Luft til luft varmepumpe - Sammenlign priser fra lokale installatører
Udfyld formularen på under 1 minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Få op til 4 tilbud her
Det tager kun 2 minutter.
Det tager kun 2 minutter.
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
Lyt
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 09 september 2021

Luft til luft varmepumpe

Luft til luft varmepumpe - en miljøvenlig løsning til din bolig

Vil du spare penge på din varmeregning og samtidig gøre det på en miljøvenlig måde? Mangler du en varmekilde, der er både effektiv og let at installere? Og ønsker du energitilskud? Så er svaret et luft til luft varmepumpe tilbud. En luft til luft varmepumpe er en billig og mindre omfattende varmekilde, der passer godt til mange hustyper, og den kan tilmed bruges som supplerende varmekilde. 

Når du vælger en luft til luft varmepumpe, får du bl.a. en:

 • Energi- og miljøvenlig opvarmning
 • Både primær og supplerende varmekilde
 • Reduceret varmeregning.

I forhold til andre varmeløsninger er en luft til luft varmepumpe billig både at købe og installere, da den indeholder et relativt simpelt varmesystem. Visuelt ligner en luft til luft varmepumpe et normalt airconditionanlæg, og nogle luftvarmepumper kan desuden anvendes til at køle huset ned. Med en luft varmepumpe får du en effektiv varmeløsning, der samtidig er skånsom for miljøet.

Få priser inkl. montering her

Leder du efter en luft/luft varmepumpe inkl. montering? Udfyld kontaktformularen øverst, og modtag op til 4 skræddersyede løsninger på en luft til luft varmepumpe pris inkl montering fra autoriserede installatører.

Hvordan virker en luft til luft varmepumpe?

En luft til luft varmepumpe udnytter varmeenergien i luften, hvorefter den varme luft videresendes ind i boligen. Du kan sammenligne opvarmningsprocessen i luft varmepumpen med et køleskab, men omvendt.

I et køleskab trækkes varmen ud af fødevarerne, og varmen bliver derefter sendt ud af køleskabet, så madvarerne holdes afkølede. Varmepumpen trækker på samme måde varmen ud af luften udenfor og distribuerer den ind i huset.

Systemet består af fire hovedelementer.

 1. En kompressor
 2. En kondensator
 3. En ekspansionsventil
 4. En fordamper.

Når udedelen trækker varmen ud af luften udefra, dannes der på grund af kølemidlet en damp. Denne damp kondenseres i kompressoren, som får temperaturen til at stige. Herefter bliver den varme damp overført til indedelen, som distribuerer varmen ud i rummet.

Den nedenstående interaktive grafik illustrerer processen. Du kan klikke på hvert enkelt trin for at få mere information.

1 1: Udedelen trækker varmen ud af den omgivende luft og blæser det over en varmevekslerspole. 2 2: Varmen flyttes til et koldt kølemiddel i spolen. På grund af kølemidlets meget lave kogepunkt dannes der en let, varm damp. 3 3: Den lette, varme damp passerer igennem en kompressor, som får temperaturen til at stige, og dampen bliver komprimeret til en mere tæt og varmere damp. 4 4: Den nu varme kølemiddelsdamp bliver overført til indedelen igennem et internt rørsystem. 5 5: Indedelen blæser varmen fra kølemidlet til luften indenfor, og dermed bliver rummet opvarmet. 6 6: Når kølemidlet har overført noget af sin varme til luften, så bliver den nedkølet og flydende igen. 7 7: Den flydende kølevæske passerer igennem en ekspansionsventil, der tvinger kølevæsken til at afgive mere varme, og når det bliver blandet med luft, skabes der en flydende blanding af damp og kølemiddel. 8 8: Den kolde, flydende blanding af damp og kølemiddel cirkulerer derefter tilbage til udedelen for at kunne blive opvarmet igen.
Luftevarmepumpe, varme

Distribuering af varme

En luft til luft varme er en praktisk løsning, hvis du vil opvarme et mindre hus eller et sommerhus, da varmepumpen har en begrænset rækkevidde. Især i boliger, hvor der ikke er trukket varmerør, er den en ideel løsning, da luft luft varmepumpen i dette tilfælde vil kunne fungere som primær varmekilde.

Indedelen er afhængig af, at eventuelle døre står åbne, så luften kan distribueres rundt i boligen.

Du kan herunder se, hvordan varmen distribueres ud i hjemmet via luft luft varmepumpen. 

 1. Luft til luft varmepumpens indedel sender luften rundt i det rum, den er installeret i. Den bør derfor installeres i det rum, hvor opvarmningen primært ønskes.
 2. Tilstødende rum får ikke den samme opvarmning og opvarmes kun, såfremt døre er åbne. Lukkes en dør, stopper varmedistributionen.

sådan sendes luften rundt med en luft til luft varmepumpe

Bemærk: Du kan ikke opvarme brugsvand med en luft luft varmepumpe. Er du på udkig efter dette, bør du i stedet se nærmere på en luft til vand varmepumpe eller et jordvarmeanlæg.

Bestil tilbud på luft/luft varmepumper her!

Det tager kun 2 minutter

Hvad koster en luft til luft varmepumpe?

Luft til luft varmepumpe pris inkl. installation vil typisk ligge et sted mellem 12.000 og 25.000 kr. Prisen afhænger af størrelsen på anlægget, hvilken model du vælger, og om du ønsker multisplitmodul (også kaldet splitmodul eller varmepumpe med 2 indedele). Din luft til luft varmepumpe pris afgøres derudover af, hvordan pumpens effektivitet dimensioneres.

Varmepumper er forskellige i forhold til ydeevne, kapacitet og funktioner. Jo større areal, der skal opvarmes, jo større pumpe har du brug for, og dermed vil du også opleve en højere pris. Ønsker du luft til luft varme til sommer- eller kolonihavehus, vil prisen som regel ligge omkring 15.000 inkl. installation.

Vær opmærksom på prisen

Bemærk, at du på nettet kan finde mange luft til luft varmepumper hos forskellige webshops og producenter, der ved første øjekast virker billige. Du bør dog være opmærksom på, at installationen ikke altid er inkluderet. Den skal optimalt foretages af en autoriseret installatør og vil koste ca. 3.500 - 4.000 kr. ekstra. Du kan ikke bestille tilbud på separat installation på GreenMatch.dk.

Vil du have den størst mulige besparelse, bør du derudover tjekke, at din boligs isolering er korrekt. Er det ikke tilfældet, kan du risikere, at varmen siver ud. En efterisolering med hulmursisolering eller loftisolering vil derfor som regel kunne betale sig.

Læs også: Hvad koster en luft til vand varmepumpe?

Luft til luft varmepumpens effektivitet

Når du skal vælge luft til luft varmepumpe, bør du kigge på effektiviteten. Den angives som regel efter den europæiske energimærkning. Jo højere mærkning, jo bedre effektivitet - og jo mere kan du spare.

Med hensyn til energimærket skal du blot bruge det som pejlemærke på samme måde, som når du køber almindelige hårde hvidevarer. Et energimærke højere end A er at foretrække ved luft til luft varmepumper. Når du bestiller gennem GreenMatch.dk, sikrer du dig, at du får en luft varmepumpe med en god energimærkning og effektivitet.

Energimærker for varmepumper

Bestil tilbud på luft/luft varmepumper her!

Det tager kun 2 minutter

Fordele ved en luft til luft varmepumpe

Anskaffer du dig en luft til luft varmepumpe, vil der være en lang række fordele. Vi nævner herunder syv af de vigtigste.

 1. Du får besparelser på varmeregningen.
 2. Du kan få en lav købs- og installationspris.
 3. Den er nem at installere.
 4. Du har mulighed for aircondition.
 5. Den kan bruges i huse uden radiatorer.
 6. Den kan bruges til at forebygge skimmelsvamp.
 7. Har du solceller, kan de dække energiforbruget.

Besparelsen på varmeregningen afhænger af flere aspekter; hvoraf det væsentligste er din nuværende varmekilde. Har du elvarme, olie- eller gasfyr eller en brændeovn, kan der være store besparelser at hente på varmeregningen, da disse varmekilder er forholdsvist dyre i drift. Har du olie- eller gasfyr, kan du tilmed modtage et tilskud til installationen.

Det er også muligt at anvende en luft luft varmepumpe som et supplement til andre varmeløsninger. Jo større en del af dit hus, der er opvarmet af en anden varmeløsning nu, jo flere penge kan du spare ved at installere en luft luft varmepumpe.

En luft til luft varmepumpe giver et godt indeklima, og den forebygger skimmelsvamp, eftersom den skaber luftcirkulation i hjemmet. Har du et sommerhus, kan du overveje, om du vil have en varmepumpe med fjernstyring. På den måde kan du kontrollere temperaturen hjemmefra via dit foretrukne device.

Begrænsninger ved en luft til luft varmepumpe

En luft til luft varmepumpe er ofte mest effektiv i mindre huse, hvilket selvfølgelig kan være en begrænsning. Derfor vælger mange at anvende den i deres sommerhus, kolonihavehus, værksted eller lignende.

Placerer du din luft til luft varmepumpe forkert, kan den have svært ved at fordele varmen til alle rum i huset. Sørg derfor for at placere pumpen i det centrale rum, så varmen har lettere adgang til resten af boligen. Får du tilbud igennem GreenMatch.dk, vil du ofte få tilbudt et hjemmebesøg af en kvalificeret installatør, som hjælper dig med at den optimale placering af varmepumpen.

Supplerende energikilde

Afhængigt af hvordan dit hus er indrettet, kan det være nødvendigt at supplere med en anden opvarmningsform. Dette kan løses ved at opsætte flere indendørsmoduler (splitmoduler), hvilket kan gøre investeringen dyrere. Til gengæld får du en bedre og mere effektiv energikilde.

Støj fra luft til luft varmepumpe

Du bør være opmærksom på, at luft luft varmepumpen kan være støjende. Det kan være en fordel at få en lydprøve fra installatøren. På den måde kan du få en fornemmelse af, hvor meget varmepumpen larmer. Når du skal vælge, hvor pumpen skal placeres, bør du placere den et sted, der generer mindst muligt.

Du kan med fordel snakke med en fagmand, som kender til forskellige typer luft til luft varmepumper, og som kan rådgive dig om, hvilken type du bør vælge i forhold til lydniveauet.

Bestil tilbud på luft/luft-varmepumper her!

Det tager kun 2 minutter

Værd at overveje inden investering

Selvom luft til luft varmepumper er billige i forhold til andre energikilder, er det stadig være en stor investering. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på flere ting, inden du vælger den luftvarmepumpe, der passer bedst til din bolig.

Du bør vælge en varmepumpe, der er godkendt af Teknologisk Institut. Dette skyldes, at nogle luft til luft varmepumper ikke er tilpasset det danske klima. Du kan sikre dig mig dette ved at vælge en godkendt model. Alle varmepumper, som du kan få tilbud på igennem GreenMatch.dk, er godkendt og designet til at fungere i det kølige, nordiske klima.

Overvej følgende før køb af luft til luft varmepumpe:

 • Den skal kunne fungere ved lave udendørstemperaturer
 • Den bør være energimærket højere end A
 • Den bør kunne sende den opvarmede luft nedad.

Hvis du har installeret din luft til luft varmepumpe i et sommerhus, bør anlægget kunne indstilles til lave temperaturer. Dette skal ikke ses som en airconditioneffekt, men blot som en slags svag opvarmning. Det vil forebygge frostskader i huset, uden at du bruger unødig varme, når du ikke er i huset.

Optimalt bør du kigge efter en varmepumpe, som kan afgive luften nedad i rummet. Dette vil i princippet give en dobbelt effekt, da varmen først bliver skubbet nedad og derefter stiger til vejrs. 

Luft til luft varmepumpe installation

Når du skal have installeret din luft til luft varmepumpe, bør en autoriseret installatør foretage installationen. For det første sikrer du dig på den måde, at din varmepumpe bliver installeret korrekt og fungerer optimalt. For det andet er der flere dele af installationsarbejdet, som du ikke selv må udføre.

En fagmand hjælpe dig med at afgøre, hvor stor en luft til luft varmepumpe, du har behov for. Du bør vælge en installatør, der er tilknyttet den såkaldte Varmepumpeordning (VPO). Det er din garanti for, at din pumpe installeres og dimensioneres korrekt.

Du har mulighed for at modtage energitilskud til investeringen og håndværkerfradrag ved installation. Du kan læse mere om energitilskud på denne guide til energitilskud og få information om håndværkerfradrag på SKATs gennemgang af servicefradrag.

sådan bestiller du tilbud

Opvarm boligen med en luft til luft varmepumpe 

Hvis du går med overvejelser om at investere i en luft til luft varmepumpe, bør du før købet indhente flere priser fra flere leverandører. På den måde skaber du dig et overblik over markedet og får en løsning, der er skræddersyet til netop dine behov.

Der kan være stor forskel på prisen hos de forskellige leverandører, da nogle har service- og garantiordninger tilknyttet. Det kan især være en god idé at vælge en leverandør med serviceordning, da det på længere sigt kan betale sig, selvom det måske koster ekstra ved anskaffelsen.

Du kan her på GreenMatch.dk nemt indhente gratis og uforpligtende varmepumpe luft til luft priser fra op til 4 leverandører. Du skal blot udfylde kontaktformularen øverst på siden. Herefter modtager du forslag til løsninger fra flere leverandører, og det er 100 % gratis.

Bestil tilbud på luft/luft-varmepumper her!

Det tager kun 2 minutter

Rasmus Hultquist Nielsen
Skrevet af Rasmus Hultquist Nielsen, Skribent

Rasmus har arbejdet som indholdsansvarlig på GreenMatch.dk fra 2016 - 2019. Han var ansvarlig for at give brugeren relevante informationer om grønne energiløsninger. Han har fået sit arbejde publiceret i bl.a. Ekstra Bladet, Berlingske og TV2.