Vi gør Danmark grønnere - et hus ad gangen
Omtale og anbefalinger
DrTv2Bolius
Sidst opdateret: 22. februar 2024

Hvilke apparater bruger mest strøm?: 15 råd til 15 apparater.

Flere og flere gange om dagen trykker danskerne på en tænd-knap, selvom der også bliver slukket på en sluk-knap, er det sjældent den reelle effekt den knap har. Flere gange betyder sluk egentlig standby, en tilstand hvor apparatet stadig trækker strøm, men du ikke gør brug af det.

Ifølge NRGi, kan en dansk husstands standbyforbrug udgøre op til 10-15 % af det totale elforbrug. Med stadig høje elpriser, kan det være en god idé at gennemgå dit forbrug og finde de strømslugere i hjemmet, som du kan skære ned på.

Standbyforbruget afhænger typisk af ens generelle forbrug. Har man et lavt forbrug svarende til ca. 10 apparater med et lavt standbyforbrug vil omkostningerne typisk svare til ca. 90 kr. Et højt forbrug på 30 apparater, hvor 16 har et mellemhøjt standbyforbrug vil være ca. 900 kr.

Ifølge Energistyrelsen, har hver dansker et årligt forbrug på 1.600 kWh. Med priser der svinger mellem 2 og 4 kr. pr. kWh kan det virkelig gøre en forskel, hvis man udnytter sit forbrug af el mest muligt.

Af de 1.600 kWh fordeler danskernes elforbrug sig typisk på denne måde:

Vil du gerne dele grafen, kan du blot kopiere denne kode

Underholdning og vask og rengøring udgør begge hver 20 % af danskernes elforbrug. Især i kategorien underholdning kan der være steder at spare. Her vil der typisk være en del apparater, der ofte står i standby.

At 15 % af elforbruget kun går til TV er også en stor indikation på enten, hvor meget TV vi ser eller, hvor sjældent vi faktisk slukker det.

Ifølge lovgivning fra EU, må apparater produceret efter 2013 ikke bruge mere end 0,5 watt, når de er på standby. For apparater med adgang til nettet må standbyforbruget være op til 2 watt. Det er ikke mange watt der går til spilde, men med mange apparater i hjemmet, kan det hurtigt løbe op.

Vi har samlet 15 apparater, der er en stor del af danskernes hverdag, nogle med standby andre med et højt forbrug uafhængigt af standby.

Vil du gerne dele grafen, kan du blot kopiere denne kode

Data for forbrug er hentet via SparEnergi.dk, alle udregninger er lavet med udgangspunkt i en elpris på 3,21 kr/kWh.

Energiforbrug ved underholdning

1. Router

Mange af dagligdagens enheder har i dag forbindelse til internettet. Du kan i dag både få køleskab, kaffemaskine og ovne der kan forbindes til internettet, alt for at gøre vores liv lettere.

Et lettere liv betyder også, at vi aldrig slukker for forbindelsen. Det betyder i sidste ende at vores router står og trækker strøm også når vi ikke bruger internettet.

Med en router tændt hver dag, der bruger 24 watt, vil det årlige energiforbrug løbe op i 210,24 kWh. Det betyder at du månedligt betaler 56,24 kr. for at have dit internet tændt. Om året løber det op i 674,87 kr.

Spareråd:

Din router vil ikke tage skade af at blive slukket, når du ikke bruger internettet. Det kan være om natten eller når du ikke er hjemme. Vær dog opmærksom på, at du måske skal genetablere forbindelsen til din enheder, når du tænder igen.

2. Gamer computer

En gamer computer er ikke længere forbeholdt teenagværelset. Et godt gamer set-up kan findes i flere og flere danske husstande.

For en gamer computer med skærm der bruger 200 watt, vil et dagligt forbrug på 2 timer aktivt spil resultere i et årligt forbrug på 146 kWh. Det svarer til at du hver måned betaler 39,05 kr. for at spille 2 timer om dagen. For et helt år bliver det 468,66 kr.

Bruger du mere end 2 timer om dagen i gennemsnit, vil prisen og forbruget selvfølgelig være højere.

Spareråd:

Hvis du ikke bruger din computer i længere tid, kan du spare mest ved at slukke den helt, frem for at vælge standby. Et godt energimærke betyder også et lavere strømforbrug, gå derfor efter ekstraudstyr med energimærke E eller bedre.

3. Playstation 4

Har man ikke plads til det store gamer set-up, er en spilkonsol som en Playstation et godt alternativ. En Playstation 4 i sig selv bruger også mindre strøm end en gamer computer.

For en Playstation 4 på 150 watt der bruges 2 timer om dagen på aktivt spil vil udgøre et årligt forbrug på 109,50 kWh. Det svarer til en udgift på ca. 30 kr. om måneden, en lidt lavere pris end gamer computer. For et helt års forbrug vil du ende ud i at betale 351,5 kr.

Spareråd:

Når du ikke har gang i et aktivt spil på din playstation, vil den typisk gå i standby. Du kan spare energi og dermed penge ved at slukke for konsollen helt når du ikke spiller. Sørg for altid at gemme dit spil før du slukker, på den måde går intet tabt.

4. Bærbar computer

Vi danskere er vilde med bærbart udstyr, vi kan derfor nemt finde en bærbar computer i de fleste danske hjem.

Sammenlignet med en stationær computer er en bærbar computer det mest energivenlige valg. Det gør sig især gældende, hvis du husker at slukke din bærbar når du ikke bruger den og kun lader den, når den har brug for det.

For en bærbar computer med 65 watt der bliver brugt 1 time vil det årlige forbrug være 23,73 kWh. Det svarer til 6,35 kr. om måneden og en årlig udgift på 76,16 kr.

Spareråd:

Hvis du er typen, der bare lukker skærmen på din bærbare, når du er færdig med den og altid har den siddende i opladeren. Er der energi at spare ved at tage computeren ud af opladeren, når batteriet er opladt.

5. Mobiloplader

Mobilopladninger kommer vi ikke udenom. Med den mængde vi bruger vores telefoner, er det nødvendigt at oplade dem. De fleste vælger typisk at oplade dem om natten, når de alligevel ikke skal bruges. En telefon bruger dog sjældent 7 timer på at opnå et fuldt batteri.

En mobiloplader på 5 watt der oplader i 7 timer om dagen vil have et årligt forbrug på 12,78 kwh. svarende til 3,42 kr. om måneden og 41 kr. om året. Det er altså ikke din mobilopladning der er den store synder i energibudgettet.

Spareråd:

Selvom det ikke er dyrt at oplade din telefon, kan det dog være en god idé at ændre dine vaner. Er i flere der oplader i husstanden, vil beløbet løbe op og resultere i unødvendig brug af energi.

Energiforbrug ved vask og rengøring

6. Tørretumbler

En tørretumbler er en af de helt store synder når det kommer til energiforbrug. Du kan derfor spare en del ved at ændre bare en lille smule på dine vaner, når det kommer til din tørretumbler.

For en tørretumbler der er under 5 år og bruger 4,8 kWh pr. gang og bruges 1 gang om ugen, vil det årlige forbrug være på 249,6 kWh. Det svarer til 66,8 kr. om måneden og 801,2 kr. om året. Svarende til omkring 20 kr. pr. gang tørretumbleren bliver brugt.

Spareråd:

Du kan spare en del ved at være opmærksom på energimærkningen af din tørretumbler. Forskellen på en tørretumbler med energimærke C og en med energimærke A+++ er ca. 16 kr. pr. gang. Der er altså en del at spare, ved at vælge den rette tørretumbler.

7. Opvaskemaskine

En opvaskemaskine er næsten blevet en standard enhed i ethvert dansk hjem. Selvom du kan spare på energien ved f.eks. at vaske op i hånden, vil du typisk ende op med at bruge mere vand og dermed ikke spare i det lange løb.

For en opvaskemaskine der bruger 0,85 kWh pr. gang og bruges 4 gange om ugen vil det årlige forbrug løbe op i 176,8 kWh. Svarende til 567,5 kr. om året og 47,3 kr. om måneden.

Spareråd:

For at spare på forbruget ved din opvaskemaskine, kan du vaske ved en lavere temperatur. Ved bare at vaske på 50℃ fremfor 60℃, kan du spare 10-20 % strøm.

8. Vaskemaskine

I de fleste danske hjem kommer du ikke udenom en vaskemaskine, ligesom med en opvaskemaskine bruger denne også en del strøm. Nyere maskiner er blevet udviklet til at udnytte energien bedre og dermed forbruge mindre.

For en vaskemaskine der er mellem 0-7 år og bruger 0,68 kWh pr. gang, som bliver brugt 3 gange om ugen vil det årlige forbrug være 106 kWh, svarende til 340,5 kr. om året og 28,4 kr. om måneden.

Spareråd:

Ved at vaske på 20 og 30 grader frem for 40 og 60, kan du spare op til 55 % af din vaskemaskines elforbrug. Et skift til en lavere temperatur vil ikke ændre på renligheden af dit tøj.

9. Robotstøvsuger

En robotstøvsuger er en smart enhed der kan gøre rengøringen lidt lettere. Hvor du typisk vil sætte din støvsuger i kontakten hver gang du bruger den, vil en robotstøvsuger sidde klar i sin dock indtil den skal gøre rent. Den vil her sidde i standby, når den ikke oplader.

For en robotstøvsuger der støvsuger 2 gange om ugen og bruger 0,4 kWh pr. gang løber det årlige forbrug op i 42 kWh om året. Det svarer til 133 kr. om året og 11 kr. om måneden.

Producenter skal ikke oplyse en robotstøvsugers standbyforbrug det er derfor ikke muligt at regne på.

Spareråd:

Du kan låne en energimåler på dit bibliotek. Med den kan du måle, hvor meget dine enheder bruger i standby på den måde kan du måle præcis, hvor meget du kan spare.

Energiforbrug ved køl og frys

10. Kølefryseskab

Dit kølefryseskab er tændt 24/7 alle årets dage, og med god grund. Opbevarer du ikke dine madvarer ved rette temperatur, kan du risikere at bakterier får lov til at vokse og dermed ødelægge råvarerne.

Da køl og frys udgør 16 % af en danskers energiforbrug, kan man stadig gøre noget for at sænke forbruget.

Et kølefryssekab på 200/100 liter der er mellem 0 og 5 år har et årligt forbrug på 232 kWh, hvis det er tændt hele tiden. Det betyder at det koster 744,72 kr. om året og 62 kr. om måneden at have det kørende.

Spareråd:

Selvom du ikke bør slukke dit kølefryseskab, findes der andre måder du kan spare på dit energiforbrug. Det anbefales at temperaturen i dit køleskab skal være mellem 2 og 5 grader. For hver grad du sænker temperaturen stiger dit forbrug med 5 %.

For fryseren skal temperaturen gerne være -18 og for hver grad din fryser er under det, stiger forbruget med 2-3 %. Hold derfor øje med temperaturerne, der kan være penge at spare.

Energiforbrug for TV

11. TV

TV er et af de helt store strømsluger i hjemmet. Det er en enhed vi typisk aldrig rigtig slukker for. Slukker vi via fjernbetjeningen sætter vi typisk TV’et på standby. For at slukke det helt, er det ofte på en knap bag på enheden eller vi stikkontakten.

For et TV der er tændt i 2 timer med en størrelse på mellem 45 og 60 tommer der er 10 år og bruger 275,8 watt, der vil det årlige forbrug være 201,3 kWh. Det er 646,3 kr. om året og 53,8 kr. om måneden.

Spareråd:

For TV’et er det standby, der virkelig sluger strøm. En nem måde at spare på er derfor at undgå standby. En måde at undgå standby er ved at investere i en elspareskinne. Med den kan du nemmere tilgå stikket fra TV’et og nemmere slukke. For større besparelse kan du tilføje andre enheder som Playstation og lignende til skinnen.

Energiforbrug ved madlavning

12. Ovn

Ovnen er en uundgåelig del af de danske køkkener. Uden ovnen er det svært at lave lasagnen, flæskestegen og bage drømmekagen. Ofte bruger en ovn dog meget mere energi end det er nødvendigt.

For en elovn, der ikke er mere end 5 år og bruger 0,73 watt pr. gang og bliver brugt 5 gange om ugen, vil det årlige energiforbrug løbe op i 189,8 kWh. I kroner og øre er det 609,3 kr., svarende til 50,8 kr. om måneden.

Spareråd:

En ovn bruger en masse energi på at opvarme og nedkøle denne energi bliver typisk ikke udnyttet. For at spare energi, kan du med fordel slukke for din ovn 10 minutter tidligere og udnytte eftervarmen. Varmluft er yderligere den mest energibesparende tilstand i ovnen.

13. Kaffemaskine

Når danskerne i gennemsnittet drikker 3-4 kopper kaffe om dagen, er det også værd at kigge på, hvor meget energi der bliver brugt på at lave den varme drik.

For en filterkaffemaskine, der bruges 1 gang dagligt og bruger 0,22 kWh pr. gang, vil det årlige forbrug løbe op i 80 kWh. Svarende til 257 kr. om året og 21 kr. om måneden.

Spareråd:

Undgå at bruge maskinens “hold varm” funktion. Hæld i stedet kaffen i en termokande. Sørg for at afkalke maskinen regelmæssigt, da kalk kan være med til at øge strømforbruget.

14. Mikrobølgeovn

Mikrobølgeovnen har været med til at gøre livet lidt lettere i de danske hjem. Selvom en ny enhed typisk vil resultere i et højere strømforbrug, er mikrobølgeovnen ikke den der sprænger budgettet.

For en mikrobølgeovn der bruger 0,03 kWh pr. gang og i gennemsnit bliver brugt 3 gange om ugen, vil det årlige forbrug være 4,68 kWh om året, det svarer til 15,02 kr. om året og 1,25 kr. om måneden.

Spareråd:

For mikrobølgeovne er der ikke meget at spare, men vil du være energieffektiv, så undgå en mikrobølgeovn med et digital ur. Der bliver brugt energi på at vise klokken, et sparetip er derfor at undgå ure og kun have mikrobølgeovnen i stik, når den er i brug.

Energiforbrug ved belysning

15. Belysning

12 % af danskernes årlige forbrug går til belysning. Lige i denne kategori er teknologien kommet langt, når det kommer til at være energieffektiv. Med udfasning af glødepærer i 2009, er LED-pærer blevet dem de fleste danskere bruger.

For en LED-pære med 7 watt der er tændt 5 timer om dagen vil det årlige forbrug være 12,78 kWh, hvilket svarer til 41 kr. om året og 3,42 kr. om måneden.
Altså ikke det helt store beløb, men det er sjældent at man kun har en pære i hjemmet, der er derfor en chance for at det kan løbe op.

Spareråd:

En god måde at spare på energien, ved især belysning, er at slukke for lyset i de rum du ikke bruger. På den måde undgår du et unødvendigt forbrug af energi.

Vi har her gennemgået de mest almindelige apparater i danske hjem, der har en tendens til at trække en del strøm. Med Apparatberegneren fra SparEnergi.dk kan du selv udregne forbruget af de enheder du har derhjemme.

Opvarmer du din hjem med en luft til vand varmepumpe, kan du få reduceret el-afgift på alt forbrug over 4.000 kWh. Det kan gøre din elregning lavere, selvom du nu bruger el til opvarmning. Er du interresseret i varmepumpe luft til vand pris kan vi guide dig til det rigtige valg.

Nikita Gravesen
Skrevet af Nikita Gravesen, Skribent

Nikita har siden sommeren 2022 skrevet for Greenmatch.dk. Her skriver hun artikler om grønne løsninger til danskere, der gerne vil leve lidt grønnere. Hun sætter en dyd i at gøre kompleks information konkret. Selvom vejen til den grønne omstilling kan være besværlig og kompleks, mener hun, at alle skal have muligheden for at være med.

Så nemt er det
1
Bestil tilbud
Bestil tilbud ved at benytte formularen - angiv dine oplysninger og behov.
2
Match
Vi matcher dine oplysninger med relevante leverandører.
3
Modtag tilbud
Du modtager gratis op til 4 skræddersyede og 100% uforpligtende tilbud.
Bliv samarbejdspartner
Bliv samarbejdspartner Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?