Nysgerrig på Hvor Meget du kan Spare med en Luft til Vand Varmepumpe?
Få op til 4 tilbud her
Bestil tilbud
1/4
Omtale og anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius
Sidst opdateret: 5. januar 2023

Luft til vand varmepumpe: fakta, tilskud og brands

Hvad er en luft til vand varmepumpe, og hvorfor er det en smart løsning?

Kort fortalt kan en luft til vand varmepumpe udnytte energien fra luften og omdanne den til varme og varmt brugsvand til din bolig. Med denne type varmepumpe får du både varmt vand i radiatorer, i din gulvvarme og din varmvandsbeholder.

Det er derfor et billigere og mere simpelt alternativ til jordvarme og en bedre totalløsning end en luft til luft varmepumpe.

Med en luft til vand varmepumpe får du en stor besparelse på din varmeregning. Det er nemlig 50% billigere end både elradiatorer, gas- og oliefyr.

Har du en bolig med et vandbåret opvarmningsystem, er en luft til vand varmepumpe både en grøn, driftsikker og effektiv varmekilde.

Udskifter du olie-, gasfyr, elvarme eller biokedel, kan du tilmed søge tilskud og dermed få endnu en god grund til at investere i en varmepumpe.

Husk: Du kan ikke få en endelig pris på luft til vand varmepumpe, før en montør har været ude og se dit hus. Vil du læse mere om priserne, kan du se mere i vores blogpost: Hvad koster en luft til vand varmepumpe?

Høje energipriser gør det endnu mere attraktivt at skifte til varmepumpe

Lige nu er el- og gaspriserne på deres højeste. Det betyder, at mange danskere får en langt større varmeregning end forventet. Sparenergi.dk lavede i december 2021 en beregning på, hvor meget større den årlige varmeudgift forventes at blive for et standard 140 m2 hus.

Forventet ekstraregning på varmepumpe, olie, gas og el
VarmekildeFør prisstigningEfter prisstigningEkstraregning
Varmepumpe8.300 kr.11.300 kr.3.000 kr.
Olie23.300 kr.26.800 kr.3.500 kr.
Naturgas13.800 kr.20.900 kr.7.100 kr.
Elvarme13.800 kr.28.300 kr.10.000 kr.

Ovenstående tabel er en beregning foretaget af Sparenergi.dk. Beregningen er baseret på et forbrug på 1.696 m3 naturgas, 1.948 liter olie, 18.100 kWh elvarme og 5.485 kWh el til varmepumpe i et typisk 140 m2 hus. Udgifterne til anskaffelse af varmekilderne er ikke medregnet.

Som du kan se, er der en store besparelse at hente med en luft til vand varmepumpe. Selvom du skal betale for varmepumpens forbrug af el, vil du med en varmepumpe stadig opnå en langt lavere ekstraregning sammenlignet med olie, gas og elvarme.

Ønsker du en luft til vand varmepumpe? Du kan her på GreenMatch.dk bestille luft til vand varmepumpe tilbud. Udfyld formularen øverst – det er gratis og uforpligtende.

Bestil luft vand tilbud her!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Hvordan virker en luft til vand varmepumpe?

Kort fortalt kan man sige, at varmepumpen fungerer som et omvendt køleskab. Varmepumpens eldrevne kompressor omdanner luftens naturlige energi til varme, som du kan bruge i din bolig.

Luft til vand varmepumpen består af to dele. En indedel og en udedel.

Udedelen er en ventilator, som suger luften ind i en varmeveksler. I varmeveksleren er der et kølemiddel. Varmen fra luften får kølemidlet til at fordampe, og dampen føres ind i en kompressor.

Inde i kompressoren bliver dampen endnu varmere, og varmeenergien bliver nu overført til vandet i varmtvandsbeholderen.

1 2 3 4 5 6

Hvorfor er varmepumpen energieffektiv?

For at give en dybere forklaring af, hvorfor varmepumpen er så smart, må vi dykke ned i varmepumpens fordamper, kompressor, kondensator og ekspansionsventil.

Men før vi kan komme til selve forklaringen, skal vi have styr på tre processer, der foregår inde i varmepumpen:

  1. Fordampning
   Når der sker en fordampning, så er der tale om, at en væske bliver til gasform. Denne proces koster energi.
  2. Kondensering
   Når der sker en kondensering, så er der tale om, at en gasform bliver til væske. Denne proces frigiver energi.
  3. Tryk og kogepunkt
   Jo lavere tryk, desto lavere er både temperatur og kogepunkt.

Så langt så godt.

Som vi lige har været inde på, så koster fordampning energi. Derfor optager udedelen af varmepumpen energi fra luften. Denne energi kommer ind i en varmeveksler. Her er der et meget lavt tryk, hvilket får vandet til at koge og fordampe.

Kompressoren varmer dampen op. Det gør den ved at bruge strøm til at øge trykket. Når trykket stiger, stiger temperaturen også.

I indedelen er der rumtemperatur. Når den varme damp kommer ind i kondensatoren, bliver den derfor nedkølet, og der bliver skabt kondensering som frigiver en masse energi.

Når dampen bliver yderligere nedkølet, bliver det til væskeform.

Væskeformen bliver herefter ledt hen til ekspansionsventilen, som dæmper trykket. På grund af det lave tryk falder temperatur og kogepunkt. Det kolde vand bliver så varmet op i udedelen af energien fra luften og cyklussen starter forfra.

For kort at opsummere:

I fordamperen er der et lavt tryk, hvilket giver en lav temperatur og et lavt kogepunkt. Her fordamper vandet, ved at ventilatoren optager energi fra luften.

Kompressoren øger trykket.

I kondensatoren er der et højt tryk, hvilket giver en høj temperatur og et højt kogepunkt. Her afgives energi, fordi dampen kondenserer.

Ekspansionsventilen dæmper trykket. Og forfra.

Resultatet er, at kompressoren flytter 2-5 gange mere varmeenergi end den strøm, den forbruger. Derfor er en luft til vand varmepumpe energieffektiv.

Luft til vand varmepumpers effektivitet

Når du overvejer en bestemt varmepumpe, bør du først og fremmest kigge på energimærket. Det angiver, hvor effektiv pumpen er under drift, og hvor stort energiudbyttet er.

De varmepumper, som GreenMatch.dk’s partnere tilbyder, er alle mærket med energimærke A, A+ (for separate pumper), A++ eller A+++. Det betyder, at de alle præsterer godt i det kølige, nordiske klima.

Energimærker for varmepumper

Vil du have en bedre forståelse af pumpernes effektivitet, kan du sætte dig ind i COP-, SCOP- og SEER-værdi. Vi gennemgår de tre begreber herunder.

Tryk på værdierne for at folde forklaringen ud.

Ønsker du på at danne dig et overblik over, hvordan varmepumpernes effektivitet fordeler sig over de forskellige typer og mærker, kan du læse mere på Energistyrelsens officielle varmepumpeliste.

Hvor meget strøm bruger en luft til vand varmepumpe?

Selvom elpriserne stiger, at det stadig besparende at have en varmepumpe. Hvis du skifter til en varmepumpe, kan du typisk spare op til 50% på din varmeregning. Hvis du går fra elvarme til varmepumpe, vil dit elforbrug stige, men dine samlede varmeudgifter vil blive langt mindre.

Du har desuden mulighed for at få en reduceret elafgift, hvis din hoved-opvarmningskilde er eldrevet, som en luft til vand varmepumpe jo er.

Det varierer fra varmepumpe til varmepumpe, hvor meget den bruger i strøm. Typisk bruger en varmepumpe mellem 0,5 og 4,5 kWh pr. kvadratmeter for at kunne opvarme din bolig.

Hvis du vil finde en præcis pris, skal du gange din boligs kvadratmeter med din elpris pr. kWh.

Luft til vand varmepumpe brands, forhandlere og installatører

Vi samarbejder med en lang række brands, forhandlere og installatører for at kunne give dig den bedste service.

De tilbyder alle kvalitetspumper, som lever op til de gældende standarder og er tilpasset det nordiske klima.

dvi logo
klimadan logo
danfoss logo
viessmann logo
bosch logo
volund varmeteknik logo

Dette er inkluderet, når du får et tilbud på luft til vand varmepumpe

Når du får et tilbud på luft til vand anlæg gennem GreenMatch.dk, er følgende inkluderet i prisen:

 • Installation
 • Selve pumpen
 • Vejledning.

Når du bestiller tilbud gennem GreenMatch.dk, kan du være sikker på, at du ikke bare modtager en luft vand varmepumpe, men også får en kyndig og professionel vejledning igennem installationen og brugen af pumpen.

Bestil luft vand tilbud her!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Overvejelser før du køber en luft til vand varmepumpe

Der er flere overvejelser, du kan og skal gøre dig, når du er i gang med at finde ud af, om en luft til vand varmepumpe er noget for dig.

Herunder gennemgår vi de vigtigste overvejelser.

Tilskud til luft til vand varmepumpe

Bygningspuljen giver dig mulighed for at få tilskud til luft til vand varmepumpe. Du kan få tilskud, hvis du skifter fra olie, gas, el eller biokedel. En biokedel kan være både en kakkelovn, kamin, brændeovn eller et pillefyr.

Derudover skal du bo i et område uden fjernvarme, og der må heller ikke være planlagt fjernvarme, for at du kan få tilskud.

Så hvis du har en af ovenstående varmekilder og bor i et område uden fjernevarme, kan du få tilskud.

Du skal vælge en varmepumpe med energimærke A++ eller A+++, og det skal være en VE-godkendt virksomhed som skal stå for installationen.

Bygningspuljen åbner næste gang i 2023, og din ansøgning skal være helt klar, når puljen åbner. Det er en rigtig god idé at indhente tilbud på luft til vand varmepumpe, inden du forbereder din ansøgning, så du ved præcis, hvad du skal ansøge om.

Husk, at du må ikke indgå en aftale med en installatør eller underskrive en kontrakt, før du har fået tilsagn til tilskud. Du må dog godt indhente tilbud og få en projektbeskrivelse.

Du kan læse mere om Bygningspuljen, og hvordan du ansøger på vores side her: Tilskud fra Bygningspuljen.

Tilskud til erhverv

Du kan godt søge tilskud i Bygningspuljen som virksomhed, men der findes også en Erhvervspulje, som kun er målrettet virksomheder. Her kan du få dækket op til 50% af omkostningerne til energieffektiviseringer.

Bygningspuljen dækker op til ca. 20% af markedsprisen. Hvis du ønsker at søge om tilskud i Bygningspuljen som virksomhed, skal du oplyse, om virksomheden er momsregistreret eller ej. Hvis din virksomhed er momsregistreret, er tilskuddet opgjort af markedspriser uden moms.

Husk, at tilskuddet fra Bygningspuljen kun er gældende for bygninger som står som helårsbeboelse i BBR.

I Erhvervspuljen skal du ligesom i Bygningspuljen udarbejde en ansøgning. Det er derfor en god idé at indhente tilbud, så du ved, hvad du skal skrive i ansøgningen.

Erhvervspuljen åbner flere gange om året. Vi har mere information om denne pulje på vores side: Erhvervspuljen.

Luft til vand varmepumpens lydniveau

Ventilatoren trækker luft ind, og det kan lave noget støj.

Der er dog sket en stor udvikling i forhold til varmepumpernes lydniveau, som førhen er blevet skældt noget ud. Det er derfor ikke nær så slemt, som det har været tidligere.

Det er stadig en fordel af være opmærksom på placeringen af pumpen, så lyden ikke generer dig selv eller dine naboer. Du kan derudover også vælge at installere tilbehør som f.eks. en støjdæmper, en støjskærm eller gummifødder, der kan mindske vibrationerne.

Varmepumpe garanti, service og årligt tjek

Når du indhenter og vurderer tilbud på luft til vand varmepumper, er det en god idé at tage en garanti- og serviceeftersynsordning med i betragtning.

Det kan give dig en større sikkerhed og mulighed for at få hurtig hjælp, skulle der ske noget med din pumpe.

Derudover skal din varmepumpe have et årligt eftersyn for at sikre sikkerheden. Det årlige tjek er lovpligtigt, hvis din luft til vand varmepumpe indeholder mere end 1 kg. kølemiddel.

Isolering, gulvvarme og radiatorer

Overvejer du en luft til vand varmepumpe, er det samtidig en god idé at gennemgå, hvor godt dit hus er isoleret. Hvis din bolig er mangelfuld i forhold til isolering, vil din potentielle besparelse ved pumpen forsvinde, da du ender med at fyre for gråspurvene. Det kan være, at der både er brug for hulmursisolering og loftisolering.

Installatøren vil hjælpe dig med at finde ud af, om dine radiatorer fungerer med varmepumpen. Det gør de allerfleste. Installatøren kan også hjælpe dig med at få indstillet fremløbstemperaturen, så du får størst udbytte af pumpen.

Har du gulvvarme i stedet for radiatorer, så er det ingen forhindring. Faktisk tværtimod. Gulvvarme fungerer særlig godt med en luft til vand varmepumpe, fordi varmen fordeler sig godt ud i boligen.

Størrelse på varmtvandsbeholder

Installatøren laver en beregning på, hvor stor varmtvandsbeholderen skal være for at kunne dække jeres behov. Er I for eksempel en stor familie, vil jeres behov for varmt vand være stort. Modsat et par som ikke har brug for nær lige så meget varmt vand.

Luft til vand varmepumpe på abonnement

Du kan langtidslease en luft til vand varmepumpe. Det fungerer på den måde, at du betaler én gang for selve opsætningen af varmepumpen. Herefter betaler du månedligt både for et abonnement og dit forbrug.

Det er en nem løsning. Hovedsageligt af to årsager.

For det første undgår du en stor investering.

For det andet er al drift og service inkluderet i dit abonnement.

Ulempen er, at du ikke selv ejer varmepumpen. Hvis du en dag skal sælge boligen videre, skal køberen være indstillet på at overtage din leasingaftale. Det kan gøre det sværere at få solgt din bolig.

Bestil luft vand tilbud her!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Er min bolig egnet til en luft til vand varmepumpe?

I ovenstående afsnit nævnte vi en masse overvejelser, du kan gøre dig, før du anskaffer dig en luft til vand varmepumpe. Endnu en vigtig overvejelse er selvfølgelig, om din bolig overhovedet er egnet til luft til vand varmepumpe.

Her er der flere faktorer, der spiller ind. Følg vores tjekliste for at finde ud af, om din bolig er velegnet til en luft/vand varmepumpe.

Har jeg et vandbåret varmesystem? For at få en varmepumpe, der kan opvarme brugsvand, skal du have et vandbåret varmesystem.

Har jeg plads til pumpens ude- og indedel? Sørg for at tjekke, om du har den fornødne plads til opsætning af pumpen både udenfor og indenfor. Udedelen er lidt større end en vaskemaskine og mindre et køleskab. Indedelen kan du med fordel placere i et opbevaringsrum. Måske har du allerede et fyrrum, et bryggers eller lignende, hvor det vil give god mening at placere indedelen.

Kan pumpen placeres, så støjen ikke vil genere min nabo? Overvej, om du kan placere pumpen, så støjen hverken generer dig eller din nabo. Selvom pumpen er støjsvag, vil der stadig komme en lav summen fra den året rundt.

Kan min nuværende varmekilde udskiftes med en varmepumpe? Har du mulighed for tilslutning til fjernvarme, kan det ikke altid betale sig at anskaffe en varmepumpe. Har du et olie- eller gasfyr, er det til gengæld altid fordelagtigt.

Er mit hus godt isoleret? Før en varmepumpe kan betale sig, bør dit hus være velisoleret. Er dette ikke tilfældet, siver varmen ud, og du får ikke det optimale udbytte af din varmepumpe.

Skal du bruge varmepumpen som primær eller supplerende energikilde? En luft til vand varmepumpe er en god løsning som primær energikilde, fordi du både får varme i din bolig og varmt brugsvand i hanerne. Skal du bruge en supplerende energikilde, anbefaler vi, at du i stedet kigger på en luft til luft varmepumpe. Denne opvarmer kun luft, og den kan derfor anvendes som sekundær energikilde eller sammen med en anden primær kilde i et hybridanlæg.

Skal varmepumpen indgå i et hybridanlæg? En varmepumpe kan kombineres med solceller i et hybridanlæg. Ønsker du dette, bør du informere leverandøren herom, så det kan komme med i dit tilbud.

Sådan foregår installationen

installation af luft til vand varmepumpe

Du må ikke selv installere luft til vand varmepumpen. Du skal i stedet hyre en professionel VVS-installatør, der er VE-godkendt. Installationen tager typisk et par dage, og du skal regne med at være uden vand og varme i ca. én dag.

Vi gennemgår herunder kort, hvordan en varmepumpe installeres:

  1. Første trin er, at din gamle varmekilde skal fjernes og afinstalleres. Dette trin springes dog over, hvis du bygger nyt hus, eller i stedet for at bruge varmepumpen som totalløsning blot bruger den som supplerende varmekilde.
  2. Herefter forbindes rørene fra luft til vand varmepumpen med husets varmtvandsbeholder, så varmen kan distribueres korrekt.
  3. Til sidst opstilles udedelen af luft til vand varmepumpen, og de forskellige rør bliver forbundet med hinanden.

Når installationen af luft til vand varmepumpen er fuldført, skal du huske at melde det til både dit forsikringsselskab og BBR-registret. Ønsker du at søge om tilskud, bør du være opmærksom på, at dette skal gøres, inden du påbegynder installationen.

Vil du have en uddybende forklaring af installationen, kan du læse mere i vores blogpost her.

Fordele og ulemper

Selvom fordelene står i kø for at overbevise dig om, at det er en god idé at investere i en luft til vand varmepumpe, er der selfølgelig også nogle ulemper.

I det følgende opsummerer vi de vigtigste fordele og ulemper, som du skal kende til, når du overvejer at købe en luft/vand varmepumpe.

Fordele ved luft til vand varmepumpe
 • Selvkørende varmeproduktion
 • Nem betjening
 • Tilskud til installationen
 • Billig energikilde
 • Effektiv energiproduktion
 • Lang levetid.
Ulemper ved luft til vand varmepumpe
 • Generende støj
 • Reduceret effekt ved frostgrader
 • Lav fremløbstemperatur.

Fordele

Selvkørende varmeproduktion

Varmepumpen er selvkørende. Du skal ikke tænke på eller huske på at påfylde biologiske eller fossile brændsler, som ellers er nødvendigt med et olie- eller pillefyr eksempelvis. Pumpen kører bare helt af sig selv og sørger for, at du har dejlig varme i dit hjem.

Nem betjening

Varmepumpen er nem at betjene, og installatøren vil sørge for at give dig en grundig vejledning i, hvordan den skal indstilles, så du får mest muligt ud af den.

Tilskud til installationen

Det er jo i særdelshed en økonomisk fordel, at du kan modtage tilskud til at få installeret en luft til vand varmepumpe.

Billig energikilde

Luft/vand pumpen er billigere end mange andre varmekilder. Eksempelvis olie og gas, hvor priserne bare stiger og stiger. Selvføgelig skal du med en varmepumpe stadig betale for elforbruget, men du vil alligevel få en væsentlig besparelse på din varmeregning.

Effektiv energiproduktion

Pumpen er billig i drift, fordi den er energieffektiv. En varmepumpe bruger meget mindre energi, end den producerer. Den vil faktisk give 2-5 gange så meget energi tilbage i forhold til, hvor meget energi den forbruger.

Lang levetid

Luft/vand pumpen har en lang levetid. Det betyder, at selvom det er en stor investering, så har du mange, mange års store besparelser på din varmeregning, før du skal ud og investere i et nyt varmesystem.

Ulemper

Generende støj

En af de første ulemper man vil komme i tanke om, når snakken falder på varmepumper er nok støjen. For ja, en varmepumpe laver en lyd, når den trækker luften ind i ventilatoren. Producenterne har været opmærksomme på denne gene og har arbejdet på at mindske lyden.

Det betyder dog ikke, at varmepumperne endnu er helt lydfrie, og selvom decibelværdien ikke er høj, kan det stadig være generende.

Der er to ting du selv kan gøre for at mindske denne gene mest muligt.

For det første kan du gå efter en lydsvag varmepumpe. Alle pumper skal angive lydniveauet i produktinformationen, så du kan prøve at finde den mest støjsvage model på markedet.

For det andet kan du i samråd med installatøren finde den optimale placering, hvor både du og dine naboer undgår at opholde jer i direkte nærhed af pumpen.

Reduceret effekt ved frostgrader

Varmepumperne på det danske marked er selvfølgelig kvalificerede til at fungere i et koldt, nordisk miljø. Dog falder effektiviteten alligevel, når temperaturen udenfor bliver meget lav. Langt de fleste varmepumpe er dog effektive helt ned til 25 graders frost.

Lav fremløbstemperatur

Varmepumper har en forholdsvis lav fremløbstemperatur på 55 grader, og det kan være en ulempe, hvis dine radiatorer er gamle og ikke formår at opvarme huset under de omstændigheder.

Få tilbud på luft til vand varmepumpe her

Nu er vi ved at nå til vejs ende. Det eneste, der står tilbage, er spørgsmålet, om vi skal hjælpe dig med at få tilbud på luft til vand varmepumper.

I så fald kan du udfylde kontaktformularen øverst på siden. Når du har udfyldt formularen, vil du blive kontaktet af vores kundeservice, som stiller dig et par opfølgende spørgsmål. Efter at vi har matchet din henvendelse med vores partnere, vil de give dig deres bedste løsninger.

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice på telefon 38 41 03 72 eller skrive til os på denne email: info@greenmatch.dk.

Bestil luft vand tilbud her!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Skribent

Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. “Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget” er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?