og antifrostblandingen kan fortsætte turen ud igennem rørene under jorden for at blive varmet op igen.
Vertikal jordvarme
Nyt om tilskud fra Bygningspuljen

Bygningspuljen er lukket.

Vi opdaterer siden, når der er nyt om tilskudspuljen igen til efteråret. Du kan læse mere i vores indlæg her: Tilskud til energibesparelser, eller du kan klikke dig videre til Sparenergi.dk.

Indtil 31. marts 2022 har du stadig mulighed for at få håndværkerfradrag.

Med de høje priser på gas, olie og el kan det give mening at forbedre din bolig - selv uden tilskud og håndværkerfradrag.

Pris på vertikal jordvarme til boligen

Der er der kun én ulempe ved lodret jordvarme fremfor den almindelige.

Og det er prisen. 

Jordvarme er en dyr løsning sammenlignet med en luft til vand varmepumpe.

Men det er også den løsning, som giver dig den største besparelse, når installationen er betalt. Du vil derfor på sigt opnå store besparelser på din varmeregning. 

Du kan spare helt op til 70%, hvis du udskifter et oliefyr med et jordvarmeanlæg.

Ved lodret jordvarme skal du regne med at betale en del mere end ved almindelig jordvarme, fordi boringsarbejdet er væsentligt dyrere. Du skal nemlig have en ekspert i geodrilling til at foretage den dybe boring. Et lodret jordvarmeanlæg koster derfor mellem 200.000 - 250.000 kr. 

Dette prisspænd er dog vejledende. Dit hus, din jordbund og dine specifikke behov afgør, hvad den præcise pris på jordvarme vil være for din bolig.

sådan bestiller du tilbud

Hvorfor vælge vertikal jordvarme som energiløsning?

Jordvarme er den billigste opvarmningsform i Danmark, når prisen måles i øre pr. kWh varme (kilowatt pr. time), men installationen af vertikal jordvarme er dyr. Store udgifter til borearbejde og materialer gør, at prisen typisk vil være omkring 200-250.000 kr. Prisen virker derfor ved første øjekast dyr.

Du bør dog huske på, at vertikal jordvarme er en langsigtet investering. Derudover er der tre gode grunde til at vælge vertikal jordvarme:

 1. Bedste klimavenlige løsning
 2. Absolut minimal vedligehold
 3. Husets totale værdi stiger

Når du først har fået anlagt jordvarme, vil anlægget tjene sig selv ind i løbet af de kommende år. Det er en helt stille løsning, hvorimod en luft til vand varmepumpe godt kan støje lidt. Derudover vil din bolig stige i værdi, da anlægget nedsætter dine samlede energiudgifter.

Husejere vælger vertikal jordvarme af to årsager:
 1. De har en lille have rent kvadratmetermæssigt.
 2. De ønsker ikke at grave et stort areal af haven op.

Hvor meget kan jeg spare med lodret jordvarme?

Sparenergi.dk har lavet et regneeksempel på et 130 m2 hus, hvor en oliekedel skiftes ud med et jordvarmeanlæg. Olieforbruget er på 2.000 liter om året. I huset er der både gulvvarme og radiatorer. Jordvarmeanlægget har en årlig virkningsgrad på 3,45, og pumpen er på 8 kW.

I denne situation vil skiftet fra olie til jordvarme give en årlig besparelse på 16.490 kr.

For overblikkets skyld har vi også lavet en udregning på et ældre og større hus med gasfyr for at se, hvordan besparelsen ville se ud her.

Et stort, ældre hus på 240 m2 med gasfyr har et årligt varmeforbrug på ca. 40.000 kr. Et skift til jordvarme vil give en årlig besparelse på 21.400 kr.

Du kan selv prøve at udregne, hvor meget du kan spare ved at udskifte din nuværende varmekilde med en mere miljøvenlig løsning med Sparenergi.dk's værktøj

Facts: Værd at vide om vertikal jordvarme

Før du vælger at installere og få foretaget en lodret varmeboring, er der informationer, du skal kende til. Jo bedre informeret du er, før du køber, jo mere vil du få ud af din installation.

Vi nævner her et par vigtige fakta, du kan tage med i overvejelserne, inden du får lodret jordvarme.

Fakta om lodret jordvarme
Husk Forklaring
Minimal udgravning I modsætning til horisontal jordvarme betyder havearealet ikke noget for lodret jordvarme. Du får udført en lodret nedboring, som fylder ganske lidt i din have. Dermed undgår du at skulle foretage store udgravninger og skade et stort areal af anlagt have.
Lille overflade Overfladen på nedboringen fylder kun 50 * 50 cm. Det svarer til 2-4 almindelige havefliser. Det betyder at selv mindre boliger har mulighed for at få jordvarme.
Hurtig installation Udover at fylde lidt i haven kan installationen udføres på kort tid. Et almindeligt parcelhus, som skal have en boring på 120-180 meter, kan typisk forvente en installationstid på blot et par arbejdsdage.
Boligen stiger i værdi Den lodrette jordvarme medfører, at dit hus stiger i værdi. Med et jordvarmeanlæg, der er vedligeholdelsesfrit og uafhængigt af stigende energipriser, fremstår dit hus mere attraktivt for potentielle, fremtidige købere.
Fungerer med en høj fremløbstemperatur Den lodrette jordvarme henter sin varmeenergi i jorden dybere nede end den horisontale jordvarme. Jo længere ned i jorden du kommer, jo højere er temperaturerne. Det betyder, at jordvarmeanlægget virker bedre ved højere fremløbstemperaturer.
Lang levetid Eftersom jordens temperaturer er konstante, vil jordvarmeanlægget fungere året rundt. Det betyder, at anlægget ikke bliver påvirket af vind og vejr og vil fungere adskillige år ud i fremtiden. Du får derfor en løsning mere end 25 år ud i fremtiden.

Ønsker du at modtage skræddersyede tilbud på vertikal jordvarme, kan du på GreenMatch.dk nemt bestille op til 4 uforpligtende tilbud. Udfyld formularen øverst, og vi kontakter dig med gode tilbud på jordvarme til din bolig.

Sammenlign priser på vertikal jordvarme

Udfyld formularen på bare 1 minut

Hvordan får jeg vertikal jordvarme til min bolig?

Jordvarme anlægges altid i jorden. Når du vælger en jordvarmepumpe, afgør dit haveareal, hvilken slags, der vil passe til dig. Start derfor med at tjekke dit samlede haveareal. Når du har tjekket, om dit hus har mulighed for jordvarme, er næste skridt at kontakte en leverandør.

Når du sættes i kontakt med leverandøren, kan firmaet hjælpe dig med at undersøge, om din jordtype, dit præcise haveareal og dit beboerområde passer til vertikal jordvarme. Derefter lægger I sammen en plan for, hvordan installationen skal foregå.

Herunder følger en række af de spørgsmål, som en installatør i samarbejde med dig vil kortlægge, inden du kan få jordvarme.

Tjekliste før jordvarme
Dette skal undersøges af installatør Uddybning og spørgsmål
Myndighedstilladelse Er der tilslutningspligt til fjernvarme? Er der drikkevandsboringer i nærheden? Er der begrænsninger i forhold til lokalplanen?
Bygningens energistandard Skal bygningen efterisoleres? Skal der foretages andre energiforbedrende tiltag, inden pumpen dimensioneres?
Supplerende opvarmning Er der brændeovn i boligen, og bliver den brugt meget?
Termostatventiler Er termostatventilerne velfungerende?
Radiatorflader Er radiatorerne store nok til en fremløbstemperatur på 55 C?
Rørstørrelser fra kedel Er rørene store nok til at sikre en tilstrækkelig drift.
Fremløbstemperatur Er fremløbstemperaturen for høj? Den må maksimalt være 55 C.
Varmepumpeunit Er der plads til indedelen af varmepumpen, og hvordan er adgangsforholdene?
Jordvarmeslangers længde og jordforhold Hvordan er jordkvaliteten?
Gravearbejde Er der kabler eller andet i jorden, som vil påvirke nedgravningen?
Rørføring gennem fundament Er der noget, der skal tages hensyn til, hvordan rørføringen skal foretages gennem fundamentet?
Støjforhold Støj fra et jordvarmeanlæg er ikke problematisk, men vibrationer kan forplante sig i rørsystemet. Det kan afhjælpes med fleksible tilslutninger, som kan absorbere vibrationer.
Elektrisk tilslutning Er der brug for en ny gruppe til varmepumpeanlægget?
Få mest ud af din lodrette jordvarme
 • Tjek arealet på dit hus.
 • Tjek din jordtype.
 • Tjek, om beboerområdet tillader jordvarme.
 • Vælg en installatør, der forstår dine behov.

Sådan får du det optimale udbytte af din vertikale jordvarme

For at få mest ud af din vertikale jordvarme, skal installatøren sørge for, at jordslangen ligger i et jordlag, som har en god varmeledningsevne. Det betyder, at brønden skal gå igennem flere grundvandsspejle, da de vandledende sand- og gruslag findes her.

Det er vigtigt, at installatørerne undersøger jordbundsforholdene grundigt, før de begynder at bore. Det kan de gøre ved at se på de geologiske data og oplysninger fra lignende boringer i nærheden. Hvis ikke din vertikale jordvarme lægges et sted med varmeledende jordlag, risikerer du, at jordvarmeanlægget ikke fungerer optimalt, eller at anlæggets fremløbstemperatur falder i løbet af de kommende år. Sørg derfor altid for at sikre dig, at installatørerne kender forholdene.

Derudover er det vigtigt, at dit hjem er godt isoleret. Det er vigtigt, fordi størrelsen på varmepumpen blandt andet bestemmes ud fra, hvor stort varmetab der er i boligen. Hvis huset ikke er godt isoleret, vil der være større varmetab, hvilket betyder, at du skal have en større pumpe. Til gengæld får du et optimalt energiforbrug og dermed også besparelse, hvis huset er godt isoleret, og varmepumpen er perfekt dimensioneret til jeres forbrug.

Ved at bestille tilbud hos GreenMatch.dk sikrer du dig, at du sættes i kontakt med kvalificerede, danske installatører. Vi har mere end 5 års erfaring med formidling af jordvarme til private - udfyld formularen øverst, og modtag skræddersyede tilbud på lodret jordvarme.

Sammenlign priser på vertikal jordvarme

Udfyld formularen på bare 1 minut

Hvad er forskellen på vertikal jordvarme og horisontal jordvarme?

Horisontal jordvarme og lodret jordvarme fungerer i princippet på samme måde: En væske, der løber igennem en jordslange i haven, bliver transporteret til en varmepumpe koblet til huset. Her varmes væsken op og bliver sendt ind i husets varmtvandsbeholder.

Forskellen ligger i jordvarmeslangen: Ved almindelig jordvarme graves jordslangen ned til én meters dybde og ligger vandret i haven. Dette kræver et stort haveareal. Ved lodret jordvarme bores der er et dybt hul lodret ned i jorden med en dybde på minimum 100 meter, hvor slangen placeseres.

Højere effektivitet med lodret jordvarme

Lodret jordvarme har som udgangspunkt en bedre virkningsgrad end almindelig jordvarme. Det skal retfærdigvis nævnes, at mange faktorer afgør, hvor god virkningsgraden på et jordvarmeanlæg er - men som udgangspunkt er virkningsgraden højere, fordi væskens temperatur er højere pga. dybden.

Jo dybere der bores ned i jorden, jo højere bliver temperaturen. Den gode virkningsgrad opnås, fordi energitilførslen dybt nede i jorden er konstant.

vertikal jordvarme forskelle

Hvad består et vertikalt jordvarmeanlæg af?

Et vertikalt jordvarmeanlæg består af to dele: En luft til vand varmepumpe og en jordvarmeslange.

Varmepumpen placeres oftest i boligens bryggers, og jordslangen graves ned i haven ved at foretage en jordvarmeboring. Jordslangerne indsamler varmeenergien fra jorden, og varmepumpen sørger for at bruge varmeenergien til at opvarme huset og levere varmt brugsvand.

I jordslangen løber en frostsikker væske, som optager varmeenergi fra jorden. Væsken fører varmen til varmepumpen, som sørger for at hæve temperaturen i væsken yderligere, så den passer med indstillingerne på husets varmekilder. Det kan f.eks. være:

 • Radiatorer
 • Gulvvarmeanlæg
 • Vandhaner
 • Brusere.

Varmepumpen kræver ingen vedligeholdelse og skal tjekkes én gang årligt. For at grundvandet ikke risikerer overfladeforurening, sørger man for at installere propper af bentonit i hele brøndens dybde. De gør, at intet udefrakommende kan bevæge sig op og ned i brønden. Propperne installeres for mindst hver femte meter, og i mange kommuner kræves det, at rummet mellem brøndens vægge og jordslangen er helt dækket af bentonit.

Husk, når du bestiller jordvarme
 • Om du ønsker service på din jordvarme.
 • Hvilke varmekilder din jordvarme skal opvarme.
 • Hvor du har plads til at placere den eksterne varmepumpe.

Overvejelser i forbindelse med køb af jordvarme

Før du tager beslutningen om at investere i lodret jordvarme, bør du sætte dig godt ind i omstændighederne. Vi opsummerer her, hvad du bør overveje på forhånd. Er du i tvivl, anbefaler vi, at du forhører dig hos en leverandør.

Mulighed for tilskud: Du har mulighed for at søge tilskud til at konvertere fra olie, gas eller elvarme til jordvarme via Bygningspuljen. Du skal søge tilskud, inden du køber jordvarme.

Jorden er varmere, jo dybere der bores: I overfladen, hvor den horisontale jordvarmes jordslange befinder sig, er jorden konstant 6-8 grader varm. For hver 100 meter, der graves ned i jorden, stiger temperaturen med 1-3 grader, hvilket gør den vertikale jordvarme mere effektiv.

Langsigtet varmeløsning: Jordvarme er en af de dyreste varmeløsninger i forhold til købsprisen. Til gengæld koster den vertikale jordvarme intet, når først jordvarmeanlægget er installeret. Varmepumpen holder desuden i mindst 15-25 år. Jordslangen holder endnu længere.

Upåvirket af omgivelserne: Vertikal jordvarme bliver hverken påvirket af vind, vejr eller årstiden, men leverer det samme høje niveau af varme, ligegyldigt hvordan vejret arter sig.

Anlægget er så godt som usynligt og lydløst: Du vil ikke kunne se nogen fysiske tegn på din vertikale jordvarme - ikke andet end selve varmepumpen, der er gemt væk. Varmepumpen er desuden kun på størrelse med et lille køleskab og larmer heller ikke. Din vertikale jordvarme generer derfor hverken øjne eller ører.

Egner sig bedst til helårsboliger: Da installationen af vertikal jordvarme er en omfattende proces, anbefaler vi, at du anvender det til din helårsbolig. Ønsker du at opvarme en fritids- eller sommerbolig, bør du kigge på en luft til luft varmepumpe.

Kompliceret, hvis uheldet er ude: Denne form for jordvarme kan være kompliceret at vedligeholde og reparere, hvis uheldet er ude, og den nedgravede jordslange bliver beskadiget.

Før du installerer lodret jordvarme

Vi gennemgår her de to vigtigste ting, du bør vide, før du begynder at installere dit kommende jordvarmeanlæg.

1. Søg om tilladelse hos kommunen

Før du køber og installerer vertikal jordvarme, er det vigtigt, at du søger om tilladelse hos din bopælskommune. Dette gør du enten ved at spørge din kommune direkte eller ved hjælp af et ansøgningsskema fra et borefirma. Husk, at godkendelsesproceduren kan tage op til 1-3 måneder, så ansøg i god tid, før du begynder installationen.

2. Tjek husets isolering

Før du installerer vertikal jordvarme, bør du undersøge din isolering og dit varmeforbrug. Hvis dit hus er dårligt isoleret, har du et højere varmeforbrug, end du burde, hvilket betyder, at du potentielt smider penge ud af vinduet. Få derfor en fagmand på besøg, som kan vurdere, om dit hus skal efterisoleres. Du kan se priser på isolering her.

Disse to ting kan en installatør også hjælpe dig med. Det er derfor en god idé at få kontakt med en installatør, så du kan få den rette vejledning og hjælp til at komme i gang.

Få tilbud på din nye, grønne energikilde

Er du interesseret i at modtage uforpligtende tilbud på horisontal jordvarme, kan vi hjælpe dig videre. Vi har mere end 5 års erfaring med formidling af jordvarme til private. Har du spørgsmål, sidder vores kundeservice klar ved telefonen på 38 41 03 72.

Udfyld formularen øverst på siden, og angiv, hvilke behov du har. Efter en kort telefonsamtale vil du blive sat i kontakt med op til fire leverandører, som vil give dig deres bedste tilbud på vertikal jordvarme. Det er helt gratis - og uden binding.

Sammenlign priser på vertikal jordvarme

Udfyld formularen på bare 1 minut

Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Skribent

Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. "Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget" er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.