Sammenlign priser på varmepumpe
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Få op til 4 tilbud her
Det tager kun 2 minutter.
Det tager kun 2 minutter.
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 16 juli 2021

10 myter om varmepumper

Sådan reducerer du omkostningerne på din grønne investering

I Bygningspuljen kan du søge tilskud til blandt andet luft til vand varmepumpe, jordvarme og isolering. Tilskuddet dækker op til 20% af totalprisen.

Varmepumper er dyre

Varmepumpers pris afhænger meget af hvilken type man skal have. Hvis man starter med at kigge på luft til luft varmepumpe, kan den koste mellem 12.000kr - 25.000 kr. Denne pris vil afhænge af hvor stor ydeevne anlægget skal have.

En luft til vand varmepumpe er oppe i en anden prisklasse, da denne type varmepumpe ligeledes opvarmer brugsvandet. Prisen på en luft til vand varmepumpe ligger derfor mellem 70.000 - 130.000 kr og indbefatter også opsætning.

Den dyreste varmepumpe er jordvarmepumpen. Denne varmepumpe, alt afhængigt af hvor meget varme den skal kunne producere, vil koste i omegnen af 125.000 kr. og opefter Dette er dog også en totalløsning, og vil spare husstanden for mange penge årligt.

Mulighed for tilskud eller fradrag

Ønsker du en luft til vand varmepumpe eller jordvarme, skal du undersøge om, du har mulighed for at få energitilskud. Ønsker du derimod en luft til luft varmepumpe, skal du undersøge, om du kan få håndværkerfradrag for arbejdskraften.

Luftvarmepumper larmer

Før i tiden kunne luftvarmepumper godt larme en smule, når deres ventilator kørte. I dag larmer disse varmepumper stort set ikke men man anbefaler dog, at placere disse væk fra soveværelse og naboer.

Dette skyldes at varmepumperne er selvafrimende og kan derfor larme en smule under processen.

Varmepumper er ikke effektive under kolde vintre

Alle varmepumper er stadig effektive under kolde vintre. En luft til vand varmepumpe er mest brugbar i lande hvor temperaturen ikke når under tolv grader, da effektiviteten falder ved lave temperaturer. Dog kan en luft til vand varmepumpe stadig, i frostvejr, hive varme ud af luften.

Visse luft til luft varmepumper kan hive varme ud af luften helt ned til minus 25 grader. Det samme gør sig gældende med et jordvarmeanlæg - de kan ligeledes hente varme ud af jorden på trods af minusgrader.

En varmepumpe skal være tændt hele tiden

Ved tidligere modeller skulle pumpen køre næsten hele tiden, men nyere modeller har installeret en akkumuleringstank. Denne sørger for at vandet i tanken hele tiden er varmt, så man derved kan bruge det varme vand, når man har brug for det. Man kan derved undgå at varmepumpen konstant skal tændes og slukkes.

Varmepumper fungerer kun med gulvvarme

Selvom varmepumper er mere effektive, hvis de er slået til gulvvarme, kan varmepumper sagtens fungere uden at være slået til dette. Varmepumper fungerer helt fint ved at være slået til radiatorer, og besparelserne kan stadig ses på ens varmeregning.

Varmepumper kan ikke installeres i allerede opførte bygninger

Dét, der er så tiltrækkende ved varmepumper er, at selvom det er et komplekst varmesystem, så kan det nemt installeres i forskellige ejendomstyper. Dette er alt fra gamle historiske bygninger til nye lejligheder. Dog vil der være, i førstnævnte tilfælde, behov for at gennemgå boligens isolering før installationen af en varmepumpe, for derved at få mest ud af dette.

Varmepumpe sort

Varmepumper kræver meget plads

Varmepumper indeholder generelt mange komponenter med alt fra kompressorer til rør osv. Det tager dog ikke så meget plads, da disse komponenter er skjult. Hvis man vælger at se på et jordvarmeanlæg, som egentlig kræver meget plads, bliver alle rør, som opsamler varmen, skjult under jorden på ca. en meters dybde, ved mindre der er tale om vertikal jordvarme.

Når det kommer til luftvarmepumper, kan deres kompressor være lidt større end et almindeligt klimaanlæg alt afhængigt af pumpens kapacitet. Hvis varmepumpen skal tilsluttes gulvvarme er der behov for endnu mindre plads, da alle rørene er gemt under gulvet.

Varmepumper kan kun bruges til at varme

Moderne varmepumpesystemer kan både producere varme gennem de kolde vintre og kulde gennem de varme somre. Til dette formål er de fleste varmepumper udstyret med en omskifterventil, som, hvis den drejes i den ene eller anden retning vil vende strømmen af kølemidlet, som pumpes gennem systemet.

Ud over dette kan en jordvarmepumpe og luft til vand varmepumpe producere varmt vand til badning og vask.

En varmepumpe skal tit tilses

På trods af at en varmepumpe kræver meget opmærksomhed og finansielt overskud i starten, vil det ikke kræve hyppige eftersyn eller vedligeholdelsesarbejde, når den er installeret.

Dog skal der foretages eftersyn på varmepumper en gang om året, for at sikre at de er i ordentlig stand. Disse kontroller er meget vigtige på jordvarmeanlæg, da jordvarmeslangerne bør kontrolleres for revner og lækage.

En varmepumpe er spild af penge

Selvom varmepumper virker som en dyr investering, er der mange penge at spare på varmeregningen hver måned. Som hovedregel siger man, at de varmepumper, der er på markedet, kan spare 50% på ens eksisterende varmeregning, hvis man skifter fra eksempelvis et oliefyr. Læs mere om priserne på et luft til vand varmepumpe her.