Nysgerrig på Hvor Meget du kan Spare med Solceller i 2022?
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Få op til 4 tilbud her
Med 3 nemme trin

Vi oplever i øjeblikket øget interesse for solceller. Vi har derfor ikke mulighed for at hjælpe alle med at indsamle tilbud på nuværende tidspunkt.

Med 3 nemme trin
<span class="d-md-none">✔️ Nedsæt din elregning med op til 6.700 kr.</span><span class="d-none d-md-block">Nedsæt din elregning med op til 6.700 kr. </span>
✔️ Nedsæt din elregning med op til 6.700 kr.Nedsæt din elregning med op til 6.700 kr.
Ifølge beregninger fra Energistyrelsen.
<span class="d-md-none">✔️ Tjen penge ved at sælge overskydende el</span><span class="d-none d-md-block">Tjen penge ved at sælge overskydende el</span>
✔️ Tjen penge ved at sælge overskydende elTjen penge ved at sælge overskydende el
Du får i gennemsnit 25 øre pr. kWh du sælger.
<span class="d-md-none">✔️ Bliv uafhængig med gratis strøm fra solen</span><span class="d-none d-md-block">Bliv uafhængig med gratis strøm fra solen</span>
✔️ Bliv uafhængig med gratis strøm fra solenBliv uafhængig med gratis strøm fra solen
Vi har hjulpet over 79.000 danske hjem med grønnere løsninger.
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 14 september 2022

Solcelleanlæg regler: Afgift, afskrivning, fradrag og skat

Disse regler for solceller skal du kende i 2022

Overvejer du at investere i solceller, og har du allerede sat dig godt ind i, hvor stort solcelleanlæg du har brug for, og hvor meget det koster - vil du måske gerne vide lidt mere om, hvilke regler der egentlig er for solceller, når først de er blevet montereret.

I dette indlæg kommer vi ind på de regler for solceller, som du skal kende til som privatperson. Vil du læse om, hvilke regler der er gældende for erhverv, skal du læse vores indlæg her: Solceller til erhverv: Fradrag, afdrag, afskrivning, moms og skat.

Solceller afregning

Når du har fået installeret solceller, kommer du i kontakt med tre aktører i forbindelse med opgørelse og afregning af dit forbrug og din elproduktion. For det første dit netselskab, for det andet dit elselskab og for det tredje en produktionsleverandør.

Netselskab

Netselskabet registrerer både dit forbrug, og den strøm du producerer med dine solceller. De ejer din elmåler, og noget af det ledningsnet der transporterer strøm til og fra din adresse.

Du kan altid finde dine måleraflæsninger på hjemmesiden: eloverblik.dk ved at logge ind med dit aftagenummer og en kode, som du finder på min elregning.

Elselskab

Når du køber strøm, køber du det hos et elselskab. Elselskabets opgave er at opkræve betaling betaling både på vegne af netselskabet og staten. På den måde får du én samlet regning med alt, hvad der vedrører din elmåler. Du skal betale for det forbrug, som elselskabet får oplyst fra netselskabet.

Produktionsleverandør

En produktionsleverandør er relevant, hvis du ønsker at sælge strøm fra dine solceller. Når du som privatperson producerer mere strøm, end du selv kan nå at forbruge, så vil produktionsleverandøren købe den strøm og sælge den til elmarkedet for dig.

Det kunne eksempelvis være:

 • Vindenergi Danmark
 • Vindstød.dk
 • Nettopower
 • Jysk Energi A/S
 • Modstrøm Danmark A/S
Husk, at du skal vælge afregningsmodel, inden du får installeret solceller

Inden installationen af dine solceller skal du starte ansøgning om, hvilken afregningsmodel du ønsker at gøre brug af.

Har du skrevet dig op til at modtage tilbud på solceller via vores formular, vil den eller de solcellekonsulenter, som du kommer i kontakt med, hjælpe dig med at finde ud af, hvilken model der giver mest mening for dig.

Nettoafregning

Når du ejer solceller privat, skal du være tilmeldt en afregningsmodel, som bestemmer hvorledes din overproduktion afregnes. På nuværende tidspunkt kan du vælge mellem to afregningsmodeller:

 1. Gruppe 2: Den timebaserede afregningsmodel
 2. Gruppe 3: Den øjebliksbaserede afregningsmodel

Der har i de seneste 10 år været en del ændringer, så hvis du er forvirret over, hvilke afregningsmodeller der findes, så kan vi sagtens forstå det.

Derfor vil vi i dette afsnit gennemgå de forskellige afregningsmodeller, både dem der er udgået, og de to modeller der er relevante nu for private solcelleejere.

Gruppe 1 (gælder kun store erhvervsanlæg)

Gruppe 1 er en timeafregningsmodel, der kun relevant for store erhvervsanlæg. Her bliver hele elproduktionen bliver solgt og forbruget købt. Dette foregår på markedsvilkår.

Det er anlægsejerens eget ansvar at finde en produktionsleverandør for elproduktion og elleverandør.

I gruppe 1 skal du betale almindelig PSO-afgift, når du køber el, og du får en reduceret PSO-afgift for din egenproduktion.

Gruppe 2 (timeafregning)

Gruppe 2 er en timeafregningsmodel, hvor din overskudsproduktion bliver lagret i op til en time. Du kan så forbruge strømmen indenfor den time. Får du ikke brugt al din strøm i den indeværende time, sælger du den til elnettet til markedsprisen.

Hvis du ikke er godkendt til pristillæg, skal du sælge din overskudsproduktion via en produktionsleverandør, som du selv laver en aftale med. En produktionsleverandør er en, der sælger strømmen for dig. Det kaldes også for en balanceansvarlig.

En produktionsleverandør/balanceansvarlig har en pris, som regel opbygget som et abonnement. Nogle har højere abonnementspriser end andre.

Gruppe 3 (øjebliksafregning)

Gruppe 3 er en øjebliksafregningsmodel. Her skal du forbruge strømmen i samme øjeblik, som den bliver produceret af dit solcelleanlæg. Har du en overskudsproduktion bliver denne strøm solgt til elnettet i samme øjeblik.

Hvis du ikke er godkendt til pristillæg, skal du, ligesom ved gruppe 2, sælge din overskudsproduktion via en produktionsleverandør, som du selv har lavet en aftale med.

Gruppe 4 (øjebliksafregning udgået 2019)
Denne gruppe var i princippet ligesom gruppe 3, hvor der er tale om en øjebliksafregning. Her havde du dog førhen mulighed for at skifte gruppe, men det er siden 2019 ikke længere en muligt.
Gruppe 5 (øjebliksafregning udgået 2019)
Ligesom gruppe 4 og 3 er der i gruppe 5 også tale om øjebliksafregning. Forskellen på gruppe 4 og 5 var, at man i gruppe ikke fik afregning for ens overproduktion. Derfor var det ikke nødvendigt med en balanceansvarlig.
Gruppe 6 (årsbaseret nettoafregning udgået 2012)
I 2012 udgik den årsbaserede nettoafregning gruppe 6, også kendt under “den gamle ordning”. Hvis du købte dit solcelleanlæg før d. 19. november 2012, og fik det anmeldt til en din netvirksomhed inden d. 20. december samme og tilsluttet anlægget til nettet senest d. 31. december 2013, har du mulighed for at anmode om at få dit anlæg afregnet efter gruppe 6. For alle nye solcelleejere er det dog kun gruppe 2 og 3, der er relevante.

Hvilken gruppe skal du vælge?

Når du får besøg af en solcelleinstallatør, vil du kunne spørge ind til disse afregningsmodeller og få en uddybende forklaring af, hvordan det fungerer. I de fleste tilfælde vil solcellemontøren anbefale dig at tilmelde dig gruppe 3, som er øjebliksafregning.

Det skyldes, at solselleinstallatører som udgangspunkt altid vil dimensionerer dit solcelleanlæg, så det passer bedst muligt til dit forbrug. Dermed vil overskudsproduktionen være minimal. Det abonnement du skal betale for en balanceansvarlig eller produktionsleverandør vil ellers overstige den indtjening, som du vil kunne få, når du sælger din overskudsproduktion til elnettet.

Salg af strøm fra solceller

Alle solcelleanlæg, installeret efter d. 1. januar 2020, skal tilmeldes en produktionsleverandør, som så vil sælge overskudsproduktionen.

Hvis du ikke selv tilmelder dit anlæg, så vil energinet automatisk gøre det for dig. Det vil koste et årligt gebyr på 1.000 kr. og samtidig vil energinet beholde beløbet for dit elsalg.

Produktionsleverandøren står for at sælge din strøm til Nord Pool, som er elbørsen. Den aktuelle elpris varierer hen over dagen. Oftest er elprisen højst om dagen, hvor forbruget også er højt. Det er en fordel for solcelleejere, fordi deres produktion også er højest om dagen, når solen står højest på himlen.

Har du fået et solcelleanlæg installeret, skal du altså sørge for at tilmelde dig en produktionsleverandør og dermed få betaling for din overskudsstrøm.

Hvis du gerne vil undgå at betale et månedligt abonnement for elsalget, så skal du vælge samle produktionsleverandør til at købe din strøm fra.

Solceller skatteregler og afskrivning af solceller

Når du sælger el til elnettet, tjener du penge. Derfor skal du måske betale skat. Vi forklarer dig her, hvordan solceller og SKAT fungerer.

Du kan læse mere om solceller og skat her på SKAT’s hjemmeside: Skat af solceller og andre vedvarende anlæg.

Hvornår skal du betale skat af din produktion?

Selvom det her med solceller og skat lyder lidt besværligt, er det egentlig ganske simpelt. Du må sælge el for op til 7.000 kr. om året, før du skal betale skat. Hvis I er flere om at eje anlægget, fx hvis I er et ægtepar, så har I begge to et bundfradrag på 7.000 kr. Du kan se, hvor meget el du har solgt på din årlige afregning fra dit elselskab.

Hvis du sælger el fra dit solcelleanlæg for mere end 7.000 kr., så skal du angive det i din årsopgørelse. Du skal finde rubrik 20 i din årsopgørelse, og så skal du indtaste 60% af det overskydende beløb over de 7.000 kr.

Lad os sige, at du har solgt el for 8.300 kr. på et år. Bundfradraget er 7.000 kr., så det trækker vi fra de 8.300 kr. Dermed er der 1.300 kr. tilbage, som så er skattepligtig. Derfor ganger vi 1.300 kr. med 60%, hvilket giver 780 kr. Du skal dermed skrive 780 kr. i din årsopgørelse i rubrik 20.

Der er ingen fradrag eller afskrivningsmuligheder på selve anlægget. Dog kan du, hvis du har lånt penge til anlægget, trække dine renteudgifter fra.

Solceller afgift

El der er fremstillet på dit solcelleanlæg er fritaget fra afgift, når elektriciten bliver anvendt af ejeren af solcelleanlægget og ikke når ud på elnettet. Det vil alstå sige, at når du bruger den elektricitet, du selv har produceret på dine solceller, så skal du ikke betale afgift.

PSO-afgift solceller

PSO-afgiften blev d. 1. januar 2022 afskaffet. PSO-afgiften var en afgift, som du betale gennem din elregning.

PSO-afgiften omfattede eksempelvis omkostninger til:

 • Tilskud til vedvarende energi og decentral kraftvarmeproduktion
 • Forskning og udvikling i miljøvenlig produktion af energi
 • Sikkerhedsstyrelsen

Kan jeg få tilskud til solceller

Det er desværre ikke muligt at få tilskud til solcelleanlæg. Førhen kunne du få tilskud til solceller, men det er ikke en del af Bygningspuljen.

I Bygningspuljen kan du få tilskud til:

 • Luft til vand varmepumpe
 • Jordvarme
 • Isolering

Håndværkerfradrag solceller

Du kan trække håndværkerfradrag fra i din forskudsopgørelse, når du har fået installeret et solcelleanlæg. På den måde kan du få fradrag for dine solceller.

Håndværkerfradraget gælder kun for arbejdstimerne i installationen af dine solceller. I 2022 er håndværkerfradraget igen sat ned, så du kan få fradrag for 12.900 kr. I 2021 var fradraget på 25.000 kr.

Du skal dog skynde dig, for håndværkerdraget afskaffes helt fra d. 1. april 2022, og det vil herefter ikke længere være muligt at få håndværkerfradrag for solceller.

Bestil skræddersyede tilbud på solceller 

Ønsker du tilbud på solceller til din bolig? Her på GreenMatch.dk kan du helt gratis og uforpligtende bestille op til 4 skræddersyede tilbud på solceller. Udfyld kontaktformularen øverst, og vi kontakter dig telefonisk med opfølgende spørgsmål. Du vil derefter modtage tilbuddene og i ro og mag vælge, hvad der passer bedst til dig.

Bestil tilbud på solcelleanlæg til boligen her

Det tager kun 2 minutter