Bestil tilbud på varmepumpe her
Udfyld formularen, og modtag op til 4 tilbud på en varmepumpe
Spar tid

Udfyld kun 1 formular og modtag op til 4 tilbud fra særligt udvalgte samarbejdspartnere

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Varmepumpe - Få op til 4 gratis tilbud på varmepumper
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 05. december 2018

Fordele og ulemper ved varmepumper

Det kan være svært at få et overblik over de fordele og ulemper som forskellige varmepumper har, f.eks. om det lige skal være jordvarme eller luft til vand varmepumpe. I denne blog vil vi dog gennemgå de mest fremtrædende positive og negative træk ved luft til luft varmepumper, luft til vand varmepumper og jordvarme.

Fælles for alle varmepumper er selvfølgelig massive besparelser på din varmeregning. Skulle du allerede nu have lyst, kan du ved at udfylde formularen, indhente op til 4 gratis og uforpligtende tilbud på en varmepumpe.

Fordele

Luft til luft varmepumpens helt store fordel er dens lille pris, størrelse og simple opsætning. Af alle varmepumper er det den, som du kan få bedst tilbud på, af selv samme årsager. Luft til luft varmepumpen kræver kun en udendørs varmepumpe til luftindtag og en indendørs blæser til at cirkulere varme dit hjem.

Prisen på en luft til luft varmepumpen er omkring 12.000 til 25.000 kroner. Det er en lav pris når man tænker på hvad du får ud af en sådan varmepumpe. En besparelse på helt op til 50% af din varmeregning, såfremt du foretager skiftet fra et traditionelt olie- eller gasfyr.

Opsætningen af varmepumpen er samtidig så simpel at det kan ordnes på én dag, med hjælp fra en autoriseret installatør. Du skal være opmærksom på at du bør placere indendørs blæseren højt i boligens største rum, dette sikrer at varmen spredes ligeligt i boligen, skaber samtidig en god luftcirkulation.

Moderne luft til luft varmepumper har yderligere mulighed for at agere aircondition. Dette betyder at de kan aktivt afkøle boligen, hvad der gør denne slags varmepumpe særlig fordelagtig i et sommerhus. Klimaanlægsfunktionen dækker i de fleste tilfælde også over en filterfunktion, som kan filtrere pollen og andre partikler, samt styre luftfugtigheden i boligen. Opvarmning med varmepumpe af denne type, kan altså virke utrolig godt på indeklimaet i boligen.

Udover dette har flere og flere luft til luft varmepumper digitale funktioner, som tillader dig at styre varmen selvom du ikke er til stede i boligen. Det er rigtig smart, hvis du for eksempel skal sørge for at holde dit sommerhus en vis temperatur for at sikre dig imod frost i rør. Ydermere kan du, når du er på vej op til sommerhuset, gøre stuen klar med en behagelig temperatur.

Ulemper

Udendørsdelen af en luft til luft varmepumpe kan støje en anelse, afhængig af hvilken model du vælger. Der findes dog flere på markedet som ikke støjer meget mere end en opvaskemaskine.

Flere af luft til luft varmepumpens “ekstra” funktioner, såsom aircondition og filterfunktionen, kræver en del strøm, og kan derfor trække din elregning betydeligt op hvis de bliver brugt meget.

Ved de hårdere vintre, hvor temperaturerne kan bevæge sig ned mod -15 til -20 grader celcius, er det kun de nyeste og dyreste luft til luft varmepumper der kan følge med. Under sådanne forhold vil varmepumpen anvende elektricitet til at holde boligens temperatur oppe, og det afspejler sig på elregningen.

Luft til luft varmepumpe

Luft til vand varmepumpen

Fordele

Luft til vand varmepumpen er mere effektiv til at opvarme din bolig end luft til luft varmepumpen. Den bruger radiatorer og/eller varmerør til opvarmning og særligt gulvvarme fungerer godt med denne slags varmepumpe. 

Da varmepumpen bruger vand i radiatorer og/eller varmerør til at varme, er anlægget indendørs ganske lydløst, særligt hvis du har nyere radiatorer og/eller varmerør anlagt. 

En af de helt store fordele ved en luft til vand varmepumpe, er pumpens evnen til også at opvarme brugsvand. Med opvarmning af brugsvand kan du spare yderligere på din varmeregning, og dit CO2 udslip. Denne slags varmepumpe har typisk også evne til at virke under lavere temperaturer end de fleste luft til luft varmepumper. Med en luft til vand varmepumpe behøver du altså sjældent at bruge ekstra strøm på at opvarme din bolig - selv når termometret bevæger sig et godt stykke under minusgraderne.

Hvor luft til luft varmepumpen kan anvende aktiv køling, der dog koster på elregningen, kan en luft til vand varmepumpe afkøle din bolig passivt. Den passive afkøling foregår ganske simpelt ved at lade koldt vand i stedet for opvarmet, løbe igennem radiatorer og/eller varmerør. Denne metode til afkøling er langsommere og ikke ligeså effektiv som en airconditions aktive afkøling, men den er til gengæld væsentligt billigere.

Opsætningen af luft til vand varmepumpe er relativt simpel. Udendørsdelen fungerer på samme måde som luft til luft varmepumpe og er ikke videre svær at udføre, dog skal hele anlægget kobles til de etablerede radiatorer og/eller varmerør.

Ulemper

Prisen på en luft til vand varmepumpe starter ved cirka 70.000 kroner og bevæger sig op imod 100.000 kroner. Anlægget formår skam stadig at betale sig selv ind, men investeringen i anlægget er af en størrelsesorden der kan være en for stor mundfuld for nogle.

En luft til vand varmepumpes passive afkøling er ikke ligeså kraftig som aktiv afkøling ved aircondition, har du behov for at regulere temperaturen i din bolig hurtigt slår den passive afkøling altså ikke helt til.

Ligesom luft til luft varmepumpen bruger luft til vand varmepumpen en udendørsdel til at indtage luft. Denne del larmer også en anelse, og bør derfor placeres væk fra soveværelsesvinduer og naboer.
En luft til vand varmepumpe kan kun opvarme ved hjælp af radiatorer og/eller varmerør, har du ikke dette i din bolig skal disse altså anlægges, hvad der øger størrelsen af investeringen du må ligge for denne varmepumpe.

opvarmning termostat

Jordvarmepumpen

Fordele

Jordvarmepumpen deler flere fordele med luft til vand varmepumpen, det er dog den pumpe med allerbedst effektivitet, driftssikkerhed og levetid - kæmpe fordele i sig selv.

Udover det tilbyder denne opvarmningsløsning også passiv afkøling, ligesom luft til vand varmepumpe, og ved samme metode.

Hvor luft til luft og luft til vand varmepumpe har en støjende udedel, benytter jordvarmepumpen sig ikke af udendørs luftindtag og er derfor helt lydløst. Dette gælder også indendørs hvor der opvarmes via radiatorer og/eller varmerør.

Med jordvarmepumpen kan du også opvarme brugsvand der, ligesom med luft til vand varmepumpen, er med til at sænke din varmeregning og CO2 udslip betragteligt.

Endnu en fordel som en jordvarmepumpe har over luft til vand varmepumpen er en højere fremløbstemperatur. Ældre radiatorer og/eller varmerør kan have behov for en højere fremløbstemperatur, men selv hvis du sidder med sådanne, kan en jordvarmepumpe være den perfekte løsning for dig. Jordvarmepumper virker hele året rundt, også i ekstrem kulde, denne løsning er altså den bedste hvis du vil undgå en højere elregning i vintermånederne.

Ulemper

Ulemper ved jordvarme er der også. En jordvarmepumpe kræver, som navnet antyder, jord. Helt specifikt haveareal. Et vandret anlæg kræver en have på cirka tre til fire gange boligens størrelse. En have der vel at mærke ikke må være dækket af skygge fra store trækroner eller skure. Ydermere er prisen for et sådan anlæg høj, omkring 130.000 kroner. Dog er denne pris ikke højere end at anlægget sagtens kan tjene sig selv hjem igen.

Såfremt du ikke har adgang til en stor nok have kan du overveje et lodret anlæg, her kommer prisen dog op omkring 200.000 kroner, og perioden før anlægget har betalt sig selv ind, er derfor en smule længere.

Uanset om du vælger en lodret eller vandret løsning, kan du påregne et større anlæggelses projekt der kræver professionel assistance.

 

Fire gratis og uforpligtende tilbud på varmepumper

Vi håber at du nu har fået et overblik over fordelene og ulemperne ved de forskellige varmepumper. Er du endnu usikker kan du læse mere om en varmepumpe her. Du kan på samme side bestille op til fire gratis og uforpligtende tilbud med konkurrencedygtige tilbud.