SPAR hundredevis af kroner om året på din elregning ved at installere solceller
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
1/3
Spar tid
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge
Spar penge

Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste

Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 8. april 2024

Hvad betyder effekttæthed?

I sin søgning efter solceller, solpaneler og solfangere støder man som forbruger på mange ukendte udtryk. Et af de udtryk, der går igen mange gange er effekttæthed. Desværre er der ingen steder, hvor de forklarer hvad det præcist er. Det vil vi nu forsøge at gøre, således din søgning bliver lettere.

Definition på effekttæthed også kaldet overflade effekttæthed: Effekttæthed er mængden af strøm overført pr. arealenhed

Hvad betyder det så? For at kunne forklare dette, spoler vi lige lidt tilbage og starter med, hvordan et solcelleanlæg rent praktisk virker.

I et solcelleanlæg er det hver enkelt solcelle, der producerer elektricitet. Et solcelleanlæg består af nogle solceller/moduler (arealenheder). Disse solceller består således af nogle enkeltceller. Det er enkelt-cellerne i modulerne, der optager solens stråler og transformerer dem om til energi. Det betyder, at når lysfotonerne (lysets energi-partikler) rammer enkelt-cellerne, så sker der en spændingsforskel i cellen. Denne spændingsforskel kan sammenlignes med – og + i et batteri. En solcelles effekt udregnes i kW (kilowatt). Udregningen ser således sådan her ud: Solcelleanlæg med effekt på 1kW + 1 times sollys = 1kWh el.

Nu kommer vi så dertil, hvor man kan begynde at se på, hvad effekttætheden er. I forhold til solceller udregner man også mærke-effekten, bedre kendt som Kilo Watt Peak (kWp). KWp er solcelleanlæggets samlede effekt, når anlæggets maksimale effekt, også kaldet ‘p’ for “the peak power”, testes. Både klima og placering påvirker denne mærkeeffekt. Når vi ser på mærkeeffekten, påvises det antal watt, der er opnået ved “1 sol”. Dette er også, det vi kalder effekttætheden (W/m2). Hvis vi sammenligner 2 eksempler:

Eksempel 1: Hvis vi måler kWp tæt på ækvator ved en ren og skyfri atmosfære, hvor solens stråler står vinkelret på, så er “1 sol” er lig 1000 W/m2 (Watt per kvadratmeter).

Eksempel 2: Hvis vi måler kWp i Danmark ved en ren og skyfri atmosfære, hvor solen rammer et anlæg, der står stik syd med en 43 graders hældning, så er “1 sol” lig 700-900 W/m2 (Watt per kvadratmeter).

I disse eksempler er det imidlertid tydeligt, at effekttætheden er lavere i Danmark, fordi solens stråler ikke er nær så kraftige.

Hvad påvirker effekttætheden på en solcelle positivt?

Der findes forskellige typer af solceller, og hvis du vælger den, der passer bedst til det danske klima, så vil du automatisk påvirke solcelleanlæggets effekt positivt. Herudover skal du købe det anlæg, der passer bedst til dit hus og til elforbrug. På den måde får du jo det optimale ud af dit anlæg.

Solens højde påvirker også effekttætheden positivt. Solens højde i Danmark varierer nemlig gennem afhængig af hvilken måneden. December er den måned, hvor solen er lavest med en solhøjde på 12 grader, hvorimod den maksimale solhøjde på 58 grader er i juni. Den reelle solcelle produktion over året afhænger yderligere også af placeringen af dine solceller.

Den måde solcellen vender på har også en positiv effekt på effekttætheden. Man får som tidligere nævnt den maksimale effekt ud af solens stråler, når de rammer vinkelret i sydlig retning kl 12 til middag. Det er også vigtigt at solcelleanlægget på intet tidspunkt bliver skygget. Bare lidt skygge kan betyde, at hele produktionen fra hele solcellemodulet ophører.

Hvad påvirker effekttætheden på en solcelle negativt?

Solpanelets effektivitet henviser til dets mulighed for at optage sollys. Sollysets effektivitet er som regel lavere end effekten af de enkelte solceller, fordi der en del solcelle-“areal”, der går tabt til bl.a. ramme og mellemrum mellem solcellerne. Derudover vil der også måske også gå en del lys tabt, på grund af det anvendte dækning-glas’ refleksion samt transmissionstab. Transmissionstab er det energi der tabes, når energien løber gennem højspændingsledningen mellem solcelle og bolig.

Manglende sol, overskyet vejr og lange vintre påvirker effekttætheden meget. Faktisk viser undersøgelser, at effekten kan falde, så den kun ligger på 50-150 W/m2.

Temperaturen påvirker også. Ved stigende temperaturer kan solcellen i nogle tilfælde levere mindre energi. Varmeledningsevnen til omgivelserne forringes nemlig, når solcellerne er pakket ind, hvilket kan resultere i en lettere ophedning og dermed lidt lavere effektivitet.

En solcelle kan blive energimættet. Nogle solceller kan kun levere en begrænset maksimal energi ved bestemte temperaturer. Eksempelvis bliver nogle solceller, ved en almindelig driftstemperatur på ca. 40-50 grader, allerede mætte ved omkring 800 W/m2.

Solceller bliver som alle andre produkter forældet med tiden. Alderen vil selvfølgelig påvirke effekttætheden, idet teknologien bliver forældet.

Tilbud på solcelleanlæg

Hvis du er interesseret i at få et tilbud på et solcelleanlæg der sikre dig en høj effekttæthed, kan du kontakte GreenMatch. GreenMatch.dk hjælper med at matche dit behov og din økonomi med den bedste leverandør.

Indhent tilbud her: Solcelleanlæg

Er du interesseret i at kombinere dit solcelleanlæg med en varmepumpe, kan vi også finde tilbud på installation af varmepumpe. I vores artikel montering af luft til vand varmepumper kan du læse alt om hvad montering af luft til vand varmepumpe indebærer, og hvordan du kan kombinere solceller med luft til vand varmepumpe.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?