SPAR hundredevis af kroner om året på din elregning ved at installere solceller
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 4600 kr. om året
Spar op til 4600 kr. om året

Sænk din elregning ved at installere solceller

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 30. april 2024

Solpaneler: Hvad er det, hvordan virker de og hvad koster de?

Alt du skal vide om solpaneler

Solpaneler udnytter en af naturens mest kraftfulde ressourcer, nemlig solenergi. De er i stand til at optage solenergien og generere varme og elektricitet til din bolig. Det er en grøn energikilde, som kræver meget lidt vedligeholdelse - og som vil give dig besparelser på varmeregningen i mange år fremover.

Et solpanel bliver bygget op af flere solceller eller solfangere, så er du på udkig efter disse til dit tag, er du i virkeligheden på udkig efter et solpanel, så du kan sagtens læse videre her.

Overvejer du at få solpaneler installeret på dit tag, kan vi hurtigt hjælpe dig videre. Vi har gjort hele processen nem for dig, da vi gør det besværlige arbejde med at finde og kontakte installatører. Vi har skabt et stort netværk af installatører, som du kan få adgang til ved at udfylde én kort formular. Herefter vil installatørerne kontakte dig med konkurrencedygtige tilbud. Det er helt gratis og uforpligtende.

Du undgår dermed at spilde en masse timer på at researche og kontakte og kan i sidste ende spare en masse penge.

Få tilbud på solpaneler

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Hvad er solpaneler?

Solpaneler anvendes til to formål: At levere varme i form af varmt brugsvand og at levere elektricitet. De kan deles ind i to kategorier:

Kort sagt omsættes solens stråling til elektricitet – og de er dermed en forholdsvis billig løsning til at producere strøm. Når lyset rammer, produceres der energi, der omdannes til varme og energi. Solpaneler er den del af solcelleanlægget eller solvarmeanlægget, som monteres på taget.

Solpaneler er en miljøvenlig løsning, da de er i stand til at lave energi og varme helt uden at forurene. De er i sær gode for miljøet i forhold til CO2-udslip.

Hvordan fungerer solpaneler?

Solpaneler består af en elektrisk forbundet samling af solceller:

 • En solcelle, som også kaldes en fotovoltaisk celle, omdanner sollyset til elektricitet ved hjælp af den fotovoltaiske effekt.
 • Når solstråler rammer solcellens overflade, opstår der en elektrisk spænding mellem cellens for- og bagside.
 • Selve solcellen er en halvleder af silicium. I en halvleder kan den elektriske strøm kun gå en vej. Det betyder, at når solcellens elektroner får tilført energi, bevæger de sig kun i en retning, og der skabes derved ensrettet, elektrisk strøm.

Da en enkelt solcelle kun kan producere en lavspænding på ca. 0,5 V, anvender man ofte solcellerne forbundet i et solpanel. Dermed øges spændingen til et niveau, der egner sig til produktion af elektricitet eller varme.

Den strøm, der kommer fra solceller, er jævnstrøm. For at strømmen kan bruges i stikkontakten hjemme hos dig, skal den omdannes til vekselstrøm. Det sker ved hjælp af en inverter, der placeres inde i huset i nærheden af elmåleren. Fra inverteren løber strømmen ud i husets stikkontakter blandet med strøm fra elselskabet.

Selvom det måske lyder overraskende, så har solpaneler ikke brug for direkte sollys for at producere elektricitet. Selvom de selvfølgelig er mere effektive på solskinsrige dage, så kan de også producere elektricitet på overskyede dage og i løbet af vinteren.

Typer af solpaneler til boligen

Der findes to mulige solcelletyper som dækker forskellige behov og ønsker. Der er både forskel på udseende, pris og effektivitet. Disse forskelle kan have afgørende betydning for dit valg af solpaneler.

For at give dig den bedste forudsætning for at vælge de rigtige solpaneler til dit behov, vil vi nedenunder gennemgå de mest almindelige typer af solceller til opvarmning af dit hus.

Monokrystallinske solceller

monokrystallinske solceller

Monokrystallinske solcellepaneler har en meget karakteristisk og ensartet overflade, der oftest er sort eller grålig. Dette skyldes, at hver celle kun er opbygget af ét siliciumkrystal, der peger i samme retning. Da lyset kun rammer solcellen i samme retning, opnår solpanelet sin ensartede overflade.

Derudover kendetegnes de ved at have en høj teoretisk effektivitet og den bedste ydeevne pr. m2 set i forhold til de andre typer af solceller. Grundet sit ensartede udseende samt høje ydeevne er den monokrystallinske solcelle den mest brugte type til private hustage i Danmark.

Det er typisk også monokrystallinske solceller, der ligger højest for solceller bedst i test.

Monokrystallinske solceller forventes at have en levetid på 40-50 år, så hvis du investerer i denne type solpanel, vil du bestemt opnå en langtidsinvestering.

Fordele ved monokrystallinske solceller
 • De har den højeste effektivitetsgrad (15-20%).
 • De kræver mindre plads sammenlignet med andre typer solceller, og du behøver derfor kun små solpaneler.
 • De har en god ydeevne ved mindre sollys sammenlignet med andre typer solceller.
Ulemper ved monokrystallinske solceller
 • Det er de dyreste solceller på markedet.
 • De fungerer ikke optimalt under høje temperaturer, men tabet af ydeevne er stadigvæk mindre sammenlignet med andre typer solceller.
 • Efter solcellernes fire sider er blevet skåret ud, bliver den tilbageværende silicium blot smidt ud.

Polykrystallinske solceller

polykrystallinske solceller

Hvor de monokrystallinske solceller er opbygget af en enkelt siliciumkrystal, er de polykrystallinske solceller opbygget af flere siliciumkrystaller, der alle har forskellige størrelser og ligger i forskellige retninger. Derfor opnår de ikke samme ensartede overflade. De har mere spil og krystalskær i overfladen og opnår derfor en mere blå nuance.

Polykrystallinske solceller er oftest billigere, men har stadig en rigtig god produktion af elektricitet. Polykrystallinske solceller har den fordel, at de kan leveres med eller uden ramme, og de kan derfor lettere integreres i konstruktioner.

Fordele ved polykrystallinske solceller
 • Fremstillingsprocessen er nemmere og billigere sammenlignet med monokrystallinske solpaneler. Derudover undgår du også siliciumrester.
 • Høje temperaturer påvirker ikke effektiviteten i særlig høj grad, og de er derfor ideelle for folk der lever i varme lande.
Ulemper ved polykrystallinske solceller
 • Grundet lavere indhold af rent silicium er effektiviteten kun omkring 13-16 %.
 • Grundet den lavere effektivitet fylder de ofte mere. Dette betyder, at du har brug for mere plads til at montere polykrystallinske solpaneler.

Hvad koster solpaneler?

Det kan være svært at estimere den nøjagtige pris på solpaneler, da der er mange forskellige faktorer, der kan påvirke den. Generelt kan man sige, at jo dyrere dit solpanel er, jo mere elektricitet kan det generere, og jo flere penge sparer du på din elektricitet.

Gennemsnitsprisen for et alm. parcelhus er ca. 70.000 - 170.000 kr. inklusiv installation. Selvom priserne kan virke dyre, er de faldet meget de seneste par år, og bliver hele tiden mere konkurrencedygtige. Faktisk er prisen faldet med 80% sammenlignet med prisen i 2010.

Et ordentligt installeret privat solpanel er oftest tilbagebetalt inden 10 år, og da de fleste har en forventet levetid på godt 30 år, kan du regne med ca. 20 års gratis strøm.

Solceller Pris

For at være sikker på, at du får solpaneler der dækker dine behov bør du altid rådføre dig med professionelle. For at være sikker på at du ikke betaler overpis bør du altid sammenligne tilbud. Det kan være både besværligt og tidskrævende, det er her GreenMatch hjælper dig. Du skal bare udfylde en formular, så vil du modtage op til 4 tilbud fra autoriseret installatører. Dermed slipper du selv for at skulle ud og finde og kontakte dem, de kontakter nemlig dig.

Vores service er gratis og uforpligtende, du har dermed intet at miste.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Værd at vide om solpaneler

Inden du køber solpaneler, er det vigtigt, at du har et overblik over dine muligheder. Da solpaneler er en stor investering, kan det være en god idé at kigge på forskellige faktorer, inden du får dem monteret.

Vi har derfor nedenunder beskrevet nogle fordele og ulemper ved solceller, som du kan bruge til at se, hvorvidt dit behov bliver dækket ved monteringen af solpaneler.

Fordele ved solpaneler

Det bedste ved solpaneler
 • De kan reducere dine udgifter og dit CO2-udslip.
 • De øger din boligs værdi og gør det muligt at sælge overskydende strøm.
 • De er nemme strømkilder til hele året.

De kan reducere dine udgifter og dit CO2-udslip

Hvis du i dag opvarmer dit hus med elvarme, naturgas eller oliefyr, kan der være gode besparelser på varmeregningen. Hvor meget du kan spare afhænger blandt andet af dit forbrug. Hvis du har et stort forbrug af el og varme, vil der være flere penge at spare end for folk med et mindre forbrug.

Derudover vil de også reducere dit CO2-udslip betydeligt, da solpaneler er en af de reneste og mest CO2-neutrale energikilder. Hvis du har et årsforbrug på f.eks. 5.000 kWh, kan du spare naturen for 2,7 tons CO2 årligt. Dette svarer til, at du planter 55 træer om året, eller at du kan køre rundt i din bil 19.000 km årligt uden at komme i minus i dit CO2-regnskab. CO2-udledningen i forbindelse med fremstillingen er tjent hjem på kun 3-4 år.

Læs mere om din mulige økonomiske besparelse i vores artikel om emnet: Beregning af solceller på tag.

De øger din boligs værdi og gør det muligt at sælge overskydende strøm

For mange mennesker er det en stor investering at købe solpaneler. Levetiden er dog lang, så du skal ikke tænke på, at du skal ud og foretage nye investeringer ofte. Normalt siger man, at solpaneler har en levetid på 30 år, og de fleste leverandører har en såkaldt effektgaranti på 20-25 år.

Derudover vil værdien på dit hus formentlig også stige, hvis du investerer i solpaneler. Det skyldes, at dit hus vil blive mindre sårbart overfor fremtidige stigninger i energipriserne, hvilket øger efterspørgslen på huset. Vælger du solcelletag, vil solcellerne ikke påvirke dit hus æstetik, men stadig give dig en værdigstigning.

Udover at værdien på dit hus vil stige, bør du også vide, at du kan sælge den strøm, du ikke selv bruger. Det sker ved, at solcelleanlægget tilsluttes det offentlige elnet. Her er det muligt for alle at bruge strømmen. Hver gang, der er nogen, der bruger den strøm, som du har produceret, bliver du betalt. Hvor meget du bliver betalt vil afhænge af elprisen på tidspunktet du sælger, prisen kan ændre sig fra time til til time.

Vi giver dig flere eksempler på, hvor meget du kan forvente at blive betalt, i vores artikel: Kan man sælge strøm fra solceller?

Som reglerne er nu, må du tjene 7.000 kroner på salg af el om året uden at skulle betale skat. Det er dog vigtigt, at du husker at ansøge om tilsagn til nettoafregning, inden du får installeret dine solpaneler.

De er nemme strømkilder til hele året

Solpaneler virker ikke blot i løbet af sommeren eller de solrige måneder. De producerer også en betydelig mængde elektricitet i løbet af vintermånederne samt på overskyede dage.

Solceller produktion pr måned vil afhænge af vejret på selve dagen og ikke mindst din placering af solcellerne.

Hvis dit formål med solpaneler er at opvarme din bolig, vil det være særligt fordelagtigt for dig, der har en lille have. Har du en stor have, vil jordvarme være den bedste løsning. Jordvarme kan dog ikke installeres i haver, der har et areal, der er mindre end 2 gange så stort som husets.

Det er blot vigtigt, at du holder dem rene. Når først de er blevet installeret, kræver de dog minimal vedligeholdelse. Hold øje med, om der er nogle træer eller andet, der skygger for solpanelerne, eller om de er dækket af for meget snavs eller sne.

Du kan starte med at udnytte fordelene ved solpaneler allerede i dag. Udfyld vores korte formular, så kommer du i kontakt med op til 4 installatører, som hver giver dig et konkurrencedygtigt tilbud. Du slipper dermed selv for at skulle finde og kontakte installatører selv.

Det hele er gratis og ufopligtende, du har dermed intet at tabe!

Udnyt fordele ved solpaneler i dag!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Ulemper ved solpaneler

Overvejelser inden køb af solpaneler

 • Høj førstegangsinvestering der ikke dækker dit totale forbrug.
 • Placeringen kan være en begrænsning.

Høj førstegangsinvestering der ikke dækker dit totale forbrug

Det kommer ikke som nogen overraskelse, at solpaneler er meget dyre. Som teknologien udvikles, vil prisen dog falde betydeligt og gøre investeringen mere overskuelig. Derudover vil du efter 3-4 år have indtjent dine penge via besparelser på udgifter.

Hvis dine solpaneler skal anvendes til at generere vand og varme, skal du også vide, at du ikke kan anvende dem som en totalløsning. Det betyder, at du skal have supplerende løsninger, der kan stå for den del af energien, som solpanelerne ikke kan levere. Normalt kan de bidrage til 70 % af dit forbrug af brugsvand og mellem 20-30 % af dit forbrug til opvarmning.

Placeringen kan være en begrænsning

Fælles for både solpaneler til varme og el er, at de anses for ikke at være arkitektonisk flotte. Mange ser det derfor som en begrænsning, at de mener, at deres hus bliver grimmere når de skal placeres på taget. Derfor ser man dem også i flere og flere farver. Her skal du dog huske, at farverne kan have en indvirkning på deres ydeevne.

Derudover er placeringen meget vigtig, da de er placeret mest effektivt i lyse områder med så meget direkte sollys som muligt uden høje træer eller bygninger, der kan skygge. Selvom de er afhængige af sollys, betyder det dog ikke nødvendigvis direkte sollys, og det er derfor vigtigt du får dem placeret mest optimalt.

Derudover kan de ikke producere energi i løbet af natten og er ikke lige så effektive i løbet af vinteren. Dette er især aktuelt i Danmark med lange vintermåneder med få solskinstimer. Den mest effektive løsning er derfor at skifte til hovednettet i løbet af natten. Huse med fritstående elsystemer kan oplagre energi i batterierne i løbet af dagen til at anvende i løbet af natten.

Vi har skrevet en artikel om solceller med batteri, hvor du kan læse hvilke fordele der er ved et batteri.

Solpaneler paa tag

Overvejelser ved køb af solpaneler

Selvom der findes mange fordele ved solpaneler, er det vigtigt, at du overvejer følgende, inden du foretager investeringen.

Dit elektricitetsbehov afgør størrelsen og mængden af solpaneler. De kommer i mange forskellige størrelser, og der er ingen grund til at købe dem enten for store eller for små. På den måde vil du enten komme til at betale for meget eller for lidt. Dit forbrug i dit hjem er måske anderledes end i dit sommerhus, og der er derfor andre ting du bør overveje ved køb af solceller til sommerhus og kolonihave. Hvis du er i tvivl om, hvor store de skal være, bør du rådføre dig med en fagmand.

Overvejelser om husets udseende og funktion ved montering af solpaneler

Før du investerer i solpaneler, er der flere faktorer, der er vigtige at tage i betragtning, som ved solfangeranlæg:

 • Ingen bevoksninger i din have, der kan skygge for solen.
 • Hvis der ikke er sol på dit tag mellem kl. 9.00-15.00, bør du måske overveje et andet system.
 • Tjek Lokalplanen om eventuelle nybyggerier der kan skygge for solen.
 • Dit tag skal optimalt, have en hældning på 45 grader og vende mod syd.
 • Dit tag skal være stort nok til at understøtte den mængde, du behøver for at dække dit behov.

Kontakt også din kommune før montering af solceller, da de kan fortælle dig om eventuelle fredninger eller forpligtelser, der kan forhindre dig i at få en tilladelse. Hvis du bor i et gammelt hus, er det også vigtigt at undersøge, om taget kan understøtte deres vægt, og hvis dit hus er fredet, er det ikke sikkert, det er tilladt at montere dem.

Forsikring af dine solpaneler

I de fleste tilfælde, når du får installeret solpaneler på dit tag, vil din forsikring dække dig under normale forhold. Panelerne betyder dog en ændring i strukturen af dit hus, hvilket kan ændre dine betingelser for at blive forsikret. Det er heller ikke sikkert at din forsikring dækker dig hvis panelerne er monteret forkert eller det er vurderet at der kan være en risiko for at taget ikke kan holde vægten. Det er derfor altid en god idé at kontakte dit forsikringsselskab inden monteringen.

Din forsikring dækker måske heller ikke skader eller tyveri af panelerne, så husk at tjekke din forsikringspolice inden du får solpaneler monteret - blot for at være sikker.

Montering af solpaneler

Installationen af solpaneler bør altid foretages af en professionel installatør. Hvis dine solpaneler skal tilsluttes til det offentlige elnet, er det et lovkrav, at installationen foretages af en professionel installatør. Nogle installatører har taget en uddannelse i installation af solenergi løsninger. Disse installatører er VE-godkendte og kan installere de fleste typer af vedvarende energianlæg, som f.eks. solpaneler.

Få et tilbud på solpaneler

Det er vigtigt, at du får dækket dine behov og ønsker på bedst mulig vis. Derfor er det en god idé at indhente så mange tilbud som muligt, så du kan sammenligne, hvad de forskellige leverandører har at byde på. Dette gør, at du er i stand til at sammenligne pris, men også at du får en fornemmelse af, hvad du har mest brug for.

Har du besluttet dig for at indhente tilbud på solpaneler, kan det gøres hurtigt og enkelt hos os. Her kan du indhente tilbud fra flere leverandører. For at få det bedst mulige tilbud skal du udfylde dine behov og ønsker, så vi kan matche dem med forskellige leverandører af solpaneler. Det tager kun få minutter og er 100% gratis og uforpligtende.

Med vores service undgår du at ende med at bruge flere timer på at undersøge og finde den helt rette installatør, du udfylder vores korte formular også er du i gang!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

FAQ

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?