Bestil tilbud på varmepumpe her
Udfyld formularen, og modtag op til 4 tilbud på en varmepumpe
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge

Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Varmepumpe - Få op til 4 gratis tilbud på varmepumper
Det tager kun 2 minutter.
Det tager kun 2 minutter.
Indhent tilbud nu 🌞 Spar 30% med nyt tilskud i 2021
Sidst opdateret: 21. december 2020

Nem guide: Hvilken varmekilde skal du vælge?

Varmen er den største energisluger i din bolig. Derfor skal du være omhyggelig ved valg af varmekilde. Her får du markedets bedste guide til valg af varmekilde.

Hvert eneste år bruger du mange penge på at opvarme både din bolig og dit brugsvand. Derfor kan det være en god idé at investere i grøn energi, da det vil gavne både din pengepung og miljøet og samtidig holder mange år ud i fremtiden. Det er derfor en god idé at bruge en guide til valg af energikilde, når du skal vælge produkt.

Der findes mange forskellige produkter inden for opvarmning af både bolig og brugsvand. Det kan derfor være en jungle at finde rundt i markedet for varmekilder, for hvilken type vil være mest fordelagtig for dig? Jordvarme, pillefyr, luft til luft varmepumpe eller en luft til vand varmepumpe?

Derfor har vi her på GreenMatch.dk lavet en simpel guide, som du kan følge, hvis du står overfor en investering i grøn opvarmning. Den fungerer sådan, at du ved at besvare spørgsmålene med “ja” eller “nej” enten bliver sendt videre af stien eller bliver sendt ud af den. Så snart du sendes ud af stien, lander du på den løsning, der passer dig bedst.

Du finder guiden herunder. Rigtig god fornøjelse.

Guide til varmekilde greenmatch

Varmekilder: Hvilken løsning fandt du frem til? 

Det skal naturligvis understreges, at der ved valg af varmekilde kan spille flere faktorer ind, end hvad vi her har gjort rede for, men denne guide er et rigtig godt udgangspunkt. Uanset hvilken løsning du fandt frem til, har de hver især deres fordele og ulemper - det hele afhænger af dine personlige behov.

Inden for opvarmning er der følgende typer primære varmekilder:

  1. Luft til luft varmepumpe
  2. Pillefyr eller stokerfyr
  3. Luft til vand varmepumpe
  4. Jordvarme

Hvis du ved første spørgsmål faldt af stien i guiden, kan det i mange tilfælde være bedst for dig at starte med at isolere dit hus. Det er naturligvis en meget sort/hvid vurdering, for nogle varmekilder kan faktisk levere varme med en høj fremløbstemperatur på trods af dårlig isolering. 

Ønsker du dog den mest økonomiske løsning, anbefaler vi, at du anskaffer dig en effektiv isolering. Herunder kan du desuden få overblik over hvilke muligheder du har, når du skal i gang med at energiforbedre din bolig.

1 2 3 4 5 6 7 8
Nem guide: Hvilken varmekilde skal du vælge?

Luft til luft varmepumper

Luft til luft varmepumpen ses ofte i små huse som eksempelvis sommerhuse. Denne type varmepumpe anvendes også i store huse, men hvor den blot supplerer den øvrige rumopvarmning.

Luft til luft varmepumpen fungerer på den måde, at udendørsdelen suger udendørsluften ind via en ventilator. Herefter opvarmes energien i luften og sendes til videre til indendørsdelen, der så opvarmer din bolig med varm luft. På den måde virker den faktisk som et omvendt airconditionanlæg.

De primære fordele ved luft til luft varmepumpen er følgende:

  • Besparelser på din varmeregning
  • Billig at anskaffe
  • Kan bruges i boliger uden radiatorer

Ulempen ved luft til luft varmepumpen er, at den ikke kan levere varmt brugsvand til din bolig, samt at den har en begrænsning i forhold til husets størrelse.

Luft til vand varmepumper

Hvis du endte på denne løsning, fordi din have ikke er minimum 300 kvadratmeter, og du ikke har mulighed for traditionel jordvarme, kan der alligevel være en ekstra mulighed i såkaldt lodret/vertikal jordvarme.

Luft til vand varmepumpen kan anvendes til både små og store huse og kan levere opvarmning af både rum og brugsvand. Den kan med andre ord fungere som totalløsning.

Den virker langt hen ad vejen på samme måde som luft til luft varmepumpen, men i stedet for at udendørsluften opvarmes og sendes ud i boligen som luft, opvarmes der en væske i varmepumpen, der sendes ind til husets varmtvandsbeholder, hvor vandet opvarmes til brug i radiatorer eller bad, opvask mm.

Fordelene ved luft til vand varmepumpen er:

  • At du kan skære cirka halvdelen af din varmeregning
  • At den kan anvendes til både opvarmning af rum og vand
  • At den er særlig fordelagtig for folk med en lille have, da de ikke har mulighed for jordvarme

Ulempen ved luft til vand varmepumpen er, at den koster mange penge, samt at den fungerer bedst med store velfungerende radiatorer eller gulvvarme, hvilket kan give begrænsninger i enkelte husstande.

Pillefyr

Et pillefyr bliver af mange sammenlignet med et gammeldags oliefyr. Et pillefyr kan både levere varme til rum og brugsvand. Den kan derfor anvendes som totalløsning, nøjagtigt som et naturgasfyr. Pillefyret kan bruges i næsten alle størrelser huse og kan fungere, selvom du ikke har effektive radiatorer.

Pillefyret fungerer hovedsaligt på samme måde som oliefyret, men i stedet for olie behøver pillefyret træpiller for at kunne brænde. Pillerne er oftest af træ, men kan også fungere med andre materialer. Hvis fyret kan brænde med flere materialer, kaldes det et stokerfyr eller kombifyr.

Fordelene ved pillefyret er: Du sparer cirka 50 % på varmeregningen sammenlignet med oliefyr. Pillefyret kan fungere som totalløsning og også uden store velfungerende radiatorer. Ulemperne er, at pillefyret koster en del penge, og at du skal påfylde brændsel regelmæssigt.

Jordvarme

Hvis du nåede hele vejen ned gennem stien, er du landet på jordvarme som din optimale løsning. Det betyder, at du ikke har nogle begrænsninger for at kunne installere et jordvarmeanlæg.

Jordvarme er den opvarmningsform, der kan give dig de største besparelser på varmeregningen. Der er set flere tilfælde, hvor besparelsen sammenlignet med et oliefyr er på 75-80 %. Til gengæld er jordvarmen også den klart dyreste opvarmning at investere i, da du betaler minimum 100.000 kroner for et samlet anlæg. Endvidere kræver jordvarme, at din have er minimum 300-400 kvadratmeter, da der skal graves en lang jordslange ned, ved mindre der er tale om vertikal jordvarme.

Ved du allerede nu, at du har brug for en grøn varmekilde til dit hjem, kan du hos GreenMatch bestille op til 4 uforpligtende tilbud på varmekilder. Udfyld formularen øverst, og vi kontakter dig med skræddersyede, gratis tilbud.