SPAR hundredevis af kroner om året på din varmeregning ved at installere en varmepumpe
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 6777 kr. om året
Spar op til 6777 kr. om året

Sænk din varmeregning ved at installere en varmepumpe

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 22. februar 2024

Hvorfor er service til din varmepumpe vigtig?

Varmepumpe service

Din guide til varmepumpeservice, eftersyn og reparation

En serviceaftale giver dig tryghed, hvis din varmepumpe går i stykker, eller den har brug for tilsyn. Du får en aftale, hvor du nemt kan kontakte en tekniker, der hjælper dig med driften af din varmepumpe. Derudover giver en serviceaftale dig osgå sikkerhed i forhold til det årlige eftersyn.

I Danmark er det lovpligtigt, at din varmepumpe skal have et årligt eftersyn, så effektiviteten og sikkerheden hele tiden er i top. Køber du en helt ny varmepumpe, følger der ofte service med. Har du derimod ikke tilkøbt dette, da du købte varmepumpen, skal du i stedet finde en certificeret tekniker, der kan hjælpe dig.

Priserne på varmepumpe service, eftersyn og reparation kan variere alt efter varmepumpetype og alder. Vi anbefaler derfor, at du sammenligner priser, når du skal vælge service på varmepumpe. Det årlige eftersyn er lovpligtigt både ved luft til vand varmepumper, vertikal jordvarme og jordvarme, hvis din pumpe indeholder mere end 1 kg kølemiddel.

Ofte er der inkluderet en serviceaftale når du får installeret en varmepumpe og i din pris på jordvarmeanlæg. Vi kan hjælpe dig med at finde den rette installatør med det helt rigtige tilbud på varmepumpe.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Kort om varmepumpeservice

Det er ikke kun en god idé for dig at få eftersyn – det er også lovpligtigt. En ny varmepumpe formår at udnytte energien mest optimalt og dermed også bedst økonomisk, hvis den kører som smurt. For at opretholde dette, skal du have service på din varmepumpe.

For at undgå at din varmepumpe stopper til, men stadig kan få luft, er det vigtigt, at den bliver serviceret. Udadtil kan din varmepumpe se ren og pæn ud, men en tekniker vil altid kunne finde snavs indeni. Dette skal renses, så varmepumpen fungerer optimalt.

En varmepumpe vil altid tiltrække en del støv, hvilket betyder, at luftgennemstrømningen i indedelen gradvist bliver dårligere. Dette resulterer i, at varmepumpen skal arbejde hårdere og lave mere varme for at opretholde den samme temperatur. Så jo mere støv, der samlersig i din varmepumpe, jo højere bliver din elregning i sidste ende.

Ønsker du service til dit jordvarmeanlæg, kan du læse mere her: jordvarme service.

Hvad er inkluderet i varmepumpe service?

Din serviceaftale kan afhænge af, hvilken leverandør du har valgt. Med en serviceaftale får du trygheden i, at en montør hjælper dig, hvis der skulle ske noget med din varmepumpe. Derefter kan I sammen finde ud af, hvordan problemet bedst løses.

Efter varmepumpe montering, skal din varmepumpe efterses årligt, fordi det skal sikres at varmepumpen yder optimalt. Derudover kan kølemidlet i varmepumpe udgøre person- og miljøfare, hvis der er læk på rør eller slanger. Kølemidlet er ofte både brandfarligt og giftigt, hvilket også er årsagen til, at kun teknikere med autorisation til varmepumpeeftersyn må tilse din varmepumpe.

Hvad indeholder varmepumpe service?
Det lovpligtige eftersyn indeholder:Varmepumpeservice og reparation kan indeholde:
Tjek af iltmålere og gasdektorerKontrol af tætheden af dine jordslanger
Tjek af sikkerhedsventiler og sikkerhedsomløbsventilerGennemgang af den opsætning, der er lavet i styringen
Kontrol af tætheden på rør, slanger eller jordslangerGennemgang af en eventuel fejllog, hvis du har oplevet fejl ved din varmepumpe
Rengøring af filtre, korrekt ventilationCirkulationspumperne bliver optimeret
Kontrol af tryk, fordamper og kondensatorOverhedning og underkøling på kølekredsen bliver målt
Gennemgang af varmepumpens styring, alarmer og fejllogEn eventuel indregulering af termoventilen

Derudover kan eftersynet også indeholde, at varmepumpen skal tømmes for kølemiddel, såfremt det er nødvendigt. Af den årsag må kun autoriserede foretage eftersynet, da kølemidlet er meget sundhedsskadeligt.

Da de fleste varmepumpe har mindst 1 kg kølemiddel skal du have eftersyn på følgende varmepumper:

Varmepumpe service skal udføres på alle modeller uanset mærke. Du kan bl.a. få service til Panasonic, Mitsubishi, DVI energi, Bosch, Fujitsu og Danfoss. Se herunder, hvilke brands du bl.a. kan få service til gennem os. (Bemærk, at du kan få service til alle mærker – dette er blot et udsnit).

Vi har bl.a. følgende partnere:

Varmepumpe service kan løse dine problemer

Der kan være flere årsager til, at du har brug for service eller reparation til din varmepumpe. Måske drypper eller larmer den. Et servicetjek kan også indeholde reparation af varmepumpe. Når din varmepumpe får problemer, kommer en tekniker ud og hjælper dig på abonnementsbasis.

Vi nævner herunder nogle typiske driftsproblemer, som en certificeret varmepumpetekniker kan hjælpe dig med at afklare.

Du kan få hjælp af en tekniker, hvis du har følgende problemer med varmepumpen:

 • Varmer dårligt og ikke nok
 • Skal rengøres indvendigt
 • Kører konstant
 • Blinker konstant
 • Afrimer sig selv hele tiden
 • Larmer
 • Bruger for meget strøm
 • Drypper vand
 • Afrimer ikke
 • Lugter
 • Danner is
 • Blæser kold luft i stedet for varm
 • Fejlfinding.

En tekniker kan også hjælpe dig med at holde din varmepumpe godt kørende. Det kan eksempelvis være ved at påfylde kølemiddel på den, tjekke dens airconditionfunktion og gennemgå eventuelle fejlkoder.

En tekniker kan også hjælpe dig med følgende:

 • Påfyldning af kølemiddel
 • Aircondition
 • Gennemgang af fejlkoder.
Kun godkendte eftersyn og service

Husk på, at teknikeren skal være godkendt af KMO, Kølebranchens Miljøordning, og hos Miljøstyrelsen. Her på GreenMatch.dk samarbejder vi kun med certificerede varmepumpeteknikere, der kan udføre korrekt service og eftersyn.

Sådan forbereder du din varmepumpe til service

Inden teknikeren kommer, kan du forberede din varmepumpe til serviceeftersynet. Det gør du ved at sørge for, at teknikeren har plads til at arbejde, og at personen kan komme til.

Har du eksempelvis en varmepumpeskjuler, der dækker din varmepumpe, kan du sætte den til side. Har du dit indemodel placeret et sted, der er svært tilgængeligt, kan du sørge for, at teknikeren nemt kan tilgå modulet.

Således sørger du for, at teknikeren hurtigt kan komme i sving med arbejdet.

Varmepumpe service priser

Din varmepumpe eftersyn pris varierer alt efter model, varmepumpens alder og dimensionering. Det er derfor ikke altid muligt at fastsætte en service pris på forhånd. Dog vil time- og opstartsprisen ofte være den samme.

Husk på, at et varmepumpe eftersyn vil spare dig penge i det lange løb. Du sikrer dig, at varmepumpens effektivitet altid er optimal, og du vil derfor få besparelser på varmeregningen.

Derudover kan det ske, at din varmepumpe skal have reservedele eller en reparation. Dette vil naturligvis blive medregnet oveni timeprisen.

Vælger du varmepumpe på abonnement, vil fuld service altid være inkluderet.

Du kan se prisniveauet på varmepumpe serviceaftale herunder.

Gennemsnitspriser på serviceaftale*
Luft til luftLuft til vand
1.200 kr.2.500 kr.

*Priserne er et gennemsnit, du kan få andre tilbudt.

Køber du en helt ny luft til vand varmepumpe installation, vil service oftest være inkluderet i prisen i din aftale. Det betyder, at du skal regne med den pris, du ser på selve varmepumpen.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Regler for varmepumpe service

Har din varmepumpe en beholdning på mere end 1 kg kølemiddel, det har de fleste varmepumper til en almindelig villa, er eftersynet lovpligtigt. Har den mere end 2,5 kg, hvilket ofte gør sig gældende for erhvervspumper, skal pumpen selvfølgelig også have eftersyn, men dette skal tilpasses til varmepumpens størrelse.

Finder teknikeren uregelmæssigheder eller skader ved eftersynet, skal disse udbedres med det samme på den måde, som producenten foreskriver. Det skal derudover altid kunne dokumenteres, at serviceeftersynet er foretaget. Der skal også laves dokumentation på, at eventuelle fejl eller skader er blevet udbedret.

Har du mistanke om, at din varmepumpe lækker eller har andre driftsproblemer, bør du altid tage kontakt til en tekniker med det samme. Er skaden sundhedsskadelig, kan teknikeren i enkelte tilfælde være nødsaget til at tage varmepumpen ud af drift, indtil skaden er udbedret.

Har du en lille luft til luft varmepumpe, er reglerne for service varmepumpe anderledes. Vil du læse mere, er der information at hente hos Arbejdstilsynets vejledning til køleanlæg og varmepumper.

Ifølge EU’s forordning 303/2008 er der krav om at virksomheder, der skal udfører service og vedligeholdelse på varmepumper, der indeholder en HFC-fyldning, som normalvis findes i køleskabe, skal have en kategori I- eller II-autorisation.

Rasmus Hultquist Nielsen
Skrevet af Rasmus Hultquist Nielsen, Skribent

Rasmus har arbejdet som indholdsansvarlig på GreenMatch.dk fra 2016 – 2019. Han var ansvarlig for at give brugeren relevante informationer om grønne energiløsninger. Han har fået sit arbejde publiceret i bl.a. Ekstra Bladet, Berlingske og TV2.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?