Vindkraft

Sammenlign pris og kvalitet på vindkraft - Bestil flere tilbud her!

Spar tid

Udfyld kun 1 formular og modtag op til 4 tilbud fra særligt udvalgte samarbejdspartnere

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Husstandsvindmølle - Få op til 4 gratis tilbud på husstandsvindmøller
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!

Info om vindkraft

I Danmark er det oplagt at benytte sig af vindkraften, da det ofte blæser meget. Dog blæser det sjældent så meget, at der opstår decideret orkaner og derfor fungerer vindmøller rigtig godt i Danmark.

Grunden til at der findes vind, skyldes at luften har forskellige temperaturer rundt omkring på jorden. Dermed er vindenergi til dels produceret af solen. Den varme luft der bliver opvarmet af solen, er lettere end den kolde luft. Derfor begynder den varme luft at stige opad og dette giver et undertryk ved jordens overflade. Selve lavtrykket suger luft til sig fra områder i nærheden, hvor trykket er højere og dermed opstår der vind.

I vind er der det som kaldes kinetiske energi, hvilket findes i vindenergien. Det er en vedvarende energi, som skåner miljøet. Vindkraft er den energi som er hurtigst voksende i Europa. Ved hjælp af en vindmølle er det muligt at omdanne vindens energi til brugbart elektricitet i din bolig.

Sådan omdannes vindkraft til el

En vindmølle producerer energi ved at selve vingerne på møllen fanger vinden, hvilket får dem til at dreje rundt. Når der kommer nok vind, vil møllen generere elektricitet, hvilket typisk sker ved en vindhastighed på omkring 4 meter pr. sekund.

Vindmølle

En mere teknisk forklaring er, at når vinden rammer vingerne på møllen, vil der blive skabt et overtryk på forsiden af vingen og et undertryk på bagsiden af vingen. Dermed skubber vinden på forsiden af vingen og dette skaber en sugeeffekt bag på vingen.

Når vingerne begynder at dreje rundt på grund af vinden, vil vindmøllen omdanne den kinetiske energi (også kaldet bevægelsesenergi) i vinden til elektrisk energi. Først og fremmest bliver den kinetiske energi i luften omdannet til mekanisk rotationsenergi ved hjælp af en rotor. Til slut bliver rotationsenergien omdannet til elektricitet.

Læs mere om: Husstandsvinmølle: 3 krav du ikke kan undgå 

Fordele og begrænsninger ved vindkraft

Der er masser af fordele ved at udnytte vindkraften til at skabe elektricitet, dog har det også sine begrænsninger.

Fordele:

  • En vindmølle kan som tommelfingerregel dække 55-65 % af dit personlige elforbrug.
  • En vindmølle kan skabe 80 gange så meget energi i sin levetid, som både går til at fremstille, vedligeholde og til slut skrotte den.
  • En vindmølles levetid holder i cirka 20 år og det tager kun 2-3 måneder for en vindmølle, at tjene sig selv ind igen.
  • Hvis du har en varmepumpe eller et jordvarmeanlæg vil en vindmølle være et godt supplement, til at producere den mængde strøm som man skal anvende til driften.

Begrænsningerne ved vindkraft er, at vindmøllen kun kan producerer elektricitet, når vinden er der. Det vil sige når vinden ikke blæser, kan den ikke skabe den elektricitet der er nødvendig. Derfor skal der suppleres med andre former for energi, da vindmøllen alene ikke er nok. Samtidig er der heller ikke blevet fundet en metode endnu, hvorpå man kan gemme den ekstra elektricitet som man producerer i de perioder, hvor der er meget vind.

Dog er der en løsning på ovenstående, da den overproduceret vindenergi bliver sendt ud til et kollektiv el-net, hvilket man som vindmølleejer får betaling for. I de perioder hvor der så er mindre vind, har man mulighed for at købe elektricitet på det kollektive el-net.

Læs mere om: Regler for husstandsvindmøller

Hvem kan anvende vindkraften?

Det er ofte omgivelserne på din grund der afgører, om du har forholdene til at få installeret en vindmølle og udnytte vindkraften. Hvis omgivelserne er der til dét, så er der en høj besparelse at hente på elregningen. Samtidig vil en vindmølle hurtigt kunne tjene sig selv hjem igen.

Omgivelserne er der ofte for folk som enten bor i en landezone, hvor man eventuelt har behov for elektricitet af landbrug eller andet. Samtidig kan det også være nyttigt med en husstandsvindmølle, hvis man bor i et sommerhus eller kolonihavehus, som ligger lidt afsides og hvor der ikke er mulighed for tilslutning til det almindelige elnet. Der er også mulighed for få installeret en husstandsvindmølle hvis man bor i byen, dog kræver dette at omgivelserne er til det og man kan få tilladelse til installationen.

Årsagen til, at omgivelserne skal være ideelle for en husstandsvindmølle skyldes, at den skal placeres mest optimalt, så den får en rigtig placering i forhold til vinden. En husstandsvindmølle skal placeres væk fra hegn, træer, bygninger og lignende. Den mest optimale placering er i et åbent landskab, i den mest udbredte vindretning. Samtidig skal man også være opmærksom på naboer som bor i nærheden, da der kan være støj ved en vindmølle.

Læs mere om: Husstandsvindmølle

Få økonomisk støtte til vindkraft

Hvis du som borger benytter miljøvenlig elproduktion som er baseret på vind og sol, ydes der et særligt pristillæg til dig. De husstandsvindmøller du som privatperson kan få installeret på din grund, er små møller på 25 kW eller under og disse er nettilsluttet til egen installation. Den strøm, som møllerne leverer til nettet, bliver afregnet med 60 øre/kWh i alt, for markedspris plus pristillæg. Dette pristillæg kan du få i hele husstandsvindmøllens levetid.