Spar op til 27.000 kr. på installation af varmepumpe med tilskud
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 27.000 kr. på installation
Spar op til 27.000 kr. på installation

Få tilskud fra Varmepumpepuljen

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 25. juni 2024

Montering af varmepumpe: Regler ved varmepumpe installation

Montering af varmepumpe
 • Du må gerne selv opstille en luft til luft varmepumpe
 • Du må ikke tilslutte varmepumpen til el, da det kræver en autoriseret elektriker
 • Du må heller ikke forbinde varmepumpedelene og håndtere kølemiddel, da det kræver en autoriseret vvs’er.

Må du selv installere din varmepumpe? Et hurtigt svar er nej. Da montering af varmepumper kræver både el- og VVS-arbejde, skal selve installationen af varmepumpen foretages af en autoriseret installatør.

Især ved installation af luft til vand varmepumpe og jordvarme er der komplekse forbindelser, der kræver autorisation. Da en luft til luft varmepumpe installation ikke er lige så omstændig, er der enkelte ting, du selv kan gøre.

I denne artikel kan du læse alt om, hvilke regler der er for installation af varmepumpe og hvad du selv må gøre.

Søg tilskud til varmepumpe

Varmepumpepuljen er åben. Bliv klar til at søge om tilskud til varmepumpe ved at læse vores artikel.

 

Du kan også få tilskud til isolering via Energirenoveringspuljen, der også er åben lige nu.

Vi anbefaler, at du overlader installationen af din varmepumpe til en autoriseret installatør. Det er din garanti for, at installationen kommer til at forløbe uden problemer, og du sikrer, at garantien gælder.

Vi kan spare dig for besværet med at bruge timer på at indhente tilbud. Alt du skal gøre er at udfylde en kort formular, og herefter vil du modtage op til 4 tilbud, du nemt og roligt kan sammenligne. Disse tilbud er gratis og uforpligtende.

Find autoriserede installatører i dag ved at trykke på knappen.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Regler for installation af varmepumpe: Må jeg selv installere den?

Som hovedregel må du ikke selv stå for installationen af varmepumpen, fordi de indeholder HFC-gasser, som er en af de mest skadelige drivhusgasser.

En varmepumpe er en stor investering, og vi kan godt forstå, at der er mange der gerne vil undersøge, om de kan spare lidt penge ved selv at stå for opsætningen af varmepumpen.

Generelt er det dog en god idé at få en autoriseret køletekniker med VE-godkendelse til at stå for installationen. Det er din garanti for, at installatøren er ekspert indenfor de nødvendige el-installationer samt det VVS-arbejde, der er i forbindelse med installationen af din varmepumpe.

Derudover skal du desuden også have en VE-godkendt installatør, hvis du ønsker at få tilskud til varmepumpen.

En anden type certificering, der er god at kende til, er KMO, som står for Kølebranchens Miljøordning. Denne certificering sikrer, at montøren overholder de lovgivningsmæssige krav såvel som branchens strenge kvalitetskrav i forhold til sikkerhedsprocedurer ved håndtering af miljøskadelige kølemidler.

Alt efter hvilken type varmepumpe, der er tale om, er der forskellige regler for, hvad du må og ikke må.

I de næste afsnit vil vi gå i dybden med de forskellige regler og forklare præcis, hvad du selv må gøre i forbindelse med installationen af hver af de tre typer varmepumper. Vi starter dog lige med at runde et af de vigtigste aspekter af opsætningen af varmepumpen - nemlig regler om placering.

Placering af varmepumpen

Reglerne for placering af varmepumpe er, at udedelen skal placeres 20-40 centimeter fra husmuren, for at den har fri adgang til frisk luft. Varmepumpen skal også placeres mindst 3-4 meter fra skel.

Når varmepumpens kompressor og ventilator arbejder, kan man høre det som en summende lyd. Jo mere varmepumpen arbejder, jo mere kan man høre det. Reglerne for varmepumpens afstand til skel er med til at sikre, at varmepumpens støj hverken forstyrrer dig eller dine naboer.

Når en autoriseret kølemontør installerer din varmepumpe, vil han sikre, at den er installeret helt korrekt til dit behov, hvilket vil nedsætte støjgenen mest muligt.

Der er ingen fastlagte regler for placeringen af varmepumpens indedel. Det er dog vigtigt, at indedelen nemt kan forbindes med udedelen for at undgå varmetab. De fleste placerer deres luft til vand varmepumpe eller jordvarme indedel i et bryggers, teknikrum eller i kælderen. Er der tale om en luft til luft varmepumpe, skal indedelen selvfølgelig placeres i det rum, som skal opvarmes af varmepumpen.

Regler for montering af luft til luft varmepumpe

Monteringen af luft til luft varmepumpen er den installation, der kræver mindst. Det skyldes, at den ikke skal forbindes til et allerede eksisterende varmesystem, som det er tilfældet med luft til vand varmepumpe og jordvarme.

Derfor er der også flere ting, som du selv kan stå for.

Du må gerne:

✅ Forberede stedet for placeringen af indedelen: Du kan flytte møbler og anden indretning, som er placeret der, hvor varmepumpen skal installeres.

✅ Stille indedelen op / montere den på væggen: Du kan montere indedelen på væggen.

✅ Stille udedelen op / montere den på ydervæggen: Ligeledes kan du montere udedelen på væggen udenfor.

Du må ikke:

❌ Forbinde indedel med udedel: Du må ikke håndtere det kølemiddel, som får varmen fra udedelen ind i indedelen, og derfor må du ikke forbinde inde- og udedel.

❌ Forbinde varmepumpen med el: Du må ikke tilslutte el på grund af brandsikkerhed, det skal du have en autoriseret elektriker til at stå for.

Hvad får du ud af at gøre det selv ved montering af luft til luft varmepumpe?

Selvom du selv sætter varmepumpen op, skal du sådan set stadig betale for installationen, så det er ikke fordi du økonomisk set får så meget ud af at installere luft til luft varmepumpen selv.

Står du selv for opsætningen, risikerer du at lave en fejl, som kølemontøren så mod ekstra betaling muligvis vil være nødt til at rette.

montering af varmepumpe luft til luft

Regler for montering af luft til vand varmepumpe

Overvejer du, om du kan spare penge ved selv at stå for installationen af din luft til vand varmepumpe, må vi desværre skuffe dig.

Du må nemlig hverken selv placere eller installere en luft til vand varmepumpe. Det skal du have en autoriseret installatør til at gøre.

Der er tre overordnede årsager til, at du ikke selv må installere en luft til vand varmepumpe:

 1. Du må ikke selv håndtere kølemiddel, da forkert håndtering er ekstremt skadeligt for miljøet og dig selv.
 2. Du må ikke selv lave nye vvs-installationer eller ændre på centralvarmesystemet, da det kan få alvorlige konsekvenser.
 3. Du må ikke selv lave elinstallationer på grund af brandsikkerhedsmæssige årsager.

Vil du læse mere om, hvordan en luft til vand varmepumpe bliver installeret, har vi skrevet en grundig artikel om netop dette her: Luft til vand varmepumpe installation.

Hos Tekniq har de lavet en video der gennemgår, hvordan montering af varmepumpe luft til vand skal udføres, så der er styr på sikkerheden. Den kan du se her.

I forbindelse med installationen af luft til vand varmepumpe, kan du forberede dig ved at rydde det område, hvor varmepumpen skal placeres, så der er plads til at installatøren kan arbejde.

Selvom du ikke kan spare penge på installationen, så er luft til vand varmepumpen stadig en fordelagtig og økonomisk løsning. Alt efter hvor stort dit hus er, koster en luft til vand varmepumpe mellem 100.000 og 170.000 kr. med installation.

Tilbagebetalingstiden afhænger af mange forskellige faktorer, men ligger oftest på omkring 10 år.

luft til vand varmepumpe installation

Regler for montering af jordvarme

Ligesom med luft til vand varmepumpen må du heller ikke selv installere jordvarme. Det vil igen sige, at du ikke må håndtere kølemiddel, VVS-arbejde og el-installationer.

Du må godt selv grave ud til jordvarmeslangerne med en minigraver efter anvisning fra installatøren. Husk, at du skal have en godkendelse fra kommunen, inden du påbegynder nedgravningen af jordslangerne.

Hvis du selv står for gravearbejdet, kan du spare nogle penge ved installationen, men du skal stadig have en autoriseret kølemontør til at stå for at forbinde kølekredsløbet samt tilkoble varmepumpen til el.

Regler for jordvarme installation

Oversigt over regler for opsætning af varmepumper

Overordnet set er der tre ting, som du skal have en autoriseret installatør til at stå for. Det drejer sig om:

 • Håndtering af kølemidler som fx HFC og PFC (fluorholdige drivhusgasser)
 • Elinstallationer
 • VVS-arbejde

Det er dermed kun en autoriseret kølemontør der må montere og samle kølekredsløbet, vedligeholde og servicere, hvis det kræver et indgreb i kølekredsløbet og genvinde ved at opsamle og opbevare kølemidlet.

Vi har i skemaet herunder lavet en oversigt over de tre typer varmepumper og, hvad du selv må gøre ved installationen.

Regler for opsætning af varmepumpe
Luft til luft varmepumpeLuft til vand varmepumpeJordvarme
Forbered sted for placering af indedel
Stille indedel op
Stille udedel op
Forbinde delene

Vil du gerne indhente tilbud fra autoriserede kølemontører?

Det kan vi hjælpe dig med.

Udfyld vores formular og modtag op til 4 varmepumpe tilbud inkl montering. Det tager under et minut, og så er du allerede i gang med at få en grøn og billig opvarmningsløsning.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Hvad koster installation af varmepumpe?

Prisen på selve installationen afhænger af, om der er tale om luft til luft eller luft til vand varmepumpe.

Prisen for en standardmontage af luft til luft varmepumpe ligger på omkring 5.000 kr.

Prisen for en standardmontage af en luft til vand varmepumpe ligger på omkring 35.000 kr.

Ved leasing af varmepumpe er installationen af varmepumpen altid med i prisen.

Hvis du køber en varmepumpe i et byggemarked, skal du huske, at du skal kunne fremvise dokumentation for, at installationen af varmepumpen er foretaget af en autoriseret køletekniker.

Selvom det er muligt at købe en varmepumpe separat online eller i et byggemarked, kan der være nogle fordele ved at købe varmepumpe og montering samlet.

Du sikrer for eksempel, at montøren er ekspert i at montere præcis den varmepumpe, som du ønsker installeret, og du ved præcis, hvem du skal kontakte, hvis der er noget med varmepumpen, som ikke lever op til dine forventninger.

Prisen for installation vil typisk være den samme uanset størrelsen på dit hus. Er du interesseret i luft til vand varmepumpe priser til forskellige husstørrelser, kan du læse mere i vores artikler herunder:

Vi har skrevet om driftsomkostningerne til en varmepumpe. Det kan du læse om i vores artikel: Hvad koster en varmepumpe i drift?

Hvor lang tid tager det at opsætte en varmepumpe?

Typisk vil det tage en halv dag at få installeret en luft til luft varmepumpe, hvorimod det godt kan tage 1-2 dage at få installeret en luft til vand varmepumpe. I begge tilfælde er der tale om en forholdsvis simpel installation, hvor du sagtens kan være hjemme. Ved luft til vand kan du godt ende med at skulle undvære varmt vand i et par timer.

Jordvarme er et mere omfattende projekt. Både fordi du skal have en godkendelse hos kommunen, det kan tage 1-3 måneder, og fordi selve installationen med gravearbejde kan tage op til en uges tid.

I forhold til hvor lang leveringstiden er, er det meget forskelligt i forhold til, hvilken varmepumpe der er tale om, og det afhænger også af virksomheden, og hvor travlt de har. Hvis vi tager en luft til luft varmepumpe, kan du bestille en nu og have den installeret indenfor 3 uger, mens der sagtens kan gå et par måneder eller længere tid for en luft til vand varmepumpe og jordvarme.

Vil du gerne have et mere præcist svar på, hvor hurtigt du kan få en varmepumpe installeret? Så anbefaler vi, at du indhenter tilbud med vores formular. På den måde får du op til 4 skræddersyede tilbud baseret på din bolig og dit behov. Tryk på knappen herunder og få en specifik varmepumpe pris.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål om montering af varmepumpe

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner

Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?

Bliv samarbejdspartner