Spar op til 27.000 kr. på installation af varmepumpe med tilskud
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 27.000 kr. på installation
Spar op til 27.000 kr. på installation

Få tilskud fra Varmepumpepuljen

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale:
DrTv2Politiken
Sidst opdateret: 18. september 2024

Varmepumpe støj: Hvad er reglerne?

Varmepumpe støj niveau

Varmepumpe støj kan være et vigtigt hensyn, når du vælger en til dit hjem. Med et for højt støjniveau, kan du risikere sure naboer, irritation der kan påvirke din koncentration og i værste tilfælde et hjem, hvor du ikke kan slappe af.

Søg tilskud til varmepumpe

Varmepumpepuljen er åben. Bliv klar til at søge om tilskud til varmepumpe ved at læse vores artikel.

 

Du kan også få tilskud til isolering via Energirenoveringspuljen, der også er åben lige nu.

For at sikre, at din varmepumpe ikke forstyrrer dit eller dine naboers daglige liv, er det vigtigt at kende støjniveauet og reglerne for støj. I denne artikel fortæller vi, hvor meget støj en varmepumpe må lave, og hvordan du vælger en, der passer til dine behov.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Varmepumpe støj regler

Reglerne for, hvor meget en varmepumpe må støje bliver fremsat i din kommune. Det er også dem, der skal kontaktes, hvis reglerne ikke bliver overholdt. De fleste kommuner tager udgangspunkt i retningslinjerne fra Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsens retningslinjer for varmepumpe støjniveau kan du se i skemaet herunder:

Støjgrænse for boligområder
DøgnperiodeSommerhusområderTæt lav boligområder (parcelhuse, rækkehuse mv.)Etageboliger, blandet bolig og erhverv. Det åbne land (enkeltliggende huse)
Hverdage kl. 07-18 Lørdage kl. 07-1440 dB45 dB50-55 dB
Hverdage kl. 18-22 Lørdage kl. 14-22 Søndage kl. 07-2235 dB40 dB45 dB
Alle dage kl. 22-0735 dB35 dB40 dB

Som det også fremgår af skemaet er der forskel på, hvor meget larm fra varmepumpe der må være afhængig af både tid på døgnet og boligområde. Som udgangspunkt skal der være mindst støj fra varmepumpen om natten. Miljøstyrelsen tæller perioden fra 22-07 som nat.

En varmepumpe larmer typisk mest, når den skal producere meget varme det kan f.eks. være i de tidlige morgentimer, når det er koldest udenfor og der skal anvendes varmt brugsvand til f.eks. badning. Her bør man især være opmærksom på sin varmepumpe, så man holder sig indenfor det rette niveau af varmepumpe støj.

Støjgrænsen bliver fastsat ud fra den støj fra varmepumpe udedel, der må være hos din nabo. Her bliver der taget udgangspunkt i den støj, der er ved naboens skel.

For dit eget vedkommende må varmepumpe støjniveauet gerne overstige den beskrevet grænse, dog ikke ved vinduer til opholdsrum. Ved vinduer til rum som f.eks. bryggers, toiletter og udhuse må larmen fra varmepumpen gerne overstige de beskrevne værdier.

Vælger du varmepumpe på abonnement, bør du være opmærksom på støjniveauet på den varmepumpe du får og om det kan passe ind i din bolig uden at forstyrre dine naboer.

For at være sikker på, at din nye varmepumpe lever op til støjgrænserne i dit område, anbefaler vi, at du snakker med en autoriseret varmepumpeinstallatør. Vores netværk af installatører dækker over hele Danmark, de kan derfor hjælpe dig med at finde en varmepumpe der lever op til de krav der er i dit område.

Modtag tilbud, hvor du kan sammenligne varmepumpe pris helt gratis og uforpligtende, fra op til 4 installatører i dit område.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Støj måles i dB

Varmepumpe støj og lyde generelt måles i værdien decibel (dB). Skalaen for decibel er logaritmisk, det betyder at en stigning i støj på bare 5-9 dB kan opfattes som dobbelt så højt for vores ører.

I skemaet har vi samlet forskellige hverdagslyde for at give en idé om dB måling.

Næsten total stilhed0 dB
En hvisken15 dB
Normal samtale60 dB
Plæneklipper90 dB
Bilhorn110 dB
Koncert120 dB
Fyrværkeri140 dB

Jo tættere man er på støjens oprindelse jo højere vil larmen være. Det gør sig også gældende for støj fra varmepumpen.

Hvorfor larmer en varmepumpe?

Det er ventilatorens vinger, der skaber luftturbulens, når varmepumpen er tændt, der skaber støj. For ventilatoren gælder det, hvis ventilatoren er mindre og derfor skal lave flere omdrejninger i minuttet, så larmer den også mere.

Varmepumpe støj opstår typisk ved varmepumpens udedel her er der to dominerende støjkilder:

  1. Ventilatoren
  2. Kompressoren

De to dele har hver deres type af lyd. Kompressoren har en dyb og brummende lyd, ventilatoren en lysere og mere susende lyd.

Det er kun luft til luft og luft til vand varmepumper, der både har en ventilator og kompressor udenfor. Ved jordvarme findes kompressoren indenfor, du behøver derfor ikke være bekymret for støj, der kan forstyrre naboen, hvis du investere i jordvarme.

Kører en varmepumpe tæt på sit kapacitet max, vil den typisk også larme mere. En varmepumpe der kun gør brug af en mindre del af sin kapacitet, vil derfor larme mindre. Det kan være værd at tænke over, når du skal investere i en varmepumpe. Vi har lavet en guide hvor du kan læse alt om hvor stor en varmepumpe du skal bruge.

For at være sikker på, at du får den rette størrelse varmepumpe, der dækker dine behov, bør du snakke med en autoriseret installatør. De kan guide dig til valget af den rette varmepumpe, så du undgår en der ikke kan leve op til det du har brug for.

Er du interesseret i hvad det vil koste dig om måneden at have en varmepumpe, så kan du læse vores artikel: Hvor meget strøm bruger en varmepumpe om måneden? Husk på at når du opvarmer med en varmepumpe, så kan du få reduceret elafgift på alt elforbrug over 4.000 kWh.

For at finde den rette installatør, kan du bruge tid på at lede og kigge internettet igennem efter installatøre med gode anmeldelser, du kan også lade os hjælpe dig. Vi kan sætte dig i kontakt med op til 4 danske varmepumpeinstallatører de vil hver især give dig tilbud på varmepumpe, der passer dine unikke behov, som du kan sammenligne, så du sikrer dig at du ikke betaler overpris.

Du ender op med at spare både tid og penge. Start med at trykke på knappen.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Find dit varmepumpe støjniveau

Støjniveauet for din varmepumpe kan du altid finde på dataarket fra producenten. Producenter og leverandører vil typisk oplyse to forskellige lydniveauer:

  • Lydeffektniveau (LwA)
  • Lydtryksniveau (LpA)

Lydeffektniveauet bliver målt direkte ved varmepumpen. Det er denne måling du finder på varmepumpens energimærke.

Lydtryksniveauet er det anslåede lydniveau ved f.eks. 2, 6 og 10 meters afstand.

Af de to typer målinger, anbefaler vi at du kigger på lydeffektniveauet, da dette er nemmere at sammenligne på tværs af modeller og producenter.

Støjberegner varmepumpe

Hos Energistyrelsen har de lavet et støjberegner værktøj. Her kan du med enkelte oplysninger få en idé om i, hvilket område din varmepumpe vil larme. Du kan dermed se om larmen vil påvirke din naboer.

Du kan bruge støjberegneren før du køber din varmepumpe, så er du sikker på, at den varmepumpe du vælger passer til din situation.

Ved montering af varmepumpe, vil din varmepumpe installatør typisk også have udstyr, der kan beregne hvor larmen fra din varmepumpe vil være og placere den ud fra denne beregning.

Med udgangspunkt i Energistyrelsens støjberegner, kan du se udviklingen af støjniveauet for en varmepumpe med 66 dB i illustrationen nedenfor.

Varmepumpe støj niveau

Sådan kan du mindske varmepumpe støj

Placering af varmepumpe udedel er afgørende for, hvor meget støjen vil påvirke dig og dine naboer. Når du vælger placeringen er der ting du skal være opmærksom på, som kan være med til enten at formindske eller forhøje støjen.

  • Varmepumpens underlag: Et blødt underlag som græs kan absorbere noget af støjen fra varmepumpen, mens et hårdt underlag som beton vil forstærke den.
  • Peg lyden væk: Placér varmepumpen, så udedelens forside peger væk fra hus eller terrasse både din og din nabos, det vil lede lyden væk.
  • Støjafskærmning: Du kan investere i en støjskærm. Disse kan typisk sænke varmepumpe støjen med 5-10 dB. Du kan også placere din varmepumpe ved et skur eller udhus, så kan den skærme for noget af støjen.

Foruden placeringen af din varmepumpe, kan typen og størrelsen på din varmepumpe også være afgørende for den larm, der kan komme fra varmepumpen.

Vælg en støjsvag varmepumpe

Varmepumpe teknologien har gennemgået en stor udvikling de seneste år. Hvis mindre larm er en prioritet for dig, så kan du sagtens finde en støjsvag varmepumpe på det danske marked.

Den mest støjsvage type varmepumpe er jordvarme. Denne type varmepumpe har kun en indendørs del, der kan forårsage lidt larm, typisk på et niveau mellem 35 - 44 dB.

Luft til vand og luft til luft varmepumper vil have et højere lydniveau end jordvarme, men også i de kategorier kan du finde støjsvage varmepumper. Du kan finde luft til vand varmepumper med et lydniveau helt ned til 53 dB, et lydniveau lidt lavere end en almindelig samtale.

Vil du sammenligne lydniveauet på de mest støjsvage luft til vand varmepumper på markedet, har vi samlet dem i en liste. Her kan du se en liste med de bedste luft til vand, luft til luft varmepumper og jordvarme.

Du kan også læse mere om pris på luft til luft varmepumpe og pris på luft til vand varmepumpe i vores artikler, og sammenligne.

Vil du have en støjsvag varmepumpe? Lad os hjælpe dig.

Vi kan hos GreenMatch sætte dig i kontakt med op til 4 lokale installatører, så du nemt og hurtigt kan sammenligne tilbud. Ved at sammenligne tilbud er du sikker på, at du ikke betaler overpris for din luft til vand varmepumpe installation.

Gør det nemt og hurtigt at få din nye varmepumpe, ved at bruge vores gratis og uforpligtende service.

Ved at bruge vores service, slipper du selv for at skulle bruge en masse tid på at lede efter gode og pålidelige installatører der kan hjælpe dig med din nye varmepumpe.

Tryk på knappen så du hurtigt kan komme i gang med spare penge!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål om varmepumper og støj