Bestil tilbud på varmepumpe her
Udfyld formularen, og modtag op til 4 tilbud på en varmepumpe
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Varmepumpe - Få op til 4 gratis tilbud på varmepumper
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 12. juni 2019

Så stor varmepumpe skal du bruge

Det er essentielt at finde den rette størrelse varmepumpe, så du hverken forbruger for meget eller for lidt energi. Med vores guide sikrer du dig, at du får svar på dine spørgsmål og finder den rigtige størrelse pumpe.

Hvilken varmepumpe størrelse bør jeg vælge?

Når du vælger varmepumpe, skal den passe til din bolig og det varmebehov, der er i hjemmet. Varmepumpens størrelse opgøres i kWh (kilowatt-timer), og det er vigtigt at undersøge, hvilken størrelse varmepumpe, der vil være mest optimal. Hvis du får anskaffet dig en varmepumpe, der enten er for lille eller for stor, vil du ikke spare lige så mange penge.

Du vil opnå den største besparelse ved at investere i en varmepumpe, som passer præcis til din boligs størrelse. Det er derfor vigtigt, at du forhører dig hos én eller flere leverandører, før du vælger, hvilken varmepumpe du skal købe. Størrelsen på din pumpe kommer også an på, om du ønsker en luft til luft varmepumpe eller en luft til vand varmepumpe.

Ved du allerede nu, at du har brug for en varmepumpe, kan GreenMatch.dk hjælpe dig med kontakten til en leverandør. Vi har samarbejdspartnere både nationalt og lokalt, og du sikrer dig, at både installation og kvalitet er i top. Udfyld formularen øverst på siden, og modtag op til 4 skræddersyede tilbud.

Hvor stor skal varmepumpen være?

Hvis du får anskaffet dig en varmepumpe, som er for lille, vil den ikke kunne give dig lige så lave opvarmningsomkostninger som en passende størrelse varmepumpe. Dette skyldes, at den vil kræve et stort forbrug af tilskudsenergi for at varme hele huset op. En lille varmepumpe er derfor kun ideel, hvis du har en mindre bolig eller vil opvarme et fritidshus.

Omvendt, hvis du anskaffer dig en varmepumpe, som er for stor, vil den ofte starte og stoppe rigtig mange gange. Det skaber en dårlig virkningsgrad i anlægget og har en negativ effekt på varmepumpens levetid, da det vil slide på pumpen. Samtidig vil det også påvirke økonomien ved driften af varmepumpen, hvilket gør, at du vil få en mindre besparelse.

Ønsker du at modtage gode tilbud på både store og små varmepumper, kan du her på GreenMatch.dk nemt sammenligne priser fra flere leverandører.

Bestil tilbud på varmepumper her! Det tager kun 2 minutter

Beregning af varmepumpestørrelse

Ovenstående er vigtigt at have in mente, så du kan definere de præcise behov, du har. Dog er der en generel tommelfingerregel, som kan være en indikator for, hvor stor varmepumpe du skal have:

Hvis du ganger, hvor mange kWh du bruger pr. kvadratmeter til opvarmning med størrelsen på din bolig, vil resultatet vise, hvor mange kWh din varmepumpe skal kunne opvarme. Du kan aflæse dit energiforbrug på din varmemåler.

sådan udregner du størrelsen på din varmepumpe

Vi har herunder opsat et eksempel med et hus, der er opført i 1980-1985. Husstanden bruger ca. 0,045 kWh pr. m2. Boligens størrelse er 110 m2. Herunder kan du se, hvor stor en pumpe husstanden bør have.

Nedenstående er kun vejledende og vil variere, da spørgsmålet om din boligs størrelse også påvirker dit forbrug. Du kan dog bruge ovenstående metode til at lave et overslag på, hvor meget du ca. skal forvente af din pumpe. Er du i tvivl om, hvor stor en pumpe du skal bruge, kan leverandørerne ofte hjælpe dig med at fastlægge dit behov.

Hvor mange kw pr m2?
Beregning af varmepumpe størrelse
Regnestykket lyder: 0,045 kWh pr. m2 x 110 m2 = 4,95
Resultatet: Huset skal have en varmepumpe, der har en effekt på ca. 5 kWh

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

Om du skal vælge en luft til luft varmepumpe, luft til vand varmepumpe eller jordvarme afgøres af flere faktorer. En luft til luft varmepumpe kan ikke producere varmt vand, og derfor er denne ideel, hvis du ønsker varmesupplering i huset eller skal opvarme et sommer- eller kolonihavehus.

Ønsker du derimod en varmepumpe, der kan levere varmt vand, bør du undersøge muligheden for enten en luft til vand varmepumpe eller jordvarme. Måske tænker du “Hvor stor skal min luft til vand varmepumpe være?”. Svaret er, at uanset hvilken pumpe du vælger, kan leverandørerne hjælpe dig med at kortlægge, hvad du har brug for i dit hus.

Husk på, at der kan være flere eksterne faktorer, såsom boligens isolering, beliggenhed og tilstand, der afgør, hvilken type pumpe du bør vælge.

Effektiviteten afgør størrelsen på din pumpe

Når du kigger på pumper, bør du kigge efter pumpernes COP-, SCOP-, og SEER-værdi. Værdierne viser, hvor effektive pumperne er. De angiver, hvor meget varme pumperne producerer i forhold til energiforbruget. Jo højere værdi, jo højere effektivitet. Vil du vide mere om værdierne, kan du læse mere her.

Du kan derudover kigge på pumpernes energimærkning fra Energistyrelsen, hvis du ønsker at aflæse effektiviteten. A+++ er den mest effektive, hvorimod G er i bunden.

Sidder du stadig og tænker: “Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?” Så kan du med fordel læse vores store varmepumpe test 2018.

Bestil tilbud på varmepumper her! Det tager kun 2 minutter

Tjekliste ved valg af varmepumpe 

Der er flere faktorer, der spiller ind, når du skal vælge størrelsen på din varmepumpe. Følg denne tjekliste for at få et overblik over, hvad dine egentlige behov er.

1. Hvor stor er din bolig?

Det første du skal afgøre er, hvor mange kvadratmeter din bolig er, og hvor stort areal du har behov for at få opvarmet. Størrelsen er med til at afgøre din pris.

2. Hvor godt er boligen isoleret?

Størrelsen på varmepumpen afhænger af, hvor godt din bolig er isoleret. Jo bedre dit hus er isoleret, jo mindre varme skal dit varmepumpeanlæg producere. Dermed kan du nøjes med en mindre pumpe. Det er en god idé allerede inden installationen at få gennemgået og optimeret boligen, så du opnår endnu større besparelser.

3. Hvad er varmebehovet?

Du kan med fordel definere, hvad varmebehovet er, og hvor stor mængde varme du ønsker, at varmepumpen skal levere for at opvarme de ønskede rum. Der skal tages højde for, hvilket niveau temperaturen skal ligge på, og dette kan være individuelt fra husstand til husstand.

4. Hvad er brugsvandsbehovet?

Hvis du ønsker at få produceret varmt brugsvand, er det vigtigt at definere behovet i hjemmet, så varmepumpen kan dække det forventede behov for varmt vand.

vitocal varmepumpe til hjemmet

Ofte stillede spørgsmål om valg af størrelse på varmepumpe

Vi gennemgår herunder en række spørgsmål i forbindelse med valg af størrelse på varmepumpe. Klik på spørgsmålene for at folde svarene ud.

Ja. Du kan læse mere samt søge om tilskud til din grønne energiløsning her.

Ja. Kravet er, at du udskifter en ældre varmeløsning med en mere miljøvenlig. Ordningen gælder ikke, hvis du køber en varmepumpe til et nybygget hus.

Nej, det behøver du ikke. Sættes du i kontakt med en leverandør, vil vedkommende hjælpe dig med at finde den rette størrelse. Inden du får en luft til vand varmepumpe installeret, vil du derudover også modtage et konsulentbesøg af installatøren. På den måde sikrer du dig, at du altid investerer i den rigtige pumpe.

Ja. Varmepumper kan sammensættes med bl.a. solceller til et såkaldt hybridanlæg. De kan også supplere en anden energikilde.

Selvom pumperne ved første øjekast ser ens ud, er det størrelsen, der afgør, hvor effektiv den enkelte pumpe bør være. Jo større bolig, jo kraftigere og dyrere pumpe.

Det kommer an på din primære varmekilde. For at få et korrekt estimat, bør du kontakte en leverandør, der kan gennemgå din nuværende løsning og give en vurdering af, hvad pumpens effektivitet bør være.

Skal du bruge en varmepumpe til små rum, afhænger det af, om du også skal opvarme vand. Skal du kun opvarme ét mindre rum, kan du nøjes med en luft til luft varmepumpe.

Hvis du ønsker at modtage præcise tilbud på, hvad din varmepumpe vil koste dig, anbefaler vi, at du kontakter en leverandør. De kan hjælpe med at fastlægge prisen på din varmepumpe. Du kan her på GreenMatch.dk nemt sammenligne priser og modtage tilbud. Udfyld formularen øverst, og vi kontakter dig telefonisk med opfølgende spørgsmål.

Bestil tilbud på varmepumper her! Det tager kun 2 minutter