Varmepumpe - Sammenlign priser fra lokale installatører
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Få op til 4 tilbud her
Det tager kun 2 minutter.
Det tager kun 2 minutter.
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 09 september 2021

Varmepumpe til sommerhus

Find den rigtige varmepumpe til sommerhus

Mange sommerhuse er opvarmet ved hjælp af elradiatorer eller brændeovne, da det er en bolig, der som regel ikke bliver brugt året rundt. Om sommeren er huset oftest varmt og behøver derfor ingen opvarmning, og om vinteren findes behovet kun, når du opholder dig i huset. Der findes dog et alternativ til de dyre og besværlige opvarmningsformer: Varmepumpen.

En almindelig brændeovn kræver rigtig meget praktisk arbejde som f.eks. rengøring, indhentning af brænde og vedligeholdelse. Elradiatorerne er en nemmere opvarmningsform, men de er meget dyre i længden med deres høje strømforbrug. Derfor vælger mange danskere at installere en varmepumpe i deres sommerhus, da den kun bruger mellem en tredje- og fjerdedel strøm sammenlignet med elradiatorer.

En luft til vand varmepumpe eller luft til luft varmepumpe til sommerhus er ikke bare billig, miljøvenlig og strømbesparende, den er også nem at anvende og passer derfor perfekt til et hus, som kun anvendes i perioder af året. Vi giver herunder en gennemgang af, hvorfor en varmepumpe til sommerhus kan være en god idé samt en forklaring på, hvad du skal være opmærksom på ved anskaffelse.

Der findes to slags varmepumper til sommerhuse

De to typer er:

De to slags varmepumper virker på samme måde, når de omdanner varmeenergien i luften til varme. Forskellen på de to varmepumper er, at luft til vand-typen videregiver sin varme til varmtvandsbeholderen og derved opvarmer vandet, mens luft til luft-typen sender varm luft ud i sommerhuset som et slags omvendt airconditionanlæg.

Hvilken varmepumpe er bedst egnet til sommerhuse?

I de fleste tilfælde vil luft til luft varmepumpen være det klart bedste alternativ til at opvarme dit sommerhus. Det skyldes hovedsageligt, at luft til luft varmepumpen er billigere i anskaffelse end luft til vand varmepumpen og ikke kræver en omfattende installation.

Derudover er det ofte sådan i sommerhuse, at der ikke er trukket varmerør mellem varmtvandsbeholderen og radiatorerne, hvilket umuliggør en luft til vand varmepumpe. Luft til luft varmepumpen er desuden også lettest at installere samt billigere i anskaffelse.

Bestil tilbud her!

Det tager kun 2 minutter

Varmepumpe til sommerhus - hvad er vigtigt?

Elforbruget i sommerhuse har med årene været markant stigende, nærmere bestemt er det steget med mere end 90 procent over de seneste 30 år. Det skal ses i takt med, at der skal bruges strøm til mere og mere udstyr såsom vaskemaskiner, opvaskemaskiner og spabad. Som sommerhusejer kan det derfor hurtigt blive en dyr fornøjelse, især hvis huset er dårligt isoleret eller der gøres brug af elradiatorer til opvarmning.

Der anvendes i øjeblikket mange forskellige opvarmningsmetoder i de danske sommerhuse. De fordeler sig således:

Opvarmning af sommerhus

Det er altså langt de fleste, som anvender elvarme som opvarmningskilde i sommerhuset. Nærmere bestemt bruger godt 166.000 sommerhusejere denne løsning ud af de omkring 222.000 sommerhuse som er i Danmark.   

Er du i blandt de mange, som holder sommerhuset varmt året rundt for at undgå frostsprængninger og sikre et knap så fugtigt indeklima i de ubeboede måneder, så kan der være mange penge at spare ved at investere i en luft til luft varmepumpe.

Jeppe Jensen fra GD-Varmepumper fortæller:Jeg mener, folk skal kigge på besparelsen og spørge sig selv, om de har råd til ikke at have en varmepumpe, for det er ikke en vare, der er så svær at sælge, eftersom den sælger sig selv i den ene test efter den anden. Og med et SMS-modul behøver man ikke engang komme op til et koldt sommerhus, fordi man skriver bare lige et par timer inden, og så er der dejlig varmt, når man lander".

Bestil tilbud her!

Det tager kun 2 minutter

Store besparelser i vente med en varmepumpe til dit sommerhus

Ud af de mange sommerhuse befinder de fleste sig i region Sjælland, Midtjylland og Hovedstaden. Men der hvor man især ser mange sommerhuse blive solgt for tiden, er i kommuner såsom Odsherred, Syddjurs, Gribskov, Jammerbugt og Varde (kilde: Boligsiden.dk). Hvis man kigger nærmere på, hvad man potentielt set kan spare i disse og andre områder, så kan der være tale om tusindvis af kroner om året blot ved at installere en varmepumpe som opvarmningskilde i stedet for elradiatorer. 

Sørger du for at holde dit sommerhus frostfrit i vinterhalvåret på en temperatur på mellem 5-10 grader, så vil det samlede årsforbrug typisk ligge på omkring 3-4000 kWh om året. Dertil kommer der et ekstraforbrug, hvis sommerhuset samtidig også benyttes vinteren over. Regner man med et forbrug på 4000 kWh, så vil man potentielt set kunne spare op til 7000 kr. i et område som Odsherred, hvor den laveste elpris i skrivende stund ligger på 2,15 kroner. Dette er med udgangspunkt i, at alle 4000 kW bruges til opvarmning. Dertil vil der komme, hvad der bruges på varmt vand osv., som kan variere meget, men ser man kun på elregningen, er der mange penge at spare.

I den forbindelse udtaler Jeppe Jensen:Folk, der normalt kun har elvarme, vil typisk ligge på det dobbelte forbrug eller meget mere. I mange tilfælde vil pumpen tjene sig hjem på under 1,5 år.

De omtalte områder har forskellige elpriser, og det kan derfor også variere, hvor meget man kan forvente at spare i forhold til den elpris, man er vant til at betale. Elpriserne fordeler sig i skrivende stund således:

Elpriser i kommuner

Kilde: Elpristavlen.dk

Når du ved, hvad elprisen koster pr. kWh, kan du begynde at udregne, hvor meget du som udgangspunkt kan spare ved at installere en varmepumpe i sommerhuset. Her er det udregnet med en Panasonic VE9NKE varmepumpe, som lige nu har den højeste SCOP-værdi på markedet ifølge Energistyrelsens varmepumpeliste med en værdi på 5,4.

SCOP-værdien er kort sagt en indikator for, hvor effektiv en varmepumpe er i løbet af året. En SCOP-værdi på 5,4 betyder, at varmepumpen leverer 5,4 så meget energi end den elektriske energi, den bruger. Besparelserne for et helt år kan ses her:

Varmepumpe besparelse graf

I Odsherred, hvor elprisen er den højeste i blandt de fem kommuner med en pris på 2,15 kr., vil besparelsen kunne ligge på omkring 7.000 kr. Den laveste besparelse ses i Jammerbugt på 6.649 kr. Der kan altså potentielt set være adskillige tusinde kroner at spare. Du skal blot have i mente, at der kan være flere faktorer, som kan have en indflydelse på den endelige besparelse. Faktorer, der kan spille ind, er f.eks. hvor godt husets isolering er, så der ikke bruges for meget unødvendigt energi til at opvarme. Denne udregning skal derfor ses som vejledende.

Ekspertens anbefalinger af varmepumper til sommerhus

Der er mange forskellige modeller af varmepumper på det danske marked, og det kan være svært at danne sig et overblik. Energistyrelsen har imidlertid udarbejdet en liste over de mest energieffektive varmepumper på det danske marked. Disse lever alle op til de danske lovkrav, og deres ydelse samt effektivitet er bekræftet af et uafhængigt testlaboratorium.

Jeppe Jensen, som til daglig arbejder med varmepumper hos GD-Varmepumper, har givet sit bud på gode varmepumper:

Et mindre hus, som en kolonihave eller et sommerhus, vil jeg anbefale Mitsubishi SF25-VEH.
Til det større sommerhus eller hvis varmepumpen skal køre hele året, så vil jeg foreslå en topmodel såsom Mitsubishi FH-25 eller LG Nordic Prestige 9/plus. Til dem, som er OBS på design, vil jeg helt klart anbefale Mitsubishi EF25VE i hvid eller sort, da det er slim design og højglanslakeret.

Derudover skal du være opmærksom på, hvordan du kører driften af varmepumpen. Mange fabrikanter har en række avancerede funktioner indbygget i pumpen, men det er ikke nødvendigvis godt.

Jeg vil ikke anbefale, at folk køber pumpen for at holde sommerhuset frostfrit med ’frostfri-funktionen’, som mange tror er god. Den funktion kører meget lidt varme ind, og til gengæld har den meget fart på blæseren. Dette resulterer i, at blæseren bliver slidt inden for et par år, og den koster 2-4.000 kr. at få skiftet. Så kan man ligeså godt lade pumpen stå på minimum varme, som i de fleste tilfælde er 16 grader. Dette gælder alle mærker.

Flere får øjnene op for varmepumper

Ifølge Jeppe, så er folk så småt begyndt at indse, at en varmepumpe kan være en god løsning til sommerhuset, og han mener, at den tendens vil stige: 

Der er mange, der køber varmepumper, og det er stadig en stigende tendens. Folk er ved at få øjnene op for dem. Hvis man kigger på vores naboer i Sverige, sidder disse maskiner på de fleste huse, og det kommer de også til her. Der er stigende efterspørgsel, og jeg tror aldrig, at markedet bliver dækket, specielt ikke nu hvor luft/vand-anlæggene er kommet med, så kan det jo ikke svare sig at købe andet. Især ikke nu hvor alt hvad der indebærer at brænde noget af, er dårligt for naturen og yt.

Det kan dermed være værd at overveje om en varmepumpe til sommerhuset er løsningen for dig. Hvis du ikke har mulighed for at installere en varmepumpe, kan solceller eller et pillefyr også være en løsning.

Fordele ved en varmepumpe til sommerhuse

Der er flere fordele ved at installere en luft til luft-varmepumpe i dit sommerhus:

  • Den er let at installere
  • Den reducerer dine varmeudgifter, hvis du skifter fra elvarme
  • Den kræver ikke, at sommerhuset har radiatorer
  • Den er billig i anskaffelse sammenlignet med luft til vand-varmepumpen

Installationen af luft til luft varmepumpen er både nem og billig, da det ikke tager særlig lang tid for installatøren at foretage den. Det anbefales, at du vælger en installatør fra VP-ordningen (VarmePumpeOrdningen).

Sammenlignet med elvarme kan du reducere dine varmeudgifter betydeligt. Varmepumpen bruger kun mellem en tredjedel og en fjerdedel strøm sammenlignet med elvarme.

Har dit sommerhus ikke radiatorer, er en varmepumpe derfor en ideel løsning. Det betyder, at du ikke skal investere i radiatorer, hvis dit sommerhus ikke har dem i forvejen.

En varmepumpe til sommerhus er også billig i anskaffelse. Som tommelfingerregel koster en luft til luft varmepumpe til sommerhus mellem 10.000-25.000 kroner inklusiv moms og montering. Prisen afhænger af, hvor stort dit sommerhus er.

Ulempen ved en luft til luft varmepumpe

Der er én stor ulempe ved en luft til luft varmepumpe, og det er, at den ikke kan producere vand til dit bad, opvask mv. Det betyder, at du for at kunne have varmt vand i sommerhuset, skal bruge el. Ønsker du, at varmepumpen også kan levere varmt vand , skal du vælge en luft til vand-type, der dog er dyrere end luft til luft-typen.

En anden ulempe ved en luft til luft varmepumpe er, at den kan være en smule støjende. Dette er en ulempe, da varmepumpen oftest placeres i sommerhusets største rum for at kunne varme hele sommerhuset op.

Skal du have varmepumpe i dit sommerhus?

Hvis du går med overvejelserne om at investere i en varmepumpe til dit sommerhus, rådes du til at søge tilbud blandt flere leverandører. På den måde kan du finde frem til den leverandør, der bedst muligt dækker dine personlige behov. På vores side om varmepumper kan du nemt og enkelt bestille tilbud fra flere leverandører. Det er gratis og uforpligtende.

Bestil tilbud her!

Det tager kun 2 minutter