Sammenlign priser på luft til vand varmepumpe
Udfyld formularen på under 1 minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Få op til 4 tilbud her
Det tager kun 2 minutter.

VIGTIGT: På grund af stor interesse for det nye tilskud, kan vi ikke i alle tilfælde garantere 4 tilbud på luft til vand varmepumper og jordvarmepumper.

Det tager kun 2 minutter.
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
Lyt
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 15 december 2021

Luft til vand varmepumpe: Læs vores guide og få tilbud

Sådan reducerer du omkostningerne på din grønne investering

Der kan være mange penge at spare, når du vil energirenovere din bolig. Du kan få håndværkerfradrag, og du kan til udvalgte grønne investeringer søge tilskud og få dækket op til 20% af totalprisen.

Læs mere her:

OBS: Håndværkerfradraget afskaffes 1. april 2022.

Hvad er en luft til vand varmepumpe?

Luftvarmepumpe

En luft til vand varmepumpe er en varmepumpe, som udnytter energien fra luften via en udedel for derefter at opvarme brugsvandet i radiatorer, gulvvarme og varmtvandsbeholdere. Det er et simpelt alternativ til jordvarme og en bedre totalløsning end en luft til luft varmepumpe.

Det er en både grøn, driftsikker og effektiv varmekilde, som passer til huse, der har et vandbåret opvarmningssystem. Derudover er det på længere sigt en investering, der vil give dig besparelser på din varmeregning, da en luft til vand varmepumpe er mindst 30% billigere end både el- og olievarme (kilde: sparenergi.dk).

Udskifter du et oliefyr, gasfyr eller elvarme, kan du tilmed søge et offentligt tilskud og dermed få endnu en god grund til at investere i en varmepumpe.

Luft til vand varmepumpe - spar penge på din opvarming

Ønsker du en luft til vand varmepumpe? Du kan her på GreenMatch.dk bestille luft til vand varmepumpe tilbud. Udfyld formularen øverst - det er gratis og uforpligtende.

Hvad er prisen på en luft til vand varmepumpe?

En luft til vand varmepumpe, til en bolig på 140 m2, koster ca. fra 100.000 kr. og opefter, inkl. installation. De årlige varmeomkostninger ligger på ca. 7.000 kr. for denne boligstørrelse. Har du en mindre bolig, kan prisen godt være lavere.

Pumpen er en god løsning til dig, der gerne vil have et billigere alternativ til jordvarmeanlæg, og som ikke ønsker at få gravet din have op i processen.

Synes du, at priserne ved første øjekast virker høje, bør du tænke på, at varmepumpen på længere sigt vil spare dig mange penge på din varmeregning.

Det er besværligt at finde specifikke priser på, hvad en varmepumpe vil koste dig. Årsagen er, at det oftest ikke er muligt at fastlægge den endelige luft til vand varmepumpe pris på forhånd. Det skyldes, at der er flere faktorer, som påvirker din pris.

Følgende påvirker din pris...
 • Antal personer i husstanden
 • Dit boligareal
 • Omfanget af installationen
 • Dine radiatorers effektivitet
 • Om du vil kombinere pumpen med en anden energikilde
 • Om du ønsker at tilkoble pumpen til din smartphone.

Husk: Du kan ikke få en endelig pris på luft til vand varmepumpe, før en montør har været ude og se dit hus.

Vil du læse mere om priserne, kan du se mere i vores blogpost: Hvad koster en luft til vand varmepumpe?

Tallene er vejledende gennemsnitspriser fra forskellige leverandører. Det er muligt, at du vil få andre luft vand varmepumpe priser. For at få en præcis pris bør du tage kontakt til en installatør.

Priser på luft til vand varmepumper*
Husareal Pris inkl. montage
80 - 140 m2 80.000 - 100.000 kr.
140 - 200 m2 100.000 - 110.000 kr.
200 - 300 m2 110.000 kr. - 120.000 kr.

*Tallene er vejledende gennemsnitspriser fra vores leverandører. For at få en præcis pris bør du tage kontakt til en installatør. Vær opmærksom på, at den endelige pris først fastsættes, når leverandøren kender til dine behov og dit hus.

Bestil luft vand tilbud her!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Vær opmærksom, når du sammenligner priser

Du kan muligvis finde priser på luft til vand varmepumper på andre webshops, der ved første øjekast ser billigere ud. Disse inkluderer dog ofte ikke altid udgifter som f.eks. vejledning og installation. Da der er mange faktorer, der påvirker den samlede pris, er den bedste måde at få overblik på at sammenligne forskellige leverandørers tilbud.

Når du bruger GreenMatch.dk, sikrer du dig, at leverandørerne ved, at de er i konkurrence med hinanden. På den måde sørger du for, at de altid giver dig deres bedste priser. Vi samarbejder derudover kun med brands, der sælger pumper tilpasset det nordiske klima.

Vi anbefaler, at du køber en kvalitetspumpe fra start af. Levetiden ligger på omkring 20 år. På den måde sikrer du dig, at det er en engangsinvestering. De fleste store brands tilbyder kvalitetspumper. Du finder flere af dem blandt vores partnere, herunder bl.a. Bosch, Mitsubishi, Vølund og Panasonic.

Dette er inkluderet, når du får et tilbud på luft til vand varmepumpe

Når du får et tilbud på luft til vand anlæg gennem GreenMatch.dk, er følgende inkluderet i prisen:

 • Installation
 • Selve pumpen
 • Vejledning.

Det er din sikkerhed for, at du ikke bare modtager en luft vand varmepumpe, men også får en kyndig og professionel vejledning igennem installationen og brugen af pumpen.

Bestil luft vand tilbud her!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Høje energipriser gør det endnu mere attraktivt at skifte til varmepumpe

Lige nu er el- og gaspriserne på sit højeste, og det betyder, at mange danskere vil få en større varmeregning end forventet. Sparenergi.dk har lavet en beregning på, hvor meget større den årlige varmeudgift forventes at blive for et standard 140 m2 hus.

Forventet ekstraregning på varmepumpe, olie, gas og el
Varmekilde Før prisstigning Efter prisstigning Ekstraregning
Varmepumpe 8.300 kr. 11.300 kr. 3.000 kr.
Olie 23.300 kr. 26.800 kr. 3.500 kr.
Naturgas 13.800 kr. 20.900 kr. 7.100 kr.
Elvarme 13.800 kr. 28.300 kr. 10.000 kr.

Ovenstående tabel er en beregning foretaget af Sparenergi.dk. Beregningen er basereret på et forbrug på 1.696 m3 naturgas, 1.948 liter olie, 18.100 kWh elvarme og 5.485 kWh el til varmepumpe i et typisk 140 m2 hus. Udgifterne til anskaffelse af varmekilderne er ikke medregnet.

Hvordan fungerer en luft til vand varmepumpe?

Luft til vand varmepumpen virker på den måde, at den optager varmeenergien fra luft (luft til vand). Luft til vand varmepumpen er i stand til at øge temperaturen i den optagne energi gennem et lukket kredsløb med et flydende kølemiddel og en kompressor. Processen fungerer ligesom i et køleskab, hvor køleskabet trækker varmen ud af luften via en ventilator.

En luft til vand varmepumpe har to hoveddele:

 • En udedel, der optager energien fra luften.
 • En indedel, der pumper den optagne varme ind i boligen gennem radiatorer eller gulvvarme.

Du kan herunder se, hvordan en luft til vand varmepumpe fungerer, når varmeindsamlingen er i gang. Billedet illustrerer, hvad der foregår inde i pumpen, når den kolde luft sendes ind udefra (venstre) og bliver opvarmet og pumpet ind i hjemmet (højre).

En varmepumpe fungerer ned til omkring -20 grader. Derefter sørger en elpatron for, at systemet stadig fungerer, hvis temperaturen skulle falde yderligere.

Brinen er den væske, der cirkulerer rundt i systemet og indsamler varmen fra enten luft eller vand, afhængigt af pumpetypen. Den er herunder illustreret med hvide pile. De hvide udvendige pile illustrerer brinen, imens de indvendige pile illustrerer kølemidlet, som løber inde i husets varmesystem.

sådan virker en luft til vand varmepumpe

Processen herover kan forklares således:

 • Fordamperen er den del, hvori den varme brine begynder at opvarme kølemidlet, som cirkulerer inde i varmepumpen. Kølemidlets kogepunkt er så lavt, at det hurtigt opvarmes og omdannes til damp.
 • Dampene fra kølemidlet fortsætter ind i kompressoren, hvor det bliver komprimeret, hvilket øger temperaturen samtidig med at lufttrykket i pumpen øges.
 • Det varme kølemiddel bevæger sig ind i kondensatoren, hvor det overfører varmen til pumpens varmesystem, som videredistribuerer varmen i dit hjem. I denne del af processen nedkøles kølemidlet og kondenseres tilbage til flydende form.
 • Kølemidlet fortsætter til ekspansionsventilen, som sikrer, at lufttrykket og temperaturen sænkes. Derved forbereder pumpen sig på at gentage processen forfra.

Husk på, at en luft til vand varmepumpe kræver, at din bolig har den rette isolering, hvis du vil have mest ud af effektiviteten. Det kan bl.a. være hulmursisolering eller loftisolering.

Luft til vand varmepumpens komponenter: Indedel og udedel

En luft til vand varmepumpe består af flere elementer ud over selve pumpedelen. Der vil blive installeret rør, som distribuerer varmen ind i huset. Derudover vil du få installeret et fyr, som regulerer varmen. Denne bliver typisk opsat i dit bryggers, hvis huset har sådan et. Derudover kobles hele systemet til dine radiatorer. Har du gulvvarme, vil luft til vand varmepumpen også kunne kobles til dette.

Husk på, at typen af komponenter kan variere fra de enkelte luft til vand varmepumpe systemer. Har du et hus, som ikke har gulvvarme, men ønsker du det i forbindelse med installationen af en varmepumpe, kan det også være en god idé at informere installatøren herom. På den måde kan de hjælpe dig med at træffe de rette valg i forhold til installation.

Du kan herunder se, hvad en luft til vand varmepumpe typisk vil bestå af til et gennemsnitligt dansk hus.

luft til vand varmepumpe komponenter

Varmepumpens lydniveau

De fleste moderne varmepumper er lydsvage og har et lavt støjniveau. Du kan dog mindske generne ved at vælge en placering, der tilgodeser støjen. Det kan virke nærliggende at placere pumpen et sted, der kræver en kort rørforbindelse. Dog kan det være en fordel at vælge en placering med en længere rørforbindelse, hvis det betyder, at støjgenerne mindskes.

Du kan derudover også vælge at installere tilbehør som f.eks. en støjdæmper, en støjskærm eller gummifødder, der kan mindske vibrationerne. Du kan tale med installatøren om dette, så du træffer det rigtige valg.

Når du skal vælge, hvor din varmepumpe skal placeres, anbefaler vi derfor, at du vælger at installere den udenfor et rum, som ikke bruges til ophold eller som soveværelse. Derudover bør du installere pumpen, så din nabo ikke generes af lyden.

Bestil luft vand tilbud her!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Luft til vand varmepumpers effektivitet

Når du overvejer en bestemt varmepumpe, bør du først og fremmest kigge på energimærket. Det angiver, hvor effektiv pumpen er under drift, og hvor stort energiudbyttet er.

De varmepumper, som GreenMatch.dk’s partnere tilbyder, er alle mærket med energimærke A, A+ (for separate pumper), A++ eller A+++. Det betyder, at de alle præsterer godt i det kølige, nordiske klima.

Energimærker for varmepumper

Vil du have en større forståelse af pumpernes effektivitet, kan du sætte dig ind i COP-, SCOP- og SEER-værdi. Vi gennemgår de tre begreber herunder.

Tryk på værdierne for at folde forklaringen ud.

1. Coefficient of Performance (COP)
COP-værdien viser pumpens varmeeffekt i forhold til, hvor meget strøm den producerer. Værdien er angivet ud fra den temperatur, hvor pumpens effektivitet er størst. Der kan derfor være risiko for, at COP-værdien er misvisende for det danske klima, hvis effektiviteten er højest ved en forholdsvis høj temperatur, der ikke er typisk for det danske klima.
2. Seasonal Coefficient of Performance (SCOP)
SCOP-værdien viser, hvor pumpen er mest effektiv målt over flere årstider og laver et gennemsnit af dette. Det betyder, at denne værdi er mere retvisende end COP-værdien, da udgangspunktet er gennemsnitstemperaturer frem for kun den højeste.
3. Seasonal Energy Efficient Ratio (SEER)
SEER-værdien minder om SCOP-værdien, da denne også tager udgangspunkt i gennemsnitstemperaturer målt over flere årstider. Forskellen på SCOP- og SEER- værdierne er, at målingerne for SEER-værdien er foretaget ved nøjagtigt de samme temperaturer. Det giver dermed et fuldstændigt billede af virkningsgraden.

Ønsker du på at danne dig et overblik over, hvordan varmepumpernes effektivitet fordeler sig over de forskellige typer og mærker, kan du læse mere på Energistyrelsens officielle varmepumpeliste.

Før anskaffelse af luft til vand varmepumpe

Du bør overveje nogle forskellige faktorer, når du skal vælge pumpe. Vi gennemgår herunder en række af dem.

Varmepumpens levetid

Det er ikke altid, at den billigste løsning på kort sigt også er den billigste i længden. Varmepumpens kvalitet har indflydelse på, hvor meget vedligeholdelse og reparation der er nødvendig. Jo bedre kvalitet, jo mindre vedligeholdelse, og desto længere vil levetiden være.

Ekstra omkostninger

Derudover bør du tage en eventuel garanti- og serviceeftersynsordning med i betragtning i den samlede pris. Når du undersøger markedet, skal du også være opmærksom på, at priserne kan være både eksklusive og inklusive moms. Installationen udgør omkring lidt under halvdelen af prisen, selve pumpen (hardwaren) ca. en tredjedel, og vejledning samt administration kun en lille bid.

Når du bestiller en luft til vand varmepumpe hos vores leverandører, er installation altid inkluderet i prisen. Det skyldes, at kun autoriserede montører må arbejde med kølevæske. Du kan derfor ikke installere din luft til vand varmepumpe selv. Miljøstyrelsen kræver derudover et årligt tjek af din varmepumpe. De kan kræve dokumentation for tilsynet.

Lydniveauet

Bemærk, at udedelen er optimalt placeret, når den er sydvendt og ikke afskærmes af træer, buske eller andre huse. Det skyldes, at varmepumpen optager energien i solen. Det vil sikre dig, at du får det bedste udbytte i årets koldeste måneder. Derudover vil placeringen også sikre dig at eventuelt nattefrost, som potentielt kan nedsætte pumpens effektivitet, hurtigere vil smelte.

Valg af radiatorer til varmepumpe

Når du skal have installeret en luft til vand-varmepumpe, vil langt de fleste radiatorer virke. Det vil kun i sjældne tilfælde være nødvendigt at udskifte disse. Er dine radiatorer gamle, kan en installatør hjælpe dig med at foretage de nødvendige ændringer, så fremløbstemperaturen bliver korrekt. 

Isolering af dit hjem

Husk derudover på, at din isolering af hjemmet også påvirker dit udbytte af varmepumpens effektivitet. Du bør sikre dig, at dit hus er velisoleret, før du installerer pumpen.

Varmtvandsbeholder

Varmtvandsbeholderen er en af de primære faktorer, når du skal vælge din luft/vand-løsning. Dit varmtvandsbehov er udregnet efter dit forbrug, hvilket hænger sammen med antallet af beboere i din husstand.

Installatøren tager dette med i overvejelserne, når der afmåles til varmepumpens korrekte dimensionering. Ved du ikke dette, kan du få installatøren til at hjælpe dig. Er dit varmtvandsbehov højt, er det muligt, at en større varmtvandsbeholder vil være en fordel. Hvis ikke, behøver du ikke udskifte denne.

Tilskud til luft til vand varmepumpe

Hvis du køber en luft til vand varmepumpe, som du bruger til at udskifte en energikilde, der anvender fossile brændstoffer, kan du få et offentligt tilskud til installationen. Dette gælder ved skift af f.eks. olie- og gasfyr. Bemærk, at hvis du bygger nyt hus, kan du ikke modtage et tilskud til pumpen.

Nyt om tilskud fra Bygningspuljen

Bygningspuljen er lukket og åbner igen i 2022.

Vil du ansøge om tilskud, når Bygningspuljen åbner, bør du finde ud af, hvilken energiforbedring du ønsker at søge tilskud til.

Forbered allerede nu din ansøgning ved at indhente tilbud på dit ønskede projekt. Du kan læse mere i vores indlæg her: Tilskud til energibesparelser eller du kan klikke dig videre til Sparenergi.dk.

Husk, at du indtil 31. marts 2022 stadig har mulighed for at få håndværkerfradrag.

Der findes to slags finansiel støtte:

 • Tilskud fra Bygningspuljen
 • Håndværkerfradrag.

Vil du læse mere om de to muligheder, kan du gøre dette på Sparenergi.dk.

Tilskud til erhverv

Det er også muligt at få tilskud til erhverv, hvis du ønsker, at energiforbedre i din virksomhed. Erhvervstilskuddet er åbent for alle privatejede produktions-, handel- og servicevirksomheder. Tilskuddet kan dække op til 50% af af en investering af et energiforbedrende tiltag.

I alt er der afsat knap 600 mio. kr. i 2021, som skal fordeles over fem ansøgningsrunder.

Energitilskud til erhverv

Energistyrelsen støtter grønne virksomheders grønne omstilling ved at give tilskud til projekter, der reducerer energiforbruget. Eksempelvis en udskiftning af olie- eller gasfyr med en ny varmepumpe, der kører på grøn strøm.

Erhvervspuljen har 5 åbninger i 2022, hvor virksomheder kan søge om tilskud. Den første runde åbner d. 4. januar - 18. januar 2022. Du kan finde flere informationer om Erhvervspuljen her: ens.dk/erhvervstilskud.

Indhent dine tilbud på grønne energiløsninger her på GreenMatch.dk.

At købe varmepumpe kræver grundig research. Tænker du, at det er for omfattende og tidskrævende? Så er du kommet til det rette sted. GreenMatch.dk har lavet dit forarbejde. Vi har samlet de bedste priser fra en række af Danmarks førende leverandører.

Bestil luft vand tilbud her!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Er mit hus egnet til en luft til vand varmepumpe?

Ønsker du på forhånd at undersøge, om dit hus egner sig til en varmepumpe luft til vand, har vi herunder opsat en række kriterier, der kan være gode at kende til, før du tager beslutningen.

Har jeg et vandbåret varmesystem? For at få en varmepumpe, der kan opvarme brugsvand, skal du have et vandbåret varmesystem.

Har jeg plads til ude- og indedelen? Sørg for at tjekke, om du har den fornødne plads til opsætning af pumpen både udenfor og indenfor.

Kan pumpen placeres, så støjen ikke vil generer min nabo? Overvej, om du kan placere pumpen, så støjen hverken generer dig eller din nabo. Selvom pumpen er støjsvag, vil der stadig komme en lav summen fra den året rundt.

Kan min nuværende varmekilde udskiftes med en varmepumpe? Har du mulighed for tilslutning til fjernvarme, kan det ikke altid betale sig at anskaffe en varmepumpe. Har du et olie- eller gasfyr, er det til gengæld fordelagtigt.

Er mit hus godt isoleret? Før en varmepumpe kan betale sig, bør dit hus være velisoleret. Er dette ikke tilfældet, risikerer du, at varmen siver ud, og at du derved ikke får det optimale udbytte af din varmepumpe.

Skal varmepumpen bruges som supplerende energikilde? Vi anbefaler, at du i stedet kigger nærmere på en luft til luft varmepumpe. Denne opvarmer kun luft, og kan derfor anvendes som sekundær energikilde eller sammen med en anden primær kilde i et hybridanlæg.

Skal varmepumpen indgå i et hybridanlæg? En varmepumpe kan kombineres med solceller i et hybridanlæg. Ønsker du dette, bør du informere leverandøren herom.

Sådan foregår installationen

Du må ikke selv installere luft til vand varmepumpen. Du skal i stedet sørge for at hyre en professionel VVS-installatør, der er VE-godkendt. Installationen tager typisk et par dage, og du skal regne med at være uden vand og varme i ca. en dag. 

Vi gennemgår herunder kort, hvordan en varmepumpe installeres:

 1. Første trin er, at din gamle varmekilde skal fjernes og afinstalleres. Dette trin springes dog over, hvis du bygger nyt hus, eller i stedet for at bruge varmepumpen som totalløsning blot bruger den som supplerende varmekilde.
 2. Herefter forbindes rørene fra luft til vand varmepumpen med husets varmtvandsbeholder, så varmen kan distribueres korrekt.
 3. Til sidst opstilles udedelen af luft til vand varmepumpen, og de forskellige rør bliver forbundet med hinanden.

Når installationen af luft til vand varmepumpen er fuldført, skal du huske at melde det til både dit forsikringsselskab og BBR-registret. Ønsker du at søge om tilskud, bør du være opmærksom på, at dette skal gøres, inden du påbegynder installationen.

Vil du se en uddybende forklaring af installationen, kan du læse mere i vores blogpost her.

Fordele og ulemper ved en luft til vand varmepumpe

Når du skal investere i en luft til vand varmepumpe, kan det være en god idé at kende til de forskellige fordele og ulemper. Vi har derfor opsat en liste herunder, så du nemt kan få et overblik.

Fordele ved en luft/vand varmepumpe
 • Du skal ikke påfylde biologiske eller fossile brændsler.
 • Den er nem at betjene og kan tilsluttes WiFi.
 • Du kan modtage tilskud til installationen.
 • Det er en billig, grøn og effektiv energikilde med lang levetid.

Udover ovenstående fordele er følgende ulemper.

Ulemper ved en luft/vand varmepumpe
 • Den er ikke støjfri.
 • Effektiviteten afhænger af klimaet.

Kom godt i gang med din nye, grønne løsning

Udfyld kontaktformularen øverst på siden, og modtag skræddersyede priser. Når du har udfyldt formularen, vil du blive kontaktet af vores kundeservice, som vil stille dig et par opfølgende spørgsmål. Når vores partnere kender til dine ønsker, kan de give dig deres bedste løsninger.

Ønsker du at lease din luft til vand varmepumpe, er dette også en mulighed med varmepumpe leasing. Enkelte af vores partnere kan tilbyde specifikke løsninger, såfremt du ønsker det.

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice på telefon 38 41 03 72 (mandag-torsdag 9:00-20:00, fredag 9:00-16:00) eller info@greenmatch.dk.

Bestil luft vand tilbud her!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Indhold og marketing

Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. "Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget" er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.