Varmepumpe - Sammenlign priser fra lokale installatører
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Få op til 4 tilbud her
Det tager kun 2 minutter.
Det tager kun 2 minutter.
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 24 november 2021

Fordele og ulemper ved de forskellige varmepumper

Skal jeg vælge jordvarme eller luft til vand varmepumpe?

Er du tvivl om, hvilken type varmepumpe der passer bedst til din bolig og dit varmeforbrug? Skal du vælge jordvarme, luft til vand varmepumpe eller luft til luft varmepumpe?

Få svar her på siden, hvor vi gennemgår, hvilke fordele og ulemper, der er ved de forskellige varmepumpetyper, så du kan finde ud af, hvad der er det bedste match for dig, når du skal vælge varmepumpe.

Fordele og ulemper ved de tre varmepumpetyper

Fælles for de tre typer varmepumper er, at du kan få store besparelser på din varmeregning. Derudover er alle pumperne fuldt ud funktionsdygtige i det danske klima.

Hvis du overvejer at købe en varmepumpe, vil en autoriseret installatør rådgive dig om, hvordan pumpen skal dimensioneres, så du får det optimale ud af den. Det betyder, at du får en komplet varmeløsning skræddersyet til dine behov og din økonomi - lige meget om du vælger luft til luft, luft til vand eller jordvarme.

Skulle du have lyst til at modtage skræddersyede priser, kan du ved at udfylde formularen øverst på siden indhente op til 4 gratis og uforpligtende tilbud på en varmepumpe.

Bestil tilbud på varmepumpe nu

Udfyld formularen på bare 1 minut

Luft til luft varmepumpe

Fordele

Luft til luft varmepumpeDe tre helt store fordele ved en luft til luft varmepumpe er pris, størrelse og simpel opsætning.

Det er den billigste type af varmepumpe, da prisen ligger på omring 12.000 til 25.000 kr. Det er en lav pris, når du tænker på, hvad du får ud af sådan en varmepumpe. Du kan nemlig få en besparelse på helt op til 50% af din varmeregning, hvis du skifter fra et traditionelt olie- eller gasfyr.

Samtidigt er opsætningen så simpel, at pumpen kan monteres på én dag med hjælp fra en autoriseret installatør.

Du skal være opmærksom på, at du bør placere indendørsdelen, blæseren, højt oppe i boligens største rum. Dette sikrer, at varmen spredes ligeligt i boligen, og det skaber samtidig en god luftcirkulation. En luft til luft varmepumpe fungerer bedst i et stort, sammenhængende rum eksempelvis et køkkenalrum eller et køkken og stue bygget i ét.

Moderne luft til luft varmepumper har mulighed for at fungere ligesom aircondition. Det betyder, at de aktivt kan afkøle boligen. Det gør denne slags varmepumpe særlig fordelagtig i et sommerhus. Klimaanlægsfunktionen dækker i de fleste tilfælde også over en filterfunktion, som kan filtrere pollen og andre partikler, samt styre luftfugtigheden i boligen. Opvarmning med varmepumpe af denne type kan virke utrolig godt på indeklimaet i boligen.

Flere og flere varmepumper har digitale funktioner, som tillader dig at styre varmen, selvom du ikke er til stede i boligen. Det er rigtig smart, hvis du for eksempel skal sørge for at holde en bestemt temperatur i dit sommerhus for at undgå frost i rør. Derudover kan du, når du er på vej op til sommerhuset sørge for, at der er en behagelig temperatur i studen der indbyder til øjeblikkelig hygge.

Ulemper

Udendørsdelen kan støje. Hvor meget afhænger af hvilken model du vælger. Der findes dog flere pumper på markedet som ikke støjer meget mere end en opvaskemaskine. En varmepumpe støjniveau måles i decibel (dB). For luft til luft varmepumper ligger dB fra 58 - 65 hB.

Flere af varmepumpens “ekstra” funktioner, såsom aircondition og filterfunktionen, kræver en del strøm. Det kan derfor trække din elregning op, hvis det er funktioner, du bruger meget.

Ved hårde vintre, hvor temperaturerne kan bevæge sig ned mod -15 til -20 grader celcius, er det kun nogle varmepumper der kan følge med. Under sådanne forhold vil varmepumpen anvende elektricitet til at holde boligens temperatur oppe, og det afspejler sig på elregningen.

Fordele
 • Lav pris i forhold til luft til vand og jordvarme
 • Stor besparelse på varmeregning
 • Hurtig og nem opsætning
 • Mulighed for aircondition
 • Digitale funktioner
 • Godt som supplement til eksisterende varmekilde
Ulemper
 • Kan støje udenfor
 • Ekstra funktioner kan trække elregning op
 • Begrænset effekt i lave minusgrader
Bestil tilbud nu

Udfyld formularen på bare 1 minut

Luft til vand varmepumpe

Fordele

Luft til vand varmepumpeLuft til vand varmepumpen er mere effektiv til at opvarme din bolig sammenlignet med luft til luft varmepumpen. Den giver dig både varme og varmt vand. Denne pumpe kan derfor erstatte dit olie- eller gasfyr fuldstændigt. En luft til vand varmepumpe bruger radiatorer og varmerør til opvarmning. Gulvvarme fungerer særlig godt med denne slags varmepumpe. 

En af de helt store fordele er pumpens evnen til at opvarme brugsvand. Med opvarmning af brugsvand kan du spare yderligere på din varmeregning og dit CO2 udslip.

Denne slags varmepumpe virker typisk bedre under lavere temperaturer end en luft til luft varmepumpe. Med en luft til vand varmepumpe behøver du sjældent at bruge ekstra strøm på at opvarme din bolig - selv når termometret bevæger sig et godt stykke under minusgraderne.

Hvor luft til luft varmepumpen kan anvende aktiv køling, der dog koster på elregningen, kan en luft til vand varmepumpe afkøle din bolig passivt. Den passive afkøling foregår ganske simpelt ved at lade koldt vand, i stedet for opvarmet, løbe igennem radiatorer og varmerør. Denne metode til afkøling er langsommere og ikke ligeså effektiv som når en aircondition afkøler, men den er til gengæld væsentligt billigere.

Da varmepumpen bruger vand i radiatorer og varmerør til at fordele varmen, er anlægget indendørs lydløst.

Opsætningen af en luft til vand varmepumpe er relativt simpel. Udendørsdelen fungerer på samme måde som på en luft til luft varmepumpe og er ikke svær at opsætte. Dog skal hele anlægget kobles til de etablerede radiatorer og varmerør.

For at opsummere så er luft til vand varmepumpen dyrere, men også mere effektiv end en luft til luft varmepumpe. Det er en billigere løsning sammenlignet med jordvarme, og det giver dig en næsten lige stor besparelse på varmeregningen. Hvis du ønsker at læse mere om priser på luft til vand varmepumpe, kan du læse vores indlæg: Hvad koster en luft til vand varmepumpe?

Hvis du ønsker at skifte fra elvarme, olie- eller gasfyr, og du bor i et område uden fjernvarme, har du mulighed for at søge tilskud i Energistyrelsens Bygningspulje. Således kan du få op til 24.800 kr. i tilskud ved skift til luft til vand varmepumpe.

Ulemper

Prisen starter ved cirka 70.000 kr. og bevæger sig op imod 100.000 kr. Det er derfor en del dyrere end en luft til luft varmepumpe. Anlægget formår skam stadig at betale sig selv ind, men investeringen kan være en stor mundfuld for nogle.

En luft til vand varmepumpes passive afkøling er ikke ligeså kraftig som aktiv afkøling ved aircondition. Har du behov for at regulere temperaturen i din bolig hurtigt, slår den passive afkøling altså ikke helt til.

Luft til vand varmepumpen består ligesom luft til luft varmepumpen af en indedel og en udedel. Udedelen suger luft ind, og dette kan godt larme lidt og bør derfor placeres væk fra soveværelsesvinduer og naboer. Lydeffektniveauet er lavere for nogle modeller sammenlignet med luft til luft varmepumpe. Det starter fra 42 dB og går op til 72 dB.

En luft til vand varmepumpe kan kun opvarme ved hjælp af radiatorer og varmerør. Har du ikke dette i din bolig, skal du derfor først have anlagt radiatorer, gulvvarme eller en kombination af disse.

Fordele
 • Lydløst anlæg indenfor
 • Opvarmer brugsvand
 • Passiv afkøling af bolig
 • Simpel opsætning
 • Billigere end jordvarme
Ulemper
 • Dyrere end luft til luft varmepumpe
 • Langsom afkøling af bolig
 • Støj fra udendørsanlæg
Bestil tilbud nu

Udfyld formularen på bare 1 minut

Jordvarmepumpe

Fordele

Jordvarme anlægJordvarmepumpen deler flere fordele med luft til vand varmepumpen. Den har dog den allerbedste effektivitet, driftssikkerhed og levetid - tre kæmpe fordele i sig selv.

Ligesom luft til vand varmepumpen kan jordvarme lave passiv afkøling, som fungerer på samme måde ved at lade koldt vand cirkulere i rørsystemet.

Hvor luft til luft- og luft til vand varmepumpen har en støjende udedel, benytter jordvarmepumpen sig ikke af udendørs luftindtag. Det er derfor en helt lydløs løsning. Dette gælder også indendørsdelen, der distribuerer varmen via radiatorer og varmerør.

Med jordvarme får du også  varmt vand, hvilket sænker din varmeregning og dit CO2-udslip betragteligt.

Endnu en fordel, som jordvarme har i forhold til en luft til vand varmepumpe, er en højere fremløbstemperatur. En højere fremløbstemperatur fungerer bedre med ældre radiatorer og varmerør. Jordvarme virker hele året rundt, også i ekstrem kulde. Denne løsning er altså den bedste, hvis du vil undgå en højere elregning i vintermånederne.

Det kræver forholdsvis plads at anlægge jordvarme. Men selvom du ikke har et stort eller passende haveareal, kan du stadig få jordvarme. Det kan lade sig gøre med en lodret jordboring. Her bliver der boret et 120-180 meter hul ned i jorden, og slangen placeres vertikalt i stedet for horisontalt.

Ulemper

Et horisontalt anlæg, hvor jordslangerne graves ned i en meters dybde, kræver en have på cirka tre til fire gange boligens størrelse. For at kunne dække et gennemsnitligt varmebehov i et typisk hus kræver jordvarme et areal på ca. 300 m2. Haven må derudover ikke være dækket af skygge fra store trækroner eller bygninger.

Prisen for et jordvarmeanlæg er høj. Du skal regne med en pris fra 130.000 kr. Effekten af jordvarmeanlægget er også høj, så du kan tjene dine penge hjem igen.

Prisen på et vertikalt jordvarmeanlæg starter fra omkring 200.000 kr, og perioden før anlægget har betalt sig selv ind, er derfor en smule længere.

Uanset om du vælger en lodret eller vandret løsning, kan du påregne et større anlæggelsesprojekt der kræver professionel assistance.

Fordele
 • Passiv afkøling
 • Lydløst anlæg både inde og ude
 • Opvarmning af brugsvand
 • God effekt hele året
 • Stort set vedligeholdelsesfrit
 • Stor effekt og stor besparelse
 • Øger værdien på din bolig
Ulemper
 • Krav om have på op til fire gange din boligs størrelse
 • Større investering (op til 200.000 kr.)
 • Krav om professionel assistance

Modtag gratis og uforpligtende tilbud på varmepumper

Vi håber at du nu har fået et overblik over fordelene og ulemperne ved de forskellige varmepumper. Er du endnu usikker kan du læse mere om en varmepumpe her. Du kan på samme side bestille op til fire gratis og uforpligtende tilbud med konkurrencedygtige tilbud. Er du fortsat i tvivl, om købet af en varmepumpe er det rigtige for dig, kan du her læse mere om, hvad en varmepumpe er og hvor stor den skal være.

Bestil tilbud nu

Udfyld formularen på bare 1 minut

Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Skribent

Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. "Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget" er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.