SPAR hundredevis af kroner om året på din varmeregning ved at installere en varmepumpe
Få op til 4 tilbud her
1/4
Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 1. december 2023

Sådan er et varmepumpe strømforbrug

Hvor meget strøm bruger en varmepumpe?

Har du også overvejet; hvor meget koster det at have en varmepumpe kørende? Så skal du bare læse videre her. Vi gennemgår i det her indlæg, hvad det koster dig i strøm (kWh) og kroner og øre, når du har din varmepumpe kørende.

I et dansk gennemsnitshus på 130m2 bruger de tre typer varmepumper årligt følgende mængde af strøm:

 • Jord til vand varmepumpe: 5.246 kWh
 • Luft til vand varmepumpe: 5.746 kWh
 • Luft til luft varmepumpe: 3.202 kWh

Husk; en luft til luft varmepumpe kan ikke fungere som primær varmekilde. Den har et lavere strømforbrug sammenlignet med de to andre, da den kun opvarmer huset og ikke også brugsvand.

Ønsker du at sammenligne skræddersyet tilbud på varmepumper fra erfarne installatører? Lad være med at bruge dage på at at finde den rette installatør. Med vores service kan du på ingen tid modtage op til 4 skræddersyet tilbud på varmepumper.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Et varmepumpe strømforbrug

En varmepumpe bruger strøm for at fungere. Det vil sige, at hvis du skifter fra et olie- eller gasfyr, til en varmepumpe, vil du se en stigning i dit strømforbrug. Med en varmepumpe som varmekilde vil du dog slippe for en separat varmeopgørelse, da alt dit forbrug af varme vil gå over dit elforbrug.

Et varmepumpe strømforbrug afhænger af størrelsen på varmepumpen, hvor meget strøm du bruger og om du har fået en varmepumpe der dækker dine behov.

Hvor meget strøm bruger en varmepumpe i døgnet?

Når vi snakker strømforbrug, udregner vi det typisk årligt, da et strømforbrug kan variere fra dag til dag. Der kan være dage, hvor du bruger mindre strøm og dage med mere. Også årstiderne påvirker dit strømforbrug, de fleste bruger mere strøm i vintermånederne, da du her er mere indendøre.

I skemaet herunder kan du se en udregning af et varmepumpe forbrug i døgnet. Der er taget udgangspunkt i et dansk gennemsnitshus på 130m2. Tallene er et gennemsnit og vil derfor kunne variere fra dag til dag. Det giver dog en indikation af, hvad du kan forvente, at dit strømforbrug i døgnet vil være for en varmepumpe.

En varmepumpes strømforbrug i døgnet
VarmepumpeÅrligt forbrugForbrug i døgnet (gns.)
Luft til luft3.202 kWh9 kWh
Luft til vand5.746 kWh16 kWh
Jord til vand5.246 kWh14 kwh

Hvor meget strøm bruger et hus med varmepumpe?

Et hus med varmepumpe kan bruge alt mellem 6.600 og 17.300 kWh/år. Det hele afhænger af størrelsen på huset, og hvem der bor i huset. I de nedenstående eksempler tager vi udgangspunkt i en familie på to voksne og to børn. Udregningen er foretaget via Energistyrelsens energiforbrugsberegner.

Varmpumpe strømforbrug for lille hus

6.600 – 9.500 kWh/år

Varmepumpe strømforbrug mellem hus

9.500 – 12.400 kWh/år

Stort hus

12.400 – 17.300 kWh/år

Et større hus kræver ofte mere strøm, da der er flere forskellige tilslutninger der udgør husstandens strømforbrug. Der er yderligere også flere rum der skal varmes op, så derfor stiger et varmepumpe strømforbrug naturligt, jo større et hus er. Vil du vide, hvor stor en varmepumpe, du har brug for, kan du læse mere om dette i vores udførlige guide: Så stor en varmepumpe skal du bruge.

Du kan læse om luft til vand varmepumpe til 200m2 forbrug og forbruget for en luft til vand varmepumpe til 150 m2, samt forbruget for en luft til luft varmepumpe til 150 m2 i vores artikler.

Med den strøm du bruger, skal du huske, at du med en varmepumpe får strømmen op til 5 gange igen i varme. Et varmepumpe strømforbrug har en høj energieffektivitet. For hver 1 kWh som en varmepumpe bruger, får du mellem 3-5 kWh i varme. Dermed bliver dit strømforbrug bedre udnyttet, når du bruger en varmepumpe fremfor andre alternativer.

Hvad koster en varmepumpe i strøm?

Regningen for dit forbrug af strøm afhænger af prisen på el. Det gode ved at have en varmepumpe er, at du kun skal bekymre dig om prisen på el og ikke også gas eller olie.

Man siger normalvis, at elprisen i gennemsnit ligger på 2,5 kr. I skrivende stund, august 2022, ligger gennemsnitsprisen på el på 3,75 kr.

Prisen på el, er ligesom med prisen på gas og olie, steget historisk meget. Allerede i slutningen af 2021 kunne man se, at priserne i 2022 ville bliver umanerligt høje. Energistyrelsen lavede derfor en beregning på den prisstigning, du kan forvente på din varmekilde, og størrelsen på ekstraregningen.

Sådan påvirker prisstigninger de forskellige varmetyper
VarmekildeFør prisstigningerEfter prisstigningerEkstraregning
Varmepumpe8.300 kr.11.300 kr.3.000 kr.
Olie23.300 kr.26.800 kr.3.500 kr.
Naturgas13.800 kr.20.900 kr.7.100 kr.
Elvarme13.800 kr.28.300 kr.10.000 kr.

Ovenstående tabel er en beregning foretaget af Sparenergi.dk. Beregningen er baseret på et forbrug på 1.696 m3 naturgas, 1.948 liter olie, 18.100 kWh elvarme og 5.485 kWh el til varmepumpe i et typisk 140 m2 hus. Udgifterne til anskaffelse af varmekilderne er ikke medregnet.

Som du kan se i skemaet, er prisen på et varmepumpe el forbrug lavere end både olie og gas, både før og efter prisstigninger. Yderligere er ekstraregningen også lavere.

Skifter du dermed fra et olie- eller gasfyr, kan du forvente en væsentlig lavere udgift, også når priserne rammer det normale niveau igen. Vil du gøre det at skifte dit gamle olie- eller gasfyr til en varmepumpe nemmere? Undgå arbejdet med at lede efter den rette installatør, lad os gøre alt arbejdet for dig. Vi kan give dig op til 4 tilbud fra danske installatører, helt gratis og uden binding.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Er en varmepumpe dyr i drift?

En varmepumpe er billigere i forbrug sammenlignet med andre alternativer. Det er yderligere en mere energieffektiv varmeløsning end f.eks. olie- eller gasfyr. Med en varmepumpe er det som udgangspunkt kun din strøm, du skal være opmærksom på.

Sammenligner du med olie- eller gasfyr, vil du opleve, at du sparer op til 50% på din varmeregning, når du skifter til en varmepumpe.

Hvad koster en luft til vand varmepumpe i drift?

For et gennemsnits dansk hus vil et luft til vand varmepumpe strømforbrug være 16.803 kr. årligt. Denne udregning er lavet med en elpris på 3,87 kr. pr. kWh. Hvor mange kWh bruger en luft til vand varmepumpe, afhænger som nævnt tidligere af mange faktorer, men en ting er sikkert. Et varmepumpe el forbrug vil koste dig mindre end andre varmealternativer.

Varmepumpens høje energieffektivitet er med til at gøre, at du får mere ud af de kWh du betaler for. For hver ene kWh en varmepumpe trækker ind får du omkring 3 kWh ud. For de bedste varmepumper kan det endda være 5 kWh, der opvarmer din bolig. Dermed får du altså dit forbrug op til fem gange igen, og betaler på sin vis mindre end du faktisk forbruger.

En luft til vand varmepumpe installation er den gode totalløsning. Luft til vand varmepumpe prisen er ikke nær så høj som ved jordvarme, men du får de samme fordele som energieffektivitet, lavere varme omkostninger og en grønnere varmeløsning.

Er du interesseret i at vide, hvad koster jordvarme, kan du læse mere i vores artikel.

Årligt elforbrug jordvarme

Jordvarme
20.302 kr.

Årligt elforbrug luft til vand varmepumpe

Luft til vand
22.237 kr.

Årligt elforbrug luft til luft

Luft til luft
12.392 kr.

Ekstraordinære høje elpriser i 2022

Elpriserne er steget eksplosivt siden slutningen af 2021, og som dansker kan du mærke prisstigningerne. Den rene elpris ændrer sig fra time til time og kan, når den er dyrest ramme et niveau på over 5 kr./kWh, et niveau der ikke er set siden finanskrisen.

Den høje elpris skyldes blandt andet en vindstille sommer i 2021. 80% af det samlede danske energiforbrug kommer fra grønne energikilder, heriblandt vindmøller. Kan vi ikke få nok energi fra vinden, skal Danmark købe strøm fra b.la. Tyskland, det gør, at priserne bliver høje.

Stadig billigste alternativ i forhold til olie, gas og el

Selv med høje elpriser er en varmepumpe stadig den billigste varmeløsning. Det er nemlig ikke kun elpriserne der er skudt i vejret, også priserne på olie og gas er steget voldsomt.

Skal vi sammenligne prisstigningerne, vil du stadig slippe billigere med en varmepumpe som varmeløsning i forhold til gas eller olie.

Som nævnt tidligere har Energistyrelsen lavet en beregning, af hvordan prisstigninger vil påvirke forskellige varmetyper. Der kan du blandt andet se, at med en varmepumpe som varmekilde vil du få den laveste ekstraregning, sammenlignet med både olie, naturgas og elvarme.

Foruden stadig at være den billigste løsning til opvarmning, findes der også andre måder at gøre et skifte til en varmepumpe billigere. Den reducerede elafgift og Varmepumpepuljen er to af dem.

Reduceret elafgift

Alle danske elkunder betaler en elafgift til staten. Har du el som din primære varmekilde, som ved en varmepumpe, kan du få reduceret den afgift. Du får med den reducerede elafgift en reduktion på alt forbrug, der ligger over 4000 kWh/år.

Pr. 1. juli er den reduceret elafgift 2022 på 94,38 øre pr. kWh. (inkl. moms).

For at få den reducerede elafgift skal det registreres i Bygnings- og Boligregistret, at din boligs primære opvarmningskilde er el. Herefter er det via dit elselskab, at du får den reducerede elafgift.

Varmepumpepuljen

Hvor den økonomiske fordel med den reducerede elafgift kommer løbende og gør dit forbrug billigere, er Varmepumpepuljen en fordel, der gør installationen af din varmepumpe billigere.

Med tilskud fra Varmepumpepuljen, kan du forvente et tilskud der dækker op mod 20% af totalprisen på installationen af din varmepumpe.

Varmepumpepuljen åbner for ansøgninger i 2024. Du kan allerede nu forberede din ansøgning til Varmepumpepuljen, så du ikke går glip af tilskud der dækker op til 20 % af totalprisen, på din varmepumpeinstallation. Indhent op til 4 tilbud fra erfarne, danske leverandører, så er du klar til at ansøge når Varmepumpepuljen åbner.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Hvad er billigst fjernvarme eller varmepumpe?

Om fjernvarme eller varmepumpe er den billigste løsning, er der ikke et kort og konkret svar på. Der er forskellige faktorer der spiller ind i vurderingen.

Fjernvarme er en god og økonomisk fornuftig løsning, men om det er den billigste løsning afhænger specifikt af, hvor du bor, og hvordan priserne på det fjernvarmenetværk, du er tilknyttet, udvikler sig.

Forsyningstilsynet udarbejder statistik over den danske fjernvarme, og på deres hjemmeside, kan du blandt andet se, hvordan priserne på fjernvarme kan variere. I 2019, som er det år, vi har de seneste tal fra, var det dyreste fjernvarmenetværk næsten fire gange dyrere end det billigste.

I valget mellem fjernvarme eller varmepumpe kan du altså være uheldig at være tilknyttet et af de dyre fjernvarmenetværk. Du undgår usikkerheden ved pris på et fjernvarmenetværk, når du vælger en varmepumpe.

Du skal dog være opmærksom på, at hvis du bor i et område med fjernvarme eller hvor der er planlagt fjernvarme, vil du ikke være berettiget til tilskud fra Varmepumpepuljen, hvis du vælger montering af en varmepumpe.

Spar på strømforbruget

Vil du spare på strømmen og sænke dit elforbrug kan du prøve at ændre i dine vaner. Ændringen af vaner kan også gøre en forskel i dit strømforbrug, prøv f.eks:

 • Sænke temperaturen – Sænker du temperaturen med bare 1°C i hele huset, sparer du 5% på varmeregningen. Sænker du temperaturen om natten og når du ikke er hjemme, kan du spare endnu mere.
 • Holde døren lukket mellem varme og kolde rum – Luk døren mellem rum, hvori du ønsker forskellige temperaturer.
 • Trække gardiner for – og fra igen – Træk dine gardiner for om aftenen og natten for at stoppe varmetab gennem vinduerne. Træk gardinerne fra igen om dagen for at få lys og varme ind i din bolig.

Foruden at ændre dine vaner kan du sikre, at du udnytter varmepumpens høje energieffektivitet ved at sørge for, at den har de bedste vilkår for at fungere, så varmen ikke går til spilde:

 • Skift dine gamle elapparater ud med nye, der har et godt energimærke.
 • Isolér dit hjem – Dette er specielt vigtigt for ældre boliger, der ofte ikke er så godt isolerede. Dit hus bliver opvarmet mest optimalt, hvis din varmepumpe ikke skal forbruge for meget el. Derfor kan du med fordel både isolere dit hus og udskifte dine gamle vinduer for at få mest ud af din varmepumpe.
 • Bliv selvforsynende – Ved at tilkoble solceller, udnytter du den naturlige energi til fulde. Dermed vil du blive selvforsynende med strøm til varmepumpen og således sænke udgifterne til strøm endnu mere.
 • Hold øje med dit varmeforbrug – Flere producenter tilbyder, at du kan styre din varmepumpe ved hjælp af en app eller en internetopkobling. Dermed kan du sænke temperaturen i hjemmet i løbet af dagen og mindske dine udgifter yderligere.

Ønsker du yderligere råd og vejledning, i varmepumper og deres høje energieffektivitet, så lad os hjælpe dig. I stedet for at du leder efter den rette installatør, med de bedste løsninger og priser, så lad os gøre det. Vi finder op til 4 installatører i dit område, der kan hjælpe dig til at få den perfekte varmepumpeløsning.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Nikita Gravesen
Skrevet af Nikita Gravesen, Skribent

Nikita har siden sommeren 2022 skrevet for Greenmatch.dk. Her skriver hun artikler om grønne løsninger til danskere, der gerne vil leve lidt grønnere. Hun sætter en dyd i at gøre kompleks information konkret. Selvom vejen til den grønne omstilling kan være besværlig og kompleks, mener hun, at alle skal have muligheden for at være med.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?