Vi gør Danmark grønnere - et hus ad gangen
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar tid
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge
Spar penge

Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste

Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 22. februar 2024

Hvad er en VE-installatør, og hvad skal du vide om VE godkendelse?

VE installatør

Hvad er en VE installatør?

VE står for “vedvarende energianlæg”. En VE-installatør er en installatør, som har fået efteruddannelse og bestået et VE-kursus indenfor den relevante teknologi. Det kan eksempelvis være varmepumpe, jordvarme eller solceller.

VE-godkendelse er Energistyrelsens mærkningsordning. En VE-godkendelse dokumenterer en virksomheds kompetencer til at installere VE-anlæg korrekt.

Det betyder kort fortalt, at installatøren har særlige kompetencer i forhold til dimensionering og montering af et vedvarende energianlæg. Det er din sikkerhed for, at du får det optimale ud af dit anlæg.

Hvad er forskellen på en VE installatør og en VE montør?

Der er forskel på, om der er tale om en VE-godkendt installatør og en VE-godkendt montørvirksomhed.

Forskellen er, at en VE-godkendt installatørvirksomhed har autorisation til at udføre el- og vvs-installationer, og det har en VE-godkendt montørvirksomhed ikke.

Hvor en VE-godkendt installatørvirksomhed derfor må stå for alt i en anlægsopgave, må en VE-godkendt montørvirksomhed kun stå for at montere de dele af et VE-anlæg, som ikke kræver autorisation. Det kræver eksempelvis autorisation at lave elinstallationer samt arbejde med det kølemiddel der bruges i luft til vand varmepumper.

I nogle tilfælde arbejder en VE-montørvirksomhed sammen med en autoriseret el- eller vvs-installatørvirksomhed for de dele af tilslutningsarbejdet der kræver autorisation i anlægsopgaven.

Sådan får virksomheder en VE-godkendelse

For at kunne blive VE-godkendt skal mindst én person i virksomheden have gennemgået og bestået kurset VE-installatør.

Derudover skal virksomhedens KLS system (også kaldet kvalitetssikringssystem) være godkendt og kontrolleret af en ekstern instans.

Dernæst kan virksomheden ansøge om at blive optaget i Energistyrelsen og blive angivet på deres liste over VE-godkendte virksomheder.

En virksomhed kan blive VE-godkendt indenfor fire forskellige teknologier:

  1. VE-godkendt varmepumpeinstallatør
  2. VE-godkendt solcelleinstallatør
  3. VE-godkendt solvarmeinstallatør
  4. VE-godkendt installatør af biomassekeddel.
VE-godkendelsesordning

Hvad er et VE-anlæg?

Et VE-anlæg er, som vi allerede har været inde på, et vedvarende energianlæg. Det kan eksempelvis være:

  • Varmepumpeanlæg
  • Solcelleanlæg

Vedvarende energi er CO2-neutralt, og de to ovenfor nævnte anlæg benytter den vedvarende energi i luften og solens stråler til at producere energi til dit din bolig.

Et varmepumpeanlæg skal bruge strøm for at kunne generere energi. I Danmark har vi flere kilder til strøm. I 2020 så fordelingen af strømproduktion således ud (energifyn.dk):

Fordeling af strømkilder 2020
StrømkildeAndel
Vind45%
Fossile brændsler15%
Vand15%
Biobrændsler13%
Affald5%
Sol4%
Atomkraft3%

Som du kan se, indgår fossile brændsler også i produktionen af strøm, om end det kun er en mindre del.

På grund af dette kan man ikke sige, at et varmepumpeanlæg er en 100% vedvarende energikilde. Dog har varmepumpeanlæg mulighed for at være en udelukkende vedvarende energikilde, hvis den tilføres strøm fra en vedvarende energikilde.

Derfor skal du vælge en VE godkendt installatør

Hvis du skal installere et vedvarende energianlæg, eksempelvis luft til vand varmepumpe, er det generelt en god idé at vælge en VE-godkendt installatør. Det sikrer dig nemlig, at den virksomhed, du har hyret, har de rigtige kompetencer, og du får dermed en god kvalitet på dit projekt.

Derudover, hvis du ønsker at gøre brug af tilskudsordningen, Bygningspuljen, så er det faktisk et krav, du skal bruge en VE-godkendt virksomhed til at foretage energiforbedringerne. Fra 2023 skal du søge tilskud til varmepumpe via Varmepumpepuljen.

Du skal dermed vælge en VE-godkendt virksomhed for at opfylde de gældende krav for at kunne få tilskud. Med en VE-installatør vil du typisk også få den bedste luft til vand varmepumpe pris og bedste pris på jordvarme eller luft til luft varmepumpe pris.

For mere information om montering af varmepumpe pris, kan du læse vores artikel om emnet.

Find en VE-godkendt varmepumpeinstallatør med VE-installatør listen

Inde på Sparenergi.dk kan du finde en liste over VE-godkendte virksomheder. Når du bestiller tilbud gennem GreenMatch.dk, vil du også kun få tilbud fra VE-godkendte installatører.

Vi kan hjælpe dig med at komme i kontakt med den helt rette installatør, hvad end du er på udkig efter luft til luft varmepumpe, solcelleanlæg eller lodret jordvarme.

Bestil tilbud nu

Udfyld formularen på bare 1 minut

Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Skribent

Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. “Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget” er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?