Få flere tilbud på grønne energiløsninger

Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
1/4
Spar tid
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge
Spar penge

Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste

Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 15. december 2023

Regler for husstandsvindmøller

OBS

Der stilles strenge krav til opsætning af en husstandsvindmølle på privat ejendom. Grundet disse er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at indhente tilbud på husstandsvindmøller hos GreenMatch.dk.

Regler for godkendelse af husstandsvindmøller

Hvis du vil opføre en husstandsvindmølle, er der en lang række krav, som skal være opfyldt, før du kan begynde at producere din egen strøm. Kommunen skal i hvert enkelt tilfælde vurdere, hvorvidt opførelsen af en husstandsvindmølle, er i overensstemmelse med lokalplanen.

Vurderingen inddrager både bygningsreglementet og støjbekendtgørelsen for den enkelte kommune. Når du ansøger om tilladelse til at opsætte en husstandsvindmølle, skal du, hvis du bor du bor i en landzone, have en landzonetilladelse. Hvis du bor i en tættere bebygget by, skal du have en byggetilladelse.

Nabohøring

Der kan være uoverenstemmende interesser, når det kommer til opførelsen af husstandsvindmøller. Vindmøller kan være til gene for naboer, når det gælder støj og skygge. Derfor skal man, når man ansøger om en landzonetilladelse, også have sagen til nabohøring.

Det betyder, at dine naboer får mulighed for at gøre indsigelse mod dit byggeri. De vil som regel have mellem to og fire uger til at gøre indsigelse, og herefter sendes sagen til kommunen, som vurderer hvorvidt denne skal indrages i den samlede vurdering. Behandlingen af processen kan tage op til to måneder, så du skal være tålmodig.   

Regler for størrelsen på en husstandsvindmølle

En husstandsvindmølle kendtegnes ved, at være en lille vindmølle med en ydelse på mellem 0 og 25 kW. De mindste husstandsvindmøller er så små, at de kan sidde på et hustag. De største må højst have en en højde på 25 meter og et rotorareal på 200 m2. 

Regler for placering af en husstandsvindmølle

Hustandsvindmøller i Danmark

En husstandsvindmølle skal være tilknyttet en fritliggende ejendom, og må højst være placeret 20-25 meter fra denne. Møllen skal tilknyttes forbrugsinstallationen, og kan – hvis man vil sælge overskydende strøm – tilsluttes til el-netværket. De følgende afstandsregler er et eksempel fra en tilfældig kommune på love, som gør sig gældende for en husstandsvindmølle på 25 kW.

  • Minimum 200 meter til den nærmeste nabo
  • Minimum 300 meter til nærmeste kirke eller skov
  • Minimum 100 meter til strande og fortidsminder
  • Minimum 150 meter til åer og søer

Udover afstandskravet, er placeringen af vindmøllen væsentlig for hvor høj el-produktionen på din mølle vil være, samt hvor længe den vil holde. Før du vælger størrelse og placering, bør du altid prøve at danne dig et overblik over dit eget elforbrug, samt hvordan vindforholdene er, der hvor du bor. Du kan, når du opstiller en mølle, få foretaget en produktionsberegning, så du får et estimat på hvor meget den vil producere.

Regler for hvor meget en husstandsvindmølle må støje

Der er strenge krav, når det kommer til støjniveau, så selvom husstandsvindmøller er forholdsvis små, skal der være en betydelig afstand til naboer. Som en del af din ansøgning til kommunen, skal der inden du kan få en landzone- eller byggetilladelse, indsendes en støjberegning. Beregningen kan du få udarbejdet af producenten eller installatøren af husstandsvindmøllen. Ifølge lovgivningen må støjniveauet i åbent land ikke overstige hhv. 42 og 44 dB ved en vindhastighed på seks meter i sekundet og otte meter i sekundet. I boligområder gælder det, at du ikke må støje mere end 39 dB ved en vindhastighed på otte meter. Disse regler gør, at store husstandsvindmøller som kan have en dB på 100, skal placeres helt op til 120 meter fra anden bebyggelse.

Regler for eftersyn af en husstandsvindmølle

Når du har fået en landzone- eller byggetilladelse, er du klar til at få opført din egen husstandsvindmølle. Normalt skal den have et eftersyn to gange om året, hvilket kræver, at du får professionel hjælp. Disse eftersyn er med til at optimere levetiden på din husstandsvindmølle, samtidig med at du minimerer større omkostninger. Ved hvert serviceeftersyn skal der indsendes en rapport til Energinet.dk. Du får ofte en service- aftale med købet, som varer i 2-5 år. Herefter skal du selv indgå en ny aftale med enten producenten, eller et eksternt firma.

Der er stor forskel på priserne, og det kan derfor godt betale sig, at tage kontakt til flere forskellige virksomheder, der beskæftiger sig med denne form for service. Hvis du får en god pris, kan du indgå en langvarig aftale på 5-10 år. Det er vigtigt, at du vælger en certificeret husstandsvindmølle, og får en serviceaftale med et erfarent firma, da du ellers ikke vil kunne få forsikret din vindmølle.

Er du interesseret i andre grønne energiløsninger kan du læse om komplet jordvarmeanlæg pris i vores artikel om emnet. Her kan du også få flere tilbud på varmepumpe, som du kan sammenligne og få den bedste pris.

Relaterede artikler
Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?