SPAR hundredevis af kroner om året på din elregning ved at installere solceller
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 4600 kr. om året
Spar op til 4600 kr. om året

Sænk din elregning ved at installere solceller

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 24. maj 2024

Solceller og elbil: Kan du oplade din elbil med strøm fra solceller?

elbil solceller
  • Kombinerer du din elbil med solceller, kan du lade din bil stort set gratis hjemme.
  • Årlig omkostning til opladning af elbil uden solceller starter fra 3.500 kr.
  • Du skal bruge mellem 17-20 solpaneler til at oplade en elbil.

Solceller kan gøre opladning af din elbil stort set gratis, når du oplader hjemme. Du vil derfor opnå store besparelser på din elregning, når du kombinerer dine solceller med elbil. Afhængig af din elbil og forbrug, kan du forvente en besparelse på omkring 3.500 kr.

Vælger du også et solcellebatteri, er det muligt at lagre strømmen fra solcellerne og bruge den, når din bil oplader om aftenen.

Ønsker du et godt tilbud på solceller, der kan bruges til at oplade din elbil, så lad os hjælpe dig! Udfylder du vores korte formular, vil du modtage op til 4 tilbud på installation af solceller. Du slipper dermed selv for at finde og kontakte installatører, det gør vi for dig.

Udfyld formularen i dag og modtag tilbud på installation af solceller!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Er elbil og solceller en god kombination?

Det korte svar er ja. Det er nemlig muligt at bruge dine solceller til opladning af din elbil.

Når du bruger solceller til at oplade din elbil, undgår du at bruge el fra elnettet, og dermed betaler du ikke for den strøm, der oplader bilen.

For at bruge strømmen fra dine solceller til at oplade din elbil, kræver det, at bilen er hjemme, når der bliver produceret strøm, typisk midt på dagen.

Er du og din elbil ikke hjemme, når strømmen bliver produceret, ender du med at sælge strømmen fra solceller, og du får dermed ikke en lige så stor besparelse. Her kan det være en god ide at kigge på solceller med batteri, der kan lagre strømmen til når elbilen er hjemme til opladning.

Vi har lavet en udregning for den mulige årlige besparelse ved solceller og elbil. Læs eksemplet i vores artikel: Solceller økonomi eksempel.

Solceller med batteri til elbil

Vælger du et batteri til dine solceller, kan du lagre den energi, som solcellerne producerer, når du ikke er hjemme, og bruge den senere, f.eks. til at oplade din elbil.

solceller med batteri til elbil

Med et batteri går mere af din strøm fra solcellerne til dit eget forbrug, og du slipper i højere grad for at købe el fra det offentlige elnet.

I de solrige måneder om sommeren kan du med et batteri typisk dække 100 % af dit forbrug, også når du oplader din elbil.

Nyere batterier kan også lagre strøm fra det offentlige elnet og dermed hente strømmen, når den er billigst, så du stadig opnår store besparelser på dit elforbrug.

Læs mere om solceller, og hvordan de fungerer sammen med batteri i vores artikel: Hvordan fungerer solceller?

Smart lader til elbil: udnyt den billige el

Med solceller og elbil skal du have en smart lader. Med en smart lader bliver din overskudsproduktion fra solcellerne overført til din elbil.

En smart lader opfanger, hvornår dit forbrug giver mulighed for at oplade din elbil, så du ikke står i en situation, hvor din elbil er opladt, men din vaskemaskine er stoppet, fordi der ikke er nok strøm.

Husholdningens forbrug vil altid være første prioritet. Først når dette er dækket, vil elbilen begynde at bruge strøm fra solceller til opladning.

Hvor mange solceller skal jeg bruge til elbil?

Det afhænger af elbilens størrelse, hvor mange solpaneler, der skal installeres.

Herunder har vi lavet et overslag på, hvor mange solcellepaneler du skal bruge for at lade en lille, mellem og stor elbil.

Vi har taget udgangspunkt i, at husstanden har et elforbrug på 5.000 kWh og derudover anskaffer sig en elbil. Vi har regnet på et scenarie, hvor hver bil i gennemsnit kører 15.000 km om året.

Som udgangspunkt siger man, at et solcellepanel producerer ca. 400 kWh årligt - det afhænger dog af placeringen og kvaliteten af solcellerne.

I skemaet har vi samlet tre forskellige elbiler, og vi giver et overblik over, hvor mange solpaneler der skal bruges til elbilen + det oprindelige forbrug på 5.000 kWh.

Hvor mange solceller til elbil?
BiltypeStørrelse på bilbatteriÅrligt forbrugAntal solcellepaneler
Peugeot E-200851 kWh batteri1898 kWh om året19 solcellepaneler
Volvo EX3065 kWh batteri2048 kWh om året20 solcellepaneler
Tesla Model 3 (Long Range)79 kWh batteri1747 kWh om året19 solcellepaneler

I beregningen har vi taget udgangspunkt i bilernes maksimale output i km. De fleste elbiler når dog sjældent det maksimale output pga. vind og vejr. Når du får et tilbud på solceller, vil installatøren tage højde for din specifikke elbil og sikre, at solcelleanlægget bliver dimensioneret korrekt til at dække dit behov.

Hvor mange solceller du skal bruge til dit forbrug uden elbil, kan du læse mere om i vores artikel: Hvor mange solceller skal jeg bruge?

Læs vores artikel: Hvad er det bedste solcelleanlæg?, så du kan vælge det solcelleanlæg der bedst dækker dit behov, og giver mulighed for at lade din elbil.

Hvad koster det at lade elbilen med solcellerne?

Som udgangspunkt koster det dig ikke noget at lade din elbil med strøm fra dine solceller. Den strøm, du får via dine solceller, er gratis strøm. Når du bruger den, koster det dig ikke noget.

Har du ikke solceller og lader du din elbil fra din strøm i hjemmet, afhænger omkostningerne af den aktuelle elpris. I tabellen kan du se, hvad det vil koste dig at oplade tre typer elbiler årligt. Vi har taget udgangspunkt i en elpris på 2,04 kr./kWh. Igen regner vi med, at bilerne kører 15.000 km. årligt.

Pris på opladning af elbil uden solceller
BiltypeStørrelse på bilbatteriÅrligt forbrug i kWhOmkostninger til opladning om året.
Peugeot E-200851 kWh1898 kWh3.871,92 kr.
Volvo EX3065 kWh2048 kWh4.177,92 kr.
Tesla Model 3 (Long Range)79 kWh1747 kWh3.563,88 kr.

Installerer du solceller, betaler du ikke for opladning af elbil, når strømmen kommer fra solceller. Du vil dermed spare det fulde beløb, som ellers vil gå til opladning af din elbil.

Hvad du skal vide om solceller og refusion i forhold til elbil

Det er vedtaget i Folketinget, at du kan få refusion på elafgift for den el, du bruger til at oplade din elbil.

Med refusionsordningen kan du i 2024 få refunderet 95 øre pr. kWh strøm, som går til opladning af din elbil. Bruger du 150 kWh om måneden på at oplade din bil, svarer det til en refusion på ca. 130 kr. Ordningen løber foreløbig frem til 2030.

Det er dog ikke gældende, når du har solceller.

Når du har solceller, betaler du nemlig ikke elafgift af den strøm, som dine solceller producerer. Derfor kan du heller ikke få den refunderet. Dette gør sig gældende uanset hvor meget af dit forbrug der bliver dækket af solceller.

Derfor er det også en rigtig god idé med et batteri når du har elbil. Med batteri gemmer du på den producerede strøm og kan bruge den, når solcellerne ikke producerer strøm.

For en gennemgang af, hvorvidt solceller kan betale sig, kan du læse vores artikel: Er solceller en god investering?

Få gratis strøm til din elbil med solceller

Med solceller vil det være stort set gratis at lade din elbil hjemme. Har du allerede en elbil, vil der være store besparelser ved at få installeret solceller.

For at få den bedste solcelleanlæg pris bør du altid indhente flere tilbud fra forskellige installatører. Med flere tilbud er du sikker på, at du ikke betaler overpris for dine solceller.

Det er her, GreenMatch kan hjælpe dig! Hvad end du ønsker integreret solcelletag, et mindre solcelleanlæg kun til din elbil, eller et der skal dække alt dit strømforbrug, så kan vi sætte dig i kontakt med flere installatører, der kan hjælpe dig og give dit et tilbud. Herefter er det helt op til dig, at vælge det der passer dig bedst.

Du skal bare udfylde vores korte formular, så er du allerede i gang.

Få tilbud på solceller i dag!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål om solceller og elbil

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner

Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?

Bliv samarbejdspartner