Vi gør Danmark grønnere - et hus ad gangen
Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 22. februar 2024

Optimal rumtemperatur: Så varm skal din bolig være

optimal rumtemperatur

For mange af os er det en udfordring at finde den rigtige rumtemperatur. For de fleste af os, vil vi føle os godt tilpas i et rum der er mellem 18 og 22°C. Beslutningen om, hvor termostaten skal stå, kan give anledning til noget af en debat.

Der er mange faktorer, der kan påvirke, hvor varmt eller koldt et rum skal være. I denne artikel vil vi gennemgå de mest optimale temperaturer, så du kan undgå uenighederne, samtidig med at du holder din familie varm uden at varmeregningen stiger.

Vi gennemgår i denne artikel, hvad du skal overveje når du opvarmer forskellige rum, hvor meget du bør ændre når vi skifter sæson, den rigtigte temperatur i forhold til dit helbred og yderligere, hvordan du opvarmer mest energieffektivt.

Temperatur i hvert værelse

Hvert værelse i vores hjem har et formål, og vi bruger mere tid i nogle af dem, sammenlignet med andre. I stedet for at opvarme hele dit hjem til den samme temperatur bør du overveje at indstille dine radiatorer, så hvert rum bliver opvarmet efter dets formål.

Har du f.eks. en baby eller små børn, skal du sørge for, at det rum de sover i har en god temperatur. Det skal være en temperatur der passer til deres alder og årstiden.

Ifølge den britiske sundhedsstyrelse (NHS) bør temperaturen i det værelse en baby sover i have en temperatur på mellem 16 og 20°C. Det er vigtigt at være opmærksom på dette, da overophedning hos babyer og små børn kan have til katastrofale følger.

Har du ældre gæster eller beboere, er det ifølge Age UK, vigtigt at holde deres værelser ved en konstant temperatur på mindst 18°C, især i de kolde måneder. Det skyldes, at kulden lægger pres på hjertet, hvilket kan øge risikoen for slagtilfælde, hjerteanfald og hypotermi (lav kropstemperatur).

I skemaet nedenfor kan du se den anbefalede temperatur for hvert værelse i dit hjem. Disse tal er de ideelle intervaller, hvor de fleste mennesker vil føle sig tilpas.

optimal rumtemperatur

Som skemaet viser, er det ikke alle rum, der behøver at have høje temperaturer. Ved at sænke radiatortemperaturerne i rum som, gangen, lagerrum og korridorer kan du reducere dit energiforbrug betydeligt. Dette vil kunne bidrage til at sænke dine månedlige regninger og i sidste ende også dit CO2-aftryk.

Rumtemperatur efter årstid

Når temperaturen skifter udenfor, kæmper mange mennesker med at finde den rette temperatur derhjemme. Den gode nyhed er, at den optimale temperatur burde passe til de fleste af os hele året rundt. Du bør derfor forsøge at holde rumtemperaturen omkring 18-20°C, uanset om det er sommer, efterår, vinter eller forår.

Hvis sommervejret er perfekt og giver udendørstemperaturer på over 20°C, kan det være nødvendigt at køle enkelte værelser ned. Det kan du gøre ved at åbne vinduer og døre og sørge for, at varmen er slukket om dagen, hvor solen står højest.

I vintermånederne bør du kunne holde varmen ved at indstille din opvarmning til en behagelig temperatur på mellem 18 og 20°C. Ligger udendørstemperaturen på minusgrader, bør du holde din opvarmning tændt på den samme temperatur hele dagen, det gør at du kan holde dit hjem varmt nok til hele din familie.

Rumtemperatur for sundhed

Rumtemperatureren kan have en negativ indvirkning på vores helbred. Hvis dit hjem er for varmt eller for koldt, kan det resultere i forskellige sundhedsproblemer. Dette er især vigtigt at være opmærksom på, hvis du har små børn eller bor sammen med ældre slægtninge.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er 18°C den minimumstemperatur, som et rum bør have, for at sikre et godt helbred. Denne temperatur er baseret på en sund voksen person iklædt varmt tøj og bør derfor altid tilpasses efter personens eget helbred og omstændigheder.

For at du kan undgå en sundhedsrisiko, kan følgende tabel fungere som en vejledning. Den viser, hvilke temperaturer der skal undgås, og hvilke temperaturer du kan indstille din termostat på, afhængigt af hvem der befinder sig i hjemmet.

TemperaturVejledning
24 – 27°CFor varmt: Skru ned for varmen. Kan være farligt for personer med hjerteproblemer.
18 – 21°CBehagelig: Optimal temperatur for de fleste personer.
15 – 16°CKoldt: Kan være skadeligt for personer med åndedrætsbesvær. Øger risikoen for infektion.
9 -12°CFor koldt: Meget skadeligt for personer med eksisterende helbredsproblemer. Øger risikoen for hypotermi.

Effektiv opvarmning af dit hjem

Svingende priser på både el og varme gør det nogle gange dyrt at opvarme sit hjem ordentligt. Da de fleste hjem har flere elektriske apparater (køleskabe, computere, vaskemaskiner osv.), betyder prisen på energi, at man er nødt til at skærer ned på noget, her er varmen noget af det, de fleste skærer ned på.

På grund af disse høje omkostninger bør boligejere finde mere effektive måder at opvarme deres hjem på, samtidig med at de sparer på den energi de bruger.

Vi kommer her med nogle løsninger og boligforbedringer, som du kan overveje, de vil alle bidrage til at reducere omkostningerne på el og varme.

  • Sørg for, at dit hjem er godt isoleret.
    Isolering bør omfatte isolering af vægge og hulmursisolering, men du kan også sørge for at have energiruder eller bruge tætningslister, for at beskytte mod træk.
    Enhver metode, der kan gøre, at varmen ikke slipper ud af dit hjem, er værd at investere i. Små, hurtige tiltag kan være tykkere gardiner og at lukke eventuelle huller omkring døre og vinduer.

  • Brug smart varmestyring.
    Smart kontrol omfatter alt fra smart termostater og apps til radiatorventiler. Disse enhed kan varierer i pris, men har forskellige fordele afhængigt af dine behov.
    Fuldstændig smart kontrol kan give dig mulighed for at planlægge din opvarmning, indstille individuelle temperaturer i forskellige rum og endda styre din opvarmning fra din telefon, uanset hvor du er.

    Smart radiatorventiler (kendt som termostatiske radiatorventiler eller TRV’er) giver dig mulighed for at indstille hver enkelt radiator til en bestemt temperatur.
    Det er en skræddersyet måde at opvarme dit hjem på, det giver dig mulighed for at indstille hvert område i dit hjem til præcis den temperatur, du har brug for.

Alternative opvarmningsløsninger

En af de bedste måder at spare energi i hjemmet er ved at installere et nyt, miljørigtigt opvarmningssystem som f.eks. en varmepumpe. Disse smarte løsninger bruger energi fra naturlige kilder som luft, vand eller jord til at opvarme boliger.

Fordelen ved en varmepumpe er, at de er op til 300 % effektive. Det betyder, at for hver kWh, du bruger til at have den tændt, kan den levere op til tre gange så meget i varmeeffekt. Det er en enorm forskel fra de gennemsnitlige gasfyr, som selv med moderne A-klassificering stadig kun kan levere omkring 92 %.

Varmepumper står yderligere for minimal CO2-udledning, hvilket betyder, at du også kan reducere dit CO2-aftryk betydeligt ved at erstatte dit gasfyr. Ved at skifte til et system med lavt kulstofindhold kan du spare på dine regninger og i høj grad reducere den negative indvirkning på vores miljø.

Hvis dit hjem får en varmepumpe, kan du se potentielle besparelser på omkring 7.000 kr. om året, afhængigt af hvilken type opvarmningssystem du udskifter.

Du kan læse mere om varmepumpe luft til vand pris og hvilke besparelser, du kan opnå i vores artikel.

Der kan også opnås yderligere besparelser, hvis du vælger at parre en varmepumpe med en vedvarende energikilde, f.eks. solceller. Hvilke fordele du kan få ved at kombinere varmepumper og solceller, kan du læse mere om i vores artikel: Kan solceller betale sig?

Opsummering

Den optimale rumtemperatur kan være forskellig for alle, men hvis du vælger et sted mellem 18 og 20°C, bør dit hjem have et sundt og behageligt indeklima.

Alle reagerer forskelligt afhængigt af alder, helbred og sæsonmæssige ændringer, men så længe du holder hvert rum på det rette niveau, der passer til dets formål, bør alle være tilfredse.

Denne artikel er oversat fra GreenMatch.co.uk

Nikita Gravesen
Skrevet af Nikita Gravesen, Skribent

Nikita har siden sommeren 2022 skrevet for Greenmatch.dk. Her skriver hun artikler om grønne løsninger til danskere, der gerne vil leve lidt grønnere. Hun sætter en dyd i at gøre kompleks information konkret. Selvom vejen til den grønne omstilling kan være besværlig og kompleks, mener hun, at alle skal have muligheden for at være med.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?