Indhent tilbud på solceller her
Sammenlign pris og kvalitet på solceller
Spar tid

Udfyld kun 1 formular og modtag op til 4 tilbud fra særligt udvalgte samarbejdspartnere

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Solceller - Få op til 4 gratis tilbud på solceller
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 07. marts 2018

5 fordele og 5 ulemper ved solenergi

Hvad er det helt præcist, der er så godt ved solenergi? Er du i tvivl om du skal investere i et solcelleanlæg, og om hvorvidt det kan betale sig? Få dine svar her.

Samtaleemnet, vedvarende energi, er noget vi forbrugere konstant støder på. Danmark er en af forkæmperne for grøn energi, hvilket betyder, at emnet ofte bliver diskuteret i de danske medier. Til december vil mange af verdens topledere mødes for 20. gang til COP 20, hvor en diskussion om klimaforandringer igen er sat på dagsordenen.

Indhent op til 4 tilbud på solenergi

Udfyld formularen og du vil herefter modtage op til 4 tilbud på solenergi helt gratis og uforpligtende

 

På trods af, at vi hele tiden støder på vedvarende energi og solenergi, så er det ikke sikkert, du helt præcist ved hvad det er. Her på siden er de vigtigste fordele og ulemper opstillet for at gøre det mere overskueligt for dig at finde ud af hvad der er op og ned.

Fordele ved Solenergi

Først ser vi nærmere på de 5 vigtigste fordele ved solenergi.

1. Uendelig energi

Solenergi betyder som ordet indikerer, at vi kan udvinde energi fra solens stråler. Dette er selvfølgelig kun muligt så længe solen er i live, hvilket ifølge NASA giver os 6.5 milliarder år at løbe på. Man kan vel mildest talt sige, at det er en rimeligt stor portion energi til jordens befolkning. Faktisk så viser en undersøgelse lavet af Office of Science fra US Department of Energy, at jorden årligt modtager 120.000 terawatt solstråler(sollys). Det er altså 20.000 gange mere end hele verdens samlede energiforbrug. Vi bør derfor udnytte, at solen er en næsten uudtømmelig energikilde modsat for eksempel olie og kul.

2. Bæredygtig energi

Når vi taler om energi, bliver de forskellige 'slags' som udgangspunkt inddelt i to kategorier. De to kategorier er vedvarende energi og midlertidig energi. Som tidligere nævnt, er solenergi en vedvarende energi sammen med vind og bølgeenergi. Den midlertidige energi eller fossile brændstoffer er i denne sammenhæng kul, olie og gas. Den vedvarende energi er derfor bæredygtig, fordi den modsat den midlertidige, er uudtømmelig. Derfor er solenergi en bæredygtig energi, fordi den imødekommer de behov forbrugerne har i nutiden, uden at gå på kompromi med de behov fremtidige generationer får. Med andre ord, kan vi ikke overforbruge solenergi.

3. Miljøvenlig energi

I forbindelse med med solenergi ses der næsten ingen forurening. Der kan måles en lille udledning af affaldsstoffer i forbindelse med produktion, transport og installation af bl.a. solceller, solfanger eller et solpanel. I denne sammenhæng er det vigtigt at påpege at denne udledning næsten er ikke eksisterende, i sammenligning med de midlertidige energiressourcer.

4. Besparende energi

Med fokus på solcelle- eller solfangeranlæg, har du som ejer både mulighed for at tjene og spare penge. For det første spares der penge, fordi du ikke skal betale for den strøm du bruger fra din egen energiproduktion. For det andet har du ofte mulighed for at få et økonomisk tilskud. For det tredje har du mulighed for det såkaldte net metering, som er når en kunde producerer mere strøm end han anvender. Det giver forbrugerne mulighed for, at tjene penge på den overskydende strøm de producerer.

5. Mulighedernes energi

Solenergi er et innovativt forskningsområde, der er i konstant udvikling. Dette marked vil derfor i fremtiden blive ved med at stige, idet teknologien konstant forbedres. Det nyeste er, at du som forbruger har mulighed for at dele din solenergi dvs. solcelle- eller solfangeranlæg med dine naboer. Faktisk er dette så populært at man i nogle byer ser "solcelle haver", hvor naboer i et lejlighedskompleks deler strøm fra et lidt større anlæg på deres tagterrasse.

Den rette placering af solceller eller solfangere har meget at sige!

Herunder ses et diagram over effektiviteten ved et solcelleanlæg. Tallene i cellerne indikerer effekten, som kan varierer alt efter retning og hældingen på taget.

Hældning

Ulemper ved Solenergi

Nu vil vi se nærmere på de 5 vigtigste ulemper ved solenergi.

1. Dyr energi

Det er selvfølgelig et stort engangsbeløb, der skal betales når der investeres i solenergi. Hvis man ikke i forvejen har pengene, så er man måske nødsaget til at låne pengene i banken. Der er vigtigt at huske på, at produktet i løbet af de første 10-15 år har tjent sig selv hjem igen, og det er, når man medregner eventuelle renter. I og med et solenergianlæg som regel lever op imod 25-30 år, så er det, trods det store engangsbeløb, en god investering.

2. Sæsonbetonet energi

Energien er påvirket af sæsonen. Især her i Danmark, hvor vi har lange vintre uden megen sol, kan det være noget man bør tænke på. Man kan til tider være nødt til at supplere med energi fra elselskaberne. Det er dog værd at huske, at dette stadig er en lille post i det store regnskab, når du skal udregne den økonomiske fordel ved solenergi. Derfor bør sæsonen ikke være noget der skal afholde dig fra at købe, men mere et punkt du skal have i mente, når du køber.

3. Energilagring

Energilagring er en mulighed for dig, der producerer for meget energi i forhold til husstandens forbrug. Det er her muligt at lagre den indsamlede solenergi. Denne solenergi kan så lagres og bruges i de lange danske vintre. Dette er dog en dyr mulighed fordi teknologien i sig selv er relativt dyr. Herudover skal man samtidig installere nogle batterier, der kan afhjælpe denne lagringsprocess.

4. Forurenende energi

Det er tidligere i teksten blevet nævnt, hvor forurenings venligt og bæredygtigt vedvarende energi er i forhold til midlertidig energi. Vi skal imidlertid huske, at der i forhold til produktion, transport og opsætning af b.la. solfanger- og solcelleanlæg altid vil være en lille grad forurening. Der er intet risikofrit ved at producere, transportere og opsætte noget, men i forhold til de midlertidige energikilder, så er vedvarende energi stadig det mest bæredygtige.

5. Pladskrævende energi

Det kræver selvfølgelig noget plads at installere en solcelle, solfanger eller et solpanel. Men endnu vigtigere er det at undersøge effekttætheden eller watt pr. m2 af et bestemt område. Det er nemlig afgørende for, hvor meget strøm der kan afledes. Faktisk er den gennemsnitlige effekttæthed for solstråling på 170 W/m2. Det er mere end nogen anden vedvarende energi(vind- og bølgeenergi), men det kan ikke sammenlignes med effekttætheden på de midlertidige energier som olie, gas og kul.

Læs meget mere om de forskellige løsninger her

Andre mulige energikilder

Er du i tvivl om solenergi er den rigtige løsning for dig, så er der også andre løsninger på markedet. Den mest effektive løsning der kan fås er jordvarme, som både kan opvarme rum og brugsvand i huset. At installere jordvarme kræver dog en væsentlig stor investering, men i det lange løb kan der spares mange penge.

En anden løsning er at installere en luft til luft eller luft til vand varmepumpe. Luft til luft varmepumpen er den gode løsning til mindre huse eller som et godt supplement til den nuværende energikilde. Denne varmepumpe kan kun opvarme rum, så har du behov for varmt brugsvand, så er luft til vand varmepumpen løsningen. 

Har du flere spørgsmål?

Hvis du efter at have læst fordelene og ulemperne stadig har flere spørgsmål så kan GreenMatch være behjælpelige. Derover kan GreenMatch give dig informationer om de forskellige solenergi produkter, samt give dig et uforpligtigende tilbud det passer til dit behov og din pengepung.