SPAR hundredevis af kroner om året på din varmeregning ved at installere en varmepumpe
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 6777 kr. om året
Spar op til 6777 kr. om året

Sænk din varmeregning ved at installere en varmepumpe

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale:
DrTv2Politiken
Sidst opdateret: 3. oktober 2024

Varmepumpe til sommerhus 2024: Den ultimative guide

Varmepumpe til sommerhus
  • Spar op til 9.000 kr. med en varmepumpe i dit sommerhus
  • Priser starter fra 15.000 kr., og tilbagebetalingstiden er ned til 2 år
  • Få forbedret indeklima og komfort samt en lavere varmeregning.

Har du overvejet at gøre dit sommerhus mere energieffektivt og dermed sænke dine udgifter, så er en varmepumpe den helt rigtige løsning.

Med en varmepumpe får du et forbedret indeklima, så du undgår fugt og frostskader. En varmepumpe giver dig yderligere mulighed for at nyde dit sommerhus året rundt uanset hvordan det danske vejr arter sig. En varmepumpe kan både opvarme sommerhuset om vinteren og nedkøle på de varme sommerdage.

Læs med for at lære alt om, hvad du skal vide om varmepumper til sommerhus, og hvordan du vælger den bedste varmepumpe til dit sommerhus.

Ønsker du hurtigt og nemt at få installeret en varmepumpe i dit sommerhus, så kan du bare stoppe her. Udfylder du vores korte formular, kan du sammenligne op til 4 tilbud fra danske installatører. Sammenligner du tilbud, kan du sikre dig selv mod at betale overpris.

Ved at bruge GreenMatch undgår du selv at bruge timer på at finde og kontakte installatører, men kan hurtigere få din nye varmepumpe.

Kom i gang i dag.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Varmepumpe til sommerhus: luft til luft eller luft til vand varmepumpe?

Luft til luft varmepumpe eller luft til vand varmepumpe er typisk de to typer varmepumper, der fungerer bedst til sommerhus.

Begge type varmepumper optager varmen fra luften udenfor og omdanner den til varme, der kan bruges indenfor.

Den store forskel mellem de to typer varmepumper er, at luft til vand varmepumpe også opvarmer vand og dermed fungerer som et samlet varmesystem, mens luft til luft kun opvarmer luft.

Hvordan du vælger den rette type varmepumpe, giver vi dig et bedre overblik over i den næste del af artiklen.

Hvordan vælger du den rette luft til vand varmepumpe sommerhus?

En luft til vand varmepumpe er en god løsning til dig med et større sommerhus med et vandbåret system til gulvvarme, radiatorer eller opvarmet pool.

En luft til vand varmepumpe fungerer som et samlet varmesystem og giver varme i radiatorer eller gulvvarme samt varmt vand til bad, pool og spa.

For at finde den rette luft til vand varmepumpe, der kan opvarme dit sommerhus effektivt, bør du være opmærksom på følgende:

  • Varmepumpens størrelse: Størrelsen på varmepumpen er afgørende for, hvor stort et areal den kan opvarme. Størrelsen på varmepumpen bliver angivet i kW.

  • Varmepumpens effektivitet: Effektiviteten for en varmepumpe bliver angivet i SCOP og viser, hvor meget varme du får for 1 kWh strøm. Du skal gerne gå efter en varmepumpe med en høj SCOP, da det betyder en høj effektivitet. For luft til vand varmepumpe er SCOP typisk mellem 3 og 5.

  • Varmepumpens energiklasse: Energiklassen er en anden indikation af, hvor effektiv varmepumpen er. For luft til vand varmepumper går energiklassen fra A+++ til D for rumopvarmning og A+++ til F for brugsvand. A+++ er mest energieffektivt.

Foruden de tre elementer er varmepumpens støjniveau også værd at holde øje med. Specielt i et sommerhusområde, hvor husene står tæt, er det vigtigt at overholde reglerne for støj.

Luft til vand varmepump sommerhus

Hvordan vælger du den rette luft til luft varmepumpe sommerhus?

Luft til luft varmepumpe passer til de fleste typer sommerhuse, da den både giver varme og køling, er energieffektiv og omkostningerne til installation er lave.

En luft til luft varmepumpe er typisk den helt rigtige løsning for de fleste sommerhuse. Med mulighed for både opvarmning og nedkøling giver den god komfort uanset det danske sommervejr.

For at vælge den rette luft til luft varmepumpe til dit sommerhus bør du være opmærksom på:

  • Størrelse på varmepumpen: Den rette størrelse varmepumpe skal være stor nok til at opvarme hele dit sommerhus uden at varmepumpen overbelastes. Det er vigtigt at finde den rette størrelse, da en forkert størrelse vil gå ud over din besparelse og varmepumpens levetid.

  • Effektivitet på varmepumpen: Der er to typer effektivitet ved luft til luft varmepumpe: opvarmning og køling. Ved opvarmning er det igen SCOP, du skal kigge på, den er mellem 4 og 6.

    Du skal også være opmærksom på SEER, der viser, hvor effektivt varmepumpen køler. Princippet er det samme som ved SCOP; jo højere, jo bedre. SEER ligger typisk mellem 6 og 11.

  • Energiklasse på varmepumpen: Varmepumpens energiklasse er også en indikator for effektiviteten. Skalaen for luft til luft varmepumpe går fra A+++ til D. Ifølge Energistyrelsen bør du vælge en luft til luft varmepumpe, der er A++ eller bedre for at nå den højeste besparelse.

For luft til luft varmepumpe bør du også kigge på støjniveauet, så du er sikker på ikke at forstyrre naboerne.

Luft til luft varmepumpe sommerhus

Ønsker du varmt vand i dit sommerhus, bør du også kigge efter en løsning for dette, da luft til luft varmepumpe ikke kan opvarme brugsvand.

Sådan finder du den rette størrelse varmepumpe

Du kan selv lave en udregning, der kan give dig en idé om, hvilken størrelse varmepumpe der skal bruges i dit sommerhus. Udregningen lyder:
Dit energiforbrug i kWh pr. m2 x størrelsen på din bolig i m2 = Den ideelle størrelse kW varmepumpe

Du kan også bruge en luft til luft varmepumpe til garage, hvis du ønsker opvarmning i den del af dit hus.

Hvad koster en varmepumpe til sommerhus?

Prisen på en varmepumpe afhænger altid af størrelsen og kvaliteten af varmepumpen. Pris på montering af varmepumpe er også afgørende. Da montering af luft til vand varmepumpe er mere kompleks, vil prisen også være højere sammenlignet med luft til luft.

Varmepumpe sommerhus pris
Størrelse på sommerhusStørrelse på varmepumpePris luft til luft*Pris luft til vand*
50-80 m23-4 kW13.000 - 20.000 kr.80.000 -100.000 kr. 
80-100 m24-5 kW20.000 - 30.000 kr. 100.000 - 110.000 kr.
100-120 m25-6 kW30.000 - 40.000 kr.110.000 - 125.000 kr. 
*Priserne er vejledende. For præcis pris, få tilbud fra autoriserede installatører.

Da luft til luft varmepumpe ikke er en kompleks installation, er denne type varmepumpe billigere at købe og installere. Du skal dog huske på, at luft til luft varmepumpe ikke opvarmer brugsvand, derfor skal du medregne udgifterne til en varmtvandsbeholder for at lave en direkte sammenligning.

Hvad koster det at opvarme et sommerhus med en varmepumpe?

Omkostninger til opvarmning af sommerhus afhænger af den måde, du bruger dit sommerhus. For at give dig en idé om omkostningerne til at opvarme dit sommerhus med en varmepumpe har vi lavet 3 scenarier:

  • Vinterlukket sommerhus med luft til luft varmepumpe
  • Sommerhus der benyttes hele året med luft til luft varmepumpe
  • Stort luksussommerhus der benyttes hele året med luft til vand varmepumpe
varmepumpe pris vinterlukket sommerhus

Et vinterlukket sommerhus, hvor huset bliver holdt på mindst 10 grader hele året bruger i gennemsnit 4.000 kWh om året, 80 % af det går kun til opvarmning. Det svarer til 3.200 kWh. Da en luft til luft varmepumpe i gennemsnit giver 4,6 kWh varme for hver 1 kWh el, falder elforbruget til 695 kWh.
Regner vi med en elpris på 2,32 kr./kWh, er det en årlig pris på 1.612 kr.

Det giver en årlig besparelse på næsten 7.000 kr. og en tilbagebetalingstid på 3 år.

varmepumpe pris sommerhus året rundt

Et sommerhus, der bliver brugt året rundt, bruger i gennemsnit 5.800 kWh, her går ca. 70 % til opvarmning, det svarer til 4.060 kWh. Med en luft til luft varmepumpe vil forbruget til opvarmning falde til 882 kWh.
Regner vi igen med en elpris på 2,32 kr./kWh, er det en årlig pris på 2.046 kr.

Det giver en besparelse på omkring 9.000 kr. årligt og giver en tilbagebetalingstid på bare 2 år.

varmepumpe pris luksus sommerhus

For et stort luksus sommerhus er gennemsnitsforbruget på 31.000 kWh om året. Heraf går 80 % til rum- og vand opvarmning, det svarer til 24.800 kWh. Da en luft til vand varmepumpe i gennemsnit giver 3 kWh varme for hver 1 kWh el, falder elforbruget til 8.266 kWh. Regner vi med en elpris på 2,32 kr/kWh, er det en årlig pris på 19.177 kr.

Det giver en besparelse på omkring 38.359 kr. årligt og giver en tilbagebetalingstid på ca. 3 år.

Reduceret elafgift i sommerhus

Det er også muligt for sommerhusejere at få reduceret elafgift på alt elforbrug over 4.000 kWh. For at få reduceret elafgift skal du registrere din opvarmning i BBR som elopvarmning.

Vil du sænke dine omkostninger til el endnu mere, kan du kombinere din varmepumpe med solceller. Solcellerne vil producere den strøm, som varmepumpen bruger til at opvarme eller køle dit sommerhus.

Dit forbrug vil altid afhænge af husets stand. Mange ældre sommerhuse er ikke særlig godt isolerede, da de er bygget til kun at blive brugt om sommeren. Er dit sommerhus derfor af ældre dato, kan det være en god idé at kigge på isolering, før du skifter opvarmningsform.

Vil du vide mere om varmepumpers strømforbrug og hvor meget strøm de bruger om vinteren, så kan du læse vores artikel: Hvor meget strøm bruger en varmepumpe om vinteren?

For at finde den rette varmepumpe til dit sommerhus, der giver dig den største besparelse, bør du altid rådføre dig med en professionel installatør. De kan fortælle dig alt, du skal vide og give dig tilbud på varmepumpe med installation.

Alt du skal gøre er at udfylde vores korte formular, så vil du modtage op til 4 tilbud fra danske autoriserede installatører. Så kan du nemt sammenligne priser og vælge det, der passer dig bedst, uden at du har brugt flere timer end allerhøjest nødvendigt.

Få tilbud på varmepumpe i dag!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Bedste varmepumpe til sommerhus i 2024

Luft til luft varmepumpe Panasonic CU-VZ12SKE

Blandt de bedste varmepumper til sommerhus finder vi modellen Panasonic CU-VZ9SKE. Denne varmepumpe er den bedste luft til luft varmepumpe til sommerhus og til almindelige boliger.

Panasonic CU-VZ9SKE har en høj SCOP på 6,20 og en høj SEER på 10,5. Så den både varmer og køler med en høj effektivitet.

Denne varmepumpemodel har desuden en sommerhus-funktion, der sikrer, at dit sommerhus er frostsikret henover vinteren og der dermed ikke opstår mulige frostskader.

Andre gode luft til luft varmepumpe modeller er: Panasonic CU-VZ12SKE og Inventor Danmark Inventor King 9.

Viessmann Vitocal 251

Den bedste luft til vand varmepumpe til sommerhus er Viessmann Vitocal 251.A10. Denne luft til vand varmepumpe har en af de højeste SCOP-værdier for luft til vand varmepumper på det danske marked nemlig 3,87.

Varmepumpen fra Viessmann giver dermed en effektiv opvarmning af sommerhus og brugsvand.

Andre effektive luft til vand varmepumper er: CTC EcoAir 712M og Vølund S2125-12. DVI luft til vand varmepumpe er også gode til danske sommerhuse.

For at finde den bedste varmepumpe til dit sommerhus, skal du vælge den rette størrelse til at dække dit forbrug. Læs mere i vores artikler om varmepumper til specifikke boligstørrelser:

Installation og vedligeholdelse af varmepumpe i sommerhus

Installation af luft til vand varmepumpe i sommerhus er en mere kompleks installation end luft til luft varmepumpe. Installation af luft til luft tager omkring en halv dag, mens installation af luft til vand kan tage 1-2 dage.

Vedligeholdelse af de to typer er meget ens og kræver ikke særlig meget af dig. Det anbefales, at din varmepumpe får et årligt eftersyn, så du er sikker på, at den kører optimalt.

Du kan med fordel bestille dette eftersyn om foråret, så du er sikker på, at varmepumpen fungerer i sommerperioden, hvor du opholder dig i sommerhuset.

Når du ikke er i dit sommerhus henover vinteren, kan du indstille de fleste varmepumper til en sommerhustemperatur. Denne temperatur er omkring 8 -12 °C og vil mindske risikoen for fugt og frost i dit sommerhus.

Fordele ved at installere en varmepumpe i dit sommerhus

Til et sommerhus er en varmepumpe en rigtig god løsning til opvarmning, især når man sammenligner med elradiator eller brændeovn, som er de opvarmningsformer, der typisk bliver brugt i sommerhuse.

Følgende fordele og ulemper skal du være opmærksom på, når du vælger en varmepumpe til sommerhus:

Fordele ved varmepumpe til sommerhus

✅ Bedre indeklima i sommerhus
✅ Lavere omkostninger til opvarmning
✅ Mulighed for køling af luft
✅ Fjernstyring af varmepumpe i sommerhus
✅ Frostfrit sommerhus

Ulemper ved varmepumpe til sommerhus

🚫 Ikke muligt at få tilskud fra Varmepumpepuljen
🚫 Høje omkostninger til installation (luft til vand)
🚫 Opvarmer ikke brugsvand (luft til luft)

Kom i gang allerede i dag med at udnytte fordelene ved at få en varmepumpe i sommerhus. Brug GreenMatch til at sammenligne tilbud på varmepumpe, så er du sikker på, at du ikke betaler overpris, og du slipper for at bruge timer på at finde og kontakte installatører selv.

Udfyld vores korte formular og modtag op til 4 gratis og uforpligtende tilbud fra danske autoriserede installatører.

Modtag tilbud i dag!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål om varmepumper til sommerhus