Luft til luft varmepumpe: Find de bedste priser på kvalitetspumper i 2019 her

Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Varmepumpe - Få op til 4 gratis tilbud på varmepumper
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!

Luft til luft varmepumpe: En miljøvenlig løsning til dit hjem

Har du lyst til at spare på din varmeregning og samtidig gøre det på en miljøvenlig måde? Eller mangler du en varmekilde, der er effektiv og let at installere? Svaret er en luft til luft varmepumpe. En luft til luft varmepumpe er et billigere og mindre omfattende alternativ til en luft til vand varmepumpe og jordvarme, og den kan tilmed bruges som supplerende varmekilde.

En luft til luft varmepumpe kan bl.a.:

 • Omdanne udendørs luft til varme på en energivenlig måde
 • Både fungere som primær varmekilde og supplere en nuværende varmekilde
 • Reducere din varmeregning betydeligt

Der kan være store besparelser at hente på varmeregningen, hvis du skifter din nuværende varmeløsning ud med en luft til luft varmepumpe. En luft til luft varmepumpe er en varmeløsning, der optager varmeenergien fra luften udenfor huset, og som efterfølgende omdanner energien til varme i huset.

I forhold til andre varmeløsninger er en luft til luft varmepumpe relativt billig at købe, da den indeholder et relativt simpelt system. Rent udseendemæssigt ligner en luft til luft varmepumpe et normalt airconditionanlæg, og nogle luft til luft varmepumper kan desuden anvendes til at køle huset ned.

Find ud af, hvilken type varmepumpe der passer dig bedst i vores varmepumpetest 2018

Lær mere om luft til luft varmepumper her

 

Hvad koster en luft til luft varmepumpe?

Der er her tale om den billigste løsning set i forhold til de andre varmepumper: luft til vand varmepumpe og jordvarme.

Prisen:

Vil typisk ligge et sted imellem 12.000 og 25.000 kroner. Denne vil dog afhænge af hvor stort et anlæg som skal installeres og hvilken model du vælger.

Nogle modeller kan yde mere og har flere funktioner installeret end andre luft til luft varmepumper, og prisen vil hermed bl.a. afhænge af dette. Desto større areal du har som skal opvarmes, desto højere vil prisen blive, da du skal have en større varmepumpe.

Luft til luft varmepumpe - Hvad er det?

En luft til luft varmepumpe er en rigtig praktisk løsning til at opvarme mindre huse og sommerhuse, da varmepumpen har en begrænset rækkevidde. Især i boliger hvor der ikke er trukket varmerør, er den en ideel løsning, da anlægget er prismæssigt attraktivt i forhold til andre varmeløsninger. I huse med almindelige radiatorer er en luft til luft varmepumpe ligeledes et rigtigt godt alternativ, da den kun bruger mellem en tredjedel til en fjerdedel strøm sammenlignet med en radiator.

luft til luft varmepumpe

Hvordan fungerer en luft til luft varmepumpe?

Billedligt set kan du sammenligne en luft til luft varmepumpes proces med et køleskabs: I et køleskab trækkes varmen ud af fødevarerne og bliver derefter distribueret videre ud af køleskabet, så madvarerne holdes afkølede. En luft til luft varmepumpe trækker på samme måde varmen ud af luften uden for huset, og distribuerer den videre ind i huset, så dit hjem vedligeholder en behagelig temperatur.

En luft til luft varmepumpe består af to dele:

 • En udendørsdel
 • En indendørsdel

Udendørsdelen, er den del der suger varmen ud af luften. Herefter opvarmes luften yderligere og den føres fra udedelen til indedelen, hvorefter indendørsdelen blæser den varme luft videre ud i huset. Varmen og temperaturen kan du naturligvis selv bestemme, så der aldrig er for varmt eller for koldt.

Den lidt mere tekniske forklaring på mekanismerne i en luft til luft varmepumpe er, at de to dele af luft til luft varmepumpen er forbundet af to rør, der hver især indeholder kølegas. Når der optages varmeenergi i luften fordamper kølegassen i udedelen, hvorefter den kondenserer i indedelen, og således bliver omdannet til varme.

Husk på, at du bør have den rette isolering, så varmen ikke slipper ud af din bolig.

Fordele ved en luft til luft varmepumpe

For de boliger der er egnet til en luft til luft varmepumpe, er der flere betydelige fordele:

Fordele:

 • Besparelser på varmeregningen
 • Lav købspris
 • Hurtig og nem at installere
 • Mulighed for aircondition
 • Kan bruges i huse uden radiatorer
 • Kan bruges til at forebygge skimmelsvamp

Besparelsen på varmeregningen afhænger naturligvis af flere aspekter. En væsentlig del afhænger naturligvis af hvordan du på nuværende tidspunkt opvarmer din bolig. Hvis du får varme ved hjælp af el-radiatorer eller en brændeovn, så er der signifikante besparelser at hente på varmeregningen.

Det er også muligt:

At anvende en luft til luft varmepumpe som et supplement til andre varmeløsninger - jo større en del af dit hus der er opvarmet af en, jo flere penge kan du spare.

Selve anskaffelsesprisen på en luft til luft varmepumpe er meget lav i forhold til andre varmeløsninger.

En tommelfingerregel: 

En luft til luft varmepumpe koster mellem 12.000 kroner og 25.000 kroner inklusiv moms og installation. Prisen afhænger blandt andet af hvor stort anlægget er, og hvor stor en ydeevne, det har. Prisen afhænger naturligvis også af hvorvidt din nye luft til luft varmepumpe har en kølefunktion, om den har en medfølgende serviceordning og hvor dyr installationen er.

Bonusinfo:

En luft til luft varmepumpe giver et rigtig godt indeklima, og at den forebygger skimmelsvamp, eftersom den skaber luftcirkulation i hjemmet. Derudover kan man, når det er varmt, ofte bruge sin luft til luft varmepumpe som et airconditionanlæg, således at der skabes ugunstige forhold for eventuel skimmelsvamp.

luft til luft varmepumper

Begrænsninger ved en luft til luft varmepumpe

Det er vigtigt at bemærke, at en luft til luft varmepumpe har sine begrænsninger, og at der er flere ting, som du skal være opmærksom på. Den vigtigste ting er, at en luft til luft varmepumpe ofte kun er gunstig i små huse. Derfor vælger mange mennesker at anvende den i deres sommerhus, værksted eller lignende.

Andre ting du skal være opmærksom på: 

Begrænsninger:

 • Nogle kan have svært ved at sprede varmen til alle rum i huset - sørg derfor for at have pumpen i det centrale rum, så varmen har lettere adgang til resten af huset
 • Den kan ikke levere varmt vand
 • Indendørsdelen kan være støjende

Afhængigt af hvordan dit hus er indrettet værelsesmæssigt, kan det være nødvendigt at supplere luft til luft varmepumpen med en anden opvarmningsform. Problemet kan dog også løses ved at opsætte flere blæsere, der kan blæse i hver sin retning i huset. Dette vil selvfølgelig gøre investeringen lidt dyrere, til gengæld får du en bedre og mere effektiv energikilde.

Vigtigt:

Du kan ikke få varmt vand med en luft til luft varmepumpe. Dette kan dog løses, hvis du for eksempel også har et solcelleanlæg installeret, så disse to kan supplere hinanden. Hvis du derimod gerne vil have varmt brugsvand ved hjælp af din varmepumpe, bør du i stedet skaffe en luft til vand varmepumpe eller en jordvarmepumpe. 

Støj fra luft til luft varmepumpe

Går du med overvejelser om at investere i en luft til luft varmepumpe, bør du være opmærksom på, at den kan være støjende. Det kan her være en fordel at få en lydprøve af den pågældende luft til luft varmepumpe, så du kan få en fornemmelse af, hvor meget den larmer.

Du kan med fordel:

Snakke med en fagmand, som kender til forskellige typer af luft til luft varmepumper, og som derfor bedst kan rådgive dig om hvilken type du bør vælge i forhold til lydniveauet.

Er du interesseret i hvordan man kan begrænse denne støj, kan du læse her: Kan du begrænse støj fra varmepumper?

Luft til luft varmepumpe - Værd at overveje inden investering

Selvom luft til luft varmepumper er billige i forhold til andre energikilder, er det stadig en stor investering for mange mennesker. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på flere ting, inden du vælger den luft til luft varmepumpe, du synes passer bedst til dine behov.

En fornuftig ting:

Er at vælge en, der er godkendt af Teknologisk Institut. Dette skyldes, at nogle luft til luft varmepumper ikke er gearet til det danske klima. Dette sikrer du dog ved at vælge en godkendt model.

Her kan du se nogle punkter, du bør tage med i overvejelserne, når du vælger en luft til luft varmepumpe:

 • Den skal kunne fungere ved lave udendørstemperaturer
 • Den bør kunne installeres til lave temperaturer
 • Den skal være effektiv i forhold til SCOP-faktoren
 • Den skal være energimærket
 • Den bør kunne sende den opvarmede luft nedad

Eftersom vi i Danmark kan have relativt lave temperaturer om vinteren, er det vigtigt, at luft til luft varmepumpen kan generere varme, selvom det samtidig er koldt udenfor. Det er ikke alle luft til luft varmepumper, der er i stand til dette.

Hvis du har installeret din luft til luft varmepumpe i et sommerhus, bør anlægget kunne indstilles til lave temperaturer. Dette skal ikke ses som en airconditioneffekt, men blot som en slags svag opvarmning. Det vil nemlig forebygge frostskader i huset, uden at du bruger unødig varme, når du ikke er i huset.

SCOP-faktorens betydning ved luft til luft varmepumpe

I forhold til effektiviteten måles denne efter den såkaldte SCOP-faktor. SCOP-faktoren er udtryk for hvor effektiv en bestemt luft til luft varmepumpe vil være ved et givent varmebehov. Rent praktisk betyder det, at har en luft til luft varmepumpen en SCOP-faktor på 5, afgiver den 5 kWh for hver kWh den optager. Jo højere faktor, jo bedre effektivitet, og jo mere kan du spare. Med hensyn til energimærket skal du blot bruge det som pejlemærke på samme måde som når du køber almindelige hårde hvidevarer.

Optimalt:

Bør du kigge efter en varmepumpe, som kan afgive luften nedad i rummet. Dette vil i princippet give en dobbelt effekt, da varmen først bliver skubbet nedad, og derefter stiger til vejrs.

I tillæg til SCOP-værdien er der også COP- og SEER-værdi. Nedenstående kan du se begrebsforklaringer af disse.

COP

COP-værdien definerer forholdet mellem varmeproduktionen, og den brugte strøm. COP-værdien tager ikke højde for sæsonernes temperatursvingninger, og vurderes derfor kun ud fra en fastsat temperatur.

SCOP SCOP-værdien dækker over det samme som COP-værdien, men tager højde for temperatursvingninger i løbet af året.
Denne er derfor mere retvisende, især taget i betragtning, at Danmarks temperaturforskelle er store.
SEER SEER-værdien er vurderet i et laboratorium, hvor man – kontrolleret – kan gengive de eksakte udendørsforhold. Derfor kan denne være den mest præcise vurdering af varmepumpens effektivitet – dog er denne ofte ikke opgivet, grundet at processen er krævende.


luft til luft varmepumpe

Luft til luft varmepumpe og installation

Det er en god idé at have en professionel montør til at installere luft til luft varmepumpen, da det ikke er alt man selv må udføre.

Det er dog muligt:

At varetage visse elementer af installationen selv. Det kan du læse mere om her: Installer selv din varmepumpe.

Det kan dog være en idé med professionel indsigt til at afgøre, hvor stor en luft til luft varmepumpe, du har behov for. Du bør vælge en installatør, der er tilknyttet den såkaldte Varmepumpeordning, og som har stor erfaring med varmepumper.

Ydermere har man mulighed for både energitilskud til investeringen i en luft til luft varmepumpe og håndværkerfradrag ved installation. Læs mere her: Energitilskud til varmepumpe.

Tilbud på luft til luft varmepumper

Hvis du går med overvejelser om at investere i en luft til luft varmepumpe, bør du før købet indhente flere tilbud. På denne måde kan du på bedste vis vælge netop den leverandør og luft til luft varmepumpe, som bedst dækker dine behov.

Der kan desuden være stor forskel på prisen hos de forskellige leverandører, da nogle også har service og garantiordninger tilknyttet luft til luft varmepumpen. Det kan især være en god idé at vælge en leverandør med serviceordning, da det på længere sigt kan betale sig, selvom det måske er det dyreste ved anskaffelsen.

Her på siden kan du nemt og enkelt indhente tilbud på en luft til luft varmepumpe blandt flere leverandører. Du skal blot udfylde kontaktformularen, som du finder til højre på siden. Herefter modtager du tilbud fra flere leverandører, og du kan i ro og mag udvælge det mest fordelagtige tilbud for dig. Det er nemt og uforpligtende, og er 100 % gratis. Du er også velkommen til at ringe til vores kundeservicetelefon på 38 41 03 72, eller skrive en e-mail til os på info@greenmatch.dk.