SPAR hundredevis af kroner om året på din elregning ved at installere solceller
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 4600 kr. om året
Spar op til 4600 kr. om året

Sænk din elregning ved at installere solceller

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 18. marts 2024

Guide: Hvilken type solcelle skal du vælge?

Har du et stort strømforbrug, et ønske om grøn strøm eller vil du gerne være helt uafhængig af det offentlige elnet, så er solceller helt sikkert noget for dig. Der findes flere grunde til at få solceller og flere behov, hvor solceller er en rigtig god løsning.

Følg vores guide for at finde ud af, hvilken type af solcelle, du skal vælge. Herefter kan du med fordel bestille et tilbud på den type solcelleanlæg, der passer bedst til dit behov.

Guide til solcelle type

Hvilket solcelleanlæg skal jeg vælge

Et solcelleanlæg er typisk en god løsning for de fleste. For nogle vil det endda være en rigtig god løsning. Har du et højt elforbrug f.eks. med en varmepumpe og elbil eller bare én af disse, vil solceller give rigtig god mening. Montering af solceller på fladt tag er også blevet en mulighed, så uanset din tagtype, kan du få gavn af solceller.

Når du vælger solceller, er der flere forskellige valg du skal overveje, når du skal finde det bedste solcelleanlæg, der passer til dine behov. Typen er solceller er en af dem, men også typen af selve anlægget og hvorvidt du skal have et batteri til dine solceller. Foruden typen af solceller og anlæg skal du også overveje størrelsen på dit solcelle anlæg. I Danmark er et 6 kW solcelleanlæg det mest populære valg.

Vil du have mere diskrete solceller kan du overveje at kigge på solcelletag pris.

Du kan læse med videre i artiklen, hvor vi gennemgår de forskellige typer af solceller.

En autoriseret solcelleinstallatør kan guide dig til det helt rigtige solcelleanlæg, der kan dække dine behov og leve op til dine forventninger. For at du ikke selv skal bruge timer på at finde og kontakte installatører, har vi gjort processen nemmere for dig. Du skal udfylde en kort formular, herefter vil installatører kontakte dig med deres konkurrencedygtige tilbud.

Få gratis og ufopligtende tilbud i dag.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Typer af solcelleanlæg

Ved opsætning af solceller har du typisk to muligheder for solcelleanlæg: Nettilsluttede solceller og stand alone solceller. Hver type solcelleanlæg har sine fordele og ulemper, men du kan helt sikkert finde noget der passer til dine behov.

Foruden type af solcelleanlæg bør du også overveje hvorvidt du skal have batteri til dit solcelleanlæg.

Nettilsluttede solceller

Solceller tilsluttet elnettet

Med et nettilsluttet solcelleanlæg, er dit anlæg forbundet til det offentlige elnet. Det betyder, at du kan sælge el når du har for meget og hente el når du har for lidt. Denne løsning er den mest almindelige i Danmark, da solceller typisk ikke kan dække hele ens forbrug og man derfor har brug for strøm fra elnettet.

Med nettilsluttet solceller skal du sørge for at have et elselskab, et netselskab og en produktionsleverandør.

Med nettilsluttet solceller kan du tjene penge på salg af strøm fra solceller. Måden du bliver afregnet på, afhænger af din afregningsmodel, det kan du læse mere om i vores artikel om solcelle regler til private.

Noget at være opmærksom på er, hvor meget overskudsstrøm du sælger. Du har som ejer af solcelleanlægget et bundfradrag på 7.000 kr. Sælger du for mere end det, skal du betale skat af strømmen.

Stand alone solceller

Off grid solceller

Med stand alone solceller også kaldet off grid solceller er dine solceller ikke tilsluttet elnettet. Med denne type solceller er du fuldstændig uafhængig når det kommer til din elforsyning.

Stand alone solceller er en god løsning til områder, hvor nettilslutning ikke er en mulighed f.eks. på en båd, i kolonihaven eller lignende. Det er også muligt at få stand alone solceller til dit hjem, men det medfører enkelte udfordringer du skal være opmærksom på.

For stand alone solceller til hjemmet skal du investere i batterier til lagring af solenergi, så den ikke går spildt og så du har strøm når produktionen er lav. Du vil også kunne opleve strømafbrydelser, da produktionen vil afhænge af vejret. Er der ikke nok sol er der ingen strøm.

Solcelleanlæg med batteri

Solcelleanlæg med batteri

Med stand alone solceller er et batteri stort set en nødvendighed, da du ellers kun kan bruge strøm samtidig med at det produceres. Et batteri kan dog også være en god løsning til et anlæg der er nettilsluttet.

Et batteri er især en god løsning for dig, der ikke er hjemme i løbet af dagen, hvor der blive produceret mest strøm på solcellerne. Et batteri kan give dig mulighed for at bruge strømmen når du er hjemme igen.

Med et batteri til et nettilsluttet solcelleanlæg, kan du nemlig også lagre overskudsstrøm og bruge den på et senere tidspunkt. Du kan også tilføje batteri til eksisterende solceller, som du allerede har installeret. Her er det bare vigtigt at du har en hybridinverter.

Er du interesseret i at vide, hvordan virker solceller med batteri, så kan du læse vores artikel om emnet.

Hvorvidt det er nettilsluttet, stand alone eller solcelleanlæg med batteri, der passer til dine behov, så kan vi hjælpe dig med at finde den rette installatør. Du udfylder en kort formular med dine ønsker og herefter vil du blive kontaktet af installatører der vil give dig et konkurrencedygtigt tilbud. Disse tilbud er gratis og uforpligtende.

Slip for selv at bruge timer på at finde installatører. Udfyld vores korte formular, så gør vi resten.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Typer af solceller

Hvad er en solcelle

Typen af solceller du vælger til din solpaneler kan påvirke, hvor effektivt dit anlæg er og dermed, hvor stor din besparelse vil være.

Indenfor solceller finder man 3 forskellige typer:

 1. Monokrystallinske solceller
 2. Polykrystallinske solceller
 3. Tyndfilmssolceller

I bund og grund er deres funktion meget ens, men der findes dog enkelte forskelle, dem kan du læse mere om i de næste afsnit.

Monokrystallinske solceller

monokrystallinske solceller

De monokrystallinske solceller består af ét siliciumkrystal. Denne type solcelle kan du kende ved den sorte eller grå overflade. De har typisk runde hjørner, men kan blive skåret til, hvis du ønsker en tæt pakning.

Den monokrystallinske solcelle type har den bedste ydevene pr. m2 af alle typer solceller. De er dog også den dyreste type. Foruden den høje ydeevne er de også pladsbesparende og er derfor en god løsning, hvis pladsen er lille.

Denne type solcelle har en forventet levetid på mellem 40-50 år, og er derfor en meget langsigtet investering. Denne type solcelle vil typisk have indtjent sig selv på 10-15 år, afhængig af dit forbrug.

Alu-monokrystallinske solceller

Alu-monokrystallinske solceller er en nyere type af solceller og en undertype af de førnævnte monokrystallinske solceller. Denne type solceller erstatter de polykrystallinske solceller i mange tilfælde. Opbygningen af disse solceller er den samme som de monokrystallinske men har en højere ydelse pr. panel, det gør dem billigere pr. watt sammenlignet med monokrystallinske solceller.

Samlet i et panel har disse solceller en hvid baggrund og en aluminiumsramme, det gør dem mere synlige på taget, men øger også effektiviteten, da varmepåvirkningen bliver formindsket.

Alu-monokrystallinske solceller har også en levetid på 40-50 år.

Polykrystallinske solceller

polykrystallinske solceller

Polykrystallinske solceller er lavet af flere siliciumkrystaller, disse krystaller peger i flere retninger, det gør det muligt for dem at fungere, selv hvis der er skygge på anlægget. De forskellige krystaller giver panelerne en blå nuance og man kan opleve lysskær og refleksioner i dem.

Denne type solcelle kan leveres med og uden ramme og gør dem derfor lettere at integrere i bygningskonstruktioner. De er billigere end monokrystallinske, men også mindre effektive.

Polykrystallinske solceller har en levetid på omkring 40-50 år.

Tyndfilmssolceller

Tyndfilmssolceller

Tyndfilmssolceller består modsat de andre typer solceller ikke af krystaller. Du kender denne type solceller fra blandt andet lommeregnere. Denne type solcelle har et helt sort og mat look, der gør panelet helt ensartet.

De er den billigste type af solceller og fungerer også i overskyet vejr. Dog er de mindre effektive i direkte sollys, og har derfor overordnet set en lavere ydelse.

Produktionen af denne type solcelle er den med lavest miljøbelastning. Tyndfilmssolceller har en levetid på 35-40 år.

En autoriseret installatør vil give dig råd til, hvilken type af solceller der passer bedst til din situation. Det er derfor altid en god idé at rådfører sig. Du kan bruge timer på at finde og kontakte installatører, eller du kan udfylde en kort formular og lade installatørerne kontakte dig. Via GreenMatch vil du modtage konkurrencedygtige tilbud fra anerkendte installatører, helt gratis og uforpligtende.

Start i dag og få tilbud på solceller.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

FAQ

Nikita Gravesen
Skrevet af Nikita Gravesen, Skribent

Nikita har siden sommeren 2022 skrevet for Greenmatch.dk. Her skriver hun artikler om grønne løsninger til danskere, der gerne vil leve lidt grønnere. Hun sætter en dyd i at gøre kompleks information konkret. Selvom vejen til den grønne omstilling kan være besværlig og kompleks, mener hun, at alle skal have muligheden for at være med.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?