SPAR hundredevis af kroner om året på din elregning ved at installere solceller
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 4600 kr. om året
Spar op til 4600 kr. om året

Sænk din elregning ved at installere solceller

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 17. juni 2024

Hvordan virker solceller, og hvordan laver de strøm?

hvordan virker en solcelle
 • Solceller omdanner solens lys til elektricitet.
 • Solceller virker selv på overskyede dage.
 • Solceller kan lagre elektricitet i et batteri.

Solceller virker ved at omdanne strålingsenergien fra solen til jævnstrøm. Der sker ved at energien skaber spændinger i stoffet silicium, der findes i stort set alle solceller. Denne proces kaldes også den fotovoltaiske effekt.

I den her artikel beskriver vi kort processen, der sker i solceller, når de skaber energi, der kan bruges til opvaskemaskinen og TV’et. Vi gennemgår også de forskellige typer solceller og solcelleanlæg.

Vil du udnytte solens energi med solceller, så kan vi hjælpe dig med at finde den rette installatør til dine behov. Alt du skal gøre er at svare på vores få spørgsmål. Herefter vil du modtage tilbud fra op til 4 forskellige danske installatører. Du slipper altså selv for at bruge timer på at finde og kontakte installatører selv.

De tilbud du modtager via GreenMatch er 100 % gratis og uforpligtende.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Sådan fungerer solceller: Forklaring af den fotovoltaiske effekt

Solceller laver strøm via den fotovoltaiske effekt. Den fotovoltaiske effekt opstår, når man belyser bestemte kombinationer af stoffer, der skaber en spændingsforskel. Solceller omdanner på den måde lys til energi.

I solceller er der en kombination af 2 lag silicium (N-type og P-type). Imellem de to lag bliver der skabt energi. Her bliver lyset omdannet til jævnstrøm.

Sådan Fungerer Solceller

Fotoelektrisk effekt vs. fotovoltaiske effekt

I den fotovoltaiske effekt forbliver elektronerne i materialet, som når solceller producerer strøm. I den fotoelektriske effekt bliver elektronerne skubbet ud af materialet. Den fotoelektriske effekt forklarer, at lys ikke kun er bølger, men at lys dannes af små partikler, som kaldes fotoner.

Solenergi kan ikke kun lave strøm, men også varme. Hvordan den proces fungerer, kan du læse mere om i vores artikel: Hvad er solenergi?

Hvordan fungerer forskellige typer af solceller?

Alle typer af solceller fungerer via den fotovoltaiske effekt. Det skyldes, at de tre typer solceller, vi bruger i dag, alle er bygget op af silicium.

Der er enkelte forskelle på de tre typer solceller:

 • Monokrystallinske solceller: Denne type solceller er sammensat af en siliciumkrystal i hver celle, der alle peger i den samme retning. Det gør denne type solceller til den mest effektive type.
 • Polykrystallinske solceller: Denne type solceller er sammensat af flere siliciumkrystaller, der alle peger i forskellige retninger. De mange krystaller øger refleksionen på solpanelerne.
 • Tyndfilmssolceller: Denne type solceller er lavet af ikke-krystallinsk silicium. Det gør, at denne type solcelle kan bøjes og dermed bruges på flere forskellige måder end de to andre typer.
Typer af solceller

Monokrystallinske solceller er blandt de mest effektive typer solceller. Tyndfilmssolceller er dog rigtig gode i overskyet vejr. Hvilke typer der fungerer bedst i Danmark kan du læse om i vores artikel: Hvilke solceller er bedst i Danmark?

Foruden solceller der skaber elektricitet, så findes der også solvarmeanlæg, der omdanner solens stråler til varme.

Sådan virker solceller
Hvad er en solcelle lavet af?

Solceller er lavet af glas, aluminium og krystallin. Krystallinen er to typer silicium; n-type silicium og p-type silicium. Det i mellem de to typer silicium at spændingen opstår, når solens stråler rammer solcellen.

Hvad er en solcelle

Hvordan fungerer forskellige typer af solcelleanlæg?

Der findes flere forskellige typer solcelleanlæg. Ved hver type solcelleanlæg bliver den producerede strøm sendt igennem en inverter, før du kan bruge strømmen i din bolig.

Stand alone

Stand alone solcelleanlæg

Med stand alone solceller er du helt afhængig af den energi, dine solceller producerer. Denne slags solcelleanlæg er ikke tilsluttet elnettet, så hvis der ikke er sol, har du ingen strøm.

Denne type solcelleanlæg er en god løsning til kolonihavehuset eller en lystbåd.

Nettilsluttet

Solceller tilsluttet elnettet

Med et nettilsluttet solcelleanlæg vil strømmen solcellerne producere først gå direkte til dit forbrug. Den strøm, du ikke selv bruger, føres ud til det offentlige elnet. Har du en overskudsproduktion, sælger du denne til elnettet.

Med et nettilsluttet solcelleanlæg kan du også hente el fra det offentlige elnet, når dine solceller ikke producerer nok til at dække dit forbrug.

Hvor meget af dit forbrug, solceller kan dække kan du læse mere om i vores artikel: Solcelle beregner.

Solceller med batteri

Solcelleanlæg med batteri

Et solcelleanlæg med batteri til solceller gør, at du kan lagre din overskudsproduktion, fremfor at sælge det til elnettet. Det betyder, at du med et batteri udnytter den strøm, dine solceller producerer til fulde.

Det betyder, at har du f.eks. solceller og elbil, så kan du lade din bil, selv når solcellerne ikke producerer strøm.

Er et solcelleanlæg med batteri noget for dig, så kan du læse vores artikel "Hvad koster solceller med batteri?", for at læse mere om pris på solcellebatteri.

Når du vælger et solcelleanlæg med batteri, er det vigtigt, at du også vælger en hybridinverter. En hybridinverter, gør det muligt at overfører strøm til dit batteri. En almindelig inverter kan kun overføre strøm til din bolig eller det offentlige elnet.

Solceller integreret i taget

Solceller integreret i tag

Et solcelleanlæg med integrerede solceller kan både være nettilsluttet, med batteri eller begge dele. Med solceller integreret i taget slipper du for at installere solcellepaneler oven på dit tag.

Integrerede solceller er typisk monokrystallinske og fungerer stort set som almindelige solpaneler, når det kommer til produktion af energi.

Før du vælger et solcelleanlæg til din bolig, bør du være sikker på, at du kan få installeret solceller. Det kan du læse mere om i vores artikel: Hvad er reglerne for opsætning af solcelleanlæg?

Er du interesseret i at vide svaret til spørgsmålet: Hvad koster solceller? Så kan vi hjælpe dig med at komme i kontakt med en installatør, der kan finde den helt rette pris for solceller til dit hjem. Alt du skal gøre er at udfylde vores korte formular, så vil du modtage op til 4 tilbud fra danske solcelleinstallatører. Ved at udfylde vores formular slipper du for at bruge timer på at finde og kontakte installatører selv.

Det er nemt og ligetil.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål om, hvordan solceller virker

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner

Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?

Bliv samarbejdspartner