Bestil tilbud på varmepumpe her
Udfyld formularen, og modtag op til 4 tilbud på en varmepumpe
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører.

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører.

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser.

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Varmepumpe - Få op til 4 gratis tilbud på varmepumper
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 16. januar 2020

Varmepumpetest

Hvilken varmepumpe er den bedste til prisen? Læs med her, hvor vi har sammenlignet varmepumper i tre forskellige kategorier.

Varmepumpetest - se de bedste varmepumper til prisen

Går du med overvejelser om at investere i en mere miljøvenlig varmekilde som et led i energirenovering af dit hus? Eller ønsker du at udskifte din nuværende varmepumpe med en nyere model? Så læs vores store varmepumpetest  her, og find markedets bedste varmepumpe til prisen.

Ved at skifte til en grøn energikilde sparer du ikke bare penge, du værner også om miljøet. En varmepumpe er en langsigtet investering, der kan spare dig mange penge flere år ud i fremtiden. Går du og overvejer, om en varmepumpe er den rigtige løsning, kan denne test hjælpe dig godt på vej.

Vi har samlet varmepumperne med de bedste ydeevner på markedet, så du nemmere kan træffe en beslutning, når du skal vælge varmekilde - uanset om du ønsker en luft luftvarmepumpe, luft til vandvarmepumpe eller en jordvarmepumpe. Testen viser dig de varmepumper, der har den bedste SCOP-værdi og det laveste støjniveau på markedet.

Testens indhold:

Bedste luft/luft varmepumpe

Luftvarmepumpen er, som nævnt tidligere, rigtig god som supplement i et lidt større hus og selvstændigt i mindre huse samt sommer- og fritidshuse. Der kan være stor forskel på støjniveauet på denne type varmepumpe, og derfor har vi i undersøgelsen udvalgt den bedste i forhold til en god SCOP-værdi og et lavt støjniveau.

Vinderen: Panasonic CU-VZ9SKE (Outdoor)

Mærke Model SCOP-værdi Støjniveau Energimærkning
Panasonic CU-VZ9SKE 6,20 64 dB A+++

Ovenstående model har den højest målte SCOP-værdi på markedet på nuværende tidspunkt, og den er derfor et godt valg, hvis du ønsker at minimere dit energiforbrug. Den har energimærkningen A+++, som er den bedste på skalaen.

Den leverer 6,20 gange så meget energi, som den bruger strøm, hvilket er en høj værdi for pumpetypen. Med en ydelse på 3,60 kW egner den sig derfor til fritidshuse, mindre huse eller som supplement i et større hus.

Modellen er til dig, der ønsker en effektiv varmepumpe og at mindske dit CO2 udslip mest muligt. Varmepumpen fra Panasonic fungerer i høj varme og er derudover sikret ned til minus 30 grader; den klarer selv de koldeste vintre uden problemer. Den kan køle ned til 8 grader, hvilket kan være praktisk om sommeren, hvis du bruger varmepumpen i et fritids- eller sommerhus. Derudover kan den indstilles til at fastholde en bestemt minimumstemperatur for at undgå frostskader.

Støjniveauet på denne varmepumpe er, ifølge producenten, mellem 18 og 64 dB indendørs og 49 dB udendørs fra ca. en meters afstand. Til sammenligning har en almindelig samtale mellem to personer et støjniveau på omtrent 50 dB. Det er ikke det højeste støjniveau for varmepumper, dog er der andre alternativer, der har lavere støjniveauer.

Denne varmepumpe befinder sig i den dyrere ende af prisskalaen med en pris på cirka 10.000-20.000 kr. uden montage og tilskud. Til prisen får du dog en luft til luft varmepumpe med høj SCOP-værdi, lang levetid og nem betjening.

Bestil gratis tilbud på varmepumper nu! Det tager kun 2 minutter

Bedste luft til vandvarmepumpe

En luft til vand varmepumpe er oftere en lidt dyrere løsning, til gengæld får du mulighed for at tilkoble den til radiatorer og brugsvand, ligesom den oftest passer bedst til normale husstørrelser.

Vinderen: Metro Therm Metroair 16

Mærke Model SCOP-værdi Støjniveau Energimærke
Metro Therm Metroair 16* 3,90/5,05 53 dB A++

Luft til vandvarmepumpen fra Metro Therm passer til huse på en gennemsnitlig størrelse, da den har en ydelse på 12,33 og 11,10 kW for radiator- og gulvvarme. Den kan dog også fås til mindre huse samt til store villaer. Den er et godt valg til dig, der ønsker at opvarme hus og vand gennem en miljøvenlig og energieffektiv varmekilde. Varmepumpen har energimærkning A++.

Pumpens SCOP-værdi er 3,90 og 5,05 for radiator- og gulvvarme. SCOP-værdien for radiatorvarmen er den højeste på markedet på nuværende tidspunkt, hvilket er relevant, hvis du bruger radiatorer til opvarmning i dit hjem. SCOP-værdien for gulvvarmen er ikke den højeste på markedet, dog har denne model den bedste gennemsnitlige SCOP-værdi. Opvarmer du din bolig udelukkende med gulvvarme, er modellen Compress 7000i AW 13 kW fra Bosch et bedre match. SCOP-værdien på gulvvarmen for denne model er 5,12.

Læs også: Hvad koster en luft til vand varmepumpe?

Støjniveauet for Metro Therm-pumpen er 53 dB, hvilket anses for værende godt. Generelt har de lidt dyrere varmepumper et lavere støjniveau, og den bedste på markedet lige nu i forhold til støjniveau er på 51 dB. Det skal dog nævnes, at det ikke er en mærkbar forskel.

Varmepumpen har derudover en fremløbstemperatur på op til 65 grader og hele 63 grader ved en udetemperatur på minus 25 grader.

Generelt om Metro Therm-varmepumpen:

  • Den virker trods radiatorer eller varmerør af ældre dato
  • Den fungerer fremragende i lave temperaturer og passer til det danske klima

Vigtigt at have in mente:

Prisen på en luft til vandvarmepumpe er væsentligt højere, og den koster gerne mellem 80.000 og 100.000 kr. Prisen er dog oftest mindre end på jordvarme, som koster minimum omkring 110.000 kr.

Bestil gratis tilbud på varmepumper nu! Det tager kun 2 minutter

Bedste jordvarmepumpe

Jordvarme er den klart dyreste varmepumpeløsning men samtidig også den mest effektive og miljøvenlige. At investere i jordvarme er en langsigtet løsning, og installationen vil som regel have tjent sig selv ind i besparelser efter ca. 10 år.

Jordvarmepumperne er rangeret efter radiatorvarme-effektivitet.

Vinderen: Metro Therm Metrosaver MBF16

Mærke Model SCOP-værdi Støjniveau Energimærke
Metro Therm Metrosaver MBF16 4,18/5,48 42 dB A++

Den vindende jordvarmepumpe har en ydelse på 16 kW og 16 kW for radiator- og gulvvarme. Markedets absolut bedste ydeevne. Denne model har den højeste, gennemsnitlige SCOP-værdi og gør sig bemærket i både radiator- og gulvvarme.

SCOP-værdien for radiatorvarmen er 4,18, og 5,48 for gulvvarme. I forhold til den tidligere udvalgte luft til vandvarmepumpe ses det, at denne jordvarmepumpe er langt mere effektiv. Varmepumpen har energimærkning A++ og er derfor miljøvenlig.

Støjniveauet for denne jordvarmepumpe er beskedne 42 dB, hvilket kun er 4 dB mere end jordvarmepumpen med det laveste støjniveau på markedet. Derudover vil den fungere optimalt ved lav temperatur og have et minimalt varmetab under transporten af varmen fra jord til hus.

Vigtigt:

Jordvarme kræver et haveareal af en vis størrelse, og som tommelfingerregel siger man, at havens areal gerne skal være to gange så stort som boligens, for at jordvarme er en god løsning.

Bestil gratis tilbud på varmepumper nu! Det tager kun 2 minutter

Top 6 bedste varmepumper - komplet oversigt

Herunder finder du et udsnit af varmepumpelisten med de 6 bedste varmepumper i hver kategori. 

Sådan læses tabellerne:

  • Tabellen over luft/luftvarmepumperne er rangeret ud fra den bedste SCOP-værdi
  • Tabellen er for både luft til vandvarmepumpen og jordvarme rangeret ud fra bedste SCOP-værdi ift. radiatorvarme, da denne er mest anvendt
  • SCOP-værdien for gulvvarme kan selvfølgelig også ses, og derfor vises SCOP-værdien som radiator/gulvvarme
Oversigt: Luft til luft varmepumper
Mærke Model SCOP-værdi Støjniveau Energimærkning
Panasonic CU-VZ9SKE 6,20 64 dB A+++
Panasonic VZ12SKE 5,90 65 dB A+++
LG F09NAK 5,20 65 dB A+++
Panasonic CU-AZ9RKE 5,20 61 dB A+++
Panasonic CU-HZ9RKE* 5,20 61 dB A+++
Panasonic CU-HZ12RKE 5,10 63 dB A+++

*= CU-HZ9RKE-4-modellen har samme ydeevne.

Kilde: Sparenergi.dk

Oversigt: Luft til vand varmepumper
Mærke Model SCOP-værdi Støjniveau Energimærke
Metro Therm Metroair 16* 3,90/5,05 53 dB A++
Vølund F2120-16* 3,90/5,05 53 dB A++
Metro Therm Metroair 12 3,78/4,83 53 dB A++
Vølund F21120-12 3,78/4,83 53 dB A++
Metro Therm Metroair 8 3,75/4,80 53 dB A++
Vølund F21120-8 3,75/4,80 55 dB A++

*= 20-modellerne i samme serier har samme ydeevne.

Kilde: Sparenergi.dk

Oversigt: Jordvarmepumper
Mærke Model SCOP-værdi Støjniveau Energimærke
Metro Therm Metrosaver MBF16 4,18/5,48 42 dB A++
Bosch Compress 7000i LWM 4,08/5,40 49 dB A++
CTC Gsi 12 4,08/5,40 41 dB A++
Vølund F1255-16 4,05/5,18 42 dB A++
Viessmann Vitocal 300-G BW 301.B10 4,03/5,43 41 dB A++
Viessmann Vitocal 300-G BWS 301.B10 4,03/5,43 41 dB A++

Kilde: sparenergi.dk

Fremgangsmåde - Sådan har vi gjort

Undersøgelsen tager udgangspunkt i Energistyrelsens varmepumpeliste for 2018. Listen er udarbejdet uafhængigt af kommercielle interesser og har til formål at oplyse brugeren om de forskellige varmepumpers ydeevner.

Vi har derefter gennemgået varmepumperne i de forskellige kategorier og fundet de bedste 6 i hver kategori. Disse er dernæst blevet vurderet efter tre parametre, der afspejler den enkelte varmepumpes overordnede kvalitet.

De 3 parametre er:

  1. SCOP-værdi (radiator/gulvvarme)
  2. Støjniveau
  3. Energimærkning

For både SCOP-værdien og en eventuel fremløbstemperatur gælder det at jo højere værdi, jo bedre. En høj SCOP-værdi ligger som regel mellem 4,5-5. Støjniveauet er vurderet efter lavest mulige støjniveau for den enkelte pumpe. Du kan læse mere om kriterierne for energimærkning på hos Energistyrelsen.

Varmepumpernes ydeevne

Varmepumpens effektivitet kan måles ud fra tre værdier: COP-, SCOP-, og SEER-værdi. I denne test anvendes SCOP-værdien (Seasonal Coefficient of Performance). Grunden til dette er, at det danske klima er meget svingende og sæsonpræget. I sommermånederne kan vejret hurtigt overstige 20 grader, og om vinteren er det ofte frostgrader.

Det er vigtigt, at varmepumpen, uanset type, kan klare de svingende grader og danne varme i såvel høje som lave temperaturer. SCOP-værdien er den eneste værdi, der tager højde for det danske klima, og derfor er denne bedst anvendt i denne undersøgelse.

I undersøgelsen tages der udgangspunkt i en effekt på cirka 3 kW ved en luft til luft varmepumpe, da disse oftest bruges som supplement i større huse eller selvstændigt i mindre huse. Ved en luft til vand varmepumpe og jordvarme tages der derimod udgangspunkt i cirka 9-12 kW.

Ønsker du at investere i en varmepumpe, kan du bruge vores varmepumpevejleder for at afskrive enhver tvivl om hvilken varmepumpe, der er den rette for dig. Ved du allerede nu, at du ønsker en varmepumpe, kan du ved at udfylde vores formular modtage op til 4 gratis og uforpligtende tilbud.

Bestil gratis tilbud på varmepumper nu! Det tager kun 2 minutter
Skrevet af Rasmus Hultquist Nielsen Indholdsansvarlig Rasmus har arbejdet som indholdsansvarlig på GreenMatch.dk siden 2016. Han er ansvarlig for at give brugeren relevante informationer om grønne energiløsninger, både til private og erhvervsdrivende. Han formidler viden om energi på en spændende og forståelig måde og sørger for at følge med udviklingen på markedet. Han har derudover fået sit arbejde publiceret i bl.a. Ekstra Bladet, Berlingske og TV2.
Kontakt mig: