Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud
Få tilskud fra Varmepumpepuljen
Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk
Du kan ikke selv installere din luft til vand varmepumpe, fordi der skal håndteres kølemiddel skal installation, ifølge lovgivningen udføres af en autoriseret installatør til. For at du kan være sikker på, at din installation pågår, som den skal kan du her læse en trin-for-trin guide til installationsprocessen.
Varmepumpepuljen er åben. Bliv klar til at søge om tilskud til varmepumpe ved at læse vores artikel.
Du kan også få tilskud til isolering via Energirenoveringspuljen, der også er åben lige nu.
Vi gennemgår også, hvordan du bedst kan forberede dit hjem til installationen, regler for placering af varmepumpe, hvor du skal registrere din nye varmepumpe, samt hvad du skal gøre efter installationen af din luft til vand varmepumpe.
Det tager kun 30 sekunder
En luft til vand varmepumpe består af to dele; en udedel og en indedel. Hver del skal installeres for sig, og derefter forbindes de via rørføring.
Den store fordel ved en luft til vand varmepumpe er, at den er let at installere og næsten ikke fylder noget. Det er ikke nødvendigt at få gravet jorden op som ved jordvarme, og rørføringen ind til huset består blot af et par enkelte slanger. Hvis du er interesseret i komplet jordvaremanlæg pris, kan du læse alt om den i vores artikel.
Før en montør kan starte din luft til vand varmepumpe installation, er der et par faktorer, du skal overveje:
Vi gennemgår herunder, hvad du bør gøre, inden en montør ankommer, hvor det optimale sted at placere din varmepumpe er, samt hvor du skal melde din luft til vand varmepumpe installation.
✅ Der skal være etableret lovlig strømforsyning indenfor 2 meter fra indedelen af varmepumpen.
✅ Du skal have en 230V stikkontakt med jord i nærheden.
✅ Varmepumpen skal tilsluttes et HPFI B relæ, bimåler samt CEE-stik.
✅ Der skal være etableret et fast og stabilt underlag for udedelen.
✅ Der skal være etableret et afløb eller et dræn umiddelbart under varmepumpens udedel.
For at få den bedste pris på din nye luft til vand varmepumpe, bør du altid sammenligne tilbud fra flere installatører. Med vores service kan du hurtigt og nemt modtage installationstilbud fra op til 4 autoriserede installatører. Ved at bruge vores service, kan du spare tid på at lede efter installatører, og ved at sammenligne tilbud, sikre du at at du ikke betaler overpris for din varmepumpe.
Det tager kun 30 sekunder
En varmepumpe kan installeres hele året. Vi anbefaler dog at gøre det i sommermånederne, da det ikke er muligt at opvarme boligen, mens montering af luft til vand varmepumpe pågår. Du kan bruge en luft til vand varmepumpe året rundt. Det er derfor en god investering, som du endda kan få tilskud til fra staten via Varmepumpepuljen.
Installationen af luft til vand varmepumpe kan tage mellem 1 og 2 dage. Du kan altså risikere at stå uden varme i 2 dage. Det er derfor optimalt at installere din varmepumpe, når du ikke har brug for at opvarme din bolig.
Hvis du føler, at en luft til vand varmepumpe er for omfattende, kan du også få installeret en luft til luft varmepumpe, der kan supplere den varmeløsning, du allerede har, og som er billigere at anskaffe.
Da både udedelen og indedelen kan fylde en del, er det vigtigt, at du har tænkt over, hvor du gerne vil placere dem. Du skal også have afstand mellem udedel og indedel i tankerne, når du vælger placering af varmepumpe.
Størrelsen på varmepumpe udedel og indedel kommer an på, luft til vand varmepumpe størrelse.
Højden på indedelen, eller varmtvandsbeholderen, spænder mellem 0,5 - 2 meter, og har en dybde på 0,5 - 1 meter. For en luft til vand varmepumpe til 150 m2 eller en luft til vand varmepumpe til 200m2 vælger mange at placere indedelen i en kælder eller et bryggers.
Udedelen fylder typisk 1 gange 1 meter og placeres udenfor, gerne så tæt på indedelen som det kan lade sig gøre.
Det er værd at bemærke, at når varmepumpen belastes, så stiger varmepumpens lydniveau. Selvom det typisk kun svarer til lydniveauet fra en vaskemaskine, er det en god idé ikke at placere udedelen lige op af et soveværelsesvindue.
Er lyden fra din varmepumpe generende, for dig eller dine naboer, kan du overveje at investere i en lyddæmper eller en varmepumpeskjuler, der kan dæmpe for lyden. For at få den bedste lyddæmpende effekt, bør du gå efter skjulere der er lavet af tykt materiale, såsom træ eller lignende.
Inden du får installeret en luft til vand varmepumpe, skal du være opmærksom på de krav, din kommune har:
Støjgrænsen i boligområder er fastsat til 35 dB ved skellet.
Støjen fra en luft til vand varmepumpe kan variere afhængigt af modellen, men ligger typisk på 45 dB. Hvis din varmepumpe overskrider lydniveauet, kan kommunen i værste tilfælde kræve, at du flytter din varmepumpe.
På grund af lydgener kan varmepumpe afstand mellem udedel og indedel variere. Det kan være nødvendigt at placere udedelen længere væk fra indedelen. Du kan undersøge din kommunes krav og regler for varmepumper på deres hjemmeside.
Hvis du ønsker at få reduceret din elafgift med din nyinstallerede varmepumpe, skal du huske at rette din boligs opvarmningsform i Bygnings- og Boligregistret.
Herefter skal du sende din opdaterede BBR-meddelelse til dit elselskab, som så vil ajourføre dine oplysninger. Når dine oplysninger er opdateret, vil du kunne se afgiftsreduktionen på din elregning.
Vil du søge om tilskud til installation af luft til vand varmepumpe, så skal du gøre det, inden du går i gang med projektet, og inden du underskriver en købsaftale. Ansøgning om tilskud sker via Varmepumpepuljen.
For at få mest ud af dit tilskud fra Varmepumpepuljen, skal du være sikker på at du har den rette luft til vand varmepumpe - en der er skræddersyet til dine behov. Med den rette varmepumpe kan du spare op til 65 % på din varmeregning.
For at finde den rette varmepumpe kan du bruge tid på at gennemsøge nettet efter den rette installatør, du kan også lade os hjælpe dig. Ved at udfylde vores formular vil du modtage op til 4 tilbud fra både lokale og landsdækkende installatører. Hermed sparer du en masse timer på at undersøge, og kan i stedet bruge tiden på at sammenligne dine tilbud og sikre, at du ikke betaler overpris.
Det tager kun 30 sekunder
Ved selve installationen af din varmepumpe er der ikke meget, du selv kan gøre. Der skal en autoriseret installatør til at udføre størstedelen af arbejdet.
Luft til vand varmepumpe pris afhænger af størrelse og model. Du kan spare lidt penge ved at forberede så meget som muligt, inden montøren tilslutter din luft til vand varmepumpe. Vi har skrevet en artikel om montering af varmepumpe, som forklarer i detaljer, hvad du må og ikke må.
Herunder gennemgår vi hele installationsprocessen af en luft til vand varmepumpe trin-for-trin.
Første trin til at installere en luft til vand varmepumpe er, at der bores et hul i væggen ind til rummet med varmtvandsbeholderen. Hullet er tiltænkt det rør der skal transportere luften fra udedelen til indedelen. Hullet til røret skal have en diameter på ca. 70 mm.
Varmepumpen på en luft til vand varmepumpe skal løftes fra jorden. Det er derfor en god idé, at du på forhånd har fundet nogle fliser, som varmepumpens udedel kan stå på.
Der trækkes rør fra varmepumpen til varmtvandsbeholderens tilslutning indenfor, hvorefter energien fra luften omdannes til varme ved hjælp af en kompressor.
Varmepumpens udedel og indedel behøver ikke være placeret overfor hinanden, men det bedste resultat opnås, hvis afstanden er på maks. 7 meter. Bliver transportvejen af den varme luft for lang kan varmen ikke udnyttes optimalt, og du kan risikere, at noget af varmen går til spilde.
Varmen fra en luft til vand varmepumpe afgives til husets radiatorer, gulvvarme og VVS-installationer. For at få den optimale varme ud af din luft til vand varmepumpe, skal din bolig være velisoleret, ellers kan varmepumpen ikke varme boligen op. Efter installationen af din luft til vand varmepumpe, kan det være nødvendigt at udskifte dine radiatorer til større udgaver, der kan afgive varme til et større areal.
En luft til vand varmepumpe kræver næsten ingen vedligeholdelse og passer stort set sig selv. Din luft til vand varmepumpe skal dog have et årligt serviceeftersyn af en uddannet servicemontør. Ved eftersynet gennemgår servicemontøren din varmepumpe og sikrer, at den fungerer optimalt. Hvis varmepumpen ikke vedligeholdes, falder effekten, og strømforbruget stiger - og så stiger dine varmeudgifter tilsvarende.
Er husstandens energiforbrug på over 3.000 kWh om året, skal der i følge Bygningsreglementet, også være en bimåler til varmepumpen. Bimåleren fortæller dig, hvordan dit forbrug ser ud, og du kan dermed få et klart indblik i, hvor meget varme du bruger, og hvordan det bliver brugt.
Vil du læse en detaljeret gennemgang af, hvordan en luft til vand varmepumpe virker, så beskriver vi det i vores artikel: Hvordan virker en luft til vand varmepumpe?
Derudover skal du også huske at oplyse ændringen af din energikilde til Bygnings- og Boligregistret. Det er du forpligtet til som ejer af huset. Er du ikke ejer af huset, skal du huske at oplyse ændringerne til din udlejer. Ændringerne skal meldes ind til BBR, som varetages af Vurderings Styrelsen.
Det er også vigtigt, at du husker at oplyse dit forsikringsselskab om udskiftningen, da der sker en ændring i din boligs selvrisiko.
Det kan variere fra installatør til installatør, men ofte vil nedenstående punkter være inkluderet i din montering af luft til vand varmepumpe.
Skal du have demonteret og afskaffet en gammel varmepumpe, oliefyr, gasfyr eller pillefyr og varmtvandsbeholder, skal du tilkøbe det. Ligesåvel skal du også tilkøbe beslag og fødder.
Isolering er heller ikke inkluderet i en standard montage, og det giver rigtig god mening at tjekke op på dit hjems isolering. Hvis isoleringen ikke er god nok, vil du ikke kunne spare lige så meget på din varmeregning, fordi varmepumpens varme bare vil fyre for gråspurvene. Vi har skrevet flere artikler om forskellige typer isolering og isoleringspriser, som du kan orientere dig i.
Når du modtager dit tilbud, skal du være opmærksom på, hvad der er inkluderet i monteringen af din varmepumpe. Du vil samtidig blive informeret om, hvad du selv skal gøre, før installatøren kommer og går i gang med installationen af luft til vand varmepumpen. Når du sammenligner tilbud, så husk at være opmærksom på, hvad hvert tilbud inkluderer, så du sammenligner korrekt.
Få hurtigt og nemt varmepumpe tilbud inkl montering, så du kan få mest ud af dine besparelse. Ved at udfylde én enkelt formular kan du få op til 4 skræddersyede tilbud fra lokale installatører.
Det tager kun 30 sekunder
Nikita har siden sommeren 2022 skrevet for Greenmatch.dk. Her skriver hun artikler om grønne løsninger til danskere, der gerne vil leve lidt grønnere. Hun sætter en dyd i at gøre kompleks information konkret. Selvom vejen til den grønne omstilling kan være besværlig og kompleks, mener hun, at alle skal have muligheden for at være med.
Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?