Nysgerrig på Hvordan du kan Spare Penge ved at Skifte til Jordvarme?
Få op til 4 tilbud her
Bestil tilbud
1/3
Omtale og anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius
Sidst opdateret: 1. marts 2021

Jordvarmeslanger

Hvad er en jordvarmeslange?

En jordvarmeslange er den ene del af et jordvarmeanlæg, som bliver gravet ned i haven. Som ordet antyder, så er det en slange som graves ned, og hvis job er at optage den varme der i jorden. Det er muligt via den frostvæske som er i slangen. Når den opnår en temperatur på 4-5 grader, så fører den varmen videre til den anden del af jordvarmeanlægget, varmepumpen. Varmepumpen vil da sørge for at opvarme væsken. Det sker ved at væsken først passere igennem varmepumpens fordamper og kondensator, hvorefter den til sidst bliver opvarmet af varmepumpens kompressor. Derefter vil varmen blive afleveret til husets varmtvandsbeholder, når den ønskede temperatur er opnået. Når frostvæsken har afgivet sin varme til systemet i varmepumpen, så vil den løbe tilbage til slangen ude i jorden og herefter gentages processen. Dermed er systemet selvkørende.

Jordslangen vil typisk blive gravet ned nær huset i en dybde på omkring 1 meter og ligge med en indbyrdes afstand på ca. 1½ meter. Da slangen fylder en del, så vil du typisk kunne forvente at skulle bruge et jordareal på 3-4 m2 pr. m2 boligareal, før at installationen kan lade sig gøre. Som minimum vil jordslangen være 150 meter lang, men størrelsen vil afhænge af faktorer såsom boligens størrelse og jordtypen på grunden. Men jo længere slangen er, desto mere varme og energi kan den levere. Typisk vil leverandøren af jordvarmeanlægget foretage en jordprøve af din have og dermed beregne størrelsen på jordslangen, samt forventet energiforbrug.

Hvad skal du være opmærksom på ved en jordslange?

Der er en række ting du skal være opmærksom på ved jordslangen. Du bør derfor have følgende i mente:

Ikke skygge for solen – jordslangen skal ligge i haven og derfor må der i princippet ikke plantes træer, buske eller opsættes eks. et skur i det areal hvor jordslangerne ligger, da det vil skygge for solen.

Kræver en stor have – et jordvarmeanlæg er ikke nogen lille installation, så det kræver en stor have for, at der kan være plads til jordslangen. Det skyldes at jordslangen skal graves ned på en bestemt måde for, at den bedst muligt kan optage varme i jorden. Det kræver plads, som minimum 300-400 m2.

Dit hus skal være godt isoleret – er dit hus dårligt isoleret, vil det betyde at varmen, som bliver produceret af jordvarmen, hurtigt vil sive ud af huset igen. Det stiller krav til at jordvarmeanlægget skal producere mere end nødvendigt, og dermed bliver din besparelse mindre eller i værste fald, ikke-eksisterende. Det kan derfor være en god idé at få tjekket sin isolering før en investering i jordvarme.

Kræver tilladelse fra kommunen –  det kræver at du ansøger kommunen om tilladelse til at nedgrave jordslanger. Det kan du typisk gøre ved at finde ansøgningsskemaer i den enkelte kommunes miljøforvaltning, eller finde det på kommunes hjemmeside.

Nedgravning af jordvarmeslanger

Når man skal have installeret et jordvarmeanlæg, skal man være sikker på om man har nok plads på sin grund. Man har en regel der hedder, at nedgravningen af jordvarmeslanger helst skal være dobbelt så mange meter som husets m2.

Det vil sige, at hvis man skal opvarme 200m2, vil det mest optimale være at få lagt 400 meter jordvarmeslange i sin have. Jordvarmeslangerne skal graves ned i haven med ca en meters dybde, og skal lægges med en meters mellemrum til hinanden. Det passer ca. med samme antal m2 der skal bruges i haven, nemlig 400m2.

Hvis man sidder i den situation hvor at nedgravning af jordvarmeslanger ikke kan give nok varme til boligen, på grund af pladsmangel i haven, kan man supplere med en energifanger. En energifanger kan optage varmen fra luft og nedbør, og kan derefter afgive varmen til jorden og slangerne. På den måde kan energifangeren kompensere for at man ikke har nok plads og dermed færre meter jordvarmeslanger.

Havens reaktion ved nedgravning af jordvarmeslanger

Når man skal have gravet jordvarmeslanger ned i sin have, vil det ikke kunne undgås at sætte sine spor under forløbet. Jordvarmeslangerne skal nedgraves i render på en meters dybde, og renderne kommer til at være 20 cm bredde.

Haven skal selvfølgelig nok komme sig helt igen efter nedgravningen af jordvarmeslanger, men det er klart, at man kan se at haven har været gravet op. En have tager selvfølgelig, med eller uden jordvarmeslanger, et stykke tid at etablere. Men det er vigtigt at huske, at jordvarmeslanger også skal ligge i jorden i mange år fremover. Jordvarmeslangernes levetid er nemlig mellem 40-50 år.

Det eneste man skal være opmærksom på når slangerne er lagt i jorden, er at man ikke må plante eller bygge noget, der skygger for meget. Dette vil være med til at reducere virkningen af jordvarmeslangerne, da solens varme ikke i lige så høj grad vil kunne nå slangerne.

Hvis du synes at nedgravning af jordvarmeslanger i din have lyder tiltalende, er det eneste du skal gøre, at udfylde formularen på denne side. Det tager kun få minutter, og du vil derefter få op til fire uforpligtende tilbud på jordvarmeslanger til din bolig

Typiske spørgsmål

Hvor lang er levetiden på jordslangen?

Når først jordslangen er gravet ned, så behøver du ikke tænke mere det. Levetiden vil nemlig være på ca. 40-50 år. Dog vil varmepumpens levetid være på omkring det halve.

Kan der sive væske ud af jordslangen?

Hvis du er meget uheldig, så vil dette kunne opstå. Chancen for det er dog meget lille, og skulle det ske vil det ikke have nogen betydning for din have, i det at væsken ikke er forurenende. Det vil dog naturligvis betyde, at slangen skal repareres.  

Ødelægger jordslangen haven?

Nej, jordslangen vil ikke ødelægge haven. Du skal dog regne med, at skulle så nyt græs efter installationen er udført, men evt. planter i haven vil ikke tage skade, da deres rødder vil gro uden om slangerne.

Hvor meget kan du spare?

Et jordvarmeanlæg er en rigtig effektiv energiløsning og kan typisk producere 3-5 gange så meget energi, end det forbruger. Det betyder at du kan spare op til 60% på elregningen set i forhold til eks. et oliefyr – endnu mere hvis boligen er godt isoleret. Dertil vil anlægge skåne miljøet og medvirke at din bolig reducerer sit Co2-udslip med 50-75% sammenlignet med andre energiformer.  

Hvad koster det?

Prisen vil afhænge af husets størrelse og hvilket forbrug som skal dækkes, men forvent en pris på mindst 150.000.

Bruger jordvarmeanlægget el?

Ja, jordvarmeanlægget kræver strøm for at virke. Dog bruger anlægget mindre energi, end den energi du får til gengæld i varme. I gennemsnit vil det give 3-5 kWh varme for hver kWh det bruger. Dermed får du 3-5 mere igen end hvad du betaler for.

Bestil et tilbud på jordvarme

Før du vælger at investere i jordvarme, så er det en god idé at få råd fra fagmænd i forhold til at få defineret dine behov for størrelse af anlæg og dets ydelsesbehov. Derefter er det en god idé at indhente flere tilbud fra leverandører, så du sikrer dig at du får den bedste pris. Hvis du udfylder kontaktformularen i højre side vil du efter en kort telefonsamtale få tilsendt en række tilbud fra forskellige leverandører af jordvarme. Det er helt gratis og uforpligtende.

Sammenlign priser på jordvarme her!

Udfyld formularen på bare 1 minut

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?