Sammenlign priser på vedvarende energi
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar tid
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge
Spar penge

Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste

Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 22. februar 2024

Håndværkerfradrag 2021

OBS. Opdatering vedr. håndværkerfradraget

Opdatering: I Finansloven 2022 er det blevet besluttet at afskaffe håndværkerfradraget.

Fra d. 1. april 2022 er det ikke længere muligt at benytte sig af håndværkerfradraget.

Du kan få det forhøjede håndværkerfradrag for projekter udført inden udgangen af 2021, og du skal senest have betalt for det udførte arbejde 28. april 2022.

I 2022 er håndværket sat ned igen til 12.900 kr. pr. person.

Håndværkerfradraget dækker håndværkerens arbejdstimer ved installation af følgende produkter.

  • Luft til luft varmepumpe
  • Luft til vand varmepumpe
  • Jordvarme (alm. og vertikal)
  • Isoleringsopgaver
  • Solceller og solfanger

Det forhøjede håndværkerfradrag sættes ned i 2022

Har du planer om at benytte dig af håndværkerfradraget, skal du have færdiggjort dit projekt 31. marts 2022. Det vil ikke længere være muligt at få håndværkerfradrag efter 1. april 2022. Derudover sættes satsen ned. Det betyder, at du fra d. 1. januar 2022 til og med 31. marts kan få 12.900 kr. i håndværkerfradrag.

Regeringen præsenterer i Finansloven for 2022, at håndværkerfradraget helt afskaffes. Fra 1. april 2022 vil det således ikke længere være muligt at få dette fradrag, da det vil blive fjernet fra BoligJobordningen.

Hvad skal du gøre for at kunne nå at få fradrag i 2022?

Hvis du ønsker at få det forhøjede fradrag, inden det afskaffes, skal du have færdiggjort dit projekt inden udgangen af 2021. Har du eksempelvis planer om at installere solceller, skal de være færdigmonteret inden d. 31. marts 2022.

Herefter har du indtil d. 31. maj 2022 til at betale din regning for projektet. Husk, at du skal betale din regning elektronisk og ikke med kontanter. Du kan for eksempel betale med dankort, MobilePay eller overførsel via din netbank. Du skal også gemme dokumentationen for udførte arbejde.

Når du har fået udført dit projekt og betalt for det, skal du bare følge vores guide: Hvordan indberetter jeg håndværkerfradrag?, som du finder i bunden af denne side, for at indberette dit håndværkerfradrag.

Håndværkerfradraget er hævet til det dobbelte i 2021

I finansloven for 2021 er der planlagt en midlertidig udvidelse af BoligJobordningen – bedre kendt som håndværker- og servicefradrag.

Det betyder, at danskerne kan få endnu større fradrag, når de sætter håndværkere i arbejde med klimavenlige tiltag og energiforbedrende renovering som eksempelvis installation af luft til luft varmepumpe, luft til vand varmepumpe og jordvarme. Det drejer sig om BoligJobordningen, som også kaldes håndværker- og servicefradrag.

Regeringen har for nyligt fremlagt finansloven for 2021, hvor den midlertidige udvidelse af BoligJobordningen er beskrevet. Det betyder, at håndværkerfradraget er hævet fra 12.800 kr. til 25.000 kr. pr. voksen person i husstanden.

Der afsættes i alt 340 mio. kr. i 2021 til udvidelsen af BoligJobordningen. Samtidig afsættes der 225 mio. kr. til Bygningspuljen – tilskudspuljen til udfasning af olie- og gasfyr.

Hvad er håndværkerfradrag?

Håndværkerfradraget fungerer på den måde, at du kan få fradrag for arbejdslønnen inklusive moms, når du får en håndværker til at lave en ydelse, som er fradragsberettiget.

For at kunne få fradrag er det vigtigt, at du betaler for håndværkeren elektronisk med eksempelvis dankort, MobilePay eller netbank. Du skal også gemme dokumentation for det arbejde, du har fået udført.

Hvis du ønsker at få fradrag for et projekt, du har fået udført i 2020, skal du have betalt for arbejdet senest d. 28. februar 2021. Hvis du betaler senere, får du fradraget i det indkomstår, hvor du har betalt.

Håndværkerfradrag til håndværksydelser i sommerhus

Husk, du kan også få fradrag til håndværksydelser i dit fritids- eller sommerhus.

Disse håndværksydelser kan du få fradrag for

Du kan få håndværkerfradrag på forskellige energibesparende varmekilder eksempelvis installation af varmepumper. Du kan således få:

  • Håndværkerfradrag til luft til luft varmepumper
  • Håndværkerfradrag til luft til vand varmepumpe
  • Håndværkerfradrag til jordvarme.

I vores artikler kan du læse om, hvad koster luft til luft varmepumpe og pris på luft til vand varmepumpe. Så du kan få en idé om hvor meget en investering i en varmepumpe vil koste dig.

Det er derudover også muligt at få fradrag på forskellige isoleringsopgaver fx:

Endelig kan du også få fradrag for arbejde i forbindelse med solceller og solfanger fx:

  • Solceller (installation, reparation eller udskiftning)
  • Solfanger (installation, reparation eller udskiftning).

Håndværkerfradrag og tilskud i 2021

I 2021 har du mulighed for enten at få fradrag eller søge tilskud. Du kan ikke kombinere disse to finansielle støtteordninger. Du skal være opmærksom på, at du kun kan få tilskud til energirenovering i bolig med helårsstatus, mens du kan få fradrag også for ydelser i fritidsboliger.

Hvis du ønsker at søge tilskud til varmepumpe, skal du derover huske, at du først skal ansøge om og få godkendt tilsagn om tilskud, før du kan underskrive en aftale med håndværker eller installatør. Hvis du ønsker fradrag, skal du huske at betale elektronisk og gemme dokumentation for dette, så du derefter kan få fradrag inde på SKAT.dk.

Guide: Hvordan indberetter jeg håndværkerfradrag?

Det er slet ikke så svært at indberette håndværkerfradrag i din forskudsopgørelse. Her får du en hurtig guide til, hvordan du indberetter håndværkerfradrag.

Skatteværdien af fradraget er ca. 26%. Det vil sige, at du har et håndværkerfradrag på 3.000 kr., så kan du ca. spare 780 kr. i skat. Hvis du vil du indberette håndværkerfradrag for 2021, skal du gøre således:

  1. Klik dig ind på forsiden af SKAT og vælg fanen “Fradrag” under dine personlige “Dine personlige skatteforhold”
  2. Vælg fanen “Håndværkerfradrag
  3. Vælg den boks der svarer til det år, du vil indberette fradrag for
  4. Klik på login boksen “Oplys håndværkerfradrag” og log ind med dit NemID
  5. Vælg “Forskudsopgørelse” i menuen i toppen af siden
  6. Scroll ned til du finder Håndværkerfradrag og klik på lommeregneren
  7. Her skal du indtaste, hvilken bolig du har, hvilken ydelse du har fået udført, CVR-nummeret på virksomheden og datoen samt beløbet fra din regning
  8. Til sidst skal du klikke på “Overfør beløb” og godkende rettelserne.

Tillykke, nu har du oplyst om dit håndværkerfradrag!

Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Skribent

Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. “Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget” er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?