SPAR hundredevis af kroner om året på din varmeregning ved at installere en varmepumpe
Få op til 4 tilbud her
1/4
Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 1. december 2023

Varmepumpe i Danmark: Funktion, priser og typer i 2023

Varmepumpe: Priser, typer og info

En varmepumpe er en af de mest optimale og effektive varmekilder, der findes. Ikke nok med at den kan give dig en betydelig besparelse på din varmeregning, så er den også en bæredygtig løsning, der er skånsom for miljøet.

Med en varmepumpe skal du aldrig bekymre dig om høje olie- og gaspriser, du vil samtidig opleve, hvordan teknologien kan forvandle din opvarmning til en ren og problemfri proces.

Vores artikel vil give dig alle de oplysninger, du har brug for til at træffe det bedste valg. Vi guider dig igennem alt du skal vide om varmepumper og sammenligner dem med alternative opvarmningsmetoder, så du kan vælge rigtigt, hvis du overvejer at investere i grøn opvarmning af dit hjem.

Begynd allerede nu med at spare på din varmeregning!

Bruger du vores service, undgår du selv at skulle bruge timer af din fritid på at finde og kontakte installatører. Alt du skal gøre, er at udfylde en kort formular med enkelte spørgsmål, herefter vil du modtage tilbud fra op til 4 danske installatører, der vil give dig tilbud på varmepumpeinstallation.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Hvad er en varmepumpe?

Varmepumpen er den tredje mest populære opvarmningsløsning i Danmark, og i 2023 er der 161.242 boliger der bliver opvarmet af en varmepumpe.

En varmepumpe er en grøn og effektiv opvarmningsløsning, der kan opvarme både bolig og brugsvand. Denne løsning omdanner naturlige ressourcer som vand, luft eller varme i jorden til varme der kan bruges i dit hjem.

Med en varmepumpe udnytter du varmen der er i naturen, og har derfor en bæredygtig kilde til varme. Du mindsker dermed din CO2-udledning, da du undgår fossile brændstoffer.

Hvordan fungerer en varmepumpe?

En varmepumpe er et varmeanlæg bestående af tre dele:

 1. En udedel der optager varmen fra omgivelserne (jord, luft eller vand)
 2. En indedel der afgiver varme indenfor
 3. Isolerede rør og kabler mellem de to dele.

Udedelen optager varme fra omgivelserne, det kan både være jord, luft eller vand. Varmen fra omgivelserne får kølemidlet til at koge og fordampe. Dampen komprimeres i kompressoren, hvilket får trykket og temperaturen til at stige. Denne varme afgives inde i indedelen, hvor kølemidlet afkøles og igen bliver til væske, som så løber tilbage til udedelen. Herefter starter processen igen, og sådan kører varmepumpen.

I indedelen overføres varmen til varmefordelingssystemet i boligen. Det kan enten være til et vandbårent system med radiatorer eller gulvvarme, her er der tale om luft til vand varmepumpen eller som ventileret luftvarme, hvorved der er tale om en luft til luft varmepumpe.

Luft til luft varmepumpe

Luft_til_luft

Luft til vand varmepumpe

Luft_til_vand

Jordvarme

Jordvarme_varmepump

Varmepumpe typer

På det danske marked kan du typisk finde tre typer af varmepumper:

 • Luft til luft varmepumpe
 • Luft til vand varmepumpe
 • Jordvarme.

Det er typisk størrelsen på varmepumpen det afgør prisen på din varmepumpe. Da en luft til luft varmepumpe ikke kan opvarme brugsvand vil den typisk være mindre end de andre typer af varmepumper og dermed også have en lavere pris.

luft til luft varmepumpe

Luft til luft varmepumpe pris: 10.000 kr. – 30.000 kr.

Luft til vand varmepumpe

Luft til vand varmepumpe pris: 100.000 kr. – 130.000 kr.

jordvarme

Jordvarme pris:
150.000 kr. – 200.000 kr.

Monoblock, split unit eller samlet enhed?

I Danmark findes der tre slags luft til vand varmepumper; monoblock, split unit og en samlet enhed. Det er teknikken og antal dele, der gør dem forskellige. En monoblock består af én del, der står udenfor, hvor split unit består af to dele. Begge af disse typer kan du tilkoble en varmtvandsbeholder, så du også kan få varmt brugsvand.

Ved en samlet enhed er varmtvandsbeholderen inkluderet i varmepumpens indedel. Varmepumpe som samlet enhed er den mest populære type i Danmark, da den giver både varme og varmt brugsvand uden så meget arbejde fra din side.

Læs mere om hver type varmepumpe ved at folde den ud.

Hvad koster en varmepumpe?

Prisen på en varmepumpe afhænger af forskellige faktorer, den vigtigste, hvilken type varmepumpe du vil have.
Luft til luft varmepumpe pris ligger typisk mellem 15.000 – 25.000 kr. For en luft til vand varmepumpe og jordvarmeanlæg afhænger prisen typisk af størrelsen på den bolig der skal opvarmes.

I følgende tabel har vi samlet vejledende gennemsnitspriser på luft til vand og jordvarme afhængig af boligstørrelse.

Pris på varmepumpe
BoligarealPris inkl. montering (horisontal jordvarme)Pris inkl. montering (luft til vand)
80 – 140 m2130.000 kr. – 175.000 kr.100.000 kr. – 130.000 kr.
140 – 200 m2140.000 kr. – 185.000 kr.110.000 kr. – 150.000 kr.
200 – 300 m2150.000 kr. – 200.000 kr.140.000 kr. – 170.000 kr.

Disse priser er kun vejledende, en præcis pris vil afhænge af flere forskellige faktorer. Du kan læse mere om faktorerne i vores artikel om luft til vand varmepumpe priser.

Du kan sagtens købe luft til luft og luft til vand varmepumper online og i byggemarkeder, men du skal være opmærksom på at du ikke selv må stå for montering af varmepumpe. Det skal gøres af en VE-certificeret installatør.

Via forskellige udbydere er det også muligt at få varmepumpe på abonnement. Det er et godt alternativ hvis prisen på varmepumpe er for høj i forhold til dit budget.

Ved køb af et jordvarmeanlæg medfølger installation altid. Det betyder at nedgravning af slanger, installation af varmepumpen samt arbejdet om at forbinde de forskellige dele vil blive udført af installatøren. Typisk vil installationen også inkludere en evt. ansøgning om tilladelse. Det vil typisk være et krav ved vertikal jordvarme.

Om du ønsker en luft til luft, luft til vand eller jordvarmepumpe, så kan vi hjælpe dig med at finde den helt rigtige installatør. De tilbud du modtager via vores installatører vil altid inkludere installation.

Gør brug af vores netværk, så slipper du selv for at bruge timer af din egen tid på at finde den helt rette installatør. Du skal kun udfylde en kort formular, så vil du modtage op til 4 tilbud fra danske installatører.

Klik på knappen, så er du i gang!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Tilskud til varmepumpe

Det er muligt at få tilskud til varmepumpe. Her i 2023 kan du få økonomisk støtte på tre forskellige måder:

 1. Varmepumpepuljen
 2. Afkoblingspuljen
 3. Reduceret elafgift.

Læs mere herunder om hvilke krav der gælder for de forskellige støtteordninger.

Varmepumpepuljen

Varmepumpepuljen erstatter den gamle Bygningspulje. Med Varmepumpepuljen får du tilskud til installation af varmepumpe, både luft til vand eller jordvarme. Tilskuddet kommer fra Energistyrelsen, og du skal leve op til enkelte krav for at få gavn af tilskuddet.

For luft til vand varmepumpe kan du få 17.000 kr. i tilskud. For jordvarme kan du få 27.000 kr. i tilskud.

Du søger om tilskuddet før du indgår en aftale med en installatør og får udbetalt det når varmepumpen er blevet installeret.

Afkoblingsordningen

Med afkoblingsordningen bliver omkostningerne for afkobling fra gasnettet dækket af Evida. Det svarer til omkring 8.000 kr.

Ansøgning via Afkoblingsordningen er først-til-mølle, når der er åben for ansøgning. Næste gang du kan ansøge er i følge Energistyrelsen i starten af 2024.

Ved brug af Afkoblingsordningen og et skift til varmepumpe opnår du store besparelser på din varmeregning.

Reduceret elafgift

En anden form for økonomisk støtte er den reduceret elafgift, du kan få når du opvarmer din bolig via el. Den reduceret elafgift er på alt dit forbrug over 4.000 kWh, hvor meget elafgiften vil være på bliver bestemt fra år til år.

Vil du have den reduceret elafgift, skal du huske at registrere din opvarmningsform i BBR og derefter meddele det til dit elselskab.

Den reduceret el-afgift kan du få uafhængig af, hvilken varmepumpe du bruger, så længe den er registreret som primær varmekilde.

Vil du læse om andre tilskud til grønne energiløsninger kan du læse vores guide til tilskud.

Hvad koster en varmepumpe i drift?

Før du køber din varmepumpe kan du have tanken: Hvad koster en varmepumpe i strøm? Det kan være rart at have en idé om, hvordan dine årlige udgifter til varme vil være, når du har fået en varmepumpe.

De årlige omkostninger vil afhænge af dit forbrug. Forbruget afhænger af mange forskellige faktorer, blandt andet størrelsen på dit hus og antal af beboere og den SCOP-værdi som varmepumpen har.

Luft til vand varmepumpe og jordvarme kan opvarme både bolig og brugsvand. I grafikken herunder kan du se, hvor meget du kan forvente at betale årligt ved opvarmning af hus og brugsvand.

Disse beregninger er lavet med en el-pris på 1,86 kr/kWh. Der er mange faktorer der er afgørende for prisen på dit forbrug, men med den høje effektivitet som varmepumper har, vil du typisk opleve en lavere varmeregning, sammenlignet med andre opvarmningsløsninger.

jordvarme årlig omkostning

Jordvarme
10.021 kr. om året

luft til vand årlig omkostning

Luft til vand
10.975 kr. om året

Luft til luft varmepumpe kan ikke opvarme brugsvand og driftsomkostningerne kan derfor ikke direkte sammenlignes. Driftsomkostningerne for en luft til luft varmepumpe der kun bruges til rumopvarmning vil være omkring 5.956 kr. Vil du sammenligne med de to andre typer varmepumper skal du tilføje din udgift til opvarmning af brugsvand.

Vil du have en varmepumpe der kører på grøn strøm, kan du overveje også at investere i solceller, så sænker du omkostningerne til el i hele din bolig, også for din varmepumpe.

Fjernvarme vs varmepumpe

Står du overfor, om du skal vælge fjernvarme eller varmepumpe, vil det hele afhænge af, hvad du prioriterer. Med en varmepumpe er du selv herre over din opvarmning, du ved hvor den kommer fra, men har også selv ansvaret, hvis noget er i stykker.

Med fjernvarme er der tale om en kollektiv varmeløsning, hvor der er flere der får opvarmning samme sted fra. Her er det forsyningsselskabet, der har ansvaret og bestemmer, hvor varmen kommer fra.

Hvilken løsning der er billigst, vil afhænge af dit forbrug, men også, hvilket forsyningsselskab du får din varme fra. Det er fjernvarmeværkerne, der selv bestemmer prisen, derfor kan den være forskellig fra forsyningsselskab til forsyningsselskab.

Gas vs varmepumpe

Har du et gammelt gasfyr, vil du typisk kunne spare op til 50 % af din varmeregning, hvis du skifter til en varmepumpe. Du vil yderligere også undgå udledningen af fossile brændstoffer og med at skifte til varmepumpe være uafhængig af din svingende gaspriser.

Med udgangspunkt i tal fra Forsyningstilsynet, regner vi med en gas pris på 11 kr. pr. m3 gas – denne pris er inkluderet transport, moms og tariffer. En gennemsnitsfamilie bruger i omegnen af 1.654 m3 gas om året. Det giver en årlig udgift på 18.194 kr. Den årlige varmeudgift for varmepumper er udregnet med en elpris på 1,86 kr./kWh.

Besparelse ved skift fra gas til varmepumpe
TypeÅrlig varmeudgiftÅrlig besparelse
Luft/vand10.975 kr.7.219 kr.
Jordvarme10.021 kr.8.173 kr.

Den udregnet besparelse er lavet på et gennemsnit. Hvad din besparelse vil være når du skifter fra gasfyr til varmepumpe afhænger af din specifikke situation og dit forbrug. Du vil dog typisk opleve en besparelse på mellem 30 og 50 % af din varmeregning.

Olie vs varmepumpe

Har du et gammelt oliefyr, som det er på tide du skifter ud, har du valget mellem en varmepumpe eller fjernvarme. Skifter du til en varmepumpe vil du se en besparelse på helt op til 65 % af din varmeregning.

En gennemsnitlig familie bruger ca. 2.500 liter olie om året. På OK.dk kan vi finde en pris på 17.757 kr. pr. 1.000 liter fyringsolie. Det vil sige, at én liter olie koster 17,7 kr. Det giver dermed en årlig udgift på ca. 44.250 kr.

Laver vi det samme regnestykke som ved gas, ser det sådan her ud:

Besparelse ved skift fra olie til varmepumpe
TypeÅrlig varmeudgiftÅrlig besparelse
Luft/vand10.975 kr.33.275 kr.
Jordvarme10.021 kr.34.229 kr.

Din reelle besparelse vil afhænge af din unikke situation og dit behov. Typisk vil et skifte fra oliefyr til varmepumpe ramme en besparelse på mellem 40 og 65 % af varmeomkostningerne og yderligere undgår du de svingende priser på olie.

Ønsker du en præcis pris på din besparelse bør du tale med en professionel installatør. Du kan her få en idé om din besparelse og hvilken varmepumpe, der passer til dit forbrug. Vi kan via vores service hjælpe dig med at komme i kontakt med op til 4 varmepumpe installatører, der kan give dig et godt tilbud.

Du skal bare udfylde en kort formular, så vil du blive kontaktet. Du slipper altså for selv at skulle bruge timer på at finde og kontakte installatører, der kan hjælpe dig. Vores service er den simple løsning.

Få tilbud i dag.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Hvor længe holder en varmepumpe?

varmepumpe levetid

Typisk levetid for varmepumper afhænger af typen af varmepumpe.

Typisk levetid:

 • Varmepumpe luft til luft: 10-15 år
 • Varmepumpe luft til vand: 15-17 år
 • Jordvarmepumpe: 20 år (jordslangerne har en levetid på ca. 50 år, de kan altså bruges flere gange)

Holdbarheden på din varmepumper afhænger i sær af drift og vedligeholdelse. Har din varmepumpe den rigtige størrelse og sørger for du at vedligeholde varmepumpen, bliver holdbarheden forlænget.

Det årlige lovpligtige eftersyn af varmepumpen er med til at sikre, at varmepumpen fungerer som den skal, og du sikre dermed at du vedligeholder din varmepumpe ordentligt, da evt. skader eller problemer vil blive opdaget.

Hvad koster service på en varmepumpe?

Et varmepumpe service har en gennemsnitspris på 2.500 kr. Når du køber en varmepumpe med installation følger der ofte er serviceaftale med, der indholder det årlige servicetjek.

Alle varmepumper med mere end 1 kg kølemiddel skal have et årligt servicetjek. Servicetjekket er lovpligtigt og skal udføres af an autoriseret tekniker.

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

De tre mest populære typer varmepumper i Danmark er: luft til luft varmepumpen, luft til vand varmepumpen og jordvarmepumpen.

Hvilken en af dem, der er en rette for dig, afhænger af din bolig, dit behov og dit budget.

For eksempel kan størrelsen af din bolig have en betydning for, hvilken slags varmepumpe du skal vælge. Læs vores artikler her:

Derudover kan det afhænge af dit udendørsareal, hvorvidt du skal vælge jordvarme eller luft til vand varmepumpe. Har du en stor have kan jordvarme være en rigtig god løsning, da du herved undgår varmepumpe støj og opnår den bedste effekt.

I vores store varmepumpetest kan du læse om de bedste varmepumper, så du kan være sikker på, at du vælger den allerbedste løsning.

Tilbud på varmepumpe: Lad os hjælpe dig

Med en investering i en varmepumpe, bør du altid indhente flere tilbud. Ved at indhente flere varmepumpe tilbud, kan du sammenligne priserne fra flere installatører og sikre dig selv mod at betale overpris for din varmepumpe og installation.

Vil du have flere tilbud, bør du tage kontakt til flere installatører, det kan for dig ende med at tage flere timer, som du bruger på research og på at kontakte alle installatørerne. Bruger du vores service sparer du den tid, samtidig med at du stadig sikre dig mod at betale overpris.

Du skal kun udfylde en kort formular – den tager under 1 minut – herefter vil du blive kontaktet af op til 4 forskellige installatører der vil give dig et tilbud på varmepumpe med installation. Installatørerne ved at du sammenligner tilbud, derfor kan du forvente at modtage tilbud med skarpe priser.

Kom i gang i dag!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

FAQ