SPAR hundredevis af kroner om året på din elregning ved at installere solceller
Få op til 4 tilbud her
1/3
Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 18. august 2023

Solenergi

Solenergi

Solenergi – alt du bør vide inden investering

Solenergi er en grøn, vedvarende energikilde. Det er en miljøvenlig og ren energi, som hverken lugter eller støjer. Solenergi er, sammen med en varmepumpe, en vigtig brik i kampen mod udledningen af drivhusgasser. Solenergi er dog stadig en relativt ny måde at generere elektricitet på. Ønsker du solenergi til boligen, kræver det, at du anskaffer dig et solcelleanlæg.

Både solceller og solpaneler dækker over samme produkt, nemlig en samling af moduler, du installerer på dit tag eller i haven, som genererer strøm til din bolig. Solenergi beskriver alle slags anlæg, der genererer strøm eller varme til boligen.

Inden du tager det endelige valg, kan det være en god idé at kende til fordelene og ulemperne ved solenergi. Vi gennemgår her, hvad der er værd at vide om solenergi, og hvorfor det er en effektiv og energirigtig måde at forsyne boligen med strøm på. Her på GreenMatch.dk finder du flere forskellige slags produkter, der kan generere strøm.

Ønsker du at få solenergi? Udfyld formularen øverst, og modtag skræddersyede tilbud fra både lokale og landsdækkende installatører. Det er gratis, uforpligtende og tager kun få minutter.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Hvad er solenergi, og hvordan virker det?

Solenergi er en fællesbetegnelse for al slags vedvarende energi, hvor solen anvendes som energikilde. Det kan både være til opvarmning, strøm eller til at få biler til at køre m.m. I Danmark anvendes solenergi primært i af private, men man ser oftere og oftere, at erhvervslivet investerer i solenergi for at kunne nedsætte udgifterne til strøm og for at skabe en grøn profil.

Solenergi virker på den måde, at solens stråler rammer solcelleanlægget, hvorefter der opstår en elektrisk spænding mellem solcellernes for- og bagsider. Solceller består af siliciumplader, der er loddet sammen. Når lyset rammer pladerne, produceres der jævnstrøm, der derefter omdannes til vekselstrøm ved hjælp af en inverter, der installeres i hjemmet. Styrken af jævnstrømmen afhænger af lysets skarphed og solcellernes størrelse.

Solcellepanel system
1 2 3 4 5 6 7 8

I løbet af en almindelig solskinsdag producerer solen over 1.000 kWh pr. kvadratmeter. Man siger, at cirka 70% af solens energi bliver på jorden, mens den resterende del sendes tilbage til solen. I praksis svarer det til, at solen på kun 1 time producerer nok energi til at dække hele verdens befolknings energiforbrug på én dag.

Investerer du i solenergi og kombinerer det med en luft til vand varmepumpe i et hybridanlæg, kan du tilmed næsten være selvforsynende ifht. både strøm og varme.

solenergi fordele

Fordele ved solenergi

Solenergi har selvsagt mange fordele, især for klimaet, da det udnytter jordens egne ressourcer; det udnytter ligesom jordvarme vedvarende energi. Det kan være en god idé at kende til fordelene, inden du anskaffer dig energi fra solen til boligen. Vi ser her nærmere på de 5 vigtigste fordele ved solenergi. Husk på, at det i sidste ende selvfølgelig er op til dig, hvorvidt det nævnte er fordele eller ulemper.

Klik på fordelene for at folde en uddybende forklaring ud.

solenergi fordele

Ulemper ved solenergi

Nu vil vi se nærmere på de 5 vigtigste ulemper ved solenergi. Husk på, at det i sidste ende selvfølgelig er op til dig, hvorvidt det nævnte er fordele eller ulemper.

Klik på ulemperne for at folde en uddybende forklaring ud.

solenergi ulemper

Hvad bør du overveje før anskaffelse?

Solenergi er en god idé, hvis du ønsker at spare på din elregning og nedsætte dit CO2-udslip, men inden du beslutter dig for at investere, er der flere faktorer, som du bør overveje og undersøge:

 • Dit hus må ikke være fredet. Inden du investerer, skal du huske at tjekke, om dit hus er fredet, eller om der er andre regler for husets facade. Ved opsætningen af modulerne skal du huske, at disse kan være generende for naboer. Dette kan for eksempel være i form af skæret fra solcellerne. Vælger du en løsning med stativ i haven, kan disse også risikere at lave skygger.
 • Dit anlæg er følsomt overfor skygger. Selvom et anlæg virker, når det er overskyet, genereres der mest strøm, når solen skinner. Det er derfor også vigtigt, at der ikke er skyggende bevoksninger i din have, når du opsætter anlægget. Det kan f.eks. være buske eller træer.
 • Modulerne kræver en bestemt vinkel på dit tag. Hældningen på dit tag er vigtig. Det skyldes, at elementernes placering afgør, hvor gode de er til at udnytte solenergien. En hældning på cirka 45 grader er at foretrække. Derudover er den optimale placering sydvendt. Du bør derfor undersøge, om det passer til dit tag. Har du et fladt tag, kan en installatør hjælpe dig med den rette løsning.
 • Stand alone vs. nettilsluttet solenergi. Forskellen på disse er, at stand alone lagrer energien i et eksternt batteri, som ikke er tilsluttet det offentlige elnet. Disse er ofte mindre modeller. Nettilsluttet solenergi er derimod den type energi, der kan sendes ud på det offentlige elnet. Du bør overveje, hvilken type du er på udkig efter.

Er du blevet interesseret i solenergi? Lad os hjælpe dig med at finde den rette installatør til dit projekt. Du skal bare udfylde en kort formular, herefter modtager du tilbud fra op til 4 forskellige installatører, dem kan du sammenligne, så du er sikret den bedste pris, så kan du gå i gang med at udnytte den gratis energi fra solen.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Værd at vide om installationsprocessen

Du bør altid få dit anlæg installeret af professionelle og autoriserede installatører. Du kan finde uddannede installatører på den såkaldte KSO-ordning, og ved at vælge en installatør fra denne ordning sikrer du dig, at installatøren har taget en specifik uddannelse i installation af denne slags anlæg. Derudover får du også ofte en garanti, der kan vare i helt op til 20 år.

Varigheden for installationen er maksimalt to dage, og du kan sagtens være hjemme i den periode. Når installationen er fuldført, skal du huske at informere dit forsikringsselskab og BBR-registret (Bygnings- og Boligregistret).

Vores partnere

GreenMatch.dk samarbejder kun med autoriserede installatører. Du kan derfor være sikker på, at du får en korrekt installation, når du bestiller tilbud på solenergi hos os.

Under installationen opsættes solcellerne i såkaldte moduler på husets tag. Modulerne består af mellem 30-80 solceller, afhængigt af størrelsen. Et hus på ca. 120 m2 skal have fra ca. 40 m2 solceller og op.

Den rette placering er vigtig

Som ejer bør du være opmærksom på at placere solenergianlægget, så det udnytter solens stråler bedst. Det er altså placeringen, der afgør, hvor effektivt dit anlæg vil være.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit tag egner sig til solpaneler, kan vores leverandører hjælpe dig med at afklare dette. Herunder ses et diagram over effektiviteten ved et solcelleanlæg. Tallene i cellerne indikerer effekten, som kan variere efter retning og hældningen på taget.

Passer dit tag ikke, kan det ofte være en løsning at opsætte anlægget på et stativ.

solernergi

Tilskud til solenergi

Du kan modtage tilskud til solenergi i form af håndværkerfradraget, hvilket fungerer sådan, at det er muligt at få et økonomisk tilskud til håndværkernes arbejdsløn. Årsagen til indførelsen af håndværkerfradraget var, at den daværende regering ønskede at sætte gang i håndværkerbranchen igen efter års tilbagegang.

Håndværkerfradraget afskaffes d. 1. april 2022, så du skal i gang nu, hvis du ønsker at kunne trække udgiften fra i Skat.

Fradraget fungerer på den måde, at du for hver person i husstanden, der er fyldt 18 år, har ret til et fradrag på 12.900 kroner i 2022.

Bemærk dog, at det kun er håndværkernes løn, der er fradragsberettiget, så det er altså ikke muligt at trække selve materialerne til selve solenergien fra. For at få tilskuddet på solcellerne er det vigtigt, at du selv indberetter det udførte stykke arbejde til SKAT.

Bemærk om tilskud

Bemærk, at det ikke længere er muligt at modtage det offentlige tilskud til selve solcelleanlægget. Vil du læse mere om tilskud til grønne energiløsninger, kan du gøre det i vores guide til tilskud.

Sælg din overskydende strøm

Salg af strøm til elnettet er blevet omlagt til den såkaldte flexafregning. Det betyder, at dit valgte selskab hver time opgør dit forbrug. Skinner solen, og er dit forbrug lavt, vil din overskydende strøm blive sendt til det offentlige elnet. Er det derimod overskyet, og har du brug for ekstra strøm, vil du derimod trække på det offentlige elnet.

Dit salg vil blive afregnet til den gældende timespotpris, hvorimod din købspris aftales med din leverandør. Du kan læse mere om de gældende regler for flexordningen her.

Bestil tilbud hos GreenMatch.dk

Hvis du har besluttet dig for, at vedvarende energi fra solen er den rette løsning for dig, kan du indhente tilbud hos GreenMatch.dk. Du udfylder kontaktformularen øverst på siden, hvorefter vi vil stille dig et par opfølgende spørgsmål telefonisk. Herefter matcher vi dine behov og ønsker med forskellige potentielle leverandører af solenergi, der kontakter dig med et tilbud. Vores service er gratis og uforpligtende for dig.

Hvis du stadig har spørgsmål til de produkter, vores partnere kan tilbyde, kan vi hjælpe dig videre. Vi har mere end 5 års erfaring med formidling af grønne energiløsninger og besvarer gerne de spørgsmål, du måtte have.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
 • Tilbud fra lokale installatører
 • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
 • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Skribent

Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. “Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget” er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?