SPAR hundredevis af kroner om året på din elregning ved at installere solceller
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
1/3
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 4600 kr. om året
Spar op til 4600 kr. om året

Sænk din elregning ved at installere solceller

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 18. marts 2024

Solceller og solcelleanlæg: Info, priser og fordele

Solceller og solcelleanlæg
  • Prisen på solceller starter fra 25.000 kr.
  • Solceller har en tilbagebetalingstid på 7-10 år.
  • Prisen på et batteri til solceller starter fra 17.000 kr.
  • Med solceller og batteri kan du få en årlig besparelse på op til 70 %.

Læs alt om priser på solceller, fordele og ulemper og praktisk information inden installation, så du roligt kan investere i solceller.

Prisen på solceller er løbende faldet, siden de kom på markedet. Det betyder, at tilbagebetalingstiden i dag typisk er 7-10 år. Vil du vide, hvor lang tilbagebetalingstiden er i dit tilfælde, skal du indhente tilbud fra flere installatører.

Via vores netværk kan du modtage tilbud fra erfarne, danske installatører. Ved at sammenligne tilbud er du sikker på at du ikke ender med at betale overpris for installationen. Start processen ved at trykke på knappen.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Pris på solceller

Pris for køb af solceller og installation til et parcelhus ligger på ca. 70.000 – 170.000 kr. inklusiv montage og installation. Prisen varierer alt efter størrelse, effektivitet og type.

Jo flere kWh, du forbruger, jo mere skal du betale for dine solceller. Det skal du, fordi du har brug for flere solpaneler for at dække et højere forbrug.

Solcelle pris
Forbrug (kWh)Anbefalet kWPris på solcellerArealÅrlig besparelseTilbagebetalt efter
1.000-2.5001-225.000-40.000 kr.6 – 15 m21.510 – 3.770 kr.16-10 år
2.500-5.0002-440.000-60.000 kr.15 – 25 m23.770 – 7.540 kr.10-8 år
5.000-7.0004-6100.000-120.000 kr.25 – 35 m27.540 – 10.600 kr.8-11 år

Ovenstående tabel er baseret på nuværende energikilde som elpaneler og tomt hus i dagtimerne. Beregningerne for årlige besparelse og tilbagebetalingstid er lavet med en elpris på 2,32 kr/kWh, og at solcellerne dækker 65 % af forbruget.

Som med mange andre ting går kvalitet og pris hånd i hånd. Det kan derfor godt betale sig at vælge en kvalitetsløsning. Vælger du et dyrere anlæg, vil det spare dig penge, da levetiden på anlægget typisk vil være længere.

Du kan finde solceller af højeste kvalitet i vores artikel: Solceller bedst i test.

Solpanel huse
3kW 4kW 6kW 8kW

Hvad koster solceller pr. m2?

For et gennemsnitligt eksempel, kan vi tage fat i en familie på 4 personer, som bor i et hus på 120 kvadratmeter. Hvis de skal have dækket deres forbrug, skal de bruge ca. 40-50 kvadratmeter solcelleareal. Det vil koste omkring 80.000 – 100.000 kr.

Her vil en kvadratmeterpris derfor i dette specifikke tilfælde ligge på ca. 1.600 kr.

For en familie på 4 vil et 6 kW solcelleanlæg typisk være den rette størrelse.

Kan solceller betale sig i 2024?

Det kan betale sig at investere i solceller i 2024, hvis dit forbrug er stort nok, og du bliver boende i huset længe nok til, at du har tjent din udgift hjem. Solceller øger værdien af din bolig, og gør den dermed mere attraktiv, hvis du vælger at sælge din bolig.

Prisen på solceller er i løbet af de sidste 10 år faldet 60-80 %, og samtidig er teknologien blevet videreudviklet, så solceller i dag er mere effektive end tidligere. Det gør, at de er en endnu bedre løsning i dag end for bare 10 år siden.

Vi har lavet en udregning over den forventede besparelse ved forskellige størrelser solceller over de næste 20 år.

For at lave udregningen har vi taget udgangspunkt i et gennemsnitligt energiforbrug med tal fra Energistyrelsen. Prisen på el har vi sat til 2,32 kr/kWh. Vi har lavet udregningen med et solcelleanlæg, der dækker 65 % af elforbruget.

Besparelse ved solceller

Ovenstående graf kan ikke omsættes 100% til virkelighedens verden. Vi kan nemlig ikke forudsige prisen på el, da den ændrer sig fra time til time. Det er derfor ikke sikkert, at 2,32 kr. vil være prisen om 10 eller 20 år, den kan både være højere eller lavere. Vi har lavet denne beregning, så du kan få en idé om, hvordan en besparelse kan se ud med solceller.

For at få en konkret idé om din mulige besparelse med solceller, bør du altid tale med professionelle montører. De vil lave en udregning, der passer lige præcis på dit forbrug.

Via vores service kan du komme i kontakt med flere montører, der kan giver dig tilbud på installation af solceller. Dem kan du sammenligne, så du er sikker på, at du ikke betaler overpris for dine solceller.

Få tilbud i dag.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Hvor stort et solcelleanlæg skal jeg vælge?

Et 4 kW solcelleanlæg består af ca. 16 solpaneler og et på 5 kW af ca. 20 solpaneler. Hvert solpanel fylder omkring 1,44 m2 af tagets overflade.

To typer solcelleanlæg

Den optimale størrelse på dit solcelleanlæg afhænger af følgende faktorer:

  1. Dit nuværende strømforbrug i kWh
  2. Andelen af dit nuværende strømforbrug du ønsker dækket af solceller
  3. Tagoverfladeareal til rådighed

Da disse faktorer er forskellige fra hus til hus, er det altid en individuel vurdering, hvor stort dit anlæg skal være. Derfor bør du få rådgivning fra en professionel solcelleinstallatør, der finder størrelsen på den optimale løsning.

Er du nysgerrig efter selv at finde ud af, hvor stort dit anlæg skal være, kan du selv beregne hvor stort et solcelleanlæg, du har brug for.

Sådan beregner du selv den optimale størrelse på dit solcelleenergianlæg:

  • Find ud af, hvad dit nuværende årlige kWh forbrug er hos din elleverandør.
  • Overvej, hvor meget af dit elforbrug du vil have dækket af solcelleanlægget. Det kan være alt mellem 10-100 %, men omkring 50 % er realistisk.
  • Find ud af, hvor mange solcellepaneler der er plads til på din tagflade. Husk, at der mindst skal være 30 cm mellem solpanel og tagets ende.
Fakta om solceller

Som tommelfingerregel reducerer du CO2-udslippet med et ton om året, hvis du har et anlæg på 20 kvadratmeter. Dette afhænger selvfølgelig af effektiviteten og dit forbrug.

Hvad er solceller, og hvordan fungerer et solcelleanlæg?

Solcellerne optager energi fra solens lys og omdanner den til elektricitet, hvilket de kan gøre helt uden forurening. Et solcelleanlæg virker også, selvom det er overskyet, men det genererer mest elektricitet, når solen skinner.

Når lyset fra solen rammer modulerne, producerer solcellerne jævnstrøm. Styrken af jævnstrømmen afhænger af lysets skarphed og solcellernes størrelse.

Tryk på punkterne i animationen for mere information, eller læs vores artikel: Hvordan virker solceller?, hvis du vil vide mere om teknikken bag solceller.

Solcellepanel system
1 2 3 4 5 6 7 8

Solceller må ikke forveksles med et solvarmeanlæg. Solceller laver elektricitet, mens et solvarmeanlæg laver varme og opvarmer brugsvand enten ved hjælp af en plansolfanger eller ved hjælp af en rørsolfanger.

Et elektrisk solcelleanlæg består af en række solpaneler, der består af en række mindre celler. Du kan herunder se, hvordan et komplet solcelleanlæg typisk er opbygget:

solcelle solpanel solcelleopstilling solcelleanlæg

Levetiden for et anlæg afhænger af effektiviteten og kvaliteten, men en tommelfingerregel er, at du ikke skal tænke på en ny investering i de kommende 30 år. De fleste leverandører har ofte en effektivitetsgaranti på 20-25 år.

Garanti på solceller:
  • Produktgaranti
    Denne garanti dækker dine solceller, hvis de skulle gå i stykker, gælder typisk i 10 år.
  • Ydelsesgaranti
    Du vil også få en garanti på anlæggets effektivitet. Den dækker dine solceller med en minimumsydelse på typisk 80% af effektiviteten i op til 25 år.
  • Inverter-garanti
    Garanti på din solcelleinverter vil typisk være på 5-10 år.
  • Monteringsbeslag
    Beslaget til montering af solcellerne vil være dækket i 10, 15 eller 20 år af producenten.
  • Installation
    Installationen er dækket af din installatør gennem almindelig reklamationsret på 2 år.

Du kan, hvis du ønsker det, kombinere din solcelleløsning med en varmepumpe eller jordvarme, der kan dække stort set alle dine udgifter til strøm og varme. Læs vores artikel, hvad koster en varmepumpe, hvis du er interesseret i at kombinere de to løsninger.

Når du får installeret solceller, bliver dit anlæg samtidig tilkoblet elnettet. Producerer du mere strøm, end du forbruger, sælger du den overskydende el til nettet. Omvendt kan du, når solcelleanlægget ikke producerer strøm nok, købe strøm fra elnettet.

Skal du betale skat af din overskudsproduktion?

Hvis du sælger el for mere end 7.000 kr. på et år, skal du betale skat af salg overskudsstrøm. På din årlige elregning kan du se, hvor meget du har solgt.

Du indberetter overskudsproduktionen udover de 7.000 kr. ved at skrive 60 % af det overskydende beløb på din årsopgørelse i rubrik 20.

Er I flere, eksempelvis et ægtepar, der ejer solcelleanlægget, har I begge to et bundfradrag på 7.000 kr. Det vil sige, at I skal sælge el for mere end 14.000 kr. om året, før I skal betale skat.

Hvis du vil læse mere om skat af overskudsproduktion, kan du finde alle informationer på SKAT.

Solcelle produktion i Danmark

De lange mørke vintermåneder i Danmark gør, at solcelleanlægget i denne periode typisk ikke kan producere nok strøm til at forsyne en almindelig husstand. Det skyldes, at det samtidig er i denne periode, at danskerne typisk bruger mest strøm. Derfor gælder det om at finde et solcelleanlæg med en størrelse, der passer til husstandens elforbrug set over hele året.

Gennemsnitlige daglige solskinstimer pr. måned

Udnyt din gratis solel, når du ikke er hjemme

batteri

Du kan udnytte mængden af strøm fra dit solcelleanlæg ved at investere i et solcellebatteri. Solcelleanlæg med batteri er en smart løsning, fordi du på den måde kan opbevare en del af den strøm, du overproducerer, fremfor at sælge det til elnettet.

Det betyder, at du for eksempel kan bruge strømmen fra batteriet om aftenen, når solcelleanlægget ikke producerer strøm nok til at dække dit forbrug.

Hvilke typer solceller findes der?

De tre mest almindelige solcelletyper er: monokrystallinske, polykrystallinske og tyndfilmssolceller.

Udover de tre typer findes der også mikrosolceller og solceller der er integreret i tegl. Du kan læse om, hvad der kendetegner de forskellige typer herunder.

Monokrystallinske solceller

Monokrystallinske solceller

De monokrystallinske solceller har den bedste virkningsgrad og er opbygget af én slags siliciumkrystaller, der alle peger i samme retning. Det gør, at de opnår en sort eller grålig ensartet overflade.

De har den bedste ydeevne pr. m2 i forhold til andre typer. Monokrystallinske celler skal derudover kun skiftes efter ca. 40-50 år.

Polykrystallinske solceller

Polykrystallinske solceller

De polykrystallinske består af flere siliciumkrystaller og har oftest et blåligt skær. Da alle siliciumkrystallerne har forskellige størrelser og ligger i forskellige retninger, bliver lyset også reflekteret i forskellige retninger, og de opnår derfor en ensartet overflade.

Polykrystallinske er oftest billigere, og har stadig en effektiv produktion af elektricitet. Da de består af flere forskellige siliciumkrystaller, kan de leveres både med og uden ramme, hvilket gør det lettere at integrere dem i forskellige produkter, som f.eks. et tag eller fritstående stativ.

Tyndfilmssolceller

Tyndfilmssolceller

Tyndfilmssolceller består af ikke-krystalliseret silicium. Tyndfilmssolceller er knapt så effektive, som de krystallinske. Til gengæld er de i stand til at producere strøm når himlen er overskyet og er ikke nær så følsomme over for skygger.

Mikrosolceller

Mikrosolceller er meget små. De kan være helt ned til 600 mikrometer på hver side. Grundet den lille størrelse er de bedre til at afgive solenergi og dermed holde sig afkølede uden hjælp fra et eksternt kølesystem. Mikrosolceller anvendes sjældent til boliger, men oftere til elektronik og andre tekniske konstruktioner.

Integrerede solceller i tegl

Det er også muligt at få installeret solceller, som et solcelletag. Disse gør, at du nu kan generere strøm på en miljøvenlig måde uden at gå på kompromis med husets arkitektur. Du får på den måde en energikilde, der næsten er usynlig, men som samtidig genererer strøm til boligen.

Vær opmærksom på, at denne løsning er dyr. Prisen for en totalløsning på integrerede solceller i tegl kommer ofte op omkring 400.000 kr. Derfor anbefaler vi at investere i denne type solceller, hvis du alligevel skal have lagt nyt tag eller udskiftet dine teglsten.

Ønsker du at kombinere solcellerne med opvarmning, kan du vælge at installere en luft til vand varmepumpe eller en luft til luft varmepumpe, enten som supplement eller som primær energikilde.

Med solceller kombineret med en varmepumpe kan du opnå varmeomkostninger tæt på 0 kr. Læs mere om pris på luft til luft varmepumpe og pris på luft til vand varmepumpe i vores artikler.

Vi kan hjælpe dig med tilbud på solceller, så du nemt kan udnytte den gratis solenergi. Alt du skal gøre er at udfylde vores korte formular, herefter vil du modtage tilbud fra danske installatører. Tilbuddene er skræddersyet til dine behov og du slipper dermed selv for at bruge timer på at finde autoriseret installatører som du stoler på. Vores service er både gratis og uforpligtende.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Den optimale placering af dine solceller

Den optimale placering af dine solceller er på et sydvendt tag med en hældning på 35 – 45 grader. Jo mere der afviges fra denne placering, jo ringere bliver effekten af solcellerne.

Placeringen er altafgørende i forhold til virkningsgraden. Dette skyldes, at lyset rammer forskelligt afhængigt af modulernes hældning og retning.

Solceller effektivitet

Herover ser du et skema over effektiviteten i forhold til placering. Procenterne i skemaet er udtryk for effekten. Effekten er bedst, når panelerne vender mod syd med en hældning på 35 – 45 grader. Det betyder dog ikke, at det ikke kan betale sig at få solceller, hvis dit tag har en anden hældning.

Solcelleekspert Joshua M. Pearce fortæller GreenMatch.dk:

Hvis et hjem ikke er optimalt (fx hvis der er delvis skygge fra træer eller en mærkelig vinkel på taget), kan husejeren bedre udnytte elektriciteten i solpanelet ved enten at bruge mikrovekselrettere, snarere end konventionelle vekselrettere, som vil være bedre til større solcelleanlæg og hele farme. De fleste solcelleinstallatører tilbyder dig denne løsning, fordi du dermed undgår tab ved delvis skygge. Du kan også bruge Google Sketchup til at se, hvor stor påvirkning træerne omkring dit hus vil have.

Joshua M. Pearce, Ph.D.

Joshua M. Pearce er John M. Thompson Chair i informationsteknologi og innovation. Han har stillinger på Ivey Business School og Department of Electrical & Computer Engineering på Western University. Han leder forskningsgruppen Free Appropriate Sustainability Technology.

I tvivl om hældningen på dit tag? Se eksempler herunder:

Hældning på tag med solceller

Fordele og ulemper ved solceller

Der er mange fordele ved solceller, hvorfor der også stadig bliver forsket i solceller og udviklet nye og mere effektive solcelleteknologier.
Udover at solceller er et bæredygtigt valg, som hjælper dig med at skære ned på din CO2-udledning, så kan solceller også give dig en større besparelse på din elregning.

Hvorfor du skal vælge et solcelleanlæg

Selvom der er mange fordele ved solceller, er der også enkelte ulemper.

Fordele
  • Reducering af CO2-aftryk
  • Besparelse på elregning
  • Producer strøm hele året
  • Lang levetid
  • Støjsvag energikilde
  • Forbedring af energimærke
Ulemper

Er du interesseret i flere fordele og ulemper ved solceller, så kan du læse vores artikel: Fordele og ulemper ved solceller.

Gode råd før køb

Har du besluttet dig for at investere i solceller, er der en række overvejelser, du bør have med, før du laver den kontante investering. Vi lister de vigtigste overvejelser i det her afsnit.

  • Solenergi kan ikke dække hele behovet – endnu
    Selvom solceller kan opfange solens stråler på trods af overskyet vejr, er der visse ulemper ved den danske vinters begrænsede sollys. Solenergi kan derfor endnu ikke dække en hel husholdnings behov.
  • Vedligeholdelse, støj og andre gener
    Dit anlæg kræver ingen vedligeholdelse og ofte følger en 20-års garanti med i købet. Herudover er anlægget støjfrit, det forurener ikke, og der er ingen dele, der er bevægelige og kan være i vejen for aktiviteter.
  • Hvad skal du undersøge før køb af solceller?
    Placeringen er afgørende for, om og hvor meget strøm solcellerne kan producere.

    Når du overvejer placeringen, bør du også overveje:
    • Ændringer i lokalplanen
    • Huset er fredet
    • Regler for husets facade
    • Solcellerne generer naboer med refleksioner
    • Regler for bygningshøjde i forhold til naboer.

Sådan køber du de rigtige solceller
Går du med overvejelser om at investere i solceller til dit hjem, bør du indhente og sammenligne tilbud fra flere leverandører.

Inden du får besøg af installatøren, kan du løbende skrive alle dine spørgsmål ned, så du kan få svar på det hele.

Med vores service bliver du sat i kontakt med op til 4 forskellige danske autoriseret installatører, de vil hver give dig et skræddersyet tilbud på dit projekt. De ved alle at du modtager flere tilbud, du kan derfor forvente at tilbuddene er konkurrencedygtige og tilpasset dine behov.

På Greenmatch.dk kan du hurtigt og nemt indhente tilbud fra flere udbydere og sammenligne priser, inden du køber. Det er hurtigt, enkelt, gratis og uforpligtende.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål om solceller

Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Skribent

Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. “Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget” er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.

Edited by:
Mere om dette emne
Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?