Solceller

Sammenlign pris og kvalitet på solceller

Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Solceller - Få op til 4 gratis tilbud på solceller
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!

Solceller: Alt du bør vide inden køb af solcelleanlæg

Find Solcelle Priser 2019

Solceller er en god løsning til dig, der ønsker at opnå store besparelser på elregningen og samtidig være god ved miljøet. Anlægget danner elektricitet til dit hjem ved at optage solenergi fra sollyset. Jo stærkere lyset er, jo mere energi kan solcellerne optage og omdanne til elektricitet. Solcellerne virker også, selvom det er overskyet, men kan generere mest elektricitet, når solen skinner. De vil som regel være mest effektive i Danmarks lyse sommermåneder.

Solceller er typisk placeret på hustage og facader som solpaneler, men kan også indbygges i vinduer, tegl eller bruges som solafskærmning. De vil typisk være sydvendte, da de her har bedst mulighed for at optage energien fra sollyset - og du vil derfor få størst udbytte. Du kan forvente, at prisen for et gennemsnitligt parcelhus ligger på ca. 70.000 kr.

Overvejer du solceller til boligen? Vi gennemgår her på siden, hvad du bør vide, før du takker ja til installationen. Her på GreenMatch.dk kan du nemt sammenligne priser fra op til 4 autoriserede solcelleleverandører af 6 kW solcelleanlæg. Udfyld formularen øverst, og du modtager skræddersyede priser fra vores partnere - helt gratis og uforpligtende.

Hvad vil du læse mere om?

 

Hvad er et solcelleanlæg? 

Solceller i Danmark er i stand til at omsætte cirka 20% af lysets energi til elektricitet. De opsættes typisk i sektioner eller moduler, der omfatter fra 30 til 80 enheder afhængigt af, hvor store de er. Et modul består af siliciumplader, der er loddet sammen. Når lyset rammer modulerne, produceres der jævnstrøm. Styrken af jævnstrømmen afhænger af lysets skarphed og solcellernes størrelse. De er i stand til at optage energi fra solens lys og omdanne den til elektricitet, hvilket de kan gøre helt uden forurening.

Solceller må ikke forveksles med et solvarmeanlæg. Solceller genererer el, mens solvarmeanlæg laver varme og opvarmer brugsvand. 

Et anlæg producerer mest strøm i dagtimerne. Det betyder ikke, at du kommer til at mangle elektricitet, når mørket falder på, for solcelleanlægget overproducerer strøm i forhold til dit forbrug. Den overskydende strøm sendes ud på det offentlige elnet, hvor det er muligt at hente strømmen tilbage, når du behøver den.

Solceller er en del af et solpanel, der består af en række mindre celler. Du kan herunder se, hvordan et anlæg typisk er opbygget.

Sådan er et solcelleanlæg opygget

Et anlægs levetid afhænger af effektiviteten og kvaliteten, men en tommelfingerregel er, at du ikke skal tænke på en ny investering i de kommende 30 år. Leverandører af solcelleanlæg har oftest en effektivitetsgaranti på 20-25 år.

I Danmark er det derudover et lovkrav, at installationen skal foretages af installatører med autorisation. Det er normalt elinstallatører med efteruddannelse, der foretager installationen af solcellerne. Er der tale om mindre stand alone-solceller, må du gerne selv installere dem, men det frarådes, da selv små anlæg ikke er ufarlige.

Du kan, hvis du ønsker det, kombinere din løsning med en varmepumpe eller jordvarme for at skabe et hybridanlæg, der dækker alle dine udgifter til strøm og varme.

Grøn energi med et solcelleanlæg

Som tommelfingerregel reducerer du CO2-udslippet med et ton om året, hvis du har et solcelleanlæg på 20 kvadratmeter. Dette afhænger selvfølgelig af solcelleanlæggets effektivitet og dit forbrug.

Vil du sammenligne priser? Modtag op til 4 skræddersyede tilbud på solceller ved at udfylde formularen øverst - det er gratis og uforpligtende.

Sammenlign priser på solceller Det tager kun 2 minutter

Hvordan virker solceller?

Kort fortalt, så producerer cellerne elektricitet, når lyset rammer dem, og de omsætter lysets stråling til elektricitet. Selve cellen er en halvleder af grundstoffet silicium. Cellerne bliver loddet sammen og skaber på den måde et solpanel.

I en halvleder kan den elektriske strøm kun gå én vej. Det vil sige, når solens lys rammer siliciumpladerne, og materialets elektroner får tilført energi, kan det kun bevæge sig i én retning, og der bliver derfor skabt ensrettet elektrisk strøm.

Styrken af jævnstrømmen afhænger af størrelsen samt lysets skarphed og ikke solens stråler. Det betyder, at de faktisk virker, selvom det er overskyet - dog i mindre grad.

visualisering af mono- og polykrystallinske solceller

Derudover opdeles typerne efter, om de er mono- eller polykrystallinske eller i tyndfilm.

 • Monokrystallinske solceller har den bedste virkningsgrad og er opbygget af én slags siliciumkrystaller, der alle peger i samme retning. Dette gør, at de opnår en sort eller grålig ensartet overflade. Det skyldes, at lyset kun rammer fra én side, og refleksionen bliver derfor ens. Disse har den bedste ydeevne pr. m2 i forhold til andre typer. Monokrystallinske celler skal derudover kun skiftes efter ca. 40-50 år. 
 • Polykrystallinske solceller består af flere siliciumkrystaller og har oftest et blåligt skær. Da alle siliciumkrystallerne har forskellige størrelser og ligger i forskellige retninger, bliver lyset reflekteret i forskellige retninger, og de opnår derfor ikke samme ensartede overflade. Selvom polykrystallinske oftest er billigere, har de stadig en effektiv produktion af elektricitet. Da de består af flere forskellige siliciumkrystaller, kan de leveres både med og uden ramme, hvilket gør det lettere at integrere dem i forskellige produkter, som f.eks. et tag eller fristående stativ.
 • Tyndfilmssolceller findes som ikke-krystalliserede solceller og består af ikke-krystalliseret silicium. Tyndfilmssolceller er knapt så effektive, som de krystallinske. Til gengæld er disse i stand til at producere strøm ved diffust lys og er ikke nær så følsomme over for skygger.

Ønsker du at kombinere solcellerne med opvarmning, kan du vælge at installere en luft til vand varmepumpe eller en luft til luft varmepumpe, enten som supplement eller som primær energikilde

Hvilke typer solceller findes der?

Der findes to typer, som anvendes til private: 

 1. Stand alone-solceller
 2. Nettilsluttede solceller

Stand alone-solceller oplagrer energien fra solens lys i et eksternt batteri. Man bruger ofte denne type solceller på steder, der ikke er tilsluttet det offentlige elnet. Derfor kan stand alone-solceller typisk være fordelagtige på for eksempel sejlbåde, campingvogne eller i kolonihavehuse. De kan fås i alle størrelser.

Nettilsluttede solceller lagrer ikke energien i eget batteri, men sender energien ud på det offentlige elnet. Det betyder, at den el, som du ikke selv bruger, kan anvendes af andre forbrugere, der er tilsluttet elnettet. Disse solceller er den mest anvendte blandt danske husejere og kan benyttes af alt og alle, der tilsluttet det offentlige elnet. Jo større bygning, jo større skal din installation være.

Mikrosolceller

Mikrosolceller er meget små - de kan være helt ned til 600 mikrometer på hver side. Grundet den lille størrelse er de bedre i stand til at afgive solenergi og dermed holde sig afkølede uden hjælp fra et eksternt kølesystem. Mikrosolceller anvendes sjældent til boliger, men oftere til elektronik og andre tekniske konstruktioner.

Integrerede solceller i tegl

Som noget nyt er det nu muligt at få installeret solceller, der ligner helt normale teglsten, som du kender det på traditionelle huse. Disse gør, at du nu kan generere strøm på en miljøvenlig måde uden at gå på kompromis med husets arkitektur. Du får på den måde et solcelleanlæg, der næsten er usynligt, men som samtidig genererer strøm til boligen.

Derudover kan de nemt tilpasses husets beliggenhed. Du kan derfor have solceller i dine teglsten på den del af taget, der er sydvendt, og almindelige tegl på den side, der ikke er.

Vær dog opmærksom på, at denne løsning er væsentligt dyrere end et almindeligt solcelleanlæg. Prisen for en totalløsning på disse kommer ofte op omkring 400.000 kroner. Derfor anbefaler vi at investere i denne type solceller, hvis du alligevel skal have lagt nyt tag eller udskiftet dine teglsten.

Sammenlign priser på solceller Det tager kun 2 minutter

Den optimale placering af dit solcelleanlæg

Anlægget placeres enten på husets tag eller på et stativ, hvorfra det bedst kan optage energien i lyset. Placeringen er altafgørende i forhold til virkningsgraden. Dette skyldes, at lyset rammer forskelligt afhængigt af modulernes hældning og retning. Endvidere kan der også være forskel på den optimale placering afhængigt af årstiderne i Danmark. 

Den optimale placering er, når det om sommeren er vendt mod syd og har en hældning på 45 grader. Jo mere der afviges fra denne placering, jo ringere bliver effekten. 

Herunder ser du et skema over effektiviteten i forhold til placering. Tallene i skemaet er udtryk for effekten. Effekten er bedst, når panelerne vender mod syd med en hældning på 45 grader. Dette er symboliseret med tallet 100. Jo lavere tal, jo ringere effekt.

Effekten i forhold til placering
Retning/ Hældning Vest Vest/sydvest Syd Øst/sydøst Øst
86 86 86 86 86
15° 84 89 94 90 85
30° 81 90 99 91 82
45° 77 89 100 90 79
60° 72 85 97 86 73
75° 65 77 89 78 68
90° 57 67 77 68 58

Priser på solceller

Når du overvejer køb, er det også væsentligt, hvor stort dit hus er. En tommelfingerregel er, at et hus på ca. 120 kvadratmeter kræver et solcelleanlæg på ca. 40 kvadratmeter. Det kan dog variere efter kvalitet, effektivitet og i høj grad efter, hvor stort dit behov og forbrug er.

Herunder ser du, hvordan prisen hænger sammen med ydeevnen. Den lodrette akse viser prisen, og den vandrette viser ydeevnen.

Grafen viser, hvor mange kWh solcelleanlægget er i stand til at producere. Du vil kunne se, at enhedsprisen på kWh falder, jo flere solceller der installeres. 

Det er vigtigt at bemærke, at denne graf kun er vejledende, fordi der ikke tages udgangspunkt i forskellige anlægstyper og leverandører.

Solceller Pris

Værd at vide om solcelle priser

Gennemsnitsprisen ligger på ca. 70.000 kr. for et parcelhus. Dette varierer ift. de forskellige leverandører. Bemærk, at prisen kan svinge alt efter solcelleanlæggets størrelse, kvalitet og type. Vi anbefaler, at du altid køber en kvalitetsløsning. Det vil ofte være dyrere at installere, men det vil spare dig penge, da levetiden er længere, og der er lavere risiko for, at solcellerne brænder sammen.

Den vigtigste faktor, der afgør prisen, er dit behov for kWh (kilowatt-timer). Jo flere kWh, du forbruger, jo højere vil prisen på solcellerne blive. Nogle leverandører angiver prisen inklusiv installation og moms, mens andre opgiver prisen uden disse to ting.

Som med så meget andet er kvaliteten afgørende for din solcelle pris. Bemærk, at et dyrt anlæg godt kan betale sig på den lange bane, da det typisk kræver mindre vedligeholdelse.

Prisen på solceller kan variere alt efter, om leverandøren tilbyder garanti - og vedligeholdelsesordninger eller ej. Selvom det er dyrere at vælge disse ordninger, kan det på længere sigt gøre prisen lavere, da du slipper for reparationer og vedligeholdelse. 

På udkig efter den rette pris? Sammenlign nemt priser på op til 4 tilbud fra autoriserede installatører i Danmark - udfyld formularen, og find det tilbud, der passer bedst til dig og din bolig!

Sammenlign priser på solceller Det tager kun 2 minutter

Fordele og ulemper ved et solcelleanlæg

En vigtig fordel er besparelserne på elregningen. Udover det, er der også følgende fordele ved et solcelleanlæg:

Fordele ved solcelleanlæg

 • Støjer ikke
 • Er CO2-venligt
 • Producerer elektricitet, når behovet er størst
 • Har en lang levetid
 • Mulighed for at sælge overskydende strøm med et solcelleanlæg
 • Gør dig selvforsynende

Nogle grønne energikilder har den ulempe, at de kan være støjende. Et solcelleanlæg støjer ikke. Dette kan have meget at sige, hvis den optimale position for solcelleanlægget er uden for soveværelset. Her er det rart at vide, at du ikke får spoleret din nattesøvn.

Der er ikke nogle store ulemper, men der findes begrænsninger, der kan være værd at have in mente.

 • Prisen - Den væsentligste begrænsning er, at det er en af de dyreste former for grøn energi. Prisen afhænger af kvaliteten og størrelsen, men som udgangspunkt skal du regne med 70.000 kroner for et godt solcelleanlæg.
 • Skygger - Solcellerne bruger lyset til at generere elektricitet, så det er vigtigt, at solcellerne ikke kan rammes af skygger. Derfor må der ikke være træer, buske, antenner eller andre genstande ved din bolig, der kan står i vejen for, at solcellerne kan optage lyset.
 • Udseendet - Solceller er ikke altid den mest elegante løsning, da de er svære at skjule, medmindre der er tale om integrerede solceller.

Læs også: Fordele og ulemper ved solenergi

Tilskud til solceller og solcelleanlæg

Når du regner prisen ud, skal prisen på monteringen også tages i betragtning. Til denne montering er det muligt at få et tilskud i form af håndværkerfradraget. Det betyder, at du kan få 12.200 kroner i tilskud for hver person i husstanden, der er fyldt 18 år. Bestiller du tilbud gennem GreenMatch.dk, sikrer du dig, at installationen er inkluderet i prisen.

Det er kun håndværkerens arbejde i forbindelse med monteringen, der er fradragsberettiget. Det er ikke muligt at trække materialerne til solcellerne fra i SKAT. Nogle elselskaber giver også tilskud til dit forbrug, såfremt du vælger at anvende deres elnet.

Du skal selv huske at indberette arbejdet til SKAT.

Sælg din strøm fra dit solcelleanlæg

Det er muligt at sælge den strøm, du ikke selv når at bruge. Det betyder, at du får penge for den energi, du producerer, når andre bruger den. Producerer du overskydende strøm, afregnes det på én af følgende måder:

Pris på at sælge strøm
Faste afregningspriser i 10 år (kr./kWh) 2013 2014 2015 2016
1. Solcelleanlæg <= 6 kW per husstand 1.30 1.16 1.02 0.88
2. Fællesanlæg på tag/bygninger 1.45 1.28 1.11 0.94
3. Fællesanlæg på jord og lign. 0.90 0.84 0.78 0.72

BEMÆRK: Priserne ovenover går kun til 2016, da den nye Flexordning er ved at blive implementeret. Der er nye regler for solceller til private. Det betyder, at fra 2020 træder den i kraft for alle boligejere, og du vil i Danmark blive afregnet time for time i stedet for årligt - det gælder også solcelleejere, der afregnes årligt.

Flexafregningen træder endegyldigt i kraft januar 2020. Du kan læse mere på Energinet.dk.

Bestil tilbud på solceller her Det tager kun 2 minutter

Gode råd før køb af solceller

Hvis du har besluttet dig for at investere, har vi herunder nævnt en række overvejelser, der kan være gode at have med i vurderingen.

Solenergi har ingen udsving i pris

Priserne på olie og kul afhænger af større, makroøkonomiske udsving i forhold til komplicerede udbuds- og efterspørgselsudregninger, men solenergi ikke afhængig af statslige eller globale restriktioner eller andre skatter og afgifter.

Solenergi kan ikke dække hele behovet - endnu

Selvom et solcelleanlæg siges at være i stand at opfange solens stråler på trods af overskyet vejr, er der visse ulemper ved den danske vinters begrænsede sollys. Alt afhængig af årstiden kan du være nødt til at supplere med energi fra andre kilder, såsom elvarme eller gas, hvilket selvfølgelig igen afhænger af det antal solceller, dit hus har. 

Installation på specielle boligtyper

Det kan være kompliceret at installere enhederne på ældre villaer, der ofte har karnapper, udspring og lignende på taget. Herudover skal et solcelleanlæg placeres på en sydvendt flade, hvilket ikke altid er muligt i forhold til det enkelte hus' arkitektur.

Solcelleanlægget kan spare dig materialer

Hvis du derimod til enten at bygge et hus op fra bunden eller udskifte hele tagkonstruktionen på et allerede eksisterende hus, så vil der være penge at spare i forhold til de almindelige tagmaterialer. Et solcelleanlæg kan nemlig anvendes som deciderede byggematerialer, enten i form af solafskærmning, facader eller tag. De nyeste modeller kan rent faktisk sidde i glasset på vinduerne.

Vedligeholdelse, støj og andre gener.

Solceller kræver ingen vedligeholdelse, og ofte følger en 20-årig garanti med i købet. Herudover er de støjfrie, dee forurener ikke og der er ingen dele, der er bevægelige og kan være i vejen for aktiviteter både i og omkring huset.

Hvad skal du undersøge før køb af solceller?

Den vigtigste faktor, du bør overveje i forbindelse med solceller er, om dit hus' udformning og beliggenhed er egnet. Placeringen er det, der er afgørende for, om de kan optage energien i lyset. Danmarks beliggenhed gør, at den optimale placering af solcellerne er mod syd og med en hældning på 30-45 grader, hvis man udelukkende ser på, hvordan solcellerne kan optage mest energi. 

Når du overvejer placeringen af solcellerne, bør du også overveje om:

 • der er ændringer på vej i lokalplanen
 • huset er fredet
 • der er regler for husets facade 
 • de generer naboer med reflekser
 • der er regler for bygningshøjde i forhold til naboer
 • de harmonerer med det arkitektoniske udtryk

Bestil tilbud hos GreenMatch.dk

Går du med overvejelser om at investere  et løsning til dit hjem, bør du sammenligne tilbud fra flere forskellige leverandører. Dette vil sikre dig, at du finder den rigtige pris, og at du får dækket dine behov bedst muligt. Udover dette kan du også få et indtryk af, hvilken leverandør, der yder den bedste service i forhold til garantier.

GreenMatch.dk tilbyder sammenligning af en lang række grønne energiløsninger, herunder bl.a. isolering og pillefyr.

Her på siden kan du i ro og mag hente tilbud fra flere leverandører og derefter sammenligne priser. Dette gør du ved at udfylde formularen her på siden, hvori du udfylder dine behov. Herefter vil du modtage tilbud fra flere udbydere. Det er helt uforpligtende, gratis og tager kun få minutter.

Her på siden kan du hurtigt og nemt indhente tilbud fra flere udbydere og sammenligne priser, inden du køber. Det er hurtigt, enkelt og er gratis og uforpligtende.

Bestil tilbud på solceller her Det tager kun 2 minutter