SPAR hundredevis af kroner om året på din elregning ved at installere solceller
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
1/3
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 4600 kr. om året
Spar op til 4600 kr. om året

Sænk din elregning ved at installere solceller

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
 • GreenMatch
 • Blog
 • Solceller til privat: Fradrag, afdrag, afskrivning, moms og skat
Sidst opdateret: 22. februar 2024

Solcelleanlæg regler: Afgift, afskrivning, fradrag og skat

solcelle regler

Regler for solceller for private du skal kende i 2024

Overvejer du at investere i solceller, og har du allerede sat dig godt ind i, hvor stort solcelleanlæg du har brug for, og hvor meget det koster – vil du måske gerne vide lidt mere om, hvilke regler der egentlig er for solceller, når først de er blevet monteret og om solceller kan betale sig for dig.

I dette indlæg kommer vi ind på de regler for solceller, som du skal kende til som privatperson. Vil du læse om, hvilke regler der er gældende for erhverv, skal du læse vores indlæg her: Solceller til erhverv: Fradrag, afdrag, afskrivning, moms og skat.

Du kan allerede nu, hurtigt og nemt, få tilbud på solceller, som passer til dine behov. Vi har et stort netværk af autoriserede installatører der kan hjælpe dig med installation af solceller, men også guide dig om de regler, du skal kende, når du får installeret solceller. Med autoriseret hjælp kan du være sikker på, at alt foregår som det skal, uden at du skal bekymre dig om pludselige uforudsete ekstraudgifter.

Få tilbud ved at trykke på knappen.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Solceller afregning

Når du har fået installeret solceller, kommer du i kontakt med tre aktører i forbindelse med opgørelse og afregning af dit forbrug og din elproduktion.

 1. Dit netselskab
 2. Dit elselskab
 3. En produktionsleverandør.

1. Netselskab

Netselskabet registrerer både den strøm, du producerer og forbruger. De ejer din elmåler og noget af det ledningsnet, der transporterer strøm til og fra din adresse.

Du kan altid finde dine måleraflæsninger på hjemmesiden: eloverblik.dk ved at logge ind med dit aftagenummer og en kode, som du finder på min elregning.

2. Elselskab

Når du køber strøm, køber du det hos et elselskab. Elselskabets opgave er at opkræve betaling både på vegne af netselskabet og staten. På den måde får du én samlet regning med alt, hvad der vedrører din elmåler. Du skal betale for det forbrug, som elselskabet får oplyst fra netselskabet.

3. Produktionsleverandør

Du skal hav en produktionsleverandør for at sælge strøm fra dine solceller. Når du som privatperson producerer mere strøm, end du selv kan nå at forbruge, så køber produktionsleverandøren den strøm og sælger den til elmarkedet for dig.

En produktionsleverandør kunne eksempelvis være:

 • Vindenergi Danmark
 • Vindstød.dk
 • Nettopower
 • Jysk Energi A/S
 • Modstrøm Danmark A/S
Husk, at du skal vælge afregningsmodel, inden du får installeret solceller

Inden installationen af dine solceller skal du starte ansøgning om, hvilken afregningsmodel du ønsker at gøre brug af.

Har du skrevet dig op til at modtage tilbud på solceller via vores formular, vil den eller de solcellekonsulenter, som du kommer i kontakt med, hjælpe dig med at finde ud af, hvilken model der giver mest mening for dig.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Nettoafregning

Når du ejer solceller privat, skal du være tilmeldt en afregningsmodel, som bestemmer hvorledes din overproduktion afregnes. På nuværende tidspunkt kan du vælge mellem to afregningsmodeller:

 1. Gruppe 2: Den timebaserede afregningsmodel
 2. Gruppe 3: Den øjebliksbaserede afregningsmodel

I dette afsnit gennemgår vi de forskellige afregningsmodeller, både dem der er udgået, og de to modeller der er relevante nu for private solcelleejere.

Gruppe 1 (gælder kun store erhvervsanlæg)

Gruppe 1 er en timeafregningsmodel, der kun er relevant for store erhvervsanlæg. Her bliver hele elproduktionen solgt og forbruget købt. Dette foregår på markedsvilkår.

Det er anlægsejerens eget ansvar at finde en produktionsleverandør for elproduktion og elleverandør.

I gruppe 1 skal du betale almindelig PSO-afgift, når du køber el, og du får en reduceret PSO-afgift for din egenproduktion.

Gruppe 2 (timeafregning)

Gruppe 2 er en timeafregningsmodel, hvor din overskudsproduktion bliver lagret i op til en time. Du kan så forbruge strømmen indenfor den time. Får du ikke brugt al din strøm i den indeværende time, sælger du den automatisk til elnettet til markedsprisen.

Solcelle regler - timeafregning

Hvis du ikke er godkendt til pristillæg, skal du sælge din overskudsproduktion via en produktionsleverandør, som du selv laver en aftale med. En produktionsleverandør er en, der sælger strømmen for dig. Det kaldes også for en balanceansvarlig.

En produktionsleverandør/balanceansvarlig har en pris, som regel opbygget som et abonnement. Nogle har højere abonnementspriser end andre.

Gruppe 3 (øjebliksafregning)

Gruppe 3 er en øjebliksafregningsmodel. Her skal du forbruge strømmen i samme øjeblik, som den bliver produceret af dit solcelleanlæg. Bruger du den ikke, bliver strømmen automatisk solgt til elnettet i samme øjeblik.

Øjebliksafregning - Solcelle regler

Hvis du ikke er godkendt til pristillæg, skal du, ligesom ved gruppe 2, sælge din overskudsproduktion via en produktionsleverandør, som du selv har lavet en aftale med.

Hvilken gruppe skal du vælge?

Når du får besøg af en solcelleinstallatør, vil du kunne spørge ind til de to forskellige afregningsmodeller og få en uddybende forklaring af, hvordan det fungerer.

I de fleste tilfælde vil solcellemontøren anbefale dig at tilmelde dig gruppe 3, som er øjebliksafregning.

Det skyldes, at solcelleinstallatører som udgangspunkt altid vil dimensionerer dit solcelleanlæg, så det passer bedst muligt til dit forbrug. Dermed vil overskudsproduktionen være minimal.

Vælger du et solcelleanlæg med batteri, bliver din overskudsstrøm lageret, fremfor at blive solgt til elnettet. Det kan du læse mere om i vores artikel: Hvordan virker solceller med batteri?

Salg af strøm fra solceller

Alle solcelleanlæg, installeret efter d. 1. januar 2020, skal tilmeldes en produktionsleverandør, som vil sælge overskudsproduktionen.

Hvis du ikke selv tilmelder dit anlæg, så vil Energinet automatisk gøre det for dig. Det vil koste et årligt gebyr på 1.000 kr. og samtidig vil Energinet beholde beløbet for salget af din overskudsproduktion.

Produktionsleverandøren står for at sælge din strøm til Nord Pool, som er elbørsen. Den aktuelle elpris varierer hen over dagen. Oftest er elprisen højest om aften, hvor forbruget også er højt.

Har du fået et solcelleanlæg installeret, skal du altså sørge for at tilmelde dig en produktionsleverandør og dermed få betaling for din overskudsstrøm.

Hvis du gerne vil undgå at betale et månedligt abonnement for elsalget, så skal du vælge samme leverandør til at købe din strøm fra.

Vil du spare penge på din elregning samtidig med at du får penge for din overskudsproduktion, så lad os hjælpe dig med at finde den rette installatør til dit projekt. Du skal bare udfylde en kort formular. Når du har udfyldt vores korte formular, vil du efter kort tid modtage tilbud fra op til 4 danske installatører, dem kan du i ro og mag selv sammenligne. Når du sammenligner tilbud er du bedre sikret for ikke at betale overpris, og undgår dermed uforudsete omkostninger.

Tilbuddene er helt gratis og uforpligtende, du har dermed ikke noget at tabe. Klik på knappen, så er du i gang.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Solceller skatteregler og afskrivning af solceller

Når du sælger el til elnettet, tjener du penge. Derfor skal du måske betale skat. Vi forklarer dig her, hvordan solceller og SKAT fungerer.

Hvornår skal du betale skat af din produktion?

Du må sælge el for op til 7.000 kr. om året, før du skal betale skat. Hvis I er flere om at eje anlægget, fx hvis I er et ægtepar, så har I begge to et bundfradrag på 7.000 kr. Du kan se, hvor meget el du har solgt på din årlige afregning fra dit elselskab.

Hvis du sælger el fra dit solcelleanlæg for mere end 7.000 kr., så skal du angive det i din årsopgørelse. Du skal finde rubrik 20 i din årsopgørelse, og så skal du indtaste 60 % af det overskydende beløb over de 7.000 kr.

Eksempel

Lad os sige, at du har solgt el for 8.300 kr. på et år. Bundfradraget er 7.000 kr., så det trækker vi fra de 8.300 kr. Dermed er der 1.300 kr. tilbage, som så er skattepligtig. Derfor ganger vi 1.300 kr. med 60%, hvilket giver 780 kr. Du skal dermed skrive 780 kr. i din årsopgørelse i rubrik 20.

Der er ingen fradrag eller afskrivningsmuligheder på selve anlægget. Dog kan du, hvis du har lånt penge til anlægget, trække dine renteudgifter fra.

Du kan læse mere om solceller og skat på SKAT’s hjemmeside: Skat af solceller og andre vedvarende anlæg.

Solceller afgift

Når du bruger den elektricitet, du selv har produceret på dine solceller, så skal du ikke betale afgift.

PSO-afgift solceller

PSO-afgiften blev d. 1. januar 2022 afskaffet. PSO-afgiften var en afgift, som du betalte gennem din elregning.

PSO-afgiften omfattede eksempelvis omkostninger til:

 • Tilskud til vedvarende energi og decentral kraftvarmeproduktion
 • Forskning og udvikling i miljøvenlig produktion af energi
 • Sikkerhedsstyrelsen

Bestil skræddersyede tilbud på solceller 

Ønsker du tilbud på solceller eller tag med solceller til din bolig? Her på GreenMatch.dk kan du helt gratis og uforpligtende bestille op til 4 skræddersyede solceller med batteri tilbud. Udfyld en kort kontaktformular, så kontakter vi dig telefonisk med opfølgende spørgsmål. Du vil derefter modtage tilbuddene og i ro og mag vælge, hvad der passer bedst til dig.

Ved at vælge vores service, modtager du hurtigt, nemt og gratis tilbud fra autoriserede danske installatører. Du slipper dermed for selv at skulle bruge timer på at finde og kontakte installatører der kan fuldføre din installation.

Klik på knappen, så er du i gang.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål om solcelle regler

Nikita Gravesen
Skrevet af Nikita Gravesen, Skribent

Nikita har siden sommeren 2022 skrevet for Greenmatch.dk. Her skriver hun artikler om grønne løsninger til danskere, der gerne vil leve lidt grønnere. Hun sætter en dyd i at gøre kompleks information konkret. Selvom vejen til den grønne omstilling kan være besværlig og kompleks, mener hun, at alle skal have muligheden for at være med.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?