Luft til luft varmepumpe - Sammenlign priser fra lokale installatører
Få op til 4 tilbud her
Bestil tilbud
1/4
Omtale og anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius
Sidst opdateret: 2. marts 2023

Luft til luft varmepumpe: Sådan vælger du den rigtige luft til luft varmepumpe til dit hjem

Luft til luft varmepumpe guide til at finde den rette løsning

En luft til luft varmepumpe er en type varmepumpe, som optager energien fra udeluften og derefter opvarmer dit hjem med varm luft gennem en ventilator. Du får derfor både en:

 • Simpel og nem varmeløsning
 • Billig og økonomisk opvarmning
 • Klima- og miljøvenlig varmekilde

Luft til luft er den billigste type af varmepumpe, og den kan typisk dække op til 70 % af dit varmeforbrug.

Modsat en luft til vand varmepumpe og et jordvarmeanlæg kan en luft luft varmepumpe ikke producere varmt brugsvand.

Med en luft til luft varmepumpe får du dog en høj besparelse på din varmeregning og en komfortabel, effektiv og pålidelig varmekilde med en lav investering.

På denne side beskriver vi alt, hvad du skal vide om luft til luft varmepumper, og du kan gratis bestille tilbud fra op til 4 leverandører i toppen af siden.

Sådan fungerer en luft luft varmepumpe:

Klik på punkterne i grafikken herunder, og find ud af, hvordan kredsløbet i en luft til luft varmepumpe virker.

Luftevarmepumpe, varme
1 2 3 4 5 6 7 8

Besparelse ved luft til luft varmepumpe

Du kan spare op til 18.620 kr. ved at skifte til en luft til luft varmepumpe i et 140 m2 hus fra 1960-1979, og du har elvarme.

Beregningen stammer fra Sparenergi.dk, og tallet tager udgangspunkt i gennemsnitlige elpriser og et typisk luft til luft varmeanlæg.

Din besparelse kommer selvfølgelig helt an på dit hjem, din nuværende energiløsning og dit forbrug.

Det er derfor en rigtig god idé at få kontakt til en eller flere installatører, som kan hjælpe dig med at beregne, hvor meget du kan spare med en luft til luft varmepumpe.

Find den rette varmepumpe luft til luft til dit hjem

Der findes flere forskellige modeller af luft til luft varmepumpe, og når du går på Google og søger efter: “Hvilken varmepumpe luft til luft skal jeg vælge?” bliver du bombarderet med indhold og information.

Det kan godt virke lidt overvældende, for selvfølgelig vil du gerne gøre den bedste handel, men hvordan skal du vælge?

Vores erfaring er, at det er en rigtig god idé først at skabe sig et overblik over de forskellige modeller af luft til luft varmepumper. Det kan du blandt andet gøre ved at undersøge luft til luft varmepumpe bedst i test, som du kan finde under dette afsnit.

Herefter kan det være meget betryggende at indhente tilbud fra flere montører, så du kan sammenligne og udvælge den luft til luft varmepumpe, der er bedst for dig. På den måde får du rådgivning og vejledning fra flere parter, og du kan sammenligne deres priser samt hvad der er og ikke er inkluderet i deres tilbud.

Find den rette luft til luft varmepumpe ved at få flere tilbud!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Luft til luft varmepumpe bedst i test

For at finde den bedste luft til luft varmepumpe til netop dit hjem er du nødt til at snakke med en eller flere installatører, som kan rådgive dig i forhold til dine specifikke behov.

Herunder har vi samlet top 5 bedste luft til luft varmepumper ud fra Energistyrelsens varmepumpeliste. Her kan du både se producent, model, effektivitet målt i SCOP, støjniveau og KW.

Som du kan se ligger Panasonic CU-VZ0SKE i top med en SCOP på 6,20.

Tilgengæld har denne model også et højere støjniveau sammenlignet med eksempelvis Inventordanmark Inventor King 9 som har et støjniveau på 59 dB. Denne model har dog også en lavere effektivitet.

Bedste luft til luft varmepumpe
ProducentModelEffektivitetStøj udenforKW
PanasonicCU-VZ9SKE6,2064 dB3,60
PanasonicCU-VZ1SKO5,9065 dB4,20
InventordanmarkInventor King 95,3059 dB2,40
PanasonicCU-Z25UFEA-14,7061 dB3,50
DaikinRXLG25M2V1B4,2561 dB3,00

Kilde: Energistyrelsens varmepumpeliste

Find test af andre typer varmepumper i vores indlæg: varmepumpetest.

Mest støjsvage luft til luft varmepumpe

Den mest støjsvage luft til luft varmepumpe i testen ovenover er:

Inventordanmark Inventor King 9 med et udendørs støjniveau på 59 dB.

Hvis du er i tvivl om, hvor meget 59 dB lyder af, så er en almindelig samtale ofte på 60 dB. Dertil skal du huske, at afstanden, mellem lydkilden og dig som lytter, spiller en stor rolle i forhold til, hvor høj du vil opfatte lyden.

Luft til luft varmepumpe placering: væg-, gulv- eller loftmodel?

Vi ved det godt…

Luft til luft varmepumper pynter ikke ligefrem i stuen, men der findes forskellige typer, som gør det muligt for dig at integrere luftvarmepumpen på en diskret måde.

I forhold til indedelen af luft til luft varmepumpen kan du vælge mellem en gulv-, væg– eller loftmodel.

Gulvmodellen blæser luft ud fra oven, og du har mulighed for at vinkle blæseren i din ønskede vinkel. Vægmodellen er den mest almindelige type. Den har en meget effektiv spredning af varmen, ligesom loftmodellen.

Luft til luft varmepumpe gulv placering
luft til luft varmepumpe væg placering
luft til luft varmepumpe loft placering

Split system eller multi-split system

En luft til luft varmepumpe med split system består af to dele: én udedel og én inddedel. Herimod består en luft til luft varmepumpe med multi-split system af én udedel og to eller flere indedele.

Multi-split system er smart, hvis du skal opvarme flere rum, fx flere etager, eller hvis du har et særlig stort lokale der skal opvarmes.

Luft til luft varmepumpe dimensionering

Det kommer helt an på dit hjem og dine behov, hvor stor din luft til luft varmepumpe skal være. 

Hvis du vil have et helt præcist svar, vil det derfor være bedst, at du snakker med 2-3 installatører, som kan vejlede dig i dimensioneringen af luft til luft varmepumpen, så den passer perfekt til dit hjem.

Som tommelfingerregel kan du gange dit energiforbrug i kWh med antallet af m2 som skal opvarmes.

Hvis du har et energiforbrug på 0,5 kWh og ønsker at opvarme et areal på 50 m2, så ser regnestykket således ud:

0,05 kWh x 50 m2 = 2,5 kWh.

Men som vi allerede har været inde på, så kommer dimensioneringen an på mange forskellige faktorer fx:

 • Hvor god er isoleringen?
 • Hvor stort er areal skal varmepumpen opvarme?
 • Er det kun et enkelt rum eller flere?
 • Hvad skal opvarme den del af huset, hvor varmepumpen ikke er?

Hvis din luft til luft varmepumpe ikke er dimensioneret korrekt, fx hvis den er for stor, vil du opleve ikke at spare lige så meget på din varmeregning, som du kunne have gjort. Det skyldes, at varmepumpen skal starte og stoppe hele tiden, det koster i energi, og det slider på pumpen, som derfor vil få en nedsat levetid.

Der er derfor mange gode grunde til at få kontakt til en eller flere installatører, som vil hjælpe dig med at finde den helt rigtige løsning.

Luft til luft varmepumpe garage

Det er fuldt ud muligt at opsætte en luft til luft varmepumpe i din garage, udhus, anneks eller anden bygning, som du har i forbindelse med dit hjem. Det kræver højst sandsynligt kun en lille varmepumpe luft til luft, da der ofte vil være tale om et mindre areal.

Små luft til luft varmepumper

Store luft til luft varmepumper

Luft til luft varmepumpe pris

Luft til luft varmepumpe pris inkl. montering vil typisk ligge et sted mellem 10.000 og 25.000 kr., men du kan også finde en billig varmepumpe luft til luft på tilbud helt ned til omkring 5.000 kr. på nettet.

Din luft til luft varmepumpe pris afhænger af, hvilken model, størrelse og ydelse, du har brug for.

Dertil afhænger luft til luft varmepumpe prisen af, om du ønsker multisplitmodul (også kaldet multi-split system, splitmodul eller varmepumpe med 2 indedele). Din luft til luft varmepumpe pris afgøres derudover af, hvordan pumpens effektivitet dimensioneres.

Varmepumper er forskellige i forhold til ydeevne, kapacitet og funktioner.

Jo større areal, du skal opvarme, jo større pumpe har du brug for.

Dermed vil du også skulle betale mere for en stor luft til luft varmepumpe end for en lille, billig varmepumpe luft til luft.

Luft til luft varmepumpe pris inkl. montering til et sommer- eller kolonihavehus vil typisk ligge på omkring 15.000 kr. inkl. installation.

Vil du læse mere om varmepumpepriser, kan du læse vores artikel: Hvad koster en luft til vand varmepumpe?

Vil du gerne have et præcist og skræddersyet tilbud til din bolig og dit varmebehov? Vi kan hjælpe dig med at indhente tilbud fra flere autoriserede installatører. På den måde får du et klart prisspænd, og du kan nemt sammenligne tilbudene og finde den installatør, der giver dig den bedste pris på luft til luft varmepumpe.

Få skræddersyede tilbud og priser på luft til luft varmepumpe her!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Luft til luft varmepumpe montering og installation i Danmark

På nettet kan du finde billige luft til luft varmepumper på webshops og hos producenter. Der findes mange forskellige producenter og brands. Nogle er mere kendte end andre, men det betyder ikke, at du ikke kan få en god varmepumpe fra et brand, du måske ikke har hørt om før.

En god rettesnor er at kigge på Energistyrelsens varmepumpeliste, når du er på udkig efter en varmepumpe. Du kan også kigge på Teknologisk Institut, som godkender varmepumper til det danske klima.

Derudover skal du vælge en installatør der er VE-certificeret. Det kan du læse mere om i vores artikel: Hvad er en VE-installatør, og hvad skal du vide om VE godkendelse?

Du bør være opmærksom på, at installation af luft til luft varmepumpe ikke altid er inkluderet i den pris, du finder online.

I forhold til luft til luft varmepumpe montering skal du vide, at du godt selv må montere indedelen og stille udedelen op, men du må ikke selv tilslutte varmepumpen, fordi det indebærer håndtering af kølevæske, og det skal der en autoriseret installatør til.

Disse ting må du selv gøre i forbindelse med montering af luft til luft varmepumpe:

 • Pakke varmepumpen ud af papkassen og fjerne al plastik og tape
 • Skrue monteringspladen, som sidder bag på inderdelen, fast på ydervæggen
 • Bore et hul igennem væggen til rør og kabler
 • Opsætte udedelen på et vandret og jævnt underlag
 • Trække en tilslutning af 230v med jord til udedelen
 • Montere kabelbakker til skjulte ledninger.

❌ Disse ting må du ikke selv gøre i forbindelse med montering af luft til luft varmepumpe:

 • Montere slanger, kabler eller rør
 • Afprøve varmepumpen
 • Håndtere kølemiddel.

Vil du være sikker på at kunne gøre brug af garanti og undgå fejl i monteringen, er det en god idé at få en autoriseret installatør til at stå for din montering af varmepumpe luft til luft.

Lad os hjælpe dig med at få kontakt til autoriserede installatører. I toppen af siden kan du i løbet af 2 minutter udfylde vores kontaktformular, og så vil du inden længe blive kontaktet af flere installatører, som vil give dig deres bedste tilbud på en luft til luft varmepumpe inklusive installation.

Modtag skræddersyede tilbud fra autoriserede installatører nu

Udfyld formularen på bare 1 minut

FAQ: Varmepumper luft til luft

Modtag tilbud på luft til luft varmepumpe nu!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Skribent

Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. “Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget” er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?