Varmepumpe

Sammenlign pris og kvalitet på varmepumper

Spar tid

Udfyld kun 1 formular og modtag op til 4 tilbud fra særligt udvalgte samarbejdspartnere

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Varmepumpe - Få op til 4 gratis tilbud på varmepumper
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!

Varmepumpe - En god investering?

Står energirenovering af bolig højt på din prioritetsliste? Eller er emnet stadig uklart, og svært at navigere rundt i?

Skal du investere i en varmepumpe, kræver det: 

 • Research af de forskellige varmepumpetyper
 • Prissammenligning for optimal pris

Nu tænker du:

At det er tidskrævende, og måske ikke al arbejdet værd.

Men:

Her hos Greenmatch.dk har vi lavet din research, hvilket betyder færre ressourcer fra dig. Så ønsker du stadig at energirenovere din bolig, kan du med fordel læse med her.

Lær mere om varmepumper

Varmepumpe pris

Når du skal investere i en varmepumpe, skal du naturligvis gøre dig overvejelser om, hvor meget du ønsker at investere. Prisen på en varmepumpe varierer nemlig alt afhængig af typen, størrelsen og funktioner.

Pris på varmepumper
Type af varmepumpe Pris
Luft til luft varmepumpe 10.000 - 25.000 kr.
Luft til vand varmepumpe 90.000 - 120.000 kr.
Jordvarme Minimum 100.000 kr.

NB. Ovenstående priser er vejledende intervaller, og derfor kan det ske, at en varmepumpe eksempelvis kan være dyrere.

Inden du bliver skræmt af priserne, og udelukker ideen om en ny varmekilde i form af en varmepumpe, er der nogle overvejelser der er værd at tage in mente:

 • En varmepumpe kan halvere din nuværende varmeregning
 • En varmepumpe vil oftest være betalt hjem indenfor 5-15 år
 • En varmepumpe kan øge vurderingen af din ejendom i forbindelse med salg

En anden vigtig ting at nævne er, at der - som i så mange andre brancher - er sammenhæng mellem pris og kvalitet. Dette gælder for alle tre typer af varmepumper, og sammenhængen mellem prisen og kvaliteten ses især i byggekvaliteten, støjniveauet samt effektiviteten. Derfor er det en god idé at sammenligne produkterne ud fra de behov, du har til investeringen i varmepumpen.

Indhent tilbud på varmepumpe her Det tager under 1 minut.

Varmepumpe - Hvad er det? 

En varmepumpe er en miljø- og energivenlig løsning, som kan give varme til din bolig.

Den fungerer ved:

At den indsamler den varme som solen afgiver fra enten luften, jord eller søer. Denne varmeindsamling foregår over hele året - også om vinteren, når solens stråler er få.

Selv ved lave udendørs temperaturer indeholder jorden og luften meget store energimængder, som kan udnyttes til opvarmning og levering af varmt vand. En varmepumpe består af to dele - en indedel og en udedel, hvoraf udedelen er den, der optager luftens energi.

Overordnet set findes der tre typer af varmepumper:

Luft til Vand Varmepumpe

Luft -til -vand -varmepumpe

Luft til Vand Varmepumpe

Luft til Luft Varmepumpe

Luft -til -luft -varmepumpe

Luft til Luft Varmepumpe

Jordvarmepumpe

Jordvarme<br/>

Jord til vand varmepumpe

Køb varmepumpe - Hvad skal jeg overveje?

Selvom der er mange fordele ved varmepumper, bør du alligevel gøre dig nogle overvejelser inden anskaffelse:

 • Varmepumperne er drevet af el, hvilket betyder, at de ikke er helt CO2-neutrale - de er dog stadig mere miljøvenlige end andre opvarmningsformer.
 • Hvis varmepumpen skal fungere optimalt, er det vigtigt at dit hus er velisoleret, så varmen og energien ikke suser ud af revner og lignende.
 • Det kan være støjende at have en varmepumpe, så mange vælger at installere varmepumpen udenfor det rum i huset, de bruger mindst.
 • Der findes en del love om varmepumper, og du skal for eksempel søge tilladelse hos kommunen, hvis du ønsker at installere et jordvarmeanlæg.
 • Er der tale om en luft til luft varmepumpe eller en luft til vand varmepumpe behøves ingen tilladelse. Dog skal alle varmepumper overholde kravene til effekt, som findes i Bygningsreglementet.

Varmepumpeproducenter 

På markedet for varmepumper, er der mange forskellige leverandører at vælge i mellem, som hver især tilbyder forskellige løsninger. Her kan du få et overblik over forskellige leverandører af varmepumper.

Varmepumpe tilbud  

At indhente et varmepumpe tilbud, kan være sværere end det lyder. Varmepumper kommer i mange prisklasser, og i mange forskellige mærker. Man kan jo selvfølgelig sætte sig ned og undersøge hvilken varmepumpe, der passer til ens behov

Modellerne kan stort set det samme, nemlig at producere varme til boligen.

Prisvariation forekommer:

Når man oplyser boligens størrelse, og hvor mange der bor der. Dette er faktorer, der indikerer hvor meget varme man skal bruge til boligen.

I stedet for selv at indhente tilbud hos de forskellige leverandører, som passer dine specifikationer, kan du bestille op til 4 uforpligtende tilbud længere oppe på siden.

 

Varmepumpe tilbud

Er en varmepumpe noget for dig? 

For at du - på den nemmest mulige måde - kan finde ud af, om en varmepumpe er noget for dig, har vi en varmepumpeberegner og varmepumpetest, du kan tage.

Varmepumpeberegneren:

Giver dig mulighed for at få svar på følgende: 

 • Årlig besparelse
 • Spar på kWh
 • kWh spare * energitilskud
 • Besparelse i alt
 • Restbeløb efter 1 års drift med varmepumpe
 • Restbeløb tilbagebetalt efter

Det tager under 1 min. at tage testen.

Varmepumpetesten:

Det kan være svært at vide, hvilken varmepumpe der er den rette for dig. Med Greenmatch.dks varmepumpetest finder du ud af, hvilken varmepumpe der er den rette for dig og dit behov. 

Find ud af om en varmepumpe er den rette løsning for dig. Brug vores beregner til at udregne besparelsen eller tag vores test og find den rette varmepumpe til dit behov.


Varmepumpe guide 

En investering i en varmepumpe er uden tvivl en bæredygtig løsning. Ved at anskaffe sig en varmepumpe, vil du i høj grad gøre både miljøet og dig selv en tjeneste. 

Flere undersøgelser viser:

At en varmepumpe er den mest miljøvenlige energikilde, som samtidig vil spare dig for en masse penge.

Vi, hos Greenmatch.dk, ved, at varmepumpemarkedet kan være svært at finde rundt i. Dette kan have den betydning, at nogle fravælger anskaffelsen af en varmepumpe, da man netop ikke ved, hvad man skal kigge efter.

Her på siden kan du nemt og hurtigt blive guidet til, hvad du skal være opmærksom på ved anskaffelsen af en grøn og miljørigtig energikilde.

Det er muligt:

At finde mange forskellige bedømmelser og anmeldelser på varmepumper. Det er dog vigtigt, at du kigger på, hvor stor en virkningsgrad de forskellige typer har. Her bør du kigge på COP, SCOP og SEER værdien og at lave din egen bedømmelse. 

Varmepumpe - COP, SCOP og SEER værdi  

COP, SCOP og SEER er tre måder, hvorpå du kan angive en varmepumpes effektivitet og virkningsgrad. Disse tre værdier bruges af de forskellige udbydere af varmepumper, men sandheden er, at man ikke kan bruge værdierne, hvis de ikke sammenlignes korrekt. 

Det er vigtigt at være opmærksom på, at du ikke kan sammenligne en COP værdi med en SCOP eller SEER værdi.

Derfor:

Skal du vælge én af de tre at sammenligne ud fra, for at få en præcis vurdering af hvor god varmepumpen er.

COP - Coefficient of Performance

Ses der på COP-værdien, vil du få et billede af, hvor meget varmeeffekt varmepumpen genererer i forhold til den mængde strøm, som varmepumpen forbruger. Vær dog her opmærksom på ikke at stirre dig blind på COP-værdien, da værdien kan være angivet ud fra nogle forskellige temperaturer.

Når COP-værdien er angivet, vil det i langt de fleste tilfælde være ud fra den temperatur, hvor varmepumpen har den største effekt. Der kan derfor være risiko for, at COP-værdien er målt ud fra nogle høje temperaturer, som de kolde vintermåneder ikke vil nærme sig.

Varmepumpen vil være mere effektiv ved højere temperaturer. Nærmer temperaturerne sig et godt stykke under frysepunktet, vil virkningen ikke være den samme, som i forårsmånederne. Det vil naturligvis være bedst for producenterne at benytte den udendørstemperatur, hvor virkningsgraden vil være størst, hvilket kan give et misvisende billede af varmepumpens egentlig COP-værdi.

SCOP - Seasonal Coefficient of Performance

SCOP-værdien angiver i store træk det samme som COP-værdien. SCOP-værdien kan dog bruges lidt anderledes, da denne giver et mere retvisende billede af, hvad varmepumpens virkningsgrad er.

SCOP-værdien måles nemlig ikke kun ud fra en temperatur. Her tages der nemlig et gennemsnit af en række målinger henover en sæson. Derfor vil der i denne beregning være taget højde for både høje og lave udendørstemperaturer.

SEER - Seasonal Energy Efficiency Ratio

SEER-værdien læner sig i høj grad op ad SCOP-værdien. Her beregnes også gennemsnittet af en række forskellige udendørstemperaturer, og giver dermed også et klarere billede af, hvad varmepumpens virkningsgrad er.

Forskellen på SCOP og SEER er, at undersøgelsen for SEER er foretaget ved nøjagtigt samme temperaturer for alle varmepumperne. Man får dermed et fuldstændigt billede af, hvad virkningsgraden er. Selvom det ikke er altid, at SEER-værdien er angivet, bør du gå efter denne, hvis den angives.

Udover de tre ovenstående virkningsgrader, er en anden relevant måde at måle virkningsgraden på varmepumpens energimærkning. Energimærkets effektivitet angives på en skala fra A+++ til G. A+++ er den mest effektive, og G er den mindst effektive. 

Varmepumpe - Overblik og sammenligning

  Luft til luft varmepumpe Luft til vand varmepumpe Jordvarmepumpe
Opvarmning Ja Ja Ja
Varmt brugsvand Nej Ja Ja
Pris 10.000 - 25.000 kr. 60.000 - 120.000 kr. Minimum 100.000 kr.
Energimærkning Kan variere Kan variere Kan variere

Billig varmepumpe vejledning 

Når du undersøger markedet for varmepumper, finder du hurtigt ud af, at de fås i mange forskellige prisklasser. Du skal i denne forbindelse have in mente, at de helt billige varmepumper typisk er lavet til varmere lande og dermed med det formål som aircondition i stedet for at varme. Derfor kan der være en risiko i at købe en varmepumpe, der ikke kan leve op til de kolde vintermåneder i Danmark.

Vær opmærksom på:

At alle varmepumper ikke altid er af lige god kvalitet. En billig varmepumpe kan dermed vise sig ikke at egne sig til det danske klima som klimaanlæg, da den ikke har kapaciteten til at levere nok varme.

Det kan derfor være værd at kigge nærmere på de lidt dyrere alternativer, som er udviklet og optimeret til at fungere under koldere forhold. Hermed er du sikret en varmepumpe, der ikke vil fryse til om vinteren og kan yde nok til at spare dig penge.

Hvad indeholder et servicetjek? 

Selvom der er forskel på hvilken varmepumpe der ejes, hvilke regler der gælder for disse og hvad eftersynet skal indeholde, så vil der altid være et eftersyn af visse ting. Det inkluderer:

 • Tjekke varmepumpens tryk og måle temperaturen.
 • Rense diverse filtre som er tilsluttet varmepumpen for at sikre, at den virker hensigtsmæssigt.
 • Gennemgang af opsætningen, der er udført i styringen.
 • Gennemgang af evt. fejlmeddelelser som skulle være opstået i forbindelse med driften af varmepumpen.
 • Optimering af cirkulationspumperne.
 • Måling af overhedning og underkøling på kølekredsen.
 • Indregulering af termoventilen, hvis der er behov for dette. 
 • Kontrol af tætheden af jordslangerne, hvis du ejer et jordvarmeanlæg, så du er sikret, at der ikke er udslip af brine.

Når servicetjekket foretages, så vil du i samarbejde med den fagkyndige gennemgå indstillingerne i det på gældende system, og der vil blive foretaget en finjustering af dens varmekurve for optimere driften. I sidste ende er servicetjekket din sikkerhed for, at du sparer mest muligt.

Indhent tilbud på varmepumpe her Det tager under 1 minut.

Varmepumpe Service 

Luft til vand varmepumpe

Sådan fungerer en luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe fungerer ved at udnytte varmen i udeluften til at producere varme og varmt vand i hjemmet. Luft til vand varmepumpen er i stand til at producere varme året rundt, ligegyldigt hvordan vejret er og hvilke temperaturer vi oplever. Luft til vand varmepumpen består af to dele; en inde-del og en ude-del.

Udedelen:

Består af selve varmepumpen, som sidder inde i en boks som fås i varierende størrelser. I boksen er der desuden placeret en ventilator, som trækker udeluften forbi varmepumpens varmeveksler. Her udvindes varmeenergien fra luften og overføres til en kompressor, som hæver trykket i pumpen og dermed får temperaturen til at stige.

Den opvarmede energi sendes dernæst ind til husets varmtvandsbeholder, hvor det opvarmer vandet, som dernæst leverer både varme og varmt vand til boligens beboere.

Indedelen:

Består af et elektronisk styreanlæg, hvor det blandt andet er muligt at bestemme den indendørs temperatur.

Luft til vand varmepumpe effekt 

For at luft til vand varmepumpen overhovedet kan fungere, er det nødvendigt at tilslutte den til strøm. På trods af luft til vand varmepumpens strømafhængighed, er den dog stadig økonomisk fordelagtig, da varmepumpen genererer cirka 3 kWh for hver kWh den bruger.

Fordele ved luft til vand varmepumper 

Der findes mange fordele ved at vælge en luft til vand varmepumpe. Den mest iøjnefaldende fordel er naturligvis, at du kan spare rigtig mange penge hvis du skifter fra olie- eller naturgasfyr.

FORDELE VED EN LUFT TIL VAND VARMEPUMPE

 • Driftsikker
 • Nem at betjene
 • Lugtfri
 • Uafhængig af påfyldning af brændsel
 • Særligt økonomisk fordelagtig hvis du har vandbåren gulvvarme

Overvejelser ved anskaffelse af luft til vand varmepumpe 

Inden du køber varmepumpe, bør du have afklaret følgende, så du ikke pludselig står med et udforudset problem.

OVERVEJELSER INDEN KØB

 • Din kommune kan kræve, at du skal søge om dispensation fra en kollektiv varmeforsyning.
 • En luft til vand varmepumpe kan med fordel kombineres med et eksisterende naturgas- eller oliefyr, hvis du blot ønsker en supplerende energikilde.
 • En luft til vand varmepumpe kan afgive en del støj. Du skal derfor have afklaret varmepumpens placering med naboen, inden installationen af en luft til vand varmepumpe foretages.
 • En luft-vand varmepumpe har den højeste effekt ved en udendørstemperatur på over syv grader.

Har du fjernvarme: 

Er det ikke sikkert, at det vil kunne betale sig for dig at skifte til en vand til luft varmepumpe. Der kan være tilslutningspligt til denne, hvilket betyder at du alligevel ville have udgifter til fjernvarme, også selvom du bruger luft til vand varmepumpen som eneste energikilde.

Indhent tilbud på varmepumpe her Det tager under 1 minut.

Luft til vand varmepumpe overvejelser

Sådan installeres luft til vand varmepumpen  

En luft til vand varmepumpe skal installeres af en VVS-montør.
En fagmand vil ofte være god til at pejle sig ind på dine og dit hus behov og sikre dig, at du køber den varmepumpe der bedst kan betale sig for dig - både økonomisk, varmemæssigt og miljømæssigt.

Installationen:

Tager ofte et par dage, og du skal berede dig på at måtte undvære varme og varmt vand i din bolig i op til en hel dag. 

Luft til luft varmepumpe 

Sådan fungerer en luft til luft varmepumpe 

En luft til luft varmepumpe optager varmeenergien i luften og omdanner den til varme, som den så sender ind i huset. En luft til luft varmepumpe kan desværre ikke anvendes som totalløsning, da den ikke er i stand til at generere varmt vand. Mange vælger derfor samtidig at investere i solceller, for at kunne få varmt vand.

Et godt alternativ: 

Luft til luft varmepumpen er et godt alternativ som din fremtidige varmekilde, og er især egnet til mindre huse - for eksempel sommerhuse.

I større huse vælger mange at bruge luft til luft varmepumpen som et supplement til deres nuværende opvarmningsform.

Fordele ved en luft til luft varmepumpe

Bruger du i dag elvarme eller oliefyr vil det være fordelagtigt at installere en luft til luft varmepumpe, da den genererer flere kWh end den forbruger. Andre fordele er:

FORDELE VED EN LUFT TIL LUFT VARMEPUMPE

 • Besparelser på varmeregningen
 • At købsprisen er billig i forhold til andre varmekilder
 • Nem installation
 • Billig installation
 • Mulighed for aircondition

I forhold til andre opvarmningsformer er luft til luft varmepumpen klart den billigste i installations- og købspris.

Overvejelser ved luft til luft varmepumpe

Når man vælger en luft til luft varmepumpe, bør man vælge en varmepumpe, som er inkluderet på Energistyrelsens liste over godkendte varmepumper. På denne liste finder du alle de varmepumper, som er særligt egnede til danske forhold. Derudover er det vigtigt, at en luft til luft varmepumpe er i stand til følgende:

Overvejelser inden køb

 • Kan generere varme ved lave udendørs temperaturer
 • Kan indstilles til at generere lave temperaturer
 • Har en så høj effektivitet som muligt i forhold til SCOP-faktoren
 • Har et A-energimærke
 • Kan sende den opvarmede luft nedad i rummet, således at varmen bagefter stiger til vejrs

Installation af luft til luft varmepumpe 

En luft til luft varmepumpe er hurtig og nem at installere. Du skal dog huske, at du ikke selv må foretage installationen - den skal udføres af en professionel montør.

Til gengæld: 

Er installationsprocessen kortere end andre varmepumper, og en professionel montør vil få klaret installationen hurtigt.

Jordvarme

Sådan fungerer jordvarme 

Jordvarme fungerer på den måde, at jordvarmeanlægget gennem sine jordslanger optager energien i jorden, som derefter omdannes til varme og føres ind i huset. Jordvarme giver store besparelser på varmeregningen, da du i stedet for at hente al din energi hos elværket, rent faktisk henter den gratis i jorden. 

Udover besparelser på varmeregningen:

Er jordvarme også en rigtig god løsning i forhold til CO2-udslip, da jordvarmen reducerer dit hjems udslip med minimum 50 %. 

Et jordvarmeanlæg består således af to dele: en jordslange og en varmepumpe. Jordslangen er gravet ned i jorden og optager energien, mens varmepumpen er den del af anlægget, som genererer varmen og fører den ind i huset.  

Jordvarme kan bruges til at opvarme hele dit hus, og kan samtidig også generere varmt brugsvand til din bolig. Jordvarmen virker året rundt, og fungerer således også i frostvejr, hvilket andre varmekilder kan have problemer med.

Fordele ved jordvarme  

Der findes flere klare fordele ved at anvende jordvarme. Her ses de vigtigste:

 • Jordvarme giver billig varme
 • Jordvarme kræver ingen vedligeholdelse
 • Jordvarme er en miljørigtig løsning
 • Jordvarme kan forhøje værdien af din bolig
 • Jordvarme støjer ikke
 • Jordvarme kan reducere dit CO2-udslip med minimum 50 %

Overvejelser ved jordvarme 

Fordelene ved jordvarme er til at føle på, men man skal også gøre sig nogle overvejelser inden man investerer:

 • Jordvarme kræver et velisoleret hus
 • Jordvarme kan være en dyr investering
 • Jordvarme kræver som udgangspunktet et stort haveareal 

Sammenlignet med andre opvarmningsformer, er jordvarme den mest omkostningsrige at købe og installere. 

En typisk begrænsning:

For mange er havearealet. Jordslangerne kræver nemlig en masse plads. Normalt siges det at havens areal skal være cirka tre gange så stort som boligens, for at man kan lægge jordslange nok ned til at opvarme boligen.

Hvis du ikke er indehaver af en stor have er det muligt at installere et lodret jordvarmeanlæg, som ikke kræver en stor have. Anlægget koster dog en del mere. 

Jordvarme pris 

Normalt vil jordvarme til et almindeligt parcelhus på 130 m2 med et almindeligt forbrug koste cirka 125.000 kroner. Det kan dog variere alt efter dit behov og kvaliteten af jordvarmeanlægget. 

Foregår installationen som en del af nybyggelse af et hus, vil merinvesteringen dog kun være cirka 35.000 kroner. Dette skyldes at du i forvejen skal investere i varmtvandsbeholder og varmeanlæg o.l.

Jordvarme pris

Energitilskud til varmepumpe  

Det er muligt at få økonomisk tilskud eller rådgivning, hvis du ønsker at energirenovere din bolig. Det er ikke direkte til at sige, hvor stort et tilskud du har mulighed for at få, da det afhænger af, hvor meget der bliver sparet, hvad du får gjort, og hvilket energiselskab du søger hos.

Energitilskud er dog en proces der for nogle, kan virke uoverskuelig og omfattende. Der er nogle visse regler og trin man skal overholde og følge, før man kan få sit tilskud. Det er vigtigt, at du ansøger om energitilskud, før du påbegynder projektet.

Vigtigt:

Du har ikke mulighed for, at få tilskud eller rådgivning ift. projektet , hvis det allerede er påbegyndt. Der er to forskellige måde at ansøge om energitilskuddet på:

1. Kontakt energiselskabet

Du kan kontakte et energiselskab og forhøre dig, om de har mulighed for at hjælpe dig med tilskud til dit projekt.

2. Kontakt en håndværker 

Alternativt kan du kontakte en håndværker, og høre om de kan hjælpe med energitilskud til dit projekt. Flere håndværkere har samarbejde med energiselskaber.

Derfor: 

Vid dig sikker på hvilken dokumentation du skal bruge for at få energitilskuddet, og vent med påbegyndelsen af projektet til du har fået godkendelse.

Eksempler på tilskud 

Det kan du søge tilskud til Det kan du ikke søge tilskud til
 • Udskiftning af gammelt oliefyr til mere miljøvenlig varmeform
 • Efterisolering af ydervægge og tag
 • Udskiftning af vinduer
 • Installation af solceller
 • Udskiftning af hårde hvidevarer
 • Udskiftning af stationær computer til bærbar

Du kan læse meget mere om energitilskud her. 

Håndværkerfradrag til installation af varmepumpe 

I 2016 blev håndværkerfradraget ændret til en udgave, hvor der er fokus på grøn energi. Dette betyder, at det kun er energirenoveringer og klimatiltag, det er muligt at trække fra i skat.

Håndværkerfradraget er i 2016 og 2017 ændret til, at det kun er nogle grønne håndværksydelser, du har mulighed for at få fradrag for. I forhold til energiforsyning er det følgende grønne håndværksydelser:  

 • Installation af af varmepumper, herunder jordvarmepumper. fx:
  • Varmepumper, herunder luft til luft varmepumper med og uden kølefunktion
  • Jordvarme: Hele jordvarmesystemet, inkl. jordslange
 • Installation eller forbedring af ventilation, fx:
  • Balanceret ventilationsanlæg med varmeindvending

  Er varmepumper ikke mest til sommerhuse?

  Nej. Varmepumper fungerer ikke kun til sommerhuse. Der findes flere forskellige typer af varmepumper, som hver især opfylder forskellige behov. Ønsker du at anskaffe dig en varmepumpe til dit sommerhus, vil en luft til luft varmepumpe oftest være den optimale løsning. En luft til luft varmepumpe kan dog sagtens også fungere til en helårsbolig.

  Skal min varmepumpe have service?

  Ja. Det er lovpligtigt, at din varmepumpe får et årligt eftersyn

  Hvor mange penge kan jeg spare ved at investere i en varmepumpe?

  Der er store besparelser ved at investere i en varmepumpe. Vælger du at investere i en luft til vand varmepumpe, har du mulighed for at spare op til 60% på varmeregningen sammenlignet med el.

  Hvilken type varmepumpe skal jeg vælge?

  Det kommer an på flere ting - heriblandt økonomi og behov. Har du et stort rådighedsbeløb og samtidig ønsker både varme og varmt brugsvand, vil en luft til vand varmepumpe eller et jordvarmeanlæg være at anbefale. En luft til luft varmepumpe kan kun levere varme til din bolig og ikke varmt brugsvand.

  Hvordan kommer varmen ind i huset

  Det kan variere. Der er både mulighed for, at varmen distribueres ind i huset via gulvvarme eller radiatorer, men også at varmen blæses direkte ind i rummet, hvor varmepumpens indedel er monteret.

  Kan en varmepumpe opvarme hele huset alene?

  Ja, en varmepumpe kan godt opvarme hele huset. Dog kan der i ældre huse være behov for, at dette isoleres, så man sikrer sig, at den varme som varmepumpen producerer, ikke slipper ud gennem revner i vægge.

  Kan jeg få tilskud til min investering i en varmepumpe?

  Ja, det er muligt at få tilskud til købet af en varmepumpe.

  Hvor lang er levetiden på en varmepumpe?

  Alt afhængig af kvaliteten på den varmepumpe du investerer i, vil dette naturligvis variere. Varmepumper af god kvalitet har en lang levetid, som ofte er over 15 år.

  Har en varmepumpe et højt støjniveau?

  Støjniveauet fra de forskellige varmepumper kan variere. De fleste varmepumper er i dag meget støjsvage, og vil derfor ikke være et problem. Nogle kommuner har dog også visse krav til støjniveauet for varmepumper. Der vil dog ikke være noget støj ved et jordvarmeanlæg.

  Hvilken type varmepumpe skal jeg vælge?

  Dit valg af hvilken varmepumpe, du skal investere i, bør træffes ud fra flere faktorer. Hvad er dit behov? Hvor stor er din bolig? Og hvor stort er dit økonomiske rådighedsbeløb? Tag evt. testen her.

  Tjekliste - Kan du få en varmepumpe?

  1. Har du tilslutningspligt?

  Du vil ofte have tilslutningspligt, hvis der er indlagt fjernvarme i dit område. Er dette tilfældet, er fjernvarme også en billig og miljøvenlig løsning, og du vil derfor ofte ikke have behov for at investere i en varmepumpe.

  2. Kan dine radiatorer varme huset op med lav fremløbstemperatur?

  Hvis dine radiatorer ikke kan varme huset tilstrækkeligt op med lav fremløbstemperatur, vil en varmepumpe ofte ikke egne sig til denne løsning. For at ændre på dette, kan en løsning være at skifte til større radiatorer.

  3. Er din have stor nok?

  Ønsker du at anskaffe dig et jordvarmeanlæg, er det en nødvendighed, at din have er stor nok. Et jordvarmeanlæg kræver meget plads i haven og jordvarmeslangen kan alene være op til 200 meter lang. Det kræves derfor ofte, at størrelsen på din have er over 300 m2 stor. En god tommelfingerregel er, at du skal bruge dobbelt så meget kvadratmeterplads, som det boligareal der skal varmes op.

  4. Er dit hus velisoleret?

  Er dit hus ikke velisoleret, vil du ikke få det optimale ud af en investering i en varmepumpe. For at finde ud af, om dit hus er velisoleret, bør du kigge på dit nuværende varmeforbrug. Et fritliggende hus på 130 m2 med et årligt varmeforbrug, som er markant lavere end 14.000 kWh, 1.950 liter olie eller 1.770 kubikmeter gas, er velisoleret. Hvis dit forbrug ligger markant over dette, bør du efterisolere dit hus, før du vælger at investere i en varmepumpe.

  5. Har du penge nok til investeringen?

  En varmepumpe eller et jordvarmeanlæg vil for mange mennesker være en stor investering. Priserne kan du se her.

  På trods af den høje pris vil en varmepumpe eller et jordvarmeanlæg dog ofte være en god investering, da du sparer mange penge på varmeregningen hvert år. Du vil dermed efter en årrække have tjent investeringen hjem igen.

  6. Har du gulvvarme?

  En varmepumpe vil ofte fungere bedst med gulvvarme frem for radiatorer. Grunden til dette er, at gulvvarme kun kræver en lav fremløbstemperatur, hvilket er med til at påvirke varmepumpens effektivitetsniveau.

  7. Kan du få tilladelse af kommune?

  Ønsker du at få installeret et jordvarmeanlæg, skal du lige sikre dig, at du har tilladelse til dette fra kommunens side. Inden du påbegynder projektet om at få installeret et jordvarmeanlæg i din have, skal kommunen godkende projektet. Kontakt derfor kommunen, hvis du overvejer en investering i et jordvarmeanlæg