SPAR hundredevis af kroner om året på din elregning ved at installere solceller
Få op til 4 tilbud her
Bestil tilbud
Det tager kun 30 sekunder 100 % gratis og uforpligtende tilbud
1/3
Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
 • GreenMatch
 • Blog
 • Solceller til privat: Fradrag, afdrag, afskrivning, moms og skat
Sidst opdateret: 5. juni 2023

Solcelleanlæg regler: Afgift, afskrivning, fradrag og skat

Disse regler for solceller skal du kende i 2023

Overvejer du at investere i solceller, og har du allerede sat dig godt ind i, hvor stort solcelleanlæg du har brug for, og hvor meget det koster – vil du måske gerne vide lidt mere om, hvilke regler der egentlig er for solceller, når først de er blevet montereret.

I dette indlæg kommer vi ind på de regler for solceller, som du skal kende til som privatperson. Vil du læse om, hvilke regler der er gældende for erhverv, skal du læse vores indlæg her: Solceller til erhverv: Fradrag, afdrag, afskrivning, moms og skat.

Du kan allerede nu, hurtigt og nemt, få tilbud på solceller, som passer til dine behov. Vi har et stort netværk af autoriserede installatører der kan hjælpe dig med installation, men også guide dig om de regler du skal kende når du får installeret solceller.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Solceller afregning

Når du har fået installeret solceller, kommer du i kontakt med tre aktører i forbindelse med opgørelse og afregning af dit forbrug og din elproduktion. For det første dit netselskab, for det andet dit elselskab og for det tredje en produktionsleverandør.

Netselskab

Netselskabet registrerer både dit forbrug, og den strøm du producerer med dine solceller. De ejer din elmåler, og noget af det ledningsnet der transporterer strøm til og fra din adresse.

Du kan altid finde dine måleraflæsninger på hjemmesiden: eloverblik.dk ved at logge ind med dit aftagenummer og en kode, som du finder på min elregning.

Elselskab

Når du køber strøm, køber du det hos et elselskab. Elselskabets opgave er at opkræve betaling betaling både på vegne af netselskabet og staten. På den måde får du én samlet regning med alt, hvad der vedrører din elmåler. Du skal betale for det forbrug, som elselskabet får oplyst fra netselskabet.

Produktionsleverandør

En produktionsleverandør er relevant, hvis du ønsker at sælge strøm fra dine solceller. Når du som privatperson producerer mere strøm, end du selv kan nå at forbruge, så vil produktionsleverandøren købe den strøm og sælge den til elmarkedet for dig.

Det kunne eksempelvis være:

 • Vindenergi Danmark
 • Vindstød.dk
 • Nettopower
 • Jysk Energi A/S
 • Modstrøm Danmark A/S
Husk, at du skal vælge afregningsmodel, inden du får installeret solceller

Inden installationen af dine solceller skal du starte ansøgning om, hvilken afregningsmodel du ønsker at gøre brug af.

Har du skrevet dig op til at modtage tilbud på solceller via vores formular, vil den eller de solcellekonsulenter, som du kommer i kontakt med, hjælpe dig med at finde ud af, hvilken model der giver mest mening for dig.

Nettoafregning

Når du ejer solceller privat, skal du være tilmeldt en afregningsmodel, som bestemmer hvorledes din overproduktion afregnes. På nuværende tidspunkt kan du vælge mellem to afregningsmodeller:

 1. Gruppe 2: Den timebaserede afregningsmodel
 2. Gruppe 3: Den øjebliksbaserede afregningsmodel

Der har i de seneste 10 år været en del ændringer, så hvis du er forvirret over, hvilke afregningsmodeller der findes, så kan vi sagtens forstå det.

Derfor vil vi i dette afsnit gennemgå de forskellige afregningsmodeller, både dem der er udgået, og de to modeller der er relevante nu for private solcelleejere.

Gruppe 1 (gælder kun store erhvervsanlæg)

Gruppe 1 er en timeafregningsmodel, der kun relevant for store erhvervsanlæg. Her bliver hele elproduktionen bliver solgt og forbruget købt. Dette foregår på markedsvilkår.

Det er anlægsejerens eget ansvar at finde en produktionsleverandør for elproduktion og elleverandør.

I gruppe 1 skal du betale almindelig PSO-afgift, når du køber el, og du får en reduceret PSO-afgift for din egenproduktion.

Gruppe 2 (timeafregning)

Gruppe 2 er en timeafregningsmodel, hvor din overskudsproduktion bliver lagret i op til en time. Du kan så forbruge strømmen indenfor den time. Får du ikke brugt al din strøm i den indeværende time, sælger du den til elnettet til markedsprisen.

Hvis du ikke er godkendt til pristillæg, skal du sælge din overskudsproduktion via en produktionsleverandør, som du selv laver en aftale med. En produktionsleverandør er en, der sælger strømmen for dig. Det kaldes også for en balanceansvarlig.

En produktionsleverandør/balanceansvarlig har en pris, som regel opbygget som et abonnement. Nogle har højere abonnementspriser end andre.

Gruppe 3 (øjebliksafregning)

Gruppe 3 er en øjebliksafregningsmodel. Her skal du forbruge strømmen i samme øjeblik, som den bliver produceret af dit solcelleanlæg. Har du en overskudsproduktion bliver denne strøm solgt til elnettet i samme øjeblik.

Hvis du ikke er godkendt til pristillæg, skal du, ligesom ved gruppe 2, sælge din overskudsproduktion via en produktionsleverandør, som du selv har lavet en aftale med.

Hvilken gruppe skal du vælge?

Når du får besøg af en solcelleinstallatør, vil du kunne spørge ind til disse afregningsmodeller og få en uddybende forklaring af, hvordan det fungerer. I de fleste tilfælde vil solcellemontøren anbefale dig at tilmelde dig gruppe 3, som er øjebliksafregning.

Det skyldes, at solselleinstallatører som udgangspunkt altid vil dimensionerer dit solcelleanlæg, så det passer bedst muligt til dit forbrug. Dermed vil overskudsproduktionen være minimal. Det abonnement du skal betale for en balanceansvarlig eller produktionsleverandør vil ellers overstige den indtjening, som du vil kunne få, når du sælger din overskudsproduktion til elnettet.

Salg af strøm fra solceller

Alle solcelleanlæg, installeret efter d. 1. januar 2020, skal tilmeldes en produktionsleverandør, som så vil sælge overskudsproduktionen.

Hvis du ikke selv tilmelder dit anlæg, så vil energinet automatisk gøre det for dig. Det vil koste et årligt gebyr på 1.000 kr. og samtidig vil energinet beholde beløbet for dit elsalg.

Produktionsleverandøren står for at sælge din strøm til Nord Pool, som er elbørsen. Den aktuelle elpris varierer hen over dagen. Oftest er elprisen højst om dagen, hvor forbruget også er højt. Det er en fordel for solcelleejere, fordi deres produktion også er højest om dagen, når solen står højest på himlen.

Har du fået et solcelleanlæg installeret, skal du altså sørge for at tilmelde dig en produktionsleverandør og dermed få betaling for din overskudsstrøm.

Hvis du gerne vil undgå at betale et månedligt abonnement for elsalget, så skal du vælge samme produktionsleverandør til at købe din strøm fra.

Vil du spare penge på din elregning samtidig med at du får penge for din overskudsproduktion, så lad os hjælpe dig med at finde den rette installatør til dit projekt. Du skal bare udfylde en kort formular.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Solceller skatteregler og afskrivning af solceller

Når du sælger el til elnettet, tjener du penge. Derfor skal du måske betale skat. Vi forklarer dig her, hvordan solceller og SKAT fungerer.

Du kan læse mere om solceller og skat her på SKAT’s hjemmeside: Skat af solceller og andre vedvarende anlæg.

Hvornår skal du betale skat af din produktion?

Selvom det her med solceller og skat lyder lidt besværligt, er det egentlig ganske simpelt. Du må sælge el for op til 7.000 kr. om året, før du skal betale skat. Hvis I er flere om at eje anlægget, fx hvis I er et ægtepar, så har I begge to et bundfradrag på 7.000 kr. Du kan se, hvor meget el du har solgt på din årlige afregning fra dit elselskab.

Hvis du sælger el fra dit solcelleanlæg for mere end 7.000 kr., så skal du angive det i din årsopgørelse. Du skal finde rubrik 20 i din årsopgørelse, og så skal du indtaste 60% af det overskydende beløb over de 7.000 kr.

Lad os sige, at du har solgt el for 8.300 kr. på et år. Bundfradraget er 7.000 kr., så det trækker vi fra de 8.300 kr. Dermed er der 1.300 kr. tilbage, som så er skattepligtig. Derfor ganger vi 1.300 kr. med 60%, hvilket giver 780 kr. Du skal dermed skrive 780 kr. i din årsopgørelse i rubrik 20.

Der er ingen fradrag eller afskrivningsmuligheder på selve anlægget. Dog kan du, hvis du har lånt penge til anlægget, trække dine renteudgifter fra.

Solceller afgift

El der er fremstillet på dit solcelleanlæg er fritaget fra afgift, når elektriciten bliver anvendt af ejeren af solcelleanlægget og ikke når ud på elnettet. Det vil alstå sige, at når du bruger den elektricitet, du selv har produceret på dine solceller, så skal du ikke betale afgift.

PSO-afgift solceller

PSO-afgiften blev d. 1. januar 2022 afskaffet. PSO-afgiften var en afgift, som du betale gennem din elregning.

PSO-afgiften omfattede eksempelvis omkostninger til:

 • Tilskud til vedvarende energi og decentral kraftvarmeproduktion
 • Forskning og udvikling i miljøvenlig produktion af energi
 • Sikkerhedsstyrelsen

Kan jeg få tilskud til solceller

Det er desværre ikke muligt at få tilskud til solcelleanlæg. Førhen kunne du få tilskud til solceller, men det er ikke en del af Bygningspuljen.

I Bygningspuljen kan du få tilskud til:

 • Luft til vand varmepumpe
 • Jordvarme
 • Isolering

Håndværkerfradrag solceller

Du kan trække håndværkerfradrag fra i din forskudsopgørelse, når du har fået installeret et solcelleanlæg. På den måde kan du få fradrag for dine solceller.

Håndværkerfradraget gælder kun for arbejdstimerne i installationen af dine solceller. I 2022 er håndværkerfradraget igen sat ned, så du kan få fradrag for 12.900 kr. I 2021 var fradraget på 25.000 kr.

Du skal dog skynde dig, for håndværkerdraget afskaffes helt fra d. 1. april 2022, og det vil herefter ikke længere være muligt at få håndværkerfradrag for solceller.

Bestil skræddersyede tilbud på solceller 

Ønsker du tilbud på solceller til din bolig? Her på GreenMatch.dk kan du helt gratis og uforpligtende bestille op til 4 skræddersyede tilbud på solceller. Udfyld en kort kontaktformular, så kontakter vi dig telefonisk med opfølgende spørgsmål. Du vil derefter modtage tilbuddene og i ro og mag vælge, hvad der passer bedst til dig.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris
Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?