Sammenlign priser på vedvarende energi
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Grøn energi - Få op til 4 gratis tilbud på grønne energiløsninger
Det tager kun 2 minutter.
Det tager kun 2 minutter.
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 15 juli 2021

Husstandsvindmølle: Vælg den rigtige størrelse

Vær opmærksom på

Der stilles strenge krav til opsætning af en husstandsvindmølle på privat ejendom. Grundet disse er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at indhente tilbud på husstandsvindmøller hos GreenMatch.dk.

Om størrelser på husstandsvindmøller

En vindmølle på under 25 meter kaldes en husstandsvindmølle. Måden man skelner mellem de forskellige husstandsvindmøller på er størrelsen. Der findes som udgangspunkt 3 størrelser: Micro, mini og små.

Inden vi kigger på de forskellige størrelser, skal vi lige slå én ting fast: En vindmølle på 6 kW genererer således ikke halvt så meget strøm som den på 12 kW. Ligesom den vindmølle på 25 kW ikke generer det dobbelte. Grunden til dette er, at en husstandsvindmølle navngives ud fra dens maksimale ydelse.

En husstandsvindmøllen maksimale ydelse opnås ved vindhastigheder på cirka 20 m/s. I Danmark har vi måske 10 dage om året, hvor det blæser så meget, og resten af året er vindens hastighed på 5,5 m/s.

Læs mere: Husstandsvindmølle

Mikrovindmøller

En micro vindmølle er den mindste størrelse husstandsvindmølle. Den er så lille, at den kan monteres på et tag. Den har et rotorareal på op til 1 m2. En lille husstandsvindmølle producerer selvfølgelig også en lille mængde strøm. I dette tilfælde kan du forvente 1 kW i nominel effekt.

1 kW i nominel effekt er ikke meget. Det svarer kun til et årligt energitilskud til dit elforbrug, der svarer til strøm til en pc, mobil eller et bilbatteri. En micro vindmølle virker således lidt overflødig for mange. Men faktisk kan du godt drage stor fordel af en vindmølle på denne størrelse.

Har du eksempelvis en lystbåd, et jordvarmeanlæg eller en anden energikilde, der kræver en form for energiforsyning, kan denne størrelse vindmølle være en ide. På den måde undgår du nemlig at kunne betale for, at holde dit jordvarmeanlæg kørende.

Minivindmøller 

En minivindmølle er større end en micro vindmølle og har en størrelse på omkring 1 m2 og 5 m2. Denne vindmølle kan derfor generere omkring 1-10 kW i nominel effekt. Det betyder imidlertid, at den kan give et fornuftigt tilskud el på omkring til din bolig. Afhængigt af boligens størrelse svarer mini vindmøllens produktion cirka til en tredjedel af din boligs energiforbrug.

Når du køber en minivindmølle, er det vigtigt at det er designet specifikt til det danske vejr. Inden du sætter den op, kan du tjekke med et anemometer om vindforholdene er optimale nok der, hvor du havde forestillet dig vindmøllen skulle installeres. På den måde sikrer du dig den mest optimale placering.

Der forholder sig desværre således, at mange ikke mener, det kan betale sig at investere i en minivindmølle. Derfor er de på vej ud af markedet igen.

Husstandsvindmølle

Husstandsvindmøller, som også er kendt som små vindmøller, kan være den bedste løsning i mange tilfælde. Dog er denne svær at få godkendt, da der stilles strenge krav. Som regel investerer forbrugere netop i bæredygtig energi for at kunne opnå en stor besparelse på deres elregning. Det får du muligheden for med en husstandsvindmølle.

En af de større husstandsvindmøller har et rotorareal på op til 40 m2. Det betyder således, at den har en nominel effekt på mellem 3 og 25 kW. Som tidligere afhænger energiproduktionen af vindens styrke.

Hvis du investerer i en husstandsvindmølle, skal denne godkendes i godkendelsessekretariatet hos kommunen. Derudover skal du søge om byggetilladelse. Hvis du anskaffer dig en husstandsvindmølle på denne størrelse, har du muligheden for at framelde dig tilslutningspligten.

Læs mere: Varmepumpe