SPAR hundredevis af kroner om året på din varmeregning ved at installere en varmepumpe
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 6777 kr. om året
Spar op til 6777 kr. om året

Sænk din varmeregning ved at installere en varmepumpe

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 13. maj 2024

Hvad koster en varmepumpe i drift? Alt om varmepumpens forbrug

varmepumpe strømforbrug

Har du også overvejet; hvor meget koster det at have en varmepumpe kørende? Så skal du bare læse videre her. Vi gennemgår i det her indlæg, hvad det koster dig i strøm (kWh) og kroner og øre, når du har din varmepumpe kørende.

I et dansk gennemsnitshus på 130m2 bruger de tre typer varmepumper årligt følgende mængde af strøm:

 • Jord til vand varmepumpe: 5.246 kWh
 • Luft til vand varmepumpe: 5.746 kWh
 • Luft til luft varmepumpe: 3.202 kWh

Husk; en luft til luft varmepumpe kan ikke fungere som primær varmekilde. Den har et lavere strømforbrug sammenlignet med de to andre, da den kun opvarmer huset og ikke også brugsvand.

Ønsker du at sammenligne skræddersyet tilbud på varmepumper fra erfarne installatører? Lad være med at bruge dage på at at finde den rette installatør. Med vores service kan du på ingen tid modtage op til 4 skræddersyet tilbud på varmepumper.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Hvad koster en varmepumpe i strøm?

Du kan i skemaet se, hvad det vil koste at opvarme din bolig med hver type varmepumpe. Vi har taget udgangspunkt i tre forskellige elpriser, da det er elprisen, der er afgørende for, hvor meget varmepumpen koster i strøm.

Hvad koster en varmepumpe i strøm om året?
Varmepumpe typeÅrligt forbrug (kWh)Årlig pris (1,70 kr/kWh)Årlig pris (2,40 kr/kWh)Årlig pris (3,30 kr/kWh)
Luft til luft3.2025.444 kr.7.685 kr.10.567 kr.
Luft til vand5.7469.768 kr.13.790 kr.18.962 kr.
Jordvarme5.2468.918 kr.12.590 kr.17.312 kr.

Vi kan ikke forudse priserne for el. De går både op og ned, kan være regionsbestemte og afgifterne kan ændre sig. Derfor er skemaet også kun en oversigt, hvor vi prøver at vise, hvad du kan forvente med udgangspunkt i tre forskellige priser.

Der er flere faktorer, der er afgørende for den årlige pris på din varmepumpe.
Du skal være opmærksom på følgende:

 • Varmepumpen og dens effektivitet
 • Din bolig og hvordan du har isoleret dit hus
 • Den aktuelle el pris.
Få tilskud til isolering

Energirenoveringspuljen åbner d. 10. april kl. 10.00. Her kan du søge om tilskud til isolering, hvis dit hus har energimærke E, F eller G.

Reduceret elafgift

Alle danske elkunder betaler en el-afgift til staten. Har du el som din primære varmekilde, som ved en varmepumpe, kan du få reduceret den afgift. Du får med den reducerede elafgift en reduktion på alt forbrug, der ligger over 4.000 kWh/år.

Størrelsen på reduktion, og dermed din besparelse, bliver justeret halvårligt frem til 2030.

For at få den reducerede el-afgift skal du registrere, at din boligs primære opvarmningskilde er el i Bygnings- og Boligregistret. Herefter er det via dit elselskab, at du får den reducerede el-afgift.

Hvad koster en luft til luft varmepumpe i drift?

Luft til luft varmepump driftsomkostninger

I en gennemsnitlig dansk bolig bruger en luft til luft varmepumpe 3.202 kWh om året. Det svarer til en årlig pris på 5.444 kr. – 10.567 kr. afhængig af den aktuelle elpris. I denne udregning er der taget udgangspunkt i elpriser fra 1,70 kr./kWh – 3,30 kr./kWh.

For luft til luft varmepumpe vil du opleve en lav årlig pris, sammenlignet med de andre typer af varmepumper. En luft til luft varmepumpe kan ikke opvarme brugsvand, derfor er de årlige omkostninger så meget lavere.

På vores side “varmepumpe beregner” giver vi et konkret eksempel på, hvor meget du kan spare, når du skifter fra gasfyr til luft til vand varmepumpe.

Køber du en luft til luft varmepumpe, skal du derfor også have en løsning, der kan opvarme dit brugsvand, det kan være et gasfyr, træpillefyr eller et solfangeranlæg. Kombinerer du din luft til luft varmepumpe med solceller, vil du få endnu lavere omkostninger til el.

Læs mere om varmepumper og solceller i vores artikel: Kan det betale sig med solceller.

Hvad koster en luft til vand varmepumpe i drift?

Har du en luft til vand varmepumpe til opvarmning af både bolig og brugsvand, vil den årlige pris for drift være 9.768 kr – 18.962 kr. afhængig af den aktuelle elpris. Luft til vand varmepumpe er en af de billigste løsninger, når det kommer til opvarmning.

Er du nysgerrig på, om du skal vælge fjernvarme eller varmepumpe, så kan du i skemaet se, hvordan den årlige pris på luft til vand varmepumpe kan sammenlignes med andre opvarmningskilder.

Årlig pris for opvarmning ved forskellige opvarmningskilder
OpvarmningskildeÅrligt forbrugÅrlig pris inkl. brugsvand
Luft til vand varmepumpe5.746 kWh9.416 kr.
Jordvarme5.246 kWh8.598 kr.
Gasfyr1.654 m316.510 kr.
Fjernvarme18,1 MWh14.875 kr.
Pillefyr4.877 kg18.643 kr.

*Forbrug udregnet for 130m2 hus med årligt energiforbrug på 18.100 kWh inkl. opvarmning af brugsvand. Kilde: Bolius.dk

Størrelsen på dit hus er en afgørende faktor for, hvor meget strøm du bruger til opvarmning og yderligere, den rette varmepumpe størrelse til din bolig.

En luft til vand varmepumpe installation er den gode totalløsning. Luft til vand varmepumpe prisen er ikke nær så høj som ved jordvarme, men du får de samme fordele som energieffektivitet, lavere varme omkostninger og en grønnere varmeløsning.

Er du interesseret i at vide, hvad koster jordvarme, kan du læse mere i vores artikel.

Er du på udgik efter en varmepumpe til en specifik størrelse bolig, så kan du læse vores artikler:

Vil du have tilbud på en af de billigste opvarmningsformer lige nu, så kan vi hjælpe dig. Via vores store netværk af installatører, kan vi hurtigt og nemt finde op til 4 tilbud på installation af varmepumpe til dig.

Alt du skal gøre er at udfylde vores korte formular med enkelte spørgsmål, dermed slipper du selv for at bruge timer på at finde og kontakte installatører, men har stadig mulighed for at sammenligne tilbud og dermed opnå den bedste pris.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Hvor meget strøm bruger en varmepumpe om måneden og om dagen?

Når vi snakker strømforbrug, udregner vi det typisk årligt, da et strømforbrug kan variere fra dag til dag.

Der kan være dage, hvor du bruger mindre strøm og dage med mere.

Også årstiderne påvirker dit strømforbrug. De fleste bruger mere strøm i vintermånederne, da vi her er mere indendørs.

I skemaet har vi samlet et gennemsnit af det månedlige og daglige forbrug for hver type varmepumpe. Vi har taget udgangspunkt i et årligt forbrug for et hus på 130 m2.

En varmepumpes månedlige og daglige strømforbrug
VarmepumpeÅrlige forbrugMånedlige forbrug (gns.)Daglige forbrug (gns.)
Luft til luft3.202 kWh267 kWh9 kWh
Luft til vand varmepumpe5.746 kWh479 kWh16 kWh
Jordvarme5.246 kWh437 kWh14 kWh

Dit reelle månedlige og daglige forbrug afhænger af dine specifikke forhold og behov. Det kan dermed både være lavere eller højere end tallene i skemaet. Årstiden har også en stor indflydelse på det daglige forbrug.

Er du interesseret i en detaljeret gennemgang af, hvordan en varmepumpe fungerer, så kan du læse mere i vores artikel: Hvordan virker en varmepumpe enkelt forklaret.

Hvor meget strøm bruger en varmepumpe om vinteren?

Om vinteren bruger vi typisk mere varme, da det er koldere udenfor og vi opholder os mere indendørs. Derfor kan du forvente, at dit forbrug af varme vil være højere om vinteren, uanset hvordan du opvarmer din bolig.

En luft til vand varmepumpe bruger i gennemsnit 479 kWh om måneden, om vinteren vil det typisk være højere, ligesom det om sommeren vil være lavere. Det vil være det samme for luft til luft varmepumpe og jordvarme.

Om vinteren kan din luft til luft eller luft til vand varmepumpe have en lavere effektivitet, dog vil den typisk kun falde til 2. Det betyder, at du stadig får 2 kWh i opvarmning for hver 1 kWh strøm varmepumpen bruger.

Investerer du i den bedste luft til vand varmepumpe med høj effektivitet, så vil effektiviteten også være højere ved de lave temperaturer.

Er du klar til at drage nytte af varmepumpens lave strømforbrug?

Hvis du er træt af høje omkostninger til varme, så er et skifte til en varmepumpe den helt rigtige løsning. Når du køber en varmepumpe, bør du altid rådgive dig med en professionel installatør, så du er sikker på, at du får den rette varmepumpe og dermed kan begynde at spare.

Du kan selv bruge timer på at finde og kontakte installatører, så du kan indsamle flere tilbud til at sammenligne, eller du kan lade os gøre det for dig. Vi har et stort netværk af installatører, der alle har erfaring med installation af varmepumpe fra flere producenter. Uanset varmepumpe kan de hjælpe dig.

Alt du skal gøre er at udfylde vores korte formular, så vil du modtage op til 4 tilbud fra erfarne danske installatører. Herefter er det op til dig at vælge det tilbud, der bedst passer til dig og dine behov.

Tilbuddene du modtager er 100 % gratis og uforpligtende.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål om varmepumpens strømforbrug og driftsomkostninger

Nikita Gravesen
Skrevet af Nikita Gravesen, Skribent

Nikita har siden sommeren 2022 skrevet for Greenmatch.dk. Her skriver hun artikler om grønne løsninger til danskere, der gerne vil leve lidt grønnere. Hun sætter en dyd i at gøre kompleks information konkret. Selvom vejen til den grønne omstilling kan være besværlig og kompleks, mener hun, at alle skal have muligheden for at være med.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?