SPAR hundredevis af kroner om året på din elregning ved at installere solceller
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
1/3
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 4600 kr. om året

Sænk din elregning ved at installere solceller

Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 22. februar 2024

Montering af solceller: Sikker tilslutning og opsætning af solceller

montering af solceller

Investerer du i et solcelleanlæg, er det vigtigt, at du overvejer placering og montering af dine solceller. Opsætningen af solcellerne kan være afgørende for, hvor effektive de vil være og dermed hvor høj din besparelse bliver.

I artiklen guider vi dig igennem opsætning og montering på forskellige tagtyper, prisen på montering og den bedste placering af solceller på taget.

Du bør altid rådføre dig med professionelle, når du skal have monteret solceller at finde den helt rigtige installatør kan tage op til timer af din fritid, hvis du gør det alene. Heldigvis, så kan vi hjælpe dig med komme i kontakt med op til 4 installatører, der kan give dig et tilbud på solceller med montering. Alt du skal gøre er at udfylde vores korte formular, så vil du blive kontaktet. Det er hurtigt, nemt og sikkert.

Få tilbud i dag.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Opsætning af solceller

Ved opsætning af solceller har du flere muligheder. De fleste monterer deres solceller på taget, men kan det ikke lade sig gøre på dit tag, så kan solcellerne også monteres på jorden, f.eks. i haven eller på en mark.

Ved montering af solceller på tag er det vigtigt at tage højde for tagtypen, hældning og tagets bæreevne.

Montering af solceller på forskellige typer tage

montering af solceller på tag

Ved forskellige typer tage er der forskellige fremgangsmåder og faktorer, du skal være opmærksom på.

 • Montering af solceller på eternit og ståltag
  Ved montering af solceller på ståltag eller eternittag vil nogle af de eksisterende tagskruer blive erstattet af nye tagskruer, der har beslag til montering af solceller. På beslaget bliver en aluminiumsstang monteret. På den vandrette aluminiumsstang monteres solcellepanelerne.
 • Montering af solceller på fladt tag
  Ved montering af solceller på fladt tag er der to populære muligheder. Solcellerne kan installeres fladt på taget, så de ligger fladt ned. Denne løsning medfører enkelte ulemper, som mindre produktion og mere besværlig rengøring.

  Den anden mulighed er at montere solceller med hældning på stativer, kiler eller bukke. Ved denne løsning skal du være opmærksom på, at der bliver tilføjet ekstra vægt på taget. Stativerne er typisk sårbare overfor vind og skal derfor forankres i tagkonstruktionen.
 • Montering af solceller på tagpaptag
  Ved montering af solceller på tagpaptag findes der typisk tre forskellige løsninger; klæbende løsninger, mekanisk fastgørelse og fastgørelse med ballast. Hvilken type løsning, der passer bedst til dig, afhænger især af hældningen på dit tag.

  Især ved tagpaptag er det vigtigt at få professionel hjælp. Ved montering af solceller på denne type tag, kan der være forskellige komplikationer som kræver professionel rådgivning.
 • Montering af solceller på betontagsten
  Ved montering af solceller på betontagsten monteres nye tagskruer, som typisk placeres i toppen af midterste bølge af tagsten. Denne tagskrue har en tætningsmembran i gummi, der sikrer taget. På disse tagskruer monteres montageskinner i aluminium, som solpanelerne bliver placeret på.
 • Montering af solceller på tegl
  Ved montering af solceller på teglsten kan man ikke bruge tagskruer. Tagskruer kan ikke monteres i toppen af teglsten og bør ikke monteres i bunden, hvor vandet løber ud. I stedet for tagskruer bruger man tagbøjler. Tagbøjlerne går ind under teglstenene og bliver monteret på tagets spær.

  På bøjlerne bliver en aluminiumsstang monteret og på denne stang bliver solpanelerne monteret.

Skal du udskifte hele dit tag, så kan du overveje en løsning som integreret solcelletag.

Konstruktionskrav ved installation af solceller

Når du får installeret solceller, bør du være opmærksom på, at de statiske krav i bygningsreglementet bliver overholdt. Det betyder, at taget skal sikres mod sætningsskader, overbelastning og nedbøjning.

Du skal også tage højde for om taget har ændret sig, og derfor har en dårligere bæreevne, end da det blev opført.

Der er yderligere krav til befæstelse og tæthed. De beslag der bliver brugt skal være udviklet, så de kan opnå fuld tæthed, så du undgår eventuelle følgeskader ved storm, vandindtrængning eller tagkollaps ved for høj vægt.

De brugte beslag og typen af befæstelse skal passe til din tagtype. Det kan derfor være en god idé at bruge en rådgiver, så du er sikker på, at det hele bliver gjort rigtigt når det kommer til det byggetekniske.

Ønsker du professionel rådgivning om installation af solceller, så behøver du ikke lede længere. Vi kan hjælpe dig med at komme i kontakt med op til 4 professionelle danske installatører, som kan hjælpe dig med at finde det helt rigtige solcelleanlæg og sikre at installationen bliver gnidningsfri.

Du undgår altså selv at skulle bruge timer på at gå ud og lede efter professionelle installatører, de kontakter nemlig dig med et tilbud og en skarp pris. Alt du skal gøre er at udfylde vores korte formular, så vil du blive kontaktet.

Få tilbud på montering af solceller!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Hvad koster montage af solceller?

Når du køber solcellepaneler, vil montage ofte være inkluderet i det tilbud, du får. Montering af solcelle på tag kræver typisk professionel rådgivning, derfor er installation inkluderet.

Da omfanget og dermed prisen af installationen af dine solceller afhænger af din specifikke situation, størrelsen på dit solcelleanlæg, din tagtype og hældningen af dit tag, er det ikke muligt at komme med en præcis pris.

hvad koster montage af solceller

For et 6 kW solcelleanlæg med batteri starter prisen ved 125.000 kr. Denne pris er med montering og batteri.

Man siger typisk at for selve solcellerne kan du forvente en pris på mellem 8 – 12 kr. pr. watt. For et 6 kW anlæg vil prisen for selve solcellerne være mellem 48.000 kr. – 72.000 kr. Prisen for batteri ligger omkring 30.000 kr.

Prisen for montering vil dermed være mellem 25 % og 50 % af den fulde montering af solceller pris.

Bedste placering af solceller

En optimal placering af solceller er stik syd med en hældning på 37 grader.

Retningen for solcellerne skal helst være sydvendt, østvendt eller vestvendt kan også accepteres, mens nordvendt helt bør undgås.

Hældningen for solcellerne skal være mellem 15 og 60 grader afhængig af retningen på solcellerne. Vær altid opmærksom på skygge fra træer eller andre bygninger.

I skemaet kan du se den årlige procentvise produktion afhængig af hældning og retning.

bedste placering af solceller

Hvor meget strøm solceller producere om vinteren afhænger i høj grad af den hældning og retning du placerer dem i. Det er derfor en god idé at prioritere en korrekt placering.

Tilslutning af solceller til elnettet

Når du har fået monteret dine solceller, skal de tilsluttes en inverter. En inverter omdanner den jævnstrøm, som solcellerne producerer, til vekselstrøm, som sendes ud i dine kontakter eller ud i elnettet. Inverteren skal forbindes til din el-tavle.

Når du skal have tilsluttet dine solceller til elnettet, skal dit anlæg opfylde enkelte krav. Det vigtigste er, at det er installeret korrekt. Yderligere skal tilslutningen både til inverter og elnet udføres af en autoriseret el-montør.

Ved tilslutning til el-nettet skal du kontakte dit netselskab. Du kan finde det netselskab, som din adresse er tilknyttet på Green Power Denmarks oversigt.

Placering af inverter til solceller

Den optimale placering for din inverter er 20-30 meter fra dine solceller og gerne tæt på din el-tavle. Inverteren kan også placeres i et skur eller en garage eller den kan sidde under et halvtag, men skal gerne beskyttes mod direkte sollys og frost.

Din inverter opnår bedst ydeevne, hvis den placeres i et område med en konstant temperatur på 20 grader.

Vælger du solcelleanlæg med batteri, bør batteriet placeres tæt på inverteren, da der opstår tab af el jo længere der er mellem de to dele.

Vedligehold af din solcelle installation

En af de store fordele ved solceller, er, at der er nærmest ingen vedligehold. Er dine solceller monteret med den rette hældning, vil de være selvrensende, du behøver altså ikke at gøre noget for at rense dem.

Bor du et sted med meget pollen eller sand, kan det være, at du bør rense dem årligt med en våd klud. Det danske regnvand vil dog typisk løse denne opgave for dig.

Din inverter kan godt kræve lidt mere vedligeholdelse, da den har en kortere levetid. Levetiden på en inverter er 12-15 år, hvor solpaneler har en levetid på omkring 30 år. Det kan derfor være godt at give inverteren et årligt tjek og rengøre det område, hvor den er tilsluttet.

Er du alligevel på taget, kan du altid kigge efter beslagene og hvorvidt der er skader på solpanelerne.

Ønsker du tilbud på solceller med montering, så kan vi hjælpe dig! Vi har et stort netværk af professionelle montører, der kan hjælpe dig med at få det helt rette solcelleanlæg installeret. Alt du skal gøre, er at udfylde vores korte formular, den tager under 1 minut. Herefter vil du blive kontaktet af op til 4 danske montører, du slipper dermed selv for at bruge timer på at finde og kontakte montørerne, de kommer til dig.

Få tilbud på solceller med montering.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål om montering af solceller

Nikita Gravesen
Skrevet af Nikita Gravesen, Skribent

Nikita har siden sommeren 2022 skrevet for Greenmatch.dk. Her skriver hun artikler om grønne løsninger til danskere, der gerne vil leve lidt grønnere. Hun sætter en dyd i at gøre kompleks information konkret. Selvom vejen til den grønne omstilling kan være besværlig og kompleks, mener hun, at alle skal have muligheden for at være med.

Mere om dette emne
Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?