Solceller

Grøn energi til boligen med solceller i 2019

Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Solceller - Få op til 4 gratis tilbud på solceller
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!

Solceller: Udnyt solens energi med et solcelleanlæg

Find Solcelle Priser 2019

Solceller er en god løsning til dig, der ønsker at opnå store besparelser på elregningen og samtidig skåne miljøet. Anlægget danner elektricitet til dit hjem ved at optage solenergi fra sollyset. Jo stærkere lyset er, jo mere energi kan solcellerne optage og omdanne til elektricitet. Solcellerne virker også, selvom det er overskyet, men kan generere mest elektricitet, når solen skinner.

Solceller er placeret på tage og facader, men kan også indbygges i vinduer, tegl eller bruges som solafskærmning. Solceller vil typisk være sydvendte, da solcellerne her har bedst mulighed for at optage energien fra sollyset. Du kan kombinere solceller med en varmepumpe eller jordvarme for at skabe et hybridanlæg, der dækker alle dine udgifter til strøm.

Vil du have solceller til dit hjem? På GreenMatch.dk kan du modtage op til 4 skræddersyede tilbud på solceller og 6 kW solcelleanlæg. Udfyld formularen øverst, og du modtager skræddersyede priser fra vores partnere - gratis og uforpligtende.

Læs mere om solceller her:

 

Hvad er solcelleanlæg, og hvilke typer findes der?

Solceller må ikke forveksles med solvarmeanlæg. Solceller genererer el, mens solvarmeanlæg laver direkte varme. Solceller er i stand til at optage energi fra solens lys og omdanne den til elektricitet, hvilket solcellerne kan gøre helt uden forurening. Solceller er en del af et solpanel, der består af de mindre celler.

Solceller er i stand til at omsætte cirka 20% af lysets energi til elektricitet. Solceller opsættes typisk i sektioner eller moduler, som omfatter 30 til 80 solceller afhængigt af, hvor store solcellerne er. Et modul består af siliciumplader, der er loddet sammen med hinanden. Når lyset rammer modulerne produceres der jævnstrøm. Styrken af jævnstrømmen afhænger af lysets skarphed og solcellernes størrelse.

I dag eksisterer der to former for solceller: 

 1. Stand alone-solceller
 2. Nettilsluttede solceller
Forskellige solcelletyper
Type Beskrivelse
Stand alone-solceller Stand alone solceller er en type solceller, der oplagrer energien fra solens lys i et batteri. Man bruger ofte denne type solceller på steder, hvor man ikke er tilsluttet det offentlige el-net. Derfor kan stand alone solceller typisk være gunstige på for eksempel sejlbåde eller i kolonihavehuse. Disse solceller kan fås i alle størrelser.
Nettilsluttede solceller Denne type solceller lagrer ikke energien i eget batteri, men sender energien ud i det offentlige el-net. Dette betyder, at den el, som du ikke selv bruger, kan anvendes af andre, der er tilsluttet el-nettet. Disse solceller er den mest anvendte og kan benyttes af alt, der tilsluttet det offentlige el-net. Jo større en bygning, jo større skal dit solcelleanlæg være.

 

Derudover opdeler man solceller i krystallinske og tyndfilmssolceller.

De krystallinske solceller findes i to varianter:

 • Monokrystallinske solceller
 • Polykrystallinske solceller

Monokrystallinske solceller har den bedste virkningsgrad og består af silicium krystal. De polykrystallinske solceller består af flere siliciumkrystaller og har oftest et blåligt skær. Tyndfilmssolceller findes som ikke-krystalliserede solceller og består af ikke-krystalliseret silicium. Tyndfilmssolceller er knapt så effektive, som de krystallinske. Til gengæld er disse i stand til at producere ved diffust lys og er ikke nær så følsomme over for skygger.

Mikrosolceller

Mikro solceller er meget små - de kan være helt ned til 600 mikrometer på hver side. Grundet den lille størrelse, så er de bedre i stand til at afgive solenergi og dermed holde sig afkølet uden hjælp fra et ekstra kølesystem. Selve fremstillingsprocessen foregår ved, at flere lag af galliumarsenid vokses ovenpå hinanden på en wafer (halvlederskive), og hvert lag adskilles herefter fra de andre lag med et tyndt lag af aluminiumarsenid.

Når waferen er færdiglavet, så vil en robot løfte det øverste lag af galluimarsened af og placere det på det endelig substrat som skal udgøre solcellen. Herefter anvendes et ætsemiddel til at ætse det efterfølgende aluminiumsenid-lag væk, og processen gentages for det efterfølgende lag. Det smarte er, at waferen kan genbruges efter alle lagene er løftet væk, som dermed gør produktionen meget billigere.

Integrerede solceller i tegl (solcelle tag)

Som noget nyt er det nu muligt at få installeret solceller, der ligner helt normale teglsten, som man kender det på traditionelle huse. Disse gør, at du nu kan generere strøm på en miljøvenlig måde uden at gå på kompromis med husets arkitektur. Du får på den måde et solcelleanlæg, der næsten er usynligt, men som samtidig genererer strøm til boligen.

Derudover kan de nemt tilpasses husets beliggenhed. Du kan derfor have solceller i dine teglsten på den del af taget, der er sydvendt, og almindelige tegl på den side, der ikke er.

Vær dog opmærksom på, at denne løsning er væsentligt dyrere end et almindeligt solcelleanlæg. Prisen for en totalløsning på disse kommer ofte op omkring 400.000 kroner. Derfor anbefaler vi at investere i denne type solceller, hvis du alligevel skal have lagt nyt tag eller udskiftet dine teglsten.

Bestil tilbud på solceller her Det tager kun 2 minutter

Priser på solceller

Gå altid efter kvalitet til prisen

Vi anbefaler, at du altid køber en kvalitetsløsning. Det vil ofte være dyrere at installere, men det vil spare dig penge, da levetiden er længere, og der er lavere risiko for, at solcellerne brænder sammen.

Herunder vises det grafisk, hvordan prisen på solceller hænger sammen med solcellernes ydeevne. Den lodrette akse viser prisen for solcelleanlægget, mens den vandrette er symbol for solcelleanlæggets ydeevne.

Grafen viser, hvor mange kWh solcelleanlægget er i stand til at producere. Det skarpe øje vil ydermere kunne se, at enhedsprisen på kWh falder, jo flere solceller der behøves.

Det er vigtigt at bemærke, at denne graf kun er vejledende, fordi der ikke tages udgangspunkt i forskellige kvalitet og leverandører.

 

Solceller Pris

 

Værd at vide om solcelle priser

Prisen ligger på cirka 70.000 kr. Det er hvad et solcelleanlæg kan koste til et gennemsnitligt parcelhus. Dog er dette naturligvis varierende ift. de forskellige leverandører. Bemærk dog, at prisen kan svinge alt efter solcelleanlæggets størrelse, kvalitet og type.

Den vigtigste faktor, der afgør prisen, er naturligvis dit behov for KwH. Jo flere kWh, du forbruger, jo højere vil prisen på solcellerne blive. Har du et almindeligt parcelhus med et almindeligt forbrug, vil prisen være på cirka 70.000 kroner, men det kan variere efter leverandør. Nogle leverandører opgiver prisen inklusiv installation og moms, mens andre opgiver prisen uden disse to ting.

Flere ting afgør, hvad prisen på dine solceller er. Som med så mange andre ting er kvaliteten afgørende for prisen. Det skal bemærkes, at et dyrt anlæg godt kan betale sig på den lange bane, da det typisk kræver mindre vedligeholdelse.

Det er også vigtigt at bemærke, at prisen på solceller kan variere alt efter, om leverandøren tilbyder garanti - og vedligeholdelsesordninger eller ej. Selvom det er dyrere at vælge disse ordninger, kan det på længere sigt gøre prisen lavere, da man slipper for reparationer og vedligeholdelse. Ved installation af solceller bør du huske, at det er muligt at få tilskud.

Finansiering af solceller

Som grafen førhen viser, er solceller en investering, der kræver en relativ høj pris. For mange mennesker kræves der derfor et lån, før drømmen om grøn energi kan gå i opfyldelse. Prisen på lånet til solcellerne skal naturligvis tages i betragtning, når du udregner prisen på solcellerne, og hvor lang tid det tager at tilbagebetale investeringen.

Nogle leverandører og elselskaber yder lånemuligheder til solceller. Renten her er dog typisk højere end i bankerne. I mange tilfælde er bankerne ikke villige til at låne penge ud, men når det kommer til solceller, ser de anderledes på det.

Dette skyldes, at der er betydelige besparelser på elregningen, samt at din boligs værdi vil stige, hvis der installeres solceller. Grundet dette vælger mange mennesker at tage lån i deres boligs friværdi, for at få råd til solcellerne.

Fordele ved solcelleanlæg

Den, for mange mennesker, vigtigste fordel ved et solcelleanlæg, er besparelserne på elregningen. Udover det, er der også følgende fordele ved at et solcelleanlæg:

Fordele ved solcelleanlæg

 • Støjer ikke
 • Er CO2-venligt
 • Producerer elektricitet, når behovet er størst
 • Har en lang levetid
 • Mulighed for at sælge overskydende strøm med et solcelleanlæg
 • Gør dig selvforsynende

Nogle grønne energikilder har den ulempe, at de kan være støjende. Et solcelleanlæg støjer ikke. Dette kan have meget at sige, hvis den optimale position for solcelleanlægget er uden for soveværelset. Her er det rart at vide, at du ikke får spoleret din nattesøvn.

Derfor er solceller gode ved miljøet

Solcelleanlæg er meget skånsomt ved naturen i forhold til CO2. Som tommelfingerregel reducerer du CO2-udslippet med et ton om året, hvis du har et solcelleanlæg på 20 kvadratmeter. Dette afhænger også af solcelleanlæggets effektivitet.

Det er i dagtimerne, at dit behov for elektricitet er størst. Derfor er det også en fordel, at det er her, at solcelleanlægget producerer mest strøm. Det kommer ikke til at betyde, at du kommer til at mangle elektricitet, når mørket falder på, for solcelleanlægget overproducerer strøm i forhold til dit forbrug. Den overskydende strøm sendes ud på det offentlige el-net, hvor det er muligt at hente strømmen tilbage, når du behøver den.

En stor investering - Solcelleanlæg er for mange mennesker en stor investering. Derfor er det også rart at vide, at levetiden er lang. Levetiden afhænger af effektiviteten og kvaliteten af solcelleanlægget, men en tommelfingerregel er, at du ikke skal tænke på en ny investering i 30 år. Leverandører af solcelleanlæg har oftest en effektivitetsgaranti på 20-25 år.

For mange mennesker, der køber et solcelleanlæg, er det også en dejlig følelse at vide, at man er uafhængig af andre for at kunne få elektricitet i sin bolig. Oven i købet følger der også glæden ved, at man kan generere strøm, som andre kan benytte.

Bestil tilbud på solceller her Det tager kun 2 minutter

Den optimale placering

Anlægget placeres oftest på husets tag, hvorfra de bedst kan optage energien i lyset. Placeringen er vigtig i forhold til virkningsgraden. Dette skyldes, at lyset rammer forskelligt afhængigt af hældning og retning. Endvidere kan der også være forskel på den optimale placering afhængigt af årstiderne.

Den optimale placering er, når de om sommeren er vendt mod syd og har en hældning på 45 grader. Jo mere der afviges fra denne placering, jo ringere bliver effekten. Hvis dit tag ikke har den rette hældning eller retning, kan du også vælge en alternativ grøn energiløsning såsom et pillefyr, da det kan installeres i din garage.

Herunder ser du et skema over effektiviteten i forhold til placering. Tallene i skemaet er udtryk for effekten. Effekten er bedst, når panelerne vender mod syd med en hældning på 45 grader. Dette er symboliseret med tallet 100. Jo lavere tallet er, jo ringere effekt.

Effekten i forhold til placering
Retning/ Hældning Vest Vest/sydvest Syd Øst/sydøst Øst
86 86 86 86 86
15° 84 89 94 90 85
30° 81 90 99 91 82
45° 77 89 100 90 79
60° 72 85 97 86 73
75° 65 77 89 78 68
90° 57 67 77 68 58

Hvilke begrænsninger er der ved solceller?

Der er ikke nogle deciderede ulemper ved solceller, men der figurerer nogle begrænsninger. Den væsentligste begrænsning er, at det er en af de dyreste former for grøn energi. Prisen afhænger af kvaliteten og størrelsen, men som udgangspunkt skal du regne med 70.000 kroner for et godt solcelleanlæg.

Solcellerne bruger lyset til at generere elektricitet, så det er vigtigt, at solcellerne ikke kan rammes af skygger. Derfor må der ikke være træer, buske, antenner eller andre genstande ved din bolig, der kan står i vejen for, at solcellerne kan optage lyset.

En, for mange mennesker, dårlig ting ved solcellerne er, at de ikke passer arkitektonisk med et hus. Mange mennesker anser det for at være svært at kunne integrere solceller, så de ikke fremstår som mærkelige fremmedelementer i forhold til huset.

Solceller til din bolig

Tilskud til solceller og solcelleanlæg

Når du regner prisen ud på solcellerne, skal prisen på monteringen også tages i betragtning. Til denne montering er det muligt at få et tilskud i form af håndværkerfradraget. Det betyder, at du kan få 12.200 kroner i tilskud for hver person i husstanden, der er fyldt 18 år (2019). Det er kun håndværkerens arbejde i forbindelse med monteringen, der er fradragsberettiget. Det er ikke muligt at trække materialerne til solcellerne fra i skat.

Du skal selv huske at indberette arbejdet til skat.

Nogle elselskaber giver også tilskud til dit forbrug, såfremt du vælger at anvende deres el-net.

Sælg din strøm

Med et solcelleanlæg er det muligt at sælge den strøm, som du ikke selv når at bruge. Det betyder simpelthen, at du får penge for den energi, som du producerer, når andre bruger den. Producerer man overskydende el, afregnes man på én af følgende måder:

Pris på at sælge strøm
Faste afregningspriser i 10 år (kr./kWh) 2013 2014 2015 2016
1. Solcelleanlæg <= 6 kW per husstand 1.30 1.16 1.02 0.88
2. Fællesanlæg på tag/bygninger 1.45 1.28 1.11 0.94
3. Fællesanlæg på jord og lign. 0.90 0.84 0.78 0.72

Disse priser gælder i 10 år, hvorefter man bliver afregnet til markedspriser

Ved at sælge den overskydende el, kan det blive et rigtigt fornuftigt regnestykke. Det koster cirka 60 øre med et solcelleanlæg at generere en kWh. Hvis man tager ovenstående tal i betragtning betyder det, at dit eget forbrug er gratis. Udover det må du tjene 7.000 kroner skattefrit om året på din el.

Bestil tilbud på solceller her Det tager kun 2 minutter

Gode råd ved køb af solceller

Hvis du har besluttet dig for at investere solceller, er der her nogle råd til, når du skal indhente tilbud. Indhent altid tilbud fra flere leverandører. Dette sikrer dig, at du får flere priser på forskellige typer af solceller og dermed den rigtige pris. På den måde får du også flere vinkler på, hvordan du får dækket dine behov bedst muligt. Endvidere får du også flere bud på forskellige services og garantiordninger.

En af de helt store betænkeligheder ved at investere i et solcelleanlæg er prisen. For mange er engangsbeløbet uoverskueligt, til trods for, at mange ved, at solcelleanlæg på sigt kan tjene sig selv hjem og herefter generere gratis energi.

Solenergi har ingen udsving i pris

Omvendt kan det faste engangsbeløb også anses som solcelleanlæggets fordel. En fordel, der for de fleste også er altafgørende i forhold til at investere i et solcelleanlæg. Prisen på solenergier nemlig ikke andet, end hvad anlægget har kostet til at starte med.

Her kan man selvfølgelig argumentere for, at prisen på et solcelleanlæg er så høj, at det kan komme ud på et. Men mens priserne på olie og kul afhænger af større makroøkonomiske fluktuationer i forhold til komplicerede udbud- og efterspørgselsudregninger, så er solenergi ikke afhængig af statslige- eller globale restriktioner eller andre skatter og afgifter.

Solenergi kan ikke dække hele behovet - endnu

Selvom et solcelleanlæg siges at være i stand at opfange solens stråler på trods af overskyet vejr, så er der visse ulemper ved den danske vinters begrænsede sollys. Alt afhængig af årstiden er man altså nødt til at supplere op med energi fra andre kilder, såsom el-varme eller gas, hvilket selvfølgelig igen afhænger af det antal solceller, dit hus er installeret med. Men udviklingen er i rivende fart, og markedet kan efterhånden tilbyde anlæg, der er i stand til at lagre mere og mere energi, så man på sigt vil være i stand til at køre udelukkende på solens stråler.

Ødelægger et solcelleanlæg mit hus' udseende?

En solcelleanlæg findes i større og mindre udgaver, og afhænger af hvor stort et behov du har. Jo større forbrug af KWh, jo større et anlæg har en husstand brug for. Et solcelleanlæg kan altså godt have indflydelse på arkitekturen eller det etiske udtryk et hus nu engang har.

Det kan ligeledes være svært at installere solcelleanlæg på ældre villaer, der ofte har karnapper, udspring og lignende på taget. Herudover skal et solcelleanlæg placeres på en sydvendt flade, hvilket ikke altid er muligt i forhold til det enkelte hus' arkitektur.

Solcelleanlægget kan spare dig materialer

Hvis man derimod skal til enten at bygge et hus op fra bunden eller udskifte hele tagkonstruktionen på et allerede eksisterende hus, så vil der være penge at spare i forhold til de almindelige tagmaterialer. Et solcelleanlæg kan nemlig anvendes som deciderede byggematerialer, enten i form af solafskærmning, facader eller tag. De nyeste modeller kan rent faktisk sidde i glasset på dit hus' vinduer.

Vedligeholdelse, støj og andre gener.

Udover det, at solcelleanlægget er nødt til at ligge på dit hus' tag, så er der ikke andre gener forbundet med at installere denne kilde til vedvarende energi. Et solcelleanlæg kræver ingen vedligeholdelse, og ofte følger en 20-årig garanti med i købet. Herudover er et solcelleanlæg støjfrit, det forurener ikke og der er ingen dele, der er bevægelig og kan være i vejen for aktiviteter i og omkring huset.

Her på siden kan du hurtigt og nemt indhente tilbud fra flere udbydere. Det fungerer på den måde, at du skal udfylde kontaktformularen til højre på siden. I denne kontaktformular skal du beskrive, hvilke personlige ønsker og behov, du har. Herefter matcher vi dine behov og ønsker med forskellige leverandører, der herefter kontakter dig med henblik på et tilbud. Det er hurtigt og enkelt, og er 100 % gratis og uforpligtende for dig.

Bestil tilbud på solceller her Det tager kun 2 minutter

Sådan bestiller du tilbud på solceller hos GreenMatch

Hvad skal du undersøge ved køb af solceller?

Den vigtigste ting, du skal overveje i forbindelse med solceller er, om dit hus' udformning og beliggenhed er egnet til solceller. Placeringen af solceller er nemlig det, der er afgørende for, om de kan optage energien i lyset. Danmarks beliggenhed gør, at den optimale placering af solcellerne er mod syd og med en hældning på 30-45 grader, hvis man udelukkende ser på, hvordan solcellerne kan optage mest energi. Det skal dog bemærkes, at det afhænger af årstiderne, fordi solen står forskelligt på himlen på forskellige tidspunkter af året.

Når du overvejer placeringen af solcellerne, er der også følgende ting, som du skal undersøge:

 • Om der er ændringer på vej i lokalplanen
 • Om huset er fredet
 • Om der er regler for, hvordan husets facade skal se ud
 • Om solcellerne generer naboer med reflekser
 • Om der er regler for bygningshøjde i forhold til naboer
 • Om solcellerne harmonerer med det arkitektoniske

Det arkitektoniske aspekt kan afhjælpes, da solcellerne findes i flere farver. For eksempel kan det være hensigtsmæssigt, hvis du har et sort tegltag, at du investerer i sorte solceller for på den måde at "gemme" solcellerne væk.

Når du skal overveje køb af solceller, er det naturligvis også væsentligt, hvor stort dit hus er. Typisk siger man, at et hus på 120 kvadratmeter kræver et solcelleanlæg på 40 kvadratmeter. Det kan dog variere efter kvalitet og i høj grad efter, hvor stort dit behov og forbrug er.

Når du vælger solceller, skal du også overveje, hvad dine krav til levetiden er. Jo mere kvalitet, der er i solcellerne, jo mindre vedligeholdelse kræver de og dermed forlænges levetiden. Det kan være hensigtsmæssigt at købe solceller med høj kvalitet, fordi de i længden vil være billigst, selvom de på købstidspunktet måske er dyrere.

Der er uden tvivl nogle brugbare fordele ved solcelleanlæg såsom besparelser på el-regningen og miljøvenligheden. For den almindelige dansker kan det dog være svært at finde rundt i junglen af solcelleanlæg.

Spørgsmål der oftest bliver stillet er:

 • Kan jeg få et solcelleanlæg?
 • Hvilke solcelleanlæg findes der?
 • Hvor meget kan jeg spare med et solcelleanlæg?
 • Hvad koster et solcelleanlæg?
Hvad skal du undersøge ved køb af solceller

Hvilke overvejelser er der ved køb af solcelleanlæg?

Inden du investerer i et solcelleanlæg, skal du først overveje, om det overhovedet vil være en gunstig løsning for dig. Blandt andet bør du overveje følgende:

 • Hældningen af dit tag: Dit tags hældning er vigtig for placeringen af solcellerne, så de har den bedste mulighed for at optage lysets energi. Den bedste placering for solcellerne er, når de har en retning stik mod syd og en hældning på 45 grader. Derfor kan dit tags hældning være vigtig for at kunne opnå denne hældning.
 • Dit el-forbrug: Når du skal vælge et solcelleanlæg, er det naturligvis vigtigt, at størrelsen stemmer overens med dit forbrug. Det er en dum idé at købe et solcelleanlæg til mange penge, hvis det kan producere mere, end hvad du egentlig behøver. Omvendt skal du heller ikke købe et solcelleanlæg, der ikke rækker til dine behov.
 • Regler for dit hus: Du må ikke installere solcelleanlæg, såfremt dit hus er fredet, eller der er andre regler for husets facade. Du bør også tjekke i Lokalplanen, om der er nybyggerier på vej, der vil komme til at skygge på det sted, hvor du vil placere solcellerne.

Installation af solceller

I Danmark er der et lovkrav om, at installationen af solceller skal ske af installatører med autorisation. Det er normalt el-installatører med efteruddannelse, der foretager installationen af solcellerne

Er der tale om mindre stand alone solcelleanlæg, må du gerne selv installere det, men det frarådes, da selv små anlæg ikke er ufarlige.

Bestil tilbud på solceller hos GreenMatch.dk

Går du med overvejelserne om at investere i sol celler, bør du få tilbud fra flere forskellige leverandører. Dette vil sikre dig, at du finder solceller til rigtige pris, og at du får dækket dine behov bedst muligt. Udover dette kan du også få et indtryk af, hvilken leverandør, der yder den bedste service i forhold til garantier.

Her på siden kan du i ro og mag hente tilbud fra flere leverandører. Dette gør du ved at udfylde formularen her på siden, hvori du udfylder dine behov. Herefter vil du modtage tilbud fra flere udbydere. Det er helt uforpligtende og gratis og tager kun få minutter.

Bestil tilbud på solceller her Det tager kun 2 minutter