SPAR hundredevis af kroner om året på din varmeregning ved at installere en varmepumpe
Få op til 4 tilbud her
Bestil tilbud
Det tager kun 30 sekunder 100 % gratis og uforpligtende tilbud
1/4
Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 16. maj 2023

Varmepumpe: Priser, typer og info

Varmepumper: priser, typer og info

Er du på jagt efter den ultimative opvarmningsløsning til dit hjem, som både er økonomisk fordelagtig og miljøvenlig? Så se med her!

En varmepumpe er en af de mest optimale og effektive varmekilder, der findes. Ikke nok med at den kan give dig en betydelig besparelse på din varmeregning, så er den også en bæredygtig løsning, der er skånsom for miljøet.

Med en varmepumpe skal du aldrig bekymre dig om høje olie- og gaspriser, du vil samtidig opleve, hvordan teknologien kan forvandle din opvarmning til en ren og problemfri proces.

Vores artikel vil give dig alle de oplysninger, du har brug for til at træffe det bedste valg. Vi vil guide dig igennem alle fordele og ulemper ved varmepumper, samt sammenligne dem med traditionelle opvarmningsmetoder.

Begynd allerede nu med at spare på din varmeregning! Brug vores service, så sætter vi dig i kontakt med lokale danske installatører, der kan give dig tilbud på varmepumpeinstallation.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

Som udgangspunkt findes der tre typer varmepumper der passer ind i det danske klima; luft til luft, luft til vand og jordvarme. Der findes også en fjerde, vand til vand varmepumpe, denne er dog både dyr og besværlig for de fleste husejere i Danmark og er derfor ikke så anvendt som de tre andre.

Alle tre typer varmepumper er gode løsninger og giver dig grøn, billig og effektiv varme. Der hvor de mest er forskellige er ved prisen. Følgende er gennemsnitsprisen på installation af hver type varmepumpe:

  • Prisen for luft til luft varmepumpe er 15.000 kr. – 25.000 kr.
  • Prisen for luft til vand varmepumpe er 100.000 kr. – 170.000 kr.
  • Prisen for et jordvarmeanlæg er 130.000 kr. – 200.000 kr.

Luft til vand varmepumpe

Med en luft til vand varmepumpe bliver den udendørs luft omdannet til vand der kan bruges i din gulvvarme eller radiator samt dit brugsvand. Denne type varmepumpe er en god totalløsning, da den kan opvarme alle dele af dit hjem.

Ved en luft til vand varmepumpe skal du have plads til både en indedel og en udedel. Udedelen hiver luften ind mens indedelen via processer omdanner luften til varmt vand. Udedelen fylder omkring en gange en meter og indedelen fylder ligeså meget som et typisk køleskab.

Du skal have plads til begge dele, gerne i nærheden af hinanden, hvis du ønsker at få mest ud af din luft til vand varmepumpe.

Bedste luft til vand varmepumpe

Metro Therm Metroair 16

Den bedste luft til vand varmepumpe på det danske marked er på nuværende tidspunkt Metroair 16 fra danske Metro Therm. Denne varmepumpe har en effekt på 12 kW for radiator og 11 kW for gulvvarme, den passer dermed godt til huse på en gennemsnitlig størrelse.

Som en luft til vand varmepumpe kan den både opvarme hus og brugsvand, og med en SCOP-værdi på 3,90 for radiator og 5,05 for gulvvarme, gør den det effektiivt. SCOP-værdien for radiator er den højeste på markedet, så har du radiatorer er denne varmepumpe en oplagt løsning.

MærkeModelSCOP-værdiStøjniveauEnergimærkning
Metro ThermMetroair 163,90/5,0555 dBA+++

Luft til luft varmepumpe

En luft til luft varmepumpe er den billigste type af varmepumperne. Som navnet fortæller, omdanner denne varmepumpe den luft der er udenfor, til luft der enten kan opvarme eller afkøle din bolig.

Da denne varmepumper kan bruges til både at opvarme og afkøle er den rigtig god i sommerhuse eller kolonihaver. Varmepumpen fungerer også rigtig godt som supplement til andre varmeløsninger.

Med sin lave pris er den en god løsning for de fleste hjem, man skal dog være opmærksom på at en luft til luft varmepumpe ikke kan opvarme brugsvand.

Panasonic CU-VZ9SKE

Bedste luft til luft varmepumpe

Den bedste luft til luft varmepumpe på det danske marked lige nu er Panasonic CU-VZ9SKE. Denne varmepumpe har en SCOP-værdi på 6,20 og en energimærkning på A+++.

Prisen for denne varmepumpe ligger på 10.000 – 20.000 kr. uden montage, du får dog en varmepumpe med høj SCOP-værdi, nem betjening og lang levetid.

MærkeModelSCOP-værdiStøjniveauEnergimærkning
PanasonicCU-VZ9SKE6,2064 dBA+++

Du kan læse mere om de bedste varmpumper i vores Varmepumpetest.

Jordvarme

Et jordvarmeanlæg er den dyreste løsning af de tre typer varmepumper. Med en levetid på mindst 20 år for anlægget og 40 år for slangerne kan du dog være sikker på at varmepumpen vil holde i rigtig lang tid.

Et jordvarmeanlæg trækker energi fra jorden og omdanner det til varmt vand i dit hjem. Som med en luft til vand varmepumpen, kan jordvarme både opvarme bolig og brugsvand.

Jordvarmeanlægget har brug for lidt mere plads, sammenlignet med de andre typer varmepumper. Da varmen bliver trukket fra jorden skal der nedgraves rør, hvor varmen kan trækkes fra. Hvor meget plads der er brug for afhænger af, om der er tale om horisontal eller vertikal jordvarme.

Horisontal jordvarme

Af de to typer, er denne den billigste løsning, da den er mere simpel, den kræver dog et stort areal. Til denne type jordvarme siger man, at der typisk skal bruges dobbelt størrelse areal som det der skal opvarmes.
Skal der opvarmes 70m2 skal der altså bruges et jordareal på 140m2.

Ved horisontal jordvarme bliver rør eller jordslanger gravet ned lige under jordens frostgrænse. I disse rør/jordslanger cirkulerer der frostvæske, som bliver opvarmet af jorden, denne varme bliver leveret til din bolig.

Vertikal jordvarme

Har du ikke stort nok areal til horisontal jordvarme, kan det være vertikal jordvarme er løsningen for dig. Her bliver slangerne gravet ned i 120 – 180 meter dybde udgravingen vil typisk kun fylde arealet af fire havefliser.

Da der er tale om en dybere boring vil denne form for jordvarme koste mere end den horisontale. For vertikal jordvarme vil prisen typisk være mellem 200.000 – 300.000 kr.

Thermia Calibra Eco 16

Bedste jordvarmeanlæg

Det bedste jordvarmeanlæg du kan få på det danske marked lige nu er fra svenske Thermia. Deres Calibar Eco 16 model har en SCOP-værdi på 4,40 for radiator og 5,75 for gulvvarme med denne høje effektivitet følger også et lavt støjniveau.

Den har en effekt på 6 kW for radiator og 7 kW for gulvvarme.

Den fungerer optimalt ved lav temperatur og har kun et minimalt varmetab under transport af varmen fra jord til hus.

MærkeModelSCOP-værdiStøjniveauEnergimærkning
ThermiaCalibra Eco 164,40/5,7536 dBA+++

Hvad koster en varmepumpe?

Prisen på en varmepumpe afhænger af forskellige faktorer, den vigtigste, hvilken type varmepumpe du vil have.

Prisen på en luft til luft varmepumpe ligger typisk mellem 15.000 – 25.000 kr. For en luft til vand varmepumpe og jordvarmeanlæg afhænger prisen typisk af størrelsen på den bolig der skal opvarmes.

I følgende tabel har vi samlet vejledende gennemsnitspriser på luft til vand og jordvarme afhængig af boligstørrelse.

Pris på varmepumpe
BoligarealPris inkl. montering (horisontal jordvarme)Pris inkl. montering (luft til vand)
80 – 140 m2130.000 kr. – 175.000 kr.100.000 kr. – 130.000 kr.
140 – 200 m2140.000 kr. – 185.000 kr.110.000 kr. – 150.000 kr.
200 – 300 m2150.000 kr. – 200.000 kr.140.000 kr. – 170.000 kr.

Disse priser er kun vejledende, en præcis pris vil afhænge af flere forskellige faktorer. Du kan læse mere om disse faktorer i vores artikel om luft til vand varmepumpe priser.

Om du ønsker en luft til luft, luft til vand eller jordvarmepumpe, så kan vi hjælpe dig med at finde den helt rigtige installatør. Vores store netvæk af installatører har mange års erfaring med varmepumpe installation de kan dermed både vejlede og installere.

Gør brug af vores netværk, så slipper du selv for at bruge timer af din egen tid på at finde den helt rette installatør. Du skal kun udfylde en kort formular, så vil du modtage op til 3 tilbud fra danske installatører. Klik på knappen, så er du i gang!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Tilskud til varmepumpe

Det er muligt at få tilskud til varmepumpe. Med tilskud kan det blive nemmere at overskue den økonomiske del. Varmepumpe tilskud kommer lige nu i to forskellige typer: Varmepumpepuljen og reduceret elafgift.

Varmepumpepuljen

Varmepumpepuljen erstatter den gamle Bygningspulje. Med Varmepumpepuljen får du tilskud til installation af varmepumpe, både luft til vand og jordvarme. Tilskuddet kommer fra Energistyrelsen, og du skal leve op til enkelte krav for at få gavn af tilskuddet.

Du kan få mellem 13.000 – 30.000 kr. i tilskud via Varmepumpepuljen.

Reduceret elafgift ved varmepumpe

En anden form for varmepumpe tilskud er den reduceret elafgift, du kan få når du opvarmer din bolig via el. Den reduceret elafgift er på alt dit forbrug over 4.000 kWh, hvor meget elafgiften vil være på bliver bestemt fra år til år.

Vil du have den reduceret elafgift skal du huske at registrere din opvarmningsform i BBR og derefter meddele det til dit elselskab.

Hvad koster en varmepumpe i drift?

En varmepumpes driftsomkostninger afhænger af dit forbrug. Dit forbrug afhænger af mange forskellige faktorer, blandt andet størrelsen på dit hus og antal af beboere.

Både luft til vand og jordvarme opvarme både bolig og brugsvand. I grafikken herunder kan du se, hvor meget du kan forvente at betale årligt.

Disse beregninger er lavet med en el-pris på 1,86 kr/kWh. Der er mange faktorer der er afgørende for prisen på dit forbrug, men med den høje effektivitet som varmepumper har, vil du opleve en lavere varmeregning, sammenlignet med andre opvarmningsløsninger.

jordvarme årlig omkostning

Jordvarme
10.021 kr. om året

luft til vand årlig omkostning

Luft til vand
10.975 kr. om året

Luft til luft kan ikke opvarme brugsvand og driftsomkostningerne kan derfor ikke direkte sammenlignes. Driftsomkostningerne for en luft til luft varmepumpe der kun bruges til rumopvarmning vil være omkring 5.956 kr. Vil du sammenligne med de to andre typer varmepumper skal du tilføje din udgift til opvarmning af brugsvand.

Vi har skrevet mere om de forskellige faktorer og hvor meget strøm en varmepumper bruger i vores artikel: Sådan er et varmepumpe strømforbrug.

Er varmepumpe billigere end fjernvarme?

Varmepumpe og fjernvarme er typisk de to grønneste og miljøvenlige opvarmningsformer. Det er også typisk de billigste. For varmepumper er den eneste faktor der kan gøre det dyrere energipriserne, det kan undgås med solceller. For fjernvarme afhænger prisen typisk af forsyningsselskabet.

Både varmepumpe og fjernvarme er billige løsninger, hvilken en der er billigst vil afhænge af andre faktorer end bare dit forbrug. Kan du ikke få fjernvarme i dit område vil varmepumpe være den løsning der vil gavne dig mest. Ligger din bolig i et fjernvarmeområde vil det afhænge af dit forsyningsselskab, hvorvidt varmepumpe er billigere end fjernvarme.

Hvad koster varmepumpe i forhold til gas?

Typisk vil du kunne spare op mod 50 % af din varmeregning, hvis du udskifter et gammelt gasfyr med en luft til vand varmepumpe.

Vi regner med en gaspris på 11 kr. pr. m3 gas, og en gennemsnitsfamilie bruger i omegnen af 1.654 m3 gas om året. Det giver en årlig udgift på 18.194 kr. Den årlige varmeudgift for varmepumper er udregnet med en elpris på 1,86 kr./kWh.

Hvad koster varmepumpe i forhold til gas?
TypeÅrlig varmeudgiftÅrlig besparelse
Luft/vand10.975 kr.7.219 kr.
Jordvarme10.021 kr.8.173 kr.

Din besparelse kommer helt an på din specifikke situation. Ønsker du en nøjagtig beregning af din besparelse ved at skifte fra naturgasfyr til varmepumpe, skal du have fat i en installatør, der kan lave en unik beregning for dit hjem.

Hvad koster varmepumpe i forhold til olie?

Skifter du fra et gammelt oliefyr til en ny luft til vand varmepumpe, kan du spare helt op til 65 % af din varmeregning.

En gennemsnitlig familie bruger ca. 2.500 liter olie om året. På OK.dk kan vi finde en pris på 15.107 kr. pr. 1.000 liter fyringsolie. Det vil sige, at én liter olie koster 15,1 kr. Det giver dermed en årlig udgift på ca. 37.768 kr.

Hvis vi skal lave det samme lille regnestykke som før, så vil det således ud:

Hvad koster varmepumpe i forhold til olie?
TypeÅrlig varmeudgiftÅrlig besparelse
Luft/vand10.975 kr.26.793 kr.
Jordvarme10.021 kr.27.747 kr.

Igen må vi tage højde for din unikke bolig og jeres varmebehov. Vil du gerne have en retvisende beregning, skal du tale med en installatør, som kan kortlægge jeres behov.

Hvad koster service på en varmepumpe?

En varmepumpe med mere end 1 kg kølemiddel skal have et årligt servicetjek. Servicetjekket skal udføres af an autoriseret tekniker. Der følgder ofte en serviceaftale med når du køber en varmepumpe. Skulle det ikke følge med, kan du forvente en gennemsnitspris på 2.500 kr. for et varmepumpe servicetjek.

Du bør altid indhente flere tilbud og gennemlæse disse før du tager en beslutning om, hvilken installatør du vælger. Når du indhenter og sammenligner flere tilbud, er du sikker på at vælge den rigtige uden at du betaler overpris for din installation.

Vi kan hjælpe dig med at finde den helt rette installatør, uden at du selv skal gøre særlig meget arbejde. Du udfylder en kort formular, herefter vil du blive kontaktet af op til 3 installatører der vil give dig tilbud.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Hvordan virker en varmepumpe?

En varmepumpe er et varmeanlæg bestående af tre dele:

  1. En udedel der optager varmen fra omgivelserne (jord, luft eller vand)
  2. En indedel der afgiver varme indenfor
  3. Isolerede rør og kabler mellem de to dele.

Udedelen optager varme fra omgivelserne, det kan både være jord, luft eller vand. Varmen fra omgivelserne får kølemidlet til at koge og fordampe. Dampen komprimeres i kompressoren, hvilket får trykket og temperaturen til at stige. Denne varme afgives inde i indedelen, hvor kølemidlet afkøles og igen bliver til væske, som så løber tilbage til udedelen. Herefter starter processen igen, og sådan kører varmepumpen.

I indedelen overføres varmen til varmefordelingssystemet i boligen. Det kan enten være til et vandbårent system med radiatorer eller gulvvarme, her er der tale om luft til vand varmepumpen eller som ventileret luftvarme, hvorved der er tale om en luft til luft varmepumpe.

Varmepump system

Varmepumpens effektivitet

Varmepumpers effektivitet bliver angivet i SCOP, COP, EER og SEER. Hver af disse værdier angiver, hvor effektiv varmepumpen er baseret ud fra forskellige parametre. Du kan læse mere om disse herunder:

Varmepumpe energimærkning

Udover de nævnte værdier viser energimærket også hvor effektiv en varmepumpe er. Som du kan se på billedet går denne fra G til A+++, hvor A+++ er mest effektivt. Vi anbefaler at du går efter en varmepumpe der mindst har energimærke A+.

En installatør vil guide og vejlede dig til at vælge den helt rigtige varmepumpe med en god effektivitet og energimærkning. Via vores netværk af danske installatører, kan du modtage tilbud på varmepumpeinstallation, så kan i sammen udvælge den varmepumpe der bedst dækker dine behov.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Fordele og ulemper ved varmepumper

Med de forskellige varmepumper kommer der flere forskllige fordele og ulemper. Mange af fordelene er de samme, ulemperne vil typisk også være de samme, men kan også være forskelligt afhængig af varmepumpe typen.

Fordele

🌱 Besparelse på varmeregningen: Skifter du fra et olie eller gasfyr til varmepumpe kan du spare op til 60 % på din varmeregning. Samtidig med at du også får din varme fra en mere miljøvenlig kilde.

🌱 Minimal vedligeholdelse: For alle varmepumper gælder det at de kræver meget lidt vedligeholdelse. Udover et årligt servicetjek for jordvarme og luft til vand varmepumpe, bør du kun sikre dig, at området omkring varmepumpens udedel er frit til at trække luft.

🌱 Lang levetid: Hver type varmepumpe har en levetid på mindst 10 år. For jordvarme og luft til vand er de typisk funktionsdygtige i op til 20 år.

Ulemper

Stor investering: Vil du have en varmepumpe der dækker alle dine behov, er du nødt til at lave en væsentlig investering. En varmepumpe der opvarmer bolig og brugsvand starter typisk ved 100.000 kr.

Støjgener: Dette gør sig mest gældende for luft til vand varmepumper. Udedelen kan give nogle støjgener. Man kan reducere generne ved forskellige tiltag der kan hjælpe med at nedsætte varmepumpens støjniveau.

Offentlige regler: Der er forskellige offentlige regler og evt. tilladelser man skal være opmærksom på, før man starter på en varmepumpe installation.

Du kan læse mere om de forskellige fordele og ulemper i vores artikel: Jordvarme eller luft til vand: 5 fordele og ulemper.

Passer mit hjem til en varmepumpe?

Vi gennemgår herunder, hvad du bør tjekke inden køb af varmepumpe.

1. Har du tilslutningspligt til fjernvarme?

Du vil ofte have tilslutningspligt, hvis der er indlagt fjernvarme i dit område. Er dette tilfældet, er fjernvarme en billig og miljøvenlig løsning, og du vil derfor ofte ikke have behov for at købe en varmepumpe.

2. Er din have stor nok til jordvarme?

Ønsker du at købe et jordvarmeanlæg, skal du sikre dig, at din have er stor nok. Et jordvarmeanlæg kræver meget plads i haven, og jordvarmeslangen kan være op til 200 meter lang. Det kræver, at størrelsen på din have er over 300 m2. Medmindre du ønske at investere i vertikal jordvarme, hvor du kun har brug for et par meter.

En god tommelfingerregel i forhold til horisontal jordvarme er, at du skal bruge dobbelt så meget haveareal som boligareal.

3. Er dit hus velisoleret?

Er dit hus ikke velisoleret, vil du ikke få det optimale ud af din pumpe. For at finde ud af, om dit hus er velisoleret, bør du kigge på dit nuværende varmeforbrug.

Et fritliggende hus på 130 m2 med et årligt varmeforbrug, som er under 14.000 kWh, 1.950 liter olie eller 1.770 m3 gas, er velisoleret. Hvis dit forbrug ligger markant over det, bør du undersøge, om der er behov for at efterisolere dit hus.

4. Kan du få tilladelse af kommunen?

Ønsker du at få installeret et jordvarmeanlæg, skal du sikre dig, at du har tilladelse fra kommunen. Kontakt derfor din kommune, hvis du overvejer et jordvarmeanlæg.

5. Kan jeg selv installere min varmepumpe?

Nej, du kan ikke selv installere din varmepumpe. Du kan læse mere om hvorfor i vores guide her.

Sådan får du det bedste tilbud på varmepumpe

Det er en stor beslutning, når man skal købe en varmepumpe. For at du kan være sikker på at den løsning og installatør som du vælger er den helt rette bør du altid sammenligne tilbud fra flere installatører.

Ved at sammenligne tilbud, kan du få et overblik over, hvad der følger med i installationen og hvad du evt. skal betale ekstra for, du sikre desuden også, at du ikke betaler overpris når du kan sammenligne tilbud direkte.

Ved hjælp af vores netværk kan vi sætte dig i kontakt med op til 3 lokale danske installatører der alle kan hjælpe dig med at finde den rette løsnning til dit hjem.

Kom i gang ved at trykke på knappen!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål om varmepumper

Vi gennemgår herunder de mest almindelige spørgsmål om pumperne. Klik på spørgsmålet, for at se svaret.

Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Skribent

Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. “Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget” er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.

Medforfatter
Mere om dette emne
Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?