Nysgerrig på Hvor Meget du kan Spare med Solceller?
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Få op til 4 tilbud her
Med 3 nemme trin

Vi oplever i øjeblikket øget interesse for solceller. Vi har derfor ikke mulighed for at hjælpe alle med at indsamle tilbud på nuværende tidspunkt.

Med 3 nemme trin
<span class="d-md-none">✔️ Nedsæt din elregning med op til 6.700 kr.</span><span class="d-none d-md-block">Nedsæt din elregning med op til 6.700 kr. </span>
✔️ Nedsæt din elregning med op til 6.700 kr.Nedsæt din elregning med op til 6.700 kr.
Ifølge beregninger fra Energistyrelsen.
<span class="d-md-none">✔️ Tjen penge ved at sælge overskydende el</span><span class="d-none d-md-block">Tjen penge ved at sælge overskydende el</span>
✔️ Tjen penge ved at sælge overskydende elTjen penge ved at sælge overskydende el
Du får i gennemsnit 25 øre pr. kWh du sælger.
<span class="d-md-none">✔️ Bliv uafhængig med gratis strøm fra solen</span><span class="d-none d-md-block">Bliv uafhængig med gratis strøm fra solen</span>
✔️ Bliv uafhængig med gratis strøm fra solenBliv uafhængig med gratis strøm fra solen
Vi har hjulpet over 79.000 danske hjem med grønnere løsninger.
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
Lyt
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 14 september 2022

Solceller og solcelleanlæg: Info, priser og fradrag

Find priser og få tilbud på solceller

Solceller er en god løsning til dig, der ønsker at opnå store besparelser på elregningen og samtidig være god ved miljøet. Anlægget danner elektricitet til dit hjem ved at optage solenergi fra sollyset. Jo stærkere lyset er, jo mere energi kan solcellerne optage og omdanne til elektricitet.

For at hjælpe dig med at købe solceller og solpaneler, har vi her på GreenMatch.dk samlet brugbar information om solceller eksempelvis:

 • Priser på solceller i Danmark
 • Fradragsmuligheder som kan støtte dig økonomisk
 • Praktisk information om installation og udgifter

Priserne på solceller er løbende faldet, og den udvikling vil fortsætte, som nye teknologier bliver udviklet.

Der findes forskellige størrelser anlæg, og det kan gøre det svært at finde ud af, hvilken løsning der er den rette for dig. I Danmark er 6 kW solcelleanlæg den mest almindelige størrelse. Dette anlæg vil dække det årlige elforbrug for en gennemsnitlig husstand med to voksne og to børn.

3kW 3kW: Den estimerede pris for installation af et 3kW system starter fra 50.000 kr. 4kW 4kW: Den estimerede pris for installation af et 4kW system starter fra 60.000 kr. 6kW 6kW: Den estimerede pris for installation af et 6kW system starter fra 80.000 kr. 8kW 8kW: Den estimerede pris for installation af et 8kW system starter fra 100.000 kr.
Solpanel huse

Er du interesseret i at investere i solceller?

Der er samlet set over 100.000 solcelleanlæg i Danmark. Udover at være et klimavenligt alternativ til mange andre typer energikilder, så kan solceller også være en god forretning, hvis du får installeret et anlæg, der passer til dit behov.

Ønsker du at nedsætte dit CO2-aftryk samtidig med, at du sparer på din elregning, kan solceller meget vel være den helt rigtige løsning. I vores video herunder kan du få information om solceller og og høre mere om, hvad du skal være opmærksom på for at få det største udbytte af dit solcelleanlæg.

Skal jeg investere i solceller?

Hvad er solceller, og hvordan fungerer de?

Solceller producerer elektricitet fra solens stråler. Solceller er opsat i sektioner eller moduler, der omfatter  30 til 80 enheder afhængigt af, hvor store de er. Et modul består af siliciumplader, der er loddet sammen.

Når lyset rammer modulerne, producerer solcellerne jævnstrøm. Styrken af jævnstrømmen afhænger af lysets skarphed og solcellernes størrelse. Solcellerne optager energi fra solens lys og omdanner den til elektricitet, hvilket de kan gøre helt uden forurening. Et solcelleanlæg virker også, selvom det er overskyet, men de genererer mest elektricitet, når solen skinner.

1 1: Solcellerne konverterer sollys til jævnstrøm. 2 2: Jævnstrømmen fra solpanelerne går igennem en jævnstrømskontakt, som er der af sikkerhedsmæssige grunde, da den kan slukke for elektriciteren, hvis det er nødvendigt. 3 3: Jøvnstrømmen går derefter igennem en solinverter, som omdanner jævnstrøm til vekselstrøm. 4 4: Det er valgfrit, om du vil lagre energien i et solbatteri. Vær opmærksom på, at solbatterier altid lagrer jævnstrømmen. Du kan vælge, om du vil forbinde batteriet før solinverteren, så du kan lagre jævnstrømmen direkte, eller om du vil forbinde den efter inverteren, hvilket betyder, at batteriet vil reconvetere elektriciteten fra veksel- til jævnstrøm. 5 5: Fra solinverteren strømmer vekselstrømmen igennem en elmåler. Elmåleren måler produktionen af solenergi, forbruget af solenergi samt mængden af ​​købt elektricitet fra nettet og mængden af ​​solgt elektricitet til nettet. 6 6: Fra elmåleren går vekselstrømmen til sikringsboksen, hvorefter den føres ind i husstandens elsystem. 7 7: Solenergien kan derefter komme til nytte i husstanden, hvor den eksempelvis kan levere strøm til lys og andre apparater. 8 8: Når du leverer strøm til elnettet, bliver du afregnet for den strøm, du producerer. Til gengæld skal du selv købe strømmen, når du trækker på elnettet. Dit salg til nettet vil med flexafregning blive afregnet til timespotprisen for strøm, mens den pris, du skal købe strømmen til, afhænger af den aftale, du har med din elleverandør.
Solcellepanel system

Solceller må ikke forveksles med et solvarmeanlæg. Solceller laver elektricitet, mens et solvarmeanlæg laver varme og opvarmer brugsvand enten ved hjælp af en plansolfanger eller ved hjælp af en rørsolfanger.

Et anlæg producerer mest strøm i dagtimerne. Det betyder ikke, at du kommer til at mangle elektricitet, når mørket falder på, for solcellerne overproducerer strøm i forhold til dit forbrug.

Den overskydende strøm sendes ud på det offentlige elnet, hvor det er muligt at hente strømmen tilbage, når du behøver den. Derudover kan du købe et solcellebatteri, som kan lagre elektriciteten fra dine solceller.

Hvad er et solcelleanlæg?

Solceller er en del af et solpanel, der består af en række mindre celler. Når flere paneler står samlet, har du et solcelleanlæg. Du kan herunder se, hvordan et solcelleanlæg typisk er opbygget:

solcelle solpanel solcelleopstilling solcelleanlæg

Et anlægs levetid afhænger af effektiviteten og kvaliteten, men en tommelfingerregel er, at du ikke skal tænke på en ny investering i de kommende 30 år. Leverandører har oftest en effektivitetsgaranti på 20-25 år.

Du kan, hvis du ønsker det, kombinere din løsning med en varmepumpe eller jordvarme for at skabe et hybridanlæg, der dækker alle dine udgifter til strøm og varme.

Sådan virker solceller og solfanger

Hvordan virker solceller?

Kort fortalt, producerer cellerne elektricitet, når lyset rammer dem, og de omsætter lysets stråling til elektricitet. Selve cellen er en halvleder af grundstoffet silicium. Cellerne bliver loddet sammen og skaber på den måde et solpanel.

I en halvleder kan den elektriske strøm kun gå én vej. Det vil sige, når solens lys rammer siliciumpladerne, og materialets elektroner får tilført energi, kan det kun bevæge sig i én retning, og der bliver derfor skabt ensrettet elektrisk strøm.

Styrken af jævnstrømmen afhænger af størrelsen samt lysets skarphed og ikke solens stråler. Det betyder, at de faktisk virker, selvom det er overskyet - dog i mindre grad.

Sådan fungerer solceller

Solcelleanlæg tilsluttet elnettet

Når du får installeret solceller, bliver dit anlæg samtidig tilkoblet elnettet. Når du producerer mere strøm, end du kan nå at forbruge, sælger du den overskydende el til nettet. Omvendt kan du, når solcelleanlægget ikke producerer strøm nok, købe strøm fra elnettet.

De lange mørke vintermåneder i Danmark gør, at solcelleanlægget i denne periode ikke kan producere nok strøm til at forsyne en almindelig husstand. Det skyldes, at det samtidig er i denne periode, at danskerne typisk bruger mest strøm. Derfor gælder det om at finde et solcelleanlæg med en størrelse, der passer til husstandens elforbrug set over hele året.

Når du overproducerer el og sælger det til elnettet, skal du betale skat af det beløb, du tjener. Derfor handler det om at finde den rigtige balance, så du undgår at producere for meget eller for lidt. Det kan en autoriseret solcelleinstallatør hjælpe dig med.

Solcelleanlæg med batteri

Du kan udnytte mængden af strøm fra dit solcelleanlæg ved at investere i et solcellebatteri. Solceller med batteri er en smart løsning, fordi du på den måde kan opbevare en del af den strøm, du overproducerer. Det betyder, at du for eksempel kan bruge strømmen fra batteriet om aftenen, når solcelleanlægget ikke producerer strøm nok til at dække dit forbrug.

Et solcellebatteri kan især være en fordelagtig løsning, hvis du har elbil, der skal oplades om aftenen eller nat. Her vil den overproducerede strøm fra dagtimerne kunne bruges til at oplade bilen i nattetimerne.

Et solcelle batteri er en stor investering, så du bør undersøge, om det kan betale sig for dig, eller om du vil få mere ud af kun at være tilsluttet elnettet.

Gennemsnitlige daglige solskinstimer pr. måned

Pris på solceller

Pris for køb af solceller og installation ligger på ca. 70.000 - 170.000 kr. for et parcelhus inklusiv montage og installation. Prisen varierer alt efter størrelse, effektivitet og type.

Vi anbefaler, at du altid sammenligner flere tilbud på solceller, før du vælger din løsning.

Solcellepriser
Forbrug (kWh) Anbefalet kW Pris på solceller Areal CO2 besp. (kg/år)
1.000-2.500 1-2 25.000-40.000 kr. 6 - 15 m2 361-904
2.500-5.000 2-4 40.000-60.000 kr. 15 - 25 m2 904-1.627
5.000-7.000 4-6 100.000-120.000 kr. 25 - 35 m2 1.627-2.530
7.000+ 6-12 120.000-170.000+ kr. 35 - 90+ m2 2.530+

Ovenstående tabel er baseret på nuværende energikilde som elpaneler og tomt hus i dagtimerne.

Den vigtigste faktor, der afgør prisen, er dit behov for kWh (kilowatt-timer). Jo flere kWh, du forbruger, jo mere skal du betale for dine solceller. Det skal du, fordi du har brug for flere solpaneler for at kunne dække et højere forbrug.

Som med mange andre ting går kvalitet og pris hånd i hånd. Det kan derfor godt betale sig at vælge en kvalitetsløsning. Vælger du et dyrere anlæg, vil det spare dig penge, da levetiden på anlægget er længere.

Et dyrere anlæg kan typisk betale sig af tre grunde:

 1. Det holder længere, og det vil derfor på sigt være en bedre investering.
 2. Det kræver mindre vedligeholdelse.
 3. Det opretholder sin effektivitet i længere tid.

Hvad koster solceller pr. m2?

Skal vi komme med et helt gennemsnitligt eksempel, kan vi tage fat i en familie på 4 personer, som bor i et hus på 120 kvadratmeter. Hvis de skal have dækket deres forbrug, skal de bruge ca. 40-50 kvadratmeter solcelleareal. Det vil koste omkring 80.000 - 100.000 kr.

En kvadratmeterpris vil derfor i dette specifikke tilfælde ligge på ca. 1.600 kr.

Vi vil gerne pointere, at dette er et gennemsnitligt, udregnet eksempel. Ønsker du at få en konkret pris, kan du udfylde formularen i toppen og komme i kontakt med installatører, der vil udarbejde et personligt tilbud til dig.

Bestil tilbud på solceller her

Udfyld formularen på bare 1 minut

Hvornår har solceller tjent sig selv hjem?

Tilbagebetalingstiden eller indtjeningstiden på solceller vil typisk ligge på 7-10 år ved en optimal dimensionering. Det vil dog afhænge af dit elforbrug og den samlede anskaffelsespris på dit anlæg. Såfremt du har et meget højt elforbrug, kan din indtjeningstid være endnu lavere.

Du kan ikke få dækket hele dit elforbrug med solceller. Det er en god idé at gå efter et anlæg, som dækker 50% af dit forbrug. Dette gør det svært at beregne, hvornår det kan betale sig for dig at investere i solceller. Derfor anbefaler vi, at du kommer i kontakt med installatører som kan lave en beregning af din tilbagebetalingstid. På den måde kan du finde ud af, om din investering er rentabel.

Kan solceller betale sig i 2022?

Det kan betale sig at investere i solceller i 2022, hvis dit forbrug er stort nok, og du bliver boende længe nok i huset til, at du har tjent din udgift hjem. Hvis du får lavet en løsning der æstetisk passer til dit hus, vil du endda kunne se frem til en værdistigning på din bolig.

Det er vores erfaring, at nogle købere er usikre i forbindelse med investering i solceller, fordi regeringen tidligere, for omkring 10 år siden, havde en støtteordning specielt rettet mod solceller, som ikke gælder længere. På samme tidspunkt var afregningsmodellen (nettomålordningen) også langt mere favorabel sammenlignet med i dag. I dag skal solcelleejere nemlig sælge overskydende el til en lavere pris, end de selv kan købe el af elnettet.

Vi synes dog stadig, at solceller kan betale sig i 2022. Dette skyldes primært, at prisen i løbet af de sidste 10 år er faldet 50-70%, og samtidig er teknologien blevet videreudviklet, så solceller i dag er mere effektive end tidligere.

Bestil tilbud på solceller her

Udfyld formularen på bare 1 minut

Fradrag for solceller i 2022

Du kan desværre ikke få tilskud til solceller. Derimod kan du få håndværkerfradrag. Det er kun håndværkerens arbejdstimer i forbindelse med monteringen, der er fradragsberettiget. Det er ikke muligt at trække materialerne fra i SKAT.

Du skal selv huske at indberette arbejdet til SKAT, gemme dokumentationen for arbejdet og huske at betale med kreditkort, bankoverførsel eller MobilePay. Kontantbetaling er ikke en gyldig betalingsform, såfremt du ønsker at få håndværkerfradrag.

I 2022 kan du få 12.900 kr. i fradrag for hver person i husstanden, der er fyldt 18 år. Håndværkerfradraget afskaffes d. 1. april 2022. Ønsker du at få fradrag, skal du derfor have installeret dine solceller senest d. 31. marts. 2022.

Flexafregning med solceller

Flexafregning er en afregningsmodel, der blev udrullet i slutningen af 2020. Modellen betyder, at prisen for strøm ændrer sig alt efter, hvornår du bruger strømmen. På den måde bliver du i praksis afregnet time for time for dit strømforbrug.

Tidligere har prisen pr. kWh været den samme uanset, hvornår på døgnet du har brugt strømmen. Med flexafregning bliver den årlige elafregning ca. 200-500 kr. dyrere, når du har solceller.

Som solcelleejer vil du stadig i gennemsnit spare ca. 6.900 kr. årligt sammenlignet med en elforbruger uden solceller. Du kan læse mere om flexafregning for solcelleejere på Energinet.dk.

Skal du betale skat af din overskudsproduktion?

Når du producerer mere el, end du kan forbruge, sælger du overskudsproduktionen til elnettet. Hvis du sælger el for mere end 7.000 kr. på et år, skal du betale skat. På din årlige elregning kan du se, hvor meget du har solgt.

Du indberetter overskudsproduktionen udover de 7.000 kr. ved at skrive 60% af det overskydende beløb på din årsopgørelse i rubrik 20.

Er i flere, eksempelvis et ægtepar, der ejer solcelleanlægget, har I begge to et bundfradrag på 7.000 kr. Det vil sige, at I skal sælge el for mere end 14.000 kr. om året, før I skal betale skat.

Hvis du vil læse mere om skat af overskudsproduktion, kan du finde alle informationer på SKAT.

Garanti på solceller: Produktgaranti og ydelsesgaranti

Når du anskaffer dig solceller som din nye, grønne energiløsning, vil du typisk være dækket af flere garantier:

 • Produktgaranti
  Denne garanti dækker dine solceller, såfremt de skulle gå i stykker. Det er en garanti givet af producenten og er typisk på 10 år.
 • Ydelsesgaranti
  Du vil også få en garanti på anlæggets effektivitet, som sikrer dig, at dine solceller opretholder deres lovede effekt efter flere år. Den dækker dine solceller med en minimumsydelse på typisk 80% af effektiviteten i op til 25 år.
 • Inverter-garanti
  Garanti på din solcelleinverter vil typisk være på 5-10 år og udstedes ligeledes af producenten.
 • Monteringsbeslag
  Beslaget til montering af solcellerne vil være dækket i 10, 15 eller 20 år af producenten.
 • Installation
  Installationen er dækket af din installatør gennem almindelig reklamationsret på 2 år.
Grøn energi med solceller

Som tommelfingerregel reducerer du CO2-udslippet med et ton om året, hvis du har et anlæg på 20 kvadratmeter. Dette afhænger selvfølgelig af effektiviteten og dit forbrug.

Hvor stort et solcelleanlæg skal jeg vælge?

Et 4 kW solcelleanlæg består ca. af 16 solpaneler og et på 5 kW er ca. 20 solpaneler. Hvert solpanel fylder omkring 1,44 m2 af tagets overflade.

Den optimale størrelse på dit solcelleanlæg afhænger af følgende faktorer:

 1. Dit nuværende strømforbrug i kWh
 2. Andelen af dit nuværende strømforbrug du ønsker dækket af solceller
 3. Tagoverflade til rådighed
 4. Antallet af solskinstimer i dit område.

Da disse faktorer afviger fra hus til hus, er det altid en individuel vurdering, hvor stort dit anlæg skal være. Derfor bør du få rådgivning fra en professionel solcelleinstallatør, der finder størrelsen på den optimale løsning.

Er du nysgerrig efter selv at finde ud af, hvor stort dit anlæg skal være, kan du selv beregne hvor stort et solcelleanlæg du har brug for.

Sådan beregner du selv den optimale størrelse på dit solcelleanlæg:

 • Find ud af, hvad dit nuværende årlige kWh forbrug er hos din elleverandør.
 • Find ud af, hvor meget af dit elforbrug du vil have dækket af solcelleanlægget. Det kan være alt mellem 10-100%, men omkring 50% er realistisk.
 • Find ud af, hvor mange solpaneler der er plads til på din tagflade. Husk, at der mindst skal være 30 cm til, hvor taget slutter.

To forskellige solanlæg 4 og 6 kW

Hvilke typer solceller findes der?

Der findes flere forskellige typer af solceller, men de tre mest almindelige er: monokrystallinske, polykrystallinske og tyndfilmssolceller. Disse tre typer har selvfølgelig alle det til fælles, at de producerer elektricitet fra sollys, men der er også nogle forskelle.

Udover disse tre typer findes der også mikrosolceller og solceller der er integreret i tegl. Du kan læse om, hvad der kendetegner alle de forskellige typer herunder.

Monokrystallinske solceller

Monokrystallinske solcellerDe monokrystallinske solceller har den bedste virkningsgrad og er opbygget af én slags siliciumkrystaller, der alle peger i samme retning. Dette gør, at de opnår en sort eller grålig ensartet overflade.

Den ensartede overflade skyldes, at lyset kun rammer fra én side, og refleksionen bliver derfor ens. Disse har den bedste ydeevne pr. m2 i forhold til andre typer. Monokrystallinske celler skal derudover kun skiftes efter ca. 40-50 år.

Fordele ved monokrystallinske solceller
 • De er meget effektive
 • De er pladsbesparende
 • De producerer mere end polykrystallinske solceller, når der ikke er meget sol.
Ulemper ved monokrystallinske solceller
 • De er dyrere sammenlignet med andre typer solceller
 • Effektiviteten falder, når temperaturen stiger
 • Der er mere spild i produktionen

Polykrystallinske solceller

Polykrystallinske solcellerDe polykrystallinske består af flere siliciumkrystaller og har oftest et blåligt skær. Da alle siliciumkrystallerne har forskellige størrelser og ligger i forskellige retninger, bliver lyset også reflekteret i forskellige retninger, og de opnår derfor ikke samme ensartede overflade.

Selvom polykrystallinske oftest er billigere, har de stadig en effektiv produktion af elektricitet. Da de består af flere forskellige siliciumkrystaller, kan de leveres både med og uden ramme, hvilket gør det lettere at integrere dem i forskellige produkter, som f.eks. et tag eller fritstående stativ.

Fordele ved polykrystallinske solceller
 • Polykrystallinske solceller er billigere end monokrystallinske
 • Der er ikke lige så meget spild ved produktionen
Ulemper ved polykrystallinske solceller
 • Polykrystallinske solceller har en lavere produktion
 • De er ikke lige så pladsbesparende

Tyndfilmssolceller

TyndfilmssolcellerTyndfilmssolceller findes som ikke-krystalliserede solceller og består af ikke-krystalliseret silicium. Tyndfilmssolceller er knapt så effektive, som de krystallinske. Til gengæld er disse i stand til at producere strøm ved diffust lys og er ikke nær så følsomme over for skygger.

Fordele ved tyndfilmssolceller
 • Dette er den billigste type på markedet
 • De kan producere strom, selvom der ikke er meget sol
 • De er ikke følsomme overfor høje temperaturer
Ulemper ved tyndsfilmssolceller
 • De er ikke lige så effektive som polykrystallinske solceller
 • De er derfor også mere pladskrævende
 • De holder ikke lige så længe som de andre typer solceller.

Mikrosolceller

Mikrosolceller er meget små. De kan være helt ned til 600 mikrometer på hver side. Grundet den lille størrelse er de bedre i stand til at afgive solenergi og dermed holde sig afkølede uden hjælp fra et eksternt kølesystem. Mikrosolceller anvendes sjældent til boliger, men oftere til elektronik og andre tekniske konstruktioner.

Integrerede solceller i tegl

Som noget nyt er det nu muligt at få installeret solceller, der ligner helt normale teglsten, som du kender det på traditionelle huse. Disse gør, at du nu kan generere strøm på en miljøvenlig måde uden at gå på kompromis med husets arkitektur. Du får på den måde en energikilde, der næsten er usynlig, men som samtidig genererer strøm til boligen.

Derudover kan de nemt tilpasses husets beliggenhed. De bør installeres på den del af taget, der er sydvendt, og almindelige tegl på den side, der ikke er. På denne måde kan du få grøn energi i dine teglsten.

Vær dog opmærksom på, at denne løsning er dyr. Prisen for en totalløsning på integrerede solceller i tegl kommer ofte op omkring 400.000 kroner. Derfor anbefaler vi at investere i denne type solceller, hvis du alligevel skal have lagt nyt tag eller udskiftet dine teglsten.

Ønsker du at kombinere solcellerne med opvarmning, kan du vælge at installere en luft til vand varmepumpe eller en luft til luft varmepumpe, enten som supplement eller som primær energikilde.

Timer med solskin pr. dag

Hvilke typer solcelleanlæg findes der?

Der findes to typer solcelleanlæg, som anvendes til private:

 • Stand alone
 • Nettilsluttede.

Stand alone-solceller oplagrer energien fra solens lys i et eksternt batteri. Man bruger ofte denne type på steder, der ikke er tilsluttet det offentlige elnet. Derfor kan stand alone-solceller typisk være fordelagtige på for eksempel sejlbåde, campingvogne eller i kolonihavehuse. De kan fås i alle størrelser.

Nettilsluttede solceller lagrer ikke energien i eget batteri, men sender energien ud på det offentlige elnet. Det betyder, at den el, som du ikke selv bruger, kan anvendes af andre forbrugere, der er tilsluttet elnettet.

Dette er den mest anvendte løsning blandt danske husejere og kan benyttes af alle, der er tilsluttet det offentlige elnet. Jo større bygning, jo større skal din installation være.

Den optimale placering af dine solceller

Den optimale placering af dine solceller er på et sydvendt tag med en hældning på 35 - 45 grader. Jo mere der afviges fra denne placering, jo ringere bliver effekten.

Placeringen er altafgørende i forhold til virkningsgraden. Dette skyldes, at lyset rammer forskelligt afhængigt af modulernes hældning og retning. Endvidere kan der også være forskel på den optimale placering afhængigt af årstiderne i Danmark.

Effekten i forhold til placering og hældning
Vinkel Retning
Nordvest135° Vest90° Sydvest45° Syd Sydøst East–45° Øst–90° Nordøst–135°
82.3% 82.3% 82.3% 82.3% 82.3% 82.3% 82.3%
15° 72.4% 81.4% 89.7% 92.9% 89.5% 81.1% 72.1%
30° 62.5% 79.3% 93.5% 99.0% 93.4% 79.1% 61.9%
34° 59.0% 78.2% 94.0% 100.0% 93.9% 77.8% 58.3%
45° 54.2% 75.8% 93.3% 100.0% 93.3% 75.3% 53.3%
60° 46.5% 69.8% 88.7% 95.8% 88.8% 69.1% 45.2%
90° 30.4% 50.7% 67.3% 72.7% 67.7% 50.2% 28.9%

Herover ser du et skema over effektiviteten i forhold til placering. Procenterne i skemaet er udtryk for effekten. Effekten er bedst, når panelerne vender mod syd med en hældning på 35 - 45 grader. Dette er symboliseret med 100%. Det betyder altså, at du her får 100% udbytte af dine solceller. Det betyder dog ikke, at det ikke kan betale sig at få solceller, hvis dit tag har en anden hældning.

Solcelleekspert Joshua M. Pearce fortæller GreenMatch.dk:

Hvis et hjem ikke er optimalt (fx hvis der er delvis skygge fra træer eller en mærkelig vinkel på taget), kan husejeren bedre udnytte elektriciteten i solpanelet ved enten at bruge mikrovekselrettere, snarere end konventionelle vekselrettere, som vil være bedre til større solcelleanlæg og hele farme. De fleste solcelleinstallatører tilbyder dig denne løsning, fordi du dermed undgår tab ved delvis skygge. Du kan også bruge Google Sketchup til at se, hvor stor påvirkning træerne omkring dit hus vil have.
Joshua M. Pearce, Ph.D.
Joshua M. Pearce, Ph.D., Richard Witte professor i Materials Science & Engineering

Joshua M. Pearce er Richard Witte professor i Materials Science & Engineering, professor på institut for Electrical & Computer Engineering og direktør for Michigan Tech Open Sustainability Technology (MOST) Lab.

Se den originale udtalelse på vores side om Solar Panels på GreenMatch.co.uk.

Fordele og ulemper ved solceller

Der er mange fordele ved solceller, hvorfor der også stadig bliver forsket i solceller og udviklet nye og mere effektive solcelleteknologier.

Udover at solceller er et bæredygtigt valg, som hjælper dig med at skære ned på din CO2-udledning, så kan solceller også give dig en betragtelig besparelse på din elregning.

Selvom der er mange fordele ved solceller, er der også nogle ulemper. Disse vil vi beskrive i de følgende afsnit.

Fordele ved solceller

Fordele
 • Reducering af CO2-aftryk
 • Besparelse på elregning
 • Producer strøm hele året
 • Lang levetid
 • Støjsvag energikilde
 • Forbedring af energimærke

Reducer dit CO2-aftryk med solceller

En af de vigtigste fordele ved solceller er, at du mindsker dit CO2-aftryk. Har du 10 kvadratmeter solceller, kan du spare op til et halvt ton CO2 om året. Solceller er derfor en vital løsning i Danmarks grønne omstilling, hvor vi i 2050 kun skal bruge vedvarende energi.

Besparelser på din elregning

En vigtig fordel er besparelserne på elregningen. Jo flere elektroniske ting flytter ind i vores hjem, jo mere vil vores elregning stige. Den el, solcellerne producerer, er gratis for dig, og du vil derfor kunne mærke en betragtelig besparelse.

Du kan indrette dig på en måde, så du udnytter den gratis elektricitet fra solcellerne mest muligt. Det kan du gøre ved at bruge mest strøm, når solcellerne producerer mest. Det gør de midt på dagen, når solen står højest på himlen.

Derfor giver det god mening at sætte opvasker, vaskemaskine og andre elektroniske maskiner i gang midt på dagen.

Solceller laver strøm hele året

Et solcelleanlæg kan producere strøm hele året, også selvom vinteren er ret mørk her nordpå. I løbet af de solrige sommermåneder er solcellerne mest effektive og producerer mest strøm, men da solceller ikke behøver direkte sollys, vil de også producere strøm i resten af året.

Lang levetid og lav vedligeholdelse

Solceller har en lang levetid, og de kræver ingen særlig vedligehold. Solceller er en meget robust og driftssikker teknologi. Derfor er der også ofte meget lang garanti på solceller - typisk 25 år.

Støjsvag energikilde

Nogle grønne energikilder har den ulempe, at de kan være støjende. Solceller derimod støjer slet ikke. Dette kan have meget at sige, hvis den optimale position er uden for soveværelset. Her er det rart at vide, at du ikke får spoleret din nattesøvn.

Sælg overskydende strøm til elnettet

Producerer du mere strøm, end du kan nå at forbruge, sælger du det til elnettet, så andre forbrugere kan få gavn af din CO2-neutrale strøm.

Bedre energimærke på din bolig

Når du laver energiforbedringer på din bolig, kan du få et bedre energimærke. Dette kan få værdien af din bolig til at stige, og det kan derfor være en god investering at anskaffe solceller. Det kræver vel at mærke, at du få installeret solcellerne på en måde, så det ikke skader udseendet og udtrykket på dit hus.

Ulemper ved solceller

Ulemper
 • Dyr investering
 • Afhængig af sollys
 • Specifik placering

Solceller er dyre

Det er en stor investering at anskaffe solceller. Det kan være en stor udfordring at finde finansieringen. Prisen afhænger af kvaliteten og størrelsen på anlægget. Som udgangspunkt skal du regne med at betale mindst 70.000 kr. for et effektivt anlæg.

Solceller er mest effektive midt på dagen

Det er en ulempe, at solceller er mest effektive og producerer mest strøm midt på dagen, fordi det er ofte her, de fleste er ude af huset på arbejde. Du kan udnytte dine solceller mest muligt ved at time din vaskemaskine og opvasker til at køre midt på dagen.

Solceller er ikke altid den mest æstetiske løsning

Solceller er ikke altid den mest elegante løsning, da de er svære at skjule. Der findes dog en løsning, hvor solcellerne er integrerede i teglstenene. Når du får besøg af en solcelleinstallatør, kan du spørge ind til, hvordan du kan få installeret solcellerne, så det æstetisk passer til din bolig.

Hvorfor du skal vælge et solcelleanlæg

Gode råd før køb

Hvis du har besluttet dig for at investere, har vi herunder nævnt en række overvejelser, der kan være gode at have med i vurderingen.

Solenergi kan ikke dække hele behovet - endnu

Selvom solceller kan opfange solens stråler på trods af overskyet vejr, er der visse ulemper ved den danske vinters begrænsede sollys. Solenergi kan derfor endnu ikke dække en hel husholdnings behov. Derfor kan du til tider være nødt til at supplere med el fra elnettet.

Installation på specielle boligtyper

Det kan være kompliceret at installere enhederne på ældre villaer, der ofte har karnapper, udspring og lignende på taget. Herudover skal anlægget placeres på en sydvendt flade, hvilket ikke altid er muligt i forhold til det enkelte hus' arkitektur.

Kan man selv sætte solceller op?

I Danmark er det et lovkrav, at installationen skal foretages af installatører med autorisation. Det er normalt elinstallatører med efteruddannelse, der foretager installationen af solcellerne. Er der tale om mindre stand alone-solceller, må du gerne selv installere dem, men det frarådes, da selv små anlæg ikke er ufarlige.

Du kan spare materialer

Hvis du er i gang med at bygge et hus op fra bunden eller udskifte hele tagkonstruktionen på et allerede eksisterende hus, så vil der være penge at spare i forhold til de almindelige tagmaterialer. Solceller kan nemlig anvendes som deciderede byggematerialer, enten i form af solafskærmning, facader eller tag. De nyeste modeller kan sidde i glasset på vinduerne.

Vedligeholdelse, støj og andre gener

Dit anlæg kræver ingen vedligeholdelse, og ofte følger en 20-årig garanti med i købet. Herudover er anlægget støjfrit, det forurener ikke og der er ingen dele, der er bevægelige og kan være i vejen for aktiviteter både i og omkring huset. Det eneste der kan være til gene er udseendet på solcellerne.

Skal du vælge billige solceller fremfor kvalitet?

Det er selvfølgelig altid rart at finde det bedste produkt til den skarpeste pris. Det gælder også selv ved et produkt som solceller. Men når der er tale om en investering på 70.000 kr. eller mere, er det vigtigt, at du investerer i kvalitet.

Lige med solceller går kvalitet og pris hånd i hånd, og derfor kan det godt betale sig at give lidt mere for dine solceller, fordi du så også får den bedste effekt.

Hvad skal du undersøge før køb af solceller?

Du skal først og fremmest undersøge, om udformningen og beliggenheden af dit hus er egnet til solceller. Det er den vigtigste faktor. Placeringen er afgørende for, om og hvor meget solcellerne kan optage energien i lyset.

Danmarks beliggenhed på jordkloden betyder, at den optimale placering er mod syd og med en hældning på 35-45 grader, hvis du udelukkende ser på, hvordan solcellerne kan optage mest energi.

Når du overvejer placeringen, bør du også overveje om:

 • der er ændringer på vej i lokalplanen
 • huset er fredet
 • der er regler for husets facade
 • solcellerne generer naboer med reflekser
 • der er regler for bygningshøjde i forhold til naboer
 • de harmonerer med det arkitektoniske udtryk.

I tvivl om hældningen på dit tag? Se eksempler herunder:

Hældning på tag med solceller

Sådan køber du de rigtige solceller

Går du med overvejelser om at investere i solceller til dit hjem, bør du indhente og sammenligne tilbud fra flere leverandører. Dette vil sikre dig, at du finder den rigtige pris, og at du får dækket dine behov bedst muligt. Udover dette kan du også få et indtryk af, hvilken leverandør, der yder den bedste service i forhold til garantier.

Inden du får besøg af installatøren, kan du løbende skrive alle dine spørgsmål ned, så du kan få svar på det hele.

Her på siden kan du i ro og mag hente tilbud fra flere leverandører og derefter sammenligne priser. Dette gør du ved at udfylde formularen her på siden, hvor du udfylder dine behov. Herefter vil du modtage tilbud fra flere udbydere. Det er helt uforpligtende, gratis og tager kun få minutter.

På Greenmatch.dk kan du hurtigt og nemt indhente tilbud fra flere udbydere og sammenligne priser, inden du køber. Det er hurtigt, enkelt og er gratis og uforpligtende.

Bestil tilbud på solceller her

Udfyld formularen på bare 1 minut

Ofte stillede spørgsmål om solceller

Det er en stor investering  at købe solceller, og der er mange forhold, du skal være opmærksom på, når du beslutter dig for at investere. Herunder har vi samlet en række af de mest almindelige spørgsmål.

Hvor meget kan jeg spare på min elregning med solceller?

Din besparelse afhænger af flere faktorer. Både effekten, hvordan anlægget placeres og dit nuværende strømforbrug.

En god tommelfingerregel er dog, at en dansk familie med et årligt elforbrug på 5.000 kWh, kan spare mere end 4.600 kr. hvert år med et anlæg på ca. 4 kWp.

Hvordan virker solceller?

En celle omsætter lysstråling direkte til elektricitet gennem en proces, der kendes som den fotoelektriske effekt. Derfor vil den stadig producere energi, selvom den er i skygge, så længe det er lyst - dog markant mindre end i direkte sollys. Solcellerne sammensættes i moduler og udgør tilsammen et solcelleanlæg. Anlægget tilsluttes elnettet og leverer på den måde strøm til husstanden.

Hvad koster solceller?

Det afhænger af ydeevnen og størrelsen. Et 6 kW solcelleanlæg vil ofte være nok til en almindelig husstand, og her starter priserne fra 60.000 kr. En god retningslinje er, at du skal regne med at betale omkring 100.000 kr. for et anlæg der skal dække en gennemsnitlig familie. Prisen afhænger også af, hvilken leverandør du vælger, så sørg for at få flere tilbud du kan sammenligne.

Hvordan undgår jeg at betale for meget?

Solceller er for de fleste en stor investering. Sørg altid for at kontakte flere udbydere, så du får et indtryk af prisniveauet og ikke ender med en dyrere løsning end nødvendigt. Det kan du gøre ved at indhente tilbud fra flere forskellige leverandører og efterfølgende vælge den bedste løsning.

Kan man få tilskud til solceller?

Nej, du kan ikke få tilskud til solceller, men du kan få et skattefradrag i form af håndværkerfradraget.

Når du investerer i et anlæg, har du mulighed for at benytte dig af håndværkerfradraget. Du kan få fradrag for arbejdsløn for op til 12.900 kr. pr. person i husstanden (voksen) i 2022.

Du skal være opmærksom på, at håndværkerfradraget afskaffes 1. april 2022. Det betyder, at du skal have færdiggjort dit projekt inden d. 31. marts 2022 for at kunne få håndværkerfradrag.

Kan jeg få solceller til min bolig?

Der er en række forudsætninger, der bør være på plads, før du investerer. Du bør først og fremmest undersøge om lokalplan, vedtægter eller bygningsreglementer tillader, at du kan opføre solceller. Herefter skal du finde ud af, om dit tag kan bære installationen, og om tagets retning og hældning er optimal.

Du får det største udbytte, hvis tagfladen er sydvendt med en hældning på omkring 35-45 grader.

En solcelleinstallatør kan hjælpe dig med at besvare ovenstående spørgsmål og finde en løsning, der passer til din situation.

Hvor meget strøm kan solceller producere?
Solceller i Danmark producerer strøm tilsvarende anlæggets effekt. Det betyder, at et solcelleanlæg på 300 Watt vil producere 300 kWh årligt.
Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Skribent

Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. "Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget" er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.