SPAR hundredevis af kroner om året på din varmeregning ved at installere jordvarme
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
1/3
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 6777 kr. om året
Spar op til 6777 kr. om året

Sænk din varmeregning ved at installere en varmepumpe

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 12. april 2024

Jordvarmeslanger: Råd og pris på nedpløjning af jordvarmeslanger

nedgravning af jordvarmeslanger

Til et jordvarmeanlæg er det nødvendigt med jordvarmeslanger. Ved placering og nedgravning af jordvarmeslanger medfølger en masse regler og krav, som du skal være klar over, før du får installeret dit jordvarmeanlæg.

Følger du kravene, kan du med et jordvarmeanlæg opnå besparelser på op til 70 % af din varmeregning, og i mange år nyde grøn og miljøvenlig varme. Læs med for at få svar på alle dine spørgsmål om jordvarmeslanger.

Er du interesseret i at få installeret et jordvarmeanlæg, så kan vi hjælpe dig med at finde den helt rette installatør. På under ét minut kan du udfylde vores formular og derefter modtage op til 4 tilbud på jordvarme. Du undgår dermed selv at bruge timer på at finde og kontakte installatører selv, de kontakter dig direkte.

Bliv kontaktet af danske jordvarme installatører.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Nedgravning af jordvarmeslanger: Hvad er det og hvordan foregår det?

Et komplet jordvarmeanlæg består af en jordvarmepumpe og nedgravede jordvarmeslanger. Slangerne, der bliver nedgravet, er fyldt med frostvæske, der kan optage den varme, der naturligt er i jorden. Varmen bliver derefter ført ind til varmepumpen, der er installeret inde i din bolig.

Når det kommer til nedlægning af jordvarmeslanger, er der flere forskellige regler og løsninger du skal være opmærksom på. Der er regler om dybde og længde der er afgørende for slangernes effektivitet.

Jordvarmeslanger dybde

Ved horisontal jordvarme, den mest udbredte form for jordvarme, skal jordvarmeslangerne nedgraves på en dybde på omkring 1 meter. Slangerne begraves i render, i et lag med en afstand på ca. 1,2 meter mellem slangerne, og svarende til et område der er 2-2,5 gange så stort som det boligareal der skal opvarmes.

Skal du opvarme et boligareal på 150 m2, skal du regne med at der skal nedgraves jordvarmeslanger på et areal på mindst 300 m2.

jordvarmeslanger dybde

Har du ikke et haveareal der er stort nok til horisontal jordvarme, kan vertikal jordvarme være en alternativ løsning.

Max længde på jordvarmeslanger

Længden på jordvarmeslanger afhænger af hvor stort et areal der skal opvarmes og den jord der skal nedgraves i. Som tommelfingerregel siger man, at der skal bruges 1,5 – 2 meter slange for hver kvadratmeter, der skal opvarmes.

Jordvarmeslangerne bliver typisk lagt i flere løb, hvor hvert løb har en max. længde på 150 meter. Skal du have en længde på 300 meter skal du bruge to løb jordvarmeslanger.

Jordvarmeslanger i 2 lag og vertikal

Klassisk horisontal jordvarme kræver en del plads til jordvarmeslanger, har du ikke den plads i din have findes der andre alternative nedgravningsmetoder.

Det er muligt at have dine jordvarmeslanger i to lag, så behøver du ikke ligeså meget plads i din have. Når du placerer dine jordvarmeslanger i to lag, skal lagene ligge med en halv meters afstand. Det nederste lag skal ligge i ca. 2 meters dybde og det øverste i ca. 1 meters dybde.

jordvarmeslanger i 2 lag

Det er også muligt at grave jordslanger lodret ned i jorden og dermed få lodret jordvarme. Ved lodret jordvarme begraves der typisk en lang slange med kølevæske. Slangen bores ned i 120-200 meters dybde. Du vil derfor ikke være nødsaget til at grave hele din have op ved lodret jordvarme.

Lodret jordvarme kan især være en fordel, hvis du overvejer jordvarme i sommerhus.

Lodret jordvarme kan også laves som spiraler. Ved brug af spiraler skal de kun graves ca. 5 meter ned. Da spiralerne ikke har den samme kapacitet som det ene lange rør, skal du typisk bruge flere. Typisk skal du bruge en spiral pr. kW der skal bruges til at opvarme.

Lodret jordvarme pris er typisk lidt højere end horisontal jordvarme, da nedgravning kræver større og mere kompliceret arbejde.

Varmeoptag jordvarmeslanger

Mængden af varme som jordvarmeslangerne kan optage, afhænger både af din jord men også den nedgravningsmetode som du vælger. Lerjord har f.eks. et bedre varmeoptag end sandet jord.

Jordvarmeslangerne i vertikal jordvarme er begravet dybere i jordlag med en konstant temperatur på mellem 10-15 grader, denne type vil derfor have bedre varmeoptag og være mere effektiv.

For horisontal jordvarme vil temperaturen ligge mellem 8-12 grader, men vil også være påvirket af solens stråler, så varmere temperatur om sommeren og koldere om vinteren.

Hvad end du ønsker lodret jordvarme eller horisontal jordvarme, så kan vi hjælpe dig med at finde den helt rette installatør, der kan hjælpe med jordvarmeslanger og jordvarmepumpe pris. Alt du skal gøre er at udfylde vores korte formular – det tager under 1 minut. Herefter vil du modtage op til 4 tilbud fra erfarne danske installatører, 100 % gratis og uforpligtende.

Få dit tilbud på jordvarme i dag.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Regler for nedgravning af jordvarmeslanger

Da nedgravningen af jordvarmeslanger kan påvirke den jord de blive nedgravet i er der flere regler om placering og afstand, som du skal være opmærksom på. Følger du reglerne er du sikker på, at dine jordvarmeslanger giver effektiv varme.

Placering af jordvarmeslanger: Afstand til hus og mellem slanger

Ved placering af jordvarmeslanger er der flere afstande du skal være opmærksom på b.la.:

 • Afstand til skel
 • Afstand til bærende fundamenter
 • Afstand mellem jordvarmeslanger

Jordvarmeslangerne skal have en afstand til skel på 0,6 meter. Afviger installationen fra afstanden, skal der være en nabohøring.

Til bærende fundamenter skal der være en minimum afstand fra jordvarmeslangerne på 1,5 meter.

Når jordvarmeslangerne bliver placeret i deres render, placeres de i et S-mønster, her skal afstanden mellem slangerne være ca. 1,2 meter.

Før du kan få installeret dine jordvarmeslanger og dit jordvarmeanlæg skal du søge om tilladelse hos din kommune. Får du tilladelse, kan du være sikker på at dit anlæg ikke vil påvirke kloak- eller vandforsyning.

Samling af jordvarmeslanger

Når du skal samle dine jordvarmeslanger er der forskellige regler afhængig af din type af jordvarmeanlæg, reglerne er lovpligtige og beskrevet i Jordvarmebekendtgørelsen.

Ved samlinger i horisontale anlæg, skal der bruges elektrosvejsefittings eller trækfaste fittings til mekaniske samlinger. Samlingerne skal være tilgængelig for inspektion.

Skal du lave samlinger på et vertikalt jordvarmeanlæg skal der laves en inspektionsbrønd.

Væske i jordvarmeslanger

De nedgravede jordvarmeslanger indeholder en frostvæske, der optager den varme der forekommer naturligt i jorden. Det er jordvarmebekendtgørelsen der bestemmer, hvilken type væske der skal være i slangerne.

Den typiske blanding af væsken i jordvarmeslanger vil være vand og op til 15 % sprit eller glycol. Blandingen kan holde til de frosttemperaturer, der kan opstå i jorden om vinteren.

Beregning og dimensionering af jordvarmeslanger

Beregning af jordvarmeslanger, og hvilken længde du skal bruge til din bolig afhænger af typen af jordvarme du vælger, størrelsen på din bolig og dit varmeforbrug.

For horisontal jordvarme skal du typisk bruge 1,5-2 meter jordvarmeslange pr. kvadratmeter der skal opvarmes. Vælger du vertikal jordvarme, der bliver nedgravet via spiraler skal du regne med en spiral pr. kW forbrug.

Beregning af jordvarmeslange vil afhænge af størrelsen på den jordvarmepumpe du skal bruge for at dække dit behov. Her skal du huske på, at jordvarmepumpe pris typisk følger størrelse på varmepumpen, så jo større varmepumpe jo højere pris.

Jordvarmeslanger pris

Prisen på jordvarmeslanger er en del af den fulde jordvarmeanlæg pris. Når du vælger at få installeret et jordvarmeanlæg medfølger nedgravning af jordvarmeslangerne i prisen.

Prisen på installation af et komplet jordvarmeanlæg med både jordvarmepumpe og jordvarmeslanger koster fra 150.000 kr. Prisen vil dog afhænge af størrelsen på din bolig og dit varmeforbrug.

Nedgravning af jordvarmeslanger pris
HusarealJordvarmeanlæg pris inkl. montering og nedgravning
140 m2150.000 – 180.000 kr.
200 m2170.000 – 190.000 kr.
250 m2180.000 – 200.000 kr.
300 m2190.000 – 210.000 kr.

Du kan selv stå for at grave din have op og gøre plads til jordvarmeslangerne, men da nedgravningen af jordvarmeslangerne både kræver en minigraver og andre maskiner, vil du ikke spare særligt meget på at udføre denne del selv.

Jordvarmeslanger levetid og tilbagebetalingstid

Når du får installeret jordvarme vil jordvarmeslangerne typisk have en levetid på omkring 50 år. Jordvarmepumpen vil have en levetid på mellem 20-25 år. For jordvarmepumpen skal du huske det årlige service på jordvarmeanlæg, for at bevare den lange levetid.

Med besparelserne på din varmeregning vil tilbagebetalingstiden på et jordvarmeanlæg være mellem 10-14 år. Det hele vil afhænge af dit forbrug og hvilken varmekilde du skifter fra.

Er du blevet interesseret i jordvarme, så kan vi hjælpe dig med at få en skarp pris. Når du udfylder vores korte formular – den tager under et minut – så vil du modtage op til 4 tilbud på installation af jordvarme. Du slipper altså selv for at bruge timer på at finde og kontakte autoriserede installatører.

Få tilbud i dag!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål om jordvarmeslanger

Nikita Gravesen
Skrevet af Nikita Gravesen, Skribent

Nikita har siden sommeren 2022 skrevet for Greenmatch.dk. Her skriver hun artikler om grønne løsninger til danskere, der gerne vil leve lidt grønnere. Hun sætter en dyd i at gøre kompleks information konkret. Selvom vejen til den grønne omstilling kan være besværlig og kompleks, mener hun, at alle skal have muligheden for at være med.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?