Vi gør Danmark grønnere - et hus ad gangen
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 01 marts 2021

Grønne energiformer vinder frem i danske hjem

Her på siden har vi lavet en undersøgelse for at afdække de 10 foretrukne energiformer landet over. Analysen er foretaget blandt 150.000 danske brugere på tværs af landets 24 største byer. På oversigten nedenfor kan du se fordelingen af de 24 byer.

Solenergi vinder frem

På listens ubetingede førsteplads finder vi varmepumpen - og det er ikke uden grund. Ved udskiftning fra gas og oliefyr til en varmepumpe er der betydelige sum penge og energi at spare. Det skyldes bl.a., at de grønne energikilder anvender jorden og luftens naturlige varme, der omdanner varmeenergien i hjemmet til brugsvand, radiatorer og gulvvarme.

Luft til luft varmepumpen er blevet særlig populær i sommerhusområderne til at holde frosten på afstand over vinteren og ventilere i de varme sommermåneder. Pumpen giver dog udelukkende rumvarme og kræver, alt efter de konkrete forhold, supplerende varmeelementer for at sikre det optimale udnyttelse.

Til rum- og brugsvandsopvarmning er luft til vand varmepumpen og jordvarme de mest foretrukne energikilder til helårshus og privatboligen. Begge typer kræver vandbårne radiatorer og gulvvarme, og alene i de store byer som København, Odense og Aalborg er disse eftertragtede energikilder. Luft til vand varmepumpen fungerer godt som alternativ til jordvarmen, der både er dyrere i anskaffelse og samtidig kræver minimum 300 m2 grund- eller haveareal.

Top Ti Energioversigt

Grøn energi vinder på pris og bæredygtighed

Listens to storfavoritter er begge energiformer, der har større anskaffelsespris, men indtjener den største besparelse på sigt - både når det kommer til driftsomkostninger og energimæssigt udbytte. De grønne energiformer er samtidig effektive, når det kommer til bæredygtige principper og energibesparelse.

Også husstandsvindmøllen er i tæt løb med jordvarmepumpen, og lander på en solid tredjeplads på listen. Når det kommer til bæredygtig elektricitet til hjemmet, er husstandsvindmøllen økonomisk set en dyrere investering sammenlignet med f.eks. solcelleanlæg. Den tjener sig dog ind i på sigt ved at sikre både lav el-udgift og udledning af CO2 - så længe vinden blæser.

Særligt hos Nord- og Vestjyderne i byer som Aalborg, Herning og Thisted må solcelleanlæg og -paneler, trods en stærk fordeling på listens top 10, se sig slået af den vinge-roterende installation, der efterhånden er blevet et nationalsymbol på det danske landskabsbillede. Forskellige geografiske forhold som by- og landzoner kan derfor have betydning for det optimale valg af energiformen i hjemmet.

Varmepumpeoversigt

Halvér varmeregningen og nedsæt dit CO2-udslip med 50-75%

Når du vælger din nye el- og varmekilde til hjemmet, er der forskellige faktorer du bør være opmærksom på for at sikre den optimale energiudnyttelse og besparelse. De forskellige varmepumpetyper varierer typisk i både størrelse, støjniveau, vandforbrug og kapacitet.

Skal du sikre en energiform af høj kvalitet på disse parametre, bør du holde skarpt øje med den såkaldte ‘SCOP’ mærkning, svarende til A-mærket som vi kender det fra hårde hvidevarer. SCOP-mærkningen er en indikator på varmekildens normeffekt; den mængde energi der omsættes, sammenlignet med den energi der optages. Jo højere normeffekt, jo højere ydeevne.

Investerer du således i en varmepumpe med en normeffekt på tre, svarer det til, at den i gennemsnit for hver enkelt kWt den trækker, producerer 3 kWh varme i snit. Sagt på en anden måde kan du i dette tilfælde nedsætte dit forbrug med ⅓.

Modsat udvinding af olie og gas er sol- og vedvarende energi den reneste opvarmningsform du kan komme i nærheden af. De grønne energikilder kan spare dig for op til 3,7 ton CO2 årligt og flere tusinde kroner på varmeregningen. Hvorvidt den enkelte løsning er rentabel i det lange løb, afhænger af flere parametre; boligens samlede areal og kvaliteten af varmeanlægget.