SPAR hundredevis af kroner om året på din elregning ved at installere solceller

Answer these simple questions and we will find you the BEST prices

Which type of solar quotes do you need?

1
2
3
4
5
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 4600 kr. om året
Spar op til 4600 kr. om året

Sænk din elregning ved at installere solceller

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale:
DrTv2Politiken
Sidst opdateret: 6. december 2024

Montering af solceller: Alt du skal vide om placering, opsætning og tilslutning

montering af solceller

Placeringen af dine solceller er afgørende for effektiviteten og din besparelse. De vigtigste faktorer er:

  • Retning og hældning
  • Risiko for skygge
  • Tagets areal
  • Tilpasset størrelse
  • Tagets forfatning
  • 2-i-1 løsning - integrerede solceller

I artiklen guider vi dig igennem montering og solcelle opsætning på forskellige tagtyper, prisen på montering og den bedste placering af solceller på taget.

Du bør altid rådføre dig med professionelle, når du skal have monteret solceller. Vi hjælper dig med at komme i kontakt med op til 4 installatører, der kan give dig et tilbud på solceller med montering, så du ikke selv skal bruge timer på at finde og kontakte installatører. Alt du skal gøre er at udfylde vores korte formular, så vil du blive kontaktet. Det er hurtigt og nemt.

Få tilbud i dag.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Opsætning af solceller

Ved opsætning af solceller har du flere muligheder. De fleste monterer deres solceller på taget, men kan det ikke lade sig gøre på dit tag, så kan solcellerne også monteres på jorden, f.eks. i haven eller på en mark.

Ved montering af solceller på tag er det vigtigt at tage højde for tagtypen, hældning og tagets bæreevne.

Når en installatør monterer dine solceller vil installatøren være opmærksom på følgende:

  • Bruge solide lægter: Lægterne skal bære solcelleanlægget og modstå vind og sne, derfor skal de være kraftige og fastgjort ordentligt.
  • Undgå at bore i tagsten: Gennemboret tagsten kan resultere i en utæt tagflade.
  • Bore i bølgernes top: Montageskruer skal placeres i toppen af bølgerne, for at mindske risikoen for utætheder.
  • Beskytte undertaget: Undertaget sikrer tagets tæthed og forebygger fugtskader.
  • Ikke træde på lægter og beslag: Belastning og vrid kan skade beslag og lægter under montering, især vigtigt på ældre tage.

Køber du dine solceller som et samlet produkt, må du gerne følge montagevejledningen, men det kræver autorisation at tilslutte solcelleanlægget. Det anbefales altid, at du rådfører dig med professionelle, før du monterer solceller selv.

Montering af solcelleanlæg på forskellige typer tage

montering af solceller på tag

Ved forskellige typer tage er der forskellige fremgangsmåder og faktorer, du skal være opmærksom på ved montage af solceller.

  • Montering af solceller på eternittag og ståltag
    På ståltag eller eternittag vil nogle af de eksisterende tagskruer blive erstattet af nye tagskruer, der har beslag til montering af solceller. På beslaget bliver en aluminiumsstang monteret. På den vandrette aluminiumsstang monteres solcellepanelerne.
  • Montering af solceller på fladt tag
    På fladt tag er der to populære muligheder. Solcellerne kan installeres fladt på taget, så de ligger fladt ned. Denne løsning medfører enkelte ulemper, som mindre produktion og mere besværlig rengøring af solceller.

    Den anden mulighed er at montere hældning på solceller via stativer, kiler eller bukke. Ved denne løsning skal du være opmærksom på, at der bliver tilføjet ekstra vægt på taget. Stativerne er typisk sårbare overfor vind og skal derfor forankres i tagkonstruktionen.
  • Montering af solceller på tagpap
    På tagpaptag findes der typisk tre forskellige løsninger; klæbende løsninger, mekanisk fastgørelse og fastgørelse med ballast. Hvilken løsning, der passer bedst til dig, afhænger især af hældningen på dit tag.

    Ved tagpaptag er det især vigtigt at få professionel hjælp. Ved montering af solceller på denne type tag, kan der være forskellige komplikationer som kræver professionel rådgivning.
  • Montering af solceller på betontagsten
    Ved solceller på betontagsten monteres nye tagskruer, som typisk placeres i toppen af midterste bølge af tagsten. Tagskruerne har en tætningsmembran i gummi, der sikrer taget. På disse tagskruer monteres montageskinner i aluminium, som solpanelerne bliver placeret på.
  • Montering af solceller på tegltag
    Ved solceller på teglsten kan man ikke bruge tagskruer. Tagskruer kan ikke monteres i toppen af teglsten og bør ikke monteres i bunden, hvor vandet løber ud. I stedet bruger man tagbøjler. Tagbøjlerne går ind under teglstenene og bliver monteret på tagets spær.

    På bøjlerne bliver en aluminiumsstang monteret og på denne stang bliver solpanelerne monteret.

Installation af bygningsintegrerede solceller

Installation af 2-i-1 løsningen; integrerede solceller kan være både som tagkonstruktion eller som en del af din facade. Når du får installeret denne type solceller, kræver det typisk den samme opbygning som andre typer af tagkonstruktioner eller facader.

Står du og skal udskifte dit tag, kan du med fordel overveje integreret solcelletag, som en løsning.

solcelle montage på tag og integrerede

Kan man selv montere solceller?

Det anbefales ikke, at du selv monterer solceller. Du skal have en erfaren, autoriseret montør til at udføre arbejdet.

Kaster du dig ud i installation af solcelleanlæg selv, skal du altid følge producentens vejledning for montage af solceller.

Monterer du selv dine solceller, er det en god idé at rådføre dig med en ingeniør om dit tags tilstand, og hvorvidt det overholder konstruktionskrav og regler for opsætning af solceller.

Konstruktionskrav ved installation af solceller

Når du får installeret solceller, bør du være opmærksom på, at de statiske krav i bygningsreglementet bliver overholdt. Det betyder, at taget skal sikres mod sætningsskader, overbelastning og nedbøjning.

Du skal også tage højde for, om taget har ændret sig, og derfor har en dårligere bæreevne, end da det blev opført.

Der er yderligere krav til befæstelse og tæthed. De beslag der bliver brugt skal være udviklet, så de kan opnå fuld tæthed, så du undgår eventuelle følgeskader ved storm, vandindtrængning eller tagkollaps ved for høj vægt.

De brugte beslag og typen af befæstelse skal passe til din tagtype. Det kan derfor være en god idé at bruge en rådgiver, så du er sikker på, at det hele bliver gjort rigtigt når det kommer til det byggetekniske.

Ønsker du professionel rådgivning om installation af solceller, så behøver du ikke lede længere. Vi kan hjælpe dig med at komme i kontakt med op til 4 professionelle danske installatører, som kan hjælpe dig med at finde det helt rigtige solcelleanlæg og sikre at installationen bliver gnidningsfri.

Du undgår altså selv at bruge timer på at lede efter professionelle installatører, de kontakter nemlig dig med et tilbud og en skarp pris.

Udfyld vores formular og få tilbud på montering af solceller!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Hvad koster montage af solceller?

Når du køber solcellepaneler, vil montagen ofte være inkluderet i det tilbud, du får. Montering af solcelle på tag kræver typisk professionel rådgivning, derfor er installation inkluderet.

Da omfanget og dermed prisen af installationen af dine solceller afhænger af din specifikke situation, størrelse på solcelleanlæg, din tagtype og hældningen af dit tag, er det ikke muligt at komme med en præcis pris.

hvad koster montage af solceller

For et 6 kW solcelleanlæg med batteri starter prisen på 125.000 kr. Denne pris er inkluderet montering og batteri. Solcellebatteri pris starter fra 17.000 kr.

Man siger typisk at for selve solcellerne kan du forvente en pris på mellem 8 - 12 kr. pr. watt.

For et 6 kW anlæg vil prisen for selve solcellerne være mellem 48.000 kr. - 72.000 kr. Prisen for batteri ligger omkring 30.000 kr.

Prisen for montering vil dermed være mellem 25 % og 50 % af den fulde montering af solceller pris.

Bedste placering af solceller

En optimal placering af solceller er stik syd med en hældning på 37 grader.

Retningen for solcellerne skal helst være sydvendt, østvendt eller vestvendt kan også accepteres, mens nordvendt helt bør undgås.

Køber du solceller med en høj virkningsgrad, så kan de godt producere en god mængde strøm, også hvis de er placeret øst- eller vestvendt. I vores solceller bedst i test har vi samlet de solceller med de højeste virkningsgrader.

Hældning på solceller skal være mellem 15 og 60 grader afhængig af retningen på solcellerne. Vær altid opmærksom på skygge fra træer eller andre bygninger.

I skemaet kan du se den årlige procentvise produktion afhængig af retning og vinkel på solceller.

Solceller placering

Hvor meget strøm solceller producere om vinteren afhænger i høj grad af den hældning og retning du placerer dem i. Det er derfor en god idé at prioritere en korrekt placering.

Tilslutning af solceller til elnettet

Når dine solceller er monteret, skal de tilsluttes en inverter. En inverter omdanner jævnstrømmen, som solcellerne producerer, til vekselstrøm, som sendes ud i dine kontakter eller ud i elnettet. Inverteren skal forbindes til din eltavle.

Når du skal have tilsluttet dine solceller til elnettet, skal dit anlæg opfylde enkelte krav. Det vigtigste er, at det er installeret korrekt. Yderligere skal tilslutningen både til inverter og elnet udføres af en autoriseret el-montør.

Ved tilslutning til elnettet skal du kontakte dit netselskab. Du kan finde det netselskab, som din adresse er tilknyttet på Green Power Denmarks oversigt.

Tilslutter du dine solceller til elnettet, kan du tjene penge på salg af strøm fra solceller.

Placering af inverter til solceller

Den optimale placering for din inverter er 20-30 meter fra dine solceller og gerne tæt på din el-tavle. Inverteren kan også placeres i et skur eller en garage eller den kan sidde under et halvtag, men skal gerne beskyttes mod direkte sollys og frost.

Din inverter opnår bedst ydeevne, hvis den placeres i et område med en konstant temperatur på 20 grader.

Tilslutning af solceller til batteri

Ved etablering af solcelleanlæg med batteri, skal batteriet placeres indenfor, tæt på inverteren. Er der for langt imellem batteri og inverter, så er der risiko for tab af strøm.

Batterier er typisk ikke vandtætte og har ikke godt af kulde. De skal derfor skal helst placeres indendørs, gerne ved en konstant temperatur på ca. 20 grader, ligesom inverteren.

Har du elbil og solceller, så er tilslutning til batteri en rigtig god løsning. Du har nemlig mulighed for at bruge strømmen, der blive lagret i batteriet til at oplade din elbil.

Vedligehold af din solcelle installation

En af de store fordele ved solceller, er, at der er nærmest ingen vedligehold. Er dine solceller monteret med den rette hældning, vil de være selvrensende, du behøver altså ikke at gøre noget for at rense dem.

Bor du et sted med meget pollen eller sand, kan det være, at du bør rense dem årligt med en våd klud. Det danske regnvand vil dog typisk løse denne opgave for dig.

Din inverter kan godt kræve lidt mere vedligeholdelse, da den har en kortere levetid. Levetiden på en inverter er 12-15 år, hvor solpaneler har en levetid på omkring 30 år. Det kan derfor være godt at give inverteren et årligt tjek og rengøre det område, hvor den er tilsluttet.

Er du alligevel på taget, kan du altid kigge efter beslagene og hvorvidt der er skader på solpanelerne.

Ønsker du tilbud på solceller montering, så kan vi hjælpe dig! Alt du skal gøre, er at udfylde vores korte formular, den tager under 1 minut. Herefter vil du blive kontaktet af op til 4 danske montører, du slipper dermed selv for at bruge timer på at finde og kontakte montørerne, de kommer til dig.

Få tilbud på solceller med montering.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål om montering af solceller