SPAR hundredevis af kroner om året på din varmeregning ved at installere en varmepumpe
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
1/5
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 6777 kr. om året
Spar op til 6777 kr. om året

Sænk din varmeregning ved at installere en varmepumpe

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 22. februar 2024

Montering af varmepumpe: Regler ved varmepumpe installation

Montering af varmepumpe

Må du selv installere din varmepumpe? Et hurtigt svar er nej. Da montering af varmepumper kræver både el- og VVS-arbejde, skal selve installationen af varmepumpen ske af en autoriseret installatør.

Især ved installation af luft til vand varmepumpe og jordvarme er der komplekse forbindelser der kræver autorisation. Da en luft til luft varmepumpe installation ikke er lige så omstændig, er der enkelte ting, du selv kan gøre.

I denne artikel kan du læse alt om, hvilke regler der er for installation af varmepumpe og hvilket arbejde, du selv må udføre.

Ønsker du tilbud på varmepumpe inkluderet montering, kan vi hjælpe dig. Alle de tilbud du modtager via GreenMatch har installation inkluderet, du slipper dermed for selv at skulle finde en autoriseret installatør. Alt du skal gøre er at udfylde en kort formular med dine ønsker, herefter vil du modtage op til 4 tilbud, du nemt og roligt kan sammenligne. Disse tilbud er gratis og uforpligtende.

Find autoriseret installatører i dag, ved at trykke på knappen.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Montering og installation afhænger af varmepumpetype

Ved varmepumpe installation er det typen af varmepumpe der afgør processen og, hvilke regler der skal følges. Installationsprocessen for luft til luft varmepumpe og luft til vand varmepumpe er meget ens, dog med forskelle når luft til vand varmepumpen skal forbindes til brugsvandet og radiator eller gulvvarme.

Installation af jordvarme kræver en længere proces da der ved jordvarme skal nedgraves slanger, før delene kan forbindes.

Regler for installation af varmepumpe

Ved installation af varmepumpe er der flere regler, du skal være opmærksom på. Som udgangspunkt kræver det en autorisation for at kunne installere en varmepumpe. Ved tilslutning af varmepumpe er der flere dele, der kræver kendskab til el-installation og håndtering af kemikalier, som r32 kølemiddel.

Der er kun enkelte el-installationer, som du selv må udføre. Ingen af dem er dog en del af montering af varmepumpe.

Når du skal have din varmepumpe installeret, bør du derfor sikre dig, at installatøren har den rette autorisation. Det gør du ved at kigge efter de installatører, der har en VE-godkendelse.

Med denne godkendelse kan installatøren både udføre de nødvendige elinstallationer samt VVS-arbejdet i forbindelse med opsætningen af varmepumpen.

Grundlæggende er der ikke meget ved montering af varmepumpe du må gøre uden at være autoriseret, du kan dog selv forberede enkelte ting. Hvor meget du kan forberede afhænger af typen af varmepumpe.

Ønsker du desuden tilskud, skal installationen foretages af en VE-godkendt installatør. Hvor meget du kan få i tilskud til varmepumpe afhænger af typen af varmepumpe.

I de næste afsnit vil vi udpensle, regler for opsætning af varmepumper og yderligere, hvad du selv må gøre ved hver type varmepumpe. Vi starter dog med en af de vigtigste dele for opsætningen af varmepumpe – regler om placering.

Placering af varmepumpe

Reglerne for placering af varmepumpe er, at den skal placeres 20-40 centimeter fra husmuren, for at den har fri adgang til frisk luft. Varmepumpen skal også placeres mindst 3-4 meter fra skel.

Reglerne for varmepumpe afstand til skel er med til at sikre, at varmepumpen ikke forstyrre dig eller dine naboer. En varmepumpe kan producere noget støj og det er den varmepumpe støj som reglerne skal være med til at sikre mod.

For varmepumpens indedel, er der ikke fastsat regler. Indedelen skal dog nemt kunne forbindes med udedelen, for at undgå alt for meget varmetab. De fleste placere deres indedel i et bryggers, teknikrum eller i kælderen.

Gør det selv montering af luft til luft varmepumpe – Er det lovligt?

Luft til luft varmepumpe montering er den installation der kræver mindst. En luft til luft varmepumpe skal nemlig ikke forbindes til et allerede eksisterende varmesystem.

Der er derfor flere ting du selv må gøre, dog stadig med begrænsninger som du skal være opmærksom på. Du kan selv bidrage med at forberede placeringen af varmepumpen og yderligere også placere både inde- og udedel.

Du må ikke forbinde de to dele, og er installatøren ikke enig i placeringen, kan det være, at varmepumpen skal rykkes for at få det bedste udbytte. Placerer du selv varmepumpens dele skal du stadig betale for installation, du kan dermed ikke sænke din luft til luft varmepumpe pris ved at gøre arbejdet selv.

montering af varmepumpe luft til luft

Hvilke regler gælder for luft til vand varmepumpe installation?

Luft til vand varmepumpe installation skal ske af en autoriseret installatør. Det skyldes, at luft til vand varmepumpen skal kobles til dit varmesystem, radiator eller gulvvarme.

Der følger også en del elarbejde med ved montering af luft til vand varmepumpe, og denne type arbejde skal man også have autorisation til at udføre.

Da en luft til vand varmepumpe kan opvarme dit brugsvand skal dette også forbindes. Det skal du have en autoriseret VVS’er til at udføre.

Hos Tekniq har de lavet en video der gennemgår, hvordan montering af varmepumpe luft til vand skal udføres, så der er styr på sikkerheden. Den kan du se her.

Det du selv kan gøre, ved installation af luft til vand varmepumpe er at forberede det område hvor varmepumpens indedel skal placeres.

luft til vand varmepumpe installation

Hvilke regler gælder for jordvarme installation?

Installation af jordvarme kræver både meget plads og flere elementer. Ved jordvarme skal der nedgraves slanger og installeres både inde- og udedel, og de skal alle forbindes sammen og til dit varmesystem.

Da jordvarme installation er en større proces, er der igen heller ikke mange ting, som du selv må gøre. Det kræver autorisation til at gøre mange af de ting, det kræver at få installeret jordvarme.

Regler for jordvarme installation

Specielt at forbinde delene kræver autorisation. Og det er også kun en autoriseret installatør, som må håndtere det kølemiddel, der er i slangerne.

Der er altså ikke mange ting du selv må gøre, når det kommer til installation af varmepumpe, uafhængig af typen. Vi har i skemaet samlet en oversigt over alle tre typer varmepumper og, hvad du selv må gøre ved installation i skemaet herunder.

Regler for opsætning af varmepumpe
Luft til luft varmepumpeLuft til vand varmepumpeJordvarme
Forbered sted for placering af indedel
Stille indedel op
Stille udedel op
Forbinde delene

De ting du ikke selv må gøre ved installation af varmepumpe, skal udføres af en autoriseret installatør.

Tilbud som du får via GreenMatch vil altid inkludere både anlæg og installation, dermed behøver du ikke lede efter hver enkelt del selv. Du skal bare udfylde en kort formular, med hvilken varmepumpe du ønsker, herefter vil du modtage varmepumpe tilbud inkl montering fra danske autoriseret installatører, som du kan sammenligne og vælge det, der passer dig bedst.

Tryk på knappen, så er du på vej til at få din bedste pris på en varmepumpe.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Hvad koster installation af varmepumpe?

I og med, at det kræver autorisation til at installere en varmepumpe, skal du finde en installatør der kan udføre arbejdet.

Hvorvidt du har installation med i købet af din varmepumpe vil afhænge af hvor du køber den. Køber du et tilbud hos en installatør vil tilbuddet typisk inkludere installation, køber du din varmepumpe i et byggemarked eller en online butik, skal du ofte købe installation ved siden af. Det er typisk luft til luft varmepumper til 150m2 eller mindre arealer, som du kan købe i byggemarkeder.

Ved leasing af varmepumpe vil installation af varmepumpe altid medfølger.

Luft til vand varmepumpe pris på installation koster mellem 2.500 – 4.000 kr. den præcise pris vil afhænge af størrelsen på installationen. Denne pris skal du lægge til selve prisen på varmepumpen.

Prisen for installation vil typisk være den samme uanset størrelsen på dit hus. Er du interesseret i varmepumpe hus i specifik størrelse, kan du læse mere i vores artikler.

For jordvarme vil installationen typisk altid være inkluderet i varmepumpe prisen, da det er en større process og dermed også kræver mere arbejde udført af professionelle. Her vil prisen starte fra 100.000 kr. det er både for installation og anlæg.

Vi har skrevet om driftsomkostningerne til en varmepumpe, dem kan du læse om i vores artikel: Hvad koster en varmepumpe i drift.

Hvor lang tid tager det at opsætte en varmepumpe?

Opsætning af varmepumpe kan tage mellem 1-3 dage afhængig af typen af varmepumpe. For montering af luft til luft varmepumpe kan du forvente at det tager max. 1 dag. Denne installation er også den mindst omstændige af de tre typer.

For installation af luft til vand varmepumpe kan du forvente, at installation vil vare mellem 1-2 dage. Du kan sagtens være hjemme mens installationen pågår. Du kan aftale nærmere med installatøren, hvordan du skal forholde dig under installation.

For jordvarme installation vil det typisk tage mellem 1-3 dage, det kan muligvis tage længere tid, hvis projektet er større. Ligesom med luft til vand, vil du typisk også kunne være hjemme mens jordvarmen bliver installeret.

Vær opmærksom på, at ved installation af luft til vand og jordvarme kan der være perioder, hvor du ikke har varme i din bolig.

Få op til 4 tilbud med varmepumpe pris fra danske autoriseret installatører, så du kan være sikker på, at din varmepumpe bliver installeret korrekt. Fremfor selv at bruge timer på at finde installatører, kan du spare tid ved at udfylde vores korte formular. Når du har udfyldt den vil du modtage tilbud, som du kan sammenligne og herefter vælge det der passer dit budget og dine ønsker.

Tryk på knappen og slip for selv at finde installatører.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål om montering af varmepumpe

Nikita Gravesen
Skrevet af Nikita Gravesen, Skribent

Nikita har siden sommeren 2022 skrevet for Greenmatch.dk. Her skriver hun artikler om grønne løsninger til danskere, der gerne vil leve lidt grønnere. Hun sætter en dyd i at gøre kompleks information konkret. Selvom vejen til den grønne omstilling kan være besværlig og kompleks, mener hun, at alle skal have muligheden for at være med.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?