SPAR hundredevis af kroner om året på din elregning ved at installere solceller
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
1/3
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 4600 kr. om året
Spar op til 4600 kr. om året

Sænk din elregning ved at installere solceller

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 8. april 2024

Fordele og ulemper ved solceller

Fordele og ulemper ved solceller

Solen er en stærk energikilde og kan hjælpe os med at skabe en fremtid, hvor al energi kommer fra vedvarende energikilder. Solceller er ikke kun begrænset til store solcelleanlæg etableret af virksomheder eller kommuner, det er også muligt for private at få solcelleanlæg til hus og dermed bidrage til en grønnere fremtid.

Der findes utrolig mange fordele ved solceller, som gør dem til en god investering. Der findes dog også enkelte ulemper som er værd at være opmærksom på. I det følgende har vi samlet både fordele og ulemper ved solceller, så det er nemmere for dig at få et overblik over begge dele.

Det er tydeligt at fordelene ved solceller helt sikkert vejer op for de få ulemper der er ved dem, derfor er en investering stadig en rigtig god idé. Vi har gjort det super nemt for dig at få fat i gode autoriseret solcelleinstallatører.

Alt du skal gøre er at udfylde vores korte formular, herefter vil du blive kontaktet af installatører, der vil give dig et konkurrencedygtigt tilbud.

Du undgår dermed selv at bruge timer på at undersøge og kontakte installatører, men kan læne dig tilbage og vælge det tilbud der passer dig bedst.

Indhent tilbud i dag!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Hvilke fordele og ulemper er der ved solceller?

Flere og flere danske boligejere investerer i solpaneler end tidligere. Solceller er da også en god løsning med mange fordele, men ligesom med de fleste andre ting er der også ulemper ved solceller.

I tabellen kan du finde et overblik over både fordele og ulemper ved solenergi og solceller. Vi har beskrevet hver enkelt længere nede i artiklen, så du kan læse mere.

Fordele og ulemper ved solceller
Fordele ved solcellerUlemper ved solceller
Vedvarende energikildePrisen for et solcelleanlæg
Lavere elregningPlacering af solceller
Minimal vedligeholdAfhængig af sollys
Langvarig levetidLagring af solel er dyrt
Teknologisk udviklingForbundet med forurening
Øger værdi af din bolig

Fordele ved solceller

I det følgende vil vi kort beskrive de mange fordele der er ved solceller, disse fordele vil være ved de fleste størrelser af solcelleanlæg, der kan dække dit forbrug. Et 6 kW solcelleanlæg er den størrelse der passer bedst til det forbrug en gennemsnitlig dansk familie har.

Vi giver her de 6 største fordele der er ved solceller:

Vedvarende energikilde

Vedvarende energikilde

Den største fordel ved solceller er at du udnytter en vedvarende energikilde. Ved udnyttelse af en vedvarende energikilde, tager du et aktivt valg om at undgå fossile brændstoffer og dermed undgå mere forurening.

Med en vedvarende energikilde er du også garanteret at energikilden ikke pludselig slipper op, du er dermed altid sikret at kunne få energi. Da solenergi også kommer direkte fra solen er du heller ikke afhængig af prisen på energikilden, da ingen ejer solen. Du vil derfor ikke stå til at skulle betale for den.

Du får dermed gratis strøm, men kan også få betaling for at sælge den strøm du ikke selv bruger. Det kan du læse mere om i vores artikel: Hvad får man for strøm fra solceller?

Lavere elregning

At du ikke skal betale for din energikilde vil resultere i, at en investering i de bedste solceller vil give dig en lavere elregning. Den strøm du producere er gratis at forbruge. Sikre du, at det anlæg du har kan dække dit forbrug, vil du opleve en markant lavere elregning.

Lavere elregning

Med flere og flere apparater i hjemmet der skal bruge strøm, bliver det kun endnu bedre at have solceller. Elbiler, varmepumper og andre lignende apparater med højt elforbrug bliver mere og mere almindeligt i danske boliger, det giver derfor kun mening at investere i løsninger der kan gøre omkostningerne til el mindre.

Har du elbil, kan du i vores artikel læse om, hvor mange solceller du skal bruge til elbil.

Både nu, men i sær også på længere sigt vil en investering i solceller give dig en lavere elregning.

Køber du solcelleanlæg med batteri, vil du opleve en endnu lavere elregning, da du kan lagre den energi der bliver produceret og bruge af den når produktionen af lav som ved dårligt vejr eller om natten.

Minimal vedligehold

minimal vedligehold

Når du først har installeret dit solcelleanlæg passer det egentlig sig selv. Det kræver stort set ingen vedligeholdelse. Rengøringen klarer regnen typisk for dig. Er regnen ikke nok kan du selv rengøre anlægget med regnvand eller blødgjort vand, på den måde slipper du for eventuelle kalkaflejringer.

For solcelletag er der ingen vedligeholdelse.

Hvis du ønsker mere vedligeholdelse, kan du ofte tilkøbe en service- eller vedligeholdelses aftale hos installatøren af dine solceller. Med sådan en aftale vil dit anlæg årligt blive tjekket, hvorvidt det fungerer optimalt og om der er eventuelle skader eller lignende der skal udbedres.

Langvarig levetid

lang levetid

De fleste solpaneler har en levetid på mellem 30-40 år, investere du dermed i solceller kan du forvente at have dine solceller i meget lang tid. Installatører vil typisk tilbyde en effektgaranti på op til 25 år.

Inverteren til dine solceller har en kortere levetid på mellem 10-15 år, den vil du nok være nødt til at udskifte på et tidspunkt. Inverteren er den der omdanner jævnstrømmen fra solcellerne til vekselstrøm som du kan bruge i din bolig.

Teknologisk udvikling

Solceller og solenergi er et af de områder, hvor der hele tiden blive forsket i og udviklingen står derfor aldrig stille. Du vil derfor opleve at udviklingen i denne teknologi går hurtigt og kun bliver bedre og bedre.

teknologisk udvikling

Sammenlignet med for bare 10 år siden er teknologien allerede blevet mere effektiv og der er meget mindre spild i produktionen af strømmen. Du kan derfor allerede nu opleve bedre solceller end tidligere.

Du behøver dog ikke vente på den teknologiske udvikling før du investere i solceller. Investerer du i dag vil du typisk stadig drage fordel af den udvikling der sker over de kommende år.

Øger værdi af din bolig

Solceller har fordele i hverdagen med den minimale vedligeholdelse og en lavere elregning, men også i fremtiden er solceller en god investering. Ved salg af hus kan solceller være med til øge salgsprisen.

Værdistigning af bolig

Det er i sær på grund af de førnævnte fordele at solceller øger værdien af din bolig. Det er nemlig attraktivt for købere når et hus har solceller, da det typisk betyder lavere omkostninger men også et godt energimærke, endnu en indikation på lave omkostninger.

Vi kan hjælpe dig med hurtigt og nemt at udnytte de mange fordele der følger med solceller. Du skal bare udfylde en kort formular med få spørgsmål, herefter vil du blive kontaktet af op til 4 installatører der hver vil give dig et konkurrencedygtigt tilbud. Du undgår derfor selv at skulle bruge timer på at undersøge og finde installatører, men kan stadig sammenligne tilbud og dermed undgå at betale overpris.

Udnyt alle fordelene i dag!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Ulemper ved solceller

Selvom fordelene er mange, så er der også ulemper ved solceller, der kan påvirke de overvejelser du har om investering i solceller. Ulemperne er ikke mange, men de er dog værd at have in mente når du skal vælge hvorvidt solceller er en god løsning for dig.

Prisen for et solcelleanlæg

pris på solceller

Selvom prisen på solcelleanlæg er faldet de seneste år, så er prisen stadig høj. Det er derfor stadig nødvendigt at overveje om man har budgettet til at lave investeringen i et anlæg. En gennemsnitlig pris vil være på 70.000-170.000 kr. for et solcelleanlæg der passer til et parcelhus.

Med den besparelse du opnår ved købe af solceller vil et solcelleanlæg typisk have tjent sig selv ind efter omkring 8 år, afhængig af dit forbrug. Selvom startudgiften er høj, kan det dog for det meste stadig betale sig at lave investeringen, i sær hvis du også bruger strøm til opvarmning eller oplader en elbil.

Placering af solceller

placering af solceller

Hvor og i hvilken retning solceller er placeret har stor indflydelse på hvor effektive solcellerne vil være, og dermed hvor meget strøm de kan producere. Den bedste placering af solceller er på tag der er sydvendt med en hældning på 30°- 45°. Lever dit tag ikke op til retning og hældning kan det blive mere besværligt at få optimal effekt ud af anlægget, det er dog ikke umuligt.

Er dit tag fladt kan du få installeret solpanelerne på et stativ og på den måde få dem sydvendt, det er også muligt at placere solcellerne i haven på et stativ, hvis det er helt umuligt på taget. Du kan læse mere om solceller på fladt tag pris, hvis du er interresseret i den løsning i vores artikel.

Skygger kan have en effekt på hvor meget solcellerne kan producere, da der ikke kan produceres ved skygger. Det er derfor en god idé at skabe et overblik over hvor skyggerne falder på dit tag eller have.

Afhængig af sollys

afhængig af sollys

Ved solceller vil du altid være afhængig af sollys for at får produceret strøm. Er der ikke sollys på solcellerne, så får du ikke strøm fra anlægget. Det betyder at på overskyet dag eller om natten vil der ikke blive produceret strøm.

Du vil være afhængig af sollys og ikke varme, derfor bliver strømmen ikke kun produceret om sommeren, men også i løbet af resten af året, dog i en mindre grad.

Tilsutter du dine solceller til det offentlige elnet, vil du automatisk hente el når dine solceller ikke kan producere noget. Du vil derfor ikke ende i en situation hvor du ikke har strøm.

Lagring af solel er dyrt

pris på batteri

Med strøm fra solceller skal du enten bruge strømmen med det samme eller lagre den, så den kan bruges senere. Lagring af strømmen sker i batteri, som du ofte skal tilkøbe dit solcelleanlæg. Et batteri kan koste omkring 30.000 kr. afhængig af størrelsen.

Solceller producere mest strøm midt på dagen, hvor solen står højest. Er du ikke hjemme til at bruge det bliver det automatisk solgt til el-nettet. Med et batteri kan du gemme strømmen der blive produceret og bruge det senere, hvor produktionen er lav som om aften eller natten.

Forbundet med forurening

forbundet med forurening

Ved solceller er der tæt på ingen forurening. Det er dog svært at undgå fuldstændigt. Der er derfor lidt forurening ved produktionen, transporten og installationen af denne type anlæg.

Sammenlignet med andre energikilder er forurening dog minimal og bør ikke stoppe dig fra at lave investeringen i grøn strøm. På sigt vil denne forurening være tæt på nul når man medregner den forurening du undgår ved at skifte til grøn strøm.

Er du klar til at udnytte alle fordelene ved solceller?

Er du blevet interesseret i solceller og vil du udnytte alle de fordele der følger med, så behøver du ikke vente mere. Vi har et stort netværk af danske installatører, der kan guide dig til den helt rigtige løsning.

Du skal kun udfylde én kort formular, herefter vil du blive kontaktet af installatører der vil give dig konkurrencedygtige tilbud. Ved at bruge vores service undgår du fuldstændig at skulle spilde timer på at undersøge og kontakte installatører selv.

Få kontakt til installatører i dag!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Nikita Gravesen
Skrevet af Nikita Gravesen, Skribent

Nikita har siden sommeren 2022 skrevet for Greenmatch.dk. Her skriver hun artikler om grønne løsninger til danskere, der gerne vil leve lidt grønnere. Hun sætter en dyd i at gøre kompleks information konkret. Selvom vejen til den grønne omstilling kan være besværlig og kompleks, mener hun, at alle skal have muligheden for at være med.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?