SPAR hundredevis af kroner om året på din elregning ved at installere solceller
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
1/3
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 4600 kr. om året
Spar op til 4600 kr. om året

Sænk din elregning ved at installere solceller

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 14. februar 2024

Solfangeranlæg: Sådan udnytter du solens varme stråler

Et solfangeranlæg består typisk af flere dele og er placeret på hustage. Ideen bag et solfangeranlæg er at det skal omdanne solens energi til varmt vand. Et solfangeranlæg er bedst udnyttet i sommerhalvåret, hvor solens stråler gør, at du vil kunne varme store dele af huset op. Solfangeranlæggets varme bliver ledt ned i varmtvandsbeholderen, hvorfra det sendes videre til radiatorerne, samt til bad og haner. Der er flere fordele ved et solfangeranlæg:

  • Solfangeranlæg er meget miljøvenlige
  • Solfangeranlæg vil give dig besparelser på varmeregningen
  • Solfangeranlæg er støjfrie
  • Solfangeranlæg har en lang levetid
  • Solfangeranlæg kræver minimal vedligeholdelse

Læs også om solcelleanlæg til hus og solcelleanlæg med batteri

Hvis du ønsker at få installeret et solfangeranlæg bør du altid sammenligne tilbud fra flere installatører. Du kan ende med at bruge masser af timer på at finde flere installatører der kan give dig tilbud, eller du kan gøre brug af vores gratis og uforpligtende service. Du skal udfylde en kort formular også modtager du op til 4 tilbud fra autoriseret danske installatører.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Hvad er forskellen på solceller og solfanger?

Solceller laver strøm, hvorimod solfangere laver varmt vand.

Solceller omdanner solens energi til strøm, som du kan bruge i din bolig. Energien fra solcellerne kan også sendes ud til elnettet eller blive lagret i et batteri.

Solfangere derimod bruger solens energi til at opvarme vand. Du kan bruge vandet i husets vandhaner eller til opvarmning af din bolig.

Hvad skal jeg overveje ved køb af en solfanger?

Inden du investerer i en solfanger, er der flere faktorer, du skal huske at overveje:

  • Dit tags hældning
  • Dit forbrug
  • Om du har vandbåren centralvarme
  • Din nuværende opvarmningsform
  • Om din have har høje træer, buske o.l.
  • Om der er ændringer på vej i lokalplanen

En forudsætning for, at en solfanger kan fungere er, at dit hus har vandbåren centralvarme.

Hældningen på dit tag er vigtig, fordi solfangerens mulighed for at optage strålerne fra solen afhænger af, hvordan solfangeren står placeret. I sommermånederne vil den optimale hældning for solfangeren være 45 grader. Er det ikke muligt at opnå denne placering af solfangeren, er det også muligt at installere solfangeren på diverse stativer. Det skal også bemærkes, at den optimale hældning varierer efter årstiderne.

Om en solfanger kan betale sig, afhænger naturligvis også af din nuværende varmekilde. Har du på nuværende tidspunkt elvarme eller et olie- eller naturgasfyr, kan det unægteligt betale sig at investere i en solfanger. Igen skal det bemærkes, at solfangeren kun kan benyttes som opvarmningssupplement. Solfangeren kan som udgangspunkt bidrage med 70 % af dit forbrug af varmt vand til haner og bad og mellem 20 og 30 % af din rumopvarmning. Dit forbrug af varmt vand skal også overvejes. En solfanger anbefales kun, såfremt dit forbrug er på minimum 100 liter om dagen.

Da solfangere ikke kan optage solens stråler, hvis der skygges for solen, er det vigtigt, at din have ikke er fyldt med høje træer, buske, paraboler m.m. Derfor skal du også overveje, om du i fremtiden har i sinde at plante høje træer i din have. Har din nabo høje træer, må de selvfølgelig heller ikke skygge for din solfanger. Med hensyn til skygger bør du også tjekke i Lokalplanen, om der er fremtidige høje bygninger på vej.

Læs vores artikel: Hvad er solenergi, så du har styr på alle faktorer der kan påvirke dit solfangeranlæg.

Hvor stor skal solfangeren være?

Når du skal vurdere størrelsen af solfangeren, bør du altid rådføre dig med en VVS-installatør. Denne vil kunne give dig helt nøjagtig rådgivning omkring størrelse af solfanger i forhold til din boligs størrelse, forbrug m.m. Der er dog følgende tommelfingerregler på området:

  • Skal solfangeren kun anvendes til varmt brugsvand, bør man have cirka 2 kvadratmeter solfanger pr. person i husstanden.
  • Skal man opvarme boligen med solfangeren, skal solfangeren være markant større. Størrelsen afhænger også af, hvor meget du ønsker, at solfangeren skal supplere opvarmningen med.

Installation af solfangere

Det anbefales, at din solfanger installeres af en autoriseret VVS-installatør. Nogle VVS-installatører har taget en uddannelse i solfangere.

Der er ingen lovgivning, der foreskriver, at du ikke selv må opsætte solfangeren, men det anbefales kun, hvis du helt præcist ved, hvordan det skal gøres.

Du kan læse mere om processen for montering af solceller i vores artikel.

Det tager maksimalt to dage at installere solfangeren. Det første der sker, er, at solfangeren monteres. Dette er oftest på taget. Herefter skal rørene forbindes til husets varmtvandsbeholder. Ved installationen kommer du ikke til at mangle vand eller varme, da solfangeren kun er en supplerende løsning, og du vil derfor kunne tære på din anden varmekilde under installationen. Når du har installeret solfangeren, skal du informere dit forsikringsselskab og BBR-registret.

Ønsker du tilbud på installation af solfangere, så lad os hjælpe dig. Vi kan sætte dig i kontakt med flere installatører der vil give dig deres bedste tilbud på installation af solfangere. Alt du skal gøre er at ufdylde vores korte formular, også er du i gang.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

To typer solfangeranlæg

Der er to typer af solfangeranlæg:

  • plansolfangeren
  • rørsolfanger

Plansolfangeren er en billigere og mere simpel løsning, men yder derudover også 20 – 30 procent mindre end rørsolfangeranlægget. Når du skal have installeret dit solfangeranlæg er det vigtig, at du tager kontakt med en autoriseret vvs-installatør. Dette er en garanti for, at vvs-installatøren har taget en uddannelse og har erfaring i at installere et solfangeranlæg.

Det vil typisk tage mellem 1-2 dage at få installeret solfangeranlægget, og du skal ikke være bange for, at du mangler varmt vand i perioden. Det eksisterende fyr kan godt fungere samtidig med, at din vvs-installatør er i gang med arbejdet. Inden han kan starte arbejdet, kræver det at, du har søgt tilladelse hos teknisk forvaltning i kommunen, samt at du har orienteret dit forsikringsselskab og har anmeldt anlægget til BBR registeret.

Det skal du være opmærksom på ved køb af solfangeranlæg

Det første du skal overveje er, hvor solfangeranlægget skal monteres og om der er et sted, hvor du kan installere dit solfangeranlæg. En grundregel er, at solfangeranlægget skal stå sydvendt med med en hældning på omkring 45 grader. Samtidig skal du finde ud af, om solfangeranlægget kan tjene sig hjem, hvilket det kan, hvis du har et dagligt forbrug på over 100 liter vand. Du skal også være opmærksom på, hvilken anden varmeløsning, du skal bruge om vinteren når solfangeranlægget ikke er aktivt. Det kan eksempelvis være pillefyr, brændeovn, olie- eller gasfyr.

Derefter skal du lave en langtidsplanlægning for, hvor dit solfangeranlæg skal stilles op. Da det kan holde op til 30 år, er det vigtigt, at der ikke bliver bygget eller groet noget som kan skærme for solen. Du kan eventuelt tjekke lokalplanen for dit område, så du kan sikre dig, at der ikke bliver bygget noget som kan være til gene for dit solfangeranlæg.

Det er ligeledes vigtigt, at du er opmærksom på, hvornår garantien på dit solfangeranlæg. Mange leverandører har typisk en garantiperiode på 20-25 år. Men denne garanti dækker ikke altid imod defekte dele, som i nogle tilfælde vil kræve en ydelsesgaranti.

Solfanger på tag

Pris på solfangeranlæg

Prisen på dit solfangeranlæg afhænger af størrelse, type og om det kun skal varme til vand, eller om det skal varme hele huset. Du skal nok regne med at skulle af med 30000 – 60000 kr. for et solfangeranlæg, og at det er tilbagebetalt på omkring 10-15 år med en årlig besparelse på 3.000 – 5.000 kr. om året.

Tilskud til solfangeranlæg

Du kan få tilskud på solfangeranlæg gennem dit energiselskab. Hvis dit energiselskab er omfattet af energispareordningen, har de pligt til at skaffe dig energibesparelser. Derfor kan du som privatkunde søge om tilskud hos dit energiselskab. Størrelsen på dit tilskud kommer an på, hvor gode dine energiforbedringer vil være i forhold til dit gamle system.

Det er ligeledes muligt for dig at få håndværkerfradrag på dit solfangeranlæg, som fungerer sådan, at du for hver person i husstanden, der er fyldt 18 år, kan trække 15.000 fra i skat. Dette gælder kun for det udførte arbejde i forbindelse med installationen af solfangeranlægget. Selve solfangeranlæggets materialer er ikke fradragsberettiget.

Spar penge ved selv at opsætte dit solfangeranlæg

Hvis du er fiks på fingrene og har en god forståelse for praktisk arbejde, så er der ikke noget som står i vejen for, at du kan montere og installere din solfangeranlæg selv. Men hvis du ikke føler dig helt sikker på, hvordan man gør, så anbefales det, at du tager kontakt til en fagmand, som kan rådføre dig til, hvordan solfangeranlægget skal installeres. Det ville jo være ærgerligt, hvis din tagkonstruktion eller solfangeranlægget blev ødelagt.

Ofte stillede spørgsmål om solfangeranlæg

Der bliver stadig udviklet på at kunne lagre varmen bedre, end hvad det er muligt i dag. Det er i dag kun muligt at lagre varmen et par dage. Dette sker når solfangeranlægget overfører sin varme til varmtvandsbeholderen, hvorefter vandet enten bliver udledt til husets gulvvarme, radiatorer, bad, vaskemaskine osv. Hvis ikke det bliver brugt, så opholder varmen sig i varmtvandsbeholderen, for så at blive brugt dagene efter, eller indtil, at det bliver afkølet igen. Hvorefter solfangeranlægget skal producere nyt varme til at varme vandet op.

Hvad hvis solfangeranlægget ikke virker?

Hvis dit solfangeranlæg ikke producerer den forventede varme, skal du straks henvende dig til installatøren. Det er meget sjældent, at der opstår fejl ved monteringen af dit solfangeranlæg. Dette skyldes oftest de andre dele som er for gamle, såsom varmtvandsbeholderen og cirkulationspumpen. Men hvis du samtidig med at få lavet solfangeranlæg får udskiftet både varmtvandsbeholderen og cirkulationspumpen, kan du være sikker på, at dit solfangeranlæg vil holde mange år frem.

Køb af solfangeranlæg

Solfangeranlæg er stadig en forholdsvis ubrugt ressource og det er for få som udnytter solens energi. Dette kan skyldes de høje etableringsomkostninger, der er forbundet ved få monteret og installeret et solfangeranlæg. I de seneste år er det dog blevet gjort mere overkommeligt for privatpersoner med håndværkerfradraget og energispareordningen.

Når du undersøger markedet for solfangeranlæg, er det en god idé, at du undersøger flere leverandører. Dette vil kunne give dig den rigtige pris på solfangeranlægget, og vil samtidig kunne få flere bud på, hvordan dine behov bliver dækket bedst muligt.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 gratis tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 4600 kr. om året
FÅ TILBUD NU

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vil vil finde den bedste pris

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?