Solenergi

Sammenlign pris og kvalitet på solenergi

Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører.

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører.

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser.

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Solvarme - Få op til 4 gratis tilbud på solvarme
Det tager under et minut!
Tilbage
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 16. januar 2020

Solenergi som kilde til opvarmning af boligen

Solenergi er en af verdens bedste naturlige energikilder. Det er en miljøvenlig og ren energi, som hverken lugter eller støjer. Solenergi er, sammen med en varmepumpe, en stor modspiller mod udledningen af drivhusgasser. Dette gør det til en meget populær energikilde, der med tiden tilegner sig større og større efterspørgsel. Solenergi er dog stadig en relativ ny måde at kunne generere varme og elektricitet på - og kræver, at du anskaffer et anlæg med solceller.

Solenergi kan opdeles i to forskellige produkttyper: Solpaneler og solceller.

I modsætning til jordvarme, hvor haven skal graves op, er installationen af solceller relativt nem. Det betyder, at du kan få en grøn energiløsning uden at skulle igennem et omfattende havearbejde.

I løbet af en solskinsdag producerer solen over 1000 kWh pr. kvadratmeter. Man siger, at cirka 70 % af solens energi bliver på jorden, mens den resterende del sendes tilbage til solen. I praksis svarer det til, at solen på kun 1 time producerer nok energi til at dække hele verdens befolknings energiforbrug på en dag.

Ønsker du at få solenergi som primær energikilde? Udfyld formularen øverst, og modtag skræddersyede tilbud fra både lokale og landsdækkende installatører. Det er gratis, uforpligtende og tager kun 2 minutter.

Fordele ved at opvarme med solenergi

Hvad er solenergi?

Solenergi anvendes over hele verden til at omdanne den energi, der er i solen, til enten elektricitet eller varme. Solenergien anvendes primært i det private, men man ser oftere og oftere, at erhvervslivet investerer i solenergi, for at kunne spare på deres energiudgifter.

Solenergi virker på den måde, at der optages energier fra solens stråler, der gennem diverse solanlæg enten kan anvendes til generere elektricitet eller varmt brugsvand, der bruges til haner og bad eller rumopvarmning.

Typer af solenergi

Der findes mange betegnelser for de forskellige typer solenergi. Det skal dog bemærkes, at mange af betegnelserne har samme betydning. Omkring solenergi er det vigtigt at vide, at der findes to former:

 • Solenergi til opvarmning
 • Solenergi til elektricitet

Betegnelserne for solenergi til opvarmning, kan for eksempel være følgende: Solfangere, solvarme, solfangeranlæg, solvarmeanlæg. Fælles for disse betegnelser er, at de udnytter solens energi til at lave varmt brugsvand, der enten bruges til bad og haner eller rumopvarmning

Inden for solenergi, der skal anvendes til at producere el, er det oftest følgende betegnelser, der bruges: Solceller.

Solenergi til opvarmning

Solenergi, der anvendes til at opvarme boliger med, er et rigtigt godt alternativ til for eksempel jordvarme og varmepumper. Specielt er solenergi til opvarmning et godt alternativ for folk med en lille have, da det ikke er muligt for dem at installere jordvarme.

Solenergi til opvarmning udnyttes bedst om sommeren, hvor solen skinner i flere timer end den gør om vinteren. Det er dog stadig muligt at generere varme om vinteren, da solvarmeanlæggene er i stand til at opfange solenergi, selvom det er overskyet. Dog sker det bare i mindre grad.

Hvis du vælger at varme din bolig op med solenergi, skal du vide, at solenergien ikke kan fungere som eneste løsning. Solenergien skal suppleres af en anden varmekilde, eksempelvis en varmepumpe.. 
Rent faktuelt er det sådan, at solenergi kan bidrage til cirka 70 % af dit forbrug af brugsvand, og mellem 20-30 % af dit forbrug til rumopvarmning. Har du i dag olie - eller naturgasfyr, vil solenergi være en rigtig god løsning.

Bestil tilbud på solenergi her! Det tager kun 2 minutter

Fordele ved solenergi til opvarmning

Der ses flere fordele ved at anvende solenergi til opvarmning. Fordelene kan du opdele i miljømæssige fordele, og fordele, der mere direkte forbundet til dig selv:

Miljømæssige fordele ved solenergi til opvarmning

 • Solenergi er en forureningsfri opvarmningskilde
 • Solenergi er en opvarmningskilde, der mindsker Co2 udslippet

Hvis du anvender solenergi til at opvarme din bolig med, kan du med god samvittighed sige, at du gør noget godt for miljøet, da solenergi er forureningsfri. Ud over dette, kan du, ved at anvende solenergi, om året spare naturen for cirka et ton Co2, hvis du på nuværende tidspunkt opvarmer din bolig med et oliefyr

Fordele for dig ved solenergi til opvarmning

 • Solenergi giver dig besparelser på varmeregningen
 • Solenergi gør dig mindre sårbar overfor fremtidige stigninger i energipriser
 • Solenergi er en næsten vedligeholdelsesfri opvarmningsform

For mange mennesker er den vigtigste fordel ved solenergi, at der kan laves besparelser på varmeregningen. Dette er især muligt, hvis din nuværende varmekilde er elvarme, naturgas eller oliefyr. Der er flere aspekter, der afgør, hvor meget du kan spare med solenergi. Blandt andet afhænger det af kvaliteten af solvarmeanlægget. Jo mere energi, der kan udvindes af solen, jo større effektivitet har dit anlæg, og dermed vil din besparelse stige.

Anvender du solenergi til at varme din bolig op, er det også en fordel, at du næsten er fri for at vedligeholde solvarmeanlægget. Det eneste, du skal gøre, er at skifte en væske i anlægget, hvilket skal ske cirka hvert 3.-5. år.

Solenergi til el

Solenergi kan også anvendes til at lave elektricitet til din bolig. Sol-energi på denne måde virker i form af solceller. Solceller består af siliciumplader, der er loddet sammen med hinanden. Når lyset rammer pladerne produceres der jævnstrøm. Styrken af jævnstrømmen afhænger af lysets skarphed og solcellernes størrelse.

Solcellerne opsættes i såkaldte moduler på husets tag. Modulerne består af mellem 30-80 solceller, afhængigt af størrelsen på solcellerne. Der findes to former for solcelleanlæg:

 • Stand alone solcelleanlæg
 • Nettilsluttede solcelleanlæg

De to former virker i princippet på samme måde. Der er dog en betydelig forskel: Stand alone anlægget lagrer strømmen i et batteri, så strømmen kan bruges, når der er brug for den. De nettilsluttede anlæg sender den genererede strøm ud på det offentlig el-net. Dette gør det således også muligt at sælge sin solenergi til for eksempel sine naboer.

Fordele ved solenergi til el

Ved anvendelse af solenergi som din kilde til elektricitet, kan der ses følgende fordele:

 • Solenergi støjer ikke
 • Solenergi er Co2 venlig
 • Solenergi giver besparelser på elregningen
 • Solenergi giver dig mulighed for at sælge din elektricitet

For mange mennesker er den største fordel ved solenergi til elektricitet, at de kan spare penge på deres elregning. Besparelsen afhænger af solcellernes kvalitet, størrelse og dit behov/forbrug. Jo større forbrug du har, jo flere penge kan der være at hente ved at benytte solenergi. Ud over, at du kan spare penge på din elregning, har solenergi også den fordel, at den øger din boligs værdi. Dette skyldes, at din bolig bliver mindre sårbar over for fremtidige stigninger i el-priserne, og derfor mere attraktiv for købere.

Læs også: 6 kW solcelleanlæg

Solenergi giver dig også mulighed for at sælge den elektricitet, du ikke bruger. Dette kan kun opnås med de nettilsluttede solcelleanlæg. Producerer du med solenergi mere strøm end du forbruger, er det muligt for eksempelvis dine naboer at bruge strømmen. Her fungerer det sådan, at du du bliver betalt for hver kWh, din naboer bruger af den el, som du har produceret.

En el-løsning med solenergi er også den bedste i forhold til miljøet. Som tommelfingerregel er det muligt for dig med solenergi at mindske Co2 udslippet med et ton om året med et solcelleanlæg. Endvidere er solenergi en støjfri løsning som din el-kilde.

Bestil tilbud på solenergi her! Det tager kun 2 minutter

Hvad skal du overveje ved solenergi?

Solenergi er en god idé, men inden du beslutter dig for at investere i solenergi, er der flere faktorer, som du skal overveje:

 • Solenergi kræver, at dit hus ikke er fredet
 • Solenergi kan genere naboer
 • Solenergi er følsom over for skygger
 • Solenergi kan ødelægge udseendet på dit hus
 • Solenergi kan kræve en bestemt hældning af dit tag
 • Dit forbrug af el og varme

En væsentlig del der afgør, om det vil være gunstigt for dig at investere i solenergi, er dit nuværende forbrug. Det gælder både for vand og varme. Solenergi til opvarmning sker ved, at vand opvarmes, så det kan cirkulere rundt i husets radiatorer, samt til haner og bad. For at solenergi til opvarmning kan betale sig, skal du minimum have et forbrug på 100 liter varmt brugsvand om dagen. Dit forbrug er også afgørende for, hvor meget du kan spare ved solenergi. Dette skal tages i betragtning, når du skal beregne, hvor lang tid det tager at tilbagebetale investeringen i solenergi

Ved opsætningen af elementerne til solenergi løsningen, skal du huske, at disse kan være generende over for naboer. Dette kan for eksempel være i form af skæret fra solcellerne. Når du opsætter elementerne er der endvidere flere faktorer der er vigtige.
For det første er hældningen af dit tag vigtig. Dette skyldes, at elementernes placering afgør, hvor gode de er til at udnytte solenergien. En hældning på cirka 45 grader at foretrække både ved solenergi til opvarmning og solenergi til elektricitet.
Selvom solenergi virker, selvom det er overskyet, er det klart, at der genereres mest varme og el, når solen skinner. Det er derfor også vigtigt, at der ikke er skyggende bevoksninger i din have, når du opsætter anlægget. Dette kan ses i form af træer og buske o.l.

Inden du investere i solenergi, skal du også huske at tjekke, om dit hus er fredet, eller om der er andre regler for husets facade.

Installation af solenergi

Uanset om det drejer sig om solenergi til opvarmning eller elektricitet, bør du altid få dit anlæg installeret af professionelle installatører. Du kan finde uddannede installatører på den såkaldte KSO-ordning og ved at vælge en installatør fra denne ordning sikrer du, at installatøren har taget en specifik uddannelse i solenergi.

Varigheden ved installationen er maksimalt to dage. Når installationen er fuldført, skal du huske at informere dit forsikringsselskab og BBR-registret.

Tilskud til solenergi

Der er nogle muligheder for at få tilskud til solenergi i din
private bolig. Tilskuddet ses i form af håndværkerfradraget, hvilket fungerer sådan, at det er muligt for få et tilskud til håndværkernes arbejdsløn. Årsagen til indførelsen af håndværkerfradraget var, at den daværende regering ønskede at sætte gang i håndværkerbranchen igen efter års tilbagegang. Fradraget fungerer på den måde, at du for hver person i husstanden, der er fyldt 18 år, har ret til et fradrag på 15.000 kroner. Bor I to personer over 18 år, kan I trække 30.000 kroner i skat, hvilket i praksis vil sige, at I får cirka 10.000 kroner tilbage i skat. Bemærk dog, at det kun er håndværkernes løn, der er fradragsberettiget, så det er altså ikke muligt at trække selve materialerne til solenergien fra. For at få tilskuddet på solcellerne er det vigtigt, at du selv indberetter det udførte stykke arbejde til skat.

Nogle el-selskaber giver også tilskud, hvis du vælger at anvende deres el-net.

Sådan bestiller du tilbud på isolering hos GreenMatch

Tilbud på solenergi

Går du med tankerne om at investere i solenergi, er der her nogle råd til, hvad du skal huske. Det er først og fremmest vigtigt, at du får tilbud fra flere forskellige leverandører. Ved at få flere tilbud på solenergi sikrer du, at du ser flere muligheder for, hvordan dine behov bliver dækket bedst. Endvidere kan du også sammenligne priserne fra de forskellige leverandører, hvilket sikrer, at du er sikker på, at det er den rigtige pris, du får. Ved at undersøge flere leverandører af solenergi, får du også tilbudt forskellige muligheder for garanti - og serviceordninger.

Hvis du har besluttet dig for at indhente tilbud på solenergi, kan dette gøres nemt og hurtigt på denne side. Det fungerer sådan, at skal udfylde kontaktformularen til højre, hvor i du udfylder dine personlige behov og ønsker. Herefter matcher vi dine behov og ønsker med forskellige potentielle leverandører af solenergi, der kontakter dig med et tilbud. Dette er gratis og uforpligtende for dig.

Bestil tilbud på solenergi her! Det tager kun 2 minutter
Skrevet af Rasmus Hultquist Nielsen Indholdsansvarlig Rasmus har arbejdet som indholdsansvarlig på GreenMatch.dk siden 2016. Han er ansvarlig for at give brugeren relevante informationer om grønne energiløsninger, både til private og erhvervsdrivende. Han formidler viden om energi på en spændende og forståelig måde og sørger for at følge med udviklingen på markedet. Han har derudover fået sit arbejde publiceret i bl.a. Ekstra Bladet, Berlingske og TV2.
Kontakt mig: