Sammenlign priser på solceller
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Solceller - Få op til 4 gratis tilbud
Med 3 nemme trin
Med 3 nemme trin
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
Lyt
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 13 april 2021

Solceller og solcelleanlæg: Alt hvad du skal vide

Find priser og få tilbud på solceller

Solceller er en god løsning til dig, der ønsker at opnå store besparelser på elregningen og samtidig være god ved miljøet. Anlægget danner elektricitet til dit hjem ved at optage solenergi fra sollyset. Jo stærkere lyset er, jo mere energi kan solcellerne optage og omdanne til elektricitet. Solcellerne virker også, selvom det er overskyet, men kan generere mest elektricitet, når solen skinner.

De vil som regel være mest effektive i Danmarks lyse sommermåneder. Solceller er i Danmark i stand til at omsætte cirka 20% af lysets energi til elektricitet. 

Solceller er typisk placeret på hustage og facader som solpaneler, men kan også indbygges i vinduer, tegl eller bruges som solafskærmning. De vil typisk være sydvendte, da de her har bedst mulighed for at optage energien fra sollyset - og du vil derfor få størst udbytte.

Skal jeg investere i solceller?

Hvad er solceller? 

Solceller er opsat i sektioner eller moduler, der omfatter fra 30 til 80 enheder afhængigt af, hvor store de er. Et modul består af siliciumplader, der er loddet sammen. Når lyset rammer modulerne, produceres der jævnstrøm. Styrken af jævnstrømmen afhænger af lysets skarphed og solcellernes størrelse. De er i stand til at optage energi fra solens lys og omdanne den til elektricitet, hvilket de kan gøre helt uden forurening.

1 1: Solcellerne konverterer sollys til jævnstrøm. 2 2: Jævnstrømmen fra solpanelerne går igennem en jævnstrømskontakt, som er der af sikkerhedsmæssige grunde, da den kan slukke for elektriciteren, hvis det er nødvendigt. 3 3: Jøvnstrømmen går derefter igennem en solinverter, som omdanner jævnstrøm til vekselstrøm. 4 4: Det er valgfrit, om du vil lagre energien i et solbatteri. Vær opmærksom på, at solbatterier altid lagrer jævnstrømmen. Du kan vælge, om du vil forbinde batteriet før solinverteren, så du kan lagre jævnstrømmen direkte, eller om du vil forbinde den efter inverteren, hvilket betyder, at batteriet vil reconvetere elektriciteten fra veksel- til jævnstrøm. 5 5: Fra solinverteren strømmer vekselstrømmen igennem en elmåler. Elmåleren måler produktionen af solenergi, forbruget af solenergi samt mængden af ​​købt elektricitet fra nettet og mængden af ​​solgt elektricitet til nettet. 6 6: Fra elmåleren går vekselstrømmen til sikringsboksen, hvorefter den føres ind i husstandens elsystem. 7 7: Solenergien kan derefter komme til nytte i husstanden, hvor den eksempelvis kan levere strøm til lys og andre apparater. 8 8: Når du leverer strøm til elnettet, bliver du afregnet for den strøm, du producerer. Til gengæld skal du selv købe strømmen, når du trækker på elnettet. Dit salg til nettet vil med flexafregning blive afregnet til timespotprisen for strøm, mens den pris, du skal købe strømmen til, afhænger af den aftale, du har med din elleverandør.
Solcellepanel system

Solceller må ikke forveksles med et solvarmeanlæg, som i stedet laver varme og opvarmer brugsvand. 

Et anlæg producerer mest strøm i dagtimerne. Det betyder ikke, at du kommer til at mangle elektricitet, når mørket falder på, for solcellerne overproducerer strøm i forhold til dit forbrug. Den overskydende strøm sendes ud på det offentlige elnet, hvor det er muligt at hente strømmen tilbage, når du behøver den.

Solceller er en del af et solpanel, der består af en række mindre celler. Du kan herunder se, hvordan et solcelleanlæg typisk er opbygget:

Sådan er et solcelleanlæg opygget

Et anlægs levetid afhænger af effektiviteten og kvaliteten, men en tommelfingerregel er, at du ikke skal tænke på en ny investering i de kommende 30 år. Leverandører har oftest en effektivitetsgaranti på 20-25 år.

I Danmark er det derudover et lovkrav, at installationen skal foretages af installatører med autorisation. Det er normalt elinstallatører med efteruddannelse, der foretager installationen af solcellerne. Er der tale om mindre stand alone-solceller, må du gerne selv installere dem, men det frarådes, da selv små anlæg ikke er ufarlige.

Du kan, hvis du ønsker det, kombinere din løsning med en varmepumpe eller jordvarme for at skabe et hybridanlæg, der dækker alle dine udgifter til strøm og varme.

Grøn energi med solceller

Som tommelfingerregel reducerer du CO2-udslippet med et ton om året, hvis du har et anlæg på 20 kvadratmeter. Dette afhænger selvfølgelig af effektiviten og dit forbrug.

Pris på solceller

Gennemsnitsprisen på anskaffelse af solceller og installation ligger på ca. 70.000 - 100.000 kr. for et parcelhus inklusiv montage og installation. Prisen kan svinge alt efter størrelse, kvalitet(effektivitet) og type. Vi anbefaler, at du altid køber en kvalitetsløsning. Det vil ofte være dyrere at installere, men det vil spare dig penge, da levetiden på anlægget er længere.

Solcellepriser
Forbrug (kWh) Anbefalet kW Pris på solceller Installation CO2 besp. (kg/år)
1.000-2.500 1-2 30.000-60.000 kr. Inkluderet 361-904
2.500-5.000 2-4 60.000-80.000 kr. Inkluderet 904-1.627
5.000-7.000 4-6 80.000-100.000 kr. Inkluderet 1.627-2.530
7.000+ 6-12 100.000+ kr. Inkluderet 2.530+

Ovenstående tabel er baseret på nuværende energikilde som elpaneler og tomt hus i dagtimerne.

Den vigtigste faktor, der afgør prisen, er dit behov for kWh (kilowatt-timer). Jo flere kWh, du forbruger, jo højere vil prisen blive. Den vil den, fordi du vil have brug for flere solcellepaneler, jo højere dit forbrug er.

Et dyrere anlæg kan typisk betale sig af tre grunde:

 • Det holder længere, og du vil derfor på sigt lave en bedre investering.
 • Det kræver mindre vedligeholdelse.
 • Det opretholder sin effektivitet i længere tid.

Hvornår har solceller tjent sig selv hjem?

Tilbagebetalingstiden eller indtjeningstiden på solceller vil typisk ligge på 7-10 år ved optimal dimensionering. Det vil dog afhænge af dit elforbrug og den samlede anskaffelsespris på dit anlæg. Såfremt du har et meget højt elforbrug, kan din indtjeningstid være endnu lavere.

Bestil tilbud på solceller her!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Tilskud til solceller

Når du regner prisen ud, skal prisen på monteringen også tages i betragtning. Til denne montering er det muligt at få et tilskud i form af SKATs håndværkerfradrag. Det betyder, at du kan få 12.200 kroner i tilskud for hver person i husstanden, der er fyldt 18 år. Bestiller du tilbud gennem GreenMatch.dk, sikrer du dig, at installationen er inkluderet i prisen.

Det er kun håndværkerens arbejde i forbindelse med monteringen, der er fradragsberettiget. Det er ikke muligt at trække materialerne fra i SKAT. Du skal selv huske at indberette arbejdet til SKAT, gemme dokumentationen for arbejdet og huske at betale med kreditkort, overførsel eller MobilePay. Kontantbetaling er ikke en gyldig betalingsform, såfremt du ønsker at få håndværkerfradraget.

Flexordningen, som er den nye ordning for private forbrugere med elproduktion, vil ved udgangen af 2020 være fuldt implementeret. Du kan læse mere om, hvad ordningen betyder for din strømregning på Energinet.dk.

Garanti på solceller: Produktgaranti og ydelsesgaranti

Når du anskaffer dig solceller som din nye, grønne energiløsning, vil du typisk være dækket af flere garantier:

 • Produktgaranti
  Denne garanti dækker dine solceller, såfremt de skulle gå i stykker. Det er en garanti givet af producenten og er typisk på 10 år.
 • Ydelsesgaranti
  Du vil også få en garanti på anlæggets effektivitet, som sikrer dig, at dine solceller opretholder deres lovede effekt efter flere år. Den dækker dine solceller med en minimumsydelse på typisk 80% af effektiviteten i op til 25 år.
 • Inverter-garanti
  Garanti på din solcelleinverter vil typisk være på 5-10 år og udstedes ligeledes af producenten.
 • Monteringsbeslag
  Beslaget til montering af solcellerne vil være dækket i 10, 15 eller 20 år af producenten.
 • Installation
  Installationen er dækket af din installatør gennem almindelig reklamationsret på 2 år.

Hvordan virker solceller?

Kort fortalt, så producerer cellerne elektricitet, når lyset rammer dem, og de omsætter lysets stråling til elektricitet. Selve cellen er en halvleder af grundstoffet silicium. Cellerne bliver loddet sammen og skaber på den måde et solpanel.

I en halvleder kan den elektriske strøm kun gå én vej. Det vil sige, når solens lys rammer siliciumpladerne, og materialets elektroner får tilført energi, kan det kun bevæge sig i én retning, og der bliver derfor skabt ensrettet elektrisk strøm.

Styrken af jævnstrømmen afhænger af størrelsen samt lysets skarphed og ikke solens stråler. Det betyder, at de faktisk virker, selvom det er overskyet - dog i mindre grad.

visualisering af mono- og polykrystallinske solceller

Derudover opdeles typerne efter, om de er mono- eller polykrystallinske eller i tyndfilm.

 • De monokrystallinske har den bedste virkningsgrad og er opbygget af én slags siliciumkrystaller, der alle peger i samme retning. Dette gør, at de opnår en sort eller grålig ensartet overflade. Det skyldes, at lyset kun rammer fra én side, og refleksionen bliver derfor ens. Disse har den bedste ydeevne pr. m2 i forhold til andre typer. Monokrystallinske celler skal derudover kun skiftes efter ca. 40-50 år. 
 • De polykrystallinske består af flere siliciumkrystaller og har oftest et blåligt skær. Da alle siliciumkrystallerne har forskellige størrelser og ligger i forskellige retninger, bliver lyset reflekteret i forskellige retninger, og de opnår derfor ikke samme ensartede overflade. Selvom polykrystallinske oftest er billigere, har de stadig en effektiv produktion af elektricitet. Da de består af flere forskellige siliciumkrystaller, kan de leveres både med og uden ramme, hvilket gør det lettere at integrere dem i forskellige produkter, som f.eks. et tag eller fristående stativ.
 • Tyndfilmssolceller findes som ikke-krystalliserede solceller og består af ikke-krystalliseret silicium. Tyndfilmssolceller er knapt så effektive, som de krystallinske. Til gengæld er disse i stand til at producere strøm ved diffust lys og er ikke nær så følsomme over for skygger.

Ønsker du at kombinere solcellerne med opvarmning, kan du vælge at installere en luft til vand varmepumpe eller en luft til luft varmepumpe, enten som supplement eller som primær energikilde.

Hvilke typer solceller findes der?

Der findes to typer, som anvendes til private: 

 1. Stand alone
 2. Nettilsluttede.

Stand alone-solceller oplagrer energien fra solens lys i et eksternt batteri. Man bruger ofte denne type på steder, der ikke er tilsluttet det offentlige elnet. Derfor kan stand alone-solceller typisk være fordelagtige på for eksempel sejlbåde, campingvogne eller i kolonihavehuse. De kan fås i alle størrelser.

Nettilsluttede solceller lagrer ikke energien i eget batteri, men sender energien ud på det offentlige elnet. Det betyder, at den el, som du ikke selv bruger, kan anvendes af andre forbrugere, der er tilsluttet elnettet. Disse celler er den mest anvendte blandt danske husejere og kan benyttes af alt og alle, der tilsluttet det offentlige elnet. Jo større bygning, jo større skal din installation være.

Mikrosolceller

Mikrosolceller er meget små - de kan være helt ned til 600 mikrometer på hver side. Grundet den lille størrelse er de bedre i stand til at afgive solenergi og dermed holde sig afkølede uden hjælp fra et eksternt kølesystem. Mikrosolceller anvendes sjældent til boliger, men oftere til elektronik og andre tekniske konstruktioner.

Integrerede solceller i tegl

Som noget nyt er det nu muligt at få installeret solceller, der ligner helt normale teglsten, som du kender det på traditionelle huse. Disse gør, at du nu kan generere strøm på en miljøvenlig måde uden at gå på kompromis med husets arkitektur. Du får på den måde en energikilde, der næsten er usynligt, men som samtidig genererer strøm til boligen.

Derudover kan de nemt tilpasses husets beliggenhed. Du kan derfor have grøn energi i dine teglsten. De bør installeres på den del af taget, der er sydvendt, og almindelige tegl på den side, der ikke er.

Vær dog opmærksom på, at denne løsning er væsentligt dyrere. Prisen for en totalløsning på disse kommer ofte op omkring 400.000 kroner. Derfor anbefaler vi at investere i denne type solceller, hvis du alligevel skal have lagt nyt tag eller udskiftet dine teglsten.

Den optimale placering af dine solceller

Anlægget placeres enten på husets tag eller på et stativ, hvorfra det bedst kan optage energien i lyset. Placeringen er altafgørende i forhold til virkningsgraden. Dette skyldes, at lyset rammer forskelligt afhængigt af modulernes hældning og retning. Endvidere kan der også være forskel på den optimale placering afhængigt af årstiderne i Danmark. 

Den optimale placering er, når det om sommeren er vendt mod syd og har en hældning på 45 grader. Jo mere der afviges fra denne placering, jo ringere bliver effekten. 

Herunder ser du et skema over effektiviteten i forhold til placering. Tallene i skemaet er udtryk for effekten. Effekten er bedst, når panelerne vender mod syd med en hældning på 45 grader. Dette er symboliseret med tallet 100. Jo lavere tal, jo ringere effekt.

Effekten i forhold til placering
Retning/ Hældning Vest Vest/sydvest Syd Øst/sydøst Øst
86 86 86 86 86
15° 84 89 94 90 85
30° 81 90 99 91 82
45° 77 89 100 90 79
60° 72 85 97 86 73
75° 65 77 89 78 68
90° 57 67 77 68 58

Solcelleekspert Joshua M. Pearce fortæller GreenMatch.dk:

Hvis et hjem ikke er optimalt (fx hvis der er delvis skygge fra træer eller en mærkelig vinkel på taget), kan husejeren bedre udnytte elektriciteten i solpanelet ved enten at bruge mikrovekselrettere, snarere end konventionelle vekselrettere, som vil være bedre til større solcelleanlæg og hele farme. De fleste solcelleinstallatører tilbyder dig denne løsning, fordi du dermed undgår tab ved delvis skygge. Du kan også bruge Google Sketchup til at se, hvor stor påvirkning træerne omkring dit hus vil have.
Joshua M. Pearce, Ph.D.
Joshua M. Pearce, Ph.D., Richard Witte professor i Materials Science & Engineering

Joshua M. Pearce er Richard Witte professor i Materials Science & Engineering, professor på institut for Electrical & Computer Engineering og direktør for Michigan Tech Open Sustainability Technology (MOST) Lab.

Se den originale udtalelse på vores side om Solar Panels på GreenMatch.co.uk.

Fordele og ulemper ved solceller

En vigtig fordel er besparelserne på elregningen. Udover det, er der også følgende fordele:

Fordele
 • Det støjer ikke.
 • Det er CO2-venligt.
 • Producerer elektricitet, når behovet er størst.
 • Det har en lang levetid.
 • Du har mulighed for at sælge overskydende strøm.
 • Det gør dig selvforsynende med strøm.

Nogle grønne energikilder har den ulempe, at de kan være støjende, solceller støjer ikke. Dette kan have meget at sige, hvis den optimale position er uden for soveværelset. Her er det rart at vide, at du ikke får spoleret din nattesøvn.

Der er ikke nogle store ulemper, men der findes begrænsninger, der kan være værd at have in mente.

Ulemper
 • Prisen - den væsentligste begrænsning er, at det er en af de dyreste former for grøn energi. Prisen afhænger af kvaliteten og størrelsen, men som udgangspunkt skal du regne med 70.000 kroner for et godt anlæg.
 • Skygger - anlægget bruger lyset til at generere elektricitet, så det er vigtigt, at solcellerne ikke kan rammes af skygger. Derfor må der ikke være træer, buske, antenner eller andre genstande ved din bolig, der kan står i vejen for, at solcellerne kan optage lyset.
 • Udseendet - det er ikke altid den mest elegante løsning, da de er svære at skjule, medmindre der er tale om integrerede teglsten.

fordele ved solceller

Gode råd før køb

Hvis du har besluttet dig for at investere, har vi herunder nævnt en række overvejelser, der kan være gode at have med i vurderingen.

Solenergi kan ikke dække hele behovet - endnu

Selvom solceller siges at være i stand at opfange solens stråler på trods af overskyet vejr, er der visse ulemper ved den danske vinters begrænsede sollys. Alt afhængig af årstiden kan du være nødt til at supplere med energi fra andre kilder, såsom elvarme eller gas, hvilket selvfølgelig igen afhænger af det antal kvadratmeter, dit hus har fået installeret.

Installation på specielle boligtyper

Det kan være kompliceret at installere enhederne på ældre villaer, der ofte har karnapper, udspring og lignende på taget. Herudover skal anlægget placeres på en sydvendt flade, hvilket ikke altid er muligt i forhold til det enkelte hus' arkitektur.

Du kan spare materialer

Hvis du derimod til enten at bygge et hus op fra bunden eller udskifte hele tagkonstruktionen på et allerede eksisterende hus, så vil der være penge at spare i forhold til de almindelige tagmaterialer. Solceller kan nemlig anvendes som deciderede byggematerialer, enten i form af solafskærmning, facader eller tag. De nyeste modeller kan rent faktisk sidde i glasset på vinduerne.

Vedligeholdelse, støj og andre gener

Dit anlæg kræver ingen vedligeholdelse, og ofte følger en 20-årig garanti med i købet. Herudover er de støjfrie, forurener ikke og der er ingen dele, der er bevægelige og kan være i vejen for aktiviteter både i og omkring huset.

Hvad skal du undersøge før køb af solceller?

Den vigtigste faktor, du bør overveje i forbindelse køb er, om dit hus' udformning og beliggenhed er egnet. Placeringen er det, der er afgørende for, om de kan optage energien i lyset. Danmarks beliggenhed gør, at den optimale placering er mod syd og med en hældning på 30-45 grader, hvis man udelukkende ser på, hvordan solcellerne kan optage mest energi. 

Når du overvejer placeringen, bør du også overveje om:

 • der er ændringer på vej i lokalplanen
 • huset er fredet
 • der er regler for husets facade 
 • de generer naboer med reflekser
 • der er regler for bygningshøjde i forhold til naboer
 • de harmonerer med det arkitektoniske udtryk.

I tvivl om hældningen på dit tag? Se eksempler herunder: 

vinkel på taget til solceller

Bestil tilbud hos GreenMatch.dk

Går du med overvejelser om at investere  et løsning til dit hjem, bør du sammenligne tilbud fra flere forskellige leverandører. Dette vil sikre dig, at du finder den rigtige pris, og at du får dækket dine behov bedst muligt. Udover dette kan du også få et indtryk af, hvilken leverandør, der yder den bedste service i forhold til garantier.

Her på siden kan du i ro og mag hente tilbud fra flere leverandører og derefter sammenligne priser. Dette gør du ved at udfylde formularen her på siden, hvori du udfylder dine behov. Herefter vil du modtage tilbud fra flere udbydere. Det er helt uforpligtende, gratis og tager kun få minutter.

Her på siden kan du hurtigt og nemt indhente tilbud fra flere udbydere og sammenligne priser, inden du køber. Det er hurtigt, enkelt og er gratis og uforpligtende.

Bestil tilbud på solceller her!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Ofte stillede spørgsmål om solceller

Det er en stor investering og der er mange forhold man skal være opmærksom på, når man beslutter sig for at investere. Herunder har vi samlet en række af de mest almindelige spørgsmål.

Hvor meget kan jeg spare på min elregning med solceller?

Hvor stor en besparelse, du kan opnå, afhænger af flere faktorer. Både effekten, hvordan anlægget placeres og dit nuværende strømforbrug.

En god tommelfingerregel er dog, at en dansk familie, med et årligt elforbrug på 5.000 kWh, kan spare mere end 4.600 kr. hvert år med et anlæg på ca. 4 kWp.

Hvordan virker solceller?

En celle omsætter lysstråling direkte til elektricitet gennem en proces, der kendes som den fotoelektriske effekt. Derfor vil den stadig producere energi, selvom den er i skygge, så længe det er lyst - dog markant mindre end i direkte sollys. Solcellerne sammensættes i moduler og udgør tilsammen et solcelleanlæg. Anlægget tilsluttes elnettet og leverer på den måde strøm til husstanden.

Hvad koster solceller?

Det afhænger af ydeevnen og størrelsen. Et 6 kW solcelleanlæg vil ofte være nok til en almindelig husstand, og her starter priserne fra 50.000 kr. Prisen vil også afhænge af, hvilken leverandør du vælger, så sørg for at få flere tilbud, du kan sammenligne.

Hvordan undgår jeg at betale for meget?

Det er for de fleste en stor investering. Sørg altid for at kontakte flere udbydere, så du får et indtryk af prisniveauet og ikke ender med en dyrere løsning end nødvendigt. Det kan du gøre ved at indhente tilbud fra flere forskellige leverandører og efterfølgende vælge den bedste løsning.

Hvad findes der af tilskud?

Når du investerer i et anlæg, har du mulighed for at benytte dig af håndværkerfradraget. Du kan få fradrag for arbejdsløn for op til 12.200 kr. pr. person i husstanden (voksen).

Du kan også få tilskud fra danske energiselskaber, der tilbyder et skattefrit energitilskud, når du foretager en energirenovation. Hvor meget du kan få i tilskud, afhænger af, hvor stor en energimæssig besparelse du opnår.

Kan jeg få solceller til min bolig?

Der er en række forudsætninger, der bør være på plads, før du investerer. Du bør først og fremmest undersøge om lokalplan, vedtægter eller bygningsreglementer tillader, at du kan opføre solceller. Herefter skal du finde ud af, om dit tag kan bære installationen, og om tagets retning og hældning er optimal.

Du får det største udbytte, hvis tagfladen er sydvendt med en hældning på omkring 45 grader. 

Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Indhold og marketing

Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. "Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget" er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.