Indhent tilbud på solceller her
Sammenlign pris og kvalitet på solceller
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører.

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører.

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser.

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Solceller - Få op til 4 gratis tilbud på solceller
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 29. november 2019

5 fordele og 5 ulemper ved solenergi

Hvad gør solenergi særligt fordelagtigt og effektivt? Og hvilke ulemper findes der ved denne vedvarende energikilde? GreenMatch.dk giver dig svar på dine spørgsmål her.

Læs om de 5 vigtigste fordele og ulemper ved solenergi her

Solpaneler, solceller, solfangere - solenergi kommer i mange forskellige former. Fælles for dem alle er, at de udnytter den samme vedvarende energikilde: solen. Mulighederne med solenergi er mange. Uanset hvilken løsning du ønsker, vil der være fordele og ulemper forbundet med denne.

Inden du tager det endelige valg, kan det være en god idé at kende til fordelene og ulemperne ved solenergi. Vi gennemgår her, hvad der er værd at vide om solenergi, og hvorfor det er en effektiv og energirigtig måde at forsyne boligen med strøm på. Hvis du overvejer at investere i solenergi, kan denne guide hjælpe dig godt på vej. 

Ønsker du at modtage tilbud på solceller? Udfyld formularen øverst, og modtag op til 4 tilbud med skræddersyede priser på både solceller og solpaneler. Helt gratis og uforpligtende!

Læs mere om fordelene og ulemperne ved solenergi her på siden:

Fordele ved solenergi

Solenergi har selvsagt mange fordele, især for klimaet, da det udnytter jordens egne ressourcer; solenergi udnytter ligesom en varmepumpe vedvarende energi. Det kan være en god idé at kende til fordelene, inden du anskaffer dig solenergi til boligen. Vi ser her nærmere på de 5 vigtigste fordele ved solenergi. Husk på, at det i sidste ende selvfølgelig er op til dig, hvorvidt det nævnte er fordele eller ulemper.

Klik på fordelene for at folde en uddybende forklaring ud.

solenergi fordele

Energi bliver som udgangspunkt inddelt i to kategorier: vedvarende energikilder og midlertidige energikilder. Sol-, bølge- og vindenergi er vedvarende kilder, og fossile brændstoffer, som f.eks. kul, olie og gas, er midlertidige. Den vedvarende energi er bæredygtig, fordi den modsat den midlertidige er uudtømmelig.

Der forekommer næsten ingen forurening i forbindelse med selve funktionen (at forsyne boligen med strøm). Der forekommer dog en udledning af affaldsstoffer i forbindelse med produktion, transport og installation. I denne sammenhæng er det vigtigt at påpege, at denne udledning næsten er ikke-eksisterende i sammenligning med de midlertidige energiressourcer.

En stor fordel ved solenergi er, at både solceller og solpaneler er nemme at installere - både for private og erhvervsdrivende. De kan nemt monteres på hustage, og er hustaget ikke egnet, kan de opsættes på et stativ i haven.

Det betyder, at de fleste i Danmark har mulighed for at få solceller. Solenergi er især blevet populært blandt boligejere, da de fleste huse med sydvendte tage egner sig til at få paneler installeret. Derudover er der kun lidt vedligeholdelse forbundet med solenergi.

Med fokus på solcelle- eller solfangeranlæg har du som ejer både mulighed for at spare og tjene penge. For det første sparer du penge, fordi du ikke skal betale for den strøm, du bruger fra din egen energiproduktion.

For det andet har du mulighed for net metering, hvilket betegner, når en kunde producerer mere strøm, end vedkommende anvender. Det giver forbrugerne mulighed for at tjene penge på den overskydende strøm, de producerer.

Solenergi betyder, at vi kan udvinde energi fra solens stråler. Dette er selvfølgelig kun muligt så længe solen er i live, hvilket ifølge NASA giver os 6.5 milliarder år at løbe på.

En undersøgelse, lavet af Office of Science fra US Department of Energy, viser, at jorden årligt modtager 120.000 terawatt solstråler (sollys). Det er 20.000 gange mere end hele verdens samlede energiforbrug. Vi bør derfor udnytte, at solen er en næsten uudtømmelig energikilde modsat for eksempel olie og kul.

Solenergi er et innovativt forskningsområde, der er i konstant udvikling. Markedet vil i fremtiden blive ved med at ændre sig, idet teknologien konstant forbedres. Det nyeste er, at du som forbruger har mulighed for at dele din solenergi, dvs. solcelle- eller solfangeranlæg, med dine naboer.

Faktisk er dette så populært, at man i nogle byer ser solcellehaver, hvor naboer i et lejlighedskompleks deler strøm fra et lidt større anlæg på deres tagterrasse.

Har du lyst til at modtage skræddersyede og uforpligtende tilbud på solenergi til din bolig? Udfyld kontaktformularen øverst, og du vil modtage de bedste priser fra op til 4 af vores partnere. Det er naturligvis helt gratis.

Ulemper ved solenergi

Lige såvel som der er fordele, er der også nogle ulemper ved solenergi. Disse vil vi gennemgå i nedenstående for at give dig mulighed for at tage et afklaret valg omkring solenergi til dit hjem. Nu vil vi se nærmere på de 5 vigtigste ulemper ved solenergi. Husk på, at det i sidste ende selvfølgelig er op til dig, hvorvidt det nævnte er fordele eller ulemper.

Klik på ulemperne for at folde en uddybende forklaring ud.

solenergi ulemper

Du skal betale et stort engangsbeløb, når du investerer i solenergi. Derudover er det offentlige tilskud udløbet. Ønsker du tilskud, skal du derfor søge i privat regi.

Der er vigtigt at huske på, at produktet i løbet af de første 10-15 år har tjent sig selv hjem igen, og i dette medregnes eventuelle renter fra et eventuelt banklån også. Et solenergianlæg har som regel en levetid på op mod 25-30 år. Derfor er det, trods det store engangsbeløb, en god investering.

Solenergien kan være påvirket af årstiden. Især her i Danmark, hvor vi har lange vintre uden meget sol, kan det være noget, du bør tænke på. Du kan derfor til tider være nødt til at supplere din solenergi med energi fra elselskaberne, hvis solcellerne ikke opsamler nok energi. Det er dog værd at huske, at dette stadig er en lille post i det store regnskab, når du skal udregne den økonomiske fordel ved solenergi.

Derfor bør Danmarks skiftende vejrikke være noget, der skal afholde dig fra at købe solceller, men mere et punkt du bør have i mente, når du køber.

Energilagring er en mulighed for dig, der producerer for meget energi i forhold til husstandens forbrug. Det gør det muligt at lagre den indsamlede solenergi. Denne solenergi kan derfor gemmes og bruges i de lange danske vintre.

Dette er dog en dyr mulighed, fordi teknologien i sig selv er relativt dyr. Teknologien består i kraftfulde batterier, der kan lagre den overskydende energi fra solcelleanlægget.

Det er tidligere blevet nævnt, hvor miljøvenligt og bæredygtigt vedvarende energi er i forhold til midlertidig energi. Du bør dog huske på, at der i forhold til produktion, transport og opsætning af b.la. solfanger- og solcelleanlæg altid vil være en grad af forurening.

Der er intet risikofrit ved at producere, transportere og opsætte noget, men i forhold til de midlertidige energikilder, så er vedvarende energi stadig det mest bæredygtige.

Det kræver selvfølgelig en del plads at installere udstyret til solenergi. Du bør derfor undersøge effekttætheden eller watt pr. m2. Det er nemlig afgørende for, hvor meget strøm du kan aflede. Den gennemsnitlige effekttæthed for solstråling er på 170 w/m2.

Det er mere end ved vind- og bølgeenergi, men det kan ikke sammenlignes med effekttætheden på de midlertidige energier som olie, gas og kul.

Den rette placering af solpaneler er vigtig

Et punkt, som hverken er en fordel eller en ulempe, er placeringen af solfangerne. Som ejer bør du være opmærksom på at placere solfangeranlægget, så det udnytter solens stråler bedst. Det er altså placeringen, der afgør, hvor effektivt dit anlæg vil være.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit tag egner sig til solpaneler, kan vores leverandører hjælpe dig med at afklare dette. Herunder ses et diagram over effektiviteten ved et solcelleanlæg. Tallene i cellerne indikerer effekten, som kan variere efter retning og hældningen på taget.

Hældning på solpaneler

Ønsker du at modtage skræddersyede tilbud og priser på solenergi til din bolig? Udfyld formularen øverst, og bliv kontaktet af vores samarbejdspartnere. Da vores leverandører ved, at de er i konkurrence, giver de dig altid deres bedste tilbud!

Bestil tilbud på solenergi her Det tager kun 2 minutter!

Alternativerne: Andre mulige energikilder

Er du endnu ikke sikker på, om solenergi er den rigtige løsning for dig, findes der også andre effektive løsninger på markedet. Den mest effektive løsning er jordvarme, som både kan opvarme rum- og brugsvand i boligen. At installere jordvarme kræver dog en væsentligt større investering, men i det lange løb kan du spare mange penge.

En anden løsning er at installere en luft til luft varmepumpe eller luft til vand varmepumpe. Luft til luft varmepumpen er en god løsning til mindre huse eller som supplement til den nuværende energikilde. Denne varmepumpe kan kun opvarme luft. Har du også behov for varmt brugsvand, er en luft til vand varmepumpe derfor den bedste løsning.

Har du flere spørgsmål?

Hvis du stadig har spørgsmål om at anskaffe solenergi som varmekilde, kan vi hjælpe dig videre. Vi har mere end 5 års erfaring med formidling af grønne energiløsninger og besvarer gerne de spørgsmål, du måtte have.

Derover kan vi give dig informationer om de forskellige produkter samt give dig op til fire uforpligtende tilbud, der passer til dit behov og din økonomi. Det er altid gratis og uforpligtende at bruge vores service.

Skrevet af Rasmus Hultquist Nielsen Indholdsansvarlig Rasmus har arbejdet som indholdsansvarlig på GreenMatch.dk siden 2016. Han er ansvarlig for at give brugeren relevante informationer om grønne energiløsninger, både til private og erhvervsdrivende. Han formidler viden om energi på en spændende og forståelig måde og sørger for at følge med udviklingen på markedet. Han har derudover fået sit arbejde publiceret i bl.a. Ekstra Bladet, Berlingske og TV2.
Kontakt mig: