Vi oplever i øjeblikket øget interesse for solceller. Vi har derfor ikke mulighed for at hjælpe alle med at indsamle tilbud på nuværende tidspunkt.
Ifølge beregninger fra Energistyrelsen.
Vi har hjulpet over 79.000 danske husejere med grønnere løsninger.
Du får i gennemsnit 25 øre pr. kWh du sælger.
Et 6 kW solcelleanlæg er i princippet det samme som alle andre typer solceller og solpaneler. Forskellen på et 6 kW solcelleanlæg til eksempelvis et 3 kW-anlæg er, at det kan levere flere kWh til det offentlige el-net end et 3 kW-anlæg. Udover dette er der ingen forskel på 6 kWh solcelleanlæg andre anlæg, der anvender solenergi.
Et 6 kW solcelleanlæg giver betydelige besparelser på elregningen og er miljømæssigt en god løsning. Det producerer elektricitet, når solens stråler rammer solcellerne. Selvom solen ikke skinner, er det også muligt for at generere el – dog i mindre grad.
Oftest placeres et 6 kW solcelleanlæg på husets tag, da mulighederne for at optage solenergien er bedst her. 6 kW solcelleanlæggene bliver dog i højere grad også integreret som dele af vinduespartier. Et nettilsluttet 6 kW solcelleanlæg er det mest solgte i Danmark, da den øvre grænse for salg til det offentlige el-net ligger på 6 kW i timen.
Mange mennesker forveksler et solcelleanlæg med solvarmeanlæg, hvilket er forkert. Et solcelleanlæg vil kunne levere elektricitet, mens et solvarmeanlæg kan levere varme.
Når anlægget leverer el til din bolig, sker det helt uden forurening. Har det en høj effektivitet, er det i stand til at omdanne cirka 20% af solenergien til el. Et solcelleanlæg på 6 kW kan i Danmark også levere strøm, når solen ikke skinner.
Man taler om to forskellige typer:
Når der er tale om et anlæg med en effekt på 6 kW, er det typisk i forbindelse med nettilsluttede anlæg. Dette skyldes, at stand alone-solcelleanlæggene ikke behøver at kunne levere store mængder el, da de typisk bliver anvendt i kolonihavehuse, på både og lignende.
De nettilsluttede er de mest anvendte solcelleanlæg i Danmark. Forskellen på denne type og stand alone-solcelleanlægget er, at det nettilsluttede er tilsluttet det offentlige el-net. Det vil sige, at den strøm, du ikke selv bruger, bliver sendt ud på det offentlige el-net, hvor strømmen kan bruges af andre end dig selv. Du kan derfor sælge den strøm, som du ikke selv bruger.
Årsagen til, at udtrykket 6 kW er meget udbredt, når man taler om solenergi, er, at det fra regeringens side er bestemt, at man ikke må levere mere end 6 kW i timen til det offentlige el-net. Derfor er invertere, som er en del af solcelleanlægget, udstyret med en begrænsning på det danske marked.
Inden du investerer i et 6 kW solcelleanlæg, er det naturligvis vigtigt, at du kender dit behov for el. Dette vil sikre, at du køber den rette størrelse. Et godt pejlemærke er, at et hus på 120 kvadratmeter behøver et solcelleanlæg på cirka 40 kvadratmeter.
Et 6 kW solcelleanlæg koster fra 120.000 kr. uden batteri. En af de største overvejelser ved installation af et solcelleanlæg, er hvornår en investering i et anlæg har indtjent sig selv igen. For et 6 kW solcelleanlæg, vil årlige el-besparelser typisk betyde, at investeringen har indtjent sig selv efter 7-10 år.
Når du investerer i et solcelleanlæg gennem GreenMatch.dk, kan anlægget altså tjene sig selv ind på længere sigt, når det installeres af en professionel installatør. Nedenunder kan du se et prisestimat på solcelleanlæg pris for 6 kW.
Anlægsstørrelse | Anlægspris (med montage) | Forventet årlig produktion |
---|---|---|
6 kW | Fra 120.000 kr. | 5800-6000 kWh |
Når du sammenligner priser på solceller, kan der være stor variation i hvor meget det koster. Andre ting der kan påvirke prisen er:
Hos GreenMatch vil installation af anlægget altid være inkluderet i de priser, du får tilbudt. Derudover, vil installationen inkludere en serviceaftale, en produktgaranti og en ydelsesgaranti. Produktgarantien dækker hvis selve solcelleanlægget går i stykker og er ofte på 5-10 år. Ydelsesgarantien betyder derimod, at der loves en minimumsydelse af solcellernes effektivitet under garantiens løbetid. For de fleste partnere er garantien på 80% ydelse efter 25 år.
Det kan for mange mennesker være lidt kringlet at forstå forskellen på kW og kWh. Her kommer en forklaring.
Watt (W) er en måleenhed for hastigheden. Det vil sige, hvor hurtigt det tager for energien at blive produceret eller forbrugt. Én kilowatt (kW) svarer til 1000 Watt. En kilowatttime (kWh) er derimod udtryk for en energimængde.
Du må ikke sammenblande kW og kWh. I princippet kan du sammenligne udtrykkene med km og km/t, som også udtrykker en mængde og en hastighed.
Ovenstående vil altså med andre ord sige, at et 6 kW solcelleanlæg er i stand til at levere energi til det offentlige el-net med en hastighed på 6 kilowatt, hvilket svarer til, at der bliver leveret en mængde energi på 6 kilowatttimer.
Der er god grund til, at flere og flere danskere investerer i solenergi.
For mange mennesker er det bedste incitament til at investere, at det kan give store besparelser på elregningen. Størrelsen på besparelsen afhænger af flere faktorer som kvalitet og ydeevne.
Levetiden er lang, hvilket sikrer dig, at du ikke hurtigt skal ud og investere i nye anlæg år efter år. Man plejer at sige, at levetiden er ca. 30 år. Mange leverandører yder effektivitetsgarantier på 20-25 år.
Et solcelleanlæg er en miljørigtig løsning, der heller ikke støjer. At den ikke støjer, kan være en fordel, hvis anlæggets optimale position findes i nærheden af soveværelsesvinduet. Med hensyn til miljøet, vil et 6 kW solcelleanlæg på 20 kvadratmeter kunne reducere CO2-udslippet med cirka 1 ton om året.
Selvom der er flere gode grunde til at investere i solenergi til at generere elektricitet til din bolig, er der flere faktorer, som du ska overveje, inden du investerer i et 6 kW solcelleanlæg.
Vigtige faktorer er eksempelvis:
Hældningen af dit tag kan være vigtigt i forhold til solcellernes mulighed for at optage solenergien. Den helt optimale placering af solcellerne er, at de er vendt mod syd med en hældning på 45 grader. Hvis solcellerne kun vender delvist mod syd, vil hældningen ændre sig.
Når du opsætter solceller eller solpaneler er det også vigtigt, at du tager skygger i betragtning, fordi solcellerne bedst kan opfange solenergien, hvis der ikke falder skygger. Skyggerne kan komme fra træer, buske, paraboler og lignende. Du skal desuden også huske at tjekke, om der er ændringer på vej i lokalplanen, fordi nye byggerier kan være en hindring.
Endvidere skal du også være opmærksom på, at dit hus kan være fredet, eller at der kan være andre regler for husets facade, der umuliggør opsætning.
Da et 6 kW solcelleanlæg oftest skal tilsluttes det offentlige el-net, skal du have en professionel installatør til at udføre installationsarbejdet. Der findes installatører, der er uddannet i at installere solenergi-løsninger. Disse installatører kan du finde på KSO-ordningen.
Med hensyn til installationen skal du huske, at det muligt at trække håndværkerarbejdet fra i skat. Det betyder, at det er muligt at få et skattefradrag på 12.200 kroner for hver person i husstanden, der er fyldt 18 år.
Vil du have et komplet solcelleanlæg installeret, kan vi hjælpe dig i gang. Du udfylder blot formularen øverst på siden, og du vil derefter modtage op til 4 skræddersyede tilbud fra autoriserede installatører i Danmark.
Udfyld formularen på bare 1 minut
Da et 6 kW solcelleanlæg er tilsluttet det offentlige el-net, betyder det samtidig, at du kan sælge din overskydende el. Det vil sige, at du får penge, hver gang andre mennesker bruger den strøm, som du har produceret.
Du bliver afregnet på følgende måde:
Efter 10 år vil du blive afregnet på markedspriser. Du må tjene 7.000 kroner skattefrit om året.
Bemærk, at der fra januar 2020 vil gælde en ny ordning for flexafregning. Du kan læse mere hos energinet.dk.
Solcelleanlæg har efterhånden været en mulighed længe, men det er stadig et avanceret produkt, og der er meget at holde styr på, når du skal investere. Herunder har vi samlet de hyppigste spørgsmål.
Når du klikker på spørgsmålene, vil svarene folde sig ud nedenunder.
Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. “Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget” er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.