SPAR hundredevis af kroner om året på din varmeregning ved at installere en varmepumpe
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 6777 kr. om året
Spar op til 6777 kr. om året

Sænk din varmeregning ved at installere en varmepumpe

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale:
DrTv2Politiken
Sidst opdateret: 6. september 2024

Hybrid varmepumpe

Hvad er en hybrid varmepumpe?

En hybrid varmepumpe er en kombiløsning mellem en varmepumpe og et olie- træpille- eller gasfyr, typisk vil det dog være et gasfyr. Med en hybridvarmepumpe bruger du derfor to typer af varmekilder. Typisk vil en varmepumpe stå for 80-90 % af varmeproduktionen, når den kombineres med et fyr.

Med en hybrid varmepumpe vil din eksisterende varmekilde fungere som et supplement til varmepumpen. Varmefordelingen sker ved automatisk styring. Dermed sikres det at opvarmningen sker med højest muligt effektivitet.

Fyret vil kun blive aktiveret, hvis det er ekstra koldt udenfor, eller hvis varmepumpen alene ikke kan følge med. Ved en hybrid varmepumpe er der typisk tale om en mindre slags varmepumpe, end de varmepumper du kan bruge til at opvarme boligen med alene, derfor er deres virkningsgrad lavere.

En hybrid varmepumpe har ligesom en luft til vand varmepumpe en indedel og en udedel. Udedelen optager luften og videresender det til indedelen, som omdanner energien til varme og varmt vand. Med en hybridvarmepumpe har du også mulighed for at opvarme med gas, hvis du føler, at varmen fra varmepumpen ikke rækker.

Det to varmekilder, varmepumpen og fyret, bliver forbundet i hybridmodulet. Hybridmodulet afgører også, hvilken opvarmningsform der er den mest energieffektive at bruge. Dermed er du sikker på at få mest ud af din opvarmning.

hybrid varmepumpe

Gas hybrid varmepumpe

En gas hybridvarmepumpe er typisk den bedste form for kombinationsløsning, når der er tale om hybridanlæg. En gas hybridvarmepumpe er helt sikkert at foretrække frem for f.eks. olie. Kombination af et gasfyr og en varmepumpe sparer dig for mange penge og sænker også dit CO2-udslip væsentligt.

Især usikkerheden omkring prisen på gas, gør det fordelagtigt at investere i en hybridløsning. Med hybridmodulet er du sikker på, at du får mest for pengene, når din bolig bliver opvarmet.

Hvad koster en hybrid varmepumpe?

Prisen på en hybrid varmepumpe, vil typisk være lavere end prisen på en almindelig luft til vand varmepumpe. Det skyldes, at en hybridvarmepumpe er mindre end den almindelige luft til vand varmepumpe.

Prisen på varmepumper, også hybrid, vil altid afgøres af flere forskellige faktorer. Et hybrid gasfyr anlæg vil være en større investering og dermed dyrere end et gasfyr alene. Som med en ren luft til vand varmepumpe løsning skal du se det som en investering.

Selvom prisen for installation af en hybrid gas varmepumpe er højere end et almindeligt gasfyr, vil du finde en stor besparelse i dit forbrug.

Hvor du ved installation af en ren luft til vand varmepumpe kan få tilskud fra Varmepumpepuljen, kan det ikke lade sig gøre ved kombinationsløsninger som en hybrid varmepumpe.

Du vil dog stadig kunne drage fordel af den reducerede el-afgift, hvis du får en hybrid varmepumpe. For at få den reducerede el-afgift skal el være den primære varmekilde, da en hybrid varmepumpe typisk dækker 80-90 % af forbruget, vil den primære varmekilde være el.

Reduceret elafgift får du på alt forbrug over 4.000 kWh.

Du kan læse mere om pris på varmepumpe i vores artikel: Hvad koster montering af varmepumpe.

Fordele og ulemper ved en hybridvarmepumpe

Fordele ved hybridvarme:

Middelvejen

En hybridvarmepumpe er en god løsning til dig, der ikke er klar til at lave det store skift til en ren luft til vand varmepumpe. Med en hybrid varmepumpe kan du stadig bruge dit nuværende fyr. Det kræver derfor ikke en større udskiftning af din varmekilde.

Med kombination af fyr og varmepumpe får du samtidig også mange af de fordele en varmepumpe kan give, både med en lavere varmeregning og en mere grøn opvarmning.

Mindre investering

En hybrid varmepumpe vil typisk være noget mindre end en almindelig luft til vand varmepumpe. Derfor vil den også være billigere. Det vil derfor være en mindre investering for dig at få en hybridvarmepumpe end en almindelig luft til vand varmepumpe. Er du interesseret i hvad en luft til vand varmepumpe koster, kan du læse det i vores artikel: Hvad koster en luft til vand varmepumpe?

Prisen på din hybridvarmepumpe vil afhænge af størrelsen og størrelsen vil afhænge af dit forbrug. Du skal derfor tale med en installatør, før du installerer din hybrid varmepumpe.

Besparelse på varmeregningen

Med en hybrid varmepumpe kan du opnå en stor besparelse på din varmeregning, sammenlignet med et rent gas- eller oliefyr. Især hvis du har en ældre gaskedel, kan du opnå en ret stor besparelse.

Bor du i et 130 m2 hus med en ældre gaskedel med et årligt forbrug på 2.200 m3 gas, kan du opnå en besparelse på omkring 9.000 kr. om året, hvis du skifter til en gashybridvarmepumpe.

Ulemper ved hybridvarme:

En halv løsning

Da en hybridvarmepumpe er middelvejen, hvor du stadig beholder dit fyr, er det også en halv løsning. Det er godt, hvis du ikke er klar til at udskifte dit fyr helt endnu. I længden vil det dog være en dyrere løsning sammenlignet med at skifte til ren varmepumpe.

Ved du allerede, at du på et tidspunkt alligevel vil skifte til en varmepumpe, er en hybrid varmepumpe ikke den rette vej at gå. Du vil ende med at betale for to varmepumper fremfor kun den ene ren luft til vand varmepumpe.

Med en halv løsning får du heller ikke alle de fordele skiftet til en varmepumpe giver.

Ingen tilskud fra Varmepumpepuljen

Vælger du en hybridvarmepumpe, kan du ikke få tilskud til installation af din varmepumpe. En hybridvarmepumpe er nemlig en kombinationsløsning, det giver Varmepumpepuljen ikke tilskud til.

Skifter du fuldstændig til enten en luft til vand varmepumpe eller jordvarme, kan du søge om tilskud fra Varmepumpepuljen.

Med et tilskud fra Varmepumpepuljen vil prisen på en luft til vand varmepumpe komme ret tæt på prisen for en hybridvarmepumpe. Med den større besparelse du får med en ren luft til vand varmepumpe, vil det dermed næsten ikke betale sig at vælge hybridvarmepumpe fremfor f.eks. en luft til vand varmepumpe.

Ikke så stor besparelse

En hybridvarmepumpe vil give en stor besparelse i forhold til, hvis du kun opvarmer med gasfyr. Du vil dog opnå en væsentlig større besparelse ved en ren luft til vand varmepumpe.

Hvis man sammenligner den årlige pris på opvarmning for en bolig på 130 m2. Vil prisen for opvarmning med gasfyr være 48.528 kr. Med en luft til vand varmepumpe vil prisen være 30.028 kr.

Her er der en difference på 18.500 kr. groft sagt er det også den besparelse du vil få, ved at skifte fra gasfyr til en luft til vand varmepumpe. Læs mere om besparelsen fra gasfyr til varmepump i vores artikel: Varmepumpe vs gasfyr.

Sammenlignet med en besparelse på mellem 7.000 og 9.000 kr. med en hybrid varmepumpe er der klart en større besparelse ved at gå rent luft til vand. Er det derfor en billigere varmeregning du er ude efter, så vil en luft til vand varmepumpe være vejen at gå.

Læs mere om, hvordan virker jordvarme og besparelsen ved jordvarme i vores artikel.

Hybrid varmepumpe eller varmepumpe?

Om du skal vælge mellem en hybridvarmepumpe, eller om du skal skifte dit gas- eller oliefyr til varmepumpe afhænger af dig og din situation. De to løsninger har mange af de samme fordele, primært fordi de næsten er den samme løsning.

En hybrid varmepumpe er en god løsning, hvis du ikke er helt klar til et fuldstændig skifte af din opvarmningsform. Specielt hvis du har et nyere olie- eller gasfyr kan det være et godt alternativ at investere i en hybridvarmepumpe.

En hybridvarmepumpe kan yderligere være en god løsning for dig, hvis du ved, at dit område får fjernvarme. Her kan en hybridvarmepumpe fungere som en midlertidig løsning, indtil fjernvarmen bliver etableret.

Ønsker du bare billigere og mere grøn varme er et komplet skift fra fyr til enten luft til vand eller jordvarmepumpe den bedste løsning. Din besparelse bliver langt større, og du udnytter i højere grad de naturlige ressourcer til opvarmning.

Et af de sælgende punkter for en hybridvarmepumpe er, at dit fyr vil overtage opvarmningen, når det bliver ekstra koldt, og varmepumpen ikke kan fungere. De fleste luft til vand varmepumper har dog ikke et problem med at opvarme din bolig, selv i de kolde vintermåneder.

Varmepumperne der blive solgt på det danske marked, er tilpasset til vores klima. Derfor kan de fleste luft til vand varmepumper, solgt i Danmark, fungere effektivt ned til -20 graders frost.

Det hele handler om at få den rigtige varmepumpe, der passer til dine behov og dit forbrug. Vil du sikre, at du får den rigtige varmepumpe, anbefaler vi, at du taler med kompetente og autoriserede installatører. Vi kan sætte dig i kontakt med op til 4 forskellige installatører, der kan give dig tilbud på varmepumpe, så du nemt og bekvemt kan vælge den rette installatør for dig.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris