SPAR hundredevis af kroner om året på din varmeregning ved at installere en varmepumpe
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
1/5
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 6777 kr. om året
Spar op til 6777 kr. om året

Sænk din varmeregning ved at installere en varmepumpe

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 22. februar 2024

Hvad er SCOP, COP, EER og SEER?

Varmepumpe effektivitet måles i SCOP, COP, EER og SEER

Din varmepumpes effektivitet bliver målt i 4 enheder SCOP, COP, EER og SEER. Disse 4 værdier fortæller dig som forbruger, hvad du kan forvente af din varmepumpe, og hvor godt varmepumpen udnytter den energi, som den bruger.

Varmepumper har generelt en høj energieffektivitet og udnytter energi bedre end traditionelle opvarmningsformer som f.eks. oliefyr eller gasfyr. SCOP, COP EER og SEER værdierne fortæller dig, hvor godt en varmepumpe udnytter 1 kWh energi både til at opvarme og til at køle.

Har en varmepumpe f.eks. en SCOP værdi på 3, betyder det, at for hver 1 kWh strøm varmepumpen forbruger, får du 3 kWh varme i din bolig. Har varmepumpen en SEER værdi på 3, gør det samme sig gældende bare for varmepumpens evne til at køle.

luft til vand varmepumpe energieffektivitet
Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Vil du gerne vide, hvad en god SCOP-værdi er?

I denne artikel forklarer vi, hvad værdierne betyder, hvordan en god værdi bør være, samt hvilke varmepumper har de bedste værdier.

Læs med her på siden, så du ved alt om SCOP, COP, SEER og EER, og hvorfor SCOP-værdien er den bedste, når du vil sammenligne varmepumpers evne til at opvarme.

Hvad er SCOP?

SCOP er en forkortelse af seasonal coefficient of performance. Denne værdi fortæller, hvor effektiv en varmepumpe er til at levere varme målt over et helt år eller en hel sæson.

I målingen af SCOP værdi bliver der taget højde for de sæsonmæssige variationer der kan være i temperaturen både indenfor og udendørs.

Når SCOP værdi bliver udregnet opdeles opvarmningssæsonen i et bestemt antal timer med forskellige temperaturer. Det skal samlet set give et billede på den variation, der kan være i temperaturen over en hel varmesæson.

Derfor giver SCOP-værdi dig en indikation af varmepumpens gennemsnitlige varmeeffektivitet.

Varmepumpe effektivitet SCOP værdi

SCOP værdi beregnes som udgangspunkt i 3 forskellige klimazoner; colder, warmer og average. De 3 klimazoner afspejler den variation, der er i klimaet hen over Europa. Man inddeler i klimazoner, fordi varmepumpens effektivitet afhænger af, hvor varmt eller koldt det er.

Klimazonerne svarer til følgende europæiske byer:

 • Warmer = Athen
 • Average = Strasbourg
 • Colder = Helsinki

Danmark ligger i klimazonerne average og colder. På det europæiske energimærke er det obligatorisk at vise SCOP værdien for klimazonen average.

Varmepumpe effektivitet ved gulvvarme og radiator

En varmepumpes SCOP værdi vil variere afhængigt af, om den bliver tilkoblet radiatorer eller gulvvarme.Gulvvarme har nemlig en lav fremløbstemperatur, og med en lav fremløbstemperatur skal varmepumpen bruge mindre energi på opvarmning.Tilkobler du din varmepumpe til gulvvarme, vil du derfor opleve en højere SCOP værdi end ved radiatorer. På varmepumpens energimærkning vil SCOP værdien typisk være vist i forhold til radiatorer.

Hvad er en god SCOP værdi?

Typisk for luft til vand varmepumper og jordvarme ligger SCOP værdien på mellem 3 og 5. Du vil sagtens finde luft til luft varmepumper, der har en højere SCOP værdi.

Jo højere SCOP værdi jo bedre. Grundlæggende er en høj SCOP værdi en indikation på en høj varmepumpe effektivitet. SCOP værdien kan variere fra model til model, det er derfor fornuftigt at sammenligne flere modeller, når du skal vælge din varmepumpe.

En god SCOP-værdi har typisk også indflydelse på luft til luft varmepumpe pris, prisen på luft til vand og pris på jordvarmeanlæg.

SCOP værdi er den nemmeste måde, du som forbruger kan sammenligne, hvilken varmepumpe der er mest energieffektiv. Energistyrelsen har lavet Varmepumpelisten, som er en liste over varmepumper der er blevet testet i et uafhængigt testlaboratorium og lever op til produktkrav for miljødesign fra EU.

På listen kan du direkte sammenligne de forskellige varmepumpemodellers SCOP værdi. Du kan dog ikke sammenligne forskellige varmepumpetyper. Fx har en luft til luft varmepumpe en højere SCOP værdi end en luft til vand varmepumpe, men de opfylder også to vidt forskellige behov.

En luft til luft varmepumpe producerer ikke varmt vand og fungerer for det meste som et supplement til en anden opvarmningsform. Hvorimod en luft til vand varmepumpe er en totalløsning, hvor du både får varmt brugsvand og varme i dine radiatorer eller gulvvarme. Du kan dog sagtens sammenligne SCOP-værdien indenfor den enkelte type varmepumpe, og du bør her gå efter den med den højeste SCOP værdi.

Du skal dog være opmærksom på, at varmepumpen også skal passe til dine behov og dit forbrug.

Du sikrer dig bedst, at du får den rigtige varmepumpe med den bedste SCOP værdi til dine behov ved at få varmepumpe tilbud der er skræddersyede til dit forbrug. Vi kan sætte dig i kontakt med installatører der kan give dig unikke tilbud på den bedste varmepumpe løsning.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Bedste SCOP værdi

Vil du have en varmepumpe med den bedste SCOP værdi, anbefaler vi, at du kigger på Varmepumpelisten fra Energistyrelsen. Her kan du direkte sammenligne varmepumper og deres SCOP-værdi.

I tabellen kan du finde de 5 varmepumper på listen med de bedste SCOP værdier.

Bedste SCOP værdi for luft til luft, luft til vand og jordvarme
Luft til luft*SCOPLuft til vandSCOPJordvarmeSCOP
Panasonic CU-VZ9SKE6,20Viessmann Vitocal 251.A103,87Daikin EGSAX10-DA9W4,35
Panasonic CU-VZ12SKE5,90Vølund S2125-123,83Klimadan Combi NORDIC 104,10
Inventor Danmark Inventor King 95,30Metro Therm Metroair 123,78CTC Gsi 124,08
Panasonic CU-Z25UFEA-14,70Metro Therm Metroair 83,75Bosch MSF 84,00
Qlima S-54264,00Panasonic WH-MDC07J3E53,73Thermia 74,95

*Luft til luft ydelse 3-5 KW, luft til vand og jordvarme ydelse 6-12 og med radiatorer.

Går du efter installation af varmepumpe med en høj SCOP værdi, skal du være opmærksom på, at du ikke kan sammenligne luft til luft varmepumpe med luft til vand eller jordvarme. Du kan altid sammenligne på tværs af samme type varmepumpe.

Størrelsen på dit hus har en afgørende effekt på prisen, størrelsen på din varmepumpe og varmepumpens SCOP-værdi, men også varmepumpens forbrug.

Læs mere om forbrug i forhold til boligstørrelse i vores artikler:

Husk, at luft til luft varmepumper ikke kan opvarme brugsvand.

Hvad er COP?

COP er en forkortelse af coefficient of performance. COP værdi var det, man tidligere brugte til at måle varmepumpe effektivitet ved opvarmning. I dag vil du typisk kun finde SCOP værdi på de varmepumper, som du kan finde på det danske marked.

COP faktor måler, præcis som SCOP, hvor effektiv en varmepumpe er til at levere varme. Målingen af COP faktor er dog anderledes sammenlignet med SCOP. Hvor SCOP måler effektivitet over en hel varmesæson, måler man med COP på ét tidspunkt og udregner værdien ud fra dette.

COP faktor gælder altså dermed kun ved den temperatur, den er blevet beregnet efter og giver kun et øjebliksbillede på varmepumpe effektiviteten. Med den variation der er i temperaturerne i Danmark, giver en COP værdi ikke et retvisende billede af varmepumpens effektivitet.

Varmepumpe effektivitet COP værdi

Hvad er en god COP værdi?

Som med SCOP gælder det for en god COP værdi; jo højere jo bedre. Begge værdier måler, hvor effektivt varmepumpen er til at opvarme.

Da COP værdi ikke er retvisende for varmepumpens effektivitet, bruges COP værdi ikke mere, og vi anbefaler, at du i stedet kigger efter SCOP værdi.

Hvad er forskellen på COP og SCOP?

SCOP og COP værdi er i og for sig ret ens. Begge værdier måler, hvor effektivt en varmepumpe er til at opvarme. Den store forskel på de to værdier er den måde, de bliver målt på.

Som nævnt måles COP på ét bestemt tidspunkt under kontrollerede temperaturforhold. COP værdi viser dermed kun en varmepumpes effektivitet under de specifikke kontrollerede forhold. SCOP derimod bliver målt over en hel sæson. Det sikrer, at man også får inkluderet de temperaturvariationer det kan være over en hel sæson.

Da COP værdi kan være en misvisende måling, skabte man i EU i 2015 en ny form for energimærkningskrav. Disse krav er med til at gøre energieffektivitet for varmepumper mere retvisende. Teknologisk Institut skriver mere om, hvilke krav EU har til energimærkning

Det er med denne ændring, at man begynder at måle SCOP værdi. SCOP værdi bliver målt over en hel sæson, dermed bliver alle former for temperaturer medregnet. Med SCOP værdi får forbrugerne dermed et mere retvisende billede af varmepumpe effektivitet, når den skal opvarme.

Er du interesseret i, hvordan en varmepumpe opvarmer effektivt, så kan du læse mere om en varmepumpes funktioner i vores artikel: Hvordan fungerer en varmepumpe?

Hvad er EER og SEER?

Både EER og SEER måler, hvor effektivt en varmepumpe er til at køle. Det samme gør sig gældende som ved COP og SCOP værdierne; jo højere værdi jo bedre effektivitet.

EER er en forkortelse for energy efficient ratio og bliver ligesom med COP faktor målt i kontrollerede forhold og giver kun et øjebliksbillede på, hvor effektivt en varmepumpe køler.

Varmepumpe effektivitet EER værdi

EER er som nævnt et øjebliksbillede, der er blevet målt ved en enkelt prøvning med en kontrolleret og specifik temperatur.

SEER værdi bliver beregnet ved flere forskellige målinger. Beregning af SEER værdi er dermed mere kompliceret end EER, den giver dog et bedre og mere retvisende billede af varmepumpens effektivitet.

SEER er en forkortelse for seasonal energy efficient ratio og viser som med EER, hvor effektivt en varmepumpe er til at køle.

SEER værdi viser en varmepumpe effektivitet målt over en hel sæson. Ved SEER er der derfor taget højde for temperaturændringer og variationer. Det gør, at du som forbruger bedre kan vurdere, hvor effektiv varmepumpen er.

Varmepumpe effektivitet SEER værdi

En god SEER værdi er derfor også en høj værdi. Har en varmepumpe f.eks. en SEER værdi på 10,5, køler den 10,5 kWh for, hver ene kWh strøm den bruger.

Du kan ikke altid finde EER og SEER værdierne på luft til vand varmepumper eller varmepumper til jordvarme, fordi deres primære funktion er at opvarme.

Hvad er forskellen?

Både EER og SEER måler, hvor effektivt en varmepumpe køler. Den store forskel mellem de to værdier er, hvordan de bliver målt. EER viser med sin måling et øjebliksbillede af varmepumpens effektivitet, og SEER viser varmepumpens effektivitet målt over en hel sæson.

Vil du som forbruger have det mest retvisende billede af, hvor effektiv din varmepumpe er til at køle, anbefaler vi, at du altid kigger efter SEER.

Hvad er en god SEER værdi?

Størrelsen på EER og SEER værdi kan variere meget afhængig af den bestemte type varmepumpe. Værdierne kan ligge på mellem 3 og 11. Du vil typisk finde den højeste SEER og EER værdi ved en luft til luft varmepumpe.

En luft til luft varmepumpe vil typisk have en god og høj SEER værdi. Derfor er den god til steder, hvor du ønsker, at din varmepumpe skal køle som f.eks. i sommerhuset.

Vi har samlet de 3 luft til luft varmepumper på Energistyrelsens varmepumpeliste, der har den højeste SEER værdi.

Luft til luft varmepumpe med bedste SEER værdi
Varmepumpe*SEER værdi
Panasonic CU-VZ9SKE10,50
Panasonic CU-VZ12SKE10,00
Inventordanmark Inventor King 99,20

*Disse varmepumper passer til en ydelse på 2-4 kW

Da det ikke er alle varmepumper producenter, der har fokus på SEER og EER værdi, bør du altid få råd fra eksperter. De vil hjælpe dig med at finde den helt rette varmepumpe. Vi kan sætte dig i kontakt med eksperter, der alle kan guide dig til den bedste varmepumpeløsning for dig.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Derfor skal du kende SCOP og SEER værdierne

Som forbruger eller køber vil du altid gerne vælge rigtigt. For at du kan vælge den rigtige varmepumpe, der giver dig mest for pengene, skal du vide, hvad du kigger efter.

Kender du de værdier, som indikerer effektiviteten på din varmepumpe, kan du bedre sammenligne og dermed vælge den bedste varmepumpe til dine behov.

Vil du primært bruge din varmepumpe til at opvarme din bolig, bør du have SCOP værdi for øje. Til opvarmning bør du primært kigge efter luft til vand varmepumper eller jordvarmepumper som f.eks. vertikal jordvarme.

Selvom du vil opleve luft til luft varmepumper med højere SCOP værdi, kan en luft til luft varmepumpe ikke fungere som primær varmekilde.

En luft til luft varmepumpe er rigtig god til også at køle. Du vil derfor typisk opleve, at luft til luft varmepumper vil have høje værdier, både når det gælder SCOP og SEER.

Selvom luft til vand varmepumpe og jorvarmepumper primært fungerer som opvarmning, kan begge typer dog også fungere som køleanlæg. Hvis du vil have en varmepumpe der også køler effektivt, skal du kigge efter en høj SEER værdi.

Med kendskab til de primære værdier, som varmepumpe effektivitet bliver angivet i, kan du nemt sammenligne forskellige modeller af varmepumper, og dermed finde den varmepumpe der er mest effektiv og dækker dine behov bedst.

Vi anbefaler altid, at du får vejledning af varmepumpemontører, som kan rådgive dig om, hvilken opsætning af varmepumpe, der passer bedst til dit hjem.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris
Nikita Gravesen
Skrevet af Nikita Gravesen, Skribent

Nikita har siden sommeren 2022 skrevet for Greenmatch.dk. Her skriver hun artikler om grønne løsninger til danskere, der gerne vil leve lidt grønnere. Hun sætter en dyd i at gøre kompleks information konkret. Selvom vejen til den grønne omstilling kan være besværlig og kompleks, mener hun, at alle skal have muligheden for at være med.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?