SPAR hundredevis af kroner om året på din elregning ved at installere solceller
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 4600 kr. om året
Spar op til 4600 kr. om året

Sænk din elregning ved at installere solceller

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 23. maj 2024

Solcelleberegner: Sådan beregner du økonomien i solceller

Solcelleberegner
 • Dit forbrug er afgørende for, hvor økonomisk fordelagtig solceller vil være
 • Du kan lave en overslagsberegning med flere online værktøjer
 • Indhent tilbud fra installatører for en præcis beregning af din årlige besparelse

Er du interesseret i at få solceller?

Så er du garanteret også interesseret i, hvor meget du kan spare med anlægget, og hvor lang tilbagebetalingstiden er.

Det kan du læse mere om i denne artikel, hvor vi går i dybden med, hvordan du kan beregne økonomien i solcelleanlæg samt, hvordan installatører beregner et tilbud til dig.

Vi har et stort netværk af installatører, der kan give dig et tilbud på solceller, hvor beregningen af økonomien ved solcellerne også er inkluderet.

Du skal bare udfylde vores korte formular; det tager under 1 minut, så vil du modtage op til 4 gratis tilbud fra erfarne danske installatører.

Modtag tilbud i dag!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Hvordan kan du selv beregne økonomien i solceller?

Når du skal beregne økonomien i solceller, er der flere faktorer, du skal have styr på:

 1. Dit forbrug
 2. Prisen på strøm
 3. Med eller uden solcellebatteri
 4. Finansiering

Hver af disse faktorer har afgørende effekt på, hvorvidt det kan betale sig for dig at få solceller, og hvor længe tilbagebetalingstiden vil være.

Herunder beskriver vi hver enkel faktor:

1. Forbrug

Dit forbrug er afgørende for at beregne økonomien i solceller. Har du et højt forbrug, vil økonomien typisk være mere rentabel, og tilbagebetalingstiden vil være kortere.

Et højt forbrug kunne f.eks. være, hvis du har både elbil, varmepumpe, udendørsspa og mere. Et højt elforbrug for et hus med fire personer svarer til 8.200 kWh om året, mens et gennemsnitligt forbrug for samme familie ligger oftest på omkring 5.000 kWh.

Hvor mange solceller, der skal til at dække dit elforbrug kan du læse om i vores artikel: Hvor mange solceller skal jeg bruge?

Er du hjemme om dagen og kan rykke rundt på dit forbrug, så du bruger vaskemaskine og opvaskemaskine eller oplader din elbil om dagen, mens dine solceller producerer strøm, vil du få allermest ud af dine solceller.

Har du et forbrug, der typisk ligger i spidsbelastningsperioderne om morgenen og aftenen, kan det give mening at placere solcellerne, så du får allermest ud af henholdsvis morgen- og aftensolen. Derudover kan det ofte betale sig for dig at investere i solceller med batteri til hus.

2. Pris pr. kWh

Elprisens niveau er afgørende for økonomien ved køb af solceller. I Danmark er elprisen ikke fastsat; den kan ændre sig fra time til time. Det er derfor svært at forudse, hvad priserne vil være i fremtiden, og derfor er det også svært at afgøre, om præcis hvor rentabelt det er at investere i et solcelleanlæg.

Ved gennemsnitlige elpriser opnår du store besparelser med solceller, og hvis elprisen stiger, vil du især kunne mærke den årlige besparelse.

3. Batteri

Et batteri er en ekstra omkostning ved et solcelleanlæg, men det kan gøre anlægget til en mere rentabel løsning. Et batteri lagrer den strøm, som solcellerne producerer, og gemmer den til, når du skal bruge den.

Med et batteri til dine solceller kan du opnå 100 % selvforsyning i sommermånederne; du behøver derfor ikke at bruge penge på strøm i disse måneder.

Du kan læse mere om, hvornår solceller producerer strøm, i vores artikel: Beregning af solcelle produktion.

4. Finansiering: Kontant eller lån?

Hvordan du finansierer dit solcelleanlæg, er også relevant for økonomien ved solceller. Finansierer du med et lån, skal du medregne tilbagebetalingen samt renter på dette, når du udregner økonomien ved dine solceller.

Det er selvklart, at du opnår den mest rentable løsning ved at betale kontant for dine solceller.

Det kan blive besværligt selv at skulle beregne økonomien ved solceller. Når du indhenter tilbud fra en montør via GreenMatch, tilbyder de dig en skræddersyet beregning, som omfatter din årlige besparelse og den forventede tilbagebetalingstid.

Udfyld blot vores korte formular for at modtage op til 4 gratis og uforpligtende tilbud.

Kom i gang i dag!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Eksempler på beregning af solceller på tag

Her får du tre eksempler på forskellige situationer, hvor vi har udregnet økonomien ved solceller.

1. Eksempel gennemsnitligt forbrug og uden batteri:

I denne beregning tager vi udgangspunkt i en familie med et gennemsnitligt elforbrug på 5.181 kWh årligt. Solcelleanlægget er på 6 kW. Vi forventer, at solcelleanlægget dækker 67 % af det årlige forbrug. Prisen på el er sat til 2,32 kr./kWh.

Solceller økonomi eksempel 1

I dette eksempel får du en årlig besparelse på 8.053,35 kr., hvilket betyder, at du efter ca. 12 år har tilbagebetalt dit solcelleanlæg. Derefter er alle indtægter ren gevinst.

Vi har i eksemplet ikke medregnet eventuel indtjening fra salg af overskudsstrøm. Da der ikke er et batteri inkluderet i denne løsning, kan dette beløb være op til 4.000 kr. årligt.

Hvis et 6 kW solcelleanlæg passer til dit forbrug, kan du læse mere om denne størrelse i vores artikel: Hvor meget fylder 6 kW solcelleanlæg?

2. Eksempel højt forbrug og med batteri:

I denne udregning tager vi udgangspunkt i en familie med et højt elforbrug på 8.200 kWh årligt. Solcelleanlægget er på 8 kW, og der er et batteri på 10 kW. Vi forventer, at solcelleanlægget dækker 67 % af det årlige forbrug. Prisen på el er sat til 2,32 kr./kWh.

Solceller økonomi eksempel 2

I dette eksempel vil du opnå en årlig besparelse på 12.746,08 kr. Det betyder, at du efter 15 år vil have tilbagebetalt solcelleanlægget, og herefter vil du få den fulde besparelse lige ned i lommen. I eksemplet er eventuel indtjening fra salg af overskudsstrøm ikke inkluderet.

3. Eksempel højt forbrug og batteri finansieret med lån:

I denne beregning tager vi udgangspunkt i det samme høje elforbrug på 8.200 kWh årligt og et solcelleanlæg på 8 kW med et batteri på 10 kW. Vi forventer igen, at solcelleanlægget dækker 67 % af det årlige forbrug og prisen på el er sat til 2,32 kr/kWh. Denne gang finansieres solcelleanlægget via et lån.

Vi har anvendt GrøntBoligLån fra Nykredit til udregningen, hvor det fulde beløb for tilbagebetalingen er 269.022 kr., og lånet har en løbetid på 10 år.

Solceller økonomi eksempel 3

Din årlige besparelse vil være 12.746,08 kr. Efter 10 år vil din besparelse fra solcellerne have dækket 127.460,8 kr. af lånebeløbet, hvilket svarer til 47 %. Besparelsen fra solcellerne vil først fuldt ud dække låneudgifterne efter 21 år. I denne beregning er eventuel indtjening fra salg af overskudsstrøm ikke inkluderet.

For at lave vores beregninger har vi taget en del forbehold. Vi har fastsat elprisen på 2,32 kr/kWh. Denne pris kan variere i fremtiden; er den højere, vil den årlige besparelse også være større.

Vi har baseret vores beregninger på et konstant forbrug, uden at tage højde for mulige ændringer. Får du for eksempel en elbil eller en varmepumpe, vil dit forbrug stige.

Hvor stor en del af forbruget dit solcelleanlæg dækker, afhænger ikke kun af vejret, men også af solcellernes effektivitet. De mest effektive solceller kan dække op til 70 % af dit forbrug.

Desuden har vi i beregningerne ikke inkluderet de potentielle indtægter fra salg af overskudsstrøm. Ifølge Energistyrelsen kan dette beløb være op til 4.000 kr. årligt. Da SKATs regler for solceller tillader et årligt skattefrit bundfradrag på 7.000 kr., vil sådanne indtægter typisk være skattefri.

Vores beregninger er kun overslag. En professionel installatør kan give dig en præcis beregning, der tager udgangspunk i dit forbrug og de typer solceller du kan få installeret og som inkluderer salg er overskudsstrøm.

Besparelse ved solceller

Besparelsen ved solceller afhænger, som vist i beregningerne, af flere faktorer. Om besparelsen er stor nok, afhænger af dine specifikke behov.

Solcelle prisen er faldet med 60 % over de sidste 10 år. Flere økonomer forudser desuden, at elpriserne vil stige i fremtiden. Besparelsen er allerede betydelig, men forventes at blive endnu større i fremtiden.

Er du interesseret i at læse om, hvordan solceller egentlig virker? Du kan læse mere om dette i vores artikel: Hvordan laver solceller strøm?

Beregningsprogrammer

Hvis du er interesseret i at lave dine egne solcelleberegninger, har Teknologisk Institut lavet en side, der samler forskellige beregningsværktøjer til solenergi.

Du kan afprøve disse værktøjer og selv foretage beregninger for at finde ud af, hvilken størrelse solcelleanlæg og batteri der bedst matcher dit forbrug. Når du får tilbud fra en installatør, vil de også foretage lignende beregninger. Disse vil dog være skræddersyet specifikt til din situation.

Solcelleberegning i Excel

Foruden at tilbyde adgang til forskellige beregningsværktøjer har Teknologisk Institut også udviklet en Excel-skabelon, som du kan anvende til at lave en overslagsberegning af din besparelse ved at investere i solceller med batteri.

Indtast blot dit årlige elforbrug og elvarmeforbrug, størrelsen på dit solcelleanlæg og den gennemsnitlige pris på el. Derefter vil skabelonen automatisk beregne din besparelse over 10 år samt estimere, hvor meget el du forventeligt vil købe og sælge årligt.

Få præcis beregning med tilbud fra montører

Der er mange beregninger involveret i at vurdere, om solceller er økonomisk rentable for dig. Selvom du selv kan forsøge at lave disse beregninger, vil de ofte kun give et groft overslag.

Når du indhenter tilbud fra autoriserede montører, kan de tilbyde nøjagtige og skræddersyede beregninger baseret på dit specifikke forbrug. Det anbefales at indhente flere tilbud for at kunne sammenligne dem og sikre, at alle omkostninger er medregnet.

Du kan enten bruge timer på selv at søge og kontakte montører for tilbud eller lade os assistere dig.

Med vores service er det ikke nødvendigt for dig selv at opsøge og kontakte installatører; de vil kontakte dig. Udfyld blot vores korte formular, og du vil modtage op til 4 tilbud på installation af solceller fra autoriserede danske installatører.

Kom i gang i dag!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål om beregning af solceller

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner

Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?

Bliv samarbejdspartner