Solenergi - Sammenlign priser fra lokale installatører
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Få op til 4 tilbud her
Med 3 nemme trin

Vi oplever i øjeblikket øget interesse for solceller. Vi har derfor ikke mulighed for at hjælpe alle med at indsamle tilbud på nuværende tidspunkt.

Med 3 nemme trin
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 06 maj 2022

Solenergi

Sådan reducerer du omkostningerne på din grønne investering

I Bygningspuljen kan du søge tilskud til blandt andet luft til vand varmepumpe, jordvarme og isolering. Tilskuddet dækker op til 20% af totalprisen.

Solenergi - alt du bør vide inden investering

Solenergi er en grøn, vedvarende energikilde. Det er en miljøvenlig og ren energi, som hverken lugter eller støjer. Solenergi er, sammen med en varmepumpe, en vigtig brik i kampen mod udledningen af drivhusgasser. Solenergi er dog stadig en relativt ny måde at generere elektricitet på. Ønsker du solenergi til boligen, kræver det, at du anskaffer dig et solcelleanlæg.

Både solceller og solpaneler dækker over samme produkt, nemlig en samling af moduler, du installerer på dit tag eller i haven, som genererer strøm til din bolig. Solenergi beskriver alle slags anlæg, der genererer strøm eller varme til boligen.

Inden du tager det endelige valg, kan det være en god idé at kende til fordelene og ulemperne ved solenergi. Vi gennemgår her, hvad der er værd at vide om solenergi, og hvorfor det er en effektiv og energirigtig måde at forsyne boligen med strøm på. Her på GreenMatch.dk finder du flere forskellige slags produkter, der kan generere strøm.

Ønsker du at få solenergi? Udfyld formularen øverst, og modtag skræddersyede tilbud fra både lokale og landsdækkende installatører. Det er gratis, uforpligtende og tager kun 2 minutter.

Bestil tilbud nu

Udfyld formularen på bare 1 minut

Hvad er solenergi, og hvordan virker det?

Solenergi er en fællesbetegnelse for al slags vedvarende energi, hvor solen anvendes som energikilde. Det kan både være til opvarmning, strøm eller til at få biler til at køre m.m. I Danmark anvendes solenergi primært i af private, men man ser oftere og oftere, at erhvervslivet investerer i solenergi for at kunne nedsætte udgifterne til strøm og for at skabe en grøn profil.

Solenergi virker på den måde, at solens stråler rammer solcelleanlægget, hvorefter der opstår en elektrisk spænding mellem solcellernes for- og bagsider. Solceller består af siliciumplader, der er loddet sammen. Når lyset rammer pladerne, produceres der jævnstrøm, der derefter omdannes til vekselstrøm ved hjælp af en inverter, der installeres i hjemmet. Styrken af jævnstrømmen afhænger af lysets skarphed og solcellernes størrelse.

1 1: Solcellerne konverterer sollys til jævnstrøm. 2 2: Jævnstrømmen fra solpanelerne går igennem en jævnstrømskontakt, som er der af sikkerhedsmæssige grunde, da den kan slukke for elektriciteren, hvis det er nødvendigt. 3 3: Jøvnstrømmen går derefter igennem en solinverter, som omdanner jævnstrøm til vekselstrøm. 4 4: Det er valgfrit, om du vil lagre energien i et solbatteri. Vær opmærksom på, at solbatterier altid lagrer jævnstrømmen. Du kan vælge, om du vil forbinde batteriet før solinverteren, så du kan lagre jævnstrømmen direkte, eller om du vil forbinde den efter inverteren, hvilket betyder, at batteriet vil reconvetere elektriciteten fra veksel- til jævnstrøm. 5 5: Fra solinverteren strømmer vekselstrømmen igennem en elmåler. Elmåleren måler produktionen af solenergi, forbruget af solenergi samt mængden af ​​købt elektricitet fra nettet og mængden af ​​solgt elektricitet til nettet. 6 6: Fra elmåleren går vekselstrømmen til sikringsboksen, hvorefter den føres ind i husstandens elsystem. 7 7: Solenergien kan derefter komme til nytte i husstanden, hvor den eksempelvis kan levere strøm til lys og andre apparater. 8 8: Når du leverer strøm til elnettet, bliver du afregnet for den strøm, du producerer. Til gengæld skal du selv købe strømmen, når du trækker på elnettet. Dit salg til nettet vil med flexafregning blive afregnet til timespotprisen for strøm, mens den pris, du skal købe strømmen til, afhænger af den aftale, du har med din elleverandør.
Solcellepanel system

I løbet af en almindelig solskinsdag producerer solen over 1.000 kWh pr. kvadratmeter. Man siger, at cirka 70% af solens energi bliver på jorden, mens den resterende del sendes tilbage til solen. I praksis svarer det til, at solen på kun 1 time producerer nok energi til at dække hele verdens befolknings energiforbrug på én dag.

Investerer du i solenergi og kombinerer det med en luft til vand varmepumpe i et hybridanlæg, kan du tilmed næsten være selvforsynende ifht. både strøm og varme.

Fordele ved at opvarme med solenergi

Fordele ved solenergi

Solenergi har selvsagt mange fordele, især for klimaet, da det udnytter jordens egne ressourcer; det udnytter ligesom jordvarme vedvarende energi. Det kan være en god idé at kende til fordelene, inden du anskaffer dig energi fra solen til boligen. Vi ser her nærmere på de 5 vigtigste fordele ved solenergi. Husk på, at det i sidste ende selvfølgelig er op til dig, hvorvidt det nævnte er fordele eller ulemper.

Klik på fordelene for at folde en uddybende forklaring ud.

solenergi fordele

Bæredygtig energikilde

Energi bliver som udgangspunkt inddelt i to kategorier: vedvarende energikilder og midlertidige energikilder. Sol-, bølge- og vindenergi er vedvarende kilder, og fossile brændstoffer, som f.eks. kul, olie og gas, er midlertidige. Den vedvarende energi er bæredygtig, fordi den modsat den midlertidige er uudtømmelig.

Der forekommer næsten ingen forurening i forbindelse med selve funktionen (at forsyne boligen med strøm). Der forekommer dog en udledning af affaldsstoffer i forbindelse med produktion, transport og installation. I denne sammenhæng er det vigtigt at påpege, at denne udledning næsten er ikke-eksisterende i sammenligning med de midlertidige energiressourcer.

Simpel installation

En stor fordel ved solenergi er, at både solceller og solpaneler er nemme at installere - både for private og erhvervsdrivende. De kan nemt monteres på hustage, og er hustaget ikke egnet, kan de opsættes på et stativ i haven.

Det betyder, at de fleste i Danmark har mulighed for at få solceller. Solenergi er især blevet populært blandt boligejere, da de fleste huse med sydvendte tage egner sig til at få paneler installeret. Derudover er der kun lidt vedligeholdelse forbundet med solenergi.

Store besparelser på varmeregningen

Med fokus på solcelle- eller solfangeranlæg har du som ejer både mulighed for at spare og tjene penge. For det første sparer du penge, fordi du ikke skal betale for den strøm, du bruger fra din egen energiproduktion.

For det andet har du mulighed for net metering, hvilket betegner, når en kunde producerer mere strøm, end vedkommende anvender. Det giver forbrugerne mulighed for at tjene penge på den overskydende strøm, de producerer.

Uudtømmelig energikilde

Solenergi betyder, at vi kan udvinde energi fra solens stråler. Dette er selvfølgelig kun muligt så længe solen er i live, hvilket ifølge NASA giver os 6.5 milliarder år at løbe på.

En undersøgelse, lavet af Office of Science fra US Department of Energy, viser, at jorden årligt modtager 120.000 terawatt solstråler (sollys). Det er 20.000 gange mere end hele verdens samlede energiforbrug. Vi bør derfor udnytte, at solen er en næsten uudtømmelig energikilde modsat for eksempel olie og kul.

Teknologisk udvikling

Solenergi er et innovativt forskningsområde, der er i konstant udvikling. Markedet vil i fremtiden blive ved med at ændre sig, idet teknologien konstant forbedres. Det nyeste er, at du som forbruger har mulighed for at dele din solenergi, dvs. solcelle- eller solfangeranlæg, med dine naboer.

Faktisk er dette så populært, at man i nogle byer ser solcellehaver, hvor naboer i et lejlighedskompleks deler strøm fra et lidt større anlæg på deres tagterrasse.

Ulemper ved solenergi

Nu vil vi se nærmere på de 5 vigtigste ulemper ved solenergi. Husk på, at det i sidste ende selvfølgelig er op til dig, hvorvidt det nævnte er fordele eller ulemper.

Klik på ulemperne for at folde en uddybende forklaring ud.

solenergi ulemper

Stor investering

Du skal betale et stort engangsbeløb, når du investerer i solenergi. Derudover er det offentlige tilskud udløbet. Ønsker du tilskud, skal du derfor søge i privat regi.

Der er vigtigt at huske på, at produktet i løbet af de første 10-15 år har tjent sig selv hjem igen, og i dette medregnes eventuelle renter fra et eventuelt banklån også. Et solenergianlæg har som regel en levetid på op mod 25-30 år. Derfor er det, trods det store engangsbeløb, en god investering.

Effektiviteten påvirkes af årstiden

Solenergien kan være påvirket af årstiden. Især her i Danmark, hvor vi har lange vintre uden meget sol, kan det være noget, du bør tænke på. Du kan derfor til tider være nødt til at supplere din solenergi med energi fra elselskaberne, hvis solcellerne ikke opsamler nok energi. Det er dog værd at huske, at dette stadig er en lille post i det store regnskab, når du skal udregne den økonomiske fordel ved solenergi.

Derfor bør Danmarks skiftende vejrikke være noget, der skal afholde dig fra at købe solceller, men mere et punkt du bør have i mente, når du køber.

Dyr energilagring

Energilagring er en mulighed for dig, der producerer for meget energi i forhold til husstandens forbrug. Det gør det muligt at lagre den indsamlede solenergi. Denne solenergi kan derfor gemmes og bruges i de lange danske vintre.

Dette er dog en dyr mulighed, fordi teknologien i sig selv er relativt dyr. Teknologien består i kraftfulde batterier, der kan lagre den overskydende energi fra solcelleanlægget.

Miljøbelastende produktion

Det er tidligere blevet nævnt, hvor miljøvenligt og bæredygtigt vedvarende energi er i forhold til midlertidig energi. Du bør dog huske på, at der i forhold til produktion, transport og opsætning af b.la. solfanger- og solcelleanlæg altid vil være en grad af forurening.

Der er intet risikofrit ved at producere, transportere og opsætte noget, men i forhold til de midlertidige energikilder, så er vedvarende energi stadig det mest bæredygtige.

Pladskrævende installation

Det kræver selvfølgelig en del plads at installere udstyret til solenergi. Du bør derfor undersøge effekttætheden eller watt pr. m2. Det er nemlig afgørende for, hvor meget strøm du kan aflede. Den gennemsnitlige effekttæthed for solstråling er på 170 w/m2.

Det er mere end ved vind- og bølgeenergi, men det kan ikke sammenlignes med effekttætheden på de midlertidige energier som olie, gas og kul.

Hvad bør du overveje før anskaffelse?

Solenergi er en god idé, hvis du ønsker at spare på din elregning og nedsætte dit CO2-udslip, men inden du beslutter dig for at investere, er der flere faktorer, som du bør overveje og undersøge:

  • Dit hus må ikke være fredet. Inden du investerer, skal du huske at tjekke, om dit hus er fredet, eller om der er andre regler for husets facade. Ved opsætningen af modulerne skal du huske, at disse kan være generende for naboer. Dette kan for eksempel være i form af skæret fra solcellerne. Vælger du en løsning med stativ i haven, kan disse også risikere at lave skygger.
  • Dit anlæg er følsomt overfor skygger. Selvom et anlæg virker, når det er overskyet, genereres der mest strøm, når solen skinner. Det er derfor også vigtigt, at der ikke er skyggende bevoksninger i din have, når du opsætter anlægget. Det kan f.eks. være buske eller træer.
  • Modulerne kræver en bestemt vinkel på dit tag. Hældningen på dit tag er vigtig. Det skyldes, at elementernes placering afgør, hvor gode de er til at udnytte solenergien. En hældning på cirka 45 grader er at foretrække. Derudover er den optimale placering sydvendt. Du bør derfor undersøge, om det passer til dit tag. Har du et fladt tag, kan en installatør hjælpe dig med den rette løsning.
  • Stand alone vs. nettilsluttet solenergi. Forskellen på disse er, at stand alone lagrer energien i et eksternt batteri, som ikke er tilsluttet det offentlige elnet. Disse er ofte mindre modeller. Nettilsluttet solenergi er derimod den type energi, der kan sendes ud på det offentlige elnet. Du bør overveje, hvilken type du er på udkig efter.
Bestil tilbud nu

Udfyld formularen på bare 1 minut

Værd at vide om installationsprocessen

Du bør altid få dit anlæg installeret af professionelle og autoriserede installatører. Du kan finde uddannede installatører på den såkaldte KSO-ordning, og ved at vælge en installatør fra denne ordning sikrer du dig, at installatøren har taget en specifik uddannelse i installation af denne slags anlæg. Derudover får du også ofte en garanti, der kan vare i helt op til 20 år.

Varigheden for installationen er maksimalt to dage, og du kan sagtens være hjemme i den periode. Når installationen er fuldført, skal du huske at informere dit forsikringsselskab og BBR-registret (Bygnings- og Boligregistret).

Vores partnere

GreenMatch.dk samarbejder kun med autoriserede installatører. Du kan derfor være sikker på, at du får en korrekt installation, når du bestiller tilbud på solenergi hos os.

Under installationen opsættes solcellerne i såkaldte moduler på husets tag. Modulerne består af mellem 30-80 solceller, afhængigt af størrelsen. Et hus på ca. 120 m2 skal have fra ca. 40 m2 solceller og op.

Den rette placering er vigtig

Som ejer bør du være opmærksom på at placere solenergianlægget, så det udnytter solens stråler bedst. Det er altså placeringen, der afgør, hvor effektivt dit anlæg vil være.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit tag egner sig til solpaneler, kan vores leverandører hjælpe dig med at afklare dette. Herunder ses et diagram over effektiviteten ved et solcelleanlæg. Tallene i cellerne indikerer effekten, som kan variere efter retning og hældningen på taget.

Passer dit tag ikke, kan det ofte være en løsning at opsætte anlægget på et stativ.

Hældning på solpaneler

Bestil tilbud nu

Udfyld formularen på bare 1 minut

Tilskud til solenergi

Du kan modtage tilskud til solenergi i form af håndværkerfradraget, hvilket fungerer sådan, at det er muligt at få et økonomisk tilskud til håndværkernes arbejdsløn. Årsagen til indførelsen af håndværkerfradraget var, at den daværende regering ønskede at sætte gang i håndværkerbranchen igen efter års tilbagegang.

Håndværkerfradraget afskaffes d. 1. april 2022, så du skal i gang nu, hvis du ønsker at kunne trække udgiften fra i Skat.

Fradraget fungerer på den måde, at du for hver person i husstanden, der er fyldt 18 år, har ret til et fradrag på 12.900 kroner i 2022.

Bemærk dog, at det kun er håndværkernes løn, der er fradragsberettiget, så det er altså ikke muligt at trække selve materialerne til selve solenergien fra. For at få tilskuddet på solcellerne er det vigtigt, at du selv indberetter det udførte stykke arbejde til SKAT.

Bemærk om tilskud

Bemærk, at det ikke længere er muligt at modtage det offentlige tilskud til selve solcelleanlægget. Vil du læse mere om tilskud til grønne energiløsninger, kan det gøres her.

Sælg din overskydende strøm

Salg af strøm til elnettet er blevet omlagt til den såkaldte flexafregning. Det betyder, at dit valgte selskab hver time opgør dit forbrug. Skinner solen, og er dit forbrug lavt, vil din overskydende strøm blive sendt til det offentlige elnet. Er det derimod overskyet, og har du brug for ekstra strøm, vil du derimod trække på det offentlige elnet.

Dit salg vil blive afregnet til den gældende timespotpris, hvorimod din købspris aftales med din leverandør. Du kan læse mere om de gældende regler for flexordningen her.

Bestil tilbud hos GreenMatch.dk

Hvis du har besluttet dig for, at vedvarende energi fra solen er den rette løsning for dig, kan du indhente tilbud hos GreenMatch.dk. Du udfylder kontaktformularen øverst på siden, hvorefter vi vil stille dig et par opfølgende spørgsmål telefonisk. Herefter matcher vi dine behov og ønsker med forskellige potentielle leverandører af solenergi, der kontakter dig med et tilbud. Vores service er gratis og uforpligtende for dig.

Hvis du stadig har spørgsmål til de produkter, vores partnere kan tilbyde, kan vi hjælpe dig videre. Vi har mere end 5 års erfaring med formidling af grønne energiløsninger og besvarer gerne de spørgsmål, du måtte have.

Bestil tilbud nu

Udfyld formularen på bare 1 minut

Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Skribent

Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. "Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget" er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.