Sammenlign priser på luft til vand varmepumpe
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Få op til 4 tilbud her
Det tager kun 2 minutter.
Det tager kun 2 minutter.
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 07 januar 2022

Installation af luft til vand varmepumpe

Sådan reducerer du omkostningerne på din grønne investering

I Bygningspuljen kan du søge tilskud til blandt andet luft til vand varmepumpe, jordvarme og isolering. Tilskuddet dækker op til 20% af totalprisen.

En af de store fordele ved en luft til vand varmepumpe er, at den er let at installere og næsten ikke fylder noget. Det er ikke nødvendigt at få gravet jorden op som ved jordvarme, og rørføringen ind til huset består blot af et par enkelte slanger.

Læs her på siden alt, hvad du bør overveje inden, under og efter du får installeret din luft til vand varmepumpe. Du kan læse alt om, hvad der skal være gjort, inden der kommer en montør, hvem du skal kontakte, samt hvad der skal gøres efter installationen af din luft til vand varmepumpe. Vi gennemgår også, hvad du selv kan gøre for at spare penge på installationen.

Inden installation af luft til vand varmepumpe

Inden du skal have installeret din luft til vand varmepumpe, er der et par faktorer, du skal have overvejet, såsom placeringen, strømtilførsel og kommunale krav. Husk også undersøge, om du kan få tilskud til din varmepumpe, inden du underskriver en aftale med en installatør.

Vi gennemgår herunder, hvilke ting du bør have gjort, inden en montør ankommer, hvor det optimale sted er at placere din varmepumpe, samt hvem du bør kontakte inden installationen af din luft til vand varmepumpe. 

Da en varmepumpe skal installeres både udenfor og indenfor af en autoriseret installatør, er der nogle ting, du skal have gjort og være opmærksom på, inden en montør ankommer:

Tjekliste inden en montør ankommer
  • Der skal være etableret lovlig strømforsyning indenfor 2 meter fra indedelen af varmepumpen
  • Du skal have en 230V stikkontakt med jord i nærheden
  • Varmepumpen skal tilsluttes et HPFI B relæ, bimåler samt CEE-stik
  • Der skal være etableret et fast og stabilt underlag for udedelen
  • Der skal være etableret et afløb eller et dræn umiddelbart under varmepumpens udedel

Hvornår bør du få din varmepumpe installeret?

Da installationen af en varmepumpe kan vare op til 1-2 dage, kan det være fordelagtigt at få den installeret i løbet af sommermånederne. Det er nemlig ikke muligt at opvarme dit hus under installationsprocessen.

Det er dog stadigvæk muligt at få lavet en installation af varmepumpe hele året rundt. Du skal blot overveje, at du ikke har mulighed for at opvarme dit hus i de 1-2 dage, hvor din luft til vand varmepumpe installation er i gang.

Hvis du føler, at en luft til vand varmepumpe er for omfattende, kan du også få installeret en luft til luft varmepumpe, der kan supplere de varmeløsninger, du allerede har, og som er billigere i anskaffelse.  

Hvor bør du placere din varmepumpe?

Da både udedelen og indedelen kan fylde meget, er det vigtigt, at du har tænkt over, hvor du gerne vil have dem placeret. Størrelsen kommer selvfølgelig an på, hvor stor en varmepumpe du har brug for. Indedelen, eller varmtvandsbeholderen, spænder mellem 0,5 - 2 meter i højden og 0,5 - 1 meter i dybden. Mange vælger at placere den i en kælder eller i et bryggers. Udedelen fylder oftest 1 gange 1 meter.

Derudover er det også en god idé at være opmærksom på, at den udvendige ventilator er hørbar under belastning. Selvom det typisk kun svarer til lydniveauet fra en moderne vaskemaskine, er det en god idé ikke at placere den udendørs enhed lige op af et soveværelsesvindue.

Derudover er det også en god ide, at tjekke de offentlige krav inden installationen af din luft til vand varmepumpe. Du kan, ved at klikke på fanerne, læse mere om de forskellige praktiske ting du skal huske inden installationen.

1. Husk at tjekke de kommunale krav

Inden du installerer en luft til vand varmepumpe, skal du også være opmærksom på de krav, forskellige kommuner har. Nogle kommuner har afstandskrav til skel, hvilket betyder, at den ikke må placeres for tæt på dine naboer. Nogle kommuner har også krav til støjniveau i tætbebyggede områder. Støjgrænsen i boligområder er fastsat til 35 dB ved skellet.

Kommunen kan kræve, at du flytter varmepumpen, hvis dette overskrides. Støjen fra en luft til vand varmepumpe kan variere afhængigt af modellen, men ligger typisk på ca. 45 dB.

Grundet dette kan varmepumpe afstand mellem udedel og indedel variere, og det kan være nødvendigt at placere udedelen længere væk fra indedelen. Du bør derfor undersøge, hvilke krav din kommune har for installation af varmepumpe.

2. Husk at melde det til dit energiselskab

Slutteligt skal du huske at meddele dit energiselskab, at du får installeret en varmepumpe. Du kan nemlig få tilskud til rådgivning, renovering og/eller udskiftning af varmeform. Det er dog vigtigt, at du søger om tilskud, inden du går i gang med projektet, da det ellers vil være for sent og dermed ikke muligt at få tilskud.

Derudover er det også muligt at få håndværkerfradrag, som du kan trække fra i skat. På den måde kan din luft til vand varmepumpe installation pris blive mere fordelagtig. Håndværkerfradraget afskaffes d. 1. april 2022, så du skal have færdiggjort dit projekt inden, hvis du ønsker at kunne trække det fra i skat. Du kan holde dig opdateret på skat's hjemmeside.

Ved du allerede nu, at du gerne vil have installeret en luft til vand varmepumpe? Så kan du her hos GreenMatch.dk nemt og hurtigt sammenligne priser fra flere leverandører.

Bestil tilbud på varmepumper her!

Det tager kun 2 minutter

Under installationen af en luft til vand varmepumpe

Det meste af installationen skal ske af en uddannet vvs’er, og det er derfor ikke meget, du må gøre selv som privatperson. Du kan læse her om varmepumpe installation gør det selv og få et overblik over, hvilke dele af installationen du selv må gøre og på den måde måske spare lidt på din varmepumpe installation pris.

Herunder kan du se, hvordan din luft til vand varmepumpe bliver installeret. Vi gennemgår hvert enkelt trin af installationen, så det bliver nemt og overskueligt for dig at følge hele processen.

Bor et hul

Trin 1: Der bores et hul i væggen

Første trin til at installere en luft til vand varmepumpe er, at der bores et hul i væggen ind til rummet med varmtvandsbeholderen. Gennem hullet skal der senere trækkes rør fra varmepumpen til varmtvandsbeholderens tilslutning.

Varmepumpe

Trin 2: Luft til vand varmepumpen monteres på ydersiden af huset

Varmepumpen på en luft til vand varmepumpe skal løftes fra jorden. Det er derfor en god idé, at du på forhånd har fundet nogle fliser, som varmepumpens udedel kan stå på.

Varmtvandsbeholder

Trin 3: Luft til vand varmepumpen forbindes til varmtvandsbeholderens tilslutning

Der trækkes rør fra varmepumpen til varmtvandsbeholderens tilslutning, hvorefter energien fra luften omdannes til varme ved hjælp af en kompressor. Ude- og indedelen behøver ikke være placeret overfor hinanden, men det bedste resultat opnås, hvis afstanden mellem de to enheder er på maks. 7 meter. Det er særligt vigtigt, at transportvejen af den varme luft ikke bliver så lang, at varmen ikke kan udnyttes optimalt.

Varmepumpe systemet

Trin 4: Varmen bruges til at opvarme vandet i husets varmesystem

Varmen fra en luft til vand varmepumpe afgives til husets radiatorer, gulvvarme og VVS-installationer. Fremløbstemperaturen på det vand, som skal opvarme boligen, er ikke så høj som ved f.eks. gasfyr. Derfor skal huset være velisoleret, for at du kan varme bygningen op. Du kan også opleve, at radiatorerne skal udskiftes til større udgaver, som har et større areal til at afgive varme.

Montering af luft til vand varmepumpe er mere kompliceret end en luft til luft varmepumpe, da den også skal tilkobles en varmtvandsbeholder. Dog er den væsentligt nemmere at montere end jordvarme, som skal have jordvarmeslanger nedgravet i jorden.

Efter installationen af en luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe passer stort set sig selv, og der er minimal vedligeholdelse. Du er dog forpligtet til et årligt serviceeftersyn af en uddannet servicemontør. Ved eftersynet gennemgår servicemontøren din varmepumpe og sikrer, at den fungerer optimalt. Hvis varmepumpen ikke vedligeholdes, falder effekten, og strømforbruget stiger - og så stiger dine varmeudgifter tilsvarende.

Derudover skal du også huske at oplyse ændringen af din energikilde til myndighederne. Du er forpligtede til dette som ejer af huset. Er du ikke ejer af huset, skal du huske at oplyse ændringerne til din udlejer. Ændringerne skal meldes ind til BBR (bygnings- og boligregistret). BBR varetages oftest af den kommune, som du har bolig i.

Det er også vigtigt, at du husker at oplyse dit forsikringsselskab, da der sker en forskydning i selvrisikoen.

Læs mere: Varmepumpetest

Kort information om varmepumper

En varmepumpe gør det muligt at udvinde billig energi fra naturen på en CO2-venlig måde og er derfor et miljøvenligt alternativ til andre varmeløsninger.

En luft til vand varmepumpe trækker energien ud af luften udendørs og omsætter den til varmt vand til indendørs brug. Det sker, ved at en ventilator suger luft ind i en varmeveksler, der indeholder et kølemiddel. Varmen fra luften får kølemidlet til at fordampe, og denne damp føres ind i en kompressor. Her hæves temperaturen yderligere, og varmeenergien overføres til din varmtvandsbeholder. For at en luft til vand varmepumpe skal fungere optimalt, er det vigtigt, at isoleringen i dit hus er optimal. Du kan læse mere om isoleringspriser her.

Hvis du er interesseret i en luft til vand varmepumpe inkl installation og ønsker at modtage tilbud og sammenligne installation af varmepumpe pris, kan du udfylde formularen øverst på siden og modtage op til 4 tilbud - helt uforpligtende og gratis.

Bestil tilbud på varmepumper her!

Det tager kun 2 minutter