SPAR hundredevis af kroner om året på din elregning ved at installere solceller
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 4600 kr. om året
Spar op til 4600 kr. om året

Sænk din elregning ved at installere solceller

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 24. maj 2024

Solenergi i Danmark: Hvad er solenergi, og hvordan virker det?

solenergi i danmark

Solenergi er en grøn, vedvarende energikilde. Det er en miljøvenlig og ren energi, som hverken lugter eller støjer. Solenergi er en vigtig brik i kampen mod udledningen af drivhusgasser.

Udnytter vi solenergien ser fremtiden både lys og grøn ud. I denne artikel kommer vi rundt om emnet solenergi, både hvad den kan bruges til, hvordan den virker, fordelene og ulemperne og ikke mindst, hvordan du kan udnytte solenergi i dit hjem ved hjælp af et solcelleanlæg eller et solfangeranlæg.

Vil du have solceller, så du kan udnytte den naturlige solenergi, så kan vi hjælpe dig. Udfylder du vores korte formular, den tager under 1 minut, så vil du modtage tilbud fra op til 4 danske installatører. De tilbud du modtager er 100 % gratis og uforpligtende.

Modtag tilbud i dag.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Hvad er solenergi?

Solen er den største naturlige energikilde vi har. Den kan skabe vedvarende energi som kan udnyttes til opvarmning eller til elektricitet. For at udnytte energien fra solen, skal den opfanges og omdannes, så den kan bruges og bidrage til en grønnere fremtid.

hvad er solenergi

Termisk solenergi

Termisk solenergi er solenergi i form af solvarme. For at gøre brug af den termiske energi skal man have et solfangeranlæg, hvor solfangere kan optage den varme der kommer fra solen.

Du kan bruge et solfangeranlæg til at opvarme vand, som du kan bruge i din bolig når du vasker op eller går i bad.

Inde i solfangerne findes der en væske der bliver opvarmet af solens stråler, denne væske bliver igennem et rør pumpet ned i en tank med koldt vand. Her bliver vandet opvarmet og ført ud til vandhanerne. Når vandet i tanken bliver koldt, pumpes det tilbage til solfangerne til det igen bliver opvarmet. Dermed foregår opvarmningen af vandet i et lukket cirkulært system.

termisk solenergi

Elektrisk solenergi

Elektrisk solenergi er solenergi i form af solceller. Solenergien bliver opfanget af solcellerne, her bliver elektronerne i lyset skubbet fra oversiden af solcellen ned til undersiden, når elektronerne skal tilbage skabes der strøm.

Strømmen kan bruges direkte i dit hus, men kan også gemmes i et batteri eller blive overført direkte til elnettet. For at skabe nok strøm til at forbruge samles flere solceller i et solpanel. Samler man flere solpaneler, har man et solcelleanlæg.

solcelleanlæg

Hvordan omdanner solceller solenergi til elektrisk energi?

Hver lille solcelle består af materialet silicium, det materiale er en halvleder. I en halvleder kan elektronerne kun gå en vej.

Når elektronerne fra solens lys rammer siliciumpladerne og de får tilført energi, kan de kun bevæge sig en vej, dermed bliver der skabt en ensrettet elektrisk strøm.

Når strøm kun bevæger sig i en retning, kalder man det for jævnstrøm. Styrken på den jævnstrøm som solcellerne danner afhænger af størrelsen på solcellen og lysets skarphed, ikke solens strøler. Derfor producerer solceller også strøm når det er overskyet.

elektrisk solenergi

Hvordan virker solenergi?

For at kunne bruge solenergien skal du have en type af solpanel. For termisk solenergi, der giver varme, er det et solfangeranlæg. For elektrisk solenergi, der giver strøm er det et solcelleanlæg.

Typisk vil man have solpaneler til tag for at udnytte solens energi, er retningen eller hældningen på dit tag ikke optimalt for solpaneler, kan man placere dem i nærheden af huset på jorden.

I animationen kan du læse om hver enkel process, når solens energi bliver brugt til at skabe strøm i dit hus.

Solcellepanel system
1 2 3 4 5 6 7 8

Ved jordvarme er det også varmen fra solen og dermed solens energi, der opvarmer jorden og dermed giver den varme som jordvarmeslangerne kan optage. Er du interesseret i denne grønne løsning, så har vi skrevet alt du skal vide om, hvad koster jordvarme.

Solenergi pris: Hvad du skal vide om investering i solenergi

Investerer du i solenergi, har du som nævnt to muligheder, til opvarmning eller til elektricitet. Begge typer investering kan give dig store besparelser og gøre din bolig mere grøn og dit forbrug mere miljøvenligt.

Prisen for et solfangeranlæg vil afhænge af dit varmtvandsforbrug og dermed også hvor mange, der bor i din bolig. Jo mindre forbrug du har og dermed jo færre personer i din bolig, jo lavere pris og omvendt. Startpris for et solfangeranlæg er ca. 20.000 kr., for anlægget alene, hertil kommer installation.

solenergi pris

For et solcelleanlæg er det dit strømforbrug der er afgørende for prisen. Dit strømforbrug bestemmer nemlig hvilken størrelse solcelleanlæg du skal bruge. I Danmark er et 6 kW solcelleanlæg den størrelse der passer et gennemsnitligt strømforbrug. Solcelleanlæg 6 kW pris starter fra 95.000 kr., prisen her er inkluderet montering.

Du kan lave en investering i både solfangere og solceller og dermed få både grøn opvarmning og grøn strøm. Er der ikke plads på dit tag til begge typer anlæg, kan du kombinere dit solcelleanlæg med varmepumpe luft til vand eller en anden type varmepumpe, som en hybridvarmepumpe.

Er du interesseret i flere slags grønne løsninger kan du læse mere i vores artikel: Hvad er en hybridvarmepumpe?

Læs mere om, hvordan du kan spare penge med en varmepumpe ved at kombinere solceller og varmepumper og lad os hjælpe dig med at få tilbud på varmepumpe til en skarp pris.

Ønsker du tilbud på installation af solceller, så kan vi også hjælpe dig. Via vores service skal du kun besvare få spørgsmål - det tager under 1 minut, så vil du blive kontaktet af op til 4 installatører, der kan give dig tilbud på solceller. De tilbud du modtager er 100 % gratis og uforpligtende.

Bliv kontaktet i dag!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Fordele og ulemper ved solenergi

Vil du investere i solenergi til din bolig, er det værd at kende til både de fordele der er ved denne type energi, men også til ulemperne. Når du har kendskab til både fordele og ulemper ved solceller kan du bedre tage beslutningen om, hvorvidt solenergi er noget for dig.

Fordele ved solenergi

Bæredygtig energikilde

bæredygtig energikilde

Energi er inddelt i to kategorier: vedvarende energikilder og midlertidige energikilder. Sol-, bølge- og vindenergi er vedvarende kilder, og fossile brændstoffer, som f.eks. kul, olie og gas, er midlertidige. Den vedvarende energi er bæredygtig, fordi den modsat den midlertidige er uudtømmelig.

Der er næsten ingen forurening når du bruger solenergi i dit hjem. Der er dog en udledning af affaldsstoffer i forbindelse med produktion, transport og installation af solpanelerne. I den sammenhæng er det vigtigt at påpege, at udledningen næsten er ikke-eksisterende sammenlignet med de midlertidige energikilder.

Simpel installation

simpel installation

En stor fordel ved solenergi er, at både solceller og solpaneler er nemme at installere – både for private og erhvervsdrivende. De kan nemt monteres på hustage, og er hustaget ikke egnet, kan de opsættes på et stativ i haven.

De fleste i Danmark har derfor mulighed for at få solceller. Solenergi er især blevet populært blandt boligejere, da de fleste huse med sydvendte tage egner sig til at få paneler installeret. Muligheden for solceller på fladt tag er også blevet en populær mulighed for mange boligejere. Derudover er der kun lidt vedligeholdelse forbundet med solenergi.

Store besparelser på regningen

store besparelser

Med fokus på solcelle- eller solfangeranlæg har du som ejer både mulighed for at spare og tjene penge. For det første sparer du penge, fordi du ikke skal betale for den strøm, du bruger fra din egen energiproduktion.

For det andet tjener du penge på din overskudsproduktion. Den strøm som du producerer, men ikke selv bruger bliver overført til el-nettet, og du bliver betalt for den mængde der overføres. Hvor meget du bliver betalt afhænger er den aktuelle el-pris.

I vores artikel solceller bedst i test kan du finde de solceller, der er mest effektive og dermed giver dig en større besparelse.

Uudtømmelig energikilde

vedvarende energikilde

Solenergi betyder, at vi kan udvinde energi fra solens stråler. Dette er selvfølgelig kun muligt så længe solen er i live, hvilket ifølge NASA giver os 6.5 milliarder år at løbe på.

En undersøgelse, lavet af Office of Science fra US Department of Energy, viser, at jorden årligt modtager 120.000 terawatt solstråler (sollys). Det er 20.000 gange mere end hele verdens samlede energiforbrug. Vi bør derfor udnytte, at solen er en næsten uudtømmelig energikilde modsat for eksempel olie og kul.

Teknologisk udvikling

teknologisk udvikling

Solenergi er et innovativt forskningsområde, der er i konstant udvikling. Markedet vil i fremtiden blive ved med at ændre sig, idet teknologien konstant forbedres. Det nyeste er, at du som forbruger har mulighed for at dele din solenergi, dvs. solcelle- eller solfangeranlæg, med dine naboer.

Faktisk er dette så populært, at man i nogle byer ser solcellehaver, hvor naboer i et lejlighedskompleks deler strøm fra et lidt større anlæg på deres tagterrasse.

Ulemper ved solenergi

Stor investering

stor investering

Du skal betale et stort engangsbeløb, når du investerer i solenergi. På nuværende tidspunkt er der ingen offentlige tilskud til solceller, du skal derfor selv stå for hele investeringen.

Der er vigtigt at huske på, at produktet i løbet af de første 10-15 år har tjent sig selv hjem igen, og i dette medregnes eventuelle renter fra et banklån. Et solenergianlæg har som regel en levetid på op mod 25-30 år. Derfor er det, trods det store engangsbeløb, en god langvarig investering.

Effektiviteten påvirkes af årstiden

effektivitet påvirkes af årstiden

Solenergien bliver påvirket af årstiden. Især her i Danmark, hvor vi har lange vintre uden meget sol, kan det være noget, du bør tænke på. Du kan derfor til tider være nødt til at supplere din solenergi med energi fra elselskaberne, hvis solcellerne ikke opsamler nok energi.

Det er dog værd at huske, at dette stadig er en lille post i det store regnskab, når du skal udregne den økonomiske fordel ved solenergi.

Derfor bør Danmarks skiftende vejr ikke være noget, der skal afholde dig fra at købe solceller, men mere et punkt du bør have i mente, når du køber.

Dyr energilagring

dyr energilagring

Energilagring er en mulighed for dig, der producerer for meget energi i forhold til husstandens forbrug. Det gør det muligt at lagre den indsamlede solenergi. Denne solenergi kan derfor gemmes og bruges i de lange danske vintre.

Dette er dog en dyr mulighed, fordi teknologien i sig selv er relativt dyr. Teknologien består i kraftfulde batterier, der kan lagre den overskydende energi fra solcelleanlægget.

Læs mere i vores artikel: Hvad koster solceller med batteri?

Miljøbelastende produktion

miljøbelastende produktion

Det er tidligere blevet nævnt, hvor miljøvenligt og bæredygtigt vedvarende energi er i forhold til midlertidig energi. Du bør dog huske på, at der i forhold til produktion, transport og opsætning af bl.a. solfanger- og solcelleanlæg altid vil være en grad af forurening.

Der er intet risikofrit ved at producere, transportere og opsætte noget, men i forhold til de midlertidige energikilder, så er vedvarende energi, som solenergi, stadig det mest bæredygtige.

Pladskrævende installation

pladskrævende installation

Det kræver selvfølgelig en del plads at installere udstyret til solenergi. Du bør derfor undersøge effekttætheden eller watt pr. m2. Det er nemlig afgørende for, hvor meget strøm du kan aflede. Den gennemsnitlige effekttæthed for solstråling er på 170 w/m2.

Det er mere end ved vind- og bølgeenergi, men det kan ikke sammenlignes med effekttætheden på de midlertidige energier som olie, gas og kul.

Fakta om vedvarende solenergi

Solenergi findes kun som en vedvarende energikilde. Vedvarende dækker over den type energi, der ikke kan forsvinde, solens energi kan ikke udtømmes.

For at kunne udnytte energien fra solen skal man bruge forskellige typer af udstyr som solceller, solpaneler eller solfanger, når først det er etableret er mulighederne stort set uendelige.

Hvad kan man bruge solenergi til?

Mulighederne for solenergi er stort set uendelige, allerede nu kan du bruge solenergi til opvarmning, eller til at producere strøm. Løsninger, der kan virke både i mindre skala til både, sommerhuse eller andre boliger, men også i en større skala til virksomheder.

Solen laver nok energi til, at der kan produceres strøm til hele verden, uden at der skal udledes fossile brændstoffer. Det kan gøres ved at placere en masse solcelleanlæg eller ved rumbaseret solenergi, som er en mulige fremtidsløsning.

De høje omkostninger ved solenergi er typisk begrænsningen for at udviklingen ikke går hurtigere.

Hvor meget solenergi bruger vi i Danmark?

solenergi i danmark

I Danmark har vi et stort fokus på at bruge vedvarende energikilder, og andelen af vores strøm der bliver produceret af vedvarende energikilder bliver større og større. Ifølge Green Power Danmark udgjorde vindmøller og solceller 75 % af det danske energiforbrug i oktober 2023.

I 2022 dækkede solenergi 6,1 % af den danske elproduktion. Indenfor det næste år forventer Energistyrelsen, at denne produktion fordobles, så solenergi dækker helt op til 12 % af nettoelforbruget.

På nuværende tidspunkt, juli 2023, findes der 136.889 solcelleanlæg der er tilsluttet el-nettet, de kan i alt producere op til 3.372 MW (megawatt).

Lagring af solenergi

Solenergi bliver produceret mens solen står på himlen, typisk det tidspunkt, hvor de fleste ikke er hjemme til at bruge det. Derfor kan spørgsmålet opstå; kan man lagre solenergi? For hvis man kan lagre solenergi, så kan man bruge det på et andet tidspunkt.

Du kan godt få batteri til lagring af solenergi, og for mange vil det være en rigtig god løsning, da man dermed kan bruge solenergien på de tidspunkter, hvor solcellerne ikke producerer energi. Et batteri til solcelleanlæg koster fra ca. 30.000 kr., så ønsker du batteri til solceller bliver investeringen lidt højere.

Med et batteri bliver den strøm dine solceller producerer overført direkte til din bolig eller til dit batteri, hvor det bliver lagret indtil du bruger det. Er du tilsluttet el-nettet skal du bruge den lagret energi indenfor en time ellers bliver det ført videre til elnettet, det kan du læse mere om i vores artikel regler for solcelleanlæg.

Solenergi til erhverv

Til erhverv er solenergi også en rigtig god løsning og noget der bliver mere og mere populært. Med store erhvervsbygninger er der en masse uudnyttet tagplads, hvor der kan være plads til solcelleanlæg.

Brug af solenergi som erhverv kan give virksomheder en grøn profil der gør virksomheden attraktiv både nu men også i fremtiden.

Som for private er der ingen tilskud til solceller for erhverv. En virksomhed vil dog typisk kunne sænke sit elforbrug med op til 50 % ved en investering i solceller.

Selvom der ikke er tilskud til solceller, så kan virksomheder søge om tilskud til andre energibesparende tiltag, det kan du læse om i vores guide til tilskud.

Solenergi i fremtiden

Vi har allerede været inde på, hvad man kan forvente af solenergi i fremtiden. Prisen på solceller er kun blevet lavere, det vil fortsætte i fremtiden. Det bliver derfor billigere for både private og virksomheder at investere i solceller.

Vi ser mere og mere, at solceller bliver en integreret del af arkitekturen, når solceller integreres i arkitekturen skiller de sig mindre ud og kan blive en mere attraktiv løsning for alle.

Forskning i solceller er stadig en høj prioritet og kan resultere i flere løsninger i fremtiden, hvor solenergi kan spille en stor rolle.

Vil du tage del i fremtiden, så vil en investering i solceller være en oplagt mulighed. Vi kan hjælpe dig med nemt, hurtigt og problemfrit at få tilbud på solceller. Alt du skal gøre er at udfylde vores korte formular, den tager under et minut, så vil du blive kontaktet af op til 4 danske installatører. Dine tilbud er 100 % gratis og uforpligtende.

Bliv en del af fremtiden i dag.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål om solenergi

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner

Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?

Bliv samarbejdspartner