Varmepumpe - Sammenlign priser fra lokale installatører
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Få op til 4 tilbud her
Det tager kun 2 minutter.
Det tager kun 2 minutter.
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 29 september 2022

Nem guide: Hvilken varmekilde skal du vælge?

Sådan reducerer du omkostningerne på din grønne investering

I Bygningspuljen kan du søge tilskud til blandt andet luft til vand varmepumpe, jordvarme og isolering. Tilskuddet dækker op til 20% af totalprisen.

Hvert eneste år bruger du mange penge på at opvarme både din bolig og dit brugsvand. Derfor kan det være en god idé at investere i grøn energi, da det vil gavne både din pengepung og miljøet og samtidig holder mange år ud i fremtiden. Det er derfor en god idé at bruge en guide til valg af energikilde, når du skal vælge produkt.

Der findes mange forskellige produkter inden for opvarmning af både bolig og brugsvand. Det kan derfor være en jungle at finde rundt i markedet for varmekilder, for hvilken type vil være mest fordelagtig for dig? Jordvarme, pillefyr, luft til luft varmepumpe eller en luft til vand varmepumpe?

Derfor har vi her på GreenMatch.dk lavet en simpel guide, som du kan følge, hvis du står overfor en investering i grøn opvarmning. Den fungerer sådan, at du ved at besvare spørgsmålene med “ja” eller “nej” enten bliver sendt videre af stien eller bliver sendt ud af den. Så snart du sendes ud af stien, lander du på den løsning, der passer dig bedst.

Du finder guiden herunder. Rigtig god fornøjelse.

Guide til varmekilde greenmatch

Sammenlign priser på din kommende energikilde

Det tager kun 2 minutter

Varmekilder: Hvilken løsning fandt du frem til? 

Det skal naturligvis understreges, at der ved valg af varmekilde kan spille flere faktorer ind, end hvad vi her har gjort rede for, men denne guide er et rigtig godt udgangspunkt. Uanset hvilken løsning du fandt frem til, har de hver især deres fordele og ulemper - det hele afhænger af dine personlige behov.

Inden for opvarmning er der følgende typer primære varmekilder:

Hvis du ved første spørgsmål faldt af stien i guiden, kan det i mange tilfælde være bedst for dig at starte med at isolere dit hus. Det er naturligvis en meget sort/hvid vurdering, for nogle varmekilder kan faktisk levere varme med en høj fremløbstemperatur på trods af dårlig isolering. 

Ønsker du dog den mest økonomiske løsning, anbefaler vi, at du anskaffer dig en effektiv isolering. Herunder kan du desuden få overblik over hvilke muligheder du har, når du skal i gang med at energiforbedre din bolig.

1 1: Gennemsnitsprisen på solceller ligger på ca. 70.000 - 100.000 kr. for et parcelhus inklusiv montage og installation. Det kommer selvfølgelig helt an på, hvor stor en løsning du har brug for. Læs mere om teknologien bag og priser på vores informationsside om solceller. 2 2: Prisen på en luft til luft varmepumpe vil typisk ligge et sted mellem 12.000 og 25.000 kr. inklusiv montage. Prisen afhænger selvfølgelig af størrelsen, modellen og hvilke funktioner du ønsker. Du kan læse mere om luft til luft pumper og priser på vores informationsside om luft til luft varmepumper. 3 3: Loftisolering er en nem og billig måde at sikre, at din bolig holder på varmen. Det kan udføres med forskellige materialer og er et forholdsvis simpelt projekt, der hurtigt vil give dig besparelser på varmeregningen. Læs mere om proceduren og priser på vores informationsside om loftisolering. 4 4: En luft til vand varmepumpe er energibesparende totalløsning. Priserne ligger som regel mellem 80.000 - 100.000 kr. for et hus mellem 80 og 140 m2. Du kan læse mere om, hvordan en luft til vand varmepumpe virker og priser på vores informationsside om luft til vand varmepumper. 5 5: Der er to typer af pillefyr. Træpillefyr og stokerfyr. Mens træpillefyret kun kan fyre med træpiller, kan stokerfyret også fyre med andre materialer. Du kan læse mere om fordele og ulemper og priser på vores informationsside om pillefyr. 6 6: Hulmursisolering er en billig og simpel isoleringsform, hvor tomrummet mellem din boligs yder- og indervæg fyldes med et luftigt isoleringsmateriale. Det er både en en miljøvenlig og varmebesparende løsning. Udgifterne har ofte tjent sig ind i løbet af 1-3 år. Læs mere om denne løsning på vores informationsside om hulmursisolering. 7 7: Cirka 15% af din varme siver ud gennem gulvet, hvis det ikke er isoleret ordentligt. Derfor kan du spare en del på din varmeregning ved at sørge for at dit gulv er velisoleret. Der findes flere forskellige materialer til isolering af gulv: flamingoisolering (polystyren), lecaisolering, papirisolering, rockwool. Læs mere om priser og specifikationer på vores informationsside om gulvisolering. 8 8: Overvejer du at udskifte et gammelt olie- eller gasfyr eller er du i gang med at bygge nyt hus, kan jordvarme meget vel være den helt rette løsning for dig. Det er en meget energivenlig form for opvarmning, da det producerer tre gange så meget energi, som det forbruger. Læs mere om priser og teknologien bag på vores informationsside om jordvarme.
GreenMatch House DK

Luft til luft varmepumper

Luft til luft varmepumpen ses ofte i små huse som eksempelvis sommerhuse. Denne type varmepumpe anvendes også i store huse, men hvor den blot supplerer den øvrige rumopvarmning.

Luft til luft varmepumpen fungerer på den måde, at udendørsdelen suger udendørsluften ind via en ventilator. Herefter opvarmes energien i luften og sendes til videre til indendørsdelen, der så opvarmer din bolig med varm luft. På den måde virker den faktisk som et omvendt airconditionanlæg.

De primære fordele ved luft til luft varmepumpen er følgende:

  • Besparelser på din varmeregning
  • Billig at anskaffe
  • Kan bruges i boliger uden radiatorer

En luft til luft varmepumpe kan også sættes op som et hybridanlæg, også kaldet en hybridvarmepumpe, hvor den for eksempel i forbindelse med et gasfyr, kan hjælpe dig med at spare på udgifterne til gas.

Ulempen ved luft til luft varmepumpen er, at den ikke kan levere varmt brugsvand til din bolig, samt at den har en begrænsning i forhold til husets størrelse.

Luft til vand varmepumper

Hvis du endte på denne løsning, fordi din have ikke er minimum 300 kvadratmeter, og du ikke har mulighed for traditionel jordvarme, kan der alligevel være en ekstra mulighed i såkaldt lodret/vertikal jordvarme.

Luft til vand varmepumpen kan anvendes til både små og store huse og kan levere opvarmning af både rum og brugsvand. Den kan med andre ord fungere som totalløsning.

Den virker langt hen ad vejen på samme måde som luft til luft varmepumpen, men i stedet for at udendørsluften opvarmes og sendes ud i boligen som luft, opvarmes der en væske i varmepumpen, der sendes ind til husets varmtvandsbeholder, hvor vandet opvarmes til brug i radiatorer eller bad, opvask mm.

Fordelene ved luft til vand varmepumpen er:

  • At du kan skære cirka halvdelen af din varmeregning
  • At den kan anvendes til både opvarmning af rum og vand
  • At den er særlig fordelagtig for folk med en lille have, da de ikke har mulighed for jordvarme

Ulempen ved luft til vand varmepumpen er, at den koster mange penge, samt at den fungerer bedst med store velfungerende radiatorer eller gulvvarme, hvilket kan give begrænsninger i enkelte husstande.

Pillefyr

Et pillefyr bliver af mange sammenlignet med et gammeldags oliefyr. Et pillefyr kan både levere varme til rum og brugsvand. Den kan derfor anvendes som totalløsning, nøjagtigt som et naturgasfyr. Pillefyret kan bruges i næsten alle størrelser huse og kan fungere, selvom du ikke har effektive radiatorer.

Pillefyret fungerer hovedsaligt på samme måde som oliefyret, men i stedet for olie behøver pillefyret træpiller for at kunne brænde. Pillerne er oftest af træ, men kan også fungere med andre materialer. Hvis fyret kan brænde med flere materialer, kaldes det et stokerfyr eller kombifyr.

Fordelene ved pillefyret er: Du sparer cirka 50 % på varmeregningen sammenlignet med oliefyr. Pillefyret kan fungere som totalløsning og også uden store velfungerende radiatorer. Ulemperne er, at pillefyret koster en del penge, og at du skal påfylde brændsel regelmæssigt.

Jordvarme

Hvis du nåede hele vejen ned gennem stien, er du landet på jordvarme som din optimale løsning. Det betyder, at du ikke har nogle begrænsninger for at kunne installere et jordvarmeanlæg.

Jordvarme er den opvarmningsform, der kan give dig de største besparelser på varmeregningen. Der er set flere tilfælde, hvor besparelsen sammenlignet med et oliefyr er på 75-80 %. Til gengæld er jordvarmen også den klart dyreste opvarmning at investere i, da du betaler minimum 100.000 kroner for et samlet anlæg. Endvidere kræver jordvarme, at din have er minimum 300-400 kvadratmeter, da der skal graves en lang jordslange ned, ved mindre der er tale om vertikal jordvarme.

Ved du allerede nu, at du har brug for en grøn varmekilde til dit hjem, kan du hos GreenMatch bestille op til 4 uforpligtende tilbud på varmekilder. Udfyld formularen øverst, og vi kontakter dig med skræddersyede, gratis tilbud.

Har dit hjem brug for en grøn energiløsning? Få tilbud nu

Det tager kun to minutter