Varmepumpe - Sammenlign priser fra lokale installatører
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Få op til 4 tilbud her
Det tager kun 2 minutter.
Det tager kun 2 minutter.
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 09 september 2021

Så stor varmepumpe skal du bruge

Sådan reducerer du omkostningerne på din grønne investering

Der kan være mange penge at spare, når du vil energirenovere din bolig. I 2021 er håndværkerfradraget fordoblet, ligesom du til udvalgte grønne investeringer kan søge energitilskud og få dækket op til 20% af totalprisen.

Læs mere her:

Hvilken varmepumpe størrelse bør jeg vælge?

Når du vælger varmepumpe, skal den passe til din bolig og det varmebehov, der er i hjemmet. Varmepumpens størrelse opgøres i kW (kilowatt), og det kan være en fordel at undersøge, hvilken størrelse varmepumpe der vil være mest optimal. Hvis du får anskaffet dig en varmepumpe, der enten er for lille eller for stor, vil du ikke spare lige så mange penge, som hvis du får installeret en pumpe, der passer perfekt til dit forbrug.

Du vil opnå den største besparelse ved at investere i en varmepumpe, som passer præcis til din boligs størrelse. Du kan forhøre dig hos de leverandører, du modtager tilbud fra, når du udfylder formularen øverst på siden, før du vælger, hvilken varmepumpe du skal købe. Størrelsen på din pumpe kommer derudover an på, om du ønsker en luft til luft varmepumpe, jordvarme eller en luft til vand varmepumpe.

Ønsker du en varmepumpe, formidler vi kontakten til en leverandør, der kan dimensionere din varmepumpe korrekt. Vi har samarbejdspartnere både nationalt og lokalt, og du sikrer dig, at både installation og kvalitet er i top. Udfyld formularen øverst på siden, og modtag op til 4 gratis og uforpligtende tilbud.

Hvor stor skal varmepumpen være?

Din varmepumpe skal være så stor, at systemet hverken bruger for meget eller lidt energi, uanset udendørstemperaturerne. Det betyder, at pumpen skal dimensioneres, så den passer til dit hjem. Ved jordvarme og luft/vand findes der ikke en "one size fits all", og det betyder, at en autoriseret installatør skal hjælpe dig.

Hvis du får anskaffet dig en varmepumpe, som er for lille, vil den ikke kunne give dig lige så lave opvarmningsomkostninger som en passende størrelse varmepumpe. Dette skyldes, at den vil kræve et stort forbrug af tilskudsenergi for at varme hele huset op. En lille varmepumpe er derfor kun ideel, hvis du har en mindre bolig eller vil opvarme et fritidshus.

Omvendt, hvis du anskaffer dig en varmepumpe, som er for stor, vil den ofte starte og stoppe rigtig mange gange. Det skaber en dårlig virkningsgrad i anlægget og har en negativ effekt på varmepumpens levetid, da det vil slide på pumpen. Samtidig vil det også påvirke økonomien ved driften af varmepumpen, hvilket gør, at du vil få en mindre besparelse.

Få en professionel beregning

Ønsker du tilbud på en varmepumpe, kan du udfylde formularen øverst på siden, hvorefter du vil blive kontaktet af professionelle installatører. Herefter kan du hos disse forhøre dig, hvilken varmepumpe størrelse der passer til dit behov. Et konsulentbesøg er inkluderet i prisen, når du takker ja til en varmepumpe. Ønsker du luft/luft, er et konsulentbesøg ikke nødvendigt.

Ønsker du at modtage gode tilbud på både store og små varmepumper, kan du her på GreenMatch.dk nemt sammenligne priser fra flere leverandører. Vil du have et præcist svar på, hvor stor din pumpe skal være, hjælper vores partnere dig med at lave den korrekte dimensionering.

Bestil tilbud på varmepumpe her!

Det tager kun 2 minutter

Beregning af varmepumpestørrelse

Der er en generel tommelfingerregel, som kan være en indikator for, hvor stor varmepumpe du skal have:

Hvis du ganger, hvor mange kW du bruger pr. kvadratmeter til opvarmning med størrelsen på din bolig, vil resultatet vise, hvor mange kW din varmepumpe skal kunne opvarme. Du kan aflæse dit energiforbrug på din varmemåler.

Bemærk dog, at det resultat, du vil få, vil være et skøn. Årsagen er, at installatørerne benytter flere faktorer til at udregne den korrekte dimensionering end kun husarealet. Det er f.eks. din isolering, antal beboere og dit varme- og brugsvandsbehov.

udregn-størrelse-varmepumpe

Vi har herunder opsat et eksempel med et hus, der er opført i 1980-1985. Husstanden bruger ca. 0,045 kW pr. m2. Boligens størrelse er 110 m2. 

Nedenstående er kun vejledende og vil variere, da spørgsmålet om din boligs størrelse også påvirker dit forbrug. Du kan dog bruge metoden til at lave et overslag på, hvor meget du ca. skal forvente af din pumpe. 

Hvor mange kw pr m2?
Beregning af varmepumpe størrelse
Regnestykket lyder: 0,045 kW pr. m2 x 110 m2 = 4,95
Resultatet: Huset skal have en varmepumpe, der har en effekt på ca. 5 kW

Søger du efter den rette størrelse varmepumpe? Udfyld formularen i toppen af siden, og vores samarbejdspartnere vil kontakte dig med en række tilbud, som passer til din bolig.

Bestil tilbud på varmepumpe her!

Det tager kun 2 minutter

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

Du bør vælge den varmepumpe, som har det bedste flow, og som distribuerer varmen bedst med det laveste energiforbrug. 

Dit valg af varmepumpe påvirkes af flere faktorer. En luft til luft varmepumpe kan f.eks. ikke producere varmt vand, og derfor er denne ideel, hvis du ønsker varmesupplering i huset eller skal opvarme et sommer- eller kolonihavehus.

Ønsker du derimod en varmepumpe, der kan levere varmt vand, bør du undersøge muligheden for enten en luft til vand varmepumpe eller jordvarme. 

Husk på, at der kan være flere eksterne faktorer, såsom boligens isolering, beliggenhed og tilstand, der afgør, hvilken type pumpe du bør vælge.

Effektiviteten afgør størrelsen på din pumpe

Når du kigger på pumper, bør du kigge efter pumpernes COP-, SCOP-, og SEER-værdi. Værdierne viser, hvor effektive pumperne er. De angiver, hvor meget varme pumperne producerer i forhold til energiforbruget. Jo højere værdi, jo højere effektivitet. Vil du vide mere om værdierne, kan du læse mere her.

Du kan derudover kigge på pumpernes energimærkning fra Energistyrelsen, hvis du ønsker at aflæse effektiviteten. A+++ er den mest effektive (anvendes fra september 2019), hvorimod G er i bunden. Langt de fleste pumper, der sælges i dag, har fra mærkning A og opad.

Sidder du stadig og tænker: “Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?” Så kan du med fordel læse vores store varmepumpetest.

Bør jeg vælge en varmepumpe til små rum?

Ønsker du at opvarme et mindre rum, kan en varmepumpe være den rette løsning. Ønsker du blot at opvarme rummet, vil en lille varmepumpe i form af en luft/luft være den ideelle løsning. Såfremt du ønsker at opvarme brugsvand, skal du derimod anskaffe dig en luft/vand varmepumpeanlæg.

Tjekliste ved valg af varmepumpe

Der er flere faktorer, der spiller ind, når du skal vælge størrelsen på din varmepumpe. Følg denne tjekliste for at få et overblik over, hvad der kan være værd at vide på forhånd.

Hvor stor er din bolig?  

Det første du skal undersøge er, hvor mange kvadratmeter din bolig er, og hvor stort et beboet areal du har behov for at få opvarmet. Størrelsen er med til at afgøre din pris, da varmen skal kunne sendes effektivt rundt i boligen.

Hvor godt er boligen isoleret? 

Størrelsen på varmepumpen afhænger af, hvor godt din bolig er isoleret. Jo bedre dit hus er isoleret, jo mindre varme skal dit varmepumpeanlæg producere. Dermed kan du nøjes med en mindre, og måske billigere, pumpe. Pt. er anbefalingen mindst 460 mm isolering. De fleste huse fra før år 2000 er kun isoleret med ca. 2-300 mm. 

Hvad er varmebehovet?

Du kan med fordel undersøge, hvad varmebehovet er, og hvor stor mængde varme du ønsker, at varmepumpen skal levere for at opvarme de ønskede rum. Der skal tages højde for, hvilket niveau temperaturen skal ligge på, og dette kan være individuelt fra husstand til husstand.

Hvad er brugsvandsbehovet?

Hvis du ønsker at få produceret varmt brugsvand, er det vigtigt at undersøge behovet i hjemmet, så varmepumpen kan dække det forventede behov for varmt vand.

Det påvirker din dimensionering af varmepumpen

Ofte stillede spørgsmål om valg af størrelse på varmepumpe

Vi gennemgår herunder en række spørgsmål i forbindelse med valg af størrelse på varmepumpe. Klik på spørgsmålene for at folde svarene ud.

1. Kan jeg modtage energitilskud til min varmepumpe?
Ja. Du kan læse mere samt søge om tilskud til din grønne energiløsning her.
2. Kan jeg søge om energitilskud uanset størrelsen på min pumpe?
Ja. Kravet er, at du udskifter en ældre varmeløsning med en mere miljøvenlig. Ordningen gælder ikke, hvis du køber en varmepumpe til et nybygget hus.
3. Skal jeg kende min ønskede størrelse, før jeg snakker med en leverandør?
Nej, det behøver du ikke. Sættes du i kontakt med en leverandør, vil vedkommende hjælpe dig med at finde den rette størrelse. Inden du får en luft til vand varmepumpe installeret, vil du derudover også modtage et konsulentbesøg af installatøren. På den måde sikrer du dig, at du altid investerer i den rigtige pumpe.
4. Kan jeg kombinere min varmepumpe med en anden energiløsning?
Ja. Varmepumper kan sammensættes med bl.a. solceller til et såkaldt hybridanlæg. De kan også supplere en anden energikilde.
5. Hvorfor afgør størrelsen på min bolig min pris?
Selvom pumperne ved første øjekast ser ens ud, er det størrelsen, der afgør, hvor effektiv den enkelte pumpe bør være. Jo større bolig, jo kraftigere og dyrere pumpe.
6. Jeg skal bruge en supplerende varmekilde, hvor stor skal min pumpe være?
Det kommer an på din primære varmekilde. For at få et korrekt estimat, bør du kontakte en leverandør, der kan gennemgå din nuværende løsning og give en vurdering af, hvad pumpens effektivitet bør være.
7. Hvilken pumpe er bedst til små rum?
Skal du bruge en varmepumpe til små rum, afhænger det af, om du også skal opvarme vand. Skal du kun opvarme ét mindre rum, kan du nøjes med en luft til luft varmepumpe.

Hvis du ønsker at modtage præcise tilbud på, hvad din varmepumpe vil koste dig, anbefaler vi, at du kontakter en leverandør. De kan hjælpe med at fastlægge prisen på din varmepumpe. Du kan her på GreenMatch.dk nemt sammenligne priser og modtage tilbud. Udfyld formularen øverst, og vi kontakter dig telefonisk med opfølgende spørgsmål.

Du kan herunder se, hvilke partnere vi bl.a. samarbejder med i Danmark - både lokalt og nationalt.

På GreenMatch.dk kan du få en professionel beregning af din varmepumpes størrelse. Det er gratis og uforpligtende, og vores leverandører hjælper dig godt i gang.

Bestil tilbud på varmepumper her

Det tager kun 2 minutter

Rasmus Hultquist Nielsen
Skrevet af Rasmus Hultquist Nielsen, Indholdsansvarlig

Rasmus har arbejdet som indholdsansvarlig på GreenMatch.dk siden 2016. Han er ansvarlig for at give brugeren relevante informationer om grønne energiløsninger, både til private og erhvervsdrivende. Han formidler viden om energi på en spændende og forståelig måde og sørger for at følge med udviklingen på markedet. Han har derudover fået sit arbejde publiceret i bl.a. Ekstra Bladet, Berlingske og TV2.