Træpillefyr - Sammenlign priser fra lokale installatører
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar tid
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge
Spar penge

Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste

Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 10. oktober 2023

Træpillefyr

Info om træpillefyr

Et træpillefyr er et godt alternativ til de traditionelle fyr, som opvarmer med olie og gas. Et træpillefyr er både billigere i drift og mere miljøvenligt. Er man træt af at betale alt for høje regninger til olieselskabet, vil et træpillefyr kunne halvere udgifterne til fyring samtidig med, at træpillefyret også leverer CO2-neutral opvarmning.

Et træpillefyr er dog ikke som et olie- eller gasfyr, da det kræver mere plads, skal renses jævnligt, og regelmæssigt skal påfyldes med træpiller.

Vil du vide, hvordan du kan opvarme din bolig med grøn energi? Så kan du læse mere om varmepumper og jordvarme i vores artikler om emnerne. Her kan du blandt andet læse om, hvordan graver man jordvarme ned.

Fordele og ulemper ved et træpillefyr

Der er en række fordele og ulemper ved, at få installeret et træpillefyr.

Fordele ved at installere et træpillefyr:

  • Man kan spare omkring 50 procent på varmeregningen med et træpillefyr.
  • Investeringen i et træpillefyr er i de fleste tilfælde den mindst mulige i forhold til din besparelse. Et træpillefyr er altså i mange tilfælde tjent hjem på 2 til 4 år, igennem dine besparelser.
  • Ved at investere i et træpillefyr har man købt en varmeløsning, som er miljøneutral.
  • De nye, moderne træpillefyr er fuldautomatiske, og nærmer sig dermed den komfort, som man har ved olie- og gasfyring.

Ulemper ved at installere et træpillefyr:

  • Man skal betale for installationen af et træpillefyr.
  • Du skal have et lager af træpiller.
  • Man skal fylde sin fødesilo fra poser, hvis man ønsker den mest økonomiske løsning.
  • Man skal tømme sit træpillefyr for aske.
  • Et træpillefyr kan godt støje, hvilket man skal være opmærksom på, så man er sikker på man får det installeret et sted, hvor det ikke generer.

Et CO2-neutralt pillefyr

Træpiller er lavet af sammenpressede træspåner og savsmuld. Man kan producere træpiller af alle træsorter, men det er typisk gran, fyr og bøg, der bruges. Træpiller fremstilles hovedsageligt af affald fra træindustrien i form af spåner og savsmuld.

Når et træpillefyr forbrænder træpiller, afgives der ikke mere CO2, end der tidligere er optaget af planternes vækst, da træ afgiver den samme mængde CO2, når det brændes af, som det har optaget fra luften, mens det voksede. Det er derfor underordnet for miljøet, om træet rådner op i skoven, eller om man bruger det til at fyre i et træpillefyr.

Et træpillefyr er derfor et godt og miljøvenligt alternativ til fyr, der bruger brændsel fra fossile brændstoffer som olie, gas eller kul.

Kvaliteten af træpillerne er vigtig

Kvaliteten af de træpiller man bruger i sit træpillefyr er essentielt for, at du får det optimale ud af træpillefyret. Desuden er der nogle regler som producenter af træpiller skal leve op til. Der må ifølge bekendtgørelsen om biomasseaffald kun anvendes rent træ, herunder f.eks. savsmuld, spåner og slibestøv. Basismaterialet må maksimalt indeholde 1 procent lim af bestemte typer, og indhold af enhver form for maling, plastic, metal, imprægnering m.m. er forbudt.

Træpiller, der indeholder disse urenheder, må ikke anvendes som brændsel i et træpillefyr, men må kun forbrændes i affaldsforbrændingsanlæg.

Når du som forbruger skal ud og købe træpiller til sit træpillefyr, er det derfor vigtigt, at få en erklæring fra udbyderen om, at træpillerne er lavet af rent træ og ikke er tilsat nogle stoffer.

Desuden skal træpillerne overholde disse kriterier:

  • Træpillerne skal lugte som rent træ.
  • Når man brænder træpillerne i sit træpillefyr, skal det lugte som ved forbrænding af træ.
  • Træpillerne må ikke indeholde for meget smuld.
  • Træpillerne skal være uden tilsætningsstoffer.
  • Farven på træpillerne skal være "træagtig", og ikke indeholde anden tydelig farve som hvid, grøn eller blå.

Tjek lugten af træpillerne ved, at putte en håndfuld af dem i en plasticpose. Hvis træpillerne lugter af træ, er de som de skal være. Man skal dog være opmærksom på hvilken træsort der er brugt til, at producere træpillerne og der derfor er forskel på hvilken trælugt træpillerne har.

Hvis røgen der kommer fra skorstenen lugter anderledes, end når man brænder brænde, bør man undersøge træpillerne. At tjekke farven kan være svært, da farven, ligesom med lugten, kan variere efter hvilken type træ, der er brugt. Det man skal være opmærksom på, er derfor om træpillerne indeholder farver, som tydeligt ikke har en træagtig farve. Disse farver kan være kommet fra maling, laminat, plastik, imprægnering eller tæpperester.

For at teste om træpillerne indeholder tilsætningsstoffer, kan man komme nogle træpiller i vand, og se hvor let de går i opløsning. Går træpillerne hurtigt i opløsning, er chancen for, at de indeholder tilsætningsstoffer meget lille.

Hvor stort et træpillefyr skal man vælge?

Det handler om, at man køber så lille et træpillefyr som muligt. Et træpillefyr har ikke godt af, kun at arbejde en lille smule for ikke, at producere for meget varme. Det er meget bedre, hvis man køber et træpillefyr, som konstant skal arbejde for at producere den varme, der er behov for.

Vil man udregne ens forbrug af træpiller med et træpillefyr, kan man gange sit nuværende forbrug af olie med 2,2. Ved et forbrug af 3.000 liter olie vil dette give et forbrug på omkring 6.600 kg træpiller. Dette forbrug vil betyde, at man skal ud og investere i et træpillefyr med en ydelse på 12-15 kw.

Hvor meget kan du spare på at installere et træpillefyr?

Man kan spare omkring halvdelen af ens varmeudgifter ved at få installeret et træpillefyr i stedet for et olie- eller naturgasfyr. Grunden til dette er, at træpiller er en del billigere i indkøb end fossile brændstoffer. Desuden er der også forbundet en besparelse, med at et træpillefyr udnytter varmen mere effektivt end et gammelt fyr, og virkningsgraden derfor er langt højere.

Pris for træpillefyr

Prisen på et træpillefyr kan variere meget, alt efter hvilket behov du har. Det afhænger også i høj grad af om du har en eksisterende kedel, som kan anvendes, da prisen så vil være væsentlig lavere. Desuden findes der mange forskellige leverandører af træpillefyr, og man skal være varsom, og nøje undersøge hvilket træpillefyr, der passer bedst til ens behov.

Hvis du har brug for hjælp til at finde et træpillefyr, og dermed spare en masse tid på selv at undersøge markedet, kan du udfylde kontaktformularen her på siden. Vi vil herefter hjælpe dig med, at finde det perfekte træpillefyr til dig.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner

Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?

Bliv samarbejdspartner