Sammenlign priser på varmepumpe
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Få op til 4 tilbud her
Det tager kun 2 minutter.
Det tager kun 2 minutter.
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 29 september 2022

Hvor meget støj må en varmepumpe lave?

Sådan reducerer du omkostningerne på din grønne investering

I Bygningspuljen kan du søge tilskud til blandt andet luft til vand varmepumpe, jordvarme og isolering. Tilskuddet dækker op til 20% af totalprisen.

Der er mange ting at tænke på, før man vælger at installere en varmepumpe derhjemme. Du skal for eksempel tænke over, hvor meget varmepumpen fylder, om den kan dække dit behov, og så skal du overveje, hvor meget den kommer til at støje. Varmepumper er nemlig ikke altid lydløse, og det er derfor meget vigtigt at tænke over, før du sætter den op. Du skal nemlig både tage hensyn til dig selv og din familie, til dine nærmeste naboer, og så skal din varmepumpe ikke mindst leve op til kommunens støjregler.

Der er enkelte ulemper ved varmepumper

Der er selvfølgelig flest fordele forbundet med varmepumper, da det jo er en grøn og vedvarende energikilde - Det er selvfølgelig dyrt at installere og skifte til i første omgang, men derudover begynder man at spare penge, for hver dag der går. En af de større ulemper ved grønne energikilder er dog, at de ofte kan virke støjende, netop fordi de står udenfor, hvor de optager energi fra luften og vandet omkring dem. Især vindmøller er kendte for at være støjende, og mange mennesker der bor i nærheden af vindmøller, har flere gange klaget over deres støj - på trods af deres energivenlighed. Også varmepumper støjer en del, og det er især den udvendige del, der kan generere både dig, din familie og dine naboer. Det er heldigvis ikke i samme størrelsesorden som med vindmøllerne, men ikke desto mindre støjer varmepumper en del.

Vil du vide, hvordan du kan opvarme din bolig med grøn energi? Så kan du læse mere om varmepumper og jordvarme her: Varmepumpe og jordvarme.

Tag hensyn til både dig selv og dine naboer - og kommunen!

Det er selvfølgelig ikke støjgener og larm, der virker vigtigst, når du skal vælge din varmepumpe. Når du vælger varmepumpe går du selvfølgelig efter prisen, kvaliteten, hvor meget energi varmepumpen kan generere, og hvorvidt den enkelte varmepumpe lever op til dit behov. Desværre er varmepumpe støj ret vigtig at tænke på, da det både kan generere dig og dine omgivelser, og derfor har de enkelte kommuner lavet regler på området. Reglerne er lavet for at beskytte dine eventuelle naboer mod vedvarende og generende støj, og der er derfor regler for, hvor meget varmepumpen må støje ved skellet ind til naboen. Hvis din nabo således mener, at din varmepumpe larmer for meget inde på deres grund, kan de vælge at inddrage kommunen, som kan tvinge dig til at tage varmepumpen ned, hvis den virkelig larmer for meget. Det er altså i sidste ende kommunen der bestemmer, og du kan nemt risikere at skulle stå til ansvar, både over for kommunen, men også over for dine naboer, og således risikere at optrappe et nabofjendskab.

Vær opmærksom på støjgrænsen i din egen kommune

Der findes desværre ikke nogen fælles national støjgrænse i forbindelse med varmepumpernes støjniveau, hvilket kan gøre det meget uoverskueligt at finde ud af, nøjagtig hvor meget ens egen varmepumpe må støje - Dit tilladte støjniveau afhænger nemlig af, hvor i Danmark du bor. De fleste kommuner bruger dog Miljøstyrelsens foreslåede retningslinjer, når de selv skal fastsætte støjgrænsen mellem naboskel. På denne måde vil du derfor ofte møde en støjgrænse på 35 dB (decibel), hvis du er husejer i en by, og din kommune følger Miljøstyrelsens råd. Denne grænse er sat med udgangspunkt i støjniveauet om natten, og generelt set må du gerne have et støjniveau på 5-10 dB højere om dagen. Skal du have varmepumpe til sommerhus skal du være opmærksom på at reglerne er lidt anderledes i sommerhusområder, hvor grænsen gerne er ca. 5 dB lavere, mens grænsen i åbne eller erhvervsområder er ca. 5-10 dB højere. Hybridvarmepumper er ofte lidt mindre end normale varmepumper, og derfor larmer de typisk ikke lige så meget. Du kan altid tjekke støjniveauet ved at kigge på angivelsen af dB på varmepumpen.

Hvordan ved jeg hvor meget min varmepumpe kommer til at støje?

Det er desværre umuligt at forudsige varmepumpe støj før den er opsat og sat i gang. Derfor har Energistyrelsen udviklet en online Støjberegner, som kan hjælpe mulige varmepumpekøbere med at forudsige deres varmepumpes støjniveau, baseret på forskellige faktorer. Støjberegneren kan både bruges til at beregne støjen fra luft til luft varmepumper og luft til vand varmepumper, hvor det er ventilatoren og kompressoren i selve varmepumpen, som forårsager støjen. Du kan også bruge Støjberegneren til at finde ud af, hvor det er mest fordelagtigt for dig at placere varmepumpen, så du undgår unødigt fremtidigt bøvl. Hvis du allerede har fået installeret din varmepumpe, kan du bede kommunen komme ud og tjekke støjniveauet for dig.

Støjberegneren er selvfølgelig kun et vejledende stykke værktøj, og kan derfor aldrig blive fuldstændig præcis. Når du bruger Støjberegneren, skal du indtaste en masse informationer om din nye varmepumpe, som du ofte kan finde i de materialer, som leverandøren har sendt dig sammen med varmepumpen. Ofte er det også muligt at finde disse informationer på leverandørens hjemmeside.

Du kan finde Energistyrelsens Støjberegner her: https://ens.dk/ansvarsomraader/varme/stoejberegner-varmepumper

Ting du skal skrive i Støjberegneren

  • Du skal højst sandsynlig notere din varmepumpes lydeffektniveau (LwA) målt i decibel (dB), som gerne skulle fremgå af informationsmaterialernem, som du har fået udleveret af leverandøren.

  • Du skal også oplyse så præcise oplysninger om varmepumpens fremtidige placering som muligt.

  • Overvej for eksempel om varmepumpen skal placeres mod husmuren eller ud fra den.

  • Tænk over om varmepumpen skal stå på et hårdt underlag som fliser eller beton, eller om den skal stå på et blødt underlag som græs eller jord.

  • Vil du opstille en eller flere støjskærme omkring varmepumpen?

  • Hvor vil du placere din ene eller flere støjskærme i forhold til varmepumpen?

Når du har indtastet alle de nødvendige oplysninger omkring din varmepumpemodel og dens forventede placering på din grund, skal du finde din bolig på Google Maps via Støjberegneren. Når du har lokaliseret din bolig, skal du udpege hvor du ønsker at opstille varmepumpen, hvorefter Støjberegneren giver dig et anslået støjniveau.

Hvis Støjberegneren giver dig et anslået støjniveau der ligger på 35-40 dB eller højere, kan du prøve at flytte rundt på varmepumpen i programmet, og se om du kan sænke støjniveaut til noget mere acceptabelt.

Støjskærm til varmepumpe

En støjskærm til varmepumpe kan være en god idé, og måske endda en nødvendighed grundet din kommunes regler angående støjgrænser til din nabo. Disse vil kunne reducere støj fra varmepumpe drastisk, og er derfor ligeledes en god idé, hvis varmepumpen skal stå tæt på f.eks. et soveværelse.